Aktuālā situācija (nedēļa līdz 06.08.2017) Pirmie +30 šogad un vasarīgie negaisi.

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 06.08.2017) Pirmie +30 šogad un vasarīgie negaisi.

Daudzviet Eiropas centrālajā un dienvidu daļā šovasar valda liels karstums, bieži plosās pērkona negaiss, ir spēcīgas lietavas, krusa, vējš un citas parādības. Latviju līdz šim tas pārsvara tikpat ka neskāra, taču šonedēl tas mainisies un varēsim izbaudīt visai karstu laiku un daudzviet arī vasarīgus pērkona negaisus. Šonedēļ arī Latvijā uz dažām dienām ieplūdīs siltāks gaiss un gaidāmas pērkona lietusgāzes, kas vietām būs stipras un, iespējams, kopā ar lielu vēju un krusu. LVGMG prognozē, kā pirmdien un trešdien vietām Latvijā, galvenokārt austrumos, termometra stabiņš pakāpsies līdz +28..+30 grādiem.

Nedēļas pirmā pusē laiks būs sutīgs, karstumu brīžiem mazinās pērkona negaisi, kas pirmdienas pēcpusdienā, kā arī trešdien tiek prognozeti īpaši stipri un intensīvi. Vietām tie var atnest sevišķi intensīvas lietusgāzes, krusu un vētru, tomēr bīstamas parādibas skars tikai atsevišķas nelielas teritorijas. Lielākajā valsts daļā bīstamu laika apstākļu nebūs. Pirmdien Latviju no rietumiem šķērsos aukstā atmosfēras fronte, kas daudzviet, bet galvenokārt centrālajos un austrumu novados, atnesīs pērkona lietusgāzes. Gaisa temperatūra  sasniegs +24..+29 grādus, nedaudz vēsāks būs Kurzemes rietumdaļā un Rīgas līča piekrastē Vidzemē – +21..+23 grādi.

Otrdien, tuvojoties vakaram, debesis pakāpeniski apmāksies, un naktī uz trešdienu Latviju sasniegs jauni negaisa mākoņi, kas daudzviet nesīs spēcīgas lietusgāzes, pērkona izlādes, iespējama arī krusa, prognozē LVĢMC. Gaisa temperatūra otrdien būs ap +22..+27 grādiem. Arī trešdiena, visticamāk, būs ļoti silta diena, kad termometra stabiņš paspēs pakāpties līdz +21..+26 grādiem, bet vietām, galvenokārt austrumos, pat līdz +28..+30 grādu atzīmei. Dienas laikā pērkona negaisu pavadīs arī jūtamāka vēja pastiprināšanās. Naktis arī būs siltas, nakts uz trešdienu valsts dienvidos būs arī šīs vasaras pirmā tropiskā nakts, kad temperatūra nenoslīdēs zem 20 grādu atzīmes. Šīs nedēļas pirmo pusi diezgan droši var uzskatīt par vasaras kulmināciju, jo lai arī augustā noteikti būs vasarīgas dienas, visticamāk, līdzīgi kā līdz šim – dominēs mēreni silts un pavēss laiks.

Nedēļas otrajā pusē gaidāms silts, bet vairs ne tik karsts laiks, iespējama lietus un negaisa mākoņu veidošanās. Vadoties pēc jaunākajām prognozēm, nedēļas izskaņā laiks kļūs nedaudz vēsāks un samazināsies arī nokrišņu iespējamība. Gaisa temperatūra būs +19..+24 grādi, vienīgi sestdien vēl par kādu grādu vēsāks. Arī šajās dienās brīžiem gaidāms neliels lietus, vietām ar pērkona negaisu. Brīvdienās arī pastiprināsies dienvidrietumu vējš, brāzmās piekrastē ap 15 metriem sekundē. Saskaņā ar pašreizējo Global Forecast System prognozi šonedēļ no ceturtdienas, kā arī nākamās nedēļas lielāko daļu maksimālā gaisa temperatūra Latvijā būs +19..+25 grādi. Dažās dienās īslaicīgi līs un dārdēs pērkons.

Prognozes kopsavilkums veidots izmantojot LVGMC, LSM.lv un citus publiski pieejamus avotus. Sekošim prognožu izmaiņām un aktualiem atjauninājumiem

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 02.08.2017 07:21

    *1.8.2017., otrdiena, Rīga (vērojumu 41. gada 146. diena). Frontes tuvumā. Naktī daļēja mākoņainība, rītā 10 balles zemie st slāņi, kas jau ap 9:00 izklīda. Priekšpusdienā neliela gubumākoņainība, bet pusdienās no DR puses sāka nāk mēreni augstie slāņainie. Pa starpām nedaudzi mēreni augstie gubenieki. Kas jau no 16:00 sāka dot lietus nokrišņus, tie turpinājās līdz 19:30. Pēc tam daļēji skaidrojās, līdz pusnaktij bija 4-5 balles ac+as slāņi. D-DR vējš 1-2m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+17; 9:00+18; 15:00+22; 21:00+18.

    Ielādē...
  2. 02.08.2017 02:12

    Ļoooti iespaidīgi aizvirzījās gar D-pusi, Škiet pie Mažeiķiem vai Naujoji Akmenes, miiiilzīgas baltas gubas. (Tādas, tās izskatās zibens gaismā). Zvaigžņota debess, redzamība tāla. Perfekta.
    Tomēr ne fotogēnisks, optikai par tumšu. Vienīgi ar ilgu ekspozīciju, tur gan "labinieki" sanāktu.
    Zibšni biežākajos brīžos vismaz 1 x sekundē, - izskatās, ka kāds tur mākoņcepurē, kaut ko metinātu- mazi zili uzliesmojumi neatkarīgi no parējiem baltajiem, kas pa apakšu un citiem mākoņiem "spēlējās". Daži tāli līnijzibeņi zemē, bez pērkona, jo ~40 km attālumā.
    Virzās Jelgavas virzienā, bet kā jau šogad pieņemts var aiziet gar Leišmali (Rundāle, Bauska u.t.t, kur, komenta rakstīšanas brīdī, zibeņošana ir sākusies)
    (Ātri, gar fronti slīdoši gubu mākoņi)
    Vispār, jau gribējās prognozēt ka ap 3:40 zibeņošana sasniegs Pārdaugavu.. ;)

    Ielādē...
    1. 02.08.2017 09:41

      Ap 4iem arī sasniedza :)

      Ielādē...
  3. 02.08.2017 11:35

    Īsts tropisks negaiss. Sākās ar gandrīz nepārtrauktu zibeņošanu , taču kaut kur augstu mākoņos un bez skaņas, bez pērkona. Tas bija tik dīvaini.....un mazliet baisi. Pirmie pērkoni bija tuvu un ļoti spēcīgi, bet arī vairāk pa mākoņiem. Tad sāka līt, kādu laiku ļoti stipri, ar lielām lāsēm. Taču bez ekscesiem- bez stipra vēja un krusas. Tornado (tfu, tfu,tfu) arī nemanīju:) Mākonis pārskrēja diezgan ātri pāri, pēc tam mierīgi lija, BET, mākonim aizejot, zibeņošana bija vairs tāla, toties pērkoņdārdi gandrīz nepārtraukti, kā jau Lauma labi uzrakstīja: pērkona "bekvokāls".
    Žēl, ka negaiss atnāca pa tumsiņu....Un cik labi, ka Gubumākonim ir ielicis kādu bildīti!

    Ielādē...
  4. 02.08.2017 12:15

    beidzot.... Šitas bija labs. Sāka ducināt pusseptiņos rītā. Un tad 7 -os gāja vaļā. Kādu brīdi pat nepārtraukti zibšņi, nepārtraukti pērkoni. Daži pat ļoti tuvu. Gāziens pamatīgs, atkal lieks slapjums. Lija līdz 10-iem, gana mierīgi, bet stipri, piestāja. Atnāca vēl viens mazs niknītis un paducināja, vēl uzlija. Savi 30 mm (spainī 5 cm) klāt.
    Šobrīd viegls vējelis, saule paspīd starp vai caur mākoņiem, sutoņa, +24. Tieši šobrīd - visa debess novilkusies.

    Ielādē...
  5. 02.08.2017 13:16

    Vakar man "smagi veicās". Aizbraucu uz Jēkabpili "skrūvēt robotu[roku]" (beidzot!!!) Bija plānots to paveikt skolnieku vasaras brīvdienās, "zem klajas debess", bettt - paši zineniet - kas notika ar vasaru :( atgriezos ar vilcienu 18.20, kad sāka jau "pilināt". ~19, kad nonācu līdz "Pumpura takām" - Koknese, Aizkraukle - pēkšņi "uznāca nakc" un aiz vilciena loga sāka spēcīgi līt. Toties Rīgā, no lietus bija palikušas "tikai peļķes", toties rīklē bija palicis "baigais žāvētājs" kuru "noslīcināt" īsti neizdevās. Toties šodien Andrejs "dabūja" pēc "pilnas programmas" :(

    Ielādē...
  6. 02.08.2017 13:34

    Šis negaiss atnesa nosacītu siltumu, tādu pat kā vakarrīt, šobrīd +21*C.
    Bet vakar pēc lietus, kad noskaidrojās, bija palikuši teju vai +15*C un vēss ZA vējelis uzdzina drebuļus.
    Protams, līdz ar negaisa mākoņu tuvošanos, kļuva siltāks līdz +17.5*C.
    Tās pirmās gubas, ko ieraudzīju pirms diviem, arī aizskarēja līdz Rīgai, vēlāk nāca tie mākoņi, kas bija izveidojušies, kaut kur virs Polijas ziemeļiem vai Kaļiningradas, tie jau bija blīvi, tā ka zibens gaisma atspīdēja tikai pa apakšu mākonim, vai pa atsevišķām spraugām, līdz ar to tie bija vērojami kā dzeltenbalti uzplaiksnījumi. Negaiss ļoti pietuvojās līdz pat 6 km, bet tomēr tā aktīvā zona aizgāja gar DA pusi, iespējams, ka pār Saldu. Līdz ar to lija nedaudz.
    Varēja novērot arī dažus zirnekļveida zibeņus, bet pārsvarā tie bija bieži uzplaiksnījumi (tuvākie, apmēram reizi 10 sekundēs) dažādos mākoņos un vietās.

    Ielādē...
  7. 01.08.2017 19:03

    Hmmm. Man ir aizdomas, ka ESTOFEX būs nošâvis greizi ar savām prognozēm.... Nekas vēl nav izveidojies... dīvaini..

    Ielādē...
    1. 02.08.2017 13:39

      Bet, tās jau arī IR tikai prognozes!

      Ielādē...
  8. 02.08.2017 19:46

    Ap puspieciem no rīta sākās attāli pērkoni, kas brīnumainā kārtā līdz mums tā arī nenonāca. Nolija lietus bez gāzieniem un bez brāzmaina vēja. Par ko man milzīgs prieks, bet nakts izcūkota tik un tā. Viss rīts apmācies, galva sāp kā uz paģirām pēc draņķīga alkohola. Nu noriebušies tie negaisi pilnīgā nejēgā.
    Vakars mierīgs, saulains, +20 grādi.

    Ielādē...
  9. 02.08.2017 21:24

    Kompilācijas video- no aizvadītās nakts zibeņošanas Rīgā...

    Ielādē...
  10. 02.08.2017 21:30

    Ap 5-iem pamodos, ārā bubināja un lija, tad viens zibens ar rūcienu pēc 4-5 sekundēm. Gāju izštepselēt elektroniku. Bubināja kādu pusstundu, tad vai nu apklusa vai es aizmigu :) Priekšpusdien turpināja līņāt. Pēcpusdien mākoņi izklīda, kļuva siltāks, līdz +22.

    Ielādē...
  11. 02.08.2017 22:36

    pēcnegaisa turpinājumā gana daudz mākoņu, sutoņa, t, šķiet, līdz +24 un vairākas uzlīņāšanas gandrīz visas dienas garumā. Pēcpusdienā vējelis. Vakarā debesis ar spalvu mākoņu astēm, arī šobrīd. +17.

    Ielādē...
  12. 02.08.2017 23:43

    Visu nakti gaidīju negaisus, nesagaidīju, bet drīz pēc tam, kad aizgāju gulēt, tas paņēma un atnāca. Otrais cēliens sākās bez solītā pārtraukuma. :( Pašu sākumu vēl "aizķēru". Īsi pēc 6.00 varēja jau dzirdēt tālumā diezgan biežu, bet vēl paklusu ducināšanu, manīju ZR pusē arī dažus zibeņus. Nelikās nekas dikti perspektīvs, un līdu migā. Taču, kā izrādās, drīz pēc 6.30 negaiss jau ieradies. Bijis 1 tuvs spēriens, daudzi tālumā, lietus sākumā neliels, vēlāk krietni nogāzis, beidzies pirms 8.00.
    Vēlāk skaidrojās, saulaina visa priekšpusdiena, sutīgs un karsts, bet līdz iepriekš solītajiem grādiem tālu, max.t. +26,1°C, un pēc pusdienlaika atkal nomācās. Likās, varbūt trešais cēliens atsvērs zaudēto, bet kur tev! Tikai pliks lietus nepilnu divu stundu garumā, un nekas vairāk. T. nokritās līdz +22,3°C.
    Pēcpusdienā pēc 14.30 atkal skaidro… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  13. 03.08.2017 07:40

    *2.8.2017. trešdiena, Rīga (vērojumu 41. gada 147. diena). Aukstā fronte. Nakts sākumā daļēja mākoņainība, bet no 3:00- no DR puses nāk negaiss, pēc tam bija vērojami daudz zibeņu, daži no tiem "2-6 sek" attālumā, lija līdz 8:40. Lija arī dienas pirmajā pusē no dažāda biezuma mākoņiem, tostarp no cb padebešiem. Ap 15:00 sāka pakāpeniski skaidroties, bet debesīs līdz pat vakaram - ir mērena biezuma gubumākoņi. D vējš - agrā rītā līdz 6-7m/s, pārējā dienas laikā ir DR-R vējš 1-3m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+17; 9:00+18; 15:00+24; 21:00+18.

    Ielādē...
  14. 03.08.2017 11:47

    Diena iesila līdz +23, vējš dzenā nelielus gubu mākonīšus. Pēc vakardienas lietiem pārdaudīju mežu, joprojām dominē gailenes, ir pāris baravikas un pa kādai sviesta beciņai. Redzēju arī pa atsevišķiem eksemplāriem no bērzlapēm, pāris alksnenes, rudmieses un vienu cūceni.Masveida sēņu "uznāciens", šķiet, vēl jāpagaida.

    Ielādē...
  15. 03.08.2017 17:02

    Dienā mainīgs mākoņu daudzums pie zilām debesīm. Pirms stundas T. sasniedza +23*C. Tagad operatīvi nomācās ar slāņu- gubu mākoņiem, un... sāk jau pilināt lietus.

    Ielādē...
  16. 03.08.2017 19:41

    Nakts skaidra, un līdz rītam gaiss atdzisa līdz +14,6*C. Rītā parādījās mākoņi, kas vēlāk izklīda, un diena saulaina ar laba laika gubu mākoņiem. Silts, ap pusdienlaiku +22, pēcpusdienā līdz +25 grādiem, lēns vējš. Vēlākā pēcpusdienā sāka mākties, bet pa īstam neapmācās, Saule palaikam izlauzās cauri ne pārāk biezajiem mākoņiem, vien kļuva pāris grādus vēsāks. Tagad joprojām pusapmācies, brīžiem skaidrojas, kopumā gaišs, t. šobrīd +21,9*C. Spiediens dienas otrajā pusē lēnām krīt, pašlaik 760,5 mm.

    Ielādē...
  17. 03.08.2017 21:54

    Šodien vēl nav lijis, ārā silts, +19 grādi. Dienā kā parasti, ap +22, bet strādājot sviedrēja pat vakarā, kad saule jau bija aiz mākoņiem. Ja tagad nebūtu tik vienmērīgi nomācies, varētu gaidīt pērkonu.

    Ielādē...
  18. 03.08.2017 23:34

    Vakars apmācies, bet silts, vēl 22.00 +20°C, bet šobrīd +18,8°C. Vējš norimis, viss mierīgs, pagaidām sauss. Spiediens turpina kristies, pašlaik 758 mm.

    Ielādē...
  19. 03.08.2017 23:42

    saule ar mākoņiem visu dienu, +24, vējelis. Karsti, bet pēc visiem aukstumiem pat man, kam karstums nepatīķ, pagaidām nav dziļas vēlēšanās pēc vēsāka laika:)
    Lietus pagaidām nav atnācis. Naktī lai nolīst, ja jau citādi nekā iztikt (tāpat jau dārzā vairs nekā), bet dienu rīt vajag bez lietus pilnīgi noteikti...

    Ielādē...
  20. 03.08.2017 23:58

    Pie mums klusi, mierīgi līst. Joprojām silts +18 grādi. Nu pietiek šogad to pretīgo negaisu! Cik var!

    Ielādē...
  21. 04.08.2017 00:08

    Šobrīd no Papes ornitologu bāzes redzēju tālu zibens uzplaiksnījumu virs jūras, drošvien no negaisu sistēmas, kas atrodas ap 100 km uz DR. Pēc dažām stundām cerams, ka negaiss būs klāt. Vakars pie jūras silts, ap 18 grādiem, neliels vējš no jūras.

    Ielādē...
  22. 04.08.2017 01:31

    minimāli pilina, kaut gan radari lietu rāda gana nopietnu. Citām reizēm ne tik nerādīja, kad lija kā no spaiņa. Nu jā, kā nu viņiem sanāk laikam...

    Ielādē...
  23. 04.08.2017 01:44

    Pēc vieniem sāka līt. Arī šobrīd viegli līst, peļķu pagaidām nav. Joprojām silts, +18 grādi. Uz negaisiem šonakt manā pusē laikam maz cerību, ja nu vien neizveidojas uz vietas. Rietumkrastā situācija daudz cerīgāka, tur virs jūras zibeņu kartē jau tagad pastāvīgi plaiksnī, drīz varētu arī būt klāt.

    Ielādē...
  24. 04.08.2017 02:48

    Papes ornitologu bāzē nupat trāpīja negaiss ar 2 zibeņiem zemē apmēram 300 m attālumā un apmēram 5 minūšu lietusgāzi, kuras laikā nobira daži 10 mm krusas graudi. Nonākot virs sauszemes zibeņošanas intensitāte strauji saruka un tagad tikai Z pusē pa kādam tālam uzplaiksnījumam vēl var redzēt.

    Ielādē...
  25. 04.08.2017 07:20

    *3.8.2017., ceturtdiena, Rīga (vērojumu 41. gada 148. diena). Pazemināta spiediena apgabalā. Naktī daļēja augstā ci+cc mākoņainība, dienas pirmajā pusē nedaudz ci slāņi, ap pusdienas laiku + daži gubumākoņi. Pēcpusdienā pakāpeniski palielinājās mēreni augstie ac+as slāņi, kas vēlāk pārņēma visas debesis. Vakarpusē sāka nedaudz līņāt, un tā tas turpinājās līdz nākamai pusnaktij. DR vējš 1-2-3m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+17; 9:00+18; 15:00+24; 21:00+20.

    Ielādē...