Vasarīgs siltums un tā noslēgums

Vasarīgs siltums un tā noslēgums

Tūdaļ jau noslēgusies aprīļa trešā dekāde, kas šogad iezīmēja arī pavasara atnākšanu. Siltā laika un nokrišņu ietekmē strauji plaukst koki un krūmi, aizvien vairāk parādās arī dažādi ziedi. Jaunās nedēļas pirmajā pusē Latviju šķērsos vairākas nokrišņu zonas un gaisa temperatūra joprojām būs augstāka par šim laikam ierasto normu, taču nedēļas otrajā pusē laikapstākļus visdrīzāk noteiks augsta spiediena apgabals un gaisa temperatūras kļūs jūtami mērenākas.

Pirmdiena lielākoties būs saulaina, taču pēcpusdienā, sākot no dienvidiem, saradīsies vairāk mākoņu. Vakarpusē un naktī uz otrdienu Latviju šķērsos nokrišņu zona, kas dažviet var atnest arī mērenu lietu. Vairāk nokrišņu šobrīd tiek prognozēts Latgalē un Kurzemē. Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien dienā no +8 grādiem vietām Kurzemes austrumu piekrastē līdz +24 grādiem valsts DA rajonos. Arī otrdien saglabāsies silts laiks, lai gan kopumā gaisa temperatūra varētu būt par pāris grādiem zemāka, aizejošās frontes ietekmē no rīta, kā arī vakarpusē iespējams neliels lietus.

Maksimālā gaisa t. pirmdien pēcpusdienā un nokrišņu zonas naktī uz otrdienu (GFS, weather.us)

Trešdiena, iespējams, varētu paiet bez būtiskiem nokrišņiem, lai gan atsevišķi modeļi tādus prognozē dienas pirmajā pusē. Maksimālā gaisa temperatūra +8 ... +20 grādi, attiecīgi vēsākais Kurzemes piekrastē, siltākais joprojām valsts austrumos.

Būtiskākas izmaiņas laikapstākļu jomā varētu būt sagaidāmas ceturtdien. Skaidrs ir tas, ka tiks noslēgts šis siltuma vilnis un turpmāk gaisa temperatūras būs mērenākas. Jaunākajā GFS prognozē sākot ar rītu valsts rietumus varētu šķērsot atmosfēras fronte, atnesot lietu un iezīmējot gaisa temperatūras pazemināšanos. Pēcpusdienā fronte virzīsies tālāk uz valsts ZA, vietām atnesot mērenu lietu, lai gan šī siltā - mērenā laika pāreja visdrīzāk notiks bez būtiskiem dabas untumiem. Negaisu iespējamība galvenokārt Latgalē. Šobrīd ceturtdienas pēcpusdienā maksimālā gaisa temperatūra tiek prognozēta starp +10 ... +12 grādiem Kurzemes ZR līdz pat +23 ... +26 grādiem Latgalē.

Divas dažādas maksimālās gaisa t. prognozes ceturtdienas pēcpusdienā (weather.us)

Sākot ar piektdienu maksimālā gaisa temperatūra dienā visdrīzāk vairs nepārsniegs +8 ... +16 grādus, taču naktīs netiek izslēgta arī nelielu salnu iespēja. Būtiski nokrišņi nedēļas nogalē šobrīd netiek prognozēti. Kopējā nedēļas nokrišņu summa Latvijas teritorijā tiek prognozēta no 5 līdz pat 40 mm. Tā kā laikapstākļi būs mainīgi,  sekojam līdzi visai jaunākajai informācijai gan lietotāju komentāros, gan sociālajos tīklos!

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 01.05.2018 01:33

    Arī pie manis atgriežas negaiss! Zibina ik pa brīdim, ducina patāli pērkoni, atkal līst, vidēji stipri, vējš gan neko liels. +14°C.

    Nu jau gāž strūklām, iela pludo, pērkons dārd gandrīz nepārtraukti, zibeņo, tikko arī neilgi krusa!

    Ielādē...
  2. 01.05.2018 01:45

    No D, DR, R pudes tuvojās kaut kas grandiozs ar skaistu sienas mākoni, kuru ik pa brīdim izgaismo zibeņu uzplēksnijumi... skaisti! :)

    Ielādē...
  3. 01.05.2018 01:48

    Šobrīd aiz loga pamatīgi zibeņo - nu jau gandrīz stundu. Arī zibeņošanas kartē Latvija ir gandrīz balta: en.blitzortung.org viss vienos krustiņos - un "sprakšķ" kā ložmetējs

    Ielādē...
  4. 01.05.2018 01:38

    Tagad visa D-DR-R mala vārās no zibeņiem, katru sekundi ir kāds/ dažreiz pat vairāki reizē. Vēl patālu, bet ar tendenci tuvoties. Ir daži tuvāki zibeņi, gan pa mākoņiem. Ko pavada patāli pērkona dārdi.

    Ielādē...
    1. 01.05.2018 01:46

      Tostarp sāku redzēt D-DR pusē sienas mākoni, aiz kura daži zibeņi dod zemē...

      Ielādē...
    2. 01.05.2018 01:56

      (Atkārtojos) Pie mums patreiz ir pasaulē spēcīgākais negaiss, turklāt ļoti neraksturīgā laikā- pavasara vidū, kad "normālā" veidā daba tikai sāk iesilt. Un šis negaiss veicis garu ceļu no Vācijas ziemeļiem, neizsīkdams virs vēsās (?) Baltijas jūras/ kā tas citos gados vienmēr ir noticis.

      Ielādē...
    3. 01.05.2018 02:04

      Nopatās ir vēja brāzmas līdz 20m/s...

      Ielādē...
  5. 01.05.2018 02:12

    Nu kādu brīdi viss bija beidzies, negaiss prom, bet atkal sāk līt. Turklāt spēcīgi, taču pērkonus pagaidām nedzird. Vecā arjergards/jaunā avangards jeb nekaitīgs lietus mākonis - redzēsim...

    Ielādē...
  6. 01.05.2018 02:41

    ŠĪ negaisa kopsavilkums: ilgi nāca, bet ātri pārskrēja. Pāris stundas zibeņoja - ļoti intensīvi. Zem sienas mākoņa ap 1:00 naktī, 10min DDR vēja brāzmas līdz 22m/s, samērā īsa lietusbrāzma ar rupjām pilēm, daži tuvākie zibeņi- divi "3 sekunžu" attālumā. Patreiz vēl turpinās mērens lietus negaisa aizmugurē, bet zibeņi ir beigušies...

    Ielādē...
  7. 01.05.2018 03:15

    Kas par skaistu un intensivu negaisu Rīgā ! Trešais vilnis bija vispamatīgakais- nāca ar skaistu sienas mākoņi un intensīvu zibeņošanu, zibeņi gan mākoņos, gan uz zemi, sienas mākonim nākot pāri brāzmains vējš, velāk stiprs lietus un skaisti sazaroti zibeņi pārsvara pa mākoņiem un tikpat ka nepartraukta perkona rūkšana, tiesa gan ne pārak skaļa, tomēr dazi tuvāki zibeņi 3-4 sek bija,un tad kad jau likās ka viss jau iet uz beigām -skaists ļoti spilgts sazarots zibens virs galvas ar specigu garu dārdešanu ta ka viss pagalms nodrebeja... velāk zibeņošana strauji attalinājas un izsīka, bet neliels līdz mērens lietus līst joprojām... Super nakts :)

    Ielādē...
    1. 01.05.2018 03:30

      Labs maija iepazīšanās sveiciens! ;)

      Ielādē...
  8. 01.05.2018 08:22

    Pie manis "maijs" ieradās pirms trijiem, bet nevarētu teikt, ka būtu baigi ārdījies. Pamatīgi nogāza un arī paspārdījās, bet ir bijis krietni trakāk. Pa nakti viss dubulti zaļš kļuvis, nu bet silts jau arī - vakarā vēl +17°C pirms desmitiem rādīja un no rīta ap pusseptiņiem +13°C. Un smaržīgs!!! - šorīt tik gaisu uz iekšu vien gribas vilkt :) .

    Ielādē...
  9. 01.05.2018 08:25

    Labrīt maijā! Līdz pusdiviem vēroju negaisa tuvošanos, taču tam bija tendence mest man līkumu, lielums aizgāja gar līča piekrasti. Ap diviem aizmigu, tā kā dzirdēju kādu attālu rūcienu, bet ne tādu, lai tas mani uzmodinātu. Šorīt var redzēt, ka nācis ar vēju, jo ir pāris apgāztas lietas dārzā, bet lijis nav daudz, spriežot pēc vannītē satecējušā noteku ūdeņu masas. Astoņos jau +16,4, svaigs gaiss, zaļa zāle, saule caur vieglu dūmaku.

    Ielādē...
  10. 01.05.2018 09:44

    Negaisu mīļotāji droši vien apmierināti. Sāka plaiksnīties un dudināt ap pustrijiem, akurāt biju pamodies. Diezgan drīz bija skaidrs, ka nāk kaut kas pamatīgs, jo dudināšana saplūda vienmērīgā troksnī. Pirmā tūre atnāca ar vēja brāzmām, bet stipru lietu nedzirdēja. Toties kanonāde bija bez pārtraukumiem, tuvākie spērieni pusotras sekundes attālumā. Kad likās, ka jau viss un sāk pierimt, nāca otrā tūre ar krusu, ūdens gāzienu un vēju, tuvākais spēriens pussekundes attālumā. Dārdoņa nepārtrūka pat uz brīdi.
    Šorīt dārzā ieiet nevar, grimst kājas (labi, ka vakar vakarā vagas nesadzinu), gaiss svaigs, mākoņu starpās spīd saule, termometrā no rīta +14°C.

    Ielādē...
  11. 01.05.2018 08:29

    Carnikavā naktī aizvadīti vairāki negaisi, vienu brīdi zibeņoja gandrīz nepārtraukti pārsvarā virs jūras un Saulkrastu virzienā. Negaisu sezonas sākums ir tiešām varen labs izdevies! Lietus arī diezgan labi nolija.

    Šorīt Carnikavā +14, apmācies, gaiss pēc negaisa patīkami svaigs.

    Ielādē...
    1. 01.05.2018 09:54

      Sveiks Mulkari !!

      Vakarnakt RietumKrastā bija 3 jaudīgi spērieni visa jūras piekraste tika apgaismota, lielisks šovs.

      Šoŗit jau valda Baltijas jūras migla +6*C, DR vējš atkal neraža siltums nespīd :(

      Ielādē...
  12. 01.05.2018 11:49

    Neatceros šāda mēroga negaisu aprīļa-maija mēnešu mijā!. Lielā negaisu fronte izsīka pirms Rīgas un Zemgalē. Toties Jūrmalā radās jauns iesākums, kas virzījās uz Carnikavu-Saulkrastiem, kas attīstījās par ļoti spēcīgu negaisu uz ZR no Siguldas un aizgāja uz Limbažiem, Zibināja un rībēja nepārtraukti. Daudzās vietās radās jauni negaisi, arī Līvāni dabūja vismaz vienu reizi vēl. Tāpat zibeņu kartē bija redzams, ka neatkarīgi no lielākajiem negaisu veidojumiem faktiski visā valstī redzamas zibens izlādes.
    Siguldā pievakarē bija silts, ap+13, naktī T pacēlās līdz +15, bija vērojami mēness apspīdēti gubumākoņi iespaidīgās formās, Pirms plkst.03-00 drusku nolija un viss. Aprobežojos ar zibināšanas vērošanu pamalēs.
    Šobrīd saulains ar mākoņiem, kuru daudzums samazinās,T+18,spiediens 755 m/Hg, neliels vējelis.

    Ielādē...
  13. 01.05.2018 12:02

    *30.4.2018., pirmdiena, Rīga (laiks vērots 42 gadus un 54 dienas). Ciklona siltais sektors. Līdz pusdienas laikam - saulains, agrā pēcpusdienā parādījās plāni ac mākoņi. Kas vēlākā pievakarē sabiezēja, bet pēc tam atkal izklīda. Saulrietā- no DR puses parādījās biezi "spalvu" mākoņi, kas bija pirmsākums negaisam (kas sekoja jau pēc nākamās pusnakts). Pirms nākamās pusnakts pie pārklāja debesu lielāko daļu. DR vējš 1m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+8; 9:00+14; 15:00+22; 21:00+20.

    Ielādē...
  14. 01.05.2018 12:58

    grūti pateikt, cik varens negaiss bija. 4-os, kad izdevās pamosties, bija vēl daži zibšņi, daži rūcieni, bet nekas grandiozs. Ja līdz 4-iem - tad ir izdevies visu nogulēt. Patinot atpakaļ zibeņu karti, izskatās, ka vajadzēja būt daudz nopietnāk :) Ielijuši pāris mm.
    Šobrīd miglaina saule, drīzāk - apmācies, +23. Karsti....

    Ielādē...
  15. 01.05.2018 12:59

    Te ir-
    - mana meteografika/ aprīļa 2018. otrā puse: meteoikdiena.wordpress.com
    - īsie novērojumi/ aprīlis 2018: meteoikdiena.wordpress.com

    Ielādē...
  16. 01.05.2018 14:40

    Pirmie skaļie pērkoni bija ap divpadsmitiem, pēc tam kādu laiku miers. Tad gar rietumu pusi sāka nikni zibināties., bet tieši virs mums nebija, dabūjām vien pamatīgu gāzienu. Negulēta, riebīga nakts, ceru, ka pēdējā šogad. Tagad izārdījās un vasarā būs miers- cieši ievēlos :)

    Ielādē...
  17. 01.05.2018 15:32

    Daugavpilij gan nekas no nakts šova īpaši netika. Pus nakti pa malām zibināja (vairāk gan tik atblāzmas varēja redzēt), ik pa laikam arī tuvāk uzrūca kaut kur, bet tā arī pagāja garām viss. Pat putekļus nenoskaloja. Nu bet jāatceras, ka vakar vēl tik aprīlis bija! :) Maza cerība vēl uz šo nakti ir!
    Visādi citādi jābauda vasarīgais laiks, ezerā ūdens ar jau pietiekoši iesilis, lai tajā varētu ielīst! :)

    Ielādē...
  18. 01.05.2018 18:27

    Nakts gāziens izjauca visus šodienas plānus. Dārzs slapjš vēl tagad. Uz tīrumiem daudzviet stāv ūdens. Diena tāda, ne šāda, ne tāda. Daudz saules, bet pūš arī diezgan jūtami un nemaz tik silti nav. Uz vakaru gan vējš pierimst.

    Ielādē...
  19. 01.05.2018 21:58

    Naktī pēc 3.00 negaisu vairs nebija, tikai pāris reizes uzlija. Rīta pusē mākoņu astes pamazām aizvilkās uz A pusi, ātri saule sāka sildīt, dienas vidū saulē jau reāli karsts. Siltākais ap 14.00, kad ēnā +24,3°C, bet pēcpusdienā (principā jau kopš pusdienlaika) pūta mērens, spirgts vējelis, kas neļāva gaisam iesilt vēl vairāk, un pēcpusdienā t. sāka pamazām slīdēt uz leju - 15.15 +23,1°C, 16.30 +22,4°C, 17.45 +21,4°C. Taču tāpat ļoti patīkams, silts, vasarīgs laiks. :)
    Debesis kopš pusdienlaika gandrīz skaidras, vien plāni spalvu mākoņi šur tur, tomēr vakarā R-DR pusē parādījušies biezāki padebeši, vējš jau pievakarē norima.
    Pašlaik mierīgs vakars, mākoņu daudzums R pusē pieaug, bet pagaidām tie ir no nekaitīgo zortes. Silts, šobrīd +16,7°C, spiediens 757,5 mm, nedaudz kāpj.

    Ielādē...
  20. 01.05.2018 22:48

    Šodien izbaudīju , kā temperatūra lēkā pie Baltijas jūras no rīta puses līdz 13:00 bija migla R puses auksts vējelis +8*C un tad pēksņi noskaidrojās uzkarsa līdz +17*C, patreizs mēreni stipri līst lietus..

    Ielādē...
  21. 01.05.2018 22:55

    Tieši kopēts no Viljama teksta: " Daudz saules, bet pūš arī diezgan jūtami un nemaz tik silti nav. Uz vakaru gan vējš pierimst". Pa dienu 18-20 grādu, pēc sajūtas vēsāks kā vakar, īsajā kreklā nosalu, nācās vilkt garo. Bet tik un tā priekš pirmā maija jauks laiks.

    Ielādē...
  22. 01.05.2018 23:06

    Naktī bija stiprs negaiss un lietus. Nolija 10 mm.

    Ielādē...
  23. 02.05.2018 01:35

    Kopš pusnakts līst, pārsvarā vien rāmi līņā, tomēr kādu brīdi uzlija arī spēcīgāk. Pagaidām nekādu negaisa izpausmju, un neizskatās, ka varētu sagaidīt. Lietus gan labāk varēja iet ar līkumu, slapjuma gana, dārzā joprojām pārāk slapjš, lai ko nopietnāku varētu uzsākt, noderētu kāda nedēļa bez lietus, lai zemīte varētu kārtīgi apžūt... Šobrīd +12,5°C, spiediens 758,5 mm.

    Ielādē...
  24. 02.05.2018 07:33

    1.5.2018., Rīga, otrdiena (laiks vērots 42 gadus un 55 dienas) ciklona siltais sektors. Nakts pirmajā pusē - masīvas negaisa parādības, ekstremāli aktīva zibeņošana, īslaicīga vētra līdz 22m/s, tropiska lietusgāze, mazāks lietus līdz plkst. 4:00. Nakts samērā mākoņaina, dienā daudz saules, pievakarē atkal nedaudz progresēja "spalvu" un ac mākoņainība, pats vakars visai nomācies. Dienā DRR vējš 1-2m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+17; 9:00+14; 15:00+21; 21:00+14.

    Ielādē...
  25. 02.05.2018 08:51

    Piedodiet ,atvainojiet -bet visas brīvdienas non stopā lauku darbos.Slavenos nakts negaisus dzirdēju ,bet piecelties nebija spēka.Tik redzēju ka ielijis 5,6 mm lietus.

    Ielādē...