Pārdomas par meteoradaru

Pārdomas par meteoradaru

Pirms laika Toma Briča piesauktās finansiālās nedienas ar LVĢMC turpmāk, šķiet, iespaidos mūs visus. Lai gan pirms gadiem LVĢMC liedza bezmaksas on-line informāciju par lērumu savu novērojumu staciju, šodienas jaunumi būtiski nošokēja.

Nešaubos, ka vesels lērums iedzīvotāju ar šādu LVĢMC lēmumu būs neapmierināti. Nerunāju tikai par tiem, kas apmeklē meteolapa.lv, bet arī par tiem, kas šo radaru apskatīja oficiāli, caur meteo.lv. No šodienas, tiešsaistes informācijai par radaru uz stundu (t.i. 5-6 attēli), tas izmaksā 0,30 Ls, bet 12 stundu attēls + animācija maksā 0,98 Ls. Stipri šaubos, ka LVĢMC no šī iegūs kādu finansiālu labumu, jo par radaru ikdienas iedzīvotājs nebūs gatavs maksāt. Meteoradars līdz šim bija meteolapa.lv populārākais "produkts", īpaši lietainās dienās. Vidēji 60 - 70% apmeklētāju izvēlējās tieši radaru.

Šovakar esmu aizrakstījis LVĢMC, jautājot par iespējām šos datus iegūt ilgtermiņā. Nav jau noslēpums, ka minētais centrs nav diez ko aktīvs uz komunicēšanu, tāpēc priecāšos par jebkādu atbildi. Tomēr, mani māc pamatotas bažas - pat, ja šo attēlu ilgtermiņā mēs iegūtu, to neviens neļautu mums attēlot meteolapa.lv. To varētu darīt tikai tad, ja mēs katram lietotājam par radara apskati pieprasītu simbolisku samaksu. Tad arī mums sava darbība būtu jāreģistrē.

Tās īsumā manas pārdomas. Jebkurā gadījumā, meteolapa.lv turpinās eksistēt. Komentāros laipni lūgti izteikties par šo tēmu. Kā rīkosimies tālāk, kādas domas?

Šeit pieejamas arī citas domas (Raitis Sametis).
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.10.2011 11:40

    Njā, ar tiem leišu un igauņu radariem ir kā ir. līča efekta nokrišņus līča dienvidu galā pašlaik lāgā nerāda ne viens ne otrs. Kaut gan pārsvarā gadījumu ar cikloniem saistītās nokrišņu zonas mums tuvojas no DR un tad leišu radars ir gana labs.

    Ielādē...
    1. 14.10.2011 11:52

      Ja,ari šorit Riga līņa lietus, betabi kaimiņu radari to neuzrada-un šis nav smidzeklis no zemiem mākoniem ko neradija ari LV radars

      Ielādē...
  2. 14.10.2011 12:13

    Varēja uztaisīt vismaz tā, ka bezmaksas versijā dati ir pieejami ar zemāku izšķirtspēju vai arī ka radara attēls apdeitojas tikai reizi stundā, bet maksas versijā pieejams viss pēc pilnas programmas.

    Ielādē...
    1. 14.10.2011 12:26

      Vai arī ls 10 un ir abonoments uz 3 mēnešiem, un ka šo lietu varētu izkārtot caur interneta banku automātiskā režīmā. Kā "Latvenergo" nesen noorganizējās ...

      Ielādē...
  3. 14.10.2011 12:44

    Maijai ;) Ja kāds saits, kaut vai meteolapa.lv nopirks tiesības izrādīt radara attēlu brīvajā versijā, tad pašmāju meteo kantoris - uzliks tāaaaaaaaaaaadu cenu- kas par maz neliksies. Jo tur labi zina, ka visa publika tad gāzīsies to to konkrēto saitu. Varbūt kādos kuluāros jau aizsākusies cīņa par ekskluzīvām tiesībām šo attēlu atkal uzrādīt bezmaksas versijā. * Kādām paralēlām pārdomām - kā mūzikas korespondents atceros: apmēram 1998. gadā, kad DEPECHE MODE grupa bija uz kārtējā viļņa visā pasaulēl, tad 4 pašmāju koncertaģentūras sacentās par tiesībām "caur konkrētiem viņiem" šos izrādīt Rīgā. Sanāca slepena vairāksolīšana, DM atbrauca caur "FBI" (vai viņu priekštečiem...). Kaut kas līdzīgs var saveidoties arī meteo radara gadījumā... (jāatsauc manis paša vēl vakar pateiktie vārdi par publikas neieinteresētību/ šķietās- ka radara attēli patiešām samērā daudzus interesē...)

    Ielādē...
  4. 14.10.2011 13:37

    Mjāā... Redz.. Amerikā viss ir oki... radar.weather.gov

    Ielādē...
    1. 14.10.2011 16:07

      ... tāpat kā visā pārējā pasaulē...

      Ielādē...
  5. 14.10.2011 17:18

    No rīta Vēl šite <a href='http://www.meteo.lv/upload_video/RIX_250.sri.flv' >[radars] </a> varēja animāciju dabūt. Bet nu tas ar šķiet aiztaisīts

    Ielādē...
  6. 14.10.2011 11:46

    Protams, dusmas un riebums pret ar radaru notikušu ir lieli, bet ignoret un principiali nemaxat/nelietot manuprat nebus risinajums,un vinus ar to nenobiedēs,bus jau tapat organizacijas un tt. kkuriem radars ir nepieciešamiba ikdienā un tie drosi vien ma'xas,bet šiem jau ka te izteicas ari tas mazums bus labak,ka nekas,bet par parastiem cilvekiem un parastiem meteointeresentiem pie mums ka vienmer viss vienalga un netiek domāts/uzspļaut. Citadi jau butu rikojušies savadak-pirmkart jau klientus savlaicigi bridinot par gaidamam pārmainam,ka ari ieviestu elastigakus "tarifus". Kam man ta 1 stunda par ls 0.30, vai diena par 1ls? Kapec nav piemēram abonements menesim, gadam vai ka savadak par SAPRATIGU cenu parastiem lietotajiem? Parasts lietotajs,cilveks jau nevar atlauties maksat tikpat ,cik kada firma vai organizacija,kurai tadi dati nepieciešami ikdienas darbā un tt.
    Runajot p… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 14.10.2011 12:12

      Tieši Gubumākoņa pēdējā rindā izteiktais priekšlikums = cool :)

      Ielādē...
    2. 14.10.2011 17:26

      Jau vasarā sazinājāmies ar SAT24.com, vienīgais attēls, kuru mums atļāva izmantot on-line, ir "thumbnail" izmērā, tātad daudz ērtāk to ir apskatīt sat24.com.

      Ielādē...
  7. 14.10.2011 17:32

    Tikko izlasīju meteo.lv lapā "paskaidrojumu", kāpēc viņi uzliek maksu par radaru. Nezinu, kam un cik tur taisnība, bet minētajai ministrijai vajadzētu tomēr padomāt par naudas piešķiršanu radaram - 30 000 Ls gadā tomēr nav tik daudz, lai ministrijai apcirkņos nebūtu iespējams to atrast un tādējādi nodrošināt meteoradara pieejamību ne tikai "izredzētajiem", bet visiem Latvijas iedzīvotājiem! Ceru, ka tiks rasts visiem pieņemams risinājums, un mums būs iespēja arī turpmāk regulāri redzēt meteoradara attēlus! :)

    Ielādē...
  8. 14.10.2011 17:38

    Esmu saņēmis atbildi no LVĢMC. Tur minētās summas radara datiem attiecas tikai uz 1 IP adresi, bez tiesībām attēlu pārpublicēt. Turpināsim sarunas, varbūt izdosies rast kompromisu.

    Visiem meteolapa.lv apmeklētājiem! Mēs neesam it nekādā veidā saistīti ar LVĢMC. Tāpēc lūgums sūdzēties attiecīgajā iestādē, jo mums bezmaksas attēls nav pieejams, gluži tāpat kā ikvienam no Jums.

    Ielādē...
  9. 14.10.2011 18:06

    Sveiki! Kopš LVĢMA kļuva par LVĢMC, tai ir samazinājies valsts finansējums. Būtībā tas tagad ir tāds kā valsts SIA, kuram jāstrādā ar peļņu lai pastāvētu. Tas jau kādu laiku izpaužas ģeoloģijas jomā, kurā strādāju un šis man vairs nešķiet brīnums. Taču, tas, ka mums svarīga informācija pieejama tikai pa maksu, tas ir absurds - līdzīgi kā tas, ja mums būtu jāmaksā lai mums pasaka, vai rīt būs vētra un bīstami laika apstākļi vai ne.

    Ielādē...
  10. 15.10.2011 08:50

    Šorīt Lietuvas un Igaunijas radars rāda nokrišņus Rīgā, bet to nav. Vietām uz D, DR no līča gan līst. To visvairāk laikam ietekmē mākoņu augstums, esmu arī agrāk ievērojis, ka no vidēji augstajiem slāņu mākoņiem kaimiņu radari rāda nokrišņus, kur to nav (nu varbūt augšā ir, bet līdz zemei nenonāk).

    Ielādē...
  11. 15.10.2011 18:35

    Par radaru negribu runāt, bet šovakar Rīgā ļoti skaists saulriets: mākoņi ir ļoti spilgtās krāsās... Sauli nevar redzēt, ir apmācies, bet rietumos viss ir sarkans.

    Ielādē...
  12. 14.10.2011 21:36

    Risinājums, ja izdodas panākt kaut kādu vienošanos ar LVĢMC.

    meteolapa.lv kā līdz šim paliek bezmaksas, bet reģistrētajiem lietotājiem, kuri ar internetbankas vai sms starpniecību ir veikuši maksājumu, ir pieejama papildus sadaļa ar radara datiem.

    Bet protams par saprātīgu samaksu. Domājams, ka efekts būtu lielāks un arī LVĢMC būtu ieguvēji. Šādi tiktu novērsta situācija, ka radaru redz arī tie, kas nemaksā. Protams, ka maksāt par informāciju, par kuru jau ir samaksāts nodokļu veidā, nav normāli, bet tas varētu būt pagaisu variants, līdz labākiem laikiem, vai kamēr ministrija atlaidīs pāris dublējošus darbiniekus un nodrošinās Latvijas iedzīvotājiem to, ko viņi ir pelnījuši.

    Ielādē...
    1. 15.10.2011 01:39

      Viss jau ir atkarīgs no LVĢMC. Proti, vai viņiem interesē, lai maksimums cilvēku uzzin jaunākās laika prognozes, lai redz reāli, ar ko viņiem jārēķinās.

      Ielādē...
      1. 15.10.2011 21:08

        Viņus vairāk interesē sadabūt kādu pielikumu pie algas... (visumā pamatoti, kā dzxirdēts- tur tās visai "pašķidras").

        22:22: Drīzāk jau izbrīna- kamdēļ valsts tos 30 000 negrib iedot. VIDs pastiprināti "drāž" no visiem nodokļus (to zinu uz savas ādas un paziņu pastāstos), taču...

        Ielādē...
        1. 15.10.2011 22:10

          To saprotu, bet, ja to grib sasniegt šādā veidā, ar "šantāžas" palīdzību, tad neko labu par šādu ideju autoriem tas nesaka...

          Ielādē...
  13. 17.10.2011 15:38

    Nosūtīju leišiem vēstulīti (skatīt tekstu zemāk). Varbūt arī citi var darīt līdzīgi. Šeit var atrast e-pasta adreses, es nosūtīju tikai uz [email protected]


    Please restore access to the HIRLAM model data and weather radar data
    for Latvian residents. We know that access is denied by request of Latvian Environment,
    Geology and Meteorology Centre, www.meteo.lv

    Do not participate in their commercial activities! There are no
    alternatives to information available at www.meteo.lt . Latvian Environment,
    Geology and Meteorology Centre do not provide us with satisfactory
    information, and the data from Latvian weather radar is available only
    for charge.

    Janis Trallis from Latvia

    Ielādē...
  14. 17.10.2011 13:19

    Pieļauju, ka neesmu vienīgais kuram ieejot Leišu modeļa lapā, rādās
    "This information is available only for Lithuanian residents. We apologize for any inconvenience."?
    Tas pats ir ar radaru...
    Vai tiešām arī leiši būs piegriezuši piekļuvi datiem!?
    Viss pārējais lapā iet.

    Ielādē...
    1. 17.10.2011 14:38

      Jā, Leišu radars šodien vairāk nerādās... jo tālāk, jo trakāk.

      Ielādē...
      1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
        17.10.2011 14:47

        Nu jā,nav jau dumji!Mūsējie,mums,prasa naudu,šimējie arī nav muļķi:iztiekat kā gribat!

        Ielādē...
        1. 17.10.2011 16:04

          Igauņu radari arī uzrāda kaut kādu test režīmu:(

          Ielādē...
  15. 17.10.2011 16:06

    Es arī pirmīt aizsūtīju meiliņu uz to pašu adresi. Pēc tam pamanīju Maikla aicinājumu.
    Sūtiet arī jūs, nestāviet malā. Tā nav normāla situācija!

    Ielādē...
  16. 17.10.2011 16:28

    ES TEIKTU: labāk uz šo faktu uzrīdīt medijus visā pasaulē/ vispirms Eiropā...

    16:46: Cerams, ka šo apvienoto Baltijas jūras radaru šodien vēl neaizslēgs (kur varam redzēt nokrišņus, kas nāk uz mums no R puses). Bet, ko var zināt...

    Ielādē...
  17. 17.10.2011 17:01

    Varbūt, ka lietderīgi būtu par šīm LVĢMC izdarībām informēt kādus no LV TV raidījumiem ( Nekā Personīga - tiem gan ši tēma varbūt par '' seklu '', De Facto, Bez tabu) ? Galu galā mums ir liegtas tiesības uz būtisku informāciju !

    Ielādē...
    1. 17.10.2011 17:05

      Laba ideja- un par to jādomā/jādara...

      17:11: + strādāju pie nākamā raksta ar pavisam drastisku priekšlikumu ;)

      17:20: ++ un lapas vadība varētu kādu preses relīzi vietējiem medijiem aizsūtīt par šiem pēdējiem notikumiem?

      Ielādē...
  18. 17.10.2011 17:47

    Zinu, ka tas nav daudz, bet es retvītoju visus būtiskos meteozinas tvītus šajā sakarā.
    Cerams, ka visas šīs akcijas nesīs tikpat lielus rezultātus (kaut vai furoru, ko ir iespējams medijos sacelt), kā tad, ja šis maksas pakalpojums būtu ieviests teiksim pavasarī (kad atsāktos kaitingi, veikbordi, jahtošanas, zvejošans utt.)!!!!

    Ielādē...
  19. 16.10.2011 12:46

    es vienkarsi iepirku zibens detektoru ja man bus kada vetra tuvuma tad zinasu :)

    Ielādē...
    1. 16.10.2011 13:45

      Kādas markas vai firmas ražojums ir zibens detektors? Un cik maksā? * Es šādam nolūkam izmantoju parasto mazo radioaparātu, kuru atsevišķās reizēs uzregulēju uz vidējiem viļņiem ārpus raidstaciju frekvencēm. Tad iespējams ar raksturīgu čirkstoņu piefiksēt netālo pērkonu...

      Ielādē...
      1. 16.10.2011 21:32

        Ir rokā turami, kas līdzīgi kā AM stacija, signalizē un parāda aptuvenu ātrumu un ir Boltek ražojumi, kas izmanto atsevišķu antenu un ģenerē punktus specializētā kartē ar precizitāti līdz 1 km (līdzīgi kā ir web lapās kartes). Šādai sistēmai pat speciāli tiek izstrādāta karte, kur centrā ir plānotā detektora atrašanās vieta. Šāda sistēma ir ļoti dārga (paši dzelži nav dārgi, bet gan uzcenojums).

        Pats detektors - 900$
        Antena - 150$
        Karte - 135$

        Ja noskaidrotu uzbūvi, domāju, ka kaut ko līdzīgu ir iespējams uzbūvēt arī pašam.

        Vot vajadzētu samesties un nopirkt vienu uz visu Latviju :)

        Ielādē...
        1. 16.10.2011 23:20

          Jāsāk vākt ziedojumus :)

          Ielādē...
        2. 17.10.2011 18:19

          es iepirku strikealert loti vienkars rada distanci, rada vai vetra tuvaijas vai atalinas. pats detektors maksa 35ls ir ari krutaki pa 300ls

          Ielādē...