Rudens vairs nav aiz kalniem

Rudens vairs nav aiz kalniem

Augusta ceturtās nedēļas pirmajās dienās laikapstākļus noteiks ciklona darbība, kas virzās pāri Skandināvijai. Aiz tā pie mums jau ieplūst vēsāka gaisa masa no Skandināvijas un gaisa temperatūra vēl par kādu grādu pazemināsies. Naktī uz otrdienu pārsvarā apmācies, daudzviet, it īpaši valsts ziemeļos un nakts pirmajā daļā ik pa laikam gaidāmi nokrišņi, gaisa temperatūra +12 ... +15 grādi. Otrdien dienā līs mazāk, taču ik pa laikam no jūras un līča nākoši mākoņi var atnest īslaicīgu lietu. Gaidāms mērens ZR puses vējš, brāzmas vairāk sajutīs Kurzemes un Vidzemes piekraste, kā arī Rīga. Gaisa temperatūra caurmērā +16 ... +20 grādu robežās.

Otrdienas rīts - ciklons virzās tālāk uz ZA, Ziemeļeiropā ieplūdis vēsāks gaiss (GFS, wxcharts.eu)

Nedēļas vidū pakāpeniski paaugstināsies atmosfēras spiediens, jo virs centrāleiropas esošs augsta spiediena apgabals pārvietosies uz austrumiem un arī Latvija nonāks tā ietekmē. Trešdien jau lielākoties iztiksim bez nokrišņiem, vien atsevišķi lietus mākoņi vēl var atnest kādu lietus lāsi. Pūtīs neliels vējš, un maksimālā gaisa temperatūra +17 ... +21 grādu robežās. Ar dienvidrietumu vējiem Latvijā ieplūdīs arī siltāka gaisa masa un līdz ar to ceturtdiena un piektdiena, atkarībā no reģiona, varētu būt nedēļas siltākās dienas. Pēc ECMWF modeļa siltuma ziņā optimistiskākā scenārija Zemgalē gaisa temperatūra varētu sasniegt +24 ... +26 grādus. Caurmērā abas dienas gaisa temperatūra dienā prognozēta +20 ... +24 grādu robežās, bet naktī uz ceturtdienu +8 ... +14, savukārt naktī uz piektdienu +12 ... +17 grādi.

Optimistiski siltas gaisa temperatūras ceturtdien un piektdien (ECMWF, weather.us)

Pēc pašreizējās prognozes nedēļas nogalē Eiropu šķērsos vairāki cikloni, līdz ar to no jauna gaidāmi brāzmaināki vēji un rudenīgas nokrišņu šaltis, gaisa temperatūra pārsvarā gaidāma zem 20 grādu atzīmes. Nokrišņi Latvijas teritorijā prognozēti sākot ar piektdienu virs Skandināvijas esoša ciklona ietekmē. Savukārt nedēļas izskaņā un nākamās nedēļas sākumā GFS prognozē, ka Latvijai varētu pietuvoties jauns un aktīvs Atlantijas ciklons, kas turpinās pie mums iepludināt rudenīgas vēsmas. Attiecīgi zem bieziem mākoņiem iespējams, ka dažviet dienā nekļūtu siltāks par +14 ... +16 grādiem. Taču nebūsim pesimisti, sekojam līdzi jaunākajai informācijai sociālajos tīklos un sadaļā "Aktuāli", jo prognozes par brīvdienām nemitīgi mainās un joprojām ir atšķirīgas! :)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 25.08.2018 12:46

    Jaunpils nov. Viesatu pag. 24.08.18. Ap plkst. 18.45 no D atlien šīs vasaras lielākais piedzīvotais negaiss. Ducina un pie horizonta skaisti līnijveida zibeņi. Atnāk ar spēcīgām vēja brāzmām, kas uz brīdi rimst un tad ar jaunu sparu sāk pūst vētras spēkā ar intensīvu lietu 20 min. no vietas. Vēja brāzmu dēļ lietus tiek pūsts horizontāli. Pa sētu lido lejkannas, āboli no ābelēm birst kaudzēm, tiek nolauzti koku zari, ūdens pa ceļu tek kā upe, uz īsu brīdi vietām tiek pārpludināti braucamie ceļi. Negaisa laikā kļūst tumšs, uz brīdi pazūd elektrība. Negaiss atnāk ar spēcīgu vēju, kas neļauj nokultajai graudu kravai pārvilkt tentu, vējš to norauj un 8 t graudu salīst...
    Galerija www.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 25.08.2018 13:18

      Jūsu rakstītais kārtējo reizi apliecina manu pārliecību, ka negaiss ir postoša dabas stihija, par ko nav jāsajūsminās. Viss ir skaisti, kamēr neskar paša māju, mantu vai pat dzīvību. Ja šoreiz ne mani, tad kādu citu, un par to nejūsmo.

      Ielādē...
  2. 24.08.2018 21:21

    Nu, tikko pirms piecpadsmit minūtēm nepārtraukta negaisu josla beidza spridzināt gaisu.
    Ārtdīties sāka ap 18-tiem, ļoti tumšs starta makonis naca no D puses. Spēra zemējumus jau no paša sākuma. Viss, kas nāca vēlāk - apauga ap 1. šūnu, un secīgi aizgāja Z virzienā.
    Ar īsiem pārtaukumiem stipri gāza 2 stundas, (pirmajā stundā vairāk smidzināja, bet spēcīgi spārdījās)
    Tuvākie spērieni 1-2 sek. Pirmais no tiem aizdedzināja 20 kV līnijas stabu. Ieradās ugunsdzēsēji.
    Stabs dega kā lāpa, lietum gāžot.
    Ap 19-tiem kļuva gaišāks un sāka ļoti stipri līt. 30 minūtēs 30 mm, pēc tam lija ar pārtraukumiem , kopā 3 stundās 62 mm salijis trauciņos.
    Pirms negaisa +23°C, negaisa lakā +17..+19°C
    Vēja brāzmas nelielas.

    Ielādē...
    1. 24.08.2018 21:49

      O, tad jau neliels negaisa piedzīvojums , cerams, ka izdevās degošo stabu nofilmēt.

      Ielādē...
      1. 24.08.2018 23:07

        Garām braucot nofotografēju ar "ziepju kameru" bez zoom iespējas, bet pat liesmas redzēt nevar, jo stabs patālu (ap 100m) no ceļa. Un tieši tobrīd sāka līt ar lielām lāsēm.
        Dega starp augšējo vadu un staba galu -"2-kājainajam" enkurstabam, starp abiem koka stabiem savienojuma vietā, tāpēc no jebkura leņķa , to nevar viegli saskatīt.
        Bet .. nu tāds fakts pieredzēts.
        www.meteolapa.lv

        Ielādē...
  3. 25.08.2018 14:57

    Ap 7.30 mazliet uzrasināja, bet tas arī viss. Kopš rīta nomācies, tagad riktīgs svina vāks kā rudenī, baigi tumšs, bet aizvien sauss. Vēja praktiski nav, joprojām silts (+21,2°C), pat sutīgs (mitrums 81%). Radars rāda, ka šaura lietus josla turas nedaudz uz R un paralēli kāpj uz Z, bet īpaši netuvojas.

    Ielādē...
  4. 25.08.2018 15:18

    Vakardiena karsta un sutīga. Pat pusastoņos, kad nācu no autobusa, bija sutīgi un karsti. Ļoti priecājos, ka tie negaisi aizgāja gar līci un mūs neskāra. Šodiena apmākusies, bet patīkami vēsāka. No rīta mazliet nolija, bet visa nokrišņu josla virzās vairāk gar dienvidaustrumiem. Labi, ka viss mierīgi :)

    Ielādē...
  5. 25.08.2018 15:44

    Pirms minūtēm 20 sāka sīki līņāt, parādījās mērens vējš, t. strauji nokritās, tagad vairs tikai +17,5°C. Mitrā tumsa iestājusies, satelīta attēls neiepriecinošs, aizdomas, ka diena beigusies... :(

    15.53 Tagad gan kārtīgs lietus gāziens!

    Ielādē...
  6. 25.08.2018 17:23

    T= +15.6*C. Visu dienu ar pārtraukumiem līņā.
    Saule - kaut kur aiz bieziem gubu mākoņiem. Te vienā, te otrā debespusē parādās kāds gaišāks, dzeltenīgs laukums.
    Nokrišņu daudzuma pieaugums ir nebūtisks - par pāris milimetriem pa visu dienu. Nu tāds sēņu lietus... Starp citu aizvakar ieraudzīju pirmo bērzu beku savā pusē, tā ka, varbūt tagad sāks augt.

    Ielādē...
  7. 25.08.2018 20:41

    Kā jau ierasts, nekāda lielā lietus naktī / rītā nebija, spainī pāris mm (netika mērīti, mērīs kopā ar šodienu). Diena mitra, salīdzinoši silta, rāma, t līdz +20°C. Saule tā īsti neparādījās. Vairākas reizes paslapināja, bet par līšanu var runāt kopš kādiem 8-iem, t.i. līst šobrīd.
    O, kaut kur pat viegli ducina !! Ā, negaiss velk garām pa robežas viņu pusi. Arī jau ierasta prakse :)

    Ielādē...
  8. 25.08.2018 21:35

    Vakarā negaiss bija skaists, nekādas dižas vilšanās pat nebija, nedaudz palija stiprs lietus, bijuši 4 tuvi spērieni. Šodien aizbraucu Baltezera pusē pasēņot, sēņu praktiski nebija, bija tikai dažas gailenes, sviestu bekas un salasīju pie reizes vēl pāris bērzu bekas, bet nu vismaz ar laiku paveicās, bija silts un saule tikai pa brīdim uzspīdēja.

    Ielādē...
  9. 25.08.2018 22:08

    Līst un līst un neapstājas... Reāli - ar maziem pārtraukumiem, atsevišķos brīžos stipri. Pērkons gan nav bijis, uz vakaru grādi arī slīd uz leju, paliek auksts, šobrīd vairs tikai +14,5°C. Spiediens 748,5 mm, joprojām mēreni stipri līst. Bet nu lai izlīst, neko padarīt. :))
    Galvenais - lai rīt pa dienu nelītu un vismaz +20°C būtu. Leišu modelis rāda, ka šāds scenārijs Līvānos ir ļoti reāls. :) Nākamā lietus tūre pēc pašreizējās varētu nākt tikai rīt pievakarē.

    Ielādē...
  10. 25.08.2018 23:59

    Aizvakar bija pasilts bet vējains, vakar saulains gan bija, T līdz +28, tomēr tā pūta, ka tikai no vēja pasargātajās vietās varēja karstumu sajust. Bijām peldēties Roķēnu ūdenskrātuvē, iespējams, šosezon beidzamo reizi atklātos ūdeņos. Ūdens jūtami atdzisis, nu tā uz 16-18 grādiem. Grūti ieiet iekšā, bet ja ir ieiets, tad enerģiski jākustas, pavēsi, toties atspirdzinoši. Pievakarē samācās, tumsai iestājieties bija vērojami zibens uzplaiksnījumi R pusē. No pērkona, protams, nekā, pa nakti bija nedaudz paslapināts. Temperatūra grādrādī vakarā iesprūda uz +20 un tāda saglabājās naktī, šorīt un pa dienu, tagad vakarā noslīdēja uz +15, jo pa dienu pasmidzināja un pievakarē drusku nolija. Beidzamais normālais negaiss bija pavasarī vai vasaras sākumā, pat neatceros.
    Pamazām roku kartupeļus nost, zeme sausa, kur zem kokiem, tur kā pelni birst. Toties kartupeļu raža izcila- daud lielu, skaistu kartupeļu. Jāsecina, ka kartupelim siltums ir bijis svarīgāks par mitrumu.

    Ielādē...
  11. 25.08.2018 18:47

    Noskatījos Briča nedēļas blogu - Siguldā un Ogrē viens no lielākajiem lietus daudzumiem. Es dzīvoju diezgan precīzi pa vidu un man ir pilnīgs tuksnesis, nebrauciet pie manis sēņot, būsiet tikai vīlušies :)))) . Tomēr tie mākoņi visi vairāk vai mazāk bijuši lokāli un šādas sausās saliņas noteikti ir visos tajos reģionos, kur pēc kopējiem mērījumiem lietus ir bijis gana. Arī šodien visu dienu tikai tumšs, nupat, nupat tik sāk līt. Akā vēl joprojām neriskēju lūrēt, ka neaizeju ar sirdi...

    Gribas tomēr pieķeksēt vēl vakar vakaru. Rīgā pēc deviņiem, izlienot fragmentāram, rozā mēnesim, mašīnā rādīja +27°C. Kamēr tiku līdz mājām pēc desmitiem +23°C un mīlīgs, mīlīgs, bez vēja, kad siltums jau tumsā karājas gaisā un šķiet gandrīz taustāms. Nu tad taču laikam beidzot patiešām tāds pēdējais vakars šovasar. Man ļoti šķiet, ka tas varētu būt tāds kopsaucējs visiem dažādo laikapstākļu mīlētājiem un nīdējiem. Vai tomēr ir arī kāds, kuram nepatīk šāds silts, mierīgs vasaras vakars bez dzestruma?

    Ielādē...
    1. 25.08.2018 23:45

      Man liekas, ka beidzamais kārtīgais lietus Siguldā bija 15,augustā, pēc tam nekas nopietns nav bijis. Nezinu, kas tur ir samērīts.

      Ielādē...
    2. 26.08.2018 10:00

      Diezgan precīzi uzrakstīts, kas atbilst arī Inčukalnam...pirms pāris dienām aka kapitulēja..ar dažādām manipulācijām palīdzot it kā līmenis ir, bet taupības režīms maksimāls.Dārzā tiešām reāli tuksnesis..skatos nāk.nedēļu prognozi ar diezgan baisi!

      Ielādē...
      1. 26.08.2018 10:12

        Tas pats ari Zemgalĕ. Bijăm Sesavas kapos.tur aką ūdens nav.jăved.

        Ielādē...
  12. 26.08.2018 10:37

    Aizvakarvakara negaisi aizgāja gar malu, pēc pusnakts drusku parūca un tālumā pazibsnīja. Lietus naktī mazliet bija bijis.
    Vakardiena jau zem +20°C, priekšpusdiena bez nokrišņiem, pēcpusdien līņāja. Šorīt saule un mākoņi, +16°C.

    Ielādē...
  13. 26.08.2018 12:50

    *25.8.2018., Rīga, aukstā fronte (laiks vērots 42 gadus un 171 dienas). Apmācies visas dienas garumā - ar visiem augstiem slāņainajiem, dienas laikā pa rezei bija redzami arī reti gubumākoņi. R vējš 1m/s. Uzlija pirms- un ap pusdienas laiku. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00|16; 9:00+18; 15:00+21; 21:00+18.
    *24.8.2018., Rīga, nāk aukstā fronte (laiks vērots 42 gadus un 170 dienas). Dienas laikā vispirms augstie gubu mākoņi, pēc tam parastie gubenieki 2-4 ballēs. Pievakarē no R puses pastiprinās spalvu mākoņi, kam sekoja augsto gubu mākoņu rindas. Pirms saurieta dažas lietus brāzmas, arī pēc tam uzlija. D vējš dienā brāzmās līdz 7m/s, vakarā bezvējš. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+17; 9:00+22; 15:00+28; 21:00+21.

    Ielādē...
  14. 26.08.2018 15:32

    Visi dienuap +17-19 grădirm.Vakar iepilinăjis 1.5 mm.Măja vĕl aizvien nevar atdzist un tăpĕc notiek vĕdinăšana

    Ielādē...
  15. 26.08.2018 15:42

    Naktī uz rīta pusi skaidrojās, bet rītā 6.00 bija uzkritusi bieza migla, kas gan diezgan ātri izklīda. Min.t. +12°C. Dienas pirmajā pusē saulains, pēc pusdienlaika vairāk mākoņu, tagad jau Saule jau krietni retāk starp/caur mākoņiem uzspīd. Brīžiem uzpūš lēns vējiņš. Bet patīkami silts, pēdējās stundās turas ap +22 grādiem (max +22,5°C), arī šobrīd +22°C. :)

    Ielādē...
  16. 26.08.2018 17:56

    Visu pēcpusdienu smidzina, +16°C.

    Ielādē...
  17. 26.08.2018 19:22

    RietumKrastā normālā Baltijas vasara nesūdzos. +19*C, DR vējelis brāzmains pat ūdens temperatūra +18*C smuki viļņi var droši peldēties...

    Ielādē...
  18. 26.08.2018 20:49

    Rīgā rudens, tumšs, pelēcīgs laiks, knapi +18, bet vismaz ir bijis skaists saulriets.

    Ielādē...
  19. 26.08.2018 16:18

    iepr. diennaktī ielijuši ~11 - 12 mm.

    20:55 Diena silta un rāma. Rīta puse saulaina, vakarpuse apmākusies. Dienā nelija, bet, līdzīgi kā vakar, sāka līt ap 8-iem. Šobrīd viegli līst, +17°C.

    Ielādē...