Saltas naktis un īslaicīgi atkušņi

Saltas naktis un īslaicīgi atkušņi

Janvāra otrajā nedēļā tiek prognozēti mainīgi laika apstākļi. Līdz pat nedēļas nogalei laika apstākļus Latvijā ietekmēs vairāki cikloni, ik pārdienas atnesot arī par dažiem grādiem siltāku gaisu. Taču arī jaunnedēļ saglabāsies jau iepriekš aizsāktā un pat loģiskā tendence, ka atkušņi lielākoties skars Kurzemi un valsts centrālo daļu, taču valsts austrumos saglabāsies gan samērā bieza sniega sega (15 - 20 cm), gan arī jūtamāks sals nakts laikā. Savukārt raksta noslēgumā aicinām Jūs iepazīties un izmēģināt arī ar kādu jaunu iespēju meteolapa.lv.

Jau pirmdien valsti šķērsos neliela līdz mērena nokrišņu zona, galvenokārt atnesot sniegu, piekrastes rajonos iespējams arī lietus. Pastiprināsies D, DR puses vējš, piekrastē tas būs brāzmains. Jau naktī uz otrdienu Latvijai pietuvosies ciklons no ZR, kas gan pēc pašreizējās prognozes vairāk nokrišņu atstās Kurzemē, galvenokārt sniegu. 

Nedēļas vidū līdz nākamā ciklona ierašanās brīdim laikapstākļus īslaicīgi varētu ietekmēt augsta spiediena atzars, un debesīm skaidrojoties, naktīs iespējams spēcīgs sals. 

Savukārt piektdien tiek prognozēts nākamais ciklons, kas atnesīs spēcīgāku vēju un plašāku atkusni lielā valsts teritorijā. Nokrišņi lielā daļā valsts tiek prognozēti lietus veidā, sniegs iespējams valsts austrumos. Iespējams, ka brīvdienās tiks pavērts ceļš auksta gaisa ieplūšanai no Eiropas ziemeļiem, kas nozīmētu ziemas atgriešanos un nostiprināšanos. Atkarībā no ciklonu trajektorijas, iespējams arī neliels līdz mērens sniegs. Taču tā kā līdz tam vēl ir visai ilgs laiks, visai jaunākajai un aktuālākajai informācijai iesakām sekot līdzi gan sociālajos tīklos, gan sadaļā "aktuāli", jo prognozes nemitīgi mainās.

Zemāk tabulā apkopotas maksimālās un minimālās gaisa temperatūras valsts lielākajai daļai. Jāņem vērā, ka Kurzemē kopumā dienās iespējams par pāris grādiem siltāks gaiss, savukārt valsts austrumos - vēsāks. Kurzemē gaisa temperatūra virs nulles paaugstināsies pirmdien un visdrīzāk piektdien, taču dzestrākās dienas un naktis sagaidāmas nedēļas vidū un otrajā pusē pirms atkušņa ierašanās. Pēc pašreizējām prognozēm naktī uz ceturtdienu un piektdienu valsts austrumos sals var sasniegt -17 ... -23 grādus. Kopumā tiek prognozētas mērenas līdz ievērojamas gaisa temperatūras svārstības (skatīt attēlus zemāk).

  07.01. 08.01. 09.01. 10.01. 11.01. 12.01.
Nakts -6 ... -12 -2 ... -7 -6 ... -11 -8 ... -16 -4 ... -12 -1 ... -5
Diena 0 ... -6 -1 ... -6 -4 ... -9 -6 ... -12 +1 ... -5 0 ... -4

 

Ciklonu nestie sniega un lietus nokrišņi 8.01. un 11.01. (wxcharts.eu)

Minimālā gaisa temperatūra naktī uz ceturtdienu un piektdienu (ECMWF, weather.us)

Maksimālā gaisa temperatūra ceturtdien un piektdien dienā (GFS, weather.us)

Un noslēgumā neliels jaunums. Kas gan būtu meteolapa.lv bez Jūsu komentāriem un laika, kā arī dabas vērojumiem? Jau sen bijām ieplānojuši iespēju reģistrētiem lietotājiem dalīties ar saviem meteoroloģiskajiem novērojumiem, pievienojot tos šeit, un atspoguļojot faktisko laika apstākļu kartē, līdzīgi kā tas šobrīd notiek ar Latvijas Valsts ceļu un LVĢMC informāciju. Nereti šeit ir raisījušās diskusijas par temperatūras atšķirībām un ierobežoto valsts novērojumu staciju tīklu, tādējādi nepārklājot visu valsts teritoriju un, iespējams, palaižot garām kādus jaunus temperatūru vai cita veida rekordus.

Gada nogalē esam cītīgi strādājuši un šodien testa režīmā nodrošināsim iespēju reģistrētiem lietotājiem caur savu profilu pievienot informāciju par laika vērojumiem, atzīmējot novērojuma vietu, laiku, gaisa temperatūru, kā arī citu meteoroloģisko informāciju, cik nu katram ir bijusi tā iespēja piefiksēt.

Par visām nepilnībām aicinām ziņot, rakstot mums, vai arī atbildot šī raksta komentāros. Savus novērojumus ir iespējams pievienot sadaļā Mans Profils > Iesniegt Novērojumus, kā arī Novērojumi > Iesniegt novērojumus. Tālāk attiecīgi informācija tiks apkopota gan kartē, gan tabulā atsevišķā izvēlnē sadaļā Faktiskais laiks. Aicinām izmantot šo iespēju, un jau visdrīzāk pēc nedēļas izveidosim atsevišķu, plašāk paskaidrojošu rakstu par ieviesto funkciju.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 13.01.2019 22:10

    13. janv.naktī uz rīta pusi bija bieza migla. T. -3°C. Spiediens no rīta bija 745 mm. Brīžiem sniga lielām, mitrām pārslām. Sniega segas biezums bija 9-10 cm. Dienā t. paaugstinājās līdz 0°C, bet spiediens nokrita līdz 742 mm. Pašlaik t. =1°C. Spiediens 736 mm.

    Ielādē...
  2. 13.01.2019 23:41

    Dienas pirmajā pusē T nedaudz zem nulles, pa brīžam neliels sniedziņš uzsniga. Pēc plkst.18iemsniegs mijās ar kaut ko slapju, no kokiem pilst. T+1°C, spiediens 734 mm/Hg, baigi zems. Es jau padomāju, ka mans barometrs sabojājies, viņš man reizēm tāds pastīvs, jāpieklauvē ar pirkstu. Pēc šāsdienas pieklauvēšanas, galīgi lejā nobira, padomāju, ka būšu šo piebeidzis. Taču lasot, ko šeit citi raksta, atliek konstatēt, ka laikam tomēr viss kārtībā.

    Ielādē...
  3. 14.01.2019 05:04

    Spiediens kaut kādā melnajā caurumā gāžas, vairs tikai 729 mm, un kritiens turpinās... Vareni dziļš ciklons trāpījies. Būtu t. vismaz pāris grādus zem nulles, nebūtu vainas, bet joprojām turas ap +1 un snieg slapjš sniegs, kas gan lielā mērā tūlīt kūst nost vai vismaz vairo slapjdraņķi. Redzēt visu situāciju gan varēs tikai rīt dienā, bet nekas iepriecinošs tur nebūs, tas jau nu 100%.
    Bet pašlaik mērens vējš, neliels slapjš sniegs, +0,9°C.

    Ielādē...
  4. 14.01.2019 08:06

    Saulkrastos šorīt ap +1, snieg slapjš sniegs, bezvējš. Pa nakti sniegs saplacis par dažiem cm, palicis blīvs un smags.

    Ielādē...
  5. 14.01.2019 08:20

    *13.1.2019. Rīga. Ciklons uz DR no Latvijas. Apmācies, dienas otrajā pusē reizēm ir sniega un slapja sniega brāzmas. Uz zemes ir kūstoša 12cm sniega kārta. DDR vējš 1m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00=0; 9:00+1; 15:00+2; 21:00=0.

    Ielādē...
  6. 14.01.2019 10:18

    Rīgā šorīt atkusnis, +1°C , ap 9 00 gāju no vilciena, uz ielām lielas peļķes, sniega un ūdens maisījums, netīrītās ietves arī klātas ar slapja sniega putru, no gaisa pa laikam nāk slapjš sniegs.

    Šobrīd Jūrmalā arī +1 un ik pa laikam intensīvs slapjš sniegs.

    Ielādē...
  7. 13.01.2019 11:31

    Rīgā jau atkal mūžīgi apmācies laiks. :)) Vispār ļoti maz saules redzēts pēdējos 2 mēnešos.

    Ielādē...
    1. 13.01.2019 15:36

      Manā pusē saules gaismas pēdējo divu mēnešu laikā bijis vēl mazāk, decembrī vispār ne reizi pa īstam neuzspīdēja. Turpretī no rīdzinieku komentāriem varēja nojaust, ka paretam tomēr bijuši saulaini brīži. Tā kā Rīga nav šajā ziņā apdalītākā vieta... Tiesa, ja neskaita divus pēdējos mēnešus, pagājušais gads bija ļoti saulains.

      Ielādē...
  8. 13.01.2019 10:40

    Pagaidām skaista maiga ziemas diena Rīgā ar -3 grādiem un smuku sarmu kokos, no rīta bija migla, bet naktī īslaicīgi sniga, klāt plāna sniega kārtiņa, kopējais biezums ap 10 cm. Jā, šī ziema ar aukstumu pagaidām neizceļās, šķiet Rīgā ne decembri ne janvārī vēl nepārspēts novembra beigu minimums, bet tomēr prieks, ka sniega baltums un neliels sals tomēr dominē par pelēku depresīvo rudeni šajā ziemā. Lūk šī laikam ir standarta LV ziema normas robežās... bet kaut ka visi apklusuši par dižo polāro virpuli un gaidamajiem aukstuma viļņiem, ari prognozēs vismaz janvāra beigās nekadu aukstumu vairs neredz, bet nu tomēr dominēs ziemīgs laiks, kas priece :)

    Ielādē...
  9. 13.01.2019 08:58

    Kur un kad tad būs tas lielais aukstums? Gismeteo visu pirmo februāra dekādi rāda drīzāk plusos kā mīnusos, šeit arī runa par sniegu un lietu parādās, tāda pļekziema vien beigās atkal sanāks. Nē, nu nevajag jau gluži -30°C, bet kaut ko nopietnāku par -3°C tomēr gribas gan. (Tiem, kam vienmēr viss aizdomīgi - nesūdzos, bet prātuļoju :))) .
    Pie manis šorīt -3,5°C un migla. Pa nakti maza, maza kārtiņa sniega uzsnigusi, tā kā vakar kādu laiku kusa, sniegs ir biezs un blīvs, brienot ātri karsti paliek.

    Ielādē...
  10. 06.01.2019 14:36

    Jautājumus un ieteikumus, kā arī komentārus par lietotāju novērojumu sadaļu aicinu publicēt, atbildot uz šo komentāru. Paldies!

    Ielādē...
    1. 07.01.2019 00:08

      Kā jāatzīmē pulksteņa laiks? Neizdevās, palika 00:00 :(

      Ielādē...
      1. 07.01.2019 00:50

        Kreisajā pusē ir poga “tagad”, kad izvēlas laiku.

        Ielādē...
      2. 07.01.2019 09:09

        Profila sadaļā "mani novērojumi" pēc tam ir iespēja izlabot, ja kaut kas nav sanācis ne tā, kā plānots.
        Tuvākajā laikā uzliksim kā noklusējumu to pulksteņa laiku, kad atverat sadaļu, lai visdrīzāk būtu mazāk jālabo, kā arī novērojuma vieta jau būs aizpildīta ar iepriekšējā reizē aizpildīto informāciju.

        Ielādē...
        1. 07.01.2019 15:48

          Kāds ir pamatojums šim jaunievedumam? Jebkurš meteolapas apmeklētājs taču var officiāli apskatīt temperatūru no citiem informācijas avotiem un daži jau var uzrakstīt nekorekti "izdomātu temperatūru"' piemēram Līvānietim visu laiku ir temperatūras novirze par pusotru grādu nekā tas tiek uzrādīts ''Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs'' officiāls meteostacijās.. Tā ir muļķošanas..

          Ielādē...
          1. 07.01.2019 18:23

            Ja pats savu temperatūru izdomā vai rēķini aptuveni, ja pašam nav sajēgas, kāpēc šāds jaunievedums cilvēkiem var patikt un noderēt, tad nepārmet citiem! Jo citi nedomā tā, kā tu.
            Par konkrēti man veltīto pārmetumu varu tikai pateikt, ka Līvānos nav nevienas LVĢMC meteostacijas, tuvākā ir tikai Jēkabpils pievārtē, Zīlānos (~25-30 km). Sīļi (10-15 km) ikdienā novērojumus dodošo LVĢMC staciju lokā nav iekļauta. Treškārt, pilsētā gandrīz vienmēr būs atšķirīga (augstāka) temperatūra nekā uz lauka. It sevišķi, ja ir lēns vējš vai bezvējš, kādēļ pilsētas siltuma kabata aug. Tur arī tā 1,5-2° starpība rodas. Turklāt bieži mēdz būt jūtami atšķirīgas temperatūras pat ļoti nelielā attālumā.
            Nederēs arī iebildes par to, ka pareiza var būt tikai oficiālās LVĢMC stacijās reģistrētā. Cilvēki, kas dzīvo pilsētās, izjūt tur esošo t°, nevis LVĢMC norādīto. Turklāt LVĢMC tīkls ir ļoti nepilnīgs, stacijas vietām izvietotas nedabiski (piemēram, Rīga-LU, Ventspils osta).
            Pirms ko pārmest, der padomāt.

            Ielādē...
    2. 06.01.2019 21:26

      Kaut ką tai jaunai sistĕmai nepatīk novĕrojuma vieta.vienalga vai es rakstu Rīga .Părdaugava vai viensalga ko tă nepieņem u stkal prasa vietu

      Ielādē...
      1. 06.01.2019 23:11

        Es pieļauju, ka šajā gadījumā problēma ir fonta stilā, jo vārdā Pārdaugava es redzu neparastu burtu "ā". Jāpiemin gan arī tas, ka datubāze nav tik plaša, lai izvēlētos pilsētu daļas, tāpēc Rīgas variantā būs jāraksta Rīga, un komentārā var pierakstīt papildinošu informāciju, piemēram, Pārdaugava. Jāsāk rakstīt pirmie trīs simboli un tad no saraksta jāizvēlas atbilstošais variants. Iesaku pamēģināt no citas ierīces, ja sākotnēji neizdodas, jo problēmu šeit neatrodu.

        Ielādē...
    3. 06.01.2019 21:50

      Novērojumu sistēma nesen sūtīto novērojumu neņem pretī, jo tas nekur neparādās, lai arī it kā ticis akceptēts. Turklāt sadaļā "jaunākie dati" uz doto brīdi parādās vien Ventspils, pārējie, agrāk pievienotie, atrodami tikai min/max sadaļā. Tur kaut kāda kļūme...

      Ielādē...
      1. 06.01.2019 23:08

        Šajā gadījumā vienkārši ir trūcis paskaidrojuma no mūsu puses. Novērojumi faktisko laika apstākļu kartē un tabulā ir redzami trīs stundu periodā, tāpat kā tas šobrīd ir ar citiem avotiem. Par to var diskutēt, vai nepieciešams to koriģēt, taču to nevar saukt par faktisko laiku, ja līdztekus rādījumiem, kas nodoti nupat, redzami arī tie, kas nodoti, piemēram, pirms 5 stundām.

        Savus novērojumus vienmēr var atrast profilā, sadaļā Mani novērojumi, kur redzams, ka tie nekur nepazūd, attiecīgi pilsētas vai novada arhīvā dati tiks parādīti, ja būs šāds pieprasījums.

        Ielādē...
        1. 07.01.2019 18:35

          Par to viss skaidrs, vienīgi gribētu piebilst, ka 3 stundas varētu būt pārāk īss laika sprīdis, lai kartē parādītos pietiekami daudz rādījumu, turklāt pēdējā laikā t. pat daudz ilgākā laika posmā jūtami nemainās. Ja kartē pastāvīgi ir tikai 1-3 vietas, nekāda lielā uzskatāmība nerodas. Varbūt labāk saglabāt iesniegtos datus faktiskajā kartē ilgāk, teiksim, vismaz 6 h, norādot blakus jaunāko datu iesniegšanas laiku? Jo mēs tomēr neesam automātiskās stacijas. :)

          Ielādē...
          1. 07.01.2019 18:40

            Viedokli ņemsim vērā. Piekrītu, ka šobrīd karte izskatās tukša tieši šī laika ierobežojuma dēļ. Plānojam popularizēt šādu laika vērojumu nodarbi, un ceram arī uz jauniem lietotājiem, taču šobrīd to neveicam tieši testa versijas dēļ.

            Ielādē...
            1. 08.01.2019 07:51

              Laiku vēroju, bet vienmēr, kad rakstu temperatūru, lieku klāt piebildi "pie mana loga". Ja raksta novērojumu kopējā kartē, vai tas var būt tik subjektīvs? Parasts grādrādis jau nevar pretendēt uz ļoti precīzu rādījumu, īpaši, ja tas bieži vien novietots pie mājas sienas un loga.

              Ielādē...
              1. 08.01.2019 11:01

                Protams, ka rādījumus ietekmē dažādi faktori, taču, pirms iziešanas no mājas, lielākā daļa visdrīzāk tāpat piefiksē to temperatūru, ko rāda termometrs pie loga. To oficiālo staciju mums ir maz, turklāt pat tie, kas iepriekš ir izrādījuši nepatiku pret kaut kādiem subjektīviem rādījumiem, kritizē arī it kā oficiālos skaitļus. Paši zinām, ka LVĢMC stacijas ne vienmēr rāda to objektīvāko ainu, arī LVC kartē redzami dažādi lokāli ietekmējoši faktori. Tā kā pat masu mediji citreiz atsaucas uz ne visai oficiālu novērojumu informāciju, domāju, ka labāk ir atzīmēt to, ko redzam, nedomājot par zinātnisko pusi. Galu galā, dažādi troļļi tepat aiz loga vien pa laikam parādās, un tiem nekad nebūs labi.

                Ielādē...
    4. 07.01.2019 17:59

      Interesanti būtu redzēt visus datu avotus vienā kartē, nevis 3 atsevišķas kartes kā pašlaik.

      Ielādē...
      1. 07.01.2019 18:25

        Paldies par viedokli! Izvērtēsim šādu iespēju, jo atkarībā no tā, kā dati tiek attēloti, tas varētu būt arī visai laikietilpīgs uzdevums. Taču plusi tam noteikti ir.

        Ielādē...
      2. 18.01.2019 19:26

        Ar katru dienu ieceres aprises kļūst aizvien pamanāmākas. Ceram, ka izveidosim to ērtu un pārskatāmu. Progresu var novērtēt vienā attēlā twitter.com

        Ielādē...
    5. 07.01.2019 20:53

      Varētu pievienot "sasalstošu lietu". Šovakar aktuāli.

      Ielādē...
    6. 10.01.2019 13:18

      Par mūsu novērojumiem uz lielās faktisko laika apstākļu kartes- diezin kamdēļ es savus datus (Babīte) varu redzēt tikai tad, ja karti palielina vismaz par 2 soļiem. Bet tad jau Ventspils, Viļaka un citas attālas vietas "pazūd aiz apvāršņa" , un uz ekrāna vairs nav redzamas. Tad redzu vairs tikai Rīgu un Piņķus:). Nav pilnīga pārskata par situāciju valstī meteojomā, bet gribētos:).

      Ielādē...
      1. 10.01.2019 19:20

        Tā kā novērojumu punkti ir salīdzinoši tuvu un parādāmie cipari uz kartes ir salīdzinoši lieli, tad ir loģiski, ka visu redzēt nav iespējams. Viens risinājums ir, pārceļot visus avotus uz vienu karti, temperatūru rādījumus attēlot mazākus, kā tas ir šobrīd. Tad attiecīgi tie nepārklāsies un būs redzami abi divi tuvu esoši punkti, lai gan, protams, ne visi. Šobrīd plānojam, kādas izmaiņas veikt kartē, tāpēc tas vēl nav akmenī kalts. Otrs variants ir gadījumā, ja stacijas pārklājas, rādīt to, kas lietotājam ir primārā vai izvēlēta savā profilā, taču tas tikai nedaudz varētu risināt minēto problēmu. Jo vairāk novērojumu punktu, uz ko principā mēs tiecamies, jo grūtāk tos attēlot bez kartes pietuvinājuma, no kā diez vai izdosies izbēgt.

        Ielādē...
        1. 10.01.2019 20:54

          Karti var zumot un cipariem pēc idejas nevajadzētu palikt tiem pašiem.

          Ielādē...
  11. 10.01.2019 11:02

    No rīta -15°C, šobrīd -14. Debesis sedz plāna mākoņu sega. Saule spīd cauri, bet nevar teikt, ka debesis skaidras.

    Ielādē...