Aprīlis sāksies ar aukstu laiku

Aprīlis sāksies ar aukstu laiku

Atlantijas okeānā pie Britu salām atrodas anticiklons, kas Lielbritānijā iepriekšējās dienās gādāja par vasarīgi siltu laiku, piemēram, Skotijā ar +23,6 grādiem uzstādīts jauns visa marta rekords. Savukārt plašā Eiropas ziemeļaustrumu daļā, tostarp Latvijā, laikapstākļus nosaka cikloni.

Šis anticiklona un ciklonu izvietojums nosaka, ka pie mums ieplūst vēsas gaisa masas no ziemeļiem, un aukstākais laiks gaidāms aprīļa sākumā. Gaisa temperatūra pazemināsies daudzviet Eiropā, arī Lielbritānijā aprīļa sākumā naktīs iespējams neliels sals.

Pašreizējās prognozes rāda, ka cikloni nebūs īpaši spēcīgi un nenesīs stiprus nokrišņus un vējus plašā teritorijā, kā to iepriekš prognozēja daži modeļi.  Stiprākie nokrišņi - pārsvarā sniegs - gaidāmi no gubu mākoņiem, tātad nelielās teritorijās. GFS modelis neprognozē lielu nestabilitāti, bet kāds pērkona negaiss arī iespējams.

Šādā sinoptiskajā situācijā arī īstermiņa prognozēs nebūs iespējams paredzēt katras nokrišņu zonas virzību, vietām var trāpīt vairākkārtēja stipra un pat ļoti stipra snigšana, citviet - vien reti un nelieli nokrišņi.

Visticamāk, auksts laiks turpināsies vismaz līdz 5.aprīlim. GFS patlaban prognozē, ka šajā periodā minimālā gaisa temperatūra naktīs pārsvarā būs -1..-7 grādi, pēcpusdienās vidēji 0..+4 grādi. Pie lēna vēja un skaidrākām debesīm vietām var būt lielāks sals diennakts tumšajā laikā un lielāki plusi dienā.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 31.03.2012 07:24

    Labrīt, arī pie manis ir miniziema, pampdos ... viss balts. 2cm smiega uz zemes- un turpina pie -0,5 grādiem vālēt no gaisa. Patreiz nokrišņos redzamība 1km.

    08:12: No manis šorīt divas galerijas...
    * "Cb mākoņi arī 30.3.12."
    * "Miniziema 31.3.12. rītā".

    Ielādē...
  2. 31.03.2012 08:48

    Ziema manai pusei pagaidām met līkumu, vienbrīd caur mākoņiem pat uzspīdēja saule.

    Ielādē...
  3. 31.03.2012 10:21

    Rīgā nekā no ziemas nav palicis, nakts sākum uzsnigušais sniegs tikpat kā nokusa un ir pelēks apmācies rudenigs laiks,zemi mazkustigi mākoni, bez nokrišniem un +2,5.

    10:49: Mana vakardienas galerija ar interesantiem mākoniem un sniegputenis vakarā.

    Ielādē...
  4. 31.03.2012 13:11

    Tagad pēc prognozēm- kad šis miniciklons - kas patreiz dod nokrišņus Latvijai- aizies pavisam prom uz DA pusi, tad svētdien "pauze", bet pirmdien jau jaunas sniega brāzmas- laikam tā skaidtīsies tā galvenā sniega vētra. Kurā gan tādu pārliekus lielo vēju neprognozē... Es emocionāli neesu pieradis izteikties - taču man patīk šāds dinamisks laiks, kad ir ko vērot un fotografēt :)

    Ielādē...
  5. 31.03.2012 13:45

    Man ir viss kas pa druskai - no rīta nedaudz sniga, tad uzspīdēja saulīte, viss nokusa, pāris stundas varēju pat pastrādāt pa dārzu, tad sāka smidzināt, tad starp lietus pilēm parādījās sniegpārslas....patlabanvienkārši nomācies un slapjšs, +5 grādi. Labi, ka nav mīnusi, jo plēves siltumnīcā deguntiņus no zemes jau izbāzuši redīsu un salātu asniņi, būtu žēl, ja apsaltu.

    Ielādē...
  6. 31.03.2012 14:06

    Rīgā rīta pusē reizēm smidzinošs lietus, tad uz brīdi nokrišņi mitējās, tagad atsākās jau stiprāks lietus, brīžiem kopā ar slapja sniega pārslām. Auksts, tikai +1, +2. Kopumā laikapstākļi kā parasti ir novembrī vai decembra sākumā, tikai dienas garākas.

    Ielādē...
  7. 31.03.2012 14:17

    Jēkabpilī šobrīd lielām pārslām pamatīgi snieg, izskatās ļoti skaisti! Rīta sniegs jau bija nokusis, tagad atkal zeme nedaudz balta.

    Ielādē...
  8. 31.03.2012 19:44

    Šorīt atkal mazliet sniega, bet tikai atsevišķiem laukumiem, nokusa visai veikli. Diena pārsvarā apmākusies, tomēr saule ik pa brīdim parādījās, dažubrīd nokrita arī pa kriksim slapja sniega, ap pusdienlaiku pat sagriezās mazs putenītis, kas gan pēdas uz zemes neatstāja. Vējš no ziemeļpuses, pavēss, bet ne stiprs. Temperatūra dienā ap +6, tagad +3.

    Ielādē...
  9. 31.03.2012 14:30

    Raksgs + video - tornado ir arī uz Saules.

    Ielādē...
    1. 31.03.2012 20:24

      Paldies Raiti ;) Kas bija interesanti, ka netā parādījās masu psihoze un speciālistu puses un komentētājiem pirmājās dienās, ka no Saules enerģiju zog NLO, un Nibiro plaņētas iemiītnieki. Lasot komentus , likās ka cilvēki vēl joprojam dzīvo pamatīgos stereotipos, un visu jauno un neaptveramo, kas notiek Saules sistēmā un Visumā ;)

      Ielādē...
      1. 31.03.2012 21:41

        Tādā detalitātē kā tagad saule tiek pētīta tikai apmēram pēdējos 10 gadus. Aparāts ar ko šis atklājums veikts startēja 2010. gadā. Loģiski, ka tiks atklātas visādas jaunas līdz šim nenovērotas parādības - ne jau tāpēc ka tādas agrāk nebija, bet gan tāpēc ka nebija instrumentu ar ko tās novērot.

        Ielādē...
  10. 31.03.2012 21:46

    Šodien -te sniegs,te lietus,te saule.Vismaz pūpolus paspēju sakniebt.Tā ka rīt gaidiet pērienu!
    Apaļi kā pūpoli1Veseli kā pūpoli!
    Slimība ārā !Veselība iekšā!

    Ielādē...
  11. 31.03.2012 22:49

    kopš vakarvakara pietika visa kā: i lietus, i sniegs, i krusa, i visa maisījums komplektā ar Z vēju, ne pārāk stipru. Saules gan nebija, brīžam mākoņi tā kā taisījās pašķirties, bet neizdevās. Naktī bija migla. Sniega sega gan bija tik uz īsiem brīžiem un vietvietām, tāds lielāks baltums nesakrājās, kā citviet bijis. Dienā 0, +2, patlaban -2. Iespējams būs tie -6.

    Ielādē...
  12. 31.03.2012 23:18

    Skaidrojas,redzamas zvaigznes.Lai gan visu dienu kaut kas krita no debesīm,tagad asfalts tikpat kā nožuvis sauss.Laukā gan ir neliels vējiņš,temperatūra tuvu 0*C.

    Ielādē...
  13. 31.03.2012 01:35

    Vēlā vakarā nedaudz uzlija, tagad, šķiet, pārstājis. Nekas pārāk daudz pielijis klāt nav. Temperatūra šobrīd +1,7*C.

    Ielādē...
    1. 31.03.2012 07:16

      Līvānu ceļa webkamera rāda piesnigušu ceļu, sniegs arī kokos, visai bieza sniega kārta tur. Radara attēlā redzams, ka tur ir maza, šaura un mazkustīga visai stipru nokrišņu josla.

      Līvānu meteostacija atrodas starp Līvāniem un Jēkabpili pie Rīgas-Daugavpils šosejas. Pie manis sniega praktiski nav, patlaban sīki snieg slapjš sniegs.

      Ielādē...
      1. 31.03.2012 23:34

        Līdz 4.00 naktī sniega nebija, nesagaidīju, pirms 5.00 sāka uz palodzēm "pakšķēt", bet tad jau gultā līdu, nepaskatījos sīkāk. Bet pēc 7.00, kā man mamma teica, viss patiešām visapkārt esot bijis balts, gan zeme, gan pagalma bērzi piesniguši kā ziemā - tā kā pavisam agrā rītā bijis ir tā, kā saki (lai gan Līvānu meteostacija no manas mājas, kas atrodas nedaudz uz Daugavpils pusi no Līvānu centra, savus 7-10 km "savāks" - derētu man kādreiz precīzāk noteikt tās atrašanās vietu).
        Tā kā es vēroju naktis, bet rītos guļu, šoreiz sniega baltumu pats neieraudzīju, jo 12.00, kad izlīdu no migas, no sniega vairs nekas daudz nebija palicis. :) Bet bijis bija krietni, to varu apliecināt, kaut pastarpināti, taču uzticami.

        Ielādē...
  14. 31.03.2012 20:35

    Labsvakars. Kā jau zināms visiem Zemes un DaBas draugiem, šovakar nu jau pēc pavisam īsa brīža sāksies vispasaules brīvprā'tīgā akcija "Zemes Stunda". Nu tad arī jautājums , Jums, ka apmeklē meteolapas biedri un kustības uzturētāji?

    Vai Jūs savā mājās domājat pievienoties vispasaules akcijai, un ievērojat šo principu vienu stundu pavadīt bez gaismas? Un vai nebūtu labāk šo akciju attiecināt un sabiedrisko un privāto autotransportu, aviotransportu pārtraukšanu uz dažām stundām, kā sava veida lielāks ieguvums ciņā CO2 izmešu un siltumnīcas efekta problēmu risināšanu? Kāds ir Tavs viedoklis "viensētas" Latvieti par šo jautājumu ?

    Ielādē...
    1. 31.03.2012 20:42

      Es jau piedalos šajā akcijā - katru dienu savu iespēju robežās. Man lielu diennakts daļu elektrības skatītājs stāv uz vietas, reti cenšos braukāt apkārt. Nededzinu plastamasas ne plītī ne ugunskurā... :)

      Ielādē...
    2. 31.03.2012 21:51

      Labāk tad būtu akcija stunda vai diena bez auto, jo pilsētās, kur visvairāk cilvēki dzīvo auto ir lielākais piesārņotājs. Elektrības ražošana izņemot vienīgi ogļu stacijas jau tagd ir relatīvi videi draudzīga.

      Ielādē...
      1. 31.03.2012 23:28

        Lai kādam(-iem)parādītu,ka tā domā daudzi,tādējādi panākot kādu problēmas risinājumu ,tāda metode var noderēt,iespējams.Līdz šim gan nekādas izmaiņas neredz.Mēs te varam sēdēt kaut dienām bez elektrības,Ķīna un vēl dažas citas lielas un bagātas valstis šķauda tam virsū.Piekrītu Raitim,ka labāk sākt no sevis,nemēslojot,savācot aiz sevis un dažreiz aiz citiem,kas nav par to aizdomājušies vai arī vēl nav izauguši līdz tam.Bet enerģiju taupīt piespiedu kārtā mums liek mūsu finansiālais stāvoklis.

        Ielādē...
    3. 31.03.2012 23:47

      Es gan neiešu sēdēt stundu bez elektrības, lai cik cēli īstenībā būtu tādi mērķi. Taču šāds pasākums ir vienkārši jokains modes kliedziens, kas reālu labumu nedod, bet rada daudzas grūtības, un tādām lietām nepiebiedrojos.
      Vēl vairāk - visas tās runas par CO2 izmešiem un cilvēka radīto siltumnīcas efektu ir mākslīgi uzpūstas un lielā mērā no pirksta izzīstas, lai aptītu ap šo pirkstu vientiešus. Par to esmu izteicies jau Maikla bloga laikos, un arī Meteolapā senākās diskusijās, tāpēc neatkārtošos.
      Bet, ja kādam patīk - lai sēž stundu sveču gaismā, lai katram savs prieciņš! Sava romantika tur, bez šaubām, ir. Gan tikai tad, ja ir līdzīgi domājoša kompānija vai vismaz pārītis. :))

      Ielādē...
  15. 01.04.2012 00:08

    Rītā bija atgriezusies ziema, kaut kad nakts beigās/agrā rītā bija pamatīgi piesnidzis, kā jau rakstīju augstāk.
    Bet jau ap pusdienlaiku tikai šur tur baltums vairs bija manāms, un vēlākā pēcpusdienā tikai nelielas pikas reti kur bija palikušas. Dienas pirmā puse mākoņaina, bet pēcpusdienā skaidrojās, Saule diezgan daudz spīdēja, tomēr pāris reizes, ap 15.00 un 17.00, uznāca lielāki mākoņi, no kuriem pabira sīki krusas graudiņi kompānijā ar nelielu lietu. Pēcpusdienā diezgan silts, vējš mērens/neliels, vien šo krusas mākoņu brīžos uzpūta krietni pamatīgāk, bet tas bija ļoti īslaicīgi. Temperatūra 13.00 - 16.00 pārsvarā ap +5...+6*C, ar pāris kāpumiem virs +7 (max +7,7*C) un kritumiem līdz +4. 17.00 +4,5*C, pēc tam pamazām uz leju, 19.15 +3,3*C, 20.40 +1,8*C.
    Tad sāka sniegt sīks slapjš sniegs, kas turpinās visu vakaru, brīžiem tas pārgāja lietū, 22.05 +0,9*C, tagad +0,2*C. Turpina snig… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  16. 01.04.2012 00:15

    Pie manis šajā punaktī jau -2, spirgts <5m/s ZZA vējš, praktiski noskaidrojies, Mēness spīd spoži. Uz zemes uzsalis. Bez jokiem (ne "april, april") ...

    Ielādē...
    1. 01.04.2012 01:14

      Rīgā arī tagad skaidrojas un peļķes ar ledu pārvelkas.

      Ielādē...
  17. 01.04.2012 01:43

    Nokrišņi mitējušies, bet diezgan stiprs vējš pūš, tuvējo koku zariņus purina krietni, grādi ap nulli svārstās. Šobrīd pie loga -0,1*C, bet lejā vēl viss slapjš, vižņus peļķēs nemana. No snigušā slapjā sniega vietām baltumiņi (katrā ziņā zem 1 cm) turas, gan jau drīz arī pie manis sāks mīnusos nākt.

    Ielādē...
  18. 31.03.2012 22:17

    Cits raksts - Japānā drīzumā prognozē 30m augstu cunami vilni...

    Ielādē...
    1. 01.04.2012 01:13

      Manuprāt diezgan liela minēšana, jo daudzmaz precīzi pateikt cik augsts būs cunami nav iespējams pirms tas sasniedz krastu, jo nav iespējams paredzēt cik lielu jūras gultnes pārvietojumu izraisīs konkrētā zemestrīce. Pat kad zemestrīce ir notikusi vēl nav iespējams prognozēt gaidāmā cunami lielumu - ja to varētu tad nebūtu tik daudz viltus trauksmes.

      Ielādē...
      1. 01.04.2012 01:47

        Tieši tā, pilnīgi piekrītu. Tāpēc cunami ir tik neprognozējams un atsevišķos gadījumos ļoti postošs. Un arī ir tik daudz viltus trauksmju.

        Ielādē...
  19. 01.04.2012 07:00

    Labrīt 1. aprīlī! Rīts atnācis ar zilām debesīm un -6*. Vakar visu dienu pa laikam slapjdraņķis, saule caur mākoņiem izlauzās pavisam nedaudz, gaiss iesila līdz +4*.
    Bet kāds bija 1. aprīļa rīts nesenā pagātnē?...
    1998. - no rīta slapjdraņķis, ZA mēr., 0*
    1999. - saule, D lēns, -1*, dienā +17*
    2000. - mainīgs, neliels lietus, DR lēns, +2
    2001. - apmācies, neliels lietus, DR mēr., +2*
    2002. - saule, dūmaka, ZR lēns, -3*
    2003. - saule, Z lēns, -10*
    2004. - saule, ZA lēns, -4*
    2005. - saule, mākoņi, ZR lēns, -7*
    2006. - apmācies, nokrišņi, ZR mēr., +4*
    2007. - saule, mākoņi, Z lēns, -5*
    2008. - saule, A lēns, -5*
    2009. - saule, mākoņi, DR lēns, +3*
    2010. - saule, mākoņi, DA lēns, +4*, dienā +14*
    2011. - apmācies, dienā neliels lietus, DA lēns, -1*.

    Ielādē...
    1. 01.04.2012 10:36

      Vai tās ir maksimālās temperatūras ? Te laikam viss kopā - max und min temperatūras. P.S. Atceros, 1999.g. bija super aprīlis.

      Ielādē...
      1. 01.04.2012 11:10

        Tās ir temperatūras pie manis no rīta ap saules lēktu. 1999. jau pierakstīju klāt, ka dienā max. +17*.

        Ielādē...
    2. 01.04.2012 11:40

      Labdien, tad Muntis veic regulāris laika vērojumus? Ja jā - varētu padalīties ar savu medtodiku jeb datu kopumu, ko katru dienu fiksējam?

      Ielādē...
      1. 01.04.2012 12:02

        Ielieku galerijā savu ikdienas laika pierakstu. Temp. fiksēju no rīta ap saules lēktu, pēcpusdienā max. un vakarā.

        Ielādē...
  20. 01.04.2012 12:42

    Naktī līdz -3,bet tagad ēnā +3.

    Ielādē...
  21. 01.04.2012 13:08

    No rīta -4, tagad ēnā 0 grādu, uz peļķēm ledus nav nokusis. Priekšpusdien pārsvarā bija saule, tagad sāka mākties, bet saule ik pa brīdim parādās. Neliels auksts vējš ar atsevišķām stiprākām brāzmām, nokrišņu nav.

    Ielādē...
  22. 01.04.2012 13:59

    Pie manis pusdienas laikā vien knapi +2, bet jau iepūšas spirgts RZR vējš līdz 7m/s. Gaisa spiediens - zems un priekšpusdienā vēl pazaudējis 2 "punktus" un ir 967HPa (140m virs jūras līmeņa). Tuvumā 2 balles "laba laika" gubumākoņi, bet tālīnos ZR horizontos sāk pastiprināsties augstie ci mākoņi- kā vēstnesis par nākamo ciklonu,..

    Ielādē...
  23. 01.04.2012 14:50

    No rīta bērzu sulas gājušas pāri 5l pudelei,izveidojot lāstekas.Termometrs no rīta 10-os tik +1*C
    rādīja,piedevām R vējš.Tā jau,pa logu lūkojoties ārā,skaisti-saule,skaisti gubu mākonīši rietumu puses pamalē.Tie gan pakāpeniski paliek arvien blīvāki,iegūst arvien tumšāki pelēku nokrāsu.
    Jācer ,ka Lielā diena būs patīkamāka.

    Ielādē...
  24. 01.04.2012 15:08

    Arī Vilis Bukšs izsakās par iespējamiem laika apstākļiem 2012. gada aprīlī.

    Ielādē...
  25. 01.04.2012 13:24

    Esot Rankā:

    Šodien, kad nu ķermenis ir atdzisis par kādiem 3 grādiem, sajūtas ir daudz pieņemamākas, jo vakarrīts bija tā retā reize mūžā (precīzāk, otrā) kad slimības dēļ ķermeņa temperatūra pakāpās līdz 39,7*.

    Par laikapstākļiem:mĀrā tīri pavēss, +1* C, lai gan aiz loga redzamā aina ar zilām debesīm un viegliem gubu mākoņiem rada citu priekštatu. Rīts iesākās ar -5* C salu un skaidru laiku. Vējš mērens (max 8 m/s) , taču ļoti 'ass'.

    Ielādē...
    1. 01.04.2012 14:44

      Emilis un visi pārējie Meteolapas fani,priecīgus Pūpolsvētkus!Jādzer zāļu tējas un jādzen tā slimība laukā!!Vakar satiku pazīstamu večiņu,viņai jau pāri 80 gadiem,meta līkumu ap savām mājām,elpoja svaigu gaisu.Arī bija noķērusi vīrusu,klepus bija ne pa jokam.Ārstējusi sevi vispirms ar priežu pumpuriem,bet ,kad nav īsti līdzējis,nozīmējusi pati sev citu ārstēšanu:))))-ar karstvīnu.Palīdzējis.Veseļojieties!Veselību iekšā-slimību ārā,vesels kā rutks,vesels kā rutks,apaļš kā pūpols!!

      Ielādē...
      1. 01.04.2012 14:47

        Paldies lielais! Man to veselību izdevās dabūt kau cik uz pekām ar tējām un gana daudz šķidruma, īpaši jo māllēpju...

        Ielādē...
        1. 01.04.2012 15:40

          Ļoti laba pretiekaisuma tēja sanāk no ceļmalītēm(lapām),liepziediem,protams, un aveņu lapām.Dzirdēju,ka varot par izmantot ziemas laikā(vai pat tagad) no avenēm salauztās galotnītes("kauliņus").Un medu-,nevis likt pie karstās tējas,bet labāk lēnām mutē nosūkāt pa pustējkarotei vairākas reizes dienā,ļaujot notecēt gar sāpošā kakla pusi.

          Ielādē...
          1. 01.04.2012 16:03

            Arī tikko plaukstošu bērzu lapu pumpurus, tiesa- tēja sanāk rūgta, bet... ārstnieciska.

            Ielādē...
      2. 01.04.2012 14:51

        O jā- karstvīns: arī man savulaik palīdzējis tad, kad kakls bija "ciet". Tagad mana profilakse- rūdos ziemā dzīvojot istabā ar +1+7 grādiem...

        Ielādē...