Aktuālā situācija (nedēļa līdz 15.7.12.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 15.7.12.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdien - vēl joprojām esam MINA ciklonu ietekmes sfērā. Otrdien ciklona centrs tuvojas vairāk Latvijai. Turpat tas arī trešdien, ceturtdien. Bet pie mums trešdien neliels augsta spiediena atzars ar samērā mierīgu laiku. Ceturtdiena atkal "zem" MINA ciklona frontēm. Piektdieni ciklons beidzot sāk attālināties no mums ZA virzienā. Sestdien ar jauniem nokrišņu mākoņiem klāt ir OKSANA ciklons, kam tūdaļ uz pēdām seko PETRA virpulis. Svētdienas tas ir pavisam ciešā tuvumā mums.

Attēlu (c): sat24.com un en.ilmatieteenlaitos.fi

Turpinājums nākamajā nedēļā.

=================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem, pulksten 15:00. Tajā ir ietverta situācijas analīze. Jāņem vērā, ka pats attēls atjaunojas vēlā pēcpusdienā, ap pulksten 17-19.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

==================

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 15. jūlijs

Esam netālu uz D no PETRA ciklona centra, tamdēļ vētraini vēji Kurzemē, brāzmaini citur. Arīdzan nokrišņu brāzmas pāri daudziem mūsu novadiem.

Sestdiena, 14. jūlijs

Dienas pirmajā pusē - OKSANA ciklons ar dažām lietusbrāzmām pārskrēja pāri Latvijai. Bet vakarā jau PETRA virpulis ar jaunām nokrišņu joslām.

Piektdiena, 13. jūlijs

Pēc ilgas riņķošanas uz vietas- MINA ciklons beidzot aizgāja uz Skandināvijas Z daļu, aizvilkdams līdz (un prom no Latvijas) "savējās" nokrišņu brāzmas.

Ceturtdiena, 12. jūlijs

Virs Zviedrijas D daļas esošais MINA ciklons atnesa ceturto - šoreiz ar nokrišņiem visbagātāko fronti. Vairākos Latvijas reģionos negaisu lietusgāzes pārsniedza 40mm.

Trešdiena, 11. jūlijs

Ciklons MINA netālu vien no mums visu laiku bija... bet pāri galvai neliels augsta spiediena atzars ar mierīgāku laiku. Pašā vakarā neliela zibeņošana no nākamajem negaisiem Kurzemes D daļā un vietām R piekrastēs.

Otrdiena, 10. jūlijs

Kārtējā minifronte ar lietusgāžu un vietām arī ar negaisa mākoņiem - skrēja pāri Latvijas centrāliem rajoniem.

Pirmdiena, 9. jūlijs

Kārtējās frontes atkal nesa negaisus Latvijā dažādās vietās. Rītā Latvijas DA rajonos, bet pēcpusdienā arī Kuzemē, Zemgalē un Vidzemes R dalā.

==================

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 12.07.2012 20:50

    Es arī biju spiests šodien otrreiz aiziet offlainā- pāri galvai gāja atkal patumšu mākoņu vāls, kam sekoja lietusgāze. Pirms tam daži pērkoni pa mākoņiem. Kopumā man pēcpusdienā spainītī ir jau 35mm, līst mēreni vēl tagad/ patreiz gan no slāņainiem ac+as... no šīs laika vērotājiem lieliskās dienas man gan fotoattēli ir pamaz, viss dienas otrajā pusē risinājās pelēkās nefotogeniskās debesīs.

    Ielādē...
  2. 12.07.2012 20:54

    Pēcpusdienā un pievakarē dažas reizes nedaudz līdz mēreni uzlija, debesis pārsvarā apmākušās, bet silts, ilgi turējās ap +22...+23*C, neraugoties uz lietu. Pāris reizes arī uzrūca pērkoni, pārsvarā patālu, dažus zibeņus ar perofēro redzi pamanīju
    Bet nesen uznāca varens mākonis, pērkoni jau regulāri, vairāki minūtē, tikko viens pavisam skaļš spēriens kaut kur ne visai tālu. :) Debesis tumšas kā vēlā vakarā pirms tumsas, tikko bija lietus gāziens ar "viļņiem" pa ielām, tagad gan pamazām rimstas. Šis negaiss atnāca vairāk no DA puses, un uzreiz cita lieta - "rietumnieki" parasti izirst vai ir pavisam vāji.
    Tagad maksimums jau pāri, lietus vairs neliels, pērkonu tikpat kā nav. Grādi no +20 pirms mākoņa atnākšanas nokritušies līdz +16,6*C. Beidzot īsts negaiss arī manā pusē, šogad tāds tikai pirmais. :) Žēl, tikai ka tāds "nefotogēnisks" - nebija īsti ko bildēt, turklāt arī atnāca ātri un no pavisam neizdevīga skatu punkta...

    Ielādē...
  3. 12.07.2012 20:56

    Es tikko izgāju arā un paskatījos uz makoņiem un pēc tam pamanīju, ka makoņi griežas un iet apkārt.

    Ielādē...
  4. 12.07.2012 21:50

    Sveiciens visiem no piejūras! :)
    Rādās, ka iekšzemē gan interesantas lietas notiek. Man gan viss mierīgi, lietus tā pa īstam arī neuznāca.
    Vakar vakarā pamalē varēja manīt dažus zibeņus, bet neko vairāk.
    Pagājušajā naktī, pret rīta pusi nejauši piecēlos un redzēju skaistus sudrabainos mākoņus.
    Šobrīd ir +16,8 grādi, pūš R vējš līdz 3 m/s. Sāk skaidroties.
    Ūdens temperatūra jūrā tieši +20!

    Ielādē...
  5. 12.07.2012 21:51

    Ceturto reizi offlainā negaisa abdraudējuma dēļ.

    Ielādē...
  6. 11.07.2012 23:18

    Jau kādas 5 min līst. Vēlāk uznāca stiprāks lietus ar brāzmainu vēju. Pēc pusnakts vēl kaut kas lija. Kopumā - 4 mm. Zibens nav manīts.

    Ielādē...
  7. 12.07.2012 17:47

    Ieguvu spaini pilnīgi taisnām malām-nesīšu kljā vietā un sākšu eksperimentēt.

    Ielādē...
    1. 12.07.2012 18:00

      Gaidīsim eksperimenta rezultātus!

      Ielādē...
    2. 12.07.2012 18:22

      Vajag to likt tādā vietā, kur lietum netraucēs koki, gara zāle, māju jumti. Kur to vējš nenogāž... nu tā ;)

      Ielādē...
    3. 12.07.2012 19:25

      Lieliski. Vares salidzinat ar RIX datiem.

      P.S. Kur nopirkat?

      Ielādē...
      1. 12.07.2012 19:31

        :) atradu šķūnītī no celtniecības laikiem-alumīnija ,ideāli apaļš un 50 cm augsts.Dažķārt der parevidēt sen novārtā atstātas vietas.

        Ielādē...
        1. 12.07.2012 21:15

          Jā- un iepriekš jāpamēģina: vai tas nav caurs... :)

          Ielādē...
          1. 12.07.2012 22:24

            Man arī ir priekš nokrišņu mērīšanas dārzā veca eļļas kanna. Tādas man vēl pagrabā ir dažas. Lai vējš to neapgāztu, saliku apkārt akmeņus. Vēlāk izrādījās, ka akmeņi izberž kannā caurumu. Tagad salieku kannai apkārt koka klucīšus. Pēc kāda laika kanna tā izrūsē, ka paliek caura, bet tas notiek daudz retāk.

            Ielādē...
  8. 12.07.2012 22:42

    šodien viss pavisam mierīgi. Lija kādas četras h no rīta starp 7-iem un 11-iem. Izdevās izmirkt līdz vīlītei, daļēji no lietus, daļēji no rasas (kas radās no lietus). Tad pamazām uzspīdēja arī saule, sevišķi karsts nelikās, bet termeometrs rādīja +26, +27 dienā. Nakts gan bija vēsa: +14.
    Patlaban apmācies, +20 (vienu brīdi bija +18), lietus nav, pērkona nav, vētras nav.
    Vakardiena pagāja bez lietus, saule mākoņi, +24.

    Ielādē...
  9. 12.07.2012 22:50

    Pie mums šodien gubmākoņi nesaprotami, vai sasniegs sasaluma robežu, vai nē. Bet lietus pazīmes dažās vietās liecināja, ka kaut kas tomēr notiks. Vēlāk uznāca spalvu mākoņi un nu nemaz vairs nevarēja redzēt, kas tur augšā notiek. Vēlāk ievēroju, ka gubmākoņiem ieejot spalvu mākoņos to virsotnes stipri izstiepjas Z virzienā. Tas traucē pērkona negaisa atīstībai. Spalvu un gubmākoņu konglomerāts kļuva nomācošs un 18.00 sāka līņāt. Vēlāk no DR puses uznāca tumšāki mākoņi ar neizteiktu fronti. 18.45 dzirdami tāli pērkona dārdi. Lietus lija, bet bija tāds smidzinošs. Viens zibens bija tuvāks. Pēc skaņas varēja spriest, ka spēra arī uz zemi. Vēlāk skaņa aizvilnīja pa mākoņiem un pamalē beidzās ar dobjiem, tāliem grāvieniem: tur zibens arī iespēra zemē. Kopumā nolija mazāk par 1 mm. Vēlāk mākoņi daudz-maz izklīda. Lietus laikā temperatūra īsu brīdi bija tikai 13,9 grādi.

    Ielādē...
  10. 12.07.2012 23:06

    Vakars pēc 21.00 mierīgs, vēl nedaudz uzlija ap 21.30, bet tad miers, nokrišņu zona pāri, radars to apstiprina. Karadarbība pārcēlusies uz Vidzemes Z, bet drīz arī tur mierīgākam jākļūst. Temperatūra pēc negaisa vēl pacēlās līdz +17,7*C, vairāk nepaspēja, bet pašlaik +16,8*C. Aktīvo vērošanu beidzu, izskatās, ka šovakar nekas interesants vairs nav gaidāms, ja nu vien nakts otrajā pusē... Šodienai pietiek? ;)

    Ielādē...
  11. 12.07.2012 23:25

    Diena mākoņaina, kas mijās ar dažiem sutīgas saules brīžiem, katrā ziņā vēsi noteikti nebija. Dažas reizes uzsmidzināja. Ap plkst. 20-00 pilnīgā bezvējā un klusumā no DR puses lielā atrumā atslīdēja milzīgs sienas mākonis, tam bija vairākas kārtas un dažās vietās nokarājās pluskainas mākoņu astes. Šitas aizskrēja un likās, ka pat lietus nebūs, taču ap 20-30 sāka nedaudz smidzināt, tad vairāk un vairāk, līdz negaisam un kārtīgai palīņāšanai vairāk kā stundu. Kur tas negaiss radās, tā arī nesapratu, viss bija novilcies pelēks. Negaiss tīri baudāms,viens spēriens uz zemi 3 sek attāluma, tagad noskaidrojās, +16.4

    Ielādē...
  12. 12.07.2012 21:33

    Raitim-caurs tas spainisnav ,jo ir nelietots.
    Šī lietus brāzma beidzās un likās ka lija tā ''pasmuki'',bet kad aizgāju m'ērīr,knapi 1mm samērīju.Cik īstenībā subjektīvi mēs lietu uztveram tikai skatoties pa logu!

    Ielādē...
    1. 12.07.2012 23:27

      Tāds spainītis, ja ir nelieltots kādus 10 gadus- kā reiz var būt caurs, ja stāv kādos gružos, teiksim, reizē ar vecām lupatām. Kuras pūstot rada elektrolītu šķīdumus (ja tā no tīrās fizikas pieejam). bet ar joniem bagāti šķīdumi veicina korodēšanu. Caurs spainis, arī tamdēļ, ka nelietos un nomests novārtā un saimnieka neuzpasēts... Caurums var būt mazs, ar acīm neredzams, bet tomēr minūtē pa 1mm nost no "rezultātiem" garantē... (offtopiks).

      Ielādē...
  13. 12.07.2012 23:35

    Rigā šodien nekā no šeit aprakstitiem labumiem- neviens zibens ne pērkona rūciens, pat tāluma netika sagaidīti :( Vairākas reizes izskatijas ka interesantas lietas notiksies un nupat nupat kas interesants sāksies, taču nekā, viss tik pa malām un pajuka... Diena karsta un sutīga ar gubumākoniem un +26 grādiem, pēcpusdien satumsa un uznāca brazmains vējš, taču lietus ne piles, toties temperatura nokritās līdz +19+20, vakars apmācies un pelēks, saka mazliet pilināt un tad nāca diezgan iespaidigs un zems daudzslanains sienas mākonis, aiz kura islaicigs gaziens bija, kam sekoja neliela garlaiciga līšana... neko daudz. Un atkal neviena zibeņa,kaut kartes radija, ka visapkārt negaisi bija... nu jau palika vēsi un skaidrojas, +16.

    Ielādē...
    1. 12.07.2012 23:43

      Bet vismaz - fotogrāfijas, kas Tev vienmēr ir lieliskas:)

      Ielādē...
  14. 13.07.2012 00:06

    Rīgā tagad mākoņi jau daļēji izklīduši un izskatās ka vairāk nekā arī nebūs, tikai auksta nakts, jo tagad jau vairs tikai +14.

    Rīt sanāk braukt uz Anikšķiem Lietuvā, varbūt tur vai pa ceļam kāds negaiss pagadīsies, kaut gan lietuviešu modelis piektdienai un sestdienai nekādus būtiskos nokrišņus nesola, bet nu ar negaisiem jau neko nevar zināt, kāds lokāls bet negants mākonītis jūlijā var izveidoties jebkurā laikā ja apstākļi labvēlīgi.

    Ielādē...
  15. 13.07.2012 03:54

    Pie manīs vakardiena pagaja dažadī,jā vēl rīta puse bija diezgan saulains,tad sākot ap pusdienlaiku apmācas pilnība,bet lietus gan nebija.Un visu atlikušo dienas daļu bija apmācies un tikai paša vakara ap 20:30 nedaudz uzlīja,bet pavisam nedaudz,es pat teiktu rasīnāja,jo kartīgi nemaz nelīja un kādu 1,5 stundu un tālak atkal bez nokrišņiem.
    Temperatūra vakardiena pa dienu max bija +24,8,bet tā parsvara svarstījas no +21 līdz +23 grādiem uz vakaru nedaudz vēsaks palika un visu dienu pūta neliels D vējš.
    Bet pagaidam šī nakts ir apmākusies un bez nokrišņiem un ir +12,4 grādi.
    Tā kā nav diez ko silts,bet vismaz mana puse tā nelīst kā citur,jo vakar paspējam pat sienu salīkt.

    Ielādē...
  16. 13.07.2012 07:53

    Labrīt! pie manis pašlaik ir daļēji mākoņains laiks temp +14*C lēns vējš.
    Vakardien samēriju rekordaugstu nokrišņu daudzumu:
    Pēc pirmā negaisa samērīju 20 mm
    Pēc otrā negaisa samērīju 24 mm
    Pēc trešā negaisa samērīju 28 mm
    KOPĀ 72 mm.

    Ielādē...
  17. 13.07.2012 08:31

    Negaiss vakar vakarā tā arī neatnāca. Pēc viena patāla bet spēcīga spēriena gan uz brīdi pazuda elektrība, bet pēc tam pērkons nomierinājās, lija gan kādu pusstundu vai mazliet vairāk. Lietus tāds vidējs, pat kārtīgas peļķes nesanāca. Toties naktī ir smuki lijis un arī pašlaik līst, temperatūra tikai +14.

    Ielādē...
  18. 13.07.2012 08:38

    +12,7 gr. un ap 3 naktī bija neliela lietus šturmīte.Tā kā tā samērīju tikai 1 mm spainī.

    Ielādē...
  19. 13.07.2012 03:15

    Neliela atkape pa temu:

    Sovakar pamaniju sarunu starp LVGMC un kadu lietotaju tviteri.

    Oskars Valtenbergs‏@somebody16
    @VSIA_LVGMC Kāpēc meteo radarā vienmēr Rīgas tuvumā ir tukšums nekādus nokrišņu nerāda?

    LVĢMC‏@VSIA_LVGMC
    @somebody16 Tā ir tehniska problēma, kurai aktīvi tiek meklēts risinājums

    Ta ir laba zina, jo LVGMC apzinas so problemu. Protams viens no visefektivakajiem risinajumiem butu 100-150 km uz austrumiem izvietot velvienu radaru. Tad vini aizpilditu viens otra aklos punktus un tiktu neitralizeti citi traucejumi (stari), kuri jau diezgan labi ir izoleti sobrid, tiktu nodrosinats radara parklajums Latvijas galejo austrumu, dienvidaustrumu novadiem un mes labak varetu sekot lidzi bargajiem Krievijas un Baltkrievijas vasaras negaisiem! Protams es saprotu, ka sis scenarijs ir maz ticams, bet pasapnot jau var :D Varbut pec gadiem ...

    Ka jums liekas, ko LVGMC varetu da… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 13.07.2012 08:00

      Būtu labāk rādījuši 400 km radaru.Tas bija ļoti labs radars un tur varētu redzēt negaisa mākoņus virs baltkrievijas un krievijas

      Ielādē...
      1. 13.07.2012 11:06

        Šo problēmu var atrisināt tikai pārvietojot radaru uz citu, daudz atbilstošāku vietu, šis process ir liela nauda:)...pagaidām radars stāv kur tas stāv, un nedomāju ka tuvākā nākotnē kaut kas mainīsies:)...ja jau "mjortvaja zona" ir vairākus gadus bez izmaiņām, tad viņa arī būs vairākus turpmākos gadus bez izmaiņām:)))

        Ielādē...
  20. 13.07.2012 13:02

    Šodien komfortabli jau jūtos tikai tad, kad uz pleciem uzlieku vieglu jaciņu... par vakardienas negaisu neko nestāstāsīšu, jo Siguldas kolēģis Aglims jau visu skaisti aprakstīja. Pie loga termometrs rāda + 20, bet tā kā ir vējelis un samērā daudz mākoņu, pārāk silti nav.

    Ielādē...
  21. 13.07.2012 13:21

    Samsona dienas negaisu mākoņu GALERIJA Rīgā.
    Vakardienas mākoņu GALERIJA
    Šodien MMD, no DR puses nāk lietus CB josla, redzēsim, vai šodien kaut kas līdz Rīgai nonaks vai ne?

    Ielādē...
  22. 12.07.2012 10:10

    OFFTOPIC,,,,,
    Šorīt Latvijas radio sveica Bomu Trici jubilejā-daudz sveicienu ari no manis un lai Tavā vārdā nosauc kādu no ļoti retajiem Latvijas orkāniem:)

    Ielādē...
    1. 12.07.2012 11:20

      Vēlu Tomam šodien kādu skaistu dabas izrādi!

      Ielādē...
      1. 12.07.2012 18:38

        ...un dabas izrāde jau sanāca gan- daudzviet :)

        Ielādē...
      2. 13.07.2012 13:30

        Nebiju kādu laiciņu te iegriezies. Paldies par sveicieniem :)

        Ielādē...
  23. 13.07.2012 14:55

    No vakardienas - arī neliela galerija - "Šoreiz pelēki negaisi". Jāsaka, lai arī pērkona lieti bija masīvi, saules pietrūka (fotografēšanai). Šodien- ir savādāk: un top visai fotogeniski cb mākoņu kadri/ vakarā publicēšu.

    Ielādē...
  24. 13.07.2012 15:11

    Rīts iesākās ar nelielu mākoņu daudzumu, turpmāk daļēji apmācies,m aktīvi veidojas Cb, viens negaiss uz 5 minūtēm uznāca ap 10:30, otrais nelielais gāziens 15:00, rādās ka tuvojas arī kas spēcīgāks. Ducina pērkons.

    Ielādē...
  25. 13.07.2012 17:29

    +18,2 grādi,gatavojos nakts dārza svētkiem pēc 21,00.Ir sajūta ka lietus jau kārtējo dienu aiziet Jūrmalas virzienā, bet šodien par to neskumstu.Tiesa mākoņi ļoti fotogēniski,bet tos jau ari bez manis būs kas safočēs.

    Ielādē...