Par meteolapa.lv attīstību un pašreizējo situāciju

Par meteolapa.lv attīstību un pašreizējo situāciju

Pēdējo nedēļu notikumi un aktivitātes šeit ir rosinājušas mūs uz pārdomām par šo lapu, tās saturu, lietotājiem, pieejamo informācijas klāstu un aktivitātēm.

Pirmkārt, ir manāmi sarukusi lietotāju aktivitāte. Ikdienas lapas apmeklētāju skaits gan to īpaši nenorāda, bet tas ir acīmredzami, skatoties no komentāru skaita. To, iespējams, iespaido gan visai vienmuļie laika apstākļi, gan aizņemtība. Ja agrāk dienā šeit izteicās virs 20 lietotājiem, tad šobrīd tādi ir vien kādi 5. Šie skaitļi ir aptuveni, bet regulārie lapas apmeklētāji to noteikti būs pamanījuši. Ir arī nedaudz sarucis jauno rakstu skaits. Jāsaka gan uzreiz liels paldies maiklam par iknedēļas rakstiem un Raitim par "aktuālo situāciju". Tomēr jau iepriekš lielākā daļa unikālo apmeklētāju šeit ieguva sev nepieciešamo informāciju, t.sk. par temperatūru un nokrišņiem, aplūkoja rakstus un komentārus, komentāru ziņā neveidojot šo aktivitāti.

No dažiem lietotājiem bija manāma negatīva attieksme pret mūsu lēmumu aizliegt komentēt atsevišķām personām, kas, lai gan radīja nesaskaņas apmeklētāju vidū, bet tomēr veicināja kādu aktivitāti un domu apmaiņu. Kā jau izteicāmies, devām šai personai otru iespēju, kura netika izmantota. Attiecībā uz šo gadījumu, saņēmām brīdinājumu un pat draudus no kādas citas personas, tieši šī iemesla dēļ. Vaina ir jāmeklē abās pusēs, tomēr mēs nevēlamies, lai šī vietne kļūtu piesārņota ar savstarpējām antipātijām. Ja kādam citam tā tas nešķiet, tad aicinātu Jūs iztēloties sevi otras personas vietā. Jā, konkrēti apvainojumi sākās tad, kad regulārie lapas apmeklētāji nespēja pieņemt citu viedokli un izteica pretenzijas. Cilvēkiem lielākoties nepatīk pārmaiņas, daži ir agresīvāki, citi savukārt - jūtīgāki. Komentāros pēc šiem notikumiem bija lasāms, ka līdz ar to ir zudusi arī aktivitāte. Daļēji tam piekrītam, taču vēl lielāks kritums ir noticis kopš tā laika. Šie punkti saistāmi arī ar otro domu.

Otrkārt, kas tiem simtiem lietotāju, kas ir reģistrējušies un apmeklē lapu, liedz piedalīties tās satura veidošanā? Daudziem no Jums ir dažādi blogi, kuros Jūs darbojaties. Nepārprotiet, tas nav pārmetums, bet gan jautājums. Ar jautājumu sadaļu cerējām iesaistīt nereģistrētos lietotājus, bet diemžēl, tāpat kā iepriekš, nekas nav mainījies. Jā, šo nedēļu laikā ir daži jautājumi, bet sadaļā darbojas tikai daži reģistrētie lietotāji. Tāpat griežamies pie tiem, kas izteica savu nepatiku pret iepriekšējā rindkopā minētās personas bloķēšanu - kas, lūdzu, Jums liedz rīkoties? Nav iespējams, ka bloķētais lietotājs bija vienīgais zinošais cilvēks, kas šeit dalījās ar citiem nozīmīgu informāciju. Jā, iespējams, lielu lomu spēlē aizņemtība darbos. Tajā pašā laikā, vai nedēļas laikā Jūs neuzzinat neko ievērības cienīgu, kas attiektos uz šo lapu? Studenti, iespējams, veic kādus pētījumus, lasa zinātnisko literatūru, entuziasti rīkojas, kā nu kurš, bet nesēž bezdarbībā. Tāpēc - kas Jūs mudinātu šeit būt aktīvākiem? Kas traucē? Jā, šobrīd nav mums tik daudz iespēju attīstīt dažādas jau sen ieplānotās lietas, un nav pieejams, piemēram, arhīvs, dažām sadaļām būtu nepieciešami uzlabojumi. Bet vai tas tā ietekmētu kopējo aktivitāti? Kā jau minēts, tā ir samazinājusies, kas liek domāt, ka problēma slēpjas citur.

Treškārt, šis raksts un dažādi notikumi ir mudinājuši mūs uz pārdomām un jautājumu - kādu Jūs vēlētos redzēt šo vietni? Domas dalās. Sen jau ir plānota izglītojoša sadaļa, kur ikdienas apmeklētāji varētu uzzināt ko jaunu. Tāpēc daļa uzsvaru vēlētos likt uz izglītojošu un uzticamu informācijas avotu. Tajā pašā laikā liela daļa apmeklētāju apskatās faktiskos laika apstākļus Rīgā un Latvijā, meklējot informāciju par laikapstākļiem reālajā laikā. Nenoliedzami, ir tādi, kas vēlas sabalansētu informācijas daudzumu. Pie tādiem tad laikam piederētu arī es. Tieši aktivitātes zuduma dēļ mums ir grūti izšķirties, kā turpmāk rīkoties.

Ceturtkārt, visai krasi atšķiras dažādu rakstu skatīšanas biežums, un iepriekš elektroniskajā pastā esam saņēmuši viedokļus, ka būtu nepieciešams pārskatīt lapas saturu, ko var saistīt arī ar iepriekšējo rindkopu. Mēs nevēlamies vienpersoniski pieņemt lēmumu, tāpēc arī rakstiem nav pārbaudes režīms, kura laikā tas tiktu pārbaudīts un novērtēts - akceptēt, vai nē. Manuprāt, viens no elementārākajiem mehānismiem būtu rakstam pievienot vērtēšanas skalu. Diez vai lietotāji vērtētu dažādās kategorijās, tāpēc vienkāršāk būtu pievienot divas iespējas - pozitīvi un negatīvi. Šajā gadījumā gan jāskatās būtu uz rakstu kopumā, vai tas lapā ir nepieciešams u.tml. Pēc konkrēta laika perioda raksti ar zemu vērtējumu tiktu noēnoti un / vai izdzēsti. Tomēr šeit atkal jādomā par godprātību, jo, ja tie, kam raksts šķiet noderīgs, to nenovērtētu, negatīvi noskaņotie visi nobalsotu par otru variantu, piedevām vēl iespējams izmantotu citus mums zināmos līdzekļus. Šī funkcija varbūt vismaz daļēji uzlabotu lapas saturu. Kādas būtu Jūsu domas? Tomēr tas var reizē gan mudināt lietotājus pievienot rakstus, gan baidīties no tā, iespējami negatīva vērtējuma rezultātā.

Aicināti izteikties komentāros vai tviterī, bet, ja vēlaties palikt anonīmi, izmantojiet jautājumu sadaļu, vai atrakstiet mums, izmantojot kontaktu formu.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 10.03.2012 20:24

    Šim rakstam jaušas cauri radošās problēmas (?) Te prasītos garāks komentārs. Pagaidām izsakos īsi... Es gan teiktu (zinot savu nelielo pieredzi) ... dažādām lapām ir kaut kāda frekvence, kad kardināli- vismaz ārējais izskats jāmaina. Otrkārt, jādomā par akcijām "ap" - teiksim, kādi pasākumi, varētu- piemēram, "meteo koncertu" (ar dzīvo grupu piedalīšanos). Mums publika (vismaz tā, kas dzīvojas pa inetu) - ir prasīga. Internets pieradinājis, ja tā varētu teikt, ka visu dabūjam- bet darbu paši negribam ielikt. Tie mani ekspromta vārdi...

    20:51: Punkts 2. Es jau labu laiku zinu- laika vērošana un tā padziļināta izprašana (kā darbība) ir rets hobijs. 99,99% publikas, protams, ka meklē faktisko laika karti - vai tuvākās prognozes: kaut vai tamdēļ - kādi meteo apstākļi gaidāmi laukos, kur brīvdienas pavadīs? Arīdzan- gari teksti maz kurus interesē. No… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  2. 10.03.2012 21:23

    Jāatzīst, esmu viens no tiem, kam studiju gaitas un arī ārpus studiju aktivitātes nedaudz ierobežo laiku dabas novērojumu veikšanai. Vēl janvārī brīvdienu laikā rokas, tā sacīt, bija brīvas šim hobijam, bet nu tagad rīta stundas lekciju zālē, pārējā dienas daļa pārstaigājot no vienas iestādes citā. Ja grib, laiku var atrast visam, bet kaut kā nesanāk (man)...

    Meteolapa.lv gan vizuāli, gan funkcionāli mani apmierina. Attiecīgās sadaļas ar aktuālo laika apstākļu informāciju ļauj ātri iepazīties ar esošo un gaidāmo situāciju laika apstākļu frontē...Rakstu sadaļa atrodams gan interesants faktu, gan arī, tā teikt, apcerošs materiāls par būšanām un nebūšanām meteolietās man kā vienkāršam cilvēkam. ;D

    Ielādē...
  3. 10.03.2012 21:25

    Varētu daudz kur piekrist Raitim. Patiešām, vairumam jau laika prognozes aprobežojas ar vēlmi iegūt info tuvākajai dienai (-ām), un tādu, kam tā visa lieta interesē dziļāk, nav daudz. Tādēļ arī varētu būt daudz reģistrētu, bet maz aktīvu apmeklētāju. Noteikti savu lomu bieži spēlē arī aizņemtība darbā, ģimenē utt.
    Bet visvairāk, kā man šķiet, komentāru kritumu pēdējos mēnešos ir ietekmējuši visai vienveidīgie (bez-extrēma) laikapstākļi, kad nav nekā tāda, kas TIEŠI SKARTU daudzus Latvijas iedzīvotājus. Un tādēļ krītas arī interese, priekšroka tiek dota citām lietām, kas tobrīd varbūt akūtākas, interesantākas u.c. Pats no savas pieredzes varu teikt, ka visam interesējošam sērfingam netā laika nepietiek... Turklāt es sevi neuzskatu par "ļoti aizņemtu". Bet galvenais - tā kā viss ar meteoroloģiju saistītais man izraisa pastiprinātu interesi, man meteolapa.lv ir … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  4. 10.03.2012 22:45

    Es droši vien esmu viens no tiem, ko varētu saukt par informācijas patērētājiem. Mani tiešām visvairāk interesē šeit atrodamās prognozes. Laika vērošana nav mana aizraušanās, kaut gan, atmosfēras procesus, kaut arī virspusēji, cenšos izprast, tas ļoti palīdz, kad lasu prognozes. Tā kā no manas puses nav īpaši daudz ziņotāju par faktisko laiku, tad cenšos kaut īsi katru dienu ierakstīt. Nezinu, vai no šāda mana pienesuma te ir kāds labums, bet vismaz jūtos kā atdarījis tiem, kas šo patiesi noderīgo vietu izveidojuši un uztur.
    Par komentāru trūkumu, liekas, nebūtu ko satraukties, tādi parasti parādās tad, ja kaut kā tiek aizskartas lasītāju intereses (kā gadījumos ar izbanošanu) vai ja noticis kas tāds, ar ko katram gribas padalīties (kā negaisu un vētru sezonās). Meteoroloģija jau ir tāda mierīga lieta, par neparedzētu sniegu logus nedauza. Ja vēlaties aktivitāti, uzrakstiet kāds ko provocējošu un viss notiks :)

    Ielādē...
  5. 11.03.2012 00:12

    Pareizi jau Raitis teica,ka te,lai atrastu risinājumu,ir vajadzīga plašāka diskusija.Aktivitāte,iespējams,ir maza tāpēc,ka jau labu laiku dabā nekas tāds, ievērības cienīgs,nav noticis,tāpēc daudzi diendienā rakstīt vienu un to pašu,varbūt, nevēlas.Esmu pārliecināts par to,ka, ja rakstīšu - man šodien 10.05 temperatūra bija 2,1*,bet 10.20 jau 2,3*,un rītā atkal to pašu - tad parīt manu komentāru neviens vairs nelasīs,jo kam gan tas var interesēt.
    Kas attiecas uz tiem aizgājušajiem puišiem,tad es jau toreiz teicu,ka lapai tas būs zaudējums.To,ka viņi neizmantoja iespēju atgriezties arī labi var saprast,jo viņi tad būtu kā zem lupas,un agrāk vai vēlāk,viss sāktos no jauna.
    Taču kopumā pārāk satraukties nevajadzētu,pēc krituma nāk atkal kāpums,varbūt, nāks idejas un ierosinājumi un viss nokārtosies

    Ielādē...
  6. 11.03.2012 11:39

    Visā visumā lapa mani apmierina. Lasu mūsu zinātāju prognozes; interesanti pēc tam paskatīties arī komentētāju piezīmes par reālajiem laikapstākļiem. Arī pats vienubrīd biju sācis atzīmēties tādā veidā, taču man dzīvē notika ļoti krasas pārmaiņas (ieskaitot dzīves vietu) un šobrīd esmu tādā "gaisā pakārtā" stāvoklī... bet nesistemātiskai komentēšanai īsti neredzu jēgu :(
    Vispār ir bišķi sajūta, ka lapa piedzīvo krīzi. Taču gan jau :)
    Lai labi izdodas!

    Ielādē...
  7. 11.03.2012 15:08

    Meteolapa ir otrā kuru atveru katru rītu pēc Delfu virsrakstu apskates,un ceru ka tā vēl ies ilgus gadus.No pierakstu veidošanas un absolūtas nezināšanas esmu jau tomēr tikusi līdz zināšanu uzkrāšanai pateicoties bijušajai Maikla lapai/sāku to apmeklēt interesējoties par līča efektu/ un turpinu to ari Meteolapā.Mana problēma ir tā ka dzivoju pie Rix un par laiku tur jau visi var tā kā tā uzzināt.Bet rakstu kaut ko savu iespēju robežās-ko redzu ,kas satikts braukājot pa Latviju un kaimiņvalstīm.Taisnība jau ir ka mainoties laikam aktivitāte palielinās un droši ka tā būs ari uz plūdu laiku/vismaz no dažām vietām gan jau ka ziņas būs/ un vasarā negaisi ari palielinās apmeklētību.Un liels paldies ari par jauno radara variāciju,kaut gan nu jau mani darbā uzskata par tik ''krutu'',kad redz kā es pētu sat. attēlus un kartes:)

    Ielādē...
  8. 11.03.2012 16:21

    Man meteolapa ir pirmā, ko es atveru gan no rīta, gan vakarā. Arī es ceru ka tā būs vēl ilgi. Tiešām daudz kas jauns ir uzzināts. Ar interesi vienmēr izlasu jaunākos komentārus. Ļoti patīk galerija, tikai varēja būt vēl vairāk bilžu un to komentāru. Būs jau labi... Gaidīsim pirmo pavasara pērkonu. Redzēsim kurš pirmais par to ziņos un ieliks kādu bildi.

    Ielādē...
  9. 11.03.2012 16:24

    Mani pilnībā apmierina gan Meteolapas saturs, gan izskats. Ja ir iespējams, ieeju tajā 2-3 reizes dienā, pa reizei piefiksējot savas dzīves vietas meteodatus un izjūtas. Tas, ka maz komentāru, nebūt nenozīmē, ka maz lapas skatītāju, tā ,gaidot Ziemeļblāzmu, meteolapā kaut reizi ielūkojās vairāki mani paziņas un darba kolēģi. Meteolapa man personīgi ir sniegusi daudz jaunu zināšanu, kuras es cenšos izstāstīt tālāk tiem, kuriem tas šķiet interesanti. Piekrītu Raitim, ka lielākai daļai gan interesē tikai tas, kāds tuvākajās dienās būs laiks, nevis tas, kāpēc notiks tie vai citi meteoroloģiskie procesi. Savukārt viens kungs, kuram mājās nav interneta man regulāri zvana, lai uzzinātu, kas jauns lapā. Zinu, ka arī mans dēls regulāri apmeklē šo saitu, kaut arī nav reģistrējies kā pastāvīgais apmeklētājs un nav izrādījis vēlmi ko komentēt. Tā kā gribu mierināt Pierīgu, ka ne v… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  10. 11.03.2012 18:25

    Manisprāt,ja jau laika apstākļi un to veidošanās cilvēku ir ieinteresējuši,tad tas uz ilgu.Tamdēļ arī šī lapa ir vajadzīga,lai ne tikai iegūtu jaunākās ziņas,bet arī jaunas zināšanas.Par to arī saku lielu paldies tiem,kuri rūpējas par lapu,atjauno informāciju un kuri dalās ar savām zināšanām.Tas ,ka brīžiem ir mazāk komentāru vai mazāka aktivitāte,arī man šķiet, ir tieši jāsaista ar meteoapstākļiem;ja dabā ir mierīgi,nav jau ko rakstīt,jo Piņķos jau apmēram tas pats kas Zolitūdē vai lidostas tuvumā,ko nu atkārtosies...Varbūt jāraksta vairāk par tēmām nevis par,bet gan AP meteolietām?Bet varbūt vienkārši sagaidām plūdus vai pirmo pērkonu,vai dubulto varavīksni un pastāstām visiem.lai ari citi par to uzzin...Drīz jau būs...

    Ielādē...
  11. 11.03.2012 20:11

    Uzskatu, ka galvenais aktvitātes kritums vaininieks ir vienmuļie laika apstākļi. Vasaras sezonā ativitāte ir vislielākie, jo laikapstākļi ir visdinamiskākie.

    Ielādē...
  12. 11.03.2012 19:11

    Jā, šķiet, ka raksta autors jau pats visu ir pamanījis - ne jau aktivitāte zūd, bet gan pieaug to lietotāju skaits (drīzāk jau īpatsvars), kuri šeit uzzina par faktisko un gaidāmo laiku un neko nekomentē. Izlasa un iet tālāk. Pie tādiem piederu arī es, bet tas, ka es šeit nekomentāju, vēl neliecina, ka mani šeit nekas neinteresē. Arī es apmeklēju Meteolapu katru dienu un jūtos labi informēts par notiekošo meteo jomā. Tāpēc spriest kaut ko pēc komentāru skaita nebūtu īsti pareizi. Varbūt aktivitāte tādās mājaslapās kā šī, ir sezonāla un pie tādiem laikapstākļiem kā tagad, cilvēku interese mazinās. Savukārt, kad pirms mēneša bija stiprs sals, cilvēki biežāk sekoja līdzi laika prognozēm, jo gribēja zināt, kad tas viss beigsies. Protams, ka salīdzinot ar atbilstošo laika periodu februārī un tagad, aktivitāte ir strauji kritusies. Būs kāds liels karstums, un atkal pieaugs l… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 11.03.2012 19:38

      God. Romāna kungam :) Kas liedz pašam atkal aktīvi piedalīties meteo (vērojumi, raksti...) aktivitātēs? Reiz jau ņēmāmies, un...? Otrkārt, man ir doma - par izglītojošu rakstu sēriju. Varbūt Lapas Vadības cilvēki atļaus rakstus par negaisiem un tornado no mana bloga pārcelt uz šejieni? Piemēram, "Kas ir negaiss"? Ko darīt vai nē- virpuļviesuļa laikā? ;)

      Ielādē...
      1. 11.03.2012 21:10

        Kas pašiem liedz pārcelt, pielabot un publicēt? Negribētos tāpat vien copy - paste no citām informācijas vietnēm, jo paši autori labāk zinās, vai tas ir piemērots citiem un visu pārējo. :)

        Ielādē...
        1. 11.03.2012 21:15

          ...tikai vizuāli izglītojošos rakstus "ierāmēt" kādā atsevišķā sadaļā ar norādēm no 1. lapas.. ;) (?) (piem. banneris labajā pusē - hehe- "meteo skola" :) ) Man kopumā ir kādi 8 raksti- kas domāti kā "izglītojoši" (gan radušies pārlasot aizlaikos citus, + pašam piedomājot)... Tagad vēl drusku jāuzprišina.

          Ielādē...
          1. 11.03.2012 21:22

            Nekas traks šobrīd nenotiks, ja tie būs kopā ar visiem pārējiem. Ja būs pieprasījums, tad jāskatās ar kategoriju izveidošanu vai tamlīdzīgi. Skaidrs, ka pati iecerētā sadaļa tik ātri nav izveidojama, bet agrāk vai vēlāk viss nokļūtu tam vajadzīgajās vietās.

            Ielādē...
  13. 11.03.2012 12:01

    Meteolapu, ka ar'i agrak apmekleju katru dienu vairakas reizes,ar to s'aku dienu. Pats pedeja laik'a rakstu maz-aiznemtiba,kaut kads pavasara apnikums/pagurums... nav ari nekadi interesanti notikumi ar ko padalities patreiz... Kamer laiks samer'a rams un bez negaiditiem pav'ersieniem ,tikmer ari aktivitate nav un nebus liela manuprat, ari pa'sa blog'a pedejs nedelas ta kritusies gandriz us pusi. Naks kadi interesantaki un ekstremaki laikapstakli un aktivitate uzliesmos. Pedeja laik'a sanaca daziem cilvekiem paradit meteolapu.tie bija patikami p'arsteigti,ka tada eksist'e un domaju,tagad 'sad tad te ielukosies.T'atad secinajums,ka daudzi potencialie apmekletaji vienkar'si vel nezin par sadas vietnes eksistenci,tatad kaut kada popularize'sana, reklama varbut pietrukst? Bet ir tada lieta ari nesen vie… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 11.03.2012 21:32

      Neregulāra reklāma ir bijusi draugiem.lv ik pa laikam. Tomēr ievērojamam lietotāju skaita pieaugumam šobrīd neesam gatavi, jau pašlaik ne vienmēr lapas ielāde ir tik ātra, cik gribētos. Visas labās lietas maksā lielu naudu :)

      Ielādē...
  14. 12.03.2012 20:49

    Pāris dienas neiznāca ielūkoties lapā. Kas tik viss nav noticies!
    Lapu nejauši atklāju, šķiet, vasarā. No tā laika tā ir manā regulāri apskatāmo lapu sarakstā (kas nav pārāk liels). Ar interesi lasu visus rakstus, ir izdevies šo to labāk izprast un saprast (paldies visiem autoriem). Ar komentēšanu īpaši neaizraujos, ja neuzskatu sevi par īpaši kompetentu, vai arī, ja manas domas neliekas īpaši būtiskas. Arī galerijas interesantas. Labprāt reizēm pievienotu arī ko savu, diemžēl pagaidām nav izdevies tikt pie sava digitālā fotoaparāta.
    Sekoju aktuālajai informācijai, ar interesi apskatu, kādi laikapstākļi bijuši citviet LV. Tā kā no LV ZA informācija parādās ļoti reti (vēl viens paretam iekomentējas; ir pazudis arī vērotājs no Ludzas puses), tad ierakstu arī savus vērojumus, jo bieži vien laiks ZA atšķiras no pārējās teritorijas. To daru cerībā: varbūt vēl kādam interes… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...