Aktuālā situācija (nedēļa līdz 3.8.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 3.8.14.)

Nedēļa aizgājusi. Nedēļa bija ļoti atraktīva laika apstākļu ziņā. Pirmdien un vēļ jo vairāk otrdien aukstā fronte daudzviet nesa lietusgāzes, vairākās pilsētās - vietām Rīgā, Saldū, Tukumā ir ielu plūdi. Nākamā fronte nesās pāri ceturtdien- atkal ar negaisiem un vietām spēcīgu lietu. Piektdien aiz-frontē ir nedaudz vēsāks gaiss, kas ir tikai neliela atelpa pirms nākamā karstuma viļņa. Pirms karstuma ierašanās sestdien no D puses nāk siltā fronte, kas izpaužas tikai kā neliela mākoņainība un vietām visai nedaudzas lietus piles. Bet svētdien BERTRAM anticiklons no D puses atsūta masīvu karstuma vilni, "krīt" daudzi gaisa temperatūras rekordi- tostarp arī absolūtais. Jaunākais karstuma rekords vērots Ventspilī + 36,7 grādi.

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

==============

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 3. augusts

BERTRAM anticiklona kārtējais karsta gaisa vilnis pie mums. Krīt gan Latvijas absolūtais siltuma rekords - Venrspilī "oficiāli" novēroti +36,7 grādi, gan arī dienas rekordi daudzās novērojumu stacijās. Pavisam nedaudz uzlīst vietām Z-Kurzemē un Latvijas centrā.

Sestdiena, 2. augusts

Neliela fronte, kas izpaudās kā vien daža augsto mākoņu josla, gāja Z virzienā. Vietām pavisam nedaudz uzlija.

Piektdiena, 1. augusts

Aiz aukstās frontes ir vēsāks (aizvien silts) laiks. Nedaudz uzlīst vien DA rajonos. Dienā saglabājas "laba laika" mākoņainība.

Ceturtdiena, 31. jūlijs

Aukstā fronte sāka ceļu no rietumiem, nesot lietu ar pērkonu. Vietam lietusgāzes bija spēcīgas. Aiz frontes gaisa temperatūra pazeminājās līdz +17+21 grādam dienā.

Trešdiena, 30. jūlijs

Vēl viens karsta gaisa vilnis ir no BERTRAM anticiklona, kas ar centru atrodas Krievijas Eiropas daļas D pusē. Latvijā samērā saulains, vien pavisam nedaudzos rajonos (pārsvarā jūras piekrastē) nedaudz uzlīst, bet Liepājas pievārtē ir arī pērkona negaiss.

Otrdiena, 29. jūlijs

Pastiprinājās zema spiediena ieplaka virs Latvijas, kā rezultātā Kurzemes A daļā, Zemgalē un daudzviet arī A daļā bija pērkona lietusgāzes. Rīgā un dažviet citur- uz ielām īslaicīgi plūdi, vēja ietekmē vietām lauzti koki. Pirms negaisiem daudzviet maksimālais karstums līdz +32+33 grādiem, pēc negaisiem jūtami vēsāks...

Pirmdiena, 28. jūlijs

No DR puses tuvojas zema spiediena ieplaka. Latvijā vairākās vietās- centrā un A daļā ir negaisi, dažreiz spēcīgi.

==============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 29.07.2014 18:21

    Tvnet.lv ir apkopojis ziņas par šodienas negaisiem.

    18:41: Ziņa- jūrā pie Tūjas esot bijis ūdens stabs.

    Ielādē...
  2. 29.07.2014 18:51

    Sveiki visiem! Arī šeit apmācies, laikam no Rīgas milzu negaisa. Šobrīd +26. Dienā bija +32,8. Vakardien nolija svētīgs lietus kopā ar negaisu. Vairs nav dārzs jālaista

    Ielādē...
  3. 29.07.2014 19:02

    Es arī tomēr dabūju, urā! Šodien dārzu liet nebūs jāiet un ceru, ka arī mauriņu varēs pļaut un tas uzreiz neizdegs. Daži rībieni bija diezgan tuvu un vēl tagad brīžam ducina ne visai tālu, vēl arī mazliet līņā. Temperatūra nokritusies gandrīz līdz +19 grādiem. Vēl arī viss vienmērīgi nomācies, tā, ka ir cerība, ka līs vēl :) .

    Ielādē...
  4. 29.07.2014 19:50

    Līst jau 4,5 stundas,16,8 mm,fonā grabina pērkons/tālumā/98 proc mitrums un 19,8 grādi.

    Ielādē...
  5. 29.07.2014 19:53

    Kurš to būtu gaidījis, ka Liepājai garam aizies lietuvas, blin te viss mans dārzs sāk žūt ārā.. :( dramatiski laikapstaķļi pusei Latvijas iet pāri meganegaisa šūnā , bet Kurzemes rietumkrastā valda pamatīgā tveice.. Patreizs +28*C , neliels vējelis no jūras, turpretī Liepājās pludmalē sāk smakot jūras mēsli un ūdens temperatūra, kā Mallorcā Spānīja, pavisam traki . Man istābā nav ko elpot jo negaiss neapmainās.. Ja piepildīsies par tiem +36*C grādiem nākoš pirmdien. tad Liepājās centrā varēs cept olas uz akmeņiem un sasumā pakārt dvieli.. :)

    Ielādē...
  6. 29.07.2014 20:07

    Ap pieciem jau sāka klusi dudināt, cēlās vējš, likās, ka tūlīt līs. Tā tas lietus gatavojās, ap sešiem jau dienvidu pamale dūca gandrīz bez pārtraukuma, vēja brāzmas locīja kokus. Radars rādīja varenu lietu nākam uz mūsu pusi. Ap pusseptiņiem jau rībināja stiprāk, redzēju pāris zibeņus uz zemi, sāka līt, likās, nu lielais negaiss ir klāt. Un čuššš pēc visas lielās gatavošanās. Pēc kādas pusstundas pārstāja, tad vēl parasināja un tagad jau atkal nelīst un rietošā saule smuki apspīd koku galus. Pērkonu arī jau sen nedzird. Bet vismaz dārzu arī šodien nav jālej.

    Ielādē...
  7. 29.07.2014 20:01

    Braucot pāri Salu tiltam tik noteicu, ka , lūk, tam mākonim paredzēts izlīt:)Tas bija pēc plkst. 14-tiem.Kamēr pa veikaliem, pa "Spices "Rimi iepirkāmies, protams, nekāds lietus , mākoņi vai tveice nebija prātā.Jo tur-kondicionētajā gaisā- bija tik patīkami vēss:)Un te, bāc, kasē jāmaksā, bet bankas kartes neņem pretī.Saka, esot pērkons.Paskatāmies uz veikala plašo izejas duvju pusi, bet tur - necaurredzama lietus siena, gandrīz horizontāla.Tā jocīgi, liekas, ka esi no mēness pēkšņi nokritis:)Ar vienvārdsakot, mājās beigu beigās atbraucām abi galīgi slapji, jo gaidīt laika nebija, bet tie pāris soļi līdz mašīnai bez lietussarga......Toties mašīnā T* rādīja "tikai" +21*C!!
    Līst joprojām.Pērkons rībina.Viss notiek, paldies Dievam.Zemīte jau saņēmusi 22 mm valgmes.
    Un tas mākonis radarā ir tik iespaidīgs!!!!!!
    Hmmm,.... bija iespaidīgs.Pusstundas laikā pamatīgi sarucis.....Izlija, vai?

    Ielādē...
  8. 29.07.2014 20:38

    Pēc 18.00 DR pusē parādījās jauni mākoņi, sāka ducināt, vēlāk jau arī dārdēt skaļāk. Uzsāku savas mākoņu medības, kamēr vēl bija ko ķert. ;)
    Brīžiem uzpūta visai stiprs vējš, bet pēc 19.00 atnāca arī lietus. Nekas ekstra, bet nu arī ne gluži rasinātājs, uzlija smuki, nesen atsācis līt vēl. Bet, ja sākumā vēl brīžiem ar vēju, tad tagad jau pārsvarā mierīgs, mērens lietutiņš. Pērkons gan joprojām ik pa laikam slinki uzrūc, arī zibeņi vēl paretam manāmi, bet nu jau gk. A-ZA pusē.
    Kļūst mazliet vēsāks - no +27*C ap 18.30 un +25*C 19.45 līdz +23*C šobrīd. Ārā jūt patīkamu vēsumiņu, bet pat ar caurvēja palīdzību dzīvokli neizdodas efektīvi dzisināt, lielākajā istabā joprojām +27,7*C (dienā bija +29).

    Ielādē...
  9. 29.07.2014 20:42

    Jēkabpilī gāž lietus (līst tiešām stipri), slinki rūc pērkons.

    Ielādē...
  10. 29.07.2014 20:55

    Piecās stundās nolijuši apmēram 20 mm nokrišņu, t nokrita uz +18,5, elpot viegli, gaiss svaigs un smaržīgs. Kaut arī Allažu centrā bija tikai pāris skaļāki pērkona spērieni, pusceļā starp Allažiem un Siguldu bijusi pat neliela krusa un zibens šautras sasķelts bērzs. Trakāk lieti gāzuši pašā Siguldas pilsētā, pie veikala "Globuss" izveidojusies "jūra", mašinām ūdens līdz pusritenim, novades sistēmas neesot spējušas visu aizvadīt.

    Ielādē...
  11. 29.07.2014 21:19

    Man arī kārtīgi pielijis, izmērīt nemāku. Toties tagad ir saulriets ar zeltā mirdzošām koku lapām :) . Pie loga +18.5 un arī istabas pamazām kļūst "dzīvojamas".

    Ielādē...
  12. 29.07.2014 21:22

    Lietus vairs praktiski nelīst, debesis palika brunganīgi gaišas un saules stari parādās, gaisa temperatūra nedaudz pakāpusies līdz +21 grādam, no rietumiem parādās skaidra debess, visticamāk, ka gaisa temperatūra vēl paspēs pakāpties līdz nakts sākumam.

    Kaut negaiss ir sen beidzies, tāpat es vēl būšu aktīvā režīmā, jo lietuvas radars rāda vēl jaunus negaisus virs Lietuvas. Cerams, ka šajā naktī būs kāda nakts zibeņošana no sīem nākošiem negaisa mākoņiem.

    Ielādē...
    1. 29.07.2014 21:29

      Patreiz izskatās- ar saspringtām acīm (labāk - ārpus pilsētas) no D-DA puses varesim kādas tālas atblāzmas redzēt. Protams, aizvien jāseko rdaram...

      Ielādē...
  13. 29.07.2014 21:37

    Pēc rīta negaisa nākošais sāka nākt ap sešiem, kaut arī aizdomīgi mākoņi vācās visu dienu. Atnāca pēc septiņiem, atnāca ar pamatīgiem zibeņiem uz zemi un tādiem blīkšķiem, ka drebēja visi pakši. Pēc tā - nākošais, šobrīd atkal rūc un līņā. Ielijis kāds cm 1,5 spainī.
    Dienā līdz +28, bet baigā sutoņa. Bet asfalts Balvos šodien nelipa pie riepām.
    Šobrīd patīkami vēsi, +17,5.

    Ielādē...
  14. 29.07.2014 21:50

    Beidzot. superīga diena! Beidzot kārtigs negaiss! ! Dienā sākas ar skaidram dūmakainam debesim un neciešamu svelmi, jau pl 12 mani termometri enā radija +32+33 grādi, pie debesim ne mākoņiša, kaut pec visam prognozem jau vajadzeja būt negaisiem. Ap 1 dienā karstums neizturams, gaiss ir sastindzis un viss kluss, pusdivos paradijas pirmas gubas, sakuma nelieas, tomer ap diviem debesis burtiski uzspraga, CB sāka veidoties visās malās, turklat neticamā atrumā, jau stundas laikā lielas gubas laktas un sēnes,vairums nāca no D, DR puses, saka dārdet pērkons... Negaisu sagaidiju centrā,tas nāca ar sienas mākoņi un zibeņošanu, sākas vētra un lietusgāze, lietusgaze ar veju viļniem naca pāri, biežizibeņoja,bet perkoni noslāpa stihijā, Ara kafeiniga, kur veroju notiekošo pa gaisu aizgaja sedekū spilveni un citasdaļas, krita zemē un plīsa puķupodi un nenovakti trauki, lietusgāze ar veja brazmam… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 29.07.2014 22:05

      Jā, es arī esmu pateicīgs Likteņtēvam par "neplānoto" vēsumu dienas otrajā pusē.

      Ielādē...
  15. 29.07.2014 22:07

    17,7 mm nokrišņu,+19 grādi.Logi vaļā un istabā jaau tik +24

    Ielādē...
  16. 29.07.2014 21:40

    Beidzot sagaidīts lietus.Mērtraukā 50mm nokrišņu

    Ielādē...
    1. 29.07.2014 22:12

      Izskatījās ar ka pa Zaļenieku pusi iet labi negaisi.

      Ielādē...
  17. 29.07.2014 22:34

    Ir arī neliels - video- no lietusgāzes šodienas (29.7.14.) pēcpusdienā.

    Ielādē...
  18. 29.07.2014 22:09

    O....jaunas "sejas". Sveiciens jelgavniekiem! Nepazūdiet arī "mierīgākajos" laikos!Ļoti interesē laiks Ūziņos un citur ap Jelgavu!
    Hmmm, tāpat arī Naukšēnos:)

    Ielādē...
    1. 29.07.2014 22:50

      Pievienojos! Lai arī Jelgavā būtu savs meteo-ziņotājs! :)

      Ielādē...
  19. 29.07.2014 23:24

    Nokrišņu daudzumu pierakstu no 2009. gada,bet tik daudz dažu(apmēram 5) stundu laikā vēl nebija bijuši.

    Ielādē...
    1. 29.07.2014 23:43

      Vai kopumā veiciet laika vērojumu pierakstus?

      Ielādē...
  20. 29.07.2014 23:50

    Tas milzu veidojums beidza savu uzvaras gājienu netālu no mums.Rībināja ilgi un centīgi,bet aizgāja uz austrumu pusi visa nejaucība.Jau ap sešiem tomēr apmācās,palika vēsāks un beidzot kādas 40 minūtes ļoti mierīgi lija. Tagad +18.

    Ielādē...
  21. 30.07.2014 00:00

    KOPUMĀ: neviens prognožu modelis nedeva prognozi- ka pēc negaisiem būs jūtami vēsāks... Vakar arī mākoņainības pēc Rīgas Z daļā bija +28, nevis +31. Labi, neskaldīšu matus, kā saka... še saku: ka arī otrais karstuma vilnis nebūs tāds, kā uztrakotie mediji mums te grib iestāstīt.

    Ielādē...
  22. 30.07.2014 01:47

    Jūtami vēsāks, jā,taču tāpat nakts ir diezgan silta +19, tikpat cik negaisa laikā.Kā temperatūra nokritās no + 31 uz +19, tā arī palika. Ceru,ka nakts tomēr būs vēl vēsāka.Nepatīk man tāds karstums ar neprognozējamajiem negaisiem. Un jā, vakar mūsu pusē bija tikai + 26 līdz apmēram trijiem,( jau sapriecājos)taču, kad pārskrēja negaiss ar vēju,pērkonu , bet bez lietus,atlikušās stundas arī nocepināja uz + 30, lai gan solīja + 31, bet tas viens grāds jau neko neizsaka īpaši.Un pa visām šīm karstajām dienām, tikai šodien termometra stabiņš pacēlās uz + 31. Un es arī patiešām ceru, ka otrs karstuma vilnis nebūs tik karsts un, ka beigsies ātri, jo apnikusi sajūta, ka velc plaušās dziļi gaisu, bet trūkst elpas.Šodien vismaz zeme veldzējās, savādāk jau likās kā tuksnesis. Nevajadzēs puķes laistīt :)

    Ielādē...
  23. 30.07.2014 03:00

    Vakarā arī pēc 21.00 turpināja līt, vien pērkoni jau pamazām izzuda tālumā, vakars mierīgs, pārsvarā neliels vējiņš, kas ideāli derēja caurvējam (ne par vāju, ne par stipru) telpas izvēdināt. Tikai brīžiem, kad uzpūta stiprāks vējš, nācās vienu pusi pievērt, lai visi papīri u.c. neaizlido pa gaisu. :))
    Kamēr abas puses bija vaļā, pāris stundu laikā izdevās iekšu temperatūru nodzīt no +28 uz +24,5*C, kas jau likās bezmaz vai vēsi (uz visu karstumu fona), vēlāk gan nācās pastāvīgo plūsmu pārtraukt, un grādi uzlēca atpakaļ, bet nu vien līdz +26, kas jau teju norma. :)
    Bet lietus lija ilgi, pārstāja vien vēlā vakarā, tuvāk 23.00. Neko diži piegāzis gan nav, jo neviens riktīgs gāziens tā arī nebija, no līšanas intensitāte visu laiku no nelielas līdz mērenai. Temperatūra ar visu lietu ilgi turējās virs +20 - īsi pirms 21.00 +22,5*C, stundu vēlāk +20,5*C, bet pēc 23.00 nostabilizējās +19… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  24. 30.07.2014 07:11

    Septiņos no rīta +16,9, laukā svaigums, istabās vēsums, pat traktors, kurš no pussešiem pukšķinot "gāž ielejas siena pļavu" netraucēja saldo miegu. Vakar ilgi ņēmos ar gurķu un kabaču marinēšanu, šorīt labi nāk miegs, bet jāceļas...:).

    Ielādē...
  25. 30.07.2014 07:59

    Pēc sešiem +15, saule gan bija uzlēkusi, bet pēc tam pazuda mākoņos un vairāk nav izlīdusi. Viss gaiss dūmakains, mežā izcirtumos to jau varētu klasificēt kā miglu.

    Ielādē...