Diskusija: publicētās informācijas vērtēšana un apstiprināšana

Diskusija: publicētās informācijas vērtēšana un apstiprināšana

Ir pagājuši 10 mēneši, kopš meteolapa.lv apmeklētājiem ir iespēja novērtēt šeit publicētos rakstus un aptvuveni 5 mēneši kopš šāda iespēja pastāv arī galerijām. Tā kā ik pa laikam no dažādām iesaistītajām pusēm atskan atsevišķi iebildumi pret šo procesu, vēlamies rosināt plašāku diskusiju, lai nākamajā meteolapa.lv versijā vērtēšanas process tiktu uzlabots.

Pirmkārt, viena no problēmām ir nelielā vērtētāju aktivitāte. Lielāko daļu vērtējumu tostarp izdara nereģistrēti lietotāji, kas kopumā veido lielu negatīvo balsojumu daļu. Tie, kas ir reģistrējušies meteolapa.lv un izmanto tās piedāvātās iespējas, visbiežāk vai nu balso pozitīvi, vai arī nebalso vispār, un salīdzinoši reti nospiež negatīvā vērtējuma simbolu. To var saistīt ar vēlmi atbalstīt šīs vietnes dalībniekus ar līdzīgām interesēm. Tāpēc jautājums: kas Jūs pamudinātu pievērsties rakstu un galeriju vērtēšanai, un kādiem jābūt tiem apstākļiem, lai arī Jūs izmantotu šīs iespējas?

Otrkārt, vērtēšanas iespējas šobrīd ir ļoti primitīvas. Iepriekš rakstos par vērtēšanu ir izskanējuši daži ieteikumi, piemēram, novērtēt katru fotogrāfiju, vērtēšanu izdarīt 10 baļļu skalā, negatīva vērtējuma gadījumā ierakstīt iemeslu u.c.. Tikai vai izmaiņu izdarīšana vērtēšanas veidā uzlabos kopējo procesu, saistībā ar nelielo aktivitāti? Ja rakstiem un / vai galerijām tiktu pievienoti vērtēšanas kritēriji, iespējams, varētu labāk saprast, kas kurā jomā ir jāuzlabo - piem., vienam autoram gramatika, citam stils, vēl kādam aktualitāte, attēlu kvalitāte u.tml. Tajā pašā laikā, jo vairāki soļi ir jāveic, jo mazāks cilvēku skaits tos veiks līdz galam. Jautājums: kādas, Jūsuprāt, būtu ideālās rakstu un galeriju vērtēšanas iespējas?

Treškārt, ir dzirdēti iebildumi pret rakstu un galeriju dzēšanu, ja to vērtējums neatbilst "kvalitātes standartiem". Tā kā meteolapa.lv ir dzēsti vien atsevišķi raksti, šis jautājums plašāk skar lietotāju galerijas. Daba un laikapstākļi mainās, un pēc noteikta perioda viss atgriežas sākotnējā stāvoklī. Katrā pavasarī viss plaukst un zaļo, vasarā ir negaisi, ziemā - sniegs un putenis. Tieši tāpēc meteolapa.lv netiek saglabātas visas galerijas, bet tās, kas novērtētas visaugstāk. Piekritīsiet taču, ir starpība, vai vērtējums ir +10, vai +2? Arī atsevišķi lietotāji ir piekrituši izlašu veidošanai meteolapa.lv, kas spilgtāk paliek atmiņā un atvieglo kopējo galeriju pārlūkošanu. Lai gan galerijās jau cenšamies likt to spilgtāko un nozīmīgāko, arī no tā vēl var izlasīt pašu labāko. Saistībā ar iespējamo arhīvu, kur glabātos zemāk novērtētie raksti un galerijas, ir jāizvērtē, cik tas ir nepieciešams. No vienas puses veidotos zināms haoss, jo būtu jāpārlūko divas atsevišķas sadaļas, bet tas varētu mudinat plašāku cilvēku loku dalīties ar sev zināmu informāciju, kā arī citi nejustos "apbižoti". Jautājums: kā rīkoties ar zemāk novērtētajiem rakstiem un galerijām, kas teorētiski šobrīd tiek dzēstas?

Un ceturtkārt, cik ilgam būtu jābūt novērtēšanas procesam? Šobrīd tās ir aptuveni 10 dienas, kas nozīmē, ka lietotājam, kurš apmeklē meteolapa.lv 3 - 4 reizes mēnesī, ir iespēja novērtēt šeit publicēto informāciju. Galerijām visbiežāk jau pēc 5 dienām ir redzams, kam vērtējums ir augstāks, kam zemāks, vai pat negatīvs.

Saistībā ar vērtēšanas iespējām, gribētos uzzināt arī apmeklētāju viedokli par rakstu apstiprināšanas iespēju, t.i. raksts, pirms tiek publicēts, tiktu izlasīts, un akceptēts tikai ar raksta autora veiktajiem labojumiem (pēc norādījuma). Ieviešot šādu iespēju, iespējams, varētu uzlaboties raksta vērtējums, jo netiktu pieļautas rupjas gramatikas un stila kļūdas. Vēlams gan būtu, ka meteolapa.lv atrastos arī kāds zinošs un atbildīgs cilvēks, kas attiecīgajā procesā varētu piedalīties un izvērtēt šeit publicēto. Jautājums: vai ir nepieciešams ieviest rakstu pievienošanu tikai ar apstiprinājumu?

Tā kā augstāk ir apkopotas dažādas domas, ceram uz plašāku diskusiju ar pēc iespējas precīzākiem iespējamiem risinājumiem.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 11.01.2013 11:58

    Manas īsās atbildes: 1) mani pamudina vērtēt (lieku plusu vai nelieku neko...) tāpēc, lai attīstītu vēlmi vēl vairāk citiem likt rakstus un fotogalerijas:) 2) ja servera iespējas ļauj, tad zemāk novērtētie raksti un galerijas jāliek "arhīvā", šim nolūkam varētu izveidot vēl vienu sadaļu- ko varētu nosaukt "senie darbi" (vai tamlīdzīgi); 3) varētu piekrist arī līdzšinējam novērtējuma garumam - 10 dienas. 4) pievienot - tikai ar apstiprinājumu- tas ir garām. Tas vēl jūtami samazinās vēlmi likt rakstus. Drīzāk rakstam, kas ir sakarīgs (nesakarīgie jau tiek atsijāti caur portāla tagadējiem noteikumiem), bet - ja administrācijas domās tomēr ir kādas nepilnības - tad varbūt rīkojamies pēc Wikipedia parauga. Kur tam vai citam rakstam moderatori pieliek piebildes, kas jālabo. Nedomāju, ka kādam no malas būtu jāredaktorē citu stils. Es nerunāju … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  2. 11.01.2013 12:37

    Vērtēšanu ar īkšķīšiem izmantoju reti. Ir rakstu autori, kurus uzskatu par autoritātēm un kuru ievietoto informāciju izlasu vienmēr, ir citi, kuri vēl tikai mācās analizēt, bet šajos rakstos cītīgāk papētu komentārus, kuros ir izskaidrota viena vai otra darbā pieļautā nepilnība, un arī no tā es sev gūstu kādu jaunu atziņu. Nekas nav pilnīgi melns vai balts un negribētos kādu rakstu "norakt"tikai tāpēc, ka autors ir ceļa sākumā.
    Tāpat nav salīdzināmas fotogalerijas, ko ievietojuši profesionāļi ar labu fotoaparatūru un ikdienas darbos aizņemti cilvēki, kuri piefiksējuši esošās dienas laika apstākļus, lai pārējiem būtu priekšstats par to, kas notiek viņu pusē. Man patīk skatīties gan vienas, gan otras, jo aiz katra jūtama cilvēka vēlme padalīties ar to, ko savām acīm skatījis viņš.
    Man ļoti patīk meteolapas jaunā tradīcija - no iesūtītajām foto… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  3. 11.01.2013 13:40

    Atbalstu procesu ,kad tiek atlasītas labākās mēneša bildes saglabāšanai un atbalstu ari to ,ka tiek iesūtīti daudzi fotoblogi apskatei jo tas taču patiešām ir interesanti.Skumji jau man ari bija kad pazuda manas retās fotogalerijas,bet tai pat laikā apzinājos ka nez kas unikāls tur nebija nobildēts un man taču pašai palika savā datorā -skatos cik gribu.

    Ielādē...
    1. 11.01.2013 13:54

      Visiem saku šādā gadījumā- taisiet savus profilus citviet: blogus, fotogalerijas. ;)

      Ielādē...
  4. 12.01.2013 05:54

    Rakstu vērtēšanu praktiski neizmantoju, jo domāju ļoti līdzīgi kā Oto Turks. Ja par rakstiem liek +/-, tad noteikti vajadzētu komentāru - kāpēc tā. Jā, rakstos reizēm traucē pareizrakstība. Nesaprotu kā tas var notikt, man dators katru mazāko kļūdiņu pasvītro ar sarkanu un jālabo vien ir.
    Galerijās vērtēšanu noteikti katrai bildei un ļoti vēlams vismaz piecu baļļu skalā. Tad ne tikai veidosies TOP bildes, bet arī pašiem autoriem būs ko padomāt, veidojot nākošās galerijas.

    Ielādē...
  5. 12.01.2013 10:13

    1. Vērtēju pēc nejaušības principa.
    2. Nekas nav jāmaina, pietiek ar to, ka var vērtēt pozitīvi un negatīvi, bet negatīva vērtējuma gadījumā jābūt komentāram.
    3. Ielikt arhīvā.
    4. Var pagarināt, lai būtu 1 mēnesis.
    5. Jauniem autoriem pirmais raksts tikai ar apstprinājumu.

    Ielādē...
  6. 11.01.2013 21:40

    Vērtēšanas iespējas izmantoju ļoti reti, jo uzskatu, ka, katrs cilvēks rakstu ir veidojis pēc vislabākas sirdsapziņas, atbilstoši savām spējām/zināšanām un tā brīža izjūtām. Katrs ir ieguldījis lielu darbu (priekš sevis) un ziedojis tam savu brīvo laiku. Man nav tiesības šos darbus vērtēt atšķirīgi (negatīvu vērtējumu ielikt vispār neceļās roka..), vēl jo vairāk apzinoties, ka pašam nebūtu pa spēkam izveidot tādus informatīvos rakstus. Principā, varētu liktu visiem +, bet tad atkal zūd balsošanas jēga.

    +/- drīzāk varētu būt pie komentāriem, lai varētu izcelt kādu trāpīgu frāzi vai gluži pretēji, par negāciju publicēšanu un kāda aizskaršanu ielikt - , lai administrācija vēlāk var lemt par konkrēto cilvēku/komentāru.

    Galerijās +/- ir nepieciešams, tikai tam būtu jādarbojas uz atsevišķu bildi, nevis uz visu galeriju, kā rezultātā TOP bildes jau varēs automa… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 12.01.2013 23:37

      Šai iesāktajai reformai ar diska vietu nav nekādas saistības. Ja parādās 6 galerijas ar negaisu, un katrā ir 8 - 12 attēli, tas man šķiet tā kā par traku (tikai piemērs, nerunāju par konkrētiem lietotājiem). Kopumā gan šīs sava veida izlases par konkrētu periodu / notikumu, manuprāt, ir attaisnojušās. Nav jau tā, ka pēkšņi te vairs nebūtu galeriju.

      Esošās galerijas tostarp varbūt ne vienmēr tiek atspoguļotas korekti bilžu samazināšanas dēļ, to risināsim, domājot par nākamo meteolapa.lv versiju.

      Bet doma par "atsijāto" galeriju redzēšanu profilā, pat, ja tās nerādītos galvenajā galeriju linkā, šķiet visai laba.

      Ielādē...
  7. 13.01.2013 13:17

    Ar latviešu mentalitāti tas tiešām nav saistāms.Procentuāli šo gaisa jaucēju ir pārāk maz,lai viņu izdarības ietekmētu vērtējumu par mūsu mentalitāti.
    Taču viena darvas karote sabojā lielu daudzumu medus,un par to atbildība jāuzņemas portālu vadībai,kas to pieļauj.

    Ielādē...
  8. 13.01.2013 13:30

    Pie rakstiem vērtēšana var arī nebūt, tāpat rakstu nav ļoti daudz un vēl te nav bijis neviens raksts, kas man nepatiktu un ko gribētos vērtēt ar mīnusu. Ja kādam kaut kas pie kāda raksta nepatīk tad var arī uzrakstīt komentārā ko vajadzētu mainīt.

    Pie galeriju vērēšanas pievienojos viedoklim, ka vajadzētu iespēju katru bildi vērtēt atsevišķi un tad mēneša beigās varētu izveidot vienu galeriju ar, pieņemsim, 20 augstāk novērtētajām bildēm, kas raksturo aizvadītā mēneša meteoroloģisko situāciju.

    Vecās galerijas nevajadzētu dzēst, bet pārvietot arhīvā. Ir taču ērti, ja kādreiz gribas paskatīties, kas noticis dažus mēnešus iepriekš un to visu var redzēt pie sava profila nevis jārakņājās datorā pa entajiem folderiem cenšoties atcerēties kur atrodas bildes ar kādu foršu negaisu vai ko citu. Ja bilžu tik daudz, ka problēmas ar diska vietu tad var ieviest katra… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  9. 12.01.2013 18:53

    Es uzskatu, ka rakstu ir pārāk maz, lai tos vispār vērtētu tikai ar + vai - zīmēm. Bet rakstu veidotājiem patiešām vajadzētu vairāk padomāt par gramatikas, drukas un stila kļūdām, jo dažos rakstos to ir daudz par daudz. Bieži vien labs raksts, kas pilns ar šādām kļūdām, pozitīvu attieksmi neraisa, taču negribas tādēļ vien arī likt mīnusu vērtējumā, tādēļ rakstus nevērtēju vispār. Ja vērtēt, tad varētu to darīt vienīgi baļļu sistēmā, 1-5, 1-7 vai pat 1-10.
    Galerijām +/- noteikti neder, jo bieži galerijās ir gan ļoti skaistas un interesantas, gan arī "blāvākas" bildes. Arī šeit derētu baļļu sistēma, es ieteiktu 1-7 robežās.
    Visu vērtēšanu ieteiktu atļaut tikai reģistrētiem lietotājiem, jo no malas bieži ienāk liels negatīvisms, kas bojā reālo ainu.
    Vērtēšanas ilgums varētu būt 2 nedēļas.
    Piekrītu Oto Turkam, ka +/- var izmantot pie komentāriem, tač… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 12.01.2013 23:40

      Par vērtēšanu tikai reģistrētiem lietotājiem īsti nepiekritīšu, jo tad būs vien daži pozitīvi vērtējumi, un nekas cits. Lai gan reģistrējušies ir vairāki simti, komentē daži desmiti, bet lielākā balsotāju daļa ir pārējie, ārpus šīm grupām palikušie. Un pat ja kāds no malas 70% vērtē negatīvi, negribētos domāt, ka tas notiktu pēc nejaušības principa. Atkarīgs jau no paša cilvēka, cik kritiski uz to visu skatās.

      Ielādē...
      1. 13.01.2013 00:24

        Jā, es arī piekrītu Raitim, un tieši tādēļ es tādu ierosinājumu izteicu. Bet tas jau jūsu ziņā, pieņemt to vai ne. Patiešām, Latvijas interneta vidē darbojas daudz mūždien ar visu neapmierinātu cilvēku, kam ir raksturīgi lamāties par jebko, lai ko kurš teiktu un ko darītu. Tādi iet iekšā daudzos portālos un visur atstāj savas negatīvās darbības pēdas, bet uz objektīvu vērtējumu ne par ko no tādiem cerēt nevar.

        Ielādē...
      2. 12.01.2013 23:51

        Nē, negatīvā vērtēšana nenotiek pēc nejaušību principa. Interneta vidē - ir rinda mūsu līdzpilsoņi, kas visos portālos zākājas, raksta apvainojusšus komentārus. Daži pat aiz atriebības vai ļaunuma hakerējas (lauž augšā lapas) Tā kā par mākoņiem tā īsti nepazākāsies, un šos tā īsti nav iespējams "apliet", tad ir pēdējā iespēja - likt "-" vērtējumus. Šo lietu es ļoti labi zinu. Tieši Latvijās interneta vidē ir raksturīgi, lai arī ko "tu" darītu- negatīvi komentāri un tādi paši sekli viedokļi ir garantēti. Sava veida latviešu mentalitāte... :(

        Ielādē...
        1. 13.01.2013 12:25

          Diemžēl ar Latviju un latviešu mentalitāti tas nav saistīts, jo tādi cilvēki un tādas lietas notiek visur internetā :) Tā ir viena no interneta konstantēm.

          Ielādē...
          1. 13.01.2013 12:50

            Bet Latvijā šāda īpašība ir virs "vidējā" ...

            Ielādē...
            1. 13.01.2013 18:15

              Varbūt, bet citur toties "virs vidējā" ir streiki, huligānisms, ielu trači un grautiņi u.tml. nelietības, mēs uz tādām ekstrēmībām tomēr tik ļoti tendēti neesam, tādēļ latvieši labāki! :))

              Ielādē...
  10. 13.01.2013 22:41

    Es atbalstu šo ideju ))

    Ielādē...
  11. 16.01.2013 15:05

    Kā saprotu, tad citu viedokļu pagaidām nebūs. Tad īsumā:

    + par galeriju vērtēšanu runājot, nākamajā versijā centīsimies īstenot ideju par katras fotogrāfēšanas novērtējumu konkrētā skalā, iespējams 1-7; šī iespēja būs ikvienam meteolapa.lv apmeklētājam;
    + rakstu vērtēšana vismaz šobrīd un tuvākajā nākotnē, visdrīzāk, paliks nemainīga, bet skaidrība par izmaiņām jaunajā versijā vēl nav, jo to var iespaidot gan jaunu autoru parādīšanās / citu atgriešanās pie rakstu veidošanas, gan citi faktori;
    + visai ticams, ka nākotnē meteolapa.lv rakstu pievienošana būs ar administrācijas apstiprinājumu; par kritērijiem un pārējo varēs diskutēt;
    + pilnīga skaidrība nav arī par vājāk novērtētajām galerijām un rakstiem; ticams, ka šie informācijas avoti nākotnē varētu vismaz daļēji saglabāties, un būt redzami lietotāja profilā (par pašu profilu vēl arī ir daudz nezināmā);… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  12. 12.01.2014 17:18

    Jaunā versija pamazām top - esam tikuši līdz vērtēšanai. Par galeriju vērtēšanu lielākoties +/- viss ir skaidrs, par rakstiem - vēl jāpadomā. :)

    Ielādē...