Aktuālā situācija (nedēļa līdz 5.8.12. )

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 5.8.12. )

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena - Latvija pārdalīta uz pusēm caur auksto fronti. Otrdiena: aiz aukstās frontes, mākoņainība un daži nokrišņi virs Latvijas SUSANNE ciklona iespaidā. Trešdien ciklons atvadās no Latvijas. Ceturtdiena: uz šo diennakti pastiprinās YVES anticiklons, laiks kļūst siltāks. Piektdiena: mērena aukstā fronte šķērso valsti, vietām uzlīst, vakarā atkal negaisi daudzviet. Sestdiena: nedaudz vēsāks aiz aukstās frontes. Svētdiena: nelieli nokrišņi anticiklona ZR pusē.

Attēlu (c): sat24.com  un en.ilmatieteenlaitos.fi

Turpinājums nākamajā nedēļā.

=================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem, pulksten 15:00. Tajā ir ietverta situācijas analīze. Jāņem vērā, ka pats attēls atjaunojas vēlā pēcpusdienā, ap pulksten 17-19.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

==========

ATSKATS UZ IEPRIEKŠĒJĀM DIENĀM

Svētdiena, 5. augusts

Esam neliela anticiklona ZR malā. Nokrišņi gan vietām nedaudz bija - rītā Latvijas centrā un dienā virs līča, tomēr kopumā laiks sauss.

Sestdiena, 4. augusts

Rītā pāri A robežām aiziet aukstā fronte, kas vēl naktī caur negaisiem izplosījās daļā Latvijas. Nelieli nokrišņi vēl centrā un A pusē arī dienā. Pret vakaru pastiprinās neliels anticiklons, debesis skaidrojas.

Piektdiena, 3. augusts

Mērena aukstā fronte  šķērso Latviju, dienas otrajā pusē daudzviet negaisi. Brīžam lietusgāzes, vietām stiprs vējš.

Ceturtdiena, 2. augusts

Virs Latvijas YVES ciklons. Tamdēļ pie mums silts un sauss.

Trešdiena, 1. augusts

SUSANNE ciklons aiziet prom uz Z-Skandināviju, paņemot līdzi prom no Latvijas šim ciklonam piederošos īslaicīgos nokrišņus. Vakarā pāri Latvijai - neizteikta siltā fronte jau no URSULA ciklona.

Otrdiena, 31. jūlijs

Ciklons SUSANNE uz ZR no Latvijas, tamdēļ vēl tā "aukstajā" daļā aiz negaisu frontes vietām ir nelieli nokrišņi. Kurzemes ZR krastos spirgts DR vējš tuvāk šī ciklona centram.

Pirmdiena, 30. jūlijs

Aukstā fronte pabeidz ceļu pāri Latvijai, vēl galvaspilsētā pēcpuspusdienā lietusgāzes, bet nereni negaisi ir Latvijas centrā un austrumu pierobežā. R pusē jau vēsāks gaiss, un laiks bez nokrišņiem. Latvija kārtējo reizi bija liela.

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 04.08.2012 12:20

    Pēc 3. augusta vakara notikumiem no manis ir 3 galerijas...
    * "Cb padebeši pievakarē";
    * "Negaiss vakarā";
    * "Zibens plaiksnījumi naktī".

    13:47: Atjaunoju "Meteo arhīvus".

    Ielādē...
  2. 04.08.2012 00:47

    Priekšpusdienas mākoņainās debesis pamazām aizvirzījās uz A-ZA. Cilvēki saka, ka dzirdējuši pērkonu. Kāds aizdomīgs mākonis aizgāja gar ZR pusi. Pēcpusdienā skaidrojās un sāka pūst mērens DA vējš. Parādījās zemie gubmākoņi. Izveidojās vairākas gubas, kas tomēr drīz izjuka. Saglabājās vairāki mākoņi, kas veidoja tādu, kā joslu. Tie saplūda kopā un ap 18.00 sāka paklusam rībināties. Izveidojās garš negaisa mākonis, kas nepārtraukti rībinādamies gāja mums tuvu garām. Tuvākie spērieni uz zemi bija 1-3 km attālumā. Izlādes mākoņos notika 4 km augstumā. DR pusē visu laiku nāca klāt jauni negaisa mākoņi. Uz R un ZR notika nepārtraukta stipra lietusgāze. Vējabrāzmas brīžiem uzpūta, bet bija vājas. Nepārtrauktais negaiss vilkās līdz 20.00, tad notika neliela atelpa pēc kuras 21.00 uznāca aukstās frontes mākonis ar stipru vēju un vēlāk arī lietu. Zibeņošana šoreiz bija vāja, apm. reizi minūtē. Lietus beidzās ap 23.30. Spiediens noslīdēja līdz 760mm. Lietus 9 mm.

    Ielādē...
  3. 04.08.2012 13:50

    Silti!Patlaban 24,3 ,bet gaiss sutīgs no vakardienas lietus.Kaut ko jau mēģinu dārzā darīt,bet pat pie mums viss pielijis.Nu ko-brīvdiena.

    Ielādē...
  4. 04.08.2012 16:55

    Kārtējā lietus brīzePārdaugavā samaitāja zāles pļaušanu,nekas jau nu dižs ,bet kāds 1mm jau iznāks.

    Ielādē...
  5. 04.08.2012 17:22

    Šodien vēlu vakarā taps mana galerija par vakardienas negaisu, varu pateikt, ka man zibeņus izdevās nofočēt un es esmu laimīgs =))))

    Ielādē...
    1. 04.08.2012 17:25

      Man arī būtu izdevies kādu labu kadru iekadrēt:), bet par nelaimi biju aizmirsis uzladēt savu mobilo telefonu:(

      Ielādē...
      1. 04.08.2012 17:41

        Nekas izdosies pirmdien, jo pirmdien būs arī negaiss

        Ielādē...
        1. 04.08.2012 18:05

          Nu tad ar lielāko prieku gaidīšu, jo negaisi pa nakti šogad manā pusē ir bijuši ļoti reti.

          Ielādē...
  6. 04.08.2012 11:19

    Vērtējot pēc stipruma un varenības,vakar bija 3. spēcīgākais negaiss divdesmit gadu laikā kopš te dzīvoju.Par laimi stipras brāzmas izpalika,pat bija tādai stihijai neparasti mierīgs.Toties augšā ārdijās vareni,tuvākais vertikālais spēriens tikai pāris simtu metru attālumā.Bija kāda pusstunda,kad atsevišķi intervāli starp uguņiem bija tikai 1 - 2 sekundes,bet citādi - nepārtraukta uguns,kas brīžiem apžilbināja tā,ka uz brīdi vairs nebija redzams nekas.

    Tas bija no tiem negaisiem,kad vienīgā doma ir - kaut viss labi beigtos.Par kaut kādu patikšanu tur vairs pat runas nevar būt.

    Ielādē...
    1. 04.08.2012 12:23

      Vai vedam kādu uzskaiti par saviem "top- lielākajiem negaisiem"?

      Ielādē...
      1. 04.08.2012 12:45

        Skatoties pēc dažādiem avotiem, man radies priekštats, ka šovasar Baltkrievijai un Lietuvai visvairāk ticis negaisu un lietus, bet mums atnāk tikai tādas atliekas no negaisa.Pagājušais vakars varētu būt izņēmums, liekas, ka negaiss tikai virs Latvija uzņēma spēkus.

        Ielādē...
      2. 04.08.2012 18:54

        Īpašu uzskaiti nevedu, bet nu aizvadītās nakts negaiss starp šī gada "brāļiem" bija pats varenākais, kaut gan ne tuvu nebija tik traki, kā te N Wests raksta. Tiesa, pēc viena pavisam tuva spēriena, kad gaisma nāca reizē ar sprādzienu, arī elektrība noraustījās, gan šermuļi pārskrēja, bet pārējie bija tālāki. Max bija pēc 0.00, kā jau rakstīju šeit pat vakar naktī. Labi, ka nebija vētras, visvairāk uztraucos, ka tik nepalieku bez elektrības... Vēlāk naktī jau pārsvarā tāla/vidēji tāla ducināšana.
        Summā ir bijuši varenāki, bet precīzāk tagad nepateikšu, meklēt nav laika...

        Ielādē...
    2. 04.08.2012 12:41

      Nu jā, jums jau ar tie lielie zibeņi tieši pāri pārgāja uz līci.Paldies Dievam, labi, ka vēja stipra nebija.Mūsu pusē pērkons tik 2 reizes tuvumā nogranda, visi pārējie kaut kur pa pamalēm, it sevišķi, jūras pusē.

      Ielādē...
  7. 04.08.2012 19:03

    Vakar nakts otrā puse salīdzinoši mierīga, paducināja, pazibeņoja, uzlija, arī daži stiprāki gāzieni bija, bet kopumā viss normas robežās. Nakts silta, ap +18*C līdz pat 5.00, min. t. +17,7*C.
    Pēdējais gāziens uznāca akurāt 5.00, tas bija īss, pēc tam pārsvarā līņāja, bet pēc 6.00 lietus beidzās. Pēc tam vēl viss rīts ilgi apmācies, taču vairs nelija, un pamazām mākoņi atkāpās, pēc pusdienlaika pamazām sāka parādīties arī Saule, kļuva vēl siltāks (kaut arī rītā zem mākoņiem bija ap +20*C), temp. pakāpās līdz +24, vēlāk pēcpusdienā līdz +26*C (max +26,6*C), mākoņi turpināja klīst, līdz ap 17.00 pazuda pēdējie un debesis kļuva pilnībā skaidras.
    Tādas tās arī tagad, vējš visu dienu lēns līdz mērens, tagad pavisam rimties taisās. Pēc 18.00 palēnām vēsāks, taču līdz aukstumam tālu, šobrīd vēl +23,5*C. :)

    Ielādē...
  8. 04.08.2012 20:15

    [Ranka] Šodien pagaidām daļēji apmācies laiks, bez nokrišņiem, lēns vējš ar mērenām brāzmām, max +24* C.

    Ielādē...
  9. 04.08.2012 18:12

    Raitim.
    Laika apstākļus pierakstu kopš 1986.g.tai skaitā arī negaisus,bet par cik īpaši par negaisiem nepriecājos,tad speciāli tos neizrakstu.
    Divi manis pieminētie stiprākie negaisi (faktiski tās bija vērtējamas kā dabas stihijas) bija piedzīvoti 2001.g. 15. un16.jūlija naktīs,sākot no plkst.23.30.Pie manis tie atnāca no DR puses,tātad arī Tavā apkaimē vismaz kaut kam bija jānotiek.

    Tie bija neaprakstāmi dabas spēka demonstrējumi.Esmu pieredzējis,ne tik stipru,bet tomēr iespaidīgu uguņošanu arī atklātā jūrā,uz DR no Gotlandes dienvidus gala,un zinu kā tas garšo,jo tur tam ir sava specifika.

    Manuprāt jebkuram,kas fano par negaisiem,būtu jāpiedzīvo tikai viena īsta šāda veida stihija,lai sajūsma neizbēgami nomainītos,labākajā gadījumā tikai pret apbrīnu

    Ielādē...
    1. 04.08.2012 18:58

      Ari mana muza iespaidigakais negaiss bija tiesi 2001. gada 16. julija nakti. Taja laika dzivoju Bolderaja, kas ir Rigas ziemelu dalja. Negaisi naca viens pec otra visu nakti. Viens specigaks par otru. Dzivoju privatmaja, tadelj dabas varenibu izjutu jo ipasi. Bija daudzi sperieni tiesi pie majas un bija momenti, kad man bija bail. Tiesa tad es vel biju jauns dzeks, man bija 18 gadi. Protams taja laika vienigais informacijas avots bija zinas pa tv un radio, toties salidzinosi nesen atradu satelitatelu seriju no tas nakts un cik var noprast, sie daudzie makoni, kas veidojas virs Lietuvas aktivizejas un sapluda tiesi birs Latvijas un mums ari tika viss bargums!

      No sava ieraksta Vikipedija ari var lasit: "Dobelē tika novērots virpuļviesulis, kas ilga aptuveni 20 minūtes un noietā ceļa garums sastādīja 20 km. Savukārt Grobiņā ap plkst. 18.00 tika novērota krusa, kuras graudu diame… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
    2. 04.08.2012 19:00

      Manā pusē iespaidīgako negaisu piedzīvoju 2010 gada 16 augustā ap plkst 2:00 ar ļoti intensīvu zibeņošanu vismaz 3 zibeņi sekudē. Pie tam novēroju brazmainu veju apmēram līdz 25 m/s. daudzi zibeņi sperā pāris simtu metru attālumā. Līdz viens iespēra mobilajā tornī un pāris dienas nedarbojās sakari.

      Un ieraudzīju arī Lodveida zibeni savas mājas pagalmā, kurš sasprāga ar pamatīgu blīkšķi, ka pat manai mājai viens logs izbira. Sajūtas bija tiešām ļoti baisas.

      Nevienam nenovēlu ko tādu piedzīvot .

      Ielādē...
    3. 04.08.2012 19:37

      Pats stiprākais negaiss bija tad , kad es biju Baltkrievijā atpūsties, naktī uz 5.augustu 2010.gadā tur bija spēcīgs negaiss, negaiss nāca no dienvidiem, no sākuma nākuši vareni superšūnu mākoņi, kur tajos protams pamatīgi zibeņoja, kad iestājās tumšums visa dienvidu mala zibeņoja, zibeņošana bija nepartraukta, zibeņi spēra zemē un tie bijuši resnāki, bija tādi zibeņi, kas sazarojās gaisā un tad pēc stundas sākās spēcīgas lietusgāzes kopā ar krusu, neko nevarēja redzēt viss bija neredzams tikai varēja redzēt zibeņus un pērkona grāvienus, tajā naktī sadega ferma, sadega vēl dažas mājas, tika izsisti logi, labība bija noliekta, koki bija apgāzti, viss apkārt bija aplūdināts, tā nakts bija briesmīga.

      Ielādē...
    4. 04.08.2012 20:31

      Atceros ari vienu loti specigu negaisu 1980. gadu beigas, 1989. vai 1990. gada. Biju mazs un dzivoju Baldone un atceros, kad negaiss naca loti atri un aiznesa gan siltumnicu pa gaisu, gan savam acim redzeju kaa vejs pagalma pacel gaisa metala vannu pilnu ar udeni, apgaza gaisa un aiznes prom. Tas bija loooti bargs negaiss, bet protams, ka datumu neatceros. Meza pie majas bija vairaki koki sasperti.

      Ielādē...
  10. 04.08.2012 21:33

    Pēc pusvienpadsmitiem vairāk nekādu nokrišņu. Bija gan brīži, kad sabrieda tumši mākoņi, arī vējš ezermalā nebija visai silts, bet kopumā pēcpusdiena jauka. Tagad +17, mierīgs, skaidrs, vienīgi DR pamalē nelieli spalvu mākoņi.

    Ielādē...
  11. 04.08.2012 23:51

    Pie manīs pagajuša nakts bija mierīga ar skaidram debesīm un tikai uz rīta pusi saradas vairāk mākoņu un pilnība apmācas ap 6:30 un ap kādiem 7:20 pavisam nedaudz uzlīja un tas arī viss atkarība no citam vietam.Bet tā nākts bija samēra silta un min bija +17,9 grādi.
    Dienās lielāka daļa pagāja ar apmākušos laiku un tad uz vakara pusi,mākoņi pa malam salīda un uzspīdeja saule un ta līdz saules rietam un tikai spīdēja saule un lietus vairāk nebija.
    Bet temperatūra pirmāja dienās puse kā bija apmācies bija ap +23,+24 grādīem,bet kā uzspīdēja saule tā pakāpas līdz pat +28 grādiem,bet max bija reģistrēts +29,1 grāds.Un visu dienu pūta neliels R vējš.
    Bet pašlaik ir skaidrs un sabieze migla un ir +19,5 grādi.

    Ielādē...
  12. 05.08.2012 02:52

    Vakars un nakts pirmā puse pilnīgi mierā, bezvējš, skaidras (vai daļēji skaidras - visu jau redzēt nevar ;) ) debesis, visnotaļ silts - 21.45 +18,8*C, 22.50 +17,3*C, 0.40 +16,5*C, tagad +15,3*C. Sēžu pie atvērta loga, vēsumu tikpat kā nejūt, vien svaigums istabā nāk. Patīkams laiks! :)

    Ielādē...
  13. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
    04.08.2012 19:06

    Mans TOP negaiss ir 2010.g.8.augusts.Man tā bija vēl nebijusi stihija,briesmīgs negaiss ar orkāna stipruma vēju.Kaut ko tādu,nekad vairs negribētu piedzīvot...Šodien-jauka diena,naktī nedaudz palija.Gar malām ducināja pērkons.

    Ielādē...
    1. 04.08.2012 19:14

      Otrajā vietā es arī ierindotu 2010 gada 8 augusta negaisu. Tas ari bija ļoti iespaidīgs negaiss. Ta laikā man pazuda elektriba un telefona un interneta darbība bija traucēta vairākas dienas.

      Ielādē...
      1. 04.08.2012 20:13

        Jā, 2010. gada 8. augustu dabūju izjust arī es... Pilsētā gan mazāk, kaut pats dabūju dušu ar pamatīgu krusu uz galvas piedevām - pārķēra negaiss mani ceļā uz mājām, zibeņi arī daudz un tuvi bija, mazliet pabaisi gan, cik atceros, taču novadā baigie postījumi bija, tas jau gan ne tik daudz negaisa, cik to pavadošās vētras dēļ... Tieši tas bija tas trakākais...

        Ielādē...
      2. 04.08.2012 20:19

        2010. gada 8. augusts topa negaiss arī man. Tas bija salīdzinoši īss, taču ar pamatīgu pūtienu, lietusgāzi un zibeņošanu, gaisa temperatūras kritums no +32* un +18* C. Mans gals (Ranka un tās apkārtne) sevišķi necieta, iespējams, skāra kāda vājā zona. Kuriozi, es pēc šīs vētras devos sēņot ;D. Elektrība un pārējās komuniukācijas bija atslēgtas 4 stundas.
        Vēl intensīvi negaisi manā pusē bija 2007. gada maijā un augustā, tad iespaidīgs bija zibeņošanas šovs.

        Ielādē...
        1. 04.08.2012 22:28

          Mans tops ir šeit...
          * 2012. tops par aizvadītā gada daļu (atjaunoju bieži)
          * Mans negaisu tops kopš manu novērojumu sākuma (1976. gada 8. marta...) (atjaunoju dažas reizes gadā).

          Ielādē...
        2. Maija - Jaunpiebalgas pag. - 0 novērojumi
          05.08.2012 08:13

          Pie mums gan gāja pa gaisu viss,kas nebija piesiets...Jumti,3-metrīgā papīrmalka,utt.Skats bija briesmīgs.Elekrība nebija 3 dienas!

          Ielādē...
    2. 04.08.2012 20:49

      Seit ir mans raksts par 2010. gada 8. augusta negaisu.

      Ielādē...
  14. 05.08.2012 10:28

    Esmu atjēgusies dartbā.Naktī pilnmēness,no rīta rasa un +12,3 grādi.

    Ielādē...
  15. 05.08.2012 12:35

    "Meteodiena 5.8.12." man ir "zaļajā režīmā" jeb atjaunojumi 2s stundā, kaut ko šodien interesantu ceru pie debesīm sagaidīt...

    Ielādē...
  16. 05.08.2012 14:22

    Paldies,Raiti,par aktuālās situācija aprakstu šodienai:)Pēdējais teikums foršs (nu kāpēc nav pieejami dažādi vieplīši, man tagad vajadzētu tādu šķemīgu smaidiņu):))
    Viss, skrienu, jāpaspēj vēl zālīti nopļaut,kamēr atrakcijas nav sākušās.

    Ielādē...
  17. 05.08.2012 18:01

    Nakts otrajā pusē vēsums lielāks, min. t. +13,3*C. Rīts un diena Saules zīmē, debesīs vien nedaudz baltu mazu mākonīšu. Neliels vējiņš, diena silta, +25...+26*C, max +26,3*C. Šobrīd viss līdzīgi, +24,9*C. Lielisks laiks! :)

    Ielādē...
  18. 05.08.2012 21:18

    Šodien manā pusē pārsvarā jauka saulaina diena, debesīs bija gubumākoņi, bet tie nebija draudīgi. Lēns vējš. Temp no rīta +12,5°C. Max dienā +25,6°C. Pašlaik +22°C jauks un saulains vakars un pilnīgs bezvējš.

    Ielādē...
  19. 05.08.2012 21:18

    [Ranka] Šodiena pagāja mierīgi, bez nokrišņiem, pārsvarā neliels mākoņu daudzums, brīzīem daļēji apmācies, tagad daļēji apmācies ar spalvu mākoņiem, mērens DR vējš. Min naktī +13* C, Max dienā +25,5* C.

    Ielādē...
  20. 05.08.2012 21:29

    Tagad netālu pa D malu iet diezgan liels, patumšs mākonis, bet izskatās, ka virsū nevirzās. Pārējā debess daļā daļēji mākoņains/neliels mākoņu daudzums. Pilnīgs bezvējš, aizvien silts, šobrīd +21*C.

    Ielādē...
  21. 05.08.2012 21:31

    Jauka silta diena bez nokrišņiem.

    Ielādē...
  22. 31.07.2012 13:14

    Skaisti! Oficiāli gan rp5.ru gan wetteronline.de ziņo tikai par niecīgu, 0,8 mm lielu nokrišņu daudzumu vakar Rīgā. Lūk tā arī rodas statistika. Un pēc kāda laika jau būs aizmirsts par vakardienas stipro lietu. Ja pastāv tik liderīga uzskaite, tad priekš kam viņa vispār vajadzīga?

    Ielādē...
    1. 31.07.2012 13:30

      Mums tās mērīšanas vietas ir par maz. Vienā pilsētā - kā Rīga, vajadzīgs kā minimums mērierīces ar "oficiāliem rezultātiem" pilsētā kādās 20 vietās. Kas gan arī vēl nerisinās patieso nokrišņu daudzumu apzināšanu - kā problēmu. Jo sevišķi negaisu laikā: kad nokrišņu brāzmas intensitātē mainās nelielos attālumos.

      Ielādē...
      1. 31.07.2012 14:03

        Mums būs jāveic ''meteospainīša metodes'' propoganda visā Ltvijā-lai nu kas ,bet spainītis jau atradīsies gandrīz vai katram,un Tava metode jau kā skatos ,tautās ir izgājusi.Sarežģīti ar tas nav,un kaut ari ne oficiāli,bet apskatāmi rezultāti mums būtu.

        Ielādē...
        1. 31.07.2012 14:12

          Bet Saulcerītei - žetons par jēdziena "meteospainītis" izgudrošanu ;)

          Ielādē...
        2. 31.07.2012 18:15

          Nesen uzgaju majas lapu, kira ir apvienojusies vairak ka sesi tukstosi ASV meteoentuziasti un vini ir izveidojusi meteotiklu, kura tiek meriti nokrisni. It ieviests nokrisnu meritaja standarts (vienots mertrauks), dati tiek apkopoti vienlaicigi, visa valsti un katru dienu tiek publiceti majas lapa.

          Atradisu to lapu un ieliksu linku nedaudz velak.

          Te links: www.cocorahs.org Seit prezentacija: www.cocorahs.org
          Mums vajag tapat :)

          Ielādē...
          1. 31.07.2012 18:45

            Saite, protams, labā- kurš Latvijā uzņemsies "nokrišņu mērītāju komūnas" vadību un saites sagatavošanu...?

            Ielādē...
            1. 31.07.2012 18:57

              Varbūt meteolapā izveidot speciālu latvijas karti, kurā varētu katrs no savas puses kurā laika vērotajs atrodas atzīmēt novērojumu vietu (punktu kartē) un pierakstīt nokrišņu daudzumu.

              Ielādē...
              1. 31.07.2012 19:08

                Tas visnotal butu labs sakums. Kas zin, varbut es ar laiku varetu izveidot sadu majas lapu. Majas lapu veidosanas pieredze ir :)

                Ielādē...
          2. 01.08.2012 00:18

            Varbūt es īsti kaut ko nesaprotu, bet kādēļ tas ir vajadzīgs, kādēļ vajag zināt nokrišņus katrā sētā?

            Ielādē...
            1. 01.08.2012 00:44

              Taja majas lapa viss ir aprakstits, palasi seit: www.cocorahs.org

              Principa ir ta, jo vairak un precizaki dati, jo labak var novertet situaciju un prognozet situacijas attiestibu lidzigu procesu laika nakotne. Tiri cilvecigi, vai tev nebutu interesanti piemeram uzzinat cik tad kads konkretais negaiss atnesa lietu, jo tagad, ja tas neskar kadu no retajam meteostacijam, tad mes nekad to ari neuzzinasim - statistikai.

              Personigi man tas ir svarigi ari tadelj, ka tada veida tiek pec iespejas detalizetak dokumentati dabas procesi. Ta iemesla delj esmu uzsacis informacijas apkoposanu Vikipedija, jo pirms darba uzsaksanas saskaros ar situaciju, ka visa informacoja bija sadrumstalota, nepilniga un izmetata pa dazadam saitem.

              Ielādē...
              1. 01.08.2012 23:05

                To es visu izlasīju, bet es vairāk meteoroloģiju uzskatu par māku prognozēt laiku.
                Statistika ir laba lieta, bet vai ir nepieciešama tik sīka uzskaite? Vai tas mums palīdz labāk prognozēt laika apstākļus?

                Ielādē...
                1. 05.08.2012 21:46

                  Jo labāka un smalkāka statistika- jo nākotnē ticamākas prognozes ;) Jau dažos rakstos senāk izsacījos: statistikai reizēm varētu būt fatāla nozīmē. Jo sevišķi - ja to "neņem" galvā. Japānas 2011. gada marta notikumi to pierādīja...

                  Ielādē...
    2. 31.07.2012 14:13

      Abi minētie avoti gan ir privātas lapas, neviss oficiāli meteodienesti.

      Ielādē...
      1. 31.07.2012 18:20

        Vispār man prātā "uzprasās" lielāks raksts- kas tad ir "oficiāli", kas tad ir "neoficiāli" rezultāti.

        Ielādē...
  23. 05.08.2012 23:35

    Silts, mierīgs nakts sākums. +19,4*C.

    Ielādē...
  24. 05.08.2012 23:46

    Pagajuša nakts pie manīs silta un skaidra un ar miglu un min temperatūra bija +16,8 grādi.
    Dienā parsvara saulaina ar mainīgu mākoņu daudzumu kas uz naktī pazūda,un pūta neliels DR vējš un max grādi bija +27,9,bet tā parsvāra turējas ap +25,+26 grādiem.
    Bet pašlaik ir skaidrs un spīd dilstošs mēness un ir sabiezējusī migla un ir +19 grāds,tā ka silts vakars ir joprojām.

    Ielādē...
  25. 05.08.2012 00:53

    Vakar vakarā virs mums izveidojās lielu mākoņu virkne, kas 20.00 atnesa īslaicīgu lietus brāzmu. Vēlāk skatījos radaru un redzēju, ka tieši tad Zemgalei pāri gājuši vairāki lietusmākoņi. Tie bija iespaidīgi, tomēr inversijas slānim cauri netika un līdz ar to pērkonu neizraisīja. Pie mums nolija 3 mm. Spiediens kopš rīta drusku pakāpās līdz 761mm un tāds bija visu dienu.

    Ielādē...
    1. 05.08.2012 01:37

      Sveiks. Pastasti ludzu par savam noverojumu kladem. Kada forma tev ir veikti ieraksti? Vai nevari nofotografet kadas paris lapas un ievietot mums apskatei. Loti interese, ka tu to dariji! :)

      Es ari agrak veicu vieteja meroga noverojumu pierakstus (1996-2001) un tagad es loti nozeloju, ka es izvelejos veikt pierakstus simbolos un tikai par laiku aiz loga. Butu bijis daudz daudz daudz noderigak, ja es veiktu rakstisku laikapstaklu fiksaciju visai Latvijas teritorijai, ka es to tagad daru Vikipedija. Tiesa, tad nebija interneta un vienigais informacijas avots bija radio, tv un personigas acis :)

      Ielādē...
      1. 06.08.2012 01:18

        Parastas klades, kurās es atzīmēju katru dienu: temper. dienā un naktī, spiedienu mm Hg, mākoņainību ballēs, nokrišņus mm, ziemā sniega biez. cm, pērkonu un lielos gubmākoņus atsevišķi, miglu, krusu. Uz brīvajām malām dažreiz aprakstu kādu sevišķi dullu nelaiku. Pēc kādiem 3 gadiem tā klade ir briesmīga paskata. Tad es visu pārrakstu zolīdās kantora grāmatās. Diemžēl tur paliek ļoti maz vietas notikumu aprakstam. Tā iznāk, ka man arī viss ir atzīmēts ar simboliem.

        Ielādē...