Prasās pēc viedokļiem!

Prasās pēc viedokļiem!

Tuvojas decembris un nu jau kādu laiku mani māc mūžsenais jautājums....ne jau par to kāda būs ziema ,bet par to kāda ziema būtu mums labāka.Un tas māc mani-100 procentu pārliecinātu aukstas ,sniegainas un vētrainas /puteņainas / ziemas fanu.Bet tad es atceros par kurināšanu... un caursalstošo pagrabu...un kailsalā izsalušo puķu un augļu dārzu ...un sniega šķūrēšanu,malkas nešanu,mašīnas tīrīšanu.Un mana pārliecība vairs ne tuvu nav ti stipra kā gribētos.Sniega baltums,sarma un saules gaisma dod tik nepieciešamo dvēselisko līdzsvaru.Siltums ,mitrums,bezvējšs skaisti ietaupa mūsu maciņos uz apkures rēķina.Sniega šķūrēšana un jumtu tīrīšana būtu labs fitness,bet lietus noskalotu netīrumus un beidzot piepildītu akas un upes.

Tātad man tuie jautājumi ir radušies 2-

1/Kāda ir īsti mūsu platuma grādiem piemērota zema?

2/Kāda tad īsti būtu Jūsu katra optimālā ziema? P.S.Laikam man prasās pēc kašķa:)))

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 20.11.2015 12:58

    A tur par kaškiem un pa škīvjiem pašķid ziemas miekšti un sārņi galvā pabāl meteolapiešu aprindās, kad nav miers tiek skrubināts un lasīts caur rindiņām ziemas prieku rēbuss caur atmosfēras biezum bieziem mākoņu slāņiem ,kas nokrīt uz zemes, kā sniega pūkas ļipīgas, kas krīt uz zemes.. Vo tā ir RietumKrasta atbilde par šo ziemas sezonu :D ņem un atkodi ko tikko pateicu..

    Ielādē...
    1. 20.11.2015 13:16

      SlapjDranķīga ziema.

      Ielādē...
  2. 20.11.2015 16:59

    sniegs,sniegs,sniegs!!!deelis zem kaajaa un uz pumpaam shljuukaat! kaadas paaris dienas bezveejsh un kailsals ap -15 lai upe sasalst kaa spogulis!!!slidas un uz spoguljupi slidot!!!

    Ielādē...
  3. 20.11.2015 15:15

    Es pieņemu katru ziemu (arīdzan citus gadalaikus) tādu, kāda tā ir.

    Ielādē...
    1. 20.11.2015 21:15

      Man būs pat interesanti, kāda tā būs sanākusi...

      Ielādē...
  4. 20.11.2015 14:19

    Mūsdienās paliek arvien mazāk īsteno ziemasmiļu, virsroku vairumam ņem komforts un iedomata taupiba, ertiba, vai nez kas vēl. Lai mierigi, ērti, , rāmi un prognozejami. Nekadu pārsteigumu, lai čibas var aiziet līdz mašinai un braukt uz darbu, lai sauss, nav jāškure sniegs, jakurina, jatuntulejas, nav jagrab lapas un t. t. Nezinu ka laukos, bet ta ir vairumām pilsetnieku, daba viniem trauce, lietus ir tikai trauceklis, sniegu nevajag, sals ir kas briesmīgs, ko regulāri mēgina eiropai uzsutit kads ļaundaris... Uz jautajumu, vai tiešam gribās nodzivot atlikušus 4-5 menešus drumajā novembrī atbilde ir pozitiva, ne tas sniegs riebjās, fuj! Labāk ir ka tagad. It ka pie +2+6 grādiem mājokļi nav jakurina....

    Par sevi- esu gatavs upuret šis ikdienas "ertibas", gatavs arī maksat vairāk, bet lai ir skaista, balta ziema ar sniegu, salu, baltiem sarmainiem rītiem un ar saulainam dienam vizuloj… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 20.11.2015 14:57

      Es ticu, ka pilsētnieki ir daudz noraidošāki pret īstu ziemu, jo viņi jau sen ir aizmirsuši, kas tas tāds ir. Rīgā vajag vismaz -20, lai nebūtu pļurzas. Man nav sajūtas, ka trīs gadus ziemas nav bijis, ir pilns dators ar pērnās ziemas bildēm gan ar sniegu, gan saulē mirdzošu sniega lauku, gan sarmu, gan puteni. Atliek vienīgi priecāties, ka dzīvoju tur, kur manai acij un sirdij ir visskaistāk un novēlēt tādu iespēju arī citiem :) .

      Ielādē...
      1. 20.11.2015 23:49

        Pilsētnieki ir ne tikai rīdzinieki... Es gan neesmu aizmirsis, kas ir īsta ziema, un nekādā gadījumā neizturos pret to noraidoši - tieši otrādi! Un arī Rīgā pirms gadiem 15-20, kad tur dzīvoju savos studiju gados, bija krietnas ziemas. Protams, bija arī siltie periodi, bet tāpat laiks summā bija ziemīgāks. Cits jautājums, ka tagad Rīgā speciāli taisa pļurzu, kam tiešām lielus mīnusus vajag, lai sasaltu. Klimata dēļ Rīgā dzīvot es negribētu, tāpat kā vēl vairāk negribētu pastāvīgi dzīvot pie jūras ar visām no tā izrietošajām sekām. Esmu priecīgs dzīvot tur, kur dzīvoju, jo Līvānos klimats tomēr ir daudz, manuprāt, labāks nekā Rīgā vai Kurzemes piekrastē. Jo man patīk aukstākas ziemas un karstākas vasaras, kaut gan pēdējos gados nereti šāda, sen ierastā, lietu kārtība tiek izjaukta, un karstuma rekordi krīt Kurzemes pusē... Un arī ziemās bieži vien siltuma viļņi atveļas līdz maniem "krastiem", kaut senākos laikos tā nebija vai bija ļoti reti...

        Ielādē...
        1. 21.11.2015 00:36

          Tu gribi teikt, ka Kurzemes piekrastē klimats ir garlaicīgs nekē Līvanos. Gribu Tev atgādināt, ka Liepājās pusē 2014.gadā 27.decembrī bija -21*C, un es slēpoju pa Liepājas ezeru kaut ledus kārta noturējās tikai dažas dienas, bet savukārt šogad Janvāra vidū uznāca divas vētras ZR, R kur vēja brāzmas pārsniedza 35m/s. Nu diez vain Latvijas vidienē, kā Līvaos, var būt tik dažādi laikapstākļi un tik stipras vēj brāzmas sasniegt.. Nu runājot par pagajušā gada vasaru , tad 2014.gada 18.augustā Liepājā tika sasniegt siltuma rekords +36.8*C ēnā. Protams, ka Aivara pieminētā firma absolūto karstuma rekordu piekābināja Ventspils ostas meteorloģiskajai stacijai , kas atradās pie jūras , kur vienmēr ir bijušas jūras brīzes..

          Ielādē...
          1. 21.11.2015 01:23

            Es neteicu, ka Kurzemes piekrastē klimats būtu garlaicīgs! Vai garlaicīgāks nekā Līvānos! Manuprāt, tas tur ir pārāk "mērens", jo ir jūras klimats - proti, vasaras kopumā vēsākas nekā dziļāk iekšzemē, un ziemas attiecīgi siltākas. Plus tam es nemīlu pastāvīgus stiprus vējus. Paretam kāda vētra - tas ir viens, tas ir interesanti, bet, kad ikdienā reāli pūš un pūš, labi var būt tikai virs +25!
            Jā, arī piekrastē gadās pa kādam karstuma vai aukstuma vilnim un rekordam, bet kopumā tomēr es dodu priekšroku kontinentālākam klimatam (nu ne jau arī tādam, kāds valda Kazahijā vai Mongolijā! :D). Pastāvīga jūras elpa man traucē, jo rada daudz pelēku un vēsu dienu vasarā, kā arī ļoti maz sniega un daudz slapjuma ziemā.

            Ielādē...
      2. 20.11.2015 16:23

        Pēc krietno darbaļaužu izmisīgiem lūgumiem izdzēsts.

        Ielādē...
  5. 21.11.2015 03:25

    Mana perfektā ziemas diena ir ap plus 10 grādiem, lietus, saule un rietumu vējš.

    Ielādē...
    1. 21.11.2015 05:39

      Mana dvēseles māsa! :)

      Ielādē...
  6. 21.11.2015 13:10

    Mans ideālais gads...
    ... ziema sākas ar pāris nedēļu kailsalu, ne pārāk niknu, bet tā lai upes, ezeri, dīķi kārtīgi un smuki, gludi aizsalst. Tad snieg, snieg, snieg... daudz, daudz sniega, bet ne pārāk daudz uzreiz, lai var normāli notīrīt, kur vajag. Pēc tam kādus divarpus mēnešus kārtīga ziema bez atkušņiem, -5 - -10, bet vismaz nedēļu jāuzbliež arī pamatīgus -30, tā lai lausks sper un deguna gals jūt :) un lai var dūnu jaku no bēniņiem novilkt lejā.
    ... pavasarī visam ātri jānokūst, lai Amatu var pa divmetrīgu ūdeni nobraukt
    ... vasara nāk ātri un ilgst līsd septembra vidum - un tāda, kā bij vienreiz 90.gadu sākumā - no rīta +15, dienā jauka saulīt un iesilst līdz +25; ap sešiem samācas un stundu-pusotru riktīgi nolīst, pēc tam atkal noskaidrojas.
    ... tad pusotru mēnesi rudens, sākumā silts, bet pakāpeniski aiziet līdz tiem kailsaliem...

    Ielādē...
  7. 21.11.2015 21:29

    Visvairāk gaidu sniegu,puteni,pat ne tik daudz salu.Vispār jai saulainais novembris izspiež ilgas pēc sniega,gaismas ir vairāk.

    Ielādē...
  8. 22.11.2015 01:00

    Es nevaru savā atmiņā paturēt, tieši kurā gadā pirms 10 vai 20 gadiem cik auksta vai silta ziema bijusi, un nejūtu tādu vajadzību, tādēļ pēdējā gadu desmita laikā vairāk vai mazāk veicu pierakstus. Agrākā jaunībā daudz skraidīju apkārt, bija visādi darbi un citas aizraušanās, tādām lietām nebija laika... :)
    Bet atceros, ka agrāk arī visādas ziemas (un ne tikai ziemas, bet visi gadalaiki) ir bijušas ar visādām anomālijām. Ir tikai dabiski, ka cilvēkam atmiņā spilgtāk saglabājas nesenākas pagātnes "faili". Šīs divas "neziemas" vismaz man palika atmiņā ne tikai ar to, ka es nerunāju par neziemu Rīgā vai R-Latvijā, bet arī A pusē (varbūt skarbajā augstienē un galējos ZA bija savādāk) no īsti ziemīga laika bija gaužām maz. Ja bija sals, tad nebija sniega, ja sniga, tad parasti ar lietu, kā rezultātā veidojās slapjdraņķis, kas postu vien radīja. Bieži vien pliks lietus un virs +5… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  9. 21.11.2015 13:12

    Es domāju, ka Latvijas klimatam normāla ziema būtu tāda, kas sākas decembrī līdz Ziemassvētkiem ar vieglu salu, sniegu, atkušņiem. Janvārī un februārī ziemai būtu jāturpinās ar vidēji 5-30 cm biezu sniegu, ar aptuveni 2-3 nopietnākiem aukstuma viļņiem un dažiem atkušniem, kas vairāk tiek Kurzemei un centrālajiem rajoniem, bet tikai Kurzemē ir pieļaujama sniega segas pilnīga nokušana atkušņos. Martā saulītei vēl būtu jābūt ar zobiņiem - gan ar siltākām dienām, gan salu un ziemas atgriešanos. Marta sākumā ir pieļaujama sniega nokušana Kurzemē un mazliet vēlāk - valsts centrā, bet tikai marta beigās visā Latvijā.
    Man jau vispār patīk ziema. Tomēr pēdējās ziemas mani absolūti nepamierināja. Kaut arī bija dažas ziemīgākas nedēļas un paviegla ziema Vidzemē, tomēr pārējā laika absolūtie atkušņi ir pilnīgi garām. Manā ideālajā variantā decembris varētu būt kā 2012. gadā līdz Ziemassvētkiem (ir pieļa… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 21.11.2015 22:24

      Pēc krietno darbaļaužu izmisīgiem lūgumiem izdzēsts.

      Ielādē...
  10. 21.11.2015 00:37

    Es šo ziemu gribētu siltu lai neizveidotos bieza ledus sega Rīgas līcī, jo martā man ir plāns savu jauno kuģi laist jūrā un atklāt burāšanas sezonu.

    Ielādē...
    1. 21.11.2015 05:38

      Pēc krietno darbaļaužu izmisīgiem lūgumiem izdzēsts.

      Ielādē...
  11. 21.11.2015 00:00

    Es varu teikt īsi - normāla ziema būtu tāda, kāda tā bija mūsu senču laikos. Krietni vēsāka un baltāka kā tagad, bet nu arī ne Sibīrijas salu vai ziemas garumu līmenī.
    Savu viedokli par ideālu ziemu esmu paudis jau daudzkārt, tāpēc neko jaunu nepateikšu - "MANA ZIEMA" ir ar 3 sniegotiem mēnešiem - decembri, janvāri un februāri, stabilu mērenu salu -5...-10*C robežās, puteņainiem un saulainiem laikiem pamīšus, palaikam ar kādu neilgu aukstuma vilni līdz -20...-30*C naktīs un -10...-20*C dienā, un ar pāris minimāliem atkušņiem dienās, kas neļautu rasties lieliem slapjdraņķiem, un BEZ LIETUS un atkalām. Un martā varētu nākt straujš pavasaris. Tas arī viss. :)

    Ielādē...
    1. 21.11.2015 05:46

      Pēc krietno darbaļaužu izmisīgiem lūgumiem izdzēsts.

      Ielādē...
  12. 20.11.2015 16:31

    Pēc krietno darbaļaužu izmisīgiem lūgumiem izdzēsts.

    Ielādē...
  13. 20.11.2015 13:28

    Mans ideālais gads būtu šāds - garš, nesteidzīgs pavasaris, vasara (tradiconālā izpratnē) maksimums mēnesi, tad garš, garš rudens un ziema arī maksimums mēnesi :)

    Ielādē...
    1. 20.11.2015 13:33

      Tādu zemi gan nezinu,varbūt Anglijā kaut kas līdzīgs.

      Ielādē...
      1. 20.11.2015 14:08

        :) :)

        Ielādē...
      2. 20.11.2015 16:01

        Pēc krietno darbaļaužu izmisīgiem lūgumiem izdzēsts.

        Ielādē...
  14. 20.11.2015 13:10

    Tā kā es principiāli nestrīdos, varu mierīgi izteikt savu viedokli - ja kādam nepatīk, lai argumentē savu viedokli, esmu ar mieru mainīt savējo, ja otra argumentācija ir spēcīgāka :) .
    1/ - manuprāt, mūsu platuma grādiem vajag tādu ziemu, lai ziemāji neizsūt, nenoslīkst un arī nenosalst. Savukārt tomēr apsalst kaitēkļi - tas nozīmē, ka kādu biški kailsala arī vajag. Un ne pārāk vēlu, lai augi, ilgi dzīvodamies siltumā, neizdomā, ka jāvīkšās uz jaunu veģetācijas sezonu.
    2/ - man vajag ĪSTU ziemu - ar sniegu, ar salu, ar sarmu, ar auksti zilām debesīm, ar milzīgu pārslu puteņiem un gurkstošu baltu klājumu. Es esmu ziemeļnieks pēc dabas, par laimi, dzīvoju vietā, kur tas viss, kaut brīdi, tomēr ir. Un jā, ziemai jāilgst no decembra līdz marta sākumam un pēc tam jānāk kārtīgam, lēnam, bet skaistam pavasarim. Man patīk visu lietu kārtība :).

    Ielādē...
    1. 20.11.2015 14:27

      Tadu ziemu vajag ari man :)

      Ielādē...
    2. 20.11.2015 16:13

      Pēc krietno darbaļaužu izmisīgiem lūgumiem izdzēsts.

      Ielādē...