Saltais aprīļa turpinājums

Saltais aprīļa turpinājums

Aprīļa otrā nedēļa iesāksies ar brāzmainu vēju un gaisa temperatūras jūtamu pazemināšanos. Pirmdien un otrdien laika apstākļus ietekmēs no ziemeļiem nākošs neliels ciklons. Debesis bieži aizklās mākoņi, taču to nestie nokrišņi būs nelieli, lai neteiktu pat niecīgi. Ciklons līdz mums atnesīs arī dzestrāku gaisu, kas mūsu platuma grādos uzkavēsies principā līdz nedēļas beigām. Pūtīs dzestrs, pārsvarā ziemeļrietumu puses vējš, kas līdz nedēļas vidum pamazām norims. Nedēļas otrajā pusē debesis biežāk skaidrosies, jo pastiprināsies virs Skandināvijas esošs anticiklons, kas gādās par vēsuma saglabāšanos līdz nedēļas nogalei. Ziemeļrietumu vēju nomainīs austrumu, ziemeļaustrumu vējš, nokrišņi nav gaidāmi.

Nokrišņu kopsumma nedēļas ietvaros pēc dažādām prognozēm būs no 1 līdz 5 milimetriem. Nedēļas pirmajā dienā dažviet iespējams neliels lietus, taču otrdien un trešdien jau pārsvarā slapjš sniegs, kas vietām var izveidot arī pāris centimetrus biezu sniega segu. Vietām Kurzemē un it īpaši Vidzemē tādu pieļauj vairākas prognožu versijas. 

Gaisa temperatūras pēc aizvadītās nedēļas liksies gaužām zemas un vismaz daļai atgādinās par ziemas atgriešanos. Naktīs tā bieži būs zem nulles, turklāt ne tikai atsevišķos valsts rajonos, bet arī plašākās teritorijās, tādējādi apgrūtinot šajā nedēļā aizsākušos veģetāciju. Dienās nedēļas lielāko daļu temperatūra turēsies vien dažus grādus virs nulles, kas ir vairāk kā par 10 grādiem mazāk kā aprīļa sākumā. Nedēļas izskaņā pēc pašreizējām prognozēm paliks par dažiem grādiem siltāks. Nākamās nedēļas maksimālās un minimālās gaisa temperatūras prognozes apkopotas tabulā:

  08.04. 09.04. 10.04. 11.04. 12.04. 13.04. 14.04.
Nakts -2 ... +4 -2 ... +3 -3 ... +2 -4 ... +1 -2 ... -7 0 ... -5 +1 ... -4
Diena +4 ... +15 +1 ... +4 +1 ... +4 0 ... +4 +1 ... +6 +2 ... +7 +4 ... +9

Provizoriski tālākas prognozes norāda uz anticiklona saglabāšanos arī turpmāk, kas nozīmētu sausuma pastiprināšanos, taču gaisa temperatūras uz brīdi varētu pakāpties. Ar saviem novērojumiem aicinām dalīties raksta komentāros, kā arī iesniegt tos laika novērojumu kartē. Par visu aktuālāko kā vienmēr vari uzzināt sadaļā "Aktuāli" un sekojot mums sociālajos tīklos.

Attēlos maksimālā gaisa temperatūra otrdien dienā un minimālā temperatūra piektdienas rītā (weather.us)
Lai gan prognozes vēl mainīsies, var noprast, ka nedēļa būs dzestra

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 10.04.2019 06:45

    Atsevišķas sīkas sniegpārslas pa gaisu virpinās, bet uz zemes nekas nepaliek. Nomācies, tumšs, vējš minimāls. Pirms pāris dienām šajā stundā bija daudz gaišāks. T° +0,6°C, spiediens 760 mm.

    Ielādē...
  2. 10.04.2019 08:06

    *9.4.2019. Rīga. Neliels ciklons. Apmācies, ar pavisam retiem saules brīžiem. No gubumākoņiem visas dienas garumā - nelielas slapja sniega un lietus brāzmas. R vējš brāzmās līdz 10-12m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+2; 15:00+4; 21:00+2.

    Ielādē...
  3. 10.04.2019 08:12

    Šorīt zeme pusbalta, pie loga 0°C, mitrs. Pirms brīža atkal sīki nosniga. Vairs jau negribas, pat tādam ziemmīlim kā man. Putnājs mežmalā par laimi nav apklusis :) .

    Ielādē...
  4. 10.04.2019 09:57

    Jau otro diennakti tikai snieg un snieg. Man patīk, jo sals vēl nav bijis, toties ir nokrituši jau ap 3 mm šajā tuksnešainajā aprīlī. Putekļu nav, jaunās lapiņas nomazgātas, jaunajai zālītei ūdentiņš. Būtu zinājis, ka tik daudz izkritīs, būtu sasējis āboliņu un sinepes, bet tagad īsti nav skaidrs, cik vēl kritīs... Radari tik zemus un vājus nokrišņus nerāda.

    Ielādē...
  5. 10.04.2019 12:33

    ik pa brīdim uzsnieg, drīzāk, uzbirst pa sasalušam ūdenim. Par krusu nosaukt arī negribās....kaut kas pa vidam. Un ātri vien izkūst:) Laukā knapi +3*C. Joprojām pūš auksts vējš. Spiediens lēni kāpj. Rīt būs saule?

    Ielādē...
    1. 10.04.2019 13:06

      Sniega graudi mūs lutina. Bet krusa veidojas ļoti augstos (negaisa) mākoņos. Nedomāju, ka rītdien ap Rīgu skaidrosies. Gaisa masa joprojām būs pietiekoši auksta, lai izraisītu konvekciju virs līča, turklāt gaisa plūsma 850 hPa augstumā uz Rīgu ies pāri līcim. Augot spiedienam, attīstīsies inversija pirmajos pārsimts metros virs zemes, līča, jūras, kas tikai pastiprinās mākoņainību.

      Ielādē...
  6. 10.04.2019 21:50

    10. apr. no rīta mākoņains. T. +1°C. Spiediens 761 mm. Debesis mākoņainas, bet paretam kāds neliels zilu debesu pleķītis redzams. Saule gan tajos neielūkojās. Lēns ZR vējš pūta. Līdz pusdienas laikam pāri pārgāja 3 mākoņi ar nokrišņiem. Stiprākais bija ap 11-tiem, kad bija gan lietus, gan krusa un beigās vēl lielas slapjas sniegpārslas.Pēcpusdienā mākoņi palika plakanāki un nokrišņi beidzās. Vakarā viss vienmuļi apmācies, bet mākoņu kārta plāna. Pašlaik t.+1°C. Spiediens 765 mm.

    Ielādē...
  7. 11.04.2019 02:38

    10.04. Visai mierīgs laiks, pārsvarā mākoņains, bet mākoņi ne pārāk biezi, dienas vidū brīžiem arī skaidrojās un nedaudz arī Saule uzspīdēja. Vēlākā pēcpusdienā un vakarā atkal mākoņi valdīja. Tomēr visu dienu bez nokrišņiem (vien rītā simbolisks sniegs, reāli gan tikai atsevišķas pārslas lidinājās), spiediens dienas gaitā lēnām, bet konsekventi kāpa augšup, pašlaik sasniedzis 765 mm. T° dienā pārsvarā starp +4...+5°C, epizodiski mazliet vairāk, vakarā +3...+2°C, vējš lēns līdz mērens, kopš vakara praktiski bezvējš. Šobrīd joprojām zem mākoņiem, zvaigznes neredz, +1,6°C. Gaidām vairāk saules un siltuma. :)

    Ielādē...
  8. 11.04.2019 07:48

    Kā vakar Saulkrasti pamanījās vairākas stundas baudīt sauļuku ar zilu debesi, tā varbūt arī šodien pat Jūrmala un Rīga baudīs, jo no R-Igaunijas tuvojas skaidra debess. A līdz manīm skaidrums atnāks vien ap saulrietu, lai naktī izsaldētu to, kas jau tā ir sastindzis. Starp citu, aprīļa 1. dekāde vissiltākā ir iznākusi D-Liepājā un Rucavā, faktiski visā piekrastē uz D no Liepājas. Tā lūk - pat aprīlī Liepājas topošā novada piekraste apsteidz visus. Tikai no maija līdz jūlijam simboliski atpaliek no Zemgales, savukārt no augusta atkal apsteidz. Vienkārši pasakaini silta vieta, kas man no šejienes izskatās kā mūžīgie subtropi. Cita lieta, ka katrā viesošanās reizē nekāda siltuma nav bijis pat uz ielām starp ēkām ar visu sauli. Tas pats, kas man, tikai bieži tik mitrs gaiss (drīzāk tie ir ūdens pilieni gaisā no jūras vai ezera - atkarībā no vēja virziena), kāds man nav nekad. Attiecīgi turienes siltums man rādās vairāk virtuāls kā reāls.

    Ielādē...
  9. 11.04.2019 07:55

    *10.4.2019. Rīga. Neliels ciklons aiziet ZA virzienā. Apmācies, saule pa reizei starp gubumākoņiem uzspīd vien pusdienas laikā. Vakarā atkal samācies, tāds laiks ir līdz dienas beigām. Nakts otrajā pusē uzlija, rītā plkst. 10:00-11:00 viena mēreni spēcīga sniega brāzma, kas gan uz zemes nekādu kārtu neatstāja. R vējš 1-2m/s. Gaisa temperatūŗa: plkst. 3:00+1; 9:00+2; 15:00+5; 21:00+3.

    Ielādē...
  10. 11.04.2019 09:09

    Vakar no rīta Mālpils apkaimē novēroju ap 1 cm sniega segu, kas gan ātri nokusa. Sudā un Merģupē ūdenslīmenis nokrities, gultnes uzmērīšanai laivu vairs nevajag, pietiek ar makšķernieku garajiem zābakiem. Abas juglas arī jau iegājušas mazūdens stadijā un ir izbrienamas. Laivošanas sezona beigusies.

    Cerams, ka Iģē vēl būs izbraucams ūdens, jo pa to jau rīt startē Pavasara Ģeorallijs.

    Ielādē...
  11. 11.04.2019 10:33

    Apmācies un tumšs rīts. Stipra vēja, kas izdzenātu mākoņus, arī nav. Varbūt vēl sacelsies...+1*C.
    Šodien dārzā man uzradies jauns palīgs/kaimiņš:))- žagata (žagats)- vāc zariņus, stiebriņus, laikam priekš ligzdas būvēšanas. Tik , šķiet, ligzda tiek būvēta tūjās pie žoga. Kas nemaz nav jauki, jo 1) jaunie potenciālie kaimiņi varētu būt skaļi un nemierīgi, 2) man ir divi kaķi, kuri staigā, kur grib. Ceru, ka putni vēl pārdomās:))

    Ielādē...
    1. 11.04.2019 12:34

      Jūs gadiem rakstāt par maģisko piezemes vēju, kurš spēj izdzenāt mākoņus simtiem, ja ne tūkstošiem m virs zemes. Nopietni? Pati tam ticat? Piezemes vējam nav nekāda sakara ar to, ko Jūs redzat debesīs. Ļoti bieži pat vēja virziens dažādos augstumos atšķiras, nemaz nerunājot par tā ātrumu.
      Tūlīt jau dabūsiet skaidrumu, kas pienācis pie Jūrmalas. Bet žagatas nudien ir uz nerviem krītošas, kad to ligzda tuvumā. Ja vien tās būtu tikai skaļas - tās trokšņo kā salauzts mehānisms. Pērnvasar tas bija viens no mokošajiem apstākļiem. Tad jau pat vārnas, kraukļi un kovārņi tā nekrīt uz nerviem. Kaut kas neliels pļavās ligzdo, dzīvo un lidinās pat pēc tumsas, tā žēlabaini saucot. Arī dienā tā pati kliegšana, tikai, ja kāds tuvumā ligzdai. Nav ne jausmas, kas tie par putniem. Bet dažkārt arī uzkrīt uz nerva...

      Ielādē...
  12. 11.04.2019 12:45

    Apmācies un drēgns rīts, no līča puses tuvojās skaidro debešu josla. Aizvadītas dienās šonedēļ mūsu pusē nekā interesanta meteo jomā- pārsvara apmācies un drēgns laiks dažgrādu plusos un aukstu vēju, dažbrīd palīdinājas sīkas slapja sniega pārsliņas, kas gan pazuda bez pēdām, būtisku slapjumu aiz sevis neatstājot... sausums pieņemās spēkā. Mānā pusē kārtīgs lietus nav bijis kopš marta otras dekādes. Sausums un putekļi, arī pavasara pirmais zaļums nav tik košs un spirgti svaigs ka parasti, bet ar tādu pelēcīgu samocītu pieskaņu, droši vien sausuma un putekļu dēļ. Bet šī rīta GFS prognoze Rīgai ir graujoši sausa- 0,1 mm nokrišņu visu 16 dienu laikā.... Vēra ņemams siltums atnāks pēc 21 apriļa, līdz +18+19 gradiem, tikmēr smilšaina Rīgas apkārtne pamazām pārvertisies par tuksnesi....

    Nu sāk spīdet saule, diena varētu izvērsties saulaina.

    Ielādē...
  13. 11.04.2019 12:58

    Nav nemaz tik saulains, blāva saule starp mākoņiem Rīgā. Būs labi, ja iesils līdz kādiem 4°C.

    Ielādē...
  14. 11.04.2019 16:59

    Pelēka, neizteiksmīga diena. Debesis apmākušās, un par skaidrošanos i nedomā, kaut spiediens pamazām kāpj, pašlaik 768 mm. Vienīgi agrā rītā vietām zilas debess laukumi vīdēja. Pūš neliels vējš, auksts - rītā nedaudz zem 0°C, dienā arī vien mazi plusiņi, pēcpusdienā turas ap +2,5...+3°C, šobrīd +2,7°C.
    Nepiedienīgi aprīļa 2. dekādes sākumam... Jācer, ka šī paliks aukstākā diena (un gaidāmā nakts, kas paredzama ar krietniem mīnusiem - pēc nesenām prognozēm), un turpmāk kļūs tikai siltāks. Pēc agrās pavasara atnākšanas bija bažas, ka tik nepadodas garš, bet vēss, un nu tās, diemžēl, piepildījušās - siltuma vēl bijis gaužām maz, citiem gadiem līdz šim laikam jau pat +20°C ir nozvanīts, un ne tikai...

    Ielādē...
  15. 11.04.2019 21:52

    11. apr. no rīta apmācies, bet mākoņu kārta plāna. T. +0°C. Spiediens 768 mm. Pūta lēns ZR vējš. Priekšpusdienā mākoņi sabiezēja. Parādījās zemie gubu mākoņi. Pēcpusdienā palika gaišāks. T. sasniedza +4°C. Spiediens tuvojās 770 mm. Vakarā skaidrojās. Pūta lēns līdz mērens Z vējš. Pašlaik t. +1°C. Spiediens 771 mm.

    Ielādē...
  16. 12.04.2019 00:06

    Vakarā ilgi ap +1°C, taču pēdējās stundas laikā strauji piesalst, debesis skaidrojas, arvien vairāk zvaigžņu parādās. Šobrīd jau gandrīz -2°C. Bezvējš, spiediens 769,5 mm. Ja paliks skaidrs, līdz rītam ne tikai līdz -5 var nobraukt.

    Ielādē...
  17. 12.04.2019 06:42

    *11.4.2019. Rīga. Pastiprinās anticiklons no ziemeļiem. Dienas laikā - daudz gubu un gubu-slāņu padebeši. Vakarā debesis gandrīz skaidras. ZZA vējš 1-2m/s, vakarā bezvējš. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+2; 15:00+4; 21:00+1.

    Ielādē...
  18. 11.04.2019 20:09

    Tā pa īstam saule Rīgā uzspīdēja tikai vēlā pēcpusdienā... Citādi parasts aprīlis, tikai pagalam sauss... Atceramies, ka 2013 gada aprīļa 1 dekādē vēl bija dziļi sniegi un valdija divciparu sals.... Nez uz ko daži sacerējas sakarā ar februāra totālo neziemu un pāragro pseidopavasari, bet tas, kas ļoti priekšlaicīgi ir sācies izskatās ka beigsies visai laicīgi izstiepjot agra pavasara gaitu gandrīz uz 3 mēnešiem. Aprīlī šoreiz šortos un t-kreklos nestaigāsim un arī maijā vel nav teikts, kā atnāks īsta vasara... Pašu vasaru gan atkal prognozē siltu un saulainu, tiesa gan visticamāk ,ka arī atkal sausu, jo dominēs anticikloni.

    Ielādē...
    1. 12.04.2019 00:56

      Par Rīgu nezinu, bet februāris man bija izteikti ziemīgs, marts ne īpaši labāks. Savukārt 2016. gadā pavasaris Pārdaugavā sākās jau 26. janvārī, kas netraucēja dabūt būtiski siltāku februāri, siltu martu, normālu aprīli un vasarīgu maiju. 2002. gadā pavasaris Imantā sākās jau 8. janvārī, kas netraucēja dabūt vēl siltāku februāri, siltu martu, zaļojošu aprīli un vasarīgu maiju ar rekordkarstu vasaru. Patiesībā, no pēdējiem 30 gadiem pavasaris Pārdaugavā 14 gados ir sācies pirms marta. Faktiski pusē gadu pavasaris bijis jau pirms marta!!! Tad par kādu pāragrumu Tu runā? Kaut kā ož pēc Ždanokas rēga ar LPSR oreolu.
      Kas ir īsta vasara? Zibeņu plosīšanās? Tak pēc Tavas izpratnes vasara ir līdz +20, pārējais jau ir pekle un emirātu tuksnesis. Maijs vismaz Rīgā nav vasaras mēnesis - ja sākas vasara, tā ir laikapstākļu dāvana rīdziniekiem. Pēc rekordslapjā marta Pārdaugavā prasās pēc atelpas no slapjuma.

      Ielādē...
    2. 12.04.2019 06:43

      Es gan jau paspēju pirms nedēļas - kādas 2 dienas pasauļoties...

      Ielādē...
  19. 12.04.2019 07:32

    Priecē Liepājas lidosta ar -6! rp5.ru Tāpat Ventspils un Rīgas lidostas, Kolka, Mērsrags, Dalbes, Garkalnes, Inciema, Nīcas, Saldus un Stalbes ceļu stacijas... A vot tālāk uz A pavisam nepriecē... Nē, es nebūt ļauni nepriecājos, vienkārši, priecīgāk kopā salt, jo īpaši, ka sauli esmu aizmirsis, toties zvaigznes gan neļauj sevi aizmirst. Mēness sirpis arī atgādināja par sevi.
    Tas zemo mākoņu blāķis, kas šobrīd nelietīgi ielaužas no RUS varētu pabojāt saules vannas, taču nākamnakt tāpat atkal būšu skaidrā. Kaut kā neticu, ka šogad vispār beigsies sals, ka vispār būs vasara. Manā flaneļa seģenē kamenīte pirms apokalipses tik cītīgi ietuntulējās, ka pilnīgi asara nobira. Neuzticamais pavasaris pievīlis visu dzīvo radību.

    Ielādē...
    1. 12.04.2019 08:24

      Putniņiem šorīt Dziesmu svētki. Tik daudzas dienas klusēja, tad nu tagad atgūst iekavēto...

      Ielādē...
    2. 12.04.2019 09:50

      Rīgā vēl spīd saule, bet drīz nāks virsū tas vāks no Krievijas :( Kurzemē labāk, tur ilgāk varēs priecāties par sauli.

      Ielādē...
      1. 12.04.2019 11:29

        Ja vien tā saule šeit Kursā būtu! Stāvēju dušā, baudīju silto ūdentiņu un pēkšņi pamanīju, ka krāsas pazudušas, kārtējais pelēkbrūnais neizteiksmīgais tonis pa logu redzams. Kaut kādi mākoņveidīgi mēsli klejo pa debesi. Tie nosedz aptuveni 70% debess!!! Bez saules nekāda siltuma - pat dīķis negrib atkust. Nav ne mazāko šaubu, ka uz nakti noskaidrosies pilnībā. Tādā ziņā 2017. maijs šeit bija absolūti saulains - kristāldzidra, zila debess lutināja aptuveni 25 dienas no maija. Pērn maijs nebija tik saulains. Aprīlī arī bija maz saules. Bet cik saulains bija 2009. pavasaris Rīgā! Tikai siltuma tāpat nebija un vasara vispār bija podā noskalojama.

        Ielādē...
  20. 12.04.2019 12:45

    Tagad, dienvidū T +1°C, dīķī ledus! Mākoņains, drēgns. Fu...in pavasaris!

    Ielādē...
  21. 12.04.2019 14:35

    Sešos pie loga bija -4,7°C, pašlaik +0,9°C. Pilns dārzs ar sīkputniņiem, domāju, ka tas ir tas pats žubīšu bars, kas te jau pāris dienas dzīvojas, arī no Siguldas braucot, pa ceļam daudzus mazo putniņu barus redzēju, daudzi sēž uz asfalta, bet tas arī šodien neiesilst, jo saules nav. Atliek vien sanest malku un kurināt krāsniņu, ārā iet nu nemaz negribās.

    Ielādē...
  22. 12.04.2019 13:05

    No rīta bija saulains, vairs nav. +2*C, neliels Z puses vējš. Augsts atm.spiediens. Arktiskais ciklons. Gaiss ir tik sauss, ka izmazgātā veļa uz balkona pa NAKTI izžūst! Pat bez īpaša vēja palīdzības.

    Ielādē...
    1. 12.04.2019 13:22

      Anticiklons, nevis ciklons, turklāt Skandināvijas, kas nebūt nav sinonīms arktiskajam. Sākumā bija Grenlandes (arktiskais), tagad vienkārši gar Skandināvijas AC A-malu ieplūst gaiss no tuvējās Arktikas. Klasiski par arktisko sauc tos, kas Z-Krievijā. Tad vēl mēs nereti ciešam no AC, kura centrs ir teju virs Z-pola vai vismaz Grenlandes jūras. A Skandināvijas AC - tas jau mūsu vietējais, ierastais. Un tas patiešām maitā gan pavasarus, gan vasaras, gan rudeņus, tāpat ziemas padara līdzīgas Sibīrijai. Agrākajās desmitgadēs (nevienas sakarīgas vasaras nebija visā LPSR periodā) Skandināvijas AC biežāk, ilgāk noteica laikapstākļus pie mums. Visticamāk, ka atgriežas tā laika cirkulācija. Šobrīd jau var aptuveni nojaust par drīzo jauno klimatisko normu, jo jau 3 mēnešiem vairs tikai 1 eksemplārs atlicis. Nekāda sasilšana tur nav redzama. Oktobris neizbēgami būs aukstāks kā esošajā vai LPSR normās.

      Ielādē...
      1. 12.04.2019 14:42

        Jaunākas GFS prognozes neko diži spīdošu nesola uz nākamo nedēļu Rīgai, ne vairāk par +15 grādiem, pateicoties, nepārtrauktiem ziemeļu puses vējiem, bet dziļāk iekšzemē gan būs kārtīgs siltums līdz +18 +20 grādiem.

        Ielādē...
        1. 12.04.2019 15:48

          Jā, Rīga mēdz ciest, kad pārējā LV bauda vasaru. Visspilgtāk šo izjutu 2010. maijā, kad pusi maija laiks it kā bija silts, bet pārsvarā miglains ar miglu no līča, kas kondensējās uz kāpnēm cara laika daudzstāvenēs. Kā šodien atceros, ko rakstīja Austris par vasaru, kas jestri auļoja uz priekšu, kamēr rīdzinieki drīzāk zobus klabināja. Šķiet, ka pat Siguldā un tālāk uz A bija labāk.
          2011. maijā bija pavisam slikti - vasarīgs laiciņš Rīgā iegriezās vien pēdējās 2 maija dienās, a līdz tam bija dzestrs līča pavasaris. Vēl līdzīgs gadījums bija 2014. maijā, kas Rīgā bija tīrs pavasara mēnesis kopā ar jūniju, kamēr tepat Jelgavas novadā meteo vasara patiešām sākās jau maija vidū. Savukārt aprīli līcis pārsvarā neietekmē. Rekordsiltais 2000. aprīlis Imantā Radiotehnikas apkaimē bija teju vissiltākais LV. Arī citi aprīļi atpalikuši vienīgi no Bauskas, kur aprīļi patiešām ir baudāmi. Bauskas ex-rajons ir vislabākais LV klimatā - katru gadu ir garantēta vasara, teju ik gadu vismaz +33..+34.

          Ielādē...
  23. 12.04.2019 16:32

    Naktī ap 1.00 t° sasniedza -3°C, bet tas arī bija viss - atkal mākoņu vāks debesis nosedza. No vienas puses - labi, jo t° mazliet pacēlās un nakts turpinājumā turējās ap -1...-2, no otras - slikti, jo mākoņi saglabājās arī rītā un dienā, kas vēl priekšpusdienā t° turēja nedaudz zem 0°C. Arī agrā pēcpusdienā vien +1,5°C, un tikai pēdējās stundas laikā debesis izmisīgi cenšas skaidroties, taču mākoņi spītīgi turas pretī un joprojām neļauj Saulei izlauzties. T° pakāpusies līdz +3°C, taču pūš mērens Z vējš, ne pārāk stiprs, bet auksts un kodīgs kā saldētavas elpa. Fui!
    Daži žēlojas, ka saules par maz, mākoņi virsū nāk - ko man teikt, ja jau kopš otrdienas pa īstam spīdeklis nav redzēts?! Vien 3dien neilgu laiku pāris reizes uzspīdēja, bet pēdējo 2 diennakšu laikā debesis skaidrojušās vien tad, kad Saule vēl/jau zem horizonta.
    Skaidrs, ka visi esam nosaluši un vēlamies ātrāk siltumu un vairāk gaismas, šajā ziņā cerības raisa nākamās nedēļas prognozes, kas sola līdz pat +20°C. Lai piepildās! :)

    Ielādē...
    1. 12.04.2019 17:17

      Man visvairāk žēl garo dienu. 14 h saules gaismas tiek izniekotas vai nu zem svina vāka, vai nu janvāra plusos. Tā vietā, lai viss augtu un izmantotu jau tā īso periodu ar 14 h gaismas. Nudien pērnais aprīlis tādā ziņā bija nesalīdzināmi labāks. Tomēr vislabākais bija 2000., tad 1999., tad pērnais un 1990. jeb no 4 vislabākajiem aprīļiem 3 bijuši pagājušajā gadsimtā! Labs varētu būt bijis 2014., bet tajā bija pārāk liels sals - labam aprīlim ir jābūt ne tikai siltam, bet arī maigam ar salnām. Ar oktobri ir pavisam slikti, jo tikai 1 patiešām jauks oktobris ir bijis šajā gadsimtā, kamēr pagājušā gadsimta pēdējās 2 desmitgadēs tādi bijuši veseli 5! Ja LV klimats sasiltu, kā mums mēģina pa visiem caurumiem iebarot, abiem šiem mēnešiem būtu jāsasilst visvairāk, jo klimata sasilšana teorētiski paplašina baudāma siltuma periodu jeb malējie mēneši, kuros iespējams vasarīgs laiks, kļūst arvien vasarīgāki. Diemžēl nekā tāda nav...

      Ielādē...
  24. 12.04.2019 19:42

    Mākoņi tā arī nav atnākuši. To deķi redzu tikai pie paša horizonta. Bet tā kā ļoti stiprs vējš pūš no turienes, tad riktīgi ziemīgs aukstums jau ir pie manis, tikai ar vaļēju kanālu uz kosmosu. Pēdējo stundu pirms saulrieta saule jau vairs nesilda. Tātad priekšā maksimāla izsalšana. Par rītdienu un parītdienu pagaidām lielas bažas, jo no Somijas mauc nākamais inversijas deķis, tikai 10x plašāks par šodienas. Var noklāt mani kā reiz pēc saullēkta un būs man šodienas LV variants, lai gan es jau vakar izcietu to pašu, ko šodien rīdzinieki un vidzemnieki.

    Ielādē...
  25. 12.04.2019 20:46

    Ziemīga diena. No rīta skaidrs, saulains un -6. Diena pat nepaspēja iesilt, kā uznāca mākoņi. Diena kopumā drūma, apmākusies, tikai +1...+2 grādi, labi, ka vējš vēl nebija stiprs. Sausums drīz sāks par sevi manīt.... Arī temperatūras svārstības gan jau pastiprināsies - tātad iespējamas vēl aukstākas naktis.
    Šonakt sola skaidrošanos tikai uz nakts otru pusi, laikam tik auksts nebūs...

    Ielādē...
    1. 12.04.2019 21:03

      Pusnaktī jau būs skaidrs, tā ka... Piemēram, Vidzemē, kur jau ir noskaidrojies, ļoti strauji pastiprinās sals. Mākoņu seģene mani apsedza precīzi saulrietā - ļoti reta parādība. Grādu kritums uzreiz apstājās un pat nedaudz atgriezās uz dzīvības pusi, tiesa, vējš nerimstas. Bet skaidrumu redzu Z pamalē - pavisam drīz noskaidrosies arī virs manis. Aprīļa vidus, a pārdzīvojumi kā ziemas spelgonī... Redzēji jaunāko GFS ansamblīti? Vissiltākais bija naktī un ar katru izlaidumu tās Lieldienas atdziest, savukārt aprīļa beigās jau 3. izlaidumā pēc kārtas iepriekšējā galvenā versija turpina rādīt mega aukstumu aprīļa izskaņā.

      Ielādē...