Un pamazām piezogas rudens

Un pamazām piezogas rudens

Pēc vasarīgi siltās septembra pirmās dekādes, jaunnedēļ aizvien vairāk varēsim izjust arī rudens tuvošanos. Gaisa temperatūra nedēļas gaitā pazemināsies, sajutīsim arī brāzmaināku vēju ar atsevišķām lietus zonām. Kopējais nokrišņu daudzums joprojām būs gan neliels, gan neviemērīgs.

Pirmdiena vēl būs vasarīgi silta un saulaina, laikapstākļus noteiks augsta spiediena apgabals. Pārsvarā valsts centrālajos un austrumu rajonos vietām iespējams lietus, dienas otrajā pusē Vidzemē arī lokāls pērkona negaiss. Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +19 ... +25 grādiem (sk. attēlu zemāk). 

Naktī uz otrdienu mazkustīgi nokrišņu mākoņi vēl izlīs vietām valsts centrālajos un austrumu rajonos, taču Latvijai, sākot no rietumiem, pietuvosies atmosfēras fronte, tāpēc nelielus nokrišņus var sagaidīt arī Kurzemē. Gaisa temperatūra naktī vēl salīdzinoši augsta, no +10 līdz +15 grādiem.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdienas pēcpusdienā (weather.us)
Iespējamās nokrišņu zonas pirmdienas vakarā (weather.us)

Otrdien atmosfēras spiediens pakāpeniski pazemināsies, un virs Skandināvijas esoša ciklona ietekmē daudzviet prognozēts lietus. Tas pie mums atnesīs arī vēsāku gaisa masu. Kamēr Zemgalē un valsts austrumu rajonos maksimālā gaisa temperatūra sasniegs +21 ... +24 grādus, Kurzemē diez vai būs siltāks par +18 ... +19 grādiem. Pēcpusdienā un vakarā jūtami sāks pastiprināties DR puses vējš, kas vairāk būs jūtams Kurzemes un Vidzemes piekrastē.

Dažviet līs arī naktī uz trešdienu, gaisa temperatūra +11 ... +16 grādi. Ciklonam virzoties tālāk uz austrumiem, trešdien mūs skars tā dienvidu daļa. Nedēļas vidū saņemsim spēcīgas rietumu vēja brāzmas, kas vietām Kurzemes piekrastē var sasniegt arī 17-22 m/s. Gan GFS, gan ECMWF spēcīgākās brāzmas Latvijas piekrastē paredz naktī uz trešdienu vai trešdien agri no rīta. Pēc pašreizējām prognozēm trešdien dienas pirmajā pusē vēl visai daudz mākoņu, arī lietus, pēcpusdienā vējš pamazām norims. Gaisa temperatūra vēl par kādu grādu pazemināsies un sasniegs vien +16 ... +20 grādus (sk. attēlu zemāk).

Vēja brāzmas naktī uz trešdienu piekrastē 18 - 22 m/s (weather.us)
Maksimālā gaisa temperatūra trešdienas pēcpusdienā (weather.us)

Tā kā kopējā gaisa masa virs Latvijas pēc ciklona aizvirzīšanās būs kļuvusi jūtami vēsāka, skaidru nakšu gadījumā rīti nedēļas otrajā pusē būs dzestri. Ceturtdienas rītā gan vēl varētu būt visai daudz mākoņu, gaiss rīta agrumā atdzisīs līdz +7 ... +14 grādiem. Dienā, pēc pašreizējām prognozēm, vējš būs neliels līdz mērens, vairāk uzspīdēs saule, gaisa temperatūra iepriekšējās dienas līmenī, +16 ... +19 C. Šobrīd abi galvenie prognožu modeļi paredz dzestru piektdienas rītu ar gaisa temperatūru starp +6 ... +12 grādiem.

Nedēļas beigās, visdrīzāk, jau atkal debesis aizklās mākoņi un piektdien vai sestdien mūs varētu šķērsot nākamais ciklons ar nokrišņu zonu un vēja brāzmām, savukārt nedēļas pašā izskaņā iespējamas arī skaidrākas debesis.

Prognozes par tālāko vēl ir svārstīgas, taču joprojām saglabājas iespēja, ka vēl pēc nedēļas iespējams jauns, pakāpenisks, siltuma vilnis, kā to vairākos prognožu izlaidumos atbalsta arī GFS modelis. Dalamies ar saviem septembra iespaidiem par pirmajiem rudens vējiem, saulainajām dienām un visu dabā notiekošo! Seko līdzi jaunākajai informācijai gan lietotāju komentāros, gan sociālajos tīklos.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.09.2018 20:17

    Šorīt +8°C. Diena silta.

    Ielādē...
  2. 14.09.2018 21:55

    14. sept. no rīta daži slāņu mākonīši redzami. Mērens DR vējš. T. +7°C. Spiediens 765 mm. Dienā daudz zemo gubu mākoņu līdz 5 ballēm Mērenais DR vējš saglabājās. T. +21°C. Pievakarē zemie gubu mākoņi samazinājās. Pa starpām bija redzami nedaudzi spalvu mākoņi. Ap saulrieta laiku daži mākoņi vēl redzami. Pašlaik t. +12. Spiediens 765,5 mm.

    Ielādē...
  3. 15.09.2018 02:35

    Vēlākā pēcpusdienā kļuva siltāks, pierima vējš, t. pakāpās nedaudz virs +19°C. Jau tīri omulīgi, īpaši saulītē. :) Mākoņu uz vakarpusi arvien mazāk, vakarā arī vēsāks, 19.30 +16,5°C, vēlāk +14...+12, šobrīd +9,5°C. Spiediens 765 mm.

    Ielādē...
  4. 13.09.2018 11:53

    Varbūt kāds zin, kā latvijā definē meteoroloģisko vasaru. Atradu definīcijas ar "vidējā diennakts temperatūra stabili virs 15°C". Citur jēdziena stabili vietā ir jēdziens "caurmērā".
    Bet ko nozīmē jēdzieni stabili vai caurmērā? 1 diena ? Divas secīgas dienas ? Vidējais pa nedēļu ?

    Priecāšos, ja kāds varēs palīdzēt tik galā ar šo manu problēmu/mulsumu.


    Ielādē...
    1. 13.09.2018 22:04

      Cik es zinu, meteoroloģisko gadalaiku maiņa pie mums notiek tad, ja 3 dienas pēc kārtas diennakts vidējā temperatūra sasniedz/nesasniedz kādu konkrētu vērtību, vasaras gadījumā tā iestājas, kad 3 d.p.k. ir vismaz +15°C, bet beidzas - kad tās pašas 3 d.p.k. vairs nesasniedz +15°C.

      Man gan pašam nav īsti skaidra dienas vidējās temperatūras aprēķināšanas formula - cik daudz mērījumu tiek izmantots, lai to noteiktu...

      Ielādē...
      1. 13.09.2018 22:27

        Paldies. Tas jau kaut kas konkrētāks. A ja vasaras vidū 3 dienas pēc kārtas zem +15 . Rīgā šogad tā bija - jūnijā 2 reizes un jūlijā ar šķiet viena.

        Mani arvien vairāk māc aizdomas, ka varbūt tādas konkrētas definīcijas nemaz nav, un paļaujas uz atsevišķi indivīdu subjektīvo viedokli par stabili/caurmērā.

        Es citu valstu literatūrā arī neatradu tādu temperatūras bāzētu definīciju definīciju. Parasti meteoroloģiskā sezona tiek definēta kā trīs konkrēti mēneši. Piemēram - vasara ir jūnijs, jūlijs un augusts.

        Bet tā kā pie mums mēģina runāt par meteoroloģiskās vasaras rekordiem, tad gribas saprast tās definīcjas (ja tādas ir.) Jo kā var būt rekords kaut kam, par ko īsti nav skaidrs kas tas ir un kā to mēra.

        Ja viekārši skaitītu dienu skaitu ar vid. T virs +15 tad es saprastu. Bet tā laikam nedara.

        Ielādē...
        1. 14.09.2018 09:56

          LVĢMC: Kopumā sezona ir sākusies, ja vismaz 5 secīgas dienas vidējā gaisa temperatūra ir pārsniegusi noteikto robežtemperatūru, tomēr to nepieņem tīri matemātiski. Izmanto arī ekspertmetodes, analizējot izmaiņas visas sezonas garumā - twitter.com

          Ielādē...
        2. 14.09.2018 13:53

          Acīmredzot viss nav tik vienkārši, kā es augstāk uzrakstīju, spriežot pēc atbildes no LVĢMC. Es balstījos uz kādreiz TV dzirdētām ziņām, bet vai nu tas avots kaut ko bija vienkāršojis, lai parastie cilvēki kaut ko saprastu, vai arī LVĢMC laika gaitā mainījuši savas metodes.
          Laikam gan, ka dienas vasaras vidū, kā nereti gadās, ar t. zem +15, netiek izņemtas no Vasaras, bet, kas ir minētās "ekspertmetodes", tas paliek neatbildēts jautājums, kas varbūt tikai pašiem LVĢMC zināms...

          Ielādē...
          1. 14.09.2018 20:34

            Nu jā. Vismaz skaidrs nepieciešamains bet ne pietiekamais nosacījums par vasaras sākumu. Vasaras beigas vēl miglainas.

            Ielādē...
        3. 14.09.2018 21:54

          Patiesībā - kāda tam nozīme, kā saucam? Par vasaru, rudeni vai vēl kā citādāk. Galvenais, vai es konkrētajā dienā jūtos labi :) Vai tad ne tā?

          Ielādē...
          1. 14.09.2018 22:13

            Principā vasara vēl turpinās, jo vidēja diennakts gaisa temperatūra vēl ne reizi nav pazeminājusies stabili zem +15 grādiem un dienas maksimāla gaisa temperatūra šajā mēnesī vēl nebijusi zem +20 grādiem, runa iet par Rīgu. Kaut gan, vai tiešām ir tam nozīme, nezinu, varbūt tas vairāk nozīmē kādam statistikas pēc, jo šis gads uz ''anomāliju'' fona ļoti labi izceļas un cipari ir neapšaubāmi kosmiski. Bet nu fakts ir tāds, ka Septembris būs siltākais mēnesis meteoroloģisko novērojumu vēsture.

            Ielādē...
            1. 15.09.2018 02:41

              Lai varētu apgalvot, ka septembris būs siltākais vēsturē, vēl labāk pagaidīt, jo puse mēneša vēl priekšā. :) Prognozes tuvākajai nedēļai pagaidām ir pateicīgas, bet pat potenciāls aukstuma uzplūds mēneša beigās visu var sabojāt (es ceru, ka tā nenotiks), tādēļ labāk nesvinēt uzvaru pirms finālsvilpes. ;)

              Ielādē...
            2. 15.09.2018 07:03

              Rīgas centrā vakar vidējā temperatūra sasniedza +14.5 C.

              Ielādē...
  5. 15.09.2018 07:29

    Pie loga pusseptiņos +3°C, bet pļavā atradu sastingušas asinszāles lapiņas. Pirmā salna, vasara beidzot ir galā. Gaiss ir auksts, bet mierīgs, debesis dzidri zilas. Norvēģi vakarpusē kaut kādus lietus sola, bet es jau vairs neticu...

    Ielādē...
  6. 15.09.2018 14:31

    *14.9.2018., Rīga, neliels augsta spiediena atzars (laiks vērots 42 gadus un 191 dienas). Visas diennakts garumā mainīga - 2-3-5 ballēs - gubu un augsto gubu un "spalvu" mākoņainība. Ap saulrietu no DR-R puses ir vairāk "spalvu" mākoņi. R vējš 1-2-3m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+11; 9:00+14; 15:00+17; 21:00+15.

    Ielādē...
  7. 15.09.2018 16:21

    Gada iedalījums tikai četros gadalaikos, vismaz mūsu klimatā galīgi neatspoguļo reālo ainu. Tāpēc pirms un pēc sezonas formālās maiņas vienmēr ir šāda neauglīga diskutēšana - kas tagad ir, rudens vai vasara? Nav ne īsti rudens, ne vasara. Dīvaini, ka latvju zemnieki, kas it kā bijuši kontaktā ar dabas procesiem, nav iedalījushi gadu sīkāk un iedevuši starpsezonām skaistus vārdus. Šis skaistais laiks starp vasaru un rudeni ir pelnījis īpaši daiļu nosaukumu. Pagaidām saucu to par parudeni, bet nav lāgā.

    Ielādē...
  8. 15.09.2018 18:21

    Rīts skaidrs, bet ļoti dzestrs, min.t. +6,5°C, lejā droši vien vēl vēsāks. Taču pēc saullēkta t. diezgan strauji kāpa, līdz pat pusdienlaikam, kad sasniedza +18°C. Saulains, mākoņu daudzums minimāls. Pēc 13.00 uz pāris stundām pa pusei apmācās, bet vēlākā pēcpusdienā atkal saulains, t. līdz +19°C. Dienas laikā pūš lēns līdz mērens vējš, brīžiem pavisam mierīgs. Patiešām, ne īsti vairs vasara, bet arī vēl ne rudens, kaut kāds vasarrudens. :)) Bet labs laiks šim gadalaikam. :)
    Pašlaik daļēji mākoņains, mākoņu vairāk R pusē, bet pagaidām nekādu ievērības cienīgu padebešu nav. Rudenīgi silts vakars, šobrīd t. +18°C, spiediens 761,5 mm.

    Ielādē...
  9. 15.09.2018 23:06

    Sausas un saulainas dienas, t līdz kādiem +18°C. Rītos +5, +4°C
    Šovakar, tikko kā izkāru ārā pirts dvieļus (pus-11-os), tā sāka pilināt. Nez kas tur sanāks...

    Ielādē...
  10. 16.09.2018 00:39

    Diena mēreni silta, MMD, T ap +18. Ap plkst.16 samācās galīgi, ap plkst.18iem ar vēja brāzmām, kas notrieca zemē kārtējo ozolzīļu partiju un sīkos zariņus, sāka līņāt. Tāds nenopietns slapinators un smidzinators visu laiku, zem kokiem bez rezultāta, no notekcaurulēm arī nekas netek. Padrēgns, T+12.8

    Ielādē...
  11. 16.09.2018 00:41

    Gāž, līst, pērkona dārdi- tas nav par mums... līdz šejienei šogad nekad nekas nenonāk- iznīkst, izlīst, izjūk pa ceļam lai dažreiz pēc tam pārlaižot pāri no jauna aktivizeties , pastiprināties un atdzimt... bet te beznegaisa sausuma turpinājums, ko nespēj būtiski ietekmēt tāds dekoratīvs nedalietus, kā arī šodien, kas tikai knapi uzrasina un viss.

    Ielādē...
  12. 15.09.2018 15:17

    Rīts ar augstajiem slānu makoņiem, kam cauri spīdēj saule. Bet ap 14-tiem parādījās arī gubu makoņi, un visā R pusē tumšizila pamale.
    Bija līdz pat +17°C, patīkams laiks strādāšanai dārzā, bet īsi pirms 15:00 sāka mēreni stipri līt ar lielām lāsēm, kas nu pārvērtās mainīgas intensirātes nepārtrauktā lietusgāzē.
    T, nokritās uz +13.1°C
    Pirmajās 10 minūtēs ielijuši ap 5mm. Kļūst gaišāks, bet tas kā zināms atbilst sienas mākoņa aizmugurējai, jeb "laktas" daļai no kuras izkrīt nokrišņi, un patiešām tikko atsāka slīpi gāzt ar lielām lāsēm- "gāž baltu".

    Ielādē...
    1. 15.09.2018 15:34

      Ja mums trāpīs, būs tāpat:) Ceru, ka trāpīs. Negribas vairs septembra vidū laistīt dārzu:)
      Citādi pie mums bija ļoti līdzīgs laiks. Vien rīts bija nežēlīgi auksts. Tad sacēlās vējš, tad uznāca pabiezi spalvu mākoņi, tad atkal saule. T* bija ap +19*C. Pa ZA pamali lēni aizvirzījās viens tumšs mākonis, bet vai trāpīja Rīgai- nezinu. Mums trāpīja ļoti smalks, līdzīgs aerosolam, lietutiņš. Pāris minūtes. Patlaban t* sāk lēni slīdēt lejup, debesis pilnas ar dažādu nokrāsu mākoņiem. Gaidām lietu.

      Ielādē...
    2. 15.09.2018 19:55

      Saldeniek mums trāpija smuks negaiss ap 18:00 Liepājas pludmalē 5 Pērkona dārdi skaļi un stiprs lietus ar spēcīgām vēja brāzmām lidz 14m/s. Kad aizgāja prom frontes lietus mākonis novēroju D pusē dubula varavīksni skaisti. Rudenīgi plus 17*C. Te viens otrs "tukšus salmu kuļ".. entuziasti saradušies. Vasara turpināsies līdz 26 septembrim.

      Ielādē...
      1. 16.09.2018 00:39

        Tas, kas atnāca plkst 15-tos, tas arī nāca ar brāzmām. Zibināšana bija notikusi, kaut kad ātrāk pie Skrundas, pie manis bija vien spēcigi nokrišņi.
        Bet otrais mākonis, kas ap 18-tiem rēgojās Liepājas pusē, un sāka aizsegt Sauli, atnāca pie manis ap 19:30, un deva nelielus nokrišņus apmeram 1 stundu. Ap plkst 20:30 līņāšana bija beigusies.
        Nebija jau tā, ka viena guba ar izspūrušu laktu, tur bija visa pamale ar mākoņiem no Nīcas līdz Pāvilostai.
        Bet īsi pirms astoņiem, mākonim pa apakšu izspraucās daļa no sārtas rietošās saules ripas.
        Vakarā bija +13°C
        Vasara turpināsies uz tā rēķina, ka kādiem citiem kaut kur Anglijā būs jacieš no pāri ejošas tropiskās vētras.
        A mums tiks siltais sektors!

        Ielādē...
        1. 16.09.2018 04:55

          Tieši tā! Tropiskā vētra atnesīs uz Eiropu siltumu, un arī mums tiks no šīs siltā gaisa strūklas, varēsim baudīt kārtīgu atvasaru vairāku dienu garumā! :)

          Ielādē...
  13. 16.09.2018 05:04

    Vēlākā vakarā un naktī viss mierīgs, no lietus nav bijis ne piles. Mazliet siltāks kā iepriekšējās naktīs, šobrīd +11,6°C (pirms pāris stundām bija +10,5°C, acīmredzot tagad apmācies). Dārzā gurķi un tomāti joprojām fano par laiku un ražo kā reti kad, to pašu var teikt par rudens avenēm. Tās drīz jau nebūs vairs kur likt, visa saldētava piestūķēta. Gurķiem un avenēm šādu gadu neatceros. Gurķēnus negribas arī ārā plēst, kamēr vēl ražo, lai gan atēdušies jau esam. Dzeram aukstu gurķu sulu - ļoti laba lieta, forši atsvaidzina! :)

    Ielādē...
  14. 16.09.2018 08:32

    Vakar nolija "lietum līdzīgs priekšmets" - kādu stundu smīgāja nesaskatāma izmēra mitrums, tad kādas 10 minūtes lija kārtīgi un ar to arī viss bija galā. Zem kokiem nav pat īsti slapjš.
    Šorīt siltāks kā vakar, pirms septiņiem pie loga gandrīz +9°C. Tagad jau spīd saule.

    Ielādē...
  15. 16.09.2018 09:35

    *15.9.2018., Rīga, mērena aukstā fronte (laiks vērots 42 gadus un 192 dienas). Naktī daudz "spalvu" mākoņi, rītā starp mākoņiem uzspīd saule, bet jau priekšpusdienā apmācas gandrīz visos augstumos. Agrā pēcpusdienā no DR puses pastiprinās gubumākoņi rindas, ap 15:00 jau uzlīst, neliels lietus ar pārtraukumiem ir gandrīz līdz 18:00. Pašā vakarā R pusē atkal redzamas skaidras debesis, lai gan līdz nākamai pusnaktij pie debesīm ir daudz augstie slāņainie mākoņi. Rīta pusē DDR vējš 1-2m/s, pievakarē un pēc tam DRR pūtiens līdz 3m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+9; 9:00+11; 15:00+14; 21:00+12.

    Ielādē...
    1. 16.09.2018 09:40

      Mani meteo grafiskie vērojumi/ septembra 2018 pirmā puse: meteoikdiena.wordpress.com

      Ielādē...
  16. 16.09.2018 14:21

    No vakarvakara līšanas s*** vien bija, spainī pustējkarote. Šodien pirms stundas vēl pustējkarote ...

    Ielādē...
  17. 16.09.2018 17:37

    Par šo virsrakstu medijā - es smejos kā brīvībā pasprucis zirgs "No trešdienas gaidāma pamatīga tveice": jauns.lv

    Ielādē...
    1. 16.09.2018 20:14

      Ir jau arī par ko pazviegt! :D

      Ielādē...
  18. 16.09.2018 20:23

    Vakar vēlu vakarā daži attāli zibens uzplaiksnījumi, vēlāk arī nedaudz lija. Šodien stingri pūš vējš un lielākoties spīd saule.

    Ielādē...
  19. 16.09.2018 21:02

    Atradu ciklonu Jezups, te blogs: ciklons4.blogspot.com

    Ielādē...
  20. 16.09.2018 21:38

    15. sept. vakarā ar frontāliem lietus mākoņiem nolija 1 mm. 16. sept. no rīta pavisam skaidrs, bez mākoņiem. T. +9°C. Spiediens 764 mm. Zemie gubu mākoņi saradās ap 11-tiem. Vējš pastiprinājās līdz mērenam. Pēcpusdienā plakani zemie gubu mākoņi 5 balles. T. + 19°C. Vakarā mākoņu palika mazāk. Ap saulrieta laiku ZR pamalē dažāda tipa augšējie mākoņi. Pašlaik t. +12°C. Spiediens 767 mm.

    Ielādē...
  21. 19.09.2018 16:15

    Sasodīts Liepājas pusē iekšzemes siltums tiek atgriezts dēļ piejuras DR, R brīzes tikai +22*c. tas nav godīdi :( labi ka jūrā ūdens silts.

    Ielādē...