Aktuālā situācija (nedēļa līdz 22.1.12.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 22.1.12.)

Nedēļa aizgājusi: iesākas ar mazkustīgiem laika apstākļiem aizpildošā ciklona R daļā. Naktī uz otrdienu neliels augsta spiediena atzars no Krievijas Z puses, dienā Kurzemē neizteikta siltā fronte. Trešdien ieplūst siltāks gaiss no ZR puses vēl pirms ciklona. Ceturtdiena - aiz ciklona oklūzijas frontes, un mums ir īslaicīgas nokrišņu brāzmas. Pirktdien šis ciklons aizpildās netālu no Latvijas. Sestdien - neliels augsta spiediena atzars no ZA puses. Sestdienas vakarā un vēl jo vairāk svētdien: ir ciklona GISELA tuvums no DR puses.

Attēlu (c) sat24.com un en.ilmatieteenlaitos.fi

Turpinājums nākamajā nedēļā.

========================

Svētdiena, 22. janvāris

GISELA virpulis vēl tuvāk Latvijai, svētdienas gaitā lielā daļā valsts nokrišņi. Naktī uz pirmdienu gaiss gandrīz iesilst līdz atkusnim. Vēsāks Latvijas A daļā.

Sestdiena, 21. janvāris

Pamazām dienas laikā aiz neliela augsta spiediena atzara - ietekmi sāk dot GISELE ciklons, kas tikai nāk šurp no Atlantijas okeāna. Dienas otrajā pusē vien pastiprinās DA-A vēji pirms šī virpuļa.

Piektdiena, 20. janvāris

Ciklons FABIENNE izzūd no laika kartes, "tā vietā" daži minivirpulīši ar mākoņu sakopojumiem, tostarp ar dažām nelielām nokrišņu brāzmām. Kopumā saglabājas mēreni silts laiks.

Ceturtdiena, 19. janvāris

FABIENNE ciklons ar silto oklūzijas fronti dod sniega nokrišņus, visvairāk Latvijas austrumu daļā. Naktī uz 20.1.12. - sniega nokrišņi Kurzemē un centrā, kas arīdzan jūtami palielina sniega segu daudzviet valstī.

Trešdiena, 18. janvāris

Ciklons FABIENNE dod mums "savu" galveno fronti. Sākot no Kurzemes - apmācas, un vakarā jau sākas nelieli sniega nokrišņi. Kas drusku palielina sniega segas biezumu.

Otrdiena, 17. janvāris

Austrumu daļā neliels augsta spiediena atzars - naktī sals, dienā mierīgs laiks. Bet R daļā jau neliela siltā fronte. Nelieli nokrišņi, drusku siltāks gaiss (pagaidām bez atkušņiem) un nelieli nokrišņi.

Pirmdiena, 16. janvāris

ELFRIEDE ciklons - vēl aizvien lēnām aizpildās uz A no Latvijas. Mums tā aizmugurē ar Z vējiem joprojām neliels sals visā valstī. Vietām sniega nokrišņi pārsvarā Latvijas A daļā, tuvāk ciklona centram.

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 23.01.2012 00:21

    Visu dienu pārsvara apmācies,brīžiem nedaudz snieg,mazliet piezemes putenis pa dienu bija,,stiprāks vējs, kopumā neko daudz nav uzsnidzis, ap 1cm. Paliek arvien siltāk, jau tuvojas 0, sniegs tads miksti lipīgs paliek. Ceru, lidz atkusnim nenonaks,prognozes to it ka neparedz.

    Ielādē...
    1. 23.01.2012 03:54

      Nevajadzētu būt! Domāju, ka Tev tagad tāda pati situācija kā man pievakarē - neilgi arī tuvu nullei pielaida, bet laikus "atjēdzās"! Kaut kāda siltāka gaisa plūsma bija, bet ne tik ļoti, lai pavilktu uz atkusni (kaut gan Rīgā ir savas nianses līča dēļ, bet tomēr). :)

      Ielādē...
  2. 23.01.2012 03:49

    Naktī grādi palēnām krītas, šobrīd -3,2*C. Citādā ziņā nekādu izmaiņu (tostarp sniega) vairāk nav. Mierīgs vakars/nakts.
    Nu jau -3,5*C. Izskatās, ka viss kustas "pareizajā virzienā"! :)

    Ielādē...
  3. 20.01.2012 12:26

    Sveiki visiem. Kārtējā pelēkā diena šodien, žēļ, ka tik maz saules uzspīd šajās dienās. Aiz loga rāda +3, bet nedomāju, ka ir tik daudz
    Paskatījos, ka ir jauna meteostacija (Toma, cik saparatu) un tas mani vēl vairāk ieinteresēja piereģistrēties meteolapā :D. Līdz šim šad un tad paskatījos datus, saites, kas ievietoti šai lapā :)

    Ielādē...
    1. 20.01.2012 12:38

      Varbūt Jums ir vēl kāda doma, piemēram, ka varētu nomainīt Jūsu lietotājvārdu? Domāju, ka "lightning" varētu būt iebildumi pret pašreizējo variantu :)
      Ja ir, dodiet ziņu.

      Ielādē...
      1. 20.01.2012 12:53

        Pagaidām variantu nav. Bet man taču piereģistrēties automātiski ļāva ar šo niku, turklāt mani "lightning01" no "lightning" ļoti labi var atšķirt - divi cipari priekšā :) Nu ja galīgi nevarēsim vienoties, tad es vēl padomāšu citu variantu, jo vnk ko sev jēdzīgāku pagaidām nevaru izdomāt

        Ielādē...
        1. 20.01.2012 13:15

          Labdien, tā garāmejot... (off topik). Kamdēļ baidamies no latviešu pavārdiem. Esam angliskoti, dažs patapinājis kaut ko no Āfrikas kāda dialekta... Man nebūtu iebildums, ka šeit būtu "zibens" kāds ;)

          Ielādē...
          1. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
            20.01.2012 16:00

            Es arī nesaprotu,vai tad cita neviena vārda vairs nav,ka jāliek pat cipari priekšā?Mēs brēcam par krievu valodu,bet,kāpēc paši nemīlam savu ,dzimto?Ja es esmu Maija,tad esmu,man,nekas slēpjams nav...Jocīgi...

            Ielādē...
        2. 20.01.2012 13:33

          Ja nu tik ļoti gribas sevi nosaukt angliski, tad piedāvāju vārdu BOLT - , kuru var tulkot arī kā "zibens spēriens"

          Ielādē...
          1. 20.01.2012 14:00

            Ka tik ne arī :D, tam ir daudz nozīmes, piemēram, arī "nodevība"

            Vispār paskatīsimies vēl personas ar niku "lightning" viedokli. Es personīgi nedomāju, ka es aizskaru kāda tiesības ar šo niku

            Ielādē...
            1. 20.01.2012 20:28

              Tā kā laipni lūgti līdz rītvakaram izdomāt citu lietotājvārdu, lai to var nomainīt.

              Ielādē...
        3. 21.01.2012 00:44

          Nevajag aiztikt Līvānu Lightning, viņš ir te viens no sakarīgākajiem veterāniem jau no Maikla bloga laikiem. Man arī neizdevās reģistrēties ar savu īsto vārdu, ar ko komentēju Maikla blogā, jo te jau bija Māris no Saldus. Nu i suns ar to vārdu, tagad lietoju savu e-pasta vārdu, kas ir jau manu radinieku izdomājums no 20.gs. 30 tiem gadiem- apgriezts uzvārds :)

          Ielādē...
          1. 31.07.2013 13:57

            Tiešām interesanti. Jā, labs tas izdomājums - apgriezts uzvārds! :)

            Ielādē...
      2. 20.01.2012 18:42

        Ir iebildumi, īpaši palasot, ko raksta zem "lightning01". Izrādās, laikam esmu iemantojis vismaz vienu, kaut virtuālu, ienaidnieku (līdz šim tādu nebija). Laikam pārāk asi (?) esmu atbildējis uz dažām provokācijām no viena visiem zināma tipa puses, kam galvenais mērķis ir nevis laikapstākļu vērojumi, bet mūžīga kašķa meklēšana un nepārvarama vēlme mācīt citus, kā arī pastāvīga ciniski nekaunīga uzbāzība (nezinu, kā vēl tādu "stilu" noraksturot), ar izsmieklu un necieņu piesātinātu provokāciju bārstīšana pa labi un pa kreisi.
        Negribu, lai manus novērojumus un diskusiju tekstus sajauc ar kāda cita, un pat tad, ja zem šī nika slēptos neitrāls novērotājs, nevis... ;)

        Ielādē...
        1. 20.01.2012 21:47

          Nesaprotu kāpēc tu visu laiku aizsvilies. Piemēram, palasīju iepriekš dažus komentārus, kur tu visu laiku uzbrūc bez vajadzības "Hauonekani", ar kuru man nav nekāda saistība. Kad vēl te nebiju reģistrējies, man pat žēl viņa palika. Nu ok, varbūt piemēram viņš reizēm skarbāk izsakās, mīl siltumu, bet vai tāpēc uzreiz ir jākurinās? Varbūt visi pret "Hauonekani" naidīgi izturās tādēļ, ka tu pats visus uz to izprovocēji, jo interpretēji viņa komentārus pa savam. Bet es nesaskatu viņa komentāros neko sliktu (starp citu, atceros, ka kādu laiku atpakaļ arī Toms Bricis izteicās, ka viņam patīk "Hauonekani" neatkarīgā nostāja) - viņš tikai diskutē, izsaka viedokli, un veidojas auglīgākas, sakarīgākas diskusijas. Nu un pat ja viņš kaut ko pamāca, vai tad tas ir slikti? Par to par būtu jāpateicas, ka viņš vispār ko paskaidro. Es pat paskatījos, ka viņš ir devis da… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
          1. 20.01.2012 23:25

            Pirmais es NEKAD neuzbrūku. Jā, iedomību, nekaunību un mēģinājumus citus pazemot es gan neciešu, tad dažreiz ir nācies aizsvilties, jo neciešu cinisku un nicinošu, citus aizvainojošu izteiksmes stilu. Ja tas neattiecas konkrēti uz mani, vēl varu "piemiegt acis", bet, ja kāds mani personīgi aizskars, parādā nepalikšu.
            Minētais Hauonekani nebūt nav tāds nevainīgs jēriņš, vairāki citi vairākkārt izteikušies, ka viņa komentāru dēļ ir aizskarti, aizvainoti. Ir pat bijušas runas par viņa izslēgšanu... Savulaik, kad viņš startēja ar citiem nikiem, tā ir arī noticis. Negribu teikt, ka VISI viņa komentāri ir dzēlīgi, ironiski/ciniski, citus aizskaroši, vienu laiku jau bija normāli, bet brīžiem atkal vecie niķi atgriezās.
            Beigās varu piebilst vienu - es cienu cilvēkus, kas izrāda cieņu arī pret citiem. Turpretī, ja pastāvīgi ar indīgiem, dzēlīgiem izteicieniem citi tiek aizskarti, t… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

            Ielādē...
            1. 21.01.2012 14:07

              Manuprāt, tu katru kritiku/aizrādījumu/pamācību uztver kā uzbrukumu. Diemžēl tāda ir tā mūsdienu sabiedrība - kamēr neglaudīs pa spalvai, tikmēr katrs teikums tiks uztverts kā uzbrukums. Turklāt tu uz to visu īpaši asi reaģē (atšķirībā no pārējiem) - nesaprotu, kapēc tevī tik daudz agresijas. Nu vēlreiz speciāli pārlasīju komentārus, paskatījos citos rakstos - nu nav nekā tik uzbrukoša, dzēlīga, ne rupjību, ne kas tml., vien diskusiju rosinoši jautājumi. Bet ja viņš aizrāda, ka nav liekas emocijas jāraksta, taisnība vien ir, šeit nav tā vieta, kur gāzt savas negācijas.
              Taču tikai "glaudot pa spalvai" pasaule nekļūst labāka, gluži otrādi - tā regresē.
              Šķiet, galvenais iemesls (sekojot komentāriem) Hauonekani iespējamai bloķēšanai bija tāds, ka paši jūs daudzi NEPAREIZI uztverat viņa izteicienus kā uzbrukumu, nebūtu arī brīnums, ka tieši tu daudzus pavedināji viņa izteicienu… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

              Ielādē...
              1. 21.01.2012 16:11

                "Bet es ietektu šeit ņemt vērā jau sen zināmu teicienu: nemeklē citam skabargu acī, kamēr pats savā baļķi neredzi." - pats arī uz sevi varētu attiecināt.
                Ja tev ir tik bieza āda, ka neko nesaskati vai negribi saskatīt, lūdzu, dzīvo, kā tīk. Bet netraucē dzīvot citiem. Nevajag "glaudīt pa spalvai", bet nevajag līst vispār klāt. Grozies tur, kur ir līdzīgi domājoši, kam patīk tāds stils. Uzbāzība arī ir agresijas veids. Un agresija neizbēgami agrāk vai vēlāk radīs atbildi. Kādu? Iespējami dažādi varianti, atkarībā no izmantotā agresijas veida un izvēlētā "upura".
                Pret konsekventu un pamatotu kritiku nekādu iebildumu, pret nepamatotu, aizskarošu, un pamācībām - gan. Ja ko gribēšu uzzināt, pats pajautāšu.
                Līdz zināmam laikam arī es nereaģēju asi, bet bija laiki, kad minētais Hauonekani (zem citiem vārdiem) tika izslēgts, jo daudzus aizskāra. Bet arī nesen … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

                Ielādē...
                1. 21.01.2012 19:08

                  Ir lietas, kur ir sava pasaule, bet ir arī vispārzināmas objektīvas lietas, kuras nedrīkst ignorēt.
                  Pat ja arī no kāda reizēm izpaužas agresija - ir pat skumji, ka tu tik pārliecinoši vienmēr uzskati, ka jāatbild ar to pašu, un tu šeit esi pirmais, kas to dara..

                  Ielādē...
  4. 21.01.2012 19:42

    Apmācies, bez nokrišņiem. Visu dienu ap -3 grādiem.

    Dažus te interesē, kur un ar ko mēram temperatūru. Ķīniešu ciparu termometrs, sensors ir 1,8 m virs zemes, 20 cm no mājas ķieģeļu sienas, DA pusē.

    Ielādē...
    1. 21.01.2012 21:00

      20 cm no mājas sienas amatierim ir pat ļoti normāli (vislabāk gan būtu Z pusē)

      Ielādē...
      1. 22.01.2012 12:49

        Diemžēl, Z pusē tehniski sarežģīti, liku, kur jau bija caurums sienā un vads ļāva pietiekami tālu izvilkt sensoru. Protams, priekšpusdienas saulē rādījums ir galīgi nederīgs, bet tam man ir spirta termometrs R pusē zem nojumes.

        Ielādē...
  5. 21.01.2012 18:21

    šodien ļoti skaista, mierīga ziemas diena. Apmācies gan, līdzīgi kā Piņķos, Līvānos, tā kā mēģināja skaidroties, bet tā arī nenoskaidrojās. Kaut kas līdzīgs miglai bija. Temperatūra joprojām zemāka nekā citur: rītā -9, dienā pakāpās līdz -6, patlaban -8*. Naktī, teica, esot bijuši -14*; nezinu - varbūt.

    Ielādē...
  6. 21.01.2012 16:22

    Cerētā skaidrošanās tomēr nerealizējās, līdz ar to arī minimālie grādi nekur tālu netika - naktī līdz 4.00 pārsvarā ap -5,5*C, bet vispār min t -6,4*C.
    Arī šodien dienā debesis aizvien apmākušās, vien pēcpusdienā mākoņi sāka nedaudz dalīties, kļūt plānāki, brīžiem Saules atblāzma cauri manāma kļuva, līdzīgi arī tagad. Dienas vidū temperatūra ap -3*C, pēdējās stundas laikā palēnām slīd uz leju, šobrīd -4,8*C.

    Ielādē...
  7. 21.01.2012 14:13

    Tikmēr aiz loga rāda +2, lai gan ārā īstenībā visticamāk droši vien pat nav virs 0 - vismaz līdz sniega virsmai.
    Es, tāpat kā Hauonekani, priekšroku dodu siltumam. Bet kā ir tā ir ārā, ar to jāsadzīvo :D

    Ielādē...
    1. 21.01.2012 14:19

      Kurā vietā ir "Nākotne"? Jelgavas apriņķī...?

      Ielādē...
      1. 21.01.2012 14:22

        Tuvāk Dobelei, kartē var redzēt

        Ielādē...
  8. 21.01.2012 07:15

    Ranka:

    Ap pulkst. 3:00 bija -5* C (interesei, termometra sensors atrodas pie mājas ārsienas DR pusē, faktiskais rādījums bija -4,7* C, taču noapaļoju. ņemot vērā ka no mājas ārsienas nāk neliles siltuma daudzums) Nokrišņu līdz šim laikam nav bijis, kokus joprojām rotā sarma/apledojums, nedaudz biezāks, dažviet virs 0,5 cm.

    Plkst. 6:00 ierodos Rīgā:
    Anniņmuižas (faktiski Imantas/Zolitūdes) pusē kaut kad ir bijuši nelieli nokrišņi. Zemi klāj neliels sarmveidīgs sniegs.

    Ielādē...
  9. 21.01.2012 00:36

    Pēdējās divas naktis Siguldā ir snidzis un puteņojis, katru nakti pa 5-8 cm klāt. Šodien un vakar cītīgs darbs ar lāpstu. Šodien mēģināju dārzā līdzenākās vietās mērīt sniega segas biezumu. Apstrādātā zemes gabalā nevar- colštoks duras nesasalušajā zemē. Vietās, kur zāle -vidēji 26-30 cm. Sniegs irdens, atkusnies pie manis nav bijis, vakar tikai līdz +0,2 uzkāpa.
    Šovakar ap plkst.20-15 bija neliels vējiņš, mazliet skaidrojās, bija redzami balti mākonīši skrienam no DA puses. Tagad apmācies, piesalst,-4.3, neliels vējiņš līdz 3m/s purina no kokiem skaisti sasnigušo sniegu nost
    Rīt jādodas uz darbu Rīgā, tur laikam škīdonis un slaponis...

    Ielādē...
  10. 20.01.2012 08:30

    Skats uz pasauli šodien atkal fantastisks, bet kokiem- grūti. Ļoti "smags" sniegs, t grozās ap nulli (-0,8), vēl joprojām turpina snigt.

    Ielādē...
  11. 20.01.2012 07:50

    Šis rīts pagājis ''smagsvara'' vingrošanā-šķūrējam sniega-ūdens maisījumu jo atstāt jau nedrīkst/piesals ?!/
    P.S.Ar sajūsmu ieraudzīju jauno sadaļu '-''Šorīt Rīgā''.Paldies!

    Ielādē...
  12. 19.01.2012 22:47

    Jā, es arī piefiksēju - super, lieliski pasniegts, perfekti rādījumi (ar min - max - katru stundu). Tas tiešām ir tā vērts aparāts! :)

    Ielādē...
  13. 19.01.2012 21:12

    Kāds sīks pluss ap 1 grādu.Protams tīram sniegu un šodien bija ari pirmie no jumta šļūkoņi-padienu dienvidu pusē ,bet nupat ari mājas priekšā.Tā ka var atkal ņemt lāpstu un uz priekšu.bet es par to tik priecājos-beidzot kādas ziemīgas nodarbes un cik tad te tālu līdz vasarai!/

    Ielādē...
  14. 19.01.2012 12:51

    Apmācies, dūmaka, temperatura ''sēž uz poda'' jo ir 0 grādu, nesnieg. Pa nakti un no rīta sasniga ap 3-4 cm slapja, kepiga sniega,mazliet ari koku zari apsniguši, no rita mazliet putināja. Deretu gan neliels sals labāk,ka tads pirnsatkušņa stavoklis... Lv austrumi atkal gozejas normalos mīnusos, tur kartiga ziema.

    Patreiz pecpusdienā skaidrojas un redzamas zilas debesis, pirmo reiz pa ilgiem laikiem uzspideja saule, bet diemžel +1,kūst un pil no kokiem, slapjdrankjis uz ielām :(

    Ielādē...
  15. 17.01.2012 21:21

    Vai rīt būs atkusnis Rīgā ? Mazliet dīvaini, ka LVĢMC prognozē, ka max temperatūra būs -1 grāds. GFS sola +2 grādus, arī citi modeļi vismaz +0.

    Ielādē...
    1. 17.01.2012 21:35

      Atkusnis rīt ticami nonāks līdz Latvijas R krastiem, varbūt līdz Kurzemes pusei, ticami Rīga -1-2 grādos.

      Ielādē...