"Janvārīgā" novembra 2. nedēļa.

"Janvārīgā" novembra 2. nedēļa.

Patiesībā, šī nedēļa varētu būt pat interesantāka par aizvadīto. Interesanta ar to, ka tā izšķirs sākušās ziemas likteni. Vai tā saglabāsies un pat nostiprināsies, vai tomēr atgriezīsies rudens.

kluda?w=150&h=0

Tātad šodien tuvākais ciklons no Baltkrievijas dosies dziļāk Krievijā, vispār neskarot pat Latgali, tomēr tāpat ietekmēs mūs, jo ļauj ieplūst aukstākam gaisam savā aizmugurē. Un laikam tāpēc rītvakar virs Latvijas izveidosies un Vidzemē drīz aizpildīsies maziņš cikloniņš (vai tiešām mezociklons?) Bet ja šodien vēl būs ieilgusī savienība starp Azoru un Krievijas AC pāri Skandināvijai, tad turpmāk tā izirs uz Eiropā iekšā gāzīsies neskaitāmi cikloni, kas arī uz vietas dzims un aizpildīsies. Tomēr Skandināvijas AC (tā es saucu to, kas drīzāk ir Krievijas AC atzars) diriģēs laikapstākļus visu nedēļu, nodrošinot anomāli aukstu laiku, kas atbilstu drīzāk janvāra beigām, nevis novembra pirmajai pusei. Nedēļas gaitā AC izplūdīs miesās jeb plašumā. Nedēļas otrajā pusē no Ukrainas vai drīzāk Grieķijas puses uz mums tuvējiem Krievijas apgabaliem trauksies laikam jau dienvidu ciklons (šīs rases cikloni ir ļoti temperamentīgi un principā nav prognozējami, tāpēc patiesībā scenārijs nav stabili drošs). Un tomēr ir interesanti, ka ciklons nedēļas nogalē iestrēgtu starp Sankt-Pēterburgu un Maskavu, lai svētdien turpat aizpildītos. Bet pa pēdām sekotu nākamais "dienvidnieks". Tikpat labi, tas viss var notikt ātrāk un mēs izbaudīsim abu "dienvidnieku" dāsnumu, kas to aizmugurē izpaustos kā bagātīga snigšana. Ja reiz ziema ir pieteikusies, sniegs ir vajadzīgs, jo pagaidām Latvija tāda paplika sala priekšā. Kā redzams svētdienas kartē (kas ir labā malējā), tad Azoru AC izskatās riktīgi uzblīdis. Tā jau tas atrodas pareizajā vietā, tomēr spiediens ir par lielu un ne velti tiecas savienoties ar AC virs Krievijas Arktikas, bet tās tālās Arktikas, nevis tuvējās Kolas pussalas. Lūk tā savienība var iezīmēt ziemas beigas un ļoti spēcīgu rudens atgriešanos kā 2006. novembrī. Kāpēc? Jo nedēļas beigās virs Grenlandes nebūs turienes dabiskā AC. Vieni nebeidzami cikloni, kuri spiestu uz minēto AC savienību, atjaunojot spēcīgu gaisa masu plūsmu no R uz A. Jo ciklonu priekša (arī apakša) un AC pēcpuse (arī augša) ir siltas.

kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0          kluda?w=150&h=0

Ar nokrišņiem šonedēļ pavāji. Pirmdien kaut kas simbolisks un vairāk Kurzemē, Zemgalē.  Naktī uz otrdienu Rīgas reģionā iespējams sniegs no līča. Otrdien no tā mezociklona kaut kas varētu izkrist un atkal Rīgā visvairāk, jo tur pievienosies līča efekts (atceramies, ka virs jūras un līčiem būs pietiekoši auksta gaisa masa!). Bet arī Vidzemei vajadzētu kaut kam trāpīt. Bet nedēļas būtiskākie nokrišņi ir saistīti ar "dienvidnieku". Jo tuvāk Latvijas un Krievijas robežai pietuvosies, jo vairāk snigs. Bet jo tālāk - jo sausāks mums.

Vēji šonedēļ būs pārsvarā no A (gan to aizejošo ciklonu dēļ, gan AC ziemeļos dēļ) ar mainīgumu D un Z virzienā. Tomēr, ja "dienvidnieks" nedēļas nogalē ies kā es aprakstīju, parādīsies Z, ZR vējš. Vēja ātrums ciparos nekāds lielais, tomēr salā palielinās aukstuma sajūtu, jo katrs metrs vēja pazemina efektīvo temperatūru.

Grādi būs izšķiroši atkarīgi no mākoņu esamības virs konkrētās vietas. Savukārt mākoņi saistīti ar cikloniem uz A no mums, tātad skaidrāks laiks būs Kurzemē, bet Latgalē pārsvarā apmācies. -11..-15 iespējami visā Kurzemē, vēl jo vairāk, ka pie A vēja jūra nesilda, ja nu vienīgi Kurzemes piekrasti pie Rīgas līča. Dienās būs neliels sals, jo tomēr ir tikai novembra sākums, kas atbilst februāra beigām, kad dienas ir krietni siltākas par naktīm, atrodoties AC ietekmē. Tātad, spīdot saulei, Kurzemē dienās varētu būt pat atkusnis un līdz nākamajai snigšanai viss sniegs mierīgi var nokust.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 13.11.2016 09:07

    Riebigais atkusnis sasniedza Rīgu, naktī prognozētais neliels sals ta arī neatnāca, vakarā staigajot pa mežu visur gāzas sniega pikas un blāķi no piesnigušiem kokiem, šorit koki jau kaili, bet pagalmā jau dažviet sniega segā parādas caurumi, sniegs kūst no abam pusēm, tapēc ka uzsniga uz siltas nesasalušas zemes un daudzviet kušana no apakšas bija arī pie mīnusiem...
    Nākama nedēļa atgriežās depresivs un drums vīrusains vela rudens laiks, domāju sniegs pazudīs jau otrdien/trešdien un tad atkal nekā, līdz pat mēneša beigām.... Naktī un no rīta +1 grāds, zema pelēka mākoņu sega.

    Ielādē...
    1. 13.11.2016 10:23

      Sniegs vienmēr kūst no apakšas. 2010. janvārī, kas bija 2. visaukstākais pēckara gados, arī sniega sega kusa no apakšas, lai gan pirms sniega zeme pamatīgi sasala. Nedzīvojam jau mūžīgajā sasalumā, kur zeme auksta. Tā vienmēr ir silta un jo biezāka sniega sega, jo ātrāk atkūst no zemes dziļuma.

      Ielādē...
    2. 13.11.2016 11:14

      Sniega segu skatīties māju pagalmā tomēr nav objektīvi. Tā nav dabiska vide un skaidrs, ka sniegs tur nokusīs divreiz ātrāk. Tikmēr mežos, brikšņos, pļavās tas fragmentāri var vēl ilgi noturēties, tāpat ledainas taciņas pastāv ilgi. Tuvākajā laikā (šodien) lielākā problēma varētu būt krītoši sniega blāķi un lāstekas, kas vietām ir nudien iespaidīgas.
      Bet sniega sega Rīgā nokusīs, un, ja ne gluži līdz trešdienai, tad vēlāk, uz valsts svētkiem, kad līs, tad nenoliedzami (otrdien iespējams sniega segas papildinājums). Lielākā problēma noteikti būs dubļi. Bet nu tāds ir Rīgas klimats - praktiski nav tādu ziemu, kad sniega sega saglabātos pilnīgi visu ziemu. Kur nu novembrī..
      P.S. Bet kāds vēdera vīruss klīstot jau dažas dienas. Tiem nav tik liela sakara ar laikapdtākļiem.

      Ielādē...
      1. 13.11.2016 13:27

        A kurš mēra māju pagalmos? Vot kurš tieši ko tādu minējis? Kad es rakstu, domāju tikai dabisko vidi, jo ar to mākslīgo var beigt LU bot. dārza palmu mājā pie radiatora. Sniega sega no apakšas kūst visā pasaulē, mazākā mērā tikai galējos ziemeļos, kur tuvu virszemei mūžīgais sasalums. Vietās, kur vasarā atkūst līdz pat 3 m, tas pats siltums kausē daļu sniega, taču sals ir tik liels, ka plānajai sniega segai iziet cauri un to zemīti no jauna sasaldē. Ja Rīgā būtu bijuši vien 5 cm sniega, pietiktu ar nelielu salu, lai nekas nekur nekustu. Bet jo biezāka sega, jo lielāks zemes spēks. Tāpēc pēc bargām, bet sniegotām ziemām augi pavasarī ātri pamostas. Savukārt 2014. pavasarī veģetācija ļoti lēni modās, lai gan ziema formāli bija ļoti silta un īsa. Tak kailsals pamatīgi apsaldēja saknes, atdzesēja zemi ekstremāli dziļi. Un man derdzas, ka atkal kailsals draud.

        Ielādē...
        1. 13.11.2016 14:09

          Es esmu pirmais Latvijas vēsturē, kurš mēra sniega biezumu mājas pagalmā ;)

          Ielādē...
    3. 13.11.2016 13:29

      Andrej, esi cilvēks un iesēdies vilcienā uz Siguldu! Tur visu dienu snieg un pēdējā iespēja izbaudīt sniedziņu. Perspektīvā nebeidzami AC, tāpēc nekāda sniega Rīgā nebūs.... šogad.

      Ielādē...
  2. 13.11.2016 19:22

    Dienā +2, jumti pil. Vakarpusē sācis mazliet snigt.

    Ielādē...
  3. 13.11.2016 21:53

    Nomākusies, tumša diena. Bez ievērības cienīga vēja un bez nokrišņiem. Un ar grādiem mazliet virs nulles - neliels atkusnis. Nekas diži daudz gan nekusa, gk. vien mīksts sniegs un vietām mazas peļķītes. Temperatūra pārsvarā 0...+1°C robežās, max.t. +1,3°C. Šobrīd +0,4°C, spiediens 769 mm.

    Ielādē...
  4. 13.11.2016 21:58

    rīta puse mazliet gaišāka, bet visa diena totāli nomākusies. T pie nulles, bet nekas nekusa, pat no jumtiem nepilēja. Sniegs tā kā atlaidās, bet nez vai varēja sniegavīru savelt. Nesniga un nesnieg. Šobrīd -2.

    Ielādē...
  5. 13.11.2016 13:56

    Nobridos pa slapdranķa šļuru, mežā no kokiem turpina krist slapja sniega nogulumu atliekas, siki zari un ūdens lāses... Visa ziemas pasaka iet uz beigām, atkusnis to neglābjami iznīcina un piebeidz... skumji. Un priekša vel nezināma garuma rudens periods. Prognozes nākamai nedeļai vairs nemaz neskatos, lai nebojātu omu.

    Tikmēr ari meteolapai piemetās kaut kāda rudenīga reklāmas kaite- ļoti uzbazīga reklāma lapas apaksā- 24 kredits reklāma, kas visu laiku skali runā un tai atškiriba no citām klusām reklama nav iespeju atslegt- nakas slegt ara datora skaņu, vai citiem ari tā ir? Līdz šim ar reklamam meteolapā viss bija viss 0.k., bet nu šitais ir riktigs kaitinošs kaitēklis!

    Ielādē...
    1. 13.11.2016 14:08

      Man izdodas uz reklāmas skaņu izslēgt.

      Ielādē...
    2. 13.11.2016 14:32

      Jā, šādu reklāmu pēdējās dienās esam manījuši un veicam pasākumus, lai tā vairs neparādītos. Ja kaut kādu iemeslu dēļ tā ir redzama arī jaunnedēļ, lūdzam ziņot.

      Ielādē...
      1. 13.11.2016 19:32

        Izsenis Meteolapā ir reklāma, kas kliedz pilnā skaļumā, lai gan datoram skaļums uz 11%, lai netraucētu līdzcilvēku naktsmieru. Es jau parasti paspēju ātri aizmukt no lapas, pirms kāds pamostas un izlamā mani. Bet nu stresiņš ir. Sen atpakaļ pie normāla datora skaļuma tik skaļa tā reklāma bija, ka mājai teju jumtu nonesa. Nu drausmas vispār!

        Ielādē...
    3. 13.11.2016 19:36

      Sigulda tieši šodien ietērpās visa baltā. Vēl tagad koki balti kā pasakā.
      Ne tikai Tev oma beigta. Man patiktu vai nu sauss siltums, vai nu sniegains sals, bet pēdējā nedēļā apnikušais kailsals. Cik zinu, Tev jau arī nepatīk pliksals, kad it kā sals ir, bet vizuāli nekas neatgādinu ziemu.

      Ielādē...
      1. 13.11.2016 20:01

        Neviens radaras neuzrāda tos nokrišņus virs Siguldas.

        Ielādē...
        1. 13.11.2016 21:32

          Sen jau nekas nekrīt, bet naktī un pa dienu ilgstoši sniga. A kāpēc lai citu valstu radari rādītu? Jau cik gadus meteolapieši atkārto pirmziemniekiem, ka radari neredz zemos mākoņus pārsimt km attālumā. A Sigulda kā reiz ir nomale abu kaimiņvalstu radariem. И зачем я объясняю прописные истины?

          Ielādē...
          1. 13.11.2016 22:53

            ņeznaju, možet rižskij radar lvgmc slomalsa, ja daže ņemogu seičas posmotrec gde idet a gde ņeidet sņeg.

            Ielādē...
            1. 13.11.2016 23:18

              Nesaprotama valoda nesaprotamā rakstībā. Latvijas radars ir noplīsis jau kādus 8 mēnešus. Nez kurā valstī Tu dzīvo, ja neesi to pamanījis? I meteolapieši par šo tēmu ir rakstījuši neskaitāmas reizes. Galu galā pats LVĢMC neslēpj, ka radara salabošana ir teju kosmiskā misija. Vēl jo vairāk, ka sastingušajā bildē redzams 19. oktobris. Arī to Tu nepamanīji, kad neredzēji snigšanu Siguldā? Nu līmenis vispār... Смекалка ниже плинтуса.

              Ielādē...
      2. 13.11.2016 22:57

        Ar pārtraukumiem manīgā intensitātē snieg visu dienu, arī šobrīd ir sīks, slapjš sniedziņš pie T+1.1

        Ielādē...
  6. 13.11.2016 00:58

    A Siguldā ir migla, vai tomēr snieg? Ceļu stacija ilgstoši ziņo par snigšanu, webkamerās redzamība kā miglā vai intensīvos nokrišņos. Vai tiešām līča efekts, ko radari nerāda?

    Ielādē...
    1. 13.11.2016 06:52

      Man māsa no tās puses brauca ap deviņiem, viņa teica, ka ļoti snidzis ir pie Ieriķiem. Siguldā vismaz tai brīdī nebija snidzis, varbūt vēlāk.

      Ielādē...
      1. 13.11.2016 07:53

        Koki un ceļi apsniguši. Ak tad pie Cēsīm vēl vairāk? Lai jau tiek dabai, jo tāpat novembra pēdējā nedēļa rādās ziemīga. Neizskatās, ka nākamā nedēļa spēs nokausēt visu sniegu. Kopumā lielākajā daļā LV izskatās pēc kārtējā kailsala pēc nākamās nedēļas.

        Ielādē...
    2. 13.11.2016 22:50

      Nedaudz uzsnidzis, kādi 2 cm pa nakti

      Ielādē...
      1. 13.11.2016 23:21

        Tik maz? Webkamerās izskatījās, ka solīdi piesnidzis klāt. Bet tas pa nakti, a cik vēl pa dienu, kad ar lielām pārsliņām krita?

        Ielādē...
  7. 14.11.2016 01:25

    13. nov. no rīta apmācies. T. +0,5*. Krīt retas, slapjas sniega pļeckas. Spiediens 771 mm. Dienā + 2,5*. Sniegs lēni kūst. Laikam smidzina lietus, jo palodze slapja. Nevar saprast no kurienes vējš pūš. Vakarā līdzīgi. Tikai drusku vēsāks paliek. Un nokrišņu nav. Pašlaik t. +2,1*. Spiediens 772,5 mm. Uz ceļa ūdens un sniega putra.

    Ielādē...
  8. 14.11.2016 07:39

    Vēl jau snieg, bet izskatās, ka tūlīt sāksies draņķība. 0,0*C un jau pil šur tur. Ziemai beigas... Kaut gan ne visai laikā tā ziema bija, taču tāda ir daudz labāka par tumšo un šļurkstošo mēslību, kas mūs sagaida turpmākajās dienās.

    Ielādē...
  9. 13.11.2016 19:39

    Varbūt kāds cits šoreiz uzceps rakstiņu nākamai nedēļai? Es jau no kauna cauri zemei esmu izkritusi, jo visi mani raksti bijuši gaužām aplami.

    Ielādē...
    1. 14.11.2016 01:05

      Tas nekas, ka aplami. Ka tik labi uzrakstīti.

      Ielādē...
    2. 14.11.2016 10:30

      Gaužām aplami? Varbūt es kļūdos, jo, piemēram, zinātniskajiem gaidāmo laikapstākļu izskaidrojumiem līdzi pārāk nesekoju, bet man liekas, ka Jūsu sagatavotie prognožu rakstiņi ir diezgan precīzi.

      Ielādē...