Atkusni nomainīs vēsums

Atkusni nomainīs vēsums

Raksts papildināts svētdienas, 4. februāra, vakarā

Pēc aizvadītajām, salīdzinoši siltajām dienām, šonedēļ par sevi atkal liks manīt ziema.
Tuvākās nedēļas laikā mūsu reģionu sķērsos vairāki cikloni, sākumā nesot lietu, bet nedēļas gaitā nokrišņi pakāpeniski pāries sniegā. Nedēļas vidū, gar aizejošā ciklona aizmuguri īslaicīgi ieplūdīs aukstāka gaisa masa, tomēr, jau trešdienas pievakarē, Latvijai pietuvosies jauns ciklons atnesot krietni siltāka gaisa masas.

Šobrīd galvenie modeļi - GFS un ECMWF prognozē, aukstas gaisa masas ienākšanu mūsu reģionā, sākot no svētdienas vakara (attēls zemāk). Aukstākā gaisa masa virs Latvijas būs pirmdien dienā, kad temperatūra pusotra kilometra augstumā pazemināsies līdz -18.

GFS modeļa prognozētais gaisa masu izvietojums naktī no svētdienas uz pirmdienu.

 

Naktī no svētdienas uz pirmdienu, gaidāms daļēji mākoņains laiks. Nakts otrajā pusē, vietām, īpaši Kurzemes austrumu daļā un Zemgales rietumos, sniegs.
Visā valstī sals. Temperatūra sākot no -3 piekrastē, -6 Vidzemē un centrālajos rajonos, līdz -9...-10 grādiem vietām Latgalē. 
 Pūtīs Z vējš, 4-7 m/s, brāzmas līdz 12 m/s, piekrastē līdz 14 m/s.
Pirmdiena dienā, debesis daļēji apmākušās, vietām skaidrosies. Vietām Vidzemē, kā arī Kurzemes austrumu daļā un Zemgales rietumos sniegs
Visā valstī temperatūra zem 0. Jūras piekrastā temperatūra ap -2, Kurzemes centrālajā daļā sals līdz -3...-4, Vidzemē un Latgalē -6..-8, vakarā, vietām, līdz -9.
Pūtīs Z vējš, 4-8 m/s, brāzmās līdz 14, bet piekrastē līdz 17 m/s. Vēlā vakarā vējš sāks pierimt.

Frontālās analīzes prognoze pirmdienai, 5. februārim, plkst.  14:00
Avots: http://www.wetterzentrale.de


Nākamās nedēļas sākumā gaidāms vēl nedaudz stiprāks sals. Kā arī, līdz ar aukstas gaisa masas ieplūšanu, vietām gaidāmi līča efekta nokrišņi - sniegs.

GFS  prognozētā minimālā gaisa temperatūra pirmdienas, 5. februāra, rītā.
Avots: http://wxcharts.eu

 

Nedēļa kopumā būs bagāta ar nokrišņiem, gan lietus (nedēļas sākumā), gan sniega(nedēļas beigās) veidā. Galvenokārt, valsts austrumos pieaugs sniega segas biezums.  ECMWF modeļa aprēķini pieļauj, ka nedēļas beigās, vietām, Latgalē un Vidzemes augstienē, sniega segas biezums sasniegs 20 cm.

 

Aktuālais reģiona satelītuzņēmums (METEOR M2, atkodēts 04.02.2018., plkst. 21:13)
Atverot jaunā logā, attēlus iespējams aplūkot pilnā izšķirtspējā

Infrasarkanais attēls
Termālais attēls

 

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 29.01.2018 02:24

    Rīgā turpinās rudens, tumša pārmitra diena, sniega nav, dubļi un lielās peļķes, vietām ledus uz ceļiņiem. Visu dienu palaikam lija sniegs un sniga lietus,isti nesaprotamas substances nokrišni, uz zemes gan nekāda kārta neveidojas, daži grādi plusā, gumijnieku laiks. Vakarā lietus, nakts sākumā stiprs lietus rupjam lāsēm ar burbuļiem peļķēs, gandrīz kā vasarā. Ļoti gaidu sniegu un salu nākamnedēļ...

    Ielādē...
  2. 29.01.2018 05:56

    Naktī atkal virs +2, nepārtraukti līst, un šis ārprāts turpinās arī tagad. Sniegs šitā drīz pazudīs nebūtībā... :( Principā esošais jau ir norakstāms, tur vairāk tikai šļura palikusi. Šobrīd +2,4°C, mēreni stipri līst, spiediens 751,5 mm. Tas vairs nav pieklājīgs atkusnis ar t. līdz +1, uz ko cerēju, pirms atnāks sals, tas ir agresīvs un riebīgs nokusnis. :(( Nevienam tādu laiku nenovēlu.

    Ielādē...
  3. 29.01.2018 07:54

    Vakar visas dienas garumā sasnigusī sniega šļura pa nakti nokususi un pagalmā rēgojas lāmas pat tais vietās, kur tas galīgi nav raksturīgi. Šoreiz labi, ka nokūst, jo, ja tas, kas vakar bija uz zemes ceļa, tur sasaltu, vairs nebūtu i "jautri"... Norvēģiem nedēļas nogalē pēkšņi atgriezušies plusi, skatīsim, ko nesīs dienas updates, domāju, ka beigās tomēr būs mīnusi, jo, cik novērots, parasti piepildās viņu prognozes, kas tikko parādās uz attiecīgiem datumiem, nekā tās, kas tur karājas vēlāk. Pie loga ap +1, līst smalks smidzeklis, bet globālais slapjums jau ir tāds, ka pat tas ir par daudz...

    Ielādē...
  4. 29.01.2018 08:18

    *28.1.2018., svētdiena, Rīga (vērojumu 41. gada 327. diena). Ciklons Latvijas tuvumā. Apmācies visos slāņos. Rītā un priekšpusdienā masīvi lietus un slapja sniega nokrišņi, pusdienās līdzās vietām uz zemes esošajam sniegam sāka veidoties jauna sniega kārta, kas jau pēcpusdienā atkal nokusa. Vakarā atkal epizodiski lija. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+2; 15:00+2; 21:00+1. DR vējš 1-2m/s.

    Ielādē...
  5. 29.01.2018 10:11

    +4 grādi,nolijuši it kā 7,2 mm/pēdējās 24 stundās/Vispār manā Rīgas pagalmā reta parādība-peļķes, tas patiešām ir brīnums,viss jau sasūcas smiltīs.

    Ielādē...
  6. 29.01.2018 12:01

    Debesis mazliet sāk skaidroties, parādījās saule. Neliels R puses vējš. Mākoņi redzami tik gar pamalēm, bet gan jau drīz būs klāt...+3*C, priekš janvāra....normāli:) Ja nebūtu bijis tas kailsals kādu laiciņu atpakaļ, kas paspēja sasaldēt zemi- būtu uzziedējuši sniegpulkstenīši :)
    Skatos, ka Liepājā briest jautri notikumi, var gaidīt vētru....

    Ielādē...
  7. 29.01.2018 13:16

    Šodien pabraukāju pa Tukuma apkaimi. Brīžiem uzspīdēja saule +3 grādi, silts R puses vējš, zaļi ziemāju lauki, lielas peļķes. Man radās sajūtas, ka ir jau marta vidus nevis janvāra beigas. Varētu sākties pavasaris nevis ziema nākt. Babītes un Valguma ezerā gan ledus vēl turās ap 15 cm biezs.

    Ielādē...
  8. 29.01.2018 13:33

    Visu rīta pusi rasināja, brīžiem pat samērā stipri, visur milzu peļķes, daži sūdzas, ka pagrabos parādās gruntsūdens, man gan vēl pagrabs sauss. Šodien pie barotavas atkal atgriezušies putni, vakar, kad gribēju skaitīt,- to gandrīz nebija. Uz dīķiem krājas kūstošas ūdens lāmas, neskatoties uz to pa Ancīšu dīķi šodien vēl staigāja zemledus makšķernieki, laikam jau ledus uz ūdeņiem vēl biezs.

    Ielādē...
  9. 29.01.2018 18:02

    Visu laiku līst... Nu labi, ne gluži, šorīt un pa dienu nokrišņi mitējās, pat uzspīdēja saule, raisot pavisam pavasarīgas sajūtas komplektā ar zīlīšu dziesmām. Tikai šodien sniegs nokusa arī sapūstās vietās, dārzos, dažās mežmalās un tagad var teikt, ka palikušas vien netīras sniega kupenas. Pagaidām +2, sīks lietus, kas ātri padara slapju. Taču prognozes jau rīt sola sniega papildinājumus, diemžēl tas būs slapjš sniegs. Arī prognozes šonedēļ pagriezušās - sniegu sola joprojām, bet brīžiem kopā ar sīkiem plusiem, kas nu nemaz neradīs nekādu ziemas sajūtu, bet tikai slapjumu, slapjumu, slapjumu. Cerams, ka tomēr noturēsies zem nulles. Teorētiski man nav nekas iebilstams arī pret atkusni, bet šāds pārlieku liels slapjums jau ir par daudz, labāk tad jau sals pie šādiem apstākļiem. Taču GFS vairs nekādu pārliecinošo ziemu februārī nesola, lai gan iepriekš tādas prognozes bija... Un par pavasari arī skaidrības nav, marts jau sen prognozēs rādās pavēss.

    Ielādē...
  10. 29.01.2018 19:21

    Šodien atkal kārtējā apmākusies diena,pa brīžam neliels smidzeklis.Pievakarē nokrita pa slapja sniega pārslai.Šorīt +1°C,bet jau pēcpusdienā 0°C.Sniega gan vēl pietiekami.Ledus biezums 30-35 cm,augsnes sasalums 10-20 cm.

    Ielādē...
  11. 29.01.2018 19:27

    Naktī sniegs bija pārgājis lietū, šorīt daļa sniega pazudusi. Dienā bez nokrišņiem, apmākusies.

    Ielādē...
  12. 29.01.2018 22:25

    rītā 0°C, rīta puse līņājoša, smidzinoša, krietni miglaina. Vakardienas sniegs krita no zariem. Jo tuvāk Žīguriem, jo baltāki krūmi un koki, tur vēl nebija paspējis apkrist. Vēlāk nobira arī tur. Uz vakarpusi smidzināšana beidzās, sauli tā arī neredzējām, toties mēness ap sešiem gan pamanījās palūrēt starp mākoņiem. Vakarā -1°C, ta ka maķenīt piesalst. Sniegs joprojām smagi slapjš, bet tāds rupjgraudains tapis. Gaiss un sniegs tāds pavisam 'martīgs'.
    Šodien šķendējos par sniega tīrīšanas metodēm gan Viļakā, gan Žīguros. Pat pēc 2-kārtīgas šķūrēšanas ielas klātas ar pamatīgu šļuras kārtu. Kā to dabū gatavu....? Ja tagad piesaltu, būtu uiuiui.

    Ielādē...
  13. 29.01.2018 22:30

    29. janv. no rīta gaiši mākoņi. Vietām redzama blāva debess. T. +2°C. Spiediens 755 mm. Vēlāk pavisam apmācās. Ap pusdienas laiku t. sasniedza +4°C. Pēcpusdienā sāka līt. No sākuma krita it kā rupja migla, bet vēlāk kārtīgs lietus. Pamazām palika vēsāks. Pašlaik t. +0,5°C. Spiediens 750 mm. Uzkritusi plāna kārta slapja sniega.

    Ielādē...
  14. 30.01.2018 00:15

    Riebīgais slapjdraņķis turpinās, laikapstākļu ziņā nekā jauna un pozitīva. No saules ne miņas, dienā palaikam sīks slapjums, t. rītā jau pāri +3°C, dienā +2...+2,5°C, pēcpusdienā lēnām beidzot vēsāks. No sniega maz kas bija palicis, pagalma vidū tā vietā milzīga peļķe. Droši vien citur tas pats, šodien ij degunu ārā nebāzu, jo vajadzības kaut kur iet nebija, bet pastaigāties... nē, paldies, pagaidīsim labāku laiku, pašlaik nav ko redzēt, labāk pa mājām. :) Plus vēl gripu izziņojuši - tas gan nav labi, bet ko darīt - kāds laiks, tāda hvoroba. :(
    Vakarā beidzot zem +1, bet piesalt netaisās, toties atsācis snigt slapjš sniegs, t. +0,5°C. Ielas slapjas, bet ietves jau baltas. Tātad tomēr pozitīvas pārmaiņas ir, sākumā kļūdījos... :)) Spiediens krīt, pašlaik 746,5 mm.

    Ielādē...
  15. 30.01.2018 07:13

    *29.1.2018., pirmdiena, Rīga (vērojumu 41. gada 328. diena). Ciklons uz Z no Latvijas. Apmācies visas dienas garumā. Daudz nokrišņi. Dienas lielākā daļā - lietus, pēcpusdienā tas uz brīdi piestāja. Vakarā - no debesīm atsākās slapjš sniegs, kas pirms nākamās pusnakts pārgāja sniegā. Uz zemes atkal sāka krāties sniega kārta, pirms plkst. 24:00 tā sasniedza 1cm biezumu. DR vējš 1-2m/s. Dienas laikā gaisa temperatūra ir +1+2 grādu robežās.

    Ielādē...
  16. 30.01.2018 08:45

    Šorīt vājš pluss -ap 0,6-+o,8 grādi.Sniegs ap 2 cm,zem tā slapjš.

    Ielādē...
  17. 30.01.2018 11:13

    Vējains. Visu rītu sniga smalks sniegs, taču uz zemes biezu sniega segu izveidot neizdodas. Tā kā , priekš manis:), ir labi, ka t* prognozes pamainījās uz "silto" pusi- zem egles aizvējā jau sadīguši krokusi, asniņi apm. 1cm garumā. Ar nieka sniega segu pie -20*C tiem būtu parakstīts spriedums. Bet, ja godīgi, daba vienmēr ir gudrāka par visiem kompjūteriem: gan V.Bukša ods uz sniega, gan mani krokusiņi "zin", ka ziemas šoziem nebūs. Jāsamierinās un jāgaida pavasaris.

    Ielādē...
  18. 30.01.2018 09:49

    Beidzot Rīgā atkal ir balts, bet ir totāls slapjdranķis, sniga slapjš sniegs visu nakti kopš vakarvakara, turpina snigt arī tagad, bet temperatūra diemžēl ir nelielos plusos, sniegs kūst, no kokiem un jumtiem pil, uz celiem un ietvēm pamatīga žļurga, zemē ap 3 cm slapja sniega. Par ziemu to īsti nenosauksi, bet vismaz baltums un snieg, nevis līst, ceru uz piesalšanu, varbūt līča efektu ieplūstot aukstam gaisam ciklona aizmugurē... Tikmēr GFS prognozes galīgi sabojājas un vairs nekadu salu februāra sākumā nesola, bet ciklonus un nebeidzamu pļurzu un atkušņus, kas mīsies ar īslaicīgiem neliela sala periodiem... Norveģi gan šorit atgriezās pie auksta scenārija un sola kārtigu salu nākamnedēļ līdz pat -21 grādam Rīgai.

    Ielādē...
    1. 30.01.2018 11:05

      .....vairs nesola -21*C:)) Tie par mūsu zonu īpaši nesatraucas, maina prognozi katru stundu(:

      Ielādē...
      1. 30.01.2018 14:14

        Man pietiktu ar stabiliem -7

        Ielādē...
      2. 30.01.2018 15:43

        Man arī nevajag -21 visu laiku, man pietiktu ar stabilu salu -5...-10, lai iztiekam bez slapjuma... Tieši nenormālais ūdens daudzums ir lielākā problēma, no kuras izriet visas pārējās.

        Ielādē...
  19. 30.01.2018 18:53

    Vakarā pamērīju sniegu, apmēram 10 cm biezums. Salīdzinot ar iepriekšējo, šis ir smags, zeme zem sniega kārtas nav salusi, grūta tīrīšana.-1,4, nupat atkal kaut kas sīks sāka birdināties zemē. Koki sasniguši balti, žēl, ka nesanāca laika dienas gaišajā daļā uzņemt kādu foto.

    Ielādē...
  20. 30.01.2018 19:12

    No rīta kādi 7 cm, atkal lāpstai bija darbs. Sniegs mitrs, bet ne blīvs. Diena skaista, ja neskaita slapjās kājas :)

    Ielādē...
  21. 29.01.2018 22:56

    Papildināju rakstu.
    Diezgan dinamiska situācija un krasas pārmaiņas prognozēs - man patīk! :) Ir interesanti sekot un prognozēt kā viss mainīsies.
    Labprāt dzirdētu arī kritiku par rakstu - kas labs, kas slikts, kas varbūt pietrūkst?
    Tas tā, lai nākamo reizi būtu labāk... ;)

    Ielādē...
    1. 30.01.2018 07:29

      Paldies par rakstu! Izsmeļošs, operatīvi papildinās ar jaunākajām prognozēm.Man patīk.

      Ielādē...
      1. 30.01.2018 15:50

        Varu tikai piekrist. Operatīva prognožu koriģēšana, daudz attēlu... Pagaidām viss ir OK.

        Ielādē...
    2. 30.01.2018 19:11

      Manuprāt, viens no labākajiem prognožu rakstiem pēdējā laikā.

      Ielādē...
    3. 30.01.2018 20:40

      No savas puses vismaz daļu attēlu liktu kā sīktēlus, lai aizņemtu mazāk vietas.

      Ielādē...
  22. 30.01.2018 21:58

    30. janv. no rīta skats ārā tāds pats kā pusnaktī- ar plānu slapja sniega kārtiņu un slapja sniega krišanu, kas tūlīt kūst. T. +1°C. Spiediens 751 mm. Apmācies. Līdz pusdienai nokrišņi beidzās. Mērens ZR vējš. Palika gaišāks. Vietām mākoņos redzama Saules gaisma un tad arī pati Saule parādījās starp mākoņiem. Pēcpusdienā mākoņains 8 balles. Siltāks kā no rīta vairs nepalika. Vakarā vējš norima. Pašlaik t. +0,5°C. Spiediens 758,5 mm.

    Ielādē...
  23. 30.01.2018 22:03

    Agrā rītā +2 un sīks slapjums no gaisa, dienā pamazām vēsāks, pārsvarā mazliet zem +1, un brīžiem slapjš sniegs. Aizvien nemainīgs svina vāks. Mērens līdz mēreni stiprs, nepatīkams vējš, kopā ar mitrumu šķiet aukstāks nekā -5 bez "piedevām". Uz ielām, īpaši mazākajām, slapja sniega šķīdonis, uz ietvēm, kur netīrīts, arī pamatīga pļurza. Bet vakarpusē arvien vēsāks, un drīz jau sāka piesalt, ap 20.00 jau -2°C. Kādu brīdi vēl neliels sniedziņš pasniga.
    Vakarā ārā nebiju, bet māc bažas, ka rīt daudzviet būs slidotavas (varbūt jau šobrīd ir). Ja nu vienīgi sniedziņš būs glābis. Uz aci pa logu pagaidām izskatās tīri smuki, bet kā ir īstenībā, redzēs rīt... Pašlaik pusapmācies, Mēness gaisma kaut kur no augšas vismaz daļēji cauri mākoņiem spīd, t. -1,4°C, spiediens 754,5 mm, visu dienu pamazām kāpj.

    Ielādē...
  24. 30.01.2018 23:23

    beidzot riktīga ziema :)) Rītā -3°C un 7 cm svaiga sniega, kas vairs nebija ļoti slapjš. Atkal viss, viss 'trekni' balts. Burvīgi :)Sniega rakšana krietni vieglāka nekā vakar, aizvakar :) Sniga arī dienā, kopā ~ 10 cm svaiga sniega. Bet kopā ar iepriekšējo (kas pašā apakšā vēl joprojām mitrs) samērījās pie 20 cm. Tas beidzot ir puslīdz nopietni. T vakarā -4°C.
    Pievakarē nācās izbraukt pa vienu lauku ceļu, kas šodien nebija tīrīts, iebrauktas tik divas rises. Teikšu tā: gana ekstrēmi, bet izbraucami; labi, ka pretī neviens nebrauca un nevajadzēja mainīties :)

    Ielādē...
  25. 31.01.2018 07:15

    *30.1.2018., otrdiena, Rīga (vērojumu 41. gada 329. diena). Ciklons Latvijas Z daļā. Naktī apmācies, un ir daudz slapja sniega un sniega nokrišņi. Sniga līdz priekšpusdienai, uz zemes no jauna radās 3cm sniega kārta. Pusdienās daļēji skaidrojās, dienas otrajā pusē bija vērojami gabalaini cu+cb padebeši, no kuriem laiku pa laikam sijājās krusas brāzmas, reizēm arī nedaudz uzputināja. Naktī DR vējš 1-2m/s, pusdienās- pēcpusdienā ZRR vējš dažā brāzmā līdz 8m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+1; 15:00=0; 21:00-1.

    Ielādē...