Prognoze: Marts gaidāms auksts, siltums vien mēneša beigās

Prognoze: Marts gaidāms auksts, siltums vien mēneša beigās

Igaunijas Meteoroloģijas Un Hidroloģijas Institūts prognozē, ka marts būs aukstāks par klimatisko normu. Mēneša sākumā no ziemeļrietumiem uz dienvidaustrumiem pārvietosies cikloni, kas atnesīs visai ziemīgus laikapstākļus. Mēneša sākumā būs dažas siltākas dienas, kad dienas laikā temometra stabiņš pakāpsies līdz +6.. +8 grādu atzīmei, bet pēc tam no ziemeļiem atkal no jauna ieplūdīs aukstas gaisa masas. Laikapstākļus noteiks anticiklons, kas būs izvietojies virs Krievijas rietumiem. Gaisa temperatūra naktīs bieži pazemināsies zem -10 grādiem. Atsevišķās naktīs zem skaidrām debesīm un bezvēja iespaidā termometra stabiņš var noslīdēt līdz -20...-25 grādiem. Taču laikapstākļi mēneša vidū pēc pašreizējām prognozēm būs vēl nepatīkamāki.  

Papildināts 8 martā: Pēc pašreizējām prognozēm aukstums turpmākajās dienās pieņemsies spēkā. Igaunijas sinoptiķi pieļauj iespēju, ka dažviet termometra stabiņš valsts austrumu un ziemeļu daļā vietām var tuvoties -30 grādu atzīmei. Šāda temperatūra var būt iespējama arī Latvijas teritorijā, galvenokārt valsts ziemeļu un austrumu daļā. Līdzīgi prognozē arī GFS modelis.

Mēneša vidū no dienvidiem Latvijai pietuvosies cikloni un zema spiediena ieplakas, kas atnesīs nelielu sniegu un puteni. Vēljoprojām turpināsies ziemai raksturīgi laikapstākļi. Temperatūra gan naktīs, gan dienās turēsies zem 0 grādu atzīmes.

Tikai pašā marta pedējā nedēļā laiks kļūs siltāks un tad atgriezīsies pavasaris. Sniega sega martā turpinās pieaugt un maz paredzams, ka tā šajā mēnesī nokusīs. Igaunijas meteodienesta sinoptiķi prognozē, ka sniega sega varētu nokust tikai aprīļa sākumā. Upēs sāksies ledus iešana un sagaidāmi pavasara pali.

Mēneša vidēja gaisa temperatūra gaidāma zem klimatiskās normas (norma -1,0...-3,2)

Nokrišņu daudzums gaidāms normas robežās (norma 22...38 mm)

                                                                   Attēlu (C) EMHI

Arī Krievijas meteodienests prognozē, ka marts būs nedaudz aukstāks par normu vai tuvu normai. Nokrišņu daudzums sagaidāms normas robežās jeb 120% no normas.

                                                                 Attēlu (C) Гидрометцентр России.

Paskaidrojums pie attēliem - Attēlos attēlota gaisa masu ieplūšanas tendences katrai mēneša dekādei.Zilās bultas - auksts gaiss. Sarkanās bultas - silts gaiss.

Rakstā izmantotie avoti:

  • EMHI – Eesti Meteoroloogia ja Hudroloogia Instituut.
  • Гидрометцентр России. 

Atgādinājums - Ilgtermiņa prognozes nav īpaši precīzas, un uz tām īpaši nevajadzētu paļauties.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 04.03.2013 17:17

    Es šito nesaprotu, Maikls jau šodien uzrakstija prognozi par Martu kopumā...

    Ielādē...
    1. 04.03.2013 17:24

      Mēs reiz visi bijām pašdarbnieki, pirms kļuvām par profesionāļiem....

      Ielādē...
    2. 04.03.2013 17:22

      Es nekādu te copy netaisu. Vai tad teksts ir nokopēts no maikla raksta? Man gan tā neizskatās.

      Ielādē...
  2. 04.03.2013 17:58

    Viss marts vēl priekšā, tad jau redzēs kuram ir patiesība, man vai tev, bet kaut kā man vienalga, kuram ir taisnība.

    Ielādē...
  3. 04.03.2013 18:01

    Šāda,gribas teikt nenovīdīga, kritika no Liepājas izskan ne pirmo reizi.Katrā ziņā gan Maiklam gan Weatherman paldies par mēneša iespējamo laika apstākļu apskatu.

    Aukstums nebaida,bet pēc puteņa gan neesmu noilgojies.

    Ielādē...
  4. 04.03.2013 18:18

    Man patīk prognozes salīdzināt un ja jau visas ir apmēram vienādas tad ari skaidrs ,kas sagaidāms/daudz skaidrāks ,ar lielāku varbūtību/
    Ja agrāk prognozēja Maikls un Raitis un Boms Tricis tad uzskatam ka Toma vietu aizpilda Naukšēni/piedod -es pa vecam/'Prognoze ir savādāka un man patīk analīze.Ja es varētu-es ar rakstītu lai ko par mani teiktu:)Bet gan tas laiks pienāks:(

    Ielādē...
    1. 04.03.2013 18:23

      "Ja es varētu-es ar rakstītu lai ko par mani teiktu:)Bet gan tas laiks pienāks:( "- bet, kamdēļ tūlīt negribam sākt?

      Ielādē...
      1. 04.03.2013 18:49

        1.Negribu dabūt pa kaklu :)
        2.Neko jaunu vai savādāku nevaru pastāstīt.

        Ielādē...
        1. 04.03.2013 19:19

          Nu- te man jāsaka filozofiski vārdi:) Visi, kas kaut ko nozīmīgu veic: tā teikt, "dabū pa kaklu". Patiesībā tā ir rūdīšanās, kas tik nepieciešama apkārtējā dzīvē turpmākajam. Tuvāk pie meteo, manuprāt - dabā ir tik daudzas lietas, kas nav aprakstītas un pat apzinātas. Un kamdēļ gan lai Saulcerīte (pie tā paša- arī pirmā daiļā dzimuma parstāve, kura meteolapas vēsturē būtu uzveidojusi veselīgu rakstu) neuzrakstītu par tādu parādību, ko es saucu par "pavasara miglām", piemēram? Jā, maijā mēs daudzi, piejūrā dzīvodami, pa reizei (katru pavasari) sastopamies karstā dienā, kad grādi +20 un vairāk, ar pēkšņu vēsumu. Kuru pavada zemi skrejoši mākoņi un uz reizi bieza migla, kas atkal pēc stundas izklīst!? Šķiet, par šo regulāri atkārtojošo parādību nekur publiski nav vēstīts...

          Ielādē...
  5. 04.03.2013 17:47

    1) man liekas- virsakstu vajadzētu saīsināt, tostarp padarot arī SEO draudzīgāku, mans piedāvājums: "Marta prognoze: aukstāks par normu, ar siltākām beigām" (kopumā es rakstam ieliku +); 2) tehniski- gribas izvilkt gaismā savu seno ideju: varētu izveidot augšējā joslā vēl vienu pogu ar nosaukumu "Mēs prognozējam", zem kura būtu visas šīs ilgtermiņa prognozes/protams ar izvērtējumu attiecīgā mēneša beigās? (varbūt to varētu realizēt, kad meteolapa taps jaunā gaismā...).

    Ielādē...
    1. 04.03.2013 20:32

      Kaut kādā veidā to varētu īstenot, bet nu ne tik drīz.

      Ielādē...
  6. 04.03.2013 17:24

    Atsauce uz avotiem ir un šita prognoze arī bija gaidīta un pieprasita un tiek rakstīta jau ne pirmo reizi/mēnesi, kādas problemas ?
    Paldies Weatherman par rakstu.
    Škiet šogad marts solas būt visai interesants.

    Ielādē...
    1. 04.03.2013 17:26

      Tostarp vēl ne viena vien atziema, kā tikko aizvadītā...

      Ielādē...
    2. 04.03.2013 20:34

      Tā nu šoreiz ir sagadījies, ka šis konkrētais raksts top ar nokavēšanos, un nejauši reizē ar maikla rakstu.

      Ielādē...
  7. 04.03.2013 20:56

    standarta latvietii,glvenais uzkasiities...kaut 5 buutu uzrakstiijushi taadu prognozi...labaak lai raksta nekaa neraksta..

    Ielādē...
  8. 04.03.2013 18:26

    Izklāsts man patīk, bet ir šauuuusmīgi daudz gramatikas kļūdu.. Neesmu nekāda latviešu valodas skolotāja, bet man traucē lasīt, ja katrā teikumā ir kāds izlaists vai nepareizs burts, vārdi, kas jāraksta atsevišķi, salikti vienā un galu galā "Latvija" ar mazo burtu.. Kas kops un pareizi lietos mūsu valodu, ja ne mēs paši, lūdzu, pārlasīsim, ko esam uzrakstījuši :) .

    Ielādē...
    1. 04.03.2013 20:37

      Jā, līdz ar jaunajiem darboņiem pasliktinās valodas lietojums un gramatika. Līdz ar jauno meteolapa.lv versiju vismaz daļai rakstu būs nepieciešams apstiprinājums un tad šādi gadījumi tiks novērsti jau pirms rakstu publicēšanas.

      Ielādē...
    2. 04.03.2013 22:02

      Nu, šajā gadījumā es jau redzu krietnu pozitīvu tendenci arī gramatikas ziņā, agrāk bija švakāk. :) Un tas arī jau ir pozitīvi atzīmējams, tāpat kā pats raksts - nesaprotu, kāpēc te kādam vēl gribas kašķēties, sak, marts vienreiz jau aprakstīts?... Jo vairāk labu rakstu, jo labāk, un galvenais, ka tie kļūst labāki! Uzreiz izcils nebūs neviens, bet pārlieka vēlme kritizēt neko labu nedos - ja kritika, tad konstruktīva! Kā to Lauma norāda.

      Ielādē...
  9. 04.03.2013 21:55

    Tie laika pareģotāji tak teica, ka pavasaris būs agrs un silts un tagad te pēkšņi aukstums,, man tas nepatīk, it īpaši šīs draņķīgais aukstums pavasara sākumā

    Ielādē...
    1. 04.03.2013 22:02

      Cik nu parakaajos i-netaa, pie Vila Buksa atrodu vien informaciju par veelu pavasari:

      1. Sals neatkāpsies arī marta sākumā un tikai mēneša vidū sajutīsim pavasara elpu.
      2. Šoziem būs vairāki atkušņi, sniega būs daudz… Ziema būs gara, līdz Lieldienām (31.03.)

      Ielādē...
  10. 05.03.2013 07:05

    Vispār interesanta lieta, ka igauņu Delfos, ja Googles tante tulko pareizi, virsrakstā teikts, ka "Marts solās būt siltāks par normu". Tekstā gan laikam rakstīts, ka vidējā gaisa temperatūra būs ap normu vai nedaudz virs normas. Bet igauņu sinoptiķu mājaslapā tagad gan ir rakstīts, ka būs zem normas. Iespējams, ka viņi prognozi ir izmainījuši, vai arī žurnālisti kaut ko saputrojuši, vai arī Google nepareizi tulko.

    Ielādē...
    1. 05.03.2013 07:12

      Prognozi viņi ir precizējuši

      Ielādē...
  11. 04.03.2013 18:09

    Man būtu Mārčam piedāvājums- uzrakstīt rakstu "Liepajas apkaimes meteo novirzes" /domāju, par tādām interesanti būtu ne tikai liepājniekiem uzzināt. Ja ir ilggadīgie novērojumi, tad jau problēmas nav šādu materiālu uzveidot ... ;)

    Ielādē...
    1. 06.03.2013 11:35

      Sveiks Raiti!!

      Publiski vēlos atvainoties cilvēkam, kas slēpjās zem pseidonīma Weatherman, kas konstruktīvi balstoties uz savu brīvprātigo darbu Marta garumā.

      Es negribēju braukt virsū atvainojos.

      centīšos līdz nedeļas beigām publicēt Marta apskatu , Liepājas apkaimes meteo specifiku ..

      Es labi apzinos, ka ir jābalstās uz konstruktīvu avotu izmantošanu, bet tajā pašā brīdi uzskatu, ka nedrīkst vārds pa vārdam pārakstīt cita resursa avotu , kaut vai tas ir tulkots. Bet vienmēr jābut ar atsaucēm..

      Paskaidro man Engures zēns mani nosauca par nenovīdīgu personu, pat mani nezinot, kāda ir atškirība starp jēdzienu nenovīdību un kritiku?

      Vai man būtu jāņem Tevi pierē Engures zēn uzbrauciens vai tas ir viedokļa dažādība un demokrātija to atļauj sociālajos interneta mēdijos !?

      Demokrātija balstās uz viedokļu dažādību paužanu nevis cita subjekta noliegšana.

      Esmu atradis iespējams, ka alternatīvu variantu un labu avotu meteolapai.lv !!??

      METEOPROG.LV

      Ielādē...
      1. 06.03.2013 11:54

        Sveiks Mārča! Tava atvainošanās ir pieņemta. Vienīgi gribēju piebilst to, ka izmantojot avotos es neesmu pārrakstījis informāciju vārds vārdā, bet pieliekot daļu rakstītā arī no sevis.

        Ielādē...
  12. 08.03.2013 16:10

    Skatoties GFS prognozes dažās naktīs iespējams pat -30 grādu liels sals.

    Ielādē...
  13. 08.03.2013 17:36

    Lasot jaunākās prognozes, šķiet visai ticams, ka šīs ziemas aukstuma rekords manā pusē var krist martā! ;) Leišu modelis rāda, ka tas var notikt jau šonakt/no rīta, kad aukstums var sasniegt -20...-22*C (ja ticam leišiem, aukstuma pols šonakt varētu būt kāreiz DA, nevis Z vai ZAm, kur parasti). Ziemā "man" pat -20 tā arī nebija izdevies sasniegt, kaut pāris reizes tālu nebija. :)

    Ielādē...
    1. 08.03.2013 18:37

      Man gan šoziem zemākā gaisa temperatūra bija -28.

      Ielādē...
  14. 04.04.2013 18:09

    PAVASARIS...
    Kalendārā pavasara sākums un “Pirmā atziema”, 1.-3.3.13.
    1.3.13. VOLKER ciklons dod īslaicīgas sniega brāzmas, ka līdzās esošajau sniega segai dod 1-2cm svaigus birumus klāt. 2.3.13. intensīva ciklona apstākļos- dienas otrajā un sākot no Kurzemes, jau visā Latvijā ir spēcīgs sniegs un putenis. 3.3.13. Aiz ciklona aukstās frontes- daudzviet īslaicīgas sniega gāzes un puteņi.
    ---
    Pirmais pavasara iebrukums, 4.-6.3.13.
    4.3.13. WOLFGANG ciklona siltā fronte, 5.-6.3.13. ciklona siltais sektors. Abas dienas saulainas, gaiss 5.3.13. daudzviet iesilst līdz +5, 6.3.13. arī līdz +7+9. Sniega sega visur pazaudē 1/3 no biezuma.
    ---
    Un “otrā atziema” ar aukstuma vilni, 7.-27.3.13.
    7.3.13. Jau neliela aukstā fronte, 8.3.13. jau sals GISELE anticiklonā – gan naktī, gan dienā zem 0 grādiem. Laiks skaidrs un mierīgs. 9.-10.3.13. viss turpinās, bija neliels ciklons … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...