Aktuālā situācija (nedēļa līdz 4.9.16.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 4.9.16.)

Nedēļa aizgājusi. Laiks šajās 7 dienās bija mainīgs. Pirmdien aukstā fronte provocēja negaisus Z-Kurzemē un ZA novados. Otrdien aiz-frontē īslaicīgs lietus. Trešdien un ceturtdien no D puses pastiprinājas anticiklons no D puses. Nesot piemajai skolas dienai tūri vasarīgu laiku. Piektdien neliela, sestdien drusku lielāka aukstā fronte nesa mākoņus, lai gan nokrišņi aizvien izpalika. Svētdien vēl lielāka aukstā oklūzijas fronte nesa dažādas intensitātes lietus nokrišņus jau Latvijas lielākā daļā. Svētdien ciklona aizmugurē pārsvarā Latvijas A un DA rajonos uzlija. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute

--------------------

Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena 4.9.16.

Ciklons aiziet uz A pusi, pie Latvijas D pierobežas ir jauns ciklons. Latvijas A un DA daļā vietām uzilija. Tomēr pamatā skaidrojās, pastiprinoties augsta spiediena atzaram no ZA puses. 

Sestdiena 3.9.16.

Aukstā oklūzijas fronte Latvijas lielākai daļai nes nelielu līdz mērenu lietu. Laiks atgādina rudeni.

Piektdiena, 2.9.16.

Neliela aukstā fronte tuvojas no R puses, tomēr nokrišņi pie mums nav. Tik gaiss drusku vēsāks vien.

Ceturtdiena, 1.9.16.

Anticiklona Z malā- mierīgas, lai arī mākoņainas debesis ir visā Latvijā. Z un A pierobežā pavisam nedaudz uzlīst. Kopumā pirmā skolas diena sanāca vasarīga. 

Trešdiena, 31.8.16.

Neliela siltā fronte anticiklona fonā - nes siltāku dienu, salīdzinot ar iepriekšējo. Gaisa spiedienam augot nokrišņi nomierinās un virs Latvijas izbeidzas. Saglabājas gan mākoņainība. 

Otrdiena, 30.8.16.

Ciklona aizmugurē - īslaicīgi nokrišņi ar brāzmainu R-ZR vēju. Drusku visā piedalās arī "līča efekts" Gaisa temperatūra par dažiem grādiem zemāka, un nekur nepārsniedza +20. 

Pirmdiena, 29.8.16. 

Aukstā fronte rītā deva nelielus negaisus Z-Kurzemē, bet vakarpusē arī Z-Vidzemē un A pierobežā. Aiz frontes gaisa temperatūra nedaudz pazeminājās. 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 04.09.2016 22:21

    dienas pirmajā pusē vairākkārtīgi atlija, pat gana spēcīgi. Kopā ar vakara un nakts lijumu kādi 4 mm. Starp un pēc līšanas - saule. Šobrīd noskaidrojās, +11. Viss atkal ir slapjš un mitrs.

    Ielādē...
  2. 05.09.2016 00:46

    Visu dienu nelija, bet viens gandrīz gāziens bija pirms 24:00 Rīgas Z daļā. Bet tagad jau atkal viss ir norimis.

    Ielādē...
  3. 05.09.2016 08:53

    Ap 6 rītā +7 grādi,rasa liela.

    Ielādē...
  4. 05.09.2016 06:47

    Šorīt tikai +7, ielejā migla, pamalē ceļas rozīgi gubumākoņi.

    Ielādē...
    1. 05.09.2016 09:03

      Pat Siguldas iekšienē tikai +6 bija. Nemaz jau nerunājot par lielāko daļu Latvijas. A pēkšņi tradicionāli aukstajos Allažos +7. Tak bija tikai +5 nostāk no ēkām.
      Interesanti, ka šis viss tomēr iekļaujas meteoroloģiskajā vasarā, ja ticēt, ka nedēļas otrajā pusē kļūs pavisam silts. Bet nu nākamnedēļ gan rudens meteoroloģiskais. Kopumā gara vasara Vidzemē, ja spēja paņemt daļu maija un septembra.
      Jūs tur par kartupeļiem, a man sapuva pirktie (MAXIMā) kartupeļi - nedēļu nostāvēja visnotaļ sausos apstākļos un daļa putrā pārvērtās. Lieta tāda, ka, jau pērkot, kartupeļi bija netīri, kas ir visai netipiski lielveikaliem. Attiecīgi es lāgā neredzēju, ka jau tad bija redzami bojājumi iekšā. Kad nomazgā mizu, tad redzams nepareizs krāsojums, kas tad iekšieni arī pārvērš putrā. Nopietni! Nevis sapelēja, bet sapuva šķidri. Man šķiet, ka parastā Phytophthora infestans. Vispār, kad augustā daudz … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
  5. 04.09.2016 21:47

    Šodien nebeidzams rudens ar periodiskām lietus tūrēm - un tā jau kopš rīta... Vairākkārt spēcīgi gāzieni, tiesa, īsi, palaikam atelpas brīdis, bet, tikko ielas sāk žūt, kārtējais lietus mākonis klāt... :( Debesis skaidrojās vien epizodiski, saulainu brīžu kopumā maz. Mākoņi visvisādi, gan plānāki, gan biezāki, bet nu es tajos nekādu skaistumu neieraudzīju, vismaz šādā laikā noteikti ne. Apriebušies man visi mākoņi, it sevišķi pēc tik slapjas vasaras.
    Vējš lēns līdz mērens, t. pēc +13...+14 naktī dienā vien par dažiem grādiem augstāka, pārsvarā +16...+18, retajos gaišākajos brīžos līdz +19, bet pēc ap 17.30 atnākušās kārtējās lietus tūres nogāzās zem +15 un augstāk par šo punktu vairs nepacēlās, vakarā tik uz leju, nu vairs +12,6*C. Un štrunts par to, ka vakarā vairs nelīst un vējš norimis, tāpat mājās sēdēšana līdz laikam, kad šie nolāpītie cikloni aizies pa saviem ceļiem. Vismaz nākamās nedēļas prognozes priecē - varbūt beidzot būs skaidru debesu laiks!

    Ielādē...
    1. 05.09.2016 09:08

      Skatos, ka šonedēļ Kurzemē pat +26 iespējami. Patīkami tādu laiku noķert septembrī, lai gan pat oktobra sāķumā kas tāds ir bijis labajos laikos. Tur jau tā lieta, ka pēc slapjas vasaras nudien gribas sausu rudeni. Un vairs jau to ūdeni nevajag pat dabai mežonīgajai.

      Ielādē...
  6. 05.09.2016 11:42

    Labrīt, Rīgā darbojas "līča efekts", neprognozējami nokrišņi Rīgas Z daļā - ir mēreni lējieni.

    Ielādē...
  7. 03.09.2016 23:23

    Rīgā pēc visnotaļ vasarīgām pirmajām 2 septembra dienām šodiena rudenīga. Rīta pusē vēl mazliet uzspīdēja saule, et vēlāk apmācās un kaut kad pusdienlaikā sāka līt, kopumā nestipri, bet tomēr bija stiprāki "balta" lietus brīži. Vakarpusē pēc septiņiem nāca otrā nokrišņu fronte, arī ar mērenu/mēreni stipru lietu. Jau pusdeviņos pagalam tumšs, tomēr diezgan neomulīgi. Dienā ap +15..+16, tāds drēgns. Apmācies joprojām, bet uz lietu netaisās, temperatūra nav īpaši zemāka kā dienā (+14,5) līdz ar to var teikt - diezgan silts nakts sākums.

    Ielādē...
    1. 03.09.2016 23:39

      "+14,5) līdz ar to var teikt - diezgan silts nakts sākums"

      Septembra pirmajos datumos diennakts minimums pēc klimata normas ir +11, tāpēc +14 vakarā drīzāk ir banāla norma, nevis silts (dažus grādus virs normas). Lūk tā mēs Latvijā dzīvojam. Хоть ссы в глаза — всё божья роса. Gan par laikapstākļiem, kad atklāti aukstu laiku sauc par siltu, gan par pārējo valstī...

      Ielādē...
      1. 04.09.2016 08:00

        Lāsmiņa, tu pārspīlē. Ir bijušas arī krietni vēsākas naktis septembra sākumā citos gados.

        Ielādē...
        1. 04.09.2016 12:33

          Neko es nepārspīlēju. Varbūt lasīt vajag iemācīties! Es taču nocitēju uz ko tas viss attiecas. Uz nakts sākumu, nevis pašu nakti. Atkārtoju vēlreiz, ja reiz Tu neredzi. Vakar pirms pusnakts bija tikai NORMA, nevis aukstums vai siltums, savukārt pati nakts gan iznākusi silta, ja zem +14 tā arī nenoslīdēja. Bet mani kopumā tracina kā tautieši vērtē laikapstākļus. Šķiet, ka šajā jūnijā, kad pat dienā bija zem +10, daža laba persona izteicās, ka laiciņš esot tā neko... patīkams. Es saprotu, ka paši Meteolapas veidotāji ienīst virs +20 un ir laimīgi par -30..+1, bet Latvijā siltums valda ilgāk pat par neatkarības gadiem. Nu tā kā vajadzēja jau pierast, kas ir ierasts laiks un kas ir aukstums. Karstums mūsdienās vairs nav sastopams, atceroties patiesi karstu laiku. Agrāk septembrī mierīgi tika sasniegti +25..+27, dažkārt pat virs +30, bet tagad pat +20 ir liels retums. Pirmajās 2 dienās … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
          1. 04.09.2016 17:11

            Pati taču teicāt, ka mēs atdziestam. Tad kāpēc ir lieki jāpārmet citiem, kas izteikuši savu viedokli par karstumu vai aukstumu? Jāatkārtojas, ka ikvienam ir tiesības uz savu viedokli, taču Jūsu komentāri cenšas iebilst visiem pārējiem.

            Ielādē...
            1. 04.09.2016 21:01

              Mums jau ir pieredze ar šiem gaisa jaucējiem. Paies laiks un drīz nopelnīs banu, bet pēc tam nākamgad augustā atkal būs klāt! Starp citu esmu pamanījis viņa/as aktivitātes arī twitter

              Ielādē...
              1. 04.09.2016 21:23

                Nav ne jausmas, par ko Jūs... varbūt paranoja nomoka? Es šeit pirmo reizi rakstu un visa apetīte jau sen ir pazudusi. Ļoti garlaicīga sabiedrība, kurai siltums rādās visos pakšos. Būtu interesanti apspriest reālo situāciju - vai nu esošu siltumu, vai nu aukstumu, vai ko remdenu.
                Starp citu, morgā neviens gaisu nejauc.

                Ielādē...
                1. 04.09.2016 21:28

                  Drīzāk vienīgā paranoiķe esat Jūs. Visu cenšaties dramatizēt un pārspīlēt, uzspiest citiem tikai savu. Cik reizes Jums nav aizrādīts par citu lietotāju aizkaršanu?! Un šobrīd Jūs atkal pārkapjat meteolapa.lv lietošanas noteikumus.

                  Ja Jums te šeit šķiet garlaicīgi, tad es laipni Jums lūdzu šeit vairs nekomentēt.

                  Ielādē...
            2. 04.09.2016 21:20

              Atdzišana ir objektīvs fakts. Varbūt esmu robots, bet man ir svešas emocijas laikapstākļu sakarā. Visu izšķir sausi fakti. Diemžēl meteoroloģijā jēdzieniem "silts", "auksts" ir savi grādi kā novirze no normas.
              Tātad Meteolapa ir nevis ar meteoroloģiju saistīta vietne, bet gan literātu pulciņš, kur cilvēki dalās ar saviem literārajiem sasniegumiem. Un visticamāk visi to sen jau ir sapratuši, tāpēc šeit nav palicis neviens, kas interesētos par laikapstākļiem. Tāpat neviens neizteicās par sala spēku ārpus meteostacijām.

              Ielādē...
              1. 05.09.2016 13:12

                Šeit ir tikai meteoentuziasti nevis konkrēti meteorologi, tāpēc tiešām tev labāk paturēt sevī šos garos komentārus, lietderīgāk būtu ja tu izveidotu savu blogu.

                Iesaku tev labāk neterēt laiku par velti garajiem komentāriem, lai turpmāk nerastos domstarpības.

                Ielādē...
  8. 05.09.2016 14:29

    Rīti palikuši vēsi, Saulkrastos šorīt tikai +11 grādi bija, Rīgā mazliet siltāks. 2 nedēļu jūrasceļojuma laikā pierasts, ka naktis nebija vēsākas par 15 un dienas siltākas par 18 grādiem, tagad jāpierod pie sauszemes kontrastiem.

    Rīgā šodien saule mijas ar mākoņiem un rīta pusē dažas reizes nedaudz uzlija, temperatūra ap 17 grādiem grozās.

    Ielādē...
  9. 05.09.2016 12:10

    Interneta ziņu lapās parādījās uz īsu brīdi informācija, kuru nepaguvu izlasīt, jo tā pazuda,ka Igaunijā, iespējams Paldiskos, noticis industriāla rakstura sprādziens, kas izveidojis indīgas gāzes mākoni virs pilsētas. Skatos, ka pašlaik gaisa masas uz Latviju nāk tieši no Z puses. Vai klātesošajiem ir ziņas un viedoklis par situāciju un iespējamo apdraudējumu Vidzemē?
    Tomēr atradu ŠEIT no TV neta baigi fiksi pazuda

    Ielādē...
    1. 05.09.2016 12:24

      Diez vai līdz Latvijai nonāks, varbūt krietni mazākā koncentrācijā.

      Ielādē...
    2. 05.09.2016 17:04

      Mani šad tad izbrīna, cik ātri pazūd raksti... kas laikam ir nevēlami varai.

      Ielādē...
  10. 05.09.2016 08:07

    Vakardiena atšķiribā no citviet LV noverota Rīgā pagāja pārsvara saulaina un sausa, lietus nav bijis. Pie debesim skaisti mākoņi, daži pamalēs ar lietus pazīmem, tomer visi garām. Diena silta. Nakts sākumā neliels lokāls mākonis atnesa kādu 10 min gāzienu, velāk tapat skaidrojās, bez lietus. Rīts bez miglas, saulains, no līča puses lēnām ceļas krāsaini slāņu un gubumākoņi. Šī nedēļa bezgalīga anticiklona varā būs visai meteovienmuļa...

    Ielādē...
    1. 05.09.2016 17:03

      Diena Rīgā izpurgāta, jo gāza lietus, kad gribēju aizstaigāt līdz vienai vietai... tā arī nokavēju. Un tak likās, ka beigušies tie grēku plūdi. Tad vēl tie pieticīgie grādi ar stipro vēju - likās aukstāk kā citkārt oktobrī.
      Kas attiecas uz AC, tad spiediens jau trešdien nokritīs. Tātad šonedēļ tikai 1 diena zem patiesas AC ietekmes. Tomēr zemākais spiediens naktis siltākas padarīs, tāpat gan jau konvekcija darbosies, jo zeme taču slapja.

      Ielādē...
    2. 05.09.2016 21:44

      Vakar Mārupes pusē lija daudz vairāk, tur vakarpusē pēc lietus vietām skaista piezemes migla (pie Ulmaņa gatves), pirms saulrieta pilinošs lietus bija arī Zolitūdē. Vēlākais gāziens visdrīzāk jau bija saistāms ar līča efektu.

      Ielādē...
  11. 05.09.2016 21:45

    saulaina diena, +18, iesp. mazliet vairāk. Rītā pammmatīga migla (ezīši miglā).

    Ielādē...
  12. 05.09.2016 17:18

    Šorīt saullēktā bija +8°C. Piezemes slāni neliela migla. Diena pārsvarā saulaina ar nelielu mākoņu daudzumu un nelielu ziemeļu vēju +18°C. Šonedēļ vēl ceru baudīt vasarīgo siltumu, jo prognozes rādās visai cerīgas :)

    Ielādē...
    1. 05.09.2016 21:54

      Šķiet, ka vasaras turpinājums laikapstākļu ziņā (kopumā silts un arī sauss) ietieksies līdz pat septembra vidum (vismaz pašlaik tā izskatās), kas priecē. Taču vēsums nekur nepazudīs. Ja ne tuvākajā laikā, tad kaut kad.. Bet pagaidām vērts izbaudīt...

      Ielādē...