Aktuālā situācija (nedēļa līdz 14.12.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 14.12.14.)

Nedēļa aizgājusi. Šīs dienas aizritēja ciklonu zīmē. Pirmdien ZOE virpulis nesa ar auksto fronti vietām nelielus nokrišņus, kam sekoja neliels augsta spiediena atzars otrdien. Trešdien- ALEXANDRA ciklons oklūzijas fronte nesa jaunus sniega nokrišņus, daudzviet uzveidojās neliela īslaicīga un plāna sniega sega. Kas gan ātri nokusi. Piektdienas vakarā BILLIE ciklons nesa ilgstošus sniega un pēc tam lietus nokrišņus, bet sestdienas rītā ciklona aizmugurē Latvijas lielā daļā bija vētra. R piekrastēs vietām līdz 32-34m/s brāzmās. Bija lauzti koki, un daudzviet mājsaimniecībām traucēta elektrības padeve. Svētdiena neliela augsta spiediena atzarā - mierīga, daudzviet skaidrojas. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 14.12.14.

Aiz vētrainā ciklona- mums ir neliels augsta spiediena atzars. Laiks mierīgs, daudzviet skaidrojas. 

Sestdiena, 13.12.14.

Atri izveojies ciklons BILLIE Latvijai nesa šās ziemas (un rudens) pirmo vētru, R krastos vēja ātrums pārsniedza 30m/s. Latvijā vētra nesa postījumus: lauztus kokus un elektrības padeves traucējumus. Vakarā ciklons aizgāja ZA virzienā, laiks pie mums nomierinājās. 

Piektdiena, 12.12.14.

Rīta pusē - pavisam neliels augsta spiediena atzars. Mums vēl mierīgs laiks, bet no pēcpusdienas un vakara- jau BILLIE ciklona frontālie nokrišņi: sniegs, slapjš sniegs un pēc tam lietus. Daudzviet atkal rodas īslaicīga sniega kārta uz zemes. Pēc tam naktī ir vētraini ciklona vēji...

Ceturtdiena, 11.12.14.

Nelielā augsta spiediena atzarā aiz frontes- salīdzinoši mierīgs, lai arī ir mākoņains- laiks. Vietām pavisam nelieli slapja sniega nokrišņi, vairāk ZA-A pusē. 

Trešdiena, 10.12.14.

ALEXANDRA ciklona aukstā fronte ar mākoņainību, nelieliem lietus un sniega nokrišņiem virzījās pāri Latvijai dienas otrajā pusē. Pastiprinājās DDR vēji līdz spirgtiem un brāzmainiem. Kurzemē, centrā un dažviet citur nedaudz vakarā uzsniga, vietām veidojot īslaicīgu sniega kārtiņu. 

Otrdiena, 9.12.14.

Neliels augsta spiediena atzars- dod mums salīdzinoši mierīgu dienu. Pārsvarā tā bija mākoņaina, bet vietām arī skaidrojās. Latvijā viscaur gan saglabājās dažu "+" grādu gaisa temperatūra.

Pirmdiena, 8.12.14.

ZOE ciklona siltā oklūzijas fronte nesa nelielus nokrišņus Latvijas R daļai. Apmācies gan bija viscaur. Nedaudz- līdz spigrtam- pastiprinājās D vēji.

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 13.12.2014 15:00

    Gandrīz vai nāk prātā vārdu salikums "dubļainie ziemassvētki". Līdz tam vēl laika diezgan, bet šodien mežmalā Latvijas centrālajos rajonos dubļu gana. Vietām apsalis, vietām ūdens, un rezultātā - slidena un lipīga pasta.

    Ielādē...
  2. 13.12.2014 17:31

    Vētra pārdzīvota bez nopietniem zaudējumiem. Priekšpusdien bija daudz peļķu, nu jau pazudušas. Temperatūra pašlaik +3, no sniega palicis vien nožēlojams pikucis tur, kur bija sniegavīrs. Pašlaik pūš vidēji stiprs vējš bez jūtamām brāzmām. No gaisa nekas nenāk.

    Ielādē...
  3. 13.12.2014 19:51

    Pagajusa nakts vidu ap 12:00 sakas vejs pastiprinaties un uz ritu puta arvien specigak,ka majai visas malas vien krakst,pa nakti bija ari nedaudz uzsnidzis slapjs sniegs,kas par dienu jau ir nokusis. Diena ari pagajusi ar diezgan specigu veju un brazmainu un ik pa laicinam nedaudz ari list un dienas laika pa laicinam ari nedaudz uzspideja saule,bet tomer parsvara ir tikai nomacies. Temperatura ir no nakti 0 lidz diena +3 gradiem. Bet tas vejs ir loti nepatikams,jo visu izspus pasu cauri.

    Ielādē...
  4. 13.12.2014 14:26

    Nu ko, laikam var apkopot vētras nedarbus. Abas manas siltumnīcas- pagalam. Rudenī nenoņēmām plēvi, cerībā ka pārziemos. Viena no konstrukcijām- eksperimentālā no saskrūvētiem alumīnija profiliņiem, tā ir pilnībā salocīta, arī mazā ķiniešu siltumnīciņa neizturēja. Būs vien jāatgriežas pie pārbaudītajām koka konstrukcijām. Braucot uz Siguldu pāris vietās redzēju, ka ceļam pāri bija pārgāzies koks, bet tie jau bija paspēti novākt. Pārsvarā lūzuši zari, to vēl mētājas pilni ceļi un pagalmi. Divas reizes pilnībā atslēdzās elektrība, bet ļoti drīz atkal parādījās. +4,5, ik pa laikam uznāk pa lietus brāzmai, sniegs pilnībā izkusis, ainavā dominē zaļa zālīte...laikam tā arī sagaidīsim Ziemassvētkus...

    Ielādē...
    1. 13.12.2014 20:35

      Man abas siltumnīcas izturēja,bet patiiesībā abas bija aizvējā.Traki,atkal darbi un izdevumi.

      Ielādē...
  5. 13.12.2014 22:36

    Manā pusē vējš nekādus nedarbus (tuvumā redzamus) nav sastrādājis, bet te jau viņa ietekme bija daudz mazāka, kā arī tika prognozēts. Taču nevar teikt, ka vēja nebija - šodien visas dienas laikā pūta visai spēcīgs un brāzmains vējš, vien pievakarē sāka pierimt. Taču vēl joprojām mēreni stiprs pūtiens pūš, brīžiem stabili 10 m/s varētu būt, brāzmās arī vairāk. Bet kopējās tendences tomēr iet uz izsīkšanu. :)
    Taču citādā ziņā šodien laiks izcili riebīgs - vējam klāt arī mainīga stipruma lietus, no sīkas, vēja nestas migliņas līdz atsevišķiem īsiem, taču kārtīgiem gāzieniem. Uz vakaru gan arī šie "resursi" pamazām sāka izsīkt. Debesis pārsvarā apmākušās, pēcpusdienā epizodiski vietām skaidrojās, zili debess pleķi šur tur parādījās, taču Saule tā arī neuzspīdēja. Laiks it kā silts, visu dienu stabili +3...+4*C, max +4,8*C, taču vēja un lietus dēļ to nebija iespējams novērtē… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  6. 14.12.2014 00:40

    Vakardiena pagāja visai normāla, pēc 12:00, vējš pilnībā norima. Saulaini brīži mijās ar lietus nokrišniem no puscaurspīdīgiem mākoņiem.
    Visa vakardienas šļura un ūdeņi - pazuduši, laikam zeme atkususi, bet ne visur.
    pa dienu +3.8*C. tagad, +1.9*C.

    Ielādē...
  7. 14.12.2014 01:24

    13. dec. no rīta +3 grādi. Stiprs vējš. No 6 līdz 10 nebija elektrība. Ātri skrejoši mākoņi no kuriem paretam birst lietuslāses. Spiediens 742,5mm Līdz pusdienām skaidrojās. Pēcpusdienā vispār mākoņu daudzums samazinājās līdz 3 ballēm. T. +4 grādi. Jauks laiks ar jautru, nebēdnīgu vēju. Vakar greznotā egle uz savām saknēm sašķiebusies. Vadi ar lampiņām aizmugurē plivinās kā zirnēkļu tīkli. Zem egles ievēlies liels sols. Pārdevēja veikalā smejas par cilvēkiem kas nevar durvis attaisīt, jo vējš neļauj. Vēlāk vakarā atkal sāka nākt lietusmākoņi. Kopā ar lietusbrāzmām uzpūta stiprāks vējš. Pašlaik mierīgs. T. +2,1 grāds, spiediens 754mm. Tik tikko bija spožs mēness. Varētu padomāt ka to kāds nozadzis. Kā tajā pasakā, kurā mēnesi velns nozaga.

    Ielādē...
  8. 14.12.2014 07:15

    Vakarā mēģināju skatīt krītošās zvaigznes, bet neviena nekrita :( . Šorīt raibas debesis, dažas zvaigzens caur mākoņiem spīd, bet arī nekrīt lejā :D . Vējš vakarā šķita lielāks kā pēcpusdienā, arī tagad kaut kas tur ārā pūš. +2 grādi.

    Ielādē...
  9. 14.12.2014 08:54

    Rīgā no rīta ir praktiski skaidrs laiks. Šķiet, ka būs lieliska saulaina svētdiena!

    Ielādē...
  10. 14.12.2014 11:04

    Skaists saulains laiks ,jau ap +2 grādi,bezvējš.

    Ielādē...
  11. 14.12.2014 10:06

    +2, virs galvas skaidras debesis, tikai austrumu pusē vēl drūzmējas mākoņu paliekas. Ārā nekas vairs neatgādina ziemu. Nākošajā nedēlā jau sākas svētku pasākumu maratons, grūti radīt sevī Ziemassvētku sajūtas, ja jāraugas uz zaļu zālīti. Vakar Ropažos noskatījos Bageles koncertu, gan skatuves noformējums gan mākslinieku tērpi bija ieturēti baltos krāsu toņos un uz pasākuma beigām jau sajutos kā ziemas viducī, bet mājās braucot atsāka pilināt lietus un visa mana Ziemassvētku sajūta izkusa kā nesenais sniegs...:).

    Ielādē...
  12. 14.12.2014 11:26

    13.12.2014., Rīga. BILLIE ciklons ar vētru. Naktī nokrišņi- lietus, bet agrā rītā 6:00-7:00 vetra ar vēju līdz 24m/s. Priekšpusdienā tas pakāpeniski nomierinājās, vakarā jau gandrīz bezvejš. Visas dienas garumā daļēja mākoņainība, vakarā daža neliela lietusbrāzma. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+3; 9:00+4; 15:00+3; 21:00+2.

    Ielādē...
  13. 14.12.2014 13:18

    Ārā skaidras debesis, spīd spoži saule, ārā gandrīz +4 grādi. Ņjap... izskatās, ka ziema tuvākajā laikā vēl neistāsies, Ziemassvētki būs tādi paši kā 2011.gadā ar stipru vēju un lielu siltumu, bet nu nekas bijuši arī tādi gadi, kad decembris bijis 5 grādus virs normas.

    Ielādē...
    1. 14.12.2014 15:20

      Nu tad visu pēc kārtas. Vakardien pa dienu ap 15:00 Liepājas ostā novēroju dubult varavīksni ar smukiem gubumākoņiem. Bet savukārt ap 21:00 izbrauciet nepilnus 4km ārpus Liepājas uz Bērnātu pusi, kopā ar draugiem novērojam divus zibens izlādes DA virzienā uz Palangu. Kā arī Mums noskaidrojās debess un ķeram Gemīdu metorītu plūsmu DA pusē virs galvas virs Oriona zvaigznāja tam ir radiants. Novērojam nepilnas stundas laikā ap 10 bolidus un mazos meteorītus.. domājams, ka šovakar pirms uzlec dilstošais Mēness būtu iespēja arī novērot Gemīdu meteorītu plūsmu..
      Patreizs +6*C , Saulīte norietēja ZR vējelis ar nelielu brāzmainu vēju..
      Nu ko britu "zaļa ziema" RietumKrastā turpināsies līdz janvāra sākuma ar dažām vētram un siltumu.. mazāk cilvēkiem būs jāmaksā par apkuri :)

      Ielādē...
      1. 14.12.2014 15:41

        Ļoti ceru, ka šodien vakarā būs laba iespējamība saredzēt Gemīdu meteorītu plūsmu, jo debesis ir pilnīgi skaidras, galvenais lai nesaradās tie zemie mākoņi.

        Ielādē...
  14. 14.12.2014 10:13

    3. adventes rīts ir atnācis skaidrs un vēss.Piesalis.Auto īpašnieki cītīgi skrāpē ledus garozu no savu mašīnu priekšējiem stikliem.Bet mans runcis pusseptiņos uztaisīja kaķu koncertu zem loga.Viņam ir ļoti melodiska balss:)Laikam marts ir pavisam tuvu:))))
    P.S. Faktiskie laiki rāda, ka šorīt LV aukstuma punkts ir mūsu pusē (Bērziņi, Lāči u.c.)!

    Ielādē...
    1. 14.12.2014 10:50

      0..+1 grāds decembra vidū skaitās vēsums!? :D Un kas tad būtu -10, -20 grādu? Šajā laikā teorētiski iespējams jau arī 30 grādu sals. 1963.gada 13.decembris ir agrākais datums, kurā sals Latvijā pārsniedzis -30 grādu.

      Siltuma rekords decembra vidū ir nepilni +12 grādi, aukstuma rekords -33 grādi.

      Ziemassvētku (24., 25., 26.decembra) siltuma rekordi Latvijā ir +7,7..+9,9 grādi (Rīgā +7,0..+9,6 grādi). Šogad vairs nav ne mazāko cerību uz aukstuma rekordiem, bet jauni siltuma rekordi izskatās reāli.

      Ielādē...
    2. 14.12.2014 15:13

      Muļķibas Birutas kundze :D

      Ielādē...
      1. 14.12.2014 16:38

        Jūs mani nesapratāt, kungi:)Es ar to visu domāju, ka saulei lecot, zemākā t* Latvijā bija mūsu pusē- tātad kaut kur ap Piņķiem.Bet to, ka visi skrāpēja auto logus, redzēju pati savām acīm, bet tam noteikti nevajag -20*C:). pietika ar dažiem grādiem zem 0*. Un tas ir VĒSUMS, nevis aukstums vai sals vai vēl kaut kas, neatkarīgi no gada mēneša.Ja man ir vēss, tad ir vēsums, un punkts:))))
        Mārča, kura ir muļķība, konkrēti, lūdzu!Man tas ir svarīgi zināt!!

        Ielādē...
  15. 14.12.2014 17:04

    Šodiena Rīgā skaista un saulaina, ja neskaita dažas periodiskas mākoņu joslas. Neskatoties uz to, ka temperatūra visu dienu bija ap +2...+4, zeme un asfalts daudzviet bija balti, peļķes aizsalušas, viss slidens - laikam no zemes nāk vēsums. Tā sakot, ja ziema nenāk no augšas, tā nāk no apakšas. :) Saulrietā bija uznākusi neliela mākoņu zona, kas padarīja saulrietu krāšņu - ar violetiem un oranžiem toņiem, bet tagad tā jau aizslīdējusi uz austrumiem, un debesis ir skaidras, līdz ar to temperatūra 15 m augstumā noslīdējusi līdz +1, bet pie zemes droši vien ir jau vairāki grādi zem nulles.
    P.S. Ar interesi pētu prognozes Ziemassvētkiem. Pagaidām vēl nevar zināt, vai Ziemassvētki atkal būs rekordsilti vai tomēr būs sniegs. Piemēram, GFS Rīgai Ziemassvētkiem sola temperatūras amplitūdu no +7 līdz -20, bet ar tendenci uz vēsumu, taču pārējiem modeļiem šoreiz prognoze ir "siltāka". Redzēs, kā tad būs. Cerams, ka šogad vēl sagaidīsim ziemas atgriešanos...

    Ielādē...
    1. 14.12.2014 17:37

      Uz 23.decembri Piņķiem norvēģi sola pat +9*C !Un lietu!Tur par "sidrabiņa lietus" nesanāks(:
      Žēl..., protams, ka balti ZS ir daudz labāki par pelēkajiem.Bet vai mums kāds ko prasa?:)

      Ielādē...
  16. 14.12.2014 18:36

    Saule manā pusē neparādījās, temperatūra ap +4, bez nokrišņiem.
    Šodien mazliet pabraukājos apkārt, pie mums ceļmalā redzēju pāris lauztu koku, aiz Alojas uz ziemeļiem jau pulkākus. Vairums gan izskatījās neveselīgi vai aizkaltuši.

    Ielādē...
  17. 14.12.2014 22:00

    Pie manis vel pagajusa nakti puta vel diezgan stipri un parstaja vai tikai mazaks paliki no rita,bet visu laiku bija apmacies un ik pa laicinam ari nedaudz usmidzinaja un tem bija 0, +2 gradiem. Diena pagaja parsvara apmakusies lai ari saule meginaja caur makoniem izspraukties un tem bija pavasariga +3 gradi un vejs jau vel mazaks palika.Paslaik ir apmacies un ir +1 grads.

    Ielādē...
  18. 14.12.2014 23:16

    Aizvadītajā naktī brīžiem paskaidrojās, uzspīdēja arī Mēness, taču grādi stabili plusos, +2...+3*C. Vējš lēnām rimās, un šodien jau pavisam rāms. Dienā, par laimi, iztikām bez lietus, tomēr debesis pārsvarā mākoņainas, skaidrojās vien epizodiski, tad arī īsiem brīžiem Saule uzspīdēja. Bet kopumā diena tumša, gaišāko brīžu bija gaužām maz. Lielākā daļa iepriekš piegāztā ūdens gan aiztecējis, tas vismaz labi. Temperatūra tāpat kā naktī - +2...+3 grādu robežās. Vakarā gan pamazām sāk kristies - ja 21.30 vēl +2,2*C, tad šobrīd vairs +0,8*C. Debesis noskaidrojušās, spožu zvaigžņu pilnas! :) Ja vēlāk neapmāksies, visai ticams, ka jau naktī būs mīnusos! :)

    Ielādē...
  19. 15.12.2014 01:27

    14. dec. no rīta skaidrs laiks. T. pie loga 0 grādi. Zemē visur salna. Uz peļķēm mazi lediņi. Spiediens jau pakāpies līdz 758mm. Lēns līdz mērens R-DR vējš. Pusdienas laikā R-DR pusē parādās spalvu mākoņu joslas un lidmašīnu švīkas. T. paaugstinājās līdz +2 grādiem. Vakarā spalvu un zemie gubmākoņi 3 balles. T. ap 8 jau -1 grāds. Vēlāk t. svārstīga. Mākoņu lauki staigā... Pašlaik t. +0,6 grādi, spiediens 764mm.

    Ielādē...
  20. 15.12.2014 07:47

    Šorīt ap -1, zemes virskārtiņa sastingusi, dziļāk mitrs. Nepatīkams vējš.

    Ielādē...
  21. 15.12.2014 08:23

    Nepilns un vājšs +1,zeme sasalusi un uz ūdens plāna ledus kārtiņa.

    Ielādē...
  22. 15.12.2014 12:58

    Vakar vakarā atkal bija piesalis, peļķēm pāri bija izveidojies ledus vāks. Šorīt viss ir atkusis, patlaban ir knapi +1*C, apmācies. Pūš joprojām tas pats D puses vējš.Ļoti ilgi, un nav prognozes, ka varētu vējš mainīties, līdz ar to, laikam laiks arī paliks tāds pats.

    Ielādē...
  23. 15.12.2014 13:26

    Billie aizgāja bez īpašiem (vismaz zināmiem) postījumiem: viena egle pāri Balvu ceļam, pilsēta pilna ar sīkiem zariņiem. Vēl naktī uz 14-to spēcīgi pūta. Arī LV ZA iestājies pamatīgs nokusnis, baltuma ļooooti maz, vien ceļi mežā visai ledaini (piemēram, ceļš uz plašo kaimiņzemi baltā ledū, kur abās malās mežs) un ceļmalas baltas. 14 12. no rīta brīžam lija, pagalms dubļos, t ap 0*. Vakarā -1, viss pamatīgi apsarmoja, debesīs spožas vaigzmes no vakara, bet vēlāk naktī pazuda. Šorīt no sarmas vairs ne vēsts, -1, apmācies, dubļi apsaluši.

    Ielādē...