Aktuālā situācija (nedēļa līdz 3.8.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 3.8.14.)

Nedēļa aizgājusi. Nedēļa bija ļoti atraktīva laika apstākļu ziņā. Pirmdien un vēļ jo vairāk otrdien aukstā fronte daudzviet nesa lietusgāzes, vairākās pilsētās - vietām Rīgā, Saldū, Tukumā ir ielu plūdi. Nākamā fronte nesās pāri ceturtdien- atkal ar negaisiem un vietām spēcīgu lietu. Piektdien aiz-frontē ir nedaudz vēsāks gaiss, kas ir tikai neliela atelpa pirms nākamā karstuma viļņa. Pirms karstuma ierašanās sestdien no D puses nāk siltā fronte, kas izpaužas tikai kā neliela mākoņainība un vietām visai nedaudzas lietus piles. Bet svētdien BERTRAM anticiklons no D puses atsūta masīvu karstuma vilni, "krīt" daudzi gaisa temperatūras rekordi- tostarp arī absolūtais. Jaunākais karstuma rekords vērots Ventspilī + 36,7 grādi.

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

==============

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 3. augusts

BERTRAM anticiklona kārtējais karsta gaisa vilnis pie mums. Krīt gan Latvijas absolūtais siltuma rekords - Venrspilī "oficiāli" novēroti +36,7 grādi, gan arī dienas rekordi daudzās novērojumu stacijās. Pavisam nedaudz uzlīst vietām Z-Kurzemē un Latvijas centrā.

Sestdiena, 2. augusts

Neliela fronte, kas izpaudās kā vien daža augsto mākoņu josla, gāja Z virzienā. Vietām pavisam nedaudz uzlija.

Piektdiena, 1. augusts

Aiz aukstās frontes ir vēsāks (aizvien silts) laiks. Nedaudz uzlīst vien DA rajonos. Dienā saglabājas "laba laika" mākoņainība.

Ceturtdiena, 31. jūlijs

Aukstā fronte sāka ceļu no rietumiem, nesot lietu ar pērkonu. Vietam lietusgāzes bija spēcīgas. Aiz frontes gaisa temperatūra pazeminājās līdz +17+21 grādam dienā.

Trešdiena, 30. jūlijs

Vēl viens karsta gaisa vilnis ir no BERTRAM anticiklona, kas ar centru atrodas Krievijas Eiropas daļas D pusē. Latvijā samērā saulains, vien pavisam nedaudzos rajonos (pārsvarā jūras piekrastē) nedaudz uzlīst, bet Liepājas pievārtē ir arī pērkona negaiss.

Otrdiena, 29. jūlijs

Pastiprinājās zema spiediena ieplaka virs Latvijas, kā rezultātā Kurzemes A daļā, Zemgalē un daudzviet arī A daļā bija pērkona lietusgāzes. Rīgā un dažviet citur- uz ielām īslaicīgi plūdi, vēja ietekmē vietām lauzti koki. Pirms negaisiem daudzviet maksimālais karstums līdz +32+33 grādiem, pēc negaisiem jūtami vēsāks...

Pirmdiena, 28. jūlijs

No DR puses tuvojas zema spiediena ieplaka. Latvijā vairākās vietās- centrā un A daļā ir negaisi, dažreiz spēcīgi.

==============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 30.07.2014 23:47

    Bez ceturkšņa pusnakts, laukā +20,8. Beidzu marinēt gurķus un izgāju laukā pasēdēt atpūtas krēslā- sajūta kā dienvidos, skan sisināšna, tumšas debesis, zvaignes...vēl tik jāpiedomā klāt jūras šalkona un sajūtas - kā pie Vidusjūras:))).

    Ielādē...
  2. 30.07.2014 01:23

    29. jūl. no rīta bija +18 grādi, spiediens 760mm. D-DA pusē skaidrs. R-ZR pusē spalvu mākoņi 2 balles. Lēns D-DR vējš. Ap 10 gāju uz dārzu un jutu, ka gaiss ir mitrs un ļoti sutīgs. Ap 13 parādījās pirmie gubmākoņi un pēc 10 min jau ZR pusē dūmakainajās debesīs pacēlās pirmais cb mākonis. Drīz aiz viņa R pusē pacēlās jauni milzu gubmākoņi. Sākās tāli pērkondārdi. Debess ZR-R puse palika arvien tumšāka. Negaisa laktas auga kā sēnes un drīz saplūda kopā un izplatījās mums pāri. Tām klāt auga arvien jauni cb. Pērkondārdi palika arvien skaļāki. Saule jau kādu brīdi bija paslēpusies spalvu mākoņos, tomēr T. vēl nekrita, bet turējās ap 33 grādiem. No R-DR puses mums tuvojās tumšu gubmākoņu grēda. Atslēdzu tv. un internetu un jau pēc min. no mākoņu grēdas sākās zibens izlādes. Mākoņi mums tuvu pagāja garām. 3 km attālais mežš pazuda aiz lietus sienas. Tomēr pie mums nokrita pāris rupjas l… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  3. 30.07.2014 23:47

    Vai tie ir nokrišņi vai radara traucējumi,kas tagad redzami?Arī Vidzemē.

    Ielādē...
    1. 30.07.2014 23:57

      Nezinu par Vidzemi, bet LV dienvidos (Lietuvas Z) kaut kas briest.Rūgst kā rauga mīkla.Ka tik Līvāni nedabūn pirmie:)Vai arī Bauska.Bet vispar veidojas loks, kas var savilkties ap Rīgu....Nakts var izvērsties jautra.......Un odi kož kā traki!Galva kā spainis un jokaini tirpst!

      Ielādē...
  4. 31.07.2014 00:24

    Interesanti, ka t ne tikai nekrīt, bet par pāris grāda desmitdaļām ir paaugstinājusies, pašlaik+21, staigāju basām kājām pa siltu rasu, patīkami!

    Ielādē...
    1. 31.07.2014 00:34

      Mums koki sāk šalkt vējā. D pusē , cik var redzēt tumsā, nāk mākonis.Man pat liekas, ka dzirdu tālu pērkonu.+22*C.Domāju, tas jaunveidojums dzen silto gaisu .

      0:59 Labi, viltus trauksme.Tā dunoņa dzirdama no mākoņa Baltijas jūrā, kas, šķiet , iet garām.Ar labu un mierīgu nakti!

      Ielādē...
      1. 31.07.2014 01:03

        Es vēl nekādas pārmaiņas nejūtu - baudu silto nakti un skatos zvaigznēs, pa vidu manīju vienu krītošo zvaigzni, vienu pavadoni, kurš lidojo pa taisnu trajektoriju un vienu "iereibušu pavadoni", kas tā dīvaini kustējās pa debesjumu. No sākuma nospriedu, ka man acīs "šilierējas", bet laikam ar redzi, tomēr, viss kārtībā...:). laikam jau jādodas pie miera, rīt gara darba diena...

        Ielādē...
  5. 31.07.2014 00:02

    Dīvaini šovakar- skaidras debesis, bet plkst.20:00 vakarā braucot ar Auto plašā regionā vēl gaisa T bija +28*C, bet tad arī atseviškās vietās tā struji pazeminājās līdz +25*c, bet iebraucot mežā atkal piauga līdz +26*C vēl līdz pat 21:00 vakarā.Debeškīgi patikams ūdens siltums meža vidus ezerā!!!
    Vien tagad temperatūra pazeminājās līdz +19*C.

    Ielādē...
    1. 31.07.2014 01:07

      Liepājā viss plūst un mainās jau tikai +21*C , man ir baigās aizdomas, skatoties pec Lietuvas modeļa , ka RietumKrastā lietus jebšu lietuvas netiks intensīvākas varētu iet pāri tieši Saldum.. Kas par neražu ? :(

      Ielādē...
  6. 31.07.2014 00:46

    Kaut parasti pēc lieliem negaisiem nākama diena ir vēsaka un svaigāka- soreiz ta nebija un šodiena atkal neželigi karsta un pa dienu nekas vairs neliecinaja par vakardienas lietavām, sauss un peļķes izzuda bez pedam, vienigi zaļums gan tads svaigāks, koki un zāle, kur ta nebija galīgi izdegusi ir atdzivojušies. Stradajot pārkarsušas telpās dabuju laikam nelielu siltuma dūrienu un nu sap galva +slikta dūša, vēla vakara pelde jūrā nav līdzejusi, kaut udens ir patikami vēsinošs. Ceru uz rītdienas negaisiem!!!

    Debesis ap 12 vakarā bija pilniba skaidras, tagad paradas viegli mākoņiši, tomer nekas neliecina, ka tuvojas lietus un negaiss, tie kas redzami radarā ir kaut kadi traucejumi, iespejams migla, nokrišni ta neizskatās...

    Ielādē...
    1. 31.07.2014 01:56

      Man arī liekas, ka tie ir kādi radara traucējumi, pārāk mistiski izskatās. Izgāju laukā viss kārtībā,skaidras debesis,silts gan +20*.

      Ielādē...
  7. 31.07.2014 02:37

    Līvānos Saule norietēja pie skaidrām debesīm, vien ar pavisam vieglu vakara dūmaciņu tālā R-ZR pamalē, kas drīzāk bija ilūzija. Taču tagad, cik nu varu debesīs pa atvērto logu ar visiem pilsētas gaismu traucējumiem saskatīt, zvaigznes nemana - acīmredzot kaut kādi mākoņi atnākuši.
    Katrā ziņā viss mierīgs, nekādu aizdomu par iespējamiem nokrišņiem; paskatot radaru un "patinot to atpakaļ", domāju, ka tur vai nu kādi traucējumi, vai potenciāla/esoša migla, pārāk nedabiski nokrišņu mākoņiem izskatās. No agrāka vakara neliels vējiņš vēl pūta, priekš minimāla caurvēja arī šobrīd vēl tam jaudas pietiek. Vismaz istabas vēdinās! :)
    Bet grādi gan kā īstā tropiskā naktī, viss turpinās, zem +20 vēl nav bijuši: 22.45 +24,1*C, 23.30 +23*C, 1.10 +21,5*C, šobrīd +20,8*C. Toties istabā tāpat no vakara +28 izdevies nodzīt līdz +25,7*C. :)

    Ielādē...
  8. 31.07.2014 08:33

    Šorīt ēnas pusē +20,5,saules pusē ,bet ēnā nedaudz virs 21/tas ap 6 rīta pusē/Rasu praktiski nejūt ,bezvējš.

    Ielādē...
  9. 31.07.2014 08:39

    Yeah Mums Liepājā viss notiek ;) zibeņo un līts ne pa jokam pie jūras var manīt radarā. Uzliku mērvienību plastikas MC Donald dzeramo glāzīti , jo mans iepriekšējais nokrišnu mērinstruments salūza un izsalis :( Vai kāds zina kuros superveikalos var iegādāties nokrišnu mērtraukas instrumentu ? Patreizs sāk intensīvi liiit Yeah patīkama skaņa uz loga palodzi manās ausīs valda ;)

    Ielādē...
  10. 31.07.2014 08:43

    Lasīju komentus un smaidīju-izrādās ,ka meteomīļi ir ari naktsputni,vērošana notiek nepārtraukti.

    Ielādē...
  11. 31.07.2014 10:25

    Šorīt puspiecos uzlēca koši sarkana saule un tikpat sarkana bija gandrīz līdz sešiem. Jau tad bija +16 grādi, braucu agri uz Rīgu, Rīgā pēc sešiem jau rādīja +19. Tagad esmu atpakaļ, bija nomācies un +22 grādi, nupat no mākoņiem sāk līst ārā saule un rāda +24*.

    Ielādē...
  12. 31.07.2014 10:37

    Klusi bubinādams augstu mākoņos, atnāca solītais negaiss ar lietus fronti. Pagaidām, tiko sāka nedaudz pilināt.
    Temperatūru starpība, pirmsfrontē un aiz tās ir neliela, un līdz ar to pagaidām negaisa aktivitāte ir neliela- nenotiek intensīva makoņu veidošanās kā 29.07.14., pie manis, kaut arī vairāk rietumu pusē, tas ir pamatīgu ūdeni nogāzis.
    Tur kur pirmsfrontē pagūs sakāpt temperatūra, tur arī process būs draudīgāks.

    Ielādē...
  13. 31.07.2014 09:53

    Nekas vēl īsti par tuvējo stipro negaisu neliecina - pagaidām mierīgs un vairāk mākonu A pusē. Naktī neatdzisa zem +20 (6.30), šobrīd +24 gandrīz.
    Interesanti, kāpēc meteolapas radaram virs gandrīz visas Latvijas parādījies melns - jūtami cits radara attēls. Es nezinu, varbūt tas ir normāli, vienkārši radaru neskatos tik bieži.

    Ielādē...
    1. 31.07.2014 10:18

      Kr. augējā stūrī atslēdz Igaunijas radaru-tam laikam kaut kas lēcies.

      Ielādē...
      1. 31.07.2014 10:45

        Paldies.

        Ielādē...
  14. 31.07.2014 10:47

    30.7.2014., Rīga. Augsta spiediena atzars no DA puses. Visas dienas laikā- neliela makoņainība, vien agrā pecpusdienā- dažas lielākas gubas, kas pārvertās mini-cb, kuri atkal pēcak ātri izklīda un aizvirzījās ZA virzienā. No viena mikro-cb ir neliela lietus brāzma, tik- cik trotuārs "melns" kļuva. Līdz vakaram- daži plāni cu mākoņi. Sutīgs, karsts. DDR vējš 1-3m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+17; 9:00+23; 15:00+31; 21:00+26.

    11:18: Pērkona lietusgāzes redzamas - Slīteres webkamerā.

    11:19: Tuvojas - arī Stendei.

    Ielādē...
  15. 31.07.2014 08:45

    Šobrīd +22*, patīkams vējš beidzot, bet apskatījos lightningmaps.org un radarā, sabijos pat, Liepājā laikam jautri, neviens ilgi neaizgulēsies , ļoti intensīva zibeņošana.Cerams,ka manu galu neaiznesīs pa gaisu.

    Ielādē...
    1. 31.07.2014 08:51

      Meteo figņas iet gaisā :) Te zibeņo reāli ik pēc 5 sekundēm .. kaut kas nebijis , gan jau Kodē nekas nebūs palicis pāri :D no nokrišnu zonas...

      Ielādē...
      1. 31.07.2014 09:00

        Ticami, dienas laikā fronte pieņēmsies spēkā...

        Ielādē...
      2. 31.07.2014 09:25

        Kaut tā būtu,ka nekas nebūtu palicis pāri- no nokrišņu zonas.Izskatās pagaidām,ka tikai niknāks paliek.

        Ielādē...
        1. 31.07.2014 09:56

          Piedošanu, kurā Latvijas malā atrodas Code?

          Ielādē...
          1. 31.07.2014 10:11

            Tā ir domāta Kode? Mums Liepājā viss ir beidzies, knapi salija :( neraža.

            Ielādē...
          2. 31.07.2014 10:12

            Code ir Code un ir pie Bauskas Rīgas virzienā-praktiski varētu teikt tā ir Bauskas piepilsēta.

            Ielādē...
          3. 31.07.2014 10:41

            Jā, Code ir Code, Bauskas novadā, saulcerītei ir taisnība, taču es paskatos ,kas notiek arī citās Latvijas pilsētās, paskatos netā info utt. :)

            Ielādē...
    2. 31.07.2014 11:45

      Žēl, ka negaisi nav naktī, tad zibeņi ir skaistāki

      Ielādē...
  16. 31.07.2014 11:47

    Pie mums pūš pamatīgs vējš,kas atvēsina.Pagaidām viss mierīgi.Ļoti ceru,ka līdz mums atnāks jau izārdījies un norimis,kā tas daudzreiz bijis.

    Ielādē...
  17. 31.07.2014 11:45

    Nupat pāri Lietuvas pierobežai un Elejai iet briesmu negaiss-saka ,ka viss ejot pa gaisu un zibens,pērkons gandrīz nepārtraukti.11;50-palikuši bez ūdens un elektrības.

    Ielādē...
  18. 31.07.2014 11:54

    Visu nakti bija silti kā tropikos, min gaisa temperatūra bija +22 grādi, visu nakti skaidras debesis bijušas. Pašlaik ārā ir apmācies, sūtīgi, gaisa temperatūra +26 grādi, no rietumiem parādās gaiši zils horizonts. Pēc radara izskatās negaisa fronte atnāks ātrāk.

    Ielādē...
  19. 31.07.2014 12:29

    Jau veicu- frontes sagaidīšanas bilžu reportāžu. Izskatās- stundas laikā Rīgā jau uzlīs, visai ticami- jau kaut kādos galvaspilsētas rajonos nedaudz pilina...

    12:33: Arī Rīgas Z daļā sāk jau līņāt...

    Ielādē...
    1. 31.07.2014 12:31

      Pie manis pilina lietus, vienu reizi patālu noducināja pērkons

      Ielādē...
  20. 31.07.2014 12:33

    emm kaut ko es nasaprotu, zibeņu radars zibeņošanu rāda gandrīz virs rīgas, bet šos zibeņus es neredzu ??? kas palietu, kāds var pateikt, vai arī negaiss vēl tuvojas ?

    Ielādē...
    1. 31.07.2014 12:38

      Opā, uz DDR pusi redzeju pirmo zibeni zemē, pie manis Rīgas Z daļā sāk gāzt- mēreni.

      12:49: Pēc īsa partrauka - atsāk ar merenu gāzienu līt lietus, Rīgas Z daļā. Zibeņi (pagaidam) kaut kā neredzas...

      12:56: No D puses tuvojas lietusbrāzma ar slinku zibeņošanu pa mākoņiem...

      Ielādē...
  21. 31.07.2014 12:52

    Īsts vasaras negaiss:), man patīk:).

    Ielādē...
  22. 31.07.2014 13:16

    Parasts atsvaidzinošs negaiss. Pirms negaisa kādas divas reizes nolija neliels lietus un tad no DR un R uznāca šī negaisa fronte, noķēru dažus izteiktus zibeņus video formātā. Pašlaik vēl līst lietus, gaisa temperatūra no +26 grādiem nokritās līdz +20 grādiem, dažbrīd zibeņo, nedaudz biežāk ducina pērkons, no R puses paliek gaišāks.

    hmm interesanti, varbūt vēl uz nakts pusi kaut kas paspēs uzrasties, ja šī negaisa fronte var teikt jau pametusi mūs ?

    Ielādē...
    1. 31.07.2014 13:27

      1) ja zibeņi ir video formātā, tad uz sava pc tos var izkadrēt ārā kā attēlus; 2) šodien aiz-frontē iespejamas dažas pavisam nelielas lietus brāzmas- arī ar dažiem pērkoniem, bet ne kā masīvi pērkona padebeši...

      Ielādē...
  23. 31.07.2014 13:28

    Aukstā fronte ir atnākusi uz Rīgu ar mērenu lietu, dažiem zibeņiem un retiem pērkona grāvieniem, kopumā vilšanās.
    +21.

    Ielādē...
  24. 31.07.2014 13:53

    Mākoņi tikuši arī līdz manīm. Pāris reizes slinki uzrūca, nupat sāk pilināt.

    Ielādē...
  25. 31.07.2014 13:32

    Rīgas Z daļā - arī fronte pārskrēja kā neliels negaiss. Uzlija, slinki zibeņi pa mākoņiem (no kuriem lielāka daļa vispār nebija redzami), turpina līt no nefotogeniska mākoņu klājienu, kurus aizsedz vēl zemie slāņu mākoņi.

    13:36: Jā, mediji šoreiz būs pārcentušies ar saviem brīdinājumiem... šis negaiss Rīgai trāpījās tāds piezemēti mērens. Varbūt tāpat būs ar to "gaidāmo" karstumu?

    Ielādē...
    1. 31.07.2014 13:53

      Negaisa mākoņu kustība, attīstība, spēks nav prognozējama

      Ielādē...