Aktuālā situācija (nedēļa līdz 2.3.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 2.3.14.)

Nedēļa aizgājusi. Visas septiņas dienas mums "bija darīšana" ar anticiklonu, kura centrs atradās virs Krievijas. Vien sestdien neliela fronte iemaldījās no DR puses- naktī Kurzemē nesot nelielu sniega kārtu uz zemes, bet dienā uz A no Rīgas dodot nelielu lietu. Pārejās dienās mākoņainība mijās ar skaidriem brīžiem. Ļoti agrais pavasaris nedēļas pirmajās dienās saulainos brīžos deva +7+8 grādu siltumu daudzviet, pārsvarā Kurzemes R piekrastēs.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 2.3.14.
  

Aizvien neliels anticiklons ir mūsu tuvumā- visā Latvijā lielā vairumā teritorijas ir apmācies laiks, gan bez nokrišņiem un vējiem.

Sestdiena, 1.3.14.

  

Anticiklons virs Krievijas R daļas pakāpeniski samazinās, tomēr tas tur vēl ir - un mēs esam tā R malā. Dienas beigās gan neliela fronte virs Kurzemes deva lietuslāses un tālāk no jūras arī slapja sniega pārslas.

Piektdiena, 28.2.14.

  

Uz A no mums aizpildās anticiklons, no DA puses gar tā R malu pāri Latvijai virzījās makoņainība. Diena pavasarīgi silta.

Ceturtdiena, 27.2.14.

  

Aizvien esam anticiklona R malā, bet no Melnās jūras apvidus arī pie mums ieklīda makoņainība. Rītā vietām pavisam nedaudz uzsniga.

Trešdiena, 26.2.14.

  

Pamatā esam Krievijas anticiklona R malā, tacu vienlaikus no DR puses tuvojas Melnās jūras ciklona mākoņu aste. Latvijas lielākā daļā apmācas, vietām nedaudz uzlīst.

Otrdiena, 25.2.14.

  

Esam anticiklona ZR malā, visu dienu skaidrs un silts laiks. Naktī pirms tam pie skaidrām debesīm, protams, uzsalst.

Pirmdiena, 24.2.14.

  

Esam FRIEDHELM anticikllona ZR malā. Attiecīgi ar D-DR vējiem pie mums ieplūst pavasarīgi zilts gaiss no Rietumeiropas. Un mums daudzviet pie saulainām debesīm siltuma grādi sasniedz +7+8.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 24.02.2014 12:27

    Saulītē sajūtas kā martā, bet ēnā vēl plkst.12 vietām bija ledus un salnas paliekas.

    Krokusi asni, kas bija parādījušies jau decembrī, ir pagalam. Vēl februāra pirmajā pusē tie bija zaļi, bet tagad redzams, ka nosaluši.

    Ielādē...
  2. 24.02.2014 13:01

    Nio rīta pie +1 grāda salna uz zemes,bezvējš.Man dārzā nekas neizskatās apsalis,ari ķiploki ne kas izlīduši kā zaldāti rindās.Ja nu vienīgi ģipsenes tādas salmu krāsā.Dārzs ir pilns ar tulpju u.c. sīpolpuķu asniem.

    Ielādē...
  3. 24.02.2014 13:34

    +8, saule un sprigans vējelis. Cīruļus vēl dzirdējusi neesmu, bet kaimiņa bites gan lidinās apkārt kā apdullušas :)

    Ielādē...
  4. 24.02.2014 13:01

    Atlika tikai uzpīdēt saulītei, lai rudenīgais pavasaris tiešām pārvērstos pavasarī. Pēc šodienas pastaigas pats pārliecinājos, ka cīruļi jau tiešām dzied. Šobrīd skaidrs, gaiss +7* C, mērens vējš.

    Izmantojot Raita izstrādāto metodi, ieskats no šorīta pastaigas .

    Ielādē...
    1. 24.02.2014 13:37

      Ja Tu vēl fonā ierunātu tekstu (piemēram - divpadsmitos dienā +8, neliels D, DR vējš), būtu pavisam interesanti :)

      Ielādē...
  5. 24.02.2014 14:38

    Cīruļu man vēl noteikti nav, bet zīlītes gan kliedz kā aptrakušas, istabā var dzirdēt. Pie loga ēnā +7, saulīte spīd, vējš gan tāds "viltīgs", ātri var iesnu noķert... Sniegpulksteņi maziņi, bet ar baltām pumpurgalviņām, daži tulpju galiņi arī laukā no zemes, bet vēl grūti pateikt, vai sīpoli būs dzīvi - sasala šausmīgi slapji un tagad atkal viss izmircis. Jāpaciešas vēl, lai gan traki gribas kaut ko sākt rosīties :))

    Ielādē...
  6. 24.02.2014 15:43

    Ārā tik tiešām šodien īsti pavasarīga diena, termometrs man rāda +9,8 grādus, uz saules rāda +12,2 grādus. Šodien ejot pa trotuāru pie savas mājas redzēju trīs sniegpulkstenīšus un ap 7 krokusu asmeņus, ārā putni čivina, tiešām, pavasaris tik tiešām jau ir. Man tētis stāstīja, ka 1990.gadā februāra beigās iestājās tāds pats siltums kā tagad, tikai gaisa temperatūra max sasniedza +15 grādus, pie tam marts arī bija diezgan silts un aprīlis vispār bija vasarīgi silts, kad jau aprīļa sākumā parādījās pirmās lapas un aprīļa beigās neliela karstuma dēļ jau sāka ziedēt ābeles, bumbieres un ķirši, iespējams, ka šogad varētu tāds pats scenārijs atkārtoties.

    Ielādē...
  7. 24.02.2014 16:08

    Kurš vēl atcerās pagājušo gadu? Kad mēs zīlējām - vai Jāņu ugunskuram vajadzēs sniegu nošķūrēt?

    Ielādē...
    1. 24.02.2014 16:43

      Pagājušajā gadā vēl ap šo laiku bija ziemīgi auksts un bija daudz sniega un tā turpinājās līdz marta beigām, bet šogad pie mums pavasaris atnācis agrāk un diemžēl šajā 2013/2014.gada ziemas sezonā kārtīgu un ilgstošu sniega segu neesmu piedzīvojis, tikai sākot no janvāra vidum līdz janvāra beigām esmu piedzīvojis kārtīgu kailsalu ar -10 grādiem un zemāk, bet tā kopumā sakot ziemas šogad praktiski nebija, tikai bijusi maiņa starp rudeni un pavasari, pa starpam neliela ziemas atlieka.. Bet tomēr, tāpat esmu priecīgs, ka pavasaris ir jau tagad.

      Ielādē...
  8. 24.02.2014 19:03

    Pāris dienas sanāca pabūt Zemgalē.Satriecošākais visā ainavā ir tas,ka nekur neredzēju nevienu zaļganu lauku.Viss dzeltens.Tam klāt,lielākā daļa lauku ir ūdenī.Drausmīgs skats.Pie Staļģenes kādās mājās paliku pa nakti,un šorīt mašīnu klāja pamatīgs pancers.Kamēr kasīju nost ledu,pārsalu nenormāli.Tur pa tiem līdzenumiem vējš dzenā auksto gaisu,ka nepatīkami pat iziet laukā.Šorīt atbraucu mājās - pavisam cits klimats,.+8*,saulītē pat ļoti silts.Patreiz t* nokritusies līdz +2*,tātad naktī laikam piesals.

    Ielādē...
  9. 24.02.2014 19:12

    Labdien (pēc ilgāka pārtraukuma).Vīrs bija tā izsalcis pēc saules, ka aizbraucām uz siltākām (karstākām) zemēm uzņemt mazliet to D vitamīnu:)Es pie sevis nosmējos , ka vienu meteo-garlaicību nomainījām uz otru- tik ar pretējo zīmi.Katru dienu viens un tas pats, un ,vismaz mani- pārliecinātu ziemeļnieci, pēc nedēļas saule bija tikpat nogurdinājusi, kā tā pelēcība Latvijā, ko ik pa brīdim "izbaudām".
    Toties Latvija jau vakar ,lidojot mājup, patīkami pārsteidza: Pusstundu līdz lidmašīnas nolaišanās visi mākoņi zem lidaparāta pazuda, varēja priecāties par nakts ainu uz zemes.Rīgas lidostā 21.00 bija +4*C, neliels vējš un bez nokrišņiem:).
    Šodien saulains, dienas vidū bija +7*C, neliels , pēc pavasara smaržojošs vējiņš.Lielupē vēl ir ledus,bet tam pa virsu- ūdens.Tuvojas pavasaris....un kas var būt labāks par to:)))

    Ielādē...
  10. 24.02.2014 19:25

    NAGI NIEZ!!!!!!!!!!!!!!Kā jūs domājat-ja es iebakstītu siltumnīcā loku sīpolus,vai tur kas sanāktu?

    Ielādē...
    1. 24.02.2014 19:42

      Vo, vo , kaut kas līdzīgs:))Es atkal šodien par redīsiem nodomāju, varbūt iesēt???Un nopirku anemones ( gumiņus), domāju: pagaidīt ar stādīšanu vai nē...., vai tomēr nesteigties.Tiešām- NIEZ kaut kas un kaut kur....Bet sīpoli- eh , tie vienalga var sapūt arī mājās, tā kā eksperiments lielus zaudējumus nevar atnest:)

      Ielādē...
  11. 24.02.2014 20:27

    Jau no rīta saulains ar nelielām spalvu mākoņu joslām. Zāle, mašīnu jumti un vietām arī zeme balta no salnas. Lēns vējš. T. -1-2 grādi. Spiediens pārsniedzis 770 mm Hg robežu. Dienā D vējš pastiprinājās. T. uzkāpa līdz +7 grādiem. Tomēr vējā ir auksti. Pāri laiku pa laikam aizlido dziedoši cīruļi. Jau krēslā gar DR malu garām no D puses ātri skrēja zemo gubmākoņu kunkuļi. Pašlaik t. +1,5 grādi, spiediens 773,5mm Hg.

    Ielādē...
  12. 24.02.2014 23:37

    Naktī grādi svārstījās ap nulli, mainīgs bija arī mākoņu daudzums debesīs. Pārsvarā gan mazi plusi, tomēr brīžiem mazos mīnusiņos arī noslīdēja, bet vien dažas desmitdaļas zem nulles (min. -0,5*C). Pirms 5.00 pamanīju, ka visu zemi un ietves klāj simbolisks baltums, ko laikam radīja izsalusi migla; tobrīd spožas zvaigznes un +0,3*C.
    Rīts vēl bija mākoņains, taču jau priekšpusdienā skaidrojās, un atlikusī dienas daļa aizvien saulaināka, mākoņi pamazām pazuda, pēcpusdienā pilnīgi skaidrs, arī pusdienlaikā vēl diezgan daudzie spalvu mākoņi izklīda. Līdz ar to padevās izcili skaista, saulaina un ļoti silta diena, krita arī šī gada rekords, kas līdz šim bija +8*C (7.-8. janvārī), bet šodienas maksimums sasniedza +8,5*C. :)) Pārsvarā dienas vidū vairākas stundas temperatūra turējās +7,5...+8*C robežās. Tā kā nebija arī ievērības cienīga vēja (brīžiem neliels vējelītis gan uzpūta, bet ta… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  13. 25.02.2014 07:16

    -0,6, uz zemes neliela salna, plāns dilstoša mēness sirpītis, debesīs pa kādai iesārti plānai mākoņa stŗēmelītei.

    Ielādē...
  14. 25.02.2014 07:18

    Pie manis -1,5.

    Ielādē...
  15. 25.02.2014 08:11

    Zem nulles tā ari nenoslīdēja,bet uz augsnes un mašīnas atkal salna.770 mmHg spiediens,bezvējš un skaidrs laiks.

    Ielādē...
  16. 25.02.2014 10:47

    >>>Saulcerīte (vakar 19.25)

    Siltumnīcā jau nebūs tādi mīnusi,lai sīpoli neizdzītu lokus.Protams,ka kaut kas sanāks.Ap šo laiku nagi tiešām sāk niezēt,bet ar to agro sēšanu/stādīšanu tā nu ir,kā ir.Aktuāli tas ir tiem,kam ir siltās siltumnīcas un kas ar to pelna naudu.Hobijdārzniekiem pāragra rosība maz ko dod.Man kāda paziņa katru gadu ap šo laiku piezvana un lielīgi paziņo - man tomāti jau iesēti.Tas nozīmē,ka siltumnīcā tie būs jāizstāda tad ,kad augsnes t*vēl būs par zemu.Jūlijā viņai raža jau ir apēsta,bet es pēdējos izlietoju vēl šogad janvārī (iesēti ap 20 - 25 martu).Augsnei lāpstas dziļumā jābūt vismaz 12*C,un tas ļoti bieži nav pat vēl aprīlī.Ja siltumnīcas platība ir vismaz 30-35kv/m,tad kādu rindu var stādīt arī agri sētos,bet mazā platībā ir vairāk zaudēts,kā iegūts.
    Tātad, steigsimies lēnām pār tiltu...

    Ielādē...
  17. 25.02.2014 11:20

    Šobrīd +2 grādi,lēns,brīžiem mērens DA vējš.Spoži spīd saule.Šodien šķiet vēsāks kā vakardien.Šorīt bija -1,3 grādi,viss sasalis.

    Ielādē...
  18. 24.02.2014 21:15

    23.2.14. Rīgas Z daļa. FRIEDHELM anticiklona ZR mala. Dienā vēl daža mākoņainība (sc), līdz vakaram gandrz skaidrs- ir tikai dažas ci mākoņu zīmes. DR vējš 1-2m/s. Bez sniega uz zemes. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00+3; 15:00+6; 21:00+4. Dažas bildes.

    Ielādē...
    1. 25.02.2014 12:42

      Man šķiet, ka tā arī nav zināms, kāpēc Raitis biežāk redzams Rīgā, kā Zantē? Bet ja nopietni, paldies par līdzdalību. Savādāk ik pa laikam ir sajūta, ka šeit vairs neviens aktīvs dalībnieks neuzturas (neskaitot komentārus).

      Ielādē...
      1. 25.02.2014 12:45

        (offtopiks) Tamdēļ, ka ir jaunas lietas- kas man jābīda:)

        Ielādē...
  19. 25.02.2014 13:46

    24.2.14., Rīgas Z daļa. FRIEDHELM anticiklona ZR mala, fronte uz ZR no mums. Dienas laikā skaidrs, mēreni ci mākoņi vien R-ZR horizontā. D vējš, dažā brāzmā līdz 4m/s pēcpusdienā. Vakarā uz brīdi ap 22:00 uznāca zemie st mākoņi, kas ap 24:00 atkal pazuda. Bez sniega uz zemes. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+1; 9:00-1; 15:00+6; 21:00+3. Dažas bildes.

    Ielādē...
  20. 25.02.2014 14:48

    No rīta bija salnas noklāti māju jumti.Temperatūra par grādu zemāka nekā vakar (+6*C), un pūš sprauns DR puses vējš.Debesis joprojām skaidras, saule spoža. Caur logu tā forši sasilda istabas (vienīgi logi tā kā būtu jāmazgā, saulē tie izskatās galīgi nespodri(:).
    Norvēģi pēc pāris dienām sola, ka pat naktīs pie Piņķiem vairs salnas nebūs....Var jau pamēģināt kādu sīpolloku plēves mājā izdzīt, "savs vitamīns" ir visveselīgākais:)Veikalos sīksīpolus jau tirgo.....

    Ielādē...
  21. 25.02.2014 16:22

    Šodien saulīte jau "spēja" paskatīties pāri pretējās mājas jumtam un ieskatīties manā dzīvoklī.
    P.S. Tas nozīmē, ka turpmāk saulainās dienās "Svaiga gaisa ostīšana" tiks pieskaņota tam brīdim, kad vairs neko nevarēs saskatīt uz datora monitora! :(

    17:25: Ak jā - visi šodien aizrāvušies ar "svaiga gaisa ostīšanu". Skatieties - "nepārostieties". Par sekām Veselības aizsardzības ministrija brīdina, bet neatbild! :D

    Ielādē...
  22. 25.02.2014 17:55

    [Ranka] Šodiena iesākās apmākusies, taču dienas laikā pēc plkst. 13:30 sāka skaidroties. Gaiss šodien max +4* C, vējš no rīta mērens, bet dienas gaitā norima.

    Ielādē...
  23. 25.02.2014 18:46

    Nakts otrajā pusē grādi pamazām noslīdēja zem nulles, un rītā viss mazliet piesalis, ielas sausas, baltumus gan nemanīju. Lielu mīnusu gan nebija - min.t. -1,4*C. Taču rīts mākoņains - ne gluži kā vāks apmācies, mākoņi ne pārāk biezi, gabalaini, bet pietiekami, lai neļautu Saulei spīdēt... :( Līdz ar to diena ilgi neiesila, vēl 11.20 knapi +2*C.
    Tiesa, ap 11.30 mākoņi sāka šķirties, plīst pa visām vīlēm, un pelēkā sega ātri vien patiešām saplīsa, izira un izkūpēja apmēram stundas laikā (vēlāk vien šur tur nelielas driskas bija, bet pēcpusdienā pazuda arī tās)! :)) Saule ķērās pie sildīšanas, taču šoreiz laikam pārāk daudz iekavēts bija mākoņainajā priekšpusdienā, un līdz vakardienas siltumam tālu - pārsvarā temperatūra turējās +3,5...+4*C robežās, max +4,6*C (pirms 14.00).
    Pēcpusdienā skaidrs un saulains, saulītē silti un patīkami, vējiņš neliels. Auksti nebija ne tuvu, bet vakardi… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  24. 25.02.2014 15:48

    pirmdienas rītā bija pāris mīnusi, naktī, šķiet bijis vairāk, jo dubļi cieti nosaluši, mašīnu sedza daiļas ledupuķes, vienas durvis nevarēja atvērt. Diena saulaina, pēcpusdienā vēl rādīja +5, smaržoja beidzot pēc pavasara.
    Šonakt arī bijis kāds mīnusiņš, dubļi bija mazliet aprauti. Rīts saulains ar 0*, tad piemācās. Šobrīd pilnīgi skaidra debess ar spožu sauli, +3.
    p.s. Bet uz ceļiem vietvietām joprojām pamatīgas bobslejtrases (ja kāds vēlas patrenēties, var doties šurp :), vietām dubļu kārta.

    20:15 -3*

    Ielādē...
  25. 25.02.2014 20:57

    Jau mazliet piesalst, pie loga vēl 0 rāda, bet zeme stīva un ar baltiem kristāliņiem nosēta. Zvaigznes šovakar ļoti košas.

    Ielādē...