Aktuālā situācija (nedēļa līdz 1.6.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 1.6.14.)

Nedēļa aizgājusi. Nedēļa bija jūtami vēsāka, salīdzinot ar iepriekšējo. Pie mums dominēja BARBEL samērā mazkustīgais ciklons. Vispirms tas bija virs Ļeņingradas apgabala Krievijā, un mēs dzīvojāmies tā DR nomalē. Pie mums ciklona aizmugurē ienācās vēss gaiss. Pirmdien vēl salīdzinoši silts un saulains, bet pēc tam līdz pat ceturtdienai caur ZR-Z vējiem bija pavasarīgs aukstums. Gaisa temperatūra dienās vien knapi virs +10, kā arī debesis bija apmakušās. Piektdien šis ciklons nonāca virs Baltijas jūras, un mēs bijām jau tā DA malā. Caur DR vējiem jau gaisa temperatūra bija drusku lielākos grādos. Tas pats arī sestdien, cita starpā ciklona centra tuvumā uzlija- vairāk Kurzemē. Bet svētdien jau nākamais ciklons no DA puses nes mums silto fronti, kā rezultātā visā Latvijas A pusē ir ilgstošs lietus.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 1. jūnijs

  

No DA puses pari mums nāk ciklona siltā fronte, kas gādāja par nokrišņiem Latgalē, Vidzemē un Zemgales A daļā. Makoņi līdz vakaram atnāca arī virs Rīgas. Kurzemē gan visas dienas garumā salīdzinoši skaidrs laiks.

Sestdiena, 31. maijs

  

BARBEL ciklons beidzot aizpildās virs Z-Skandinavijas. Līdz ar to pie mums dienā arī starp mākoņiem uzspīd saule, vēji noemierinās. Gaisa temperatūra nedaudz, salīdzinot ar iepriekšējo aukstumu, pakāpjas.

Piektdiena, 30. maijs

  

Neliels ciklons uz ZR no mums turpina aizpildīties. Tamdēļ Latvijā daudz mākoņainības un vietām nedaudz uzlīst. Ciklona DA nomalē ar D-DR vējiem ieplūst drusku siltāks gaiss, salīdzinot ar dažām dienām iepriekš.

Ceturtdiena, 29. maijs

  

Vēl esam vēsajā gaisā, kas ir neliela ciklona DR malā. Ciklona centram tuvojoties Latvijai- arī (parsvarā nelieli) nokrišņi ir dažādos novados.

Trešdiena, 28. maijs

  

Aizvien esam neliela ciklona DR jeb aukstajā daļā. Pie Z vējiem pie mums ienākas vēss gaiss no Z-Skandinavijas. Gaiss ir arī mitrs, tamdēļ ir vienlaidus mākoņainība, no kuriem vietām ir smidzinoši nokrišņi.

Otrdiena, 27. maijs

  

Neliela ciklona (tas ar centru uz ZA no Latvijas) aizmugurē - Latvijas lielākā daļā reizē ar ZR-Z vējiem ieplūst vēsums, kas kontrastē ar dažām iepriekšējām karstām dienām. Visur ir mākoņi, saulains un siltāks laiks ir tikai Latvijas DA novados.

Pirmdiena, 26. maijs

  

Aiz frontes, kas attālinājusies pāri A robežai, mums ir drusku vēsāks gaiss (Latgalē gan karstums turpinās) un saulainākas debesis, jau bez negaisiem. Tas viss nelielajā URS anticiklonā, kas pie mums atnāca no DR puses.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 01.06.2014 19:54

    Šodiena - kā tika paredzēts - vien atpūtai mājās derīga. Rītā pirms 6.00 jau nomācies, lietus vēl nelija. Pakāpeniski mākoņi sabiezēja vēl vairāk, visu nosedza pelēkais vāks, taču debesu slūžas atvērās vien ap 9.00. Bet lietus pārsvarā neliels, gk. smidzinātājs, paretam daži mazliet stiprāki lējieni, kopumā nevarētu teikt, ka daudz. Pēcpusdienā vairākas stundas vispār nelija, atsāka tecēt pavisam nesen, bet galīgi švaks tas lietus, varēja jau uzlīt arī kārtīgāk... No kārtīga negaisa desmitkārt vairāk jēgas. :)
    Vējš dienas 1. pusē pārsvarā neliels, taču pēcpusdienā sacēlās krietni stiprāks, tāds tas pūš arī tagad, ar atsevišķām vēl stiprākām brāzmām. Debesis nemainīgi nomākušās visu dienu, ļoti tumšs, bez gaismām istabās bija neomulīgi pat dienas vidū. Auksts arī, visu dienu gandrīz nemainīgi +11...+12*C robežās, salīdzinājumā ar nakti ne par matu siltāks.
    Šobrīd viss tas pats - tumšs kā vēlā vakarā, stiprs vējš, sīks lietus, +11,5*C.

    Ielādē...
  2. 01.06.2014 22:49

    Līdz Rīgai gaidīta un prognozēta lietus fronte ta arī neatnāca, lidz ar to diezgan sauss un lietus ne piles :(
    Rīts sākas vēss ar zemiem pelēkiem mākoņiem un diezgan stipru vēju, +11+12 grādi, dienas vidū zemie mākoņi pamazam izklīda,bet no D puses jau nāca augstāku slāņu frontes mākoņivirsū, saule ka caur plīvuru, bet DA pusē tumšaki padebeši, tomēr lietus pagaidām neatnāca,izsīka un izlija pa ceļam lidz Rīgai... Vakarā skaists saulriets- izgaismoti frontes mākoņi. Ceriba uz nākamam dienam, kadu lietu, negaisu...

    Ielādē...
    1. 01.06.2014 22:58

      Galerija- krāsu spēle, kas izveidojās, kad saule apspīdēja no A puses nākošo fronti.

      Ielādē...
  3. 01.06.2014 23:19

    Tikko vēroju fantastiski skaistu skatu - rietumu pusē zem mākoņu sienas šaura ugunīga mala,kas izskatās,it kā tur būtu plašs ugunsgrēks pa visiem rietumiem.Tiešām žēl,ka nav fotoaparāta.Negaisu bildes man riebjas un tās neko daudz neatšķiras viena no otras,bet šī būtu patiešām kas īpašs.

    Ielādē...
  4. 02.06.2014 06:39

    Vakar vakarā patiešām bija fantastiskas debesis, es arī pamanījos papriecāties :) .
    Šorīt sešos +12 un sāk smidzināt, vējš arī pūš diezgan aktīvi.

    Ielādē...
  5. 02.06.2014 08:10

    Septiņos +13,4, smidzināšana ir apstājusies. Pilns pagalms un tuvējie krūmi ar skaļi čiepstošiem strazdiem. Mātes ir izvedušas bērnus no būriem un nu tie brēkdami staigā saviem veākiem pakaļ, pieprasīdami tādu pat izmanību, kā agrāk - interesanti noskatīties!

    Ielādē...
  6. 02.06.2014 08:51

    1,8 mm ielija pret rīta pusi,+13 grādu,apmācies.

    Ielādē...
  7. 02.06.2014 11:58

    nelīst, bet pelēks, mitrs, mikls, miglains; salīdzinoši silti, +16.

    Ielādē...
  8. 02.06.2014 12:04

    Naktī lietus tā arī neuzlija. Toties sāka līt ap 10.30. Tagd jau beidzies. Uz asfalta vien sīkas peļķītes. 6 no rīta bija +12 grādi. Spiediens nedaudz krities. Vējš no sākuma bija lēns, tagad mērens no ZA. Pašlaik t. +16,6 grādi, spiediens 762,5mm Hg. Apmācies, zemie gubmākoņi.

    Ielādē...
  9. 31.05.2014 09:04

    Sveiki. Meteotauta!
    Neuzrakstīju par pagājušās nedēļas negaisu - kaut kā nebija iedvesmas un ļoti daudz darba piedevām.
    Īsi sakot, dienā stabili turējās pie +30, bija diezgan pamatīgs pirts gaiss. Bija jūtams, ka kaut kas briest. Debesīs bij diezgan daudz tādu driskainu mākoņu. Neilgi pirms sešiem no D puses ātri nāca dīvains veidojums - skaidri konturēts lokveida mākonis, aiz kura nepārtraukti zibeņoja. Cb un vispār skaidras mākoņu kontūras nebija saskatāmas, pārējā tā debess puse izskatījās drīzāk kā tādas blīvas dūmakas aizvilkta un samērā gaiša. Aizskrēju aizvērt siltumnīcai durvis un tad pēc fotoaparāta. Tad nāca brīdinājums - pazuda elektrība (PIRMS visa) un bezvadu internets. Kamēr izslēdzu datorus, elle gāja vaļā un skriet ārā ar fotoaparātu nebija vairs ne jēgas, ne iespējas. Burtiski acumirklī satumsa, vieglais vējelis pārvērtās vētrā un nepārtrauktas uguns un dārdoņas pa… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 31.05.2014 10:59

      Vai kaut kas līdzīgs tornado arī nebija vērojams? Jācer, ka visā trakumā uzņemtie foto - arī šeit kāds parādīsies? Starp citu- kurā novadā ir Ķoņu pagasts? Uz Valmieras pusi?

      Ielādē...
      1. 31.05.2014 12:40

        Ķoņu pagasts ir pie pašas Rūjienas.

        Ielādē...
      2. 02.06.2014 18:50

        Ķoņu pagasts ir Naukšēnu novadā, pa vidam starp Rūjienu un Igauniju :)
        Diemžēl, kā jau rakstīju, safotografēt neiznāca, jo bij jāskrien izslēgt datorsaimniecību, kamēr UPS'is vēl turas. Bij daži svarīgi darbi vaļā, kurus pazaudēt būtu ļoti nepatīkami. Un pēc tam caur vecajām, ne sevišķi kvalitatīvajām loga rūtīm tāpat nekas nebūtu sanācis. Varu vienīgi ielikt sašķaidītās siltumnīcas bildi.
        Tornado noteikti nebija, bet pirmā doma bija par superšūnu. Tomēr vēja virziens, šķiet, mainījās ļoti maz - varbūt no D uz DDA iegriezās, bet ne vairāk.

        Ielādē...