Aizvadītās nedēļas lietavas Rīgā.

Aizvadītās nedēļas lietavas Rīgā.


Pēc Toma Briča un lsm.lv materialiem.

LIETAVU IEMESLS - SILTĀ UN GARĀ VASARA

Aizvadītās nedēļas spēcīgo lietavu viens no galvenajiem iemesliem ir šogad piedzīvotā siltā un neparasti garā vasara. Ūdens Baltijas jūrā un Rīgas līcī ir pamatīgi iesilis, un tā kā šī vasara bija neierasti gara, tad arī ūdens iesila biezākā slānī kā parasti. Attiecīgi arī ūdens atdzišanas procesi norisinās lēnāk. Siltais ūdens ir energijas avots lietus mākoņiem. Aukstās gaisa masas, kas ieplūda mūsu reģionā pagājušajā nedēļā, radīja lielu temperatūru kontrastu starp ūdens virsmu un augstākiem atmosfēras slāņiem. Pētījumi rāda, kā brīdī, kad temperatūras starpība starp ūdens virsējiem slāņiem un atmosfēru apmēram pusotra kilometra augstumā sasniedz 13 un vairāk grādu, virs jūras un līča strauji sāk veidoties gubu/lietus mākoņi.

Pēc IMHI informācijas, aizvadītajā nedeļā līča ūdens virsmas temperatūra bija 13-16 grādi, savukārt gaisa temperatūra 1,5 km augstumā pazeminājas līdz -4 ... -6 grādiem. Temperatūras starpība reizēm sasniedza 20 un pat drusku vairāk grādu. Tik ievērojama temperatūru starpība ir samērā reta parādība, un novērotais konrasts radīja ļoti spēcīgu konvekciju jeb siltā mitra gaisa pacelšanās no jūras un līča virsmas augstākos atmosferas slāņos. Tur savukārt, gaisam strauji atdziestot, kondensējas mitrums un rodas mākoņi.

Aizvadītajā nedēļā radās lieli un spēcīgi gubu/lietus mākoņi, kas nesa ne tikai stipru lietu, bet arī krusu un pērkona negaisu. Tā kā visu nedēļu dominēja Z, ZR puses vēji, lietus mākoņu joslas pārsvarā skāra rajonus uz dienvidiem no līča (Rīgu un Jūrmalu), kā arī citus valsts centrālus un rietumu rajonus. Šo procesu saucam par līča efektu (lake effect). Parasti tas nes lielu nokrišņu daudzumu samērā nelielām, šaurām piekrastes teritorijām, pretvēja krastiem. Jo tālāk sauszemē, jo nokrišņu iespēja un intensitāte samazinās, taču pie stiprākiem vējiem un citu labvēlīgu apstākļu sakritības, līča efekta nokrišņu mākoņu joslas var iestiepties tālu iekšzemes teritorijās vai pat aiz Latvijas robežām.

NOLIJUŠAIS NOKRIŠŅU DAUDZUMS

Līdz ar spēcīgākajiem līča efekta nokrišņiem, Rīgā ir piedzīvots viens no lietainākajiem septembriem novērojumu vēsturē. Pagājušās nedēļas laikā Rīgas centrā nokrišņu daudzums sasniedza 87 mm, Rīgas lidostas meteostacijā samerīti pat 114 mm, kas krietni pārsniedz septembra mēneša normu. Par normu var uzskatīt vidējo nokrišņu daudzumu, kas izkrīt pēdējās desmitgadēs, un Rīgā septembra mēnesī tas ir 83 mm.

Kopumā septembrī nokrišņu daudzums Rīgas centrā sasniedza 131 mm, Teikas meteostacijā 146 mm, bet lidostā - 162 mm, kas gandrīz divreiz pārsniedz mēneša normu. Spriežot pēc LVĢMC radara datiem, Jūrmalas pusē nokrišņu daudzums varētu būt vēl iespaidīgāks. Šis bija lietainākais mēnesis Rīgā kopš 2011. gada augusta, kad nolija 141 mm.

LVĢMC dati liecina, ka lietainākais septembris centālajos rajonos novērojumu vēsturē bija 1986.gadā, kad Ropažu novada Zaķos nolija 200 mm lietus.

DAŽVIET ARĪ SEPTEMBRĪ TURPINĀS SAUSUMS

Nebūt ne visur Latvijā šīs septembris padevies tik lietains. Vietās, kuras neskāra līča efekta nokrišņi, ir lijis krietni mazāk un daudzviet kopumā septembrī turpinājās sausums. Piemēram, Vidzemes centralajā un austrumu daļā, kā arī Latgalē, nolija piecas reizes mazāk, kā Rīgas apkārtnē. Minētajos reģionos septembra nokrišņu daudzums sasniedza vien 30-40 mm.

Neskatoties uz vēso laiku, ūdens temperatūra līcī nav būtiski pazeminājusies, tāpēc līdzīga situācija šoruden vēl var atkārtoties. Līča efekts, laikam paliekot arvien aukstākam, rudens otrajā pusē un ziemas sākumā, galvenokārt piekrastes rajonos var nest arī ļoti stipru snigšanu. Tā pirms desmit gadiem, 2003.gada 26. oktobrī Rīgā uzsniga 39 cm bieza sniega sega, bet 10 km attālumā šajā periodā nebija snidzis nemaz.

P.S. Pēc raksta publicēšanas pēdējās septembra dienās Rīgā vēl nolija daži mm nokrišņu, tapēc kopējais nokrišņu daudzums septembrī ir : Rīgas centrā 132mm, bet Rīgas lidostas meteostacijā 169 mm.  Bet Dobelē septenbris bijis lietainākais meteonovērojumu vēsturē ar 130 mm nokrišņu.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 30.09.2013 10:00

    Pagājušajā nedēļa piedzīvotais šķiet, ka bija viens no intensīvākajiem līča efektiem pēdējo gadu laikā. Kaut kad oktobra beigās vai novembrī, kad gaisa temperatūra zemāka līdzīgas situācijas atkārtošanās varētu atnest Rīgai un tās apkārtnei ap metru sniegu dažu dienu laikā - tas gan būtu interesanti.

    Ielādē...
  2. 30.09.2013 11:55

    Mjā, līdz pat pērnās nedēļas nogalei, kad mazliet pasmidzināja, kopš augusta sākuma pie mums lietus ir bijis tikai divas dienas! Pat dziļas akas ir krietni pasausas un ir zināmas bažas, kas notiks janvārī-februārī, kad gruntsūdeņu aprite ir visgausākā.

    Ielādē...
  3. 30.09.2013 12:38

    Kad piekdienas vakarā atgriezos no mammas dzimšanas dienas padomāju:
    - Nu ja - Var redzēt, ka šī gada "Zinātnes nakts" ir veltīta ūdenim - pat daba to atbalsta! :(
    P.S. tūlīt aizies komentāri,ka Latvijas nomalēs viss ir izžuvis.

    Ielādē...
  4. 30.09.2013 13:02

    Negribu būt nejauks, tomēr... Ja autors pats ar latviešu gramatiku ir uz jūs, tad varēja tak palūgt meteolapiešu palīdzību. Nu traki griež acīs visi tie 'aukstumi' par augstumiem runājot, par lērumu pārrakstīšanās kļūdu nemaz nerunājot. Raksts tomēr nav fiksi uzmests komentārs, drusku pie kvalitātes būtu jāpiedomā.
    Bet par saturu pozitīvi, tieši šādus īsus un informatīvus rakstiņus gribas redzēt Meteolapā.

    Ielādē...
    1. 30.09.2013 13:41

      Šis jau nav akadēmisks raksts, tādēļ man gramatika it nemaz netraucē :) Ja runā par stilu, tad komentārā, kuru komentēju arī ir interesantas lietas. Piem. vienā teikumā saliktas divas vāji saistītas lietas kādam ar var nelikties simpātiski :) Un vēl citiem varētu patikt saikļī starp teikuma daļām :)

      Bet nu es jau tā nedaudz paķircinu :)
      Raksta vēstījumums lasītājus šķiet sasniedz.

      Ielādē...
  5. 30.09.2013 15:23

    Intensīvākais līča efekts pēdējo gadu laikā - nekas pārsteidzošs. Pēc tadas vasaras ūdenim vajadzēja labi ieslt, kas arī notika, un pārējais - tas pats no sevis...

    Ielādē...
  6. 30.09.2013 17:26

    Un tā kā ūdens sen jau bija sasilis, tad Rīgā sen jābūt izpirktiem lietussargiem(prognoze)Ceru, ka Rīgas līcī nebija Persijas līča efekta (tur, kā te mēdz teikt) bija cita veida nokrišņi :((

    Ielādē...
  7. 01.10.2013 08:47

    Šis tiešām bija varens un skaists jūras efekts. Bez svarīgās temperatūŗā starpības gradienta bija vēl viena svarīga komponente kas veicināja jūras efektu - diezgan patstāvīgs un vidēji stiprs vējš.
    * Ja vējš ir par stipru, tad gaiss ātri pārskrien līcim un maz kas paspēj izveidoties.
    * Ja vējš ir par vāju, tad konvekcija ir neregulāra, un krastam maz tiek.
    * Ja vējš ir mainīga virziena (piem. geogrāfiski) tad arī konvekcija arī nepaspēj attīstīties.
    * Ja vējš ar augstumu strauji maina virzienu, tad arī konvekcija arī nepaspēj attīstīties.
    Tātad vislabākie apstakļi ir kad:
    * liela temperatūras starpība starp ūdeni un 850 hPa(ap 1,5 km) augstumu
    * vējš ir vidēji stiprs
    * Vēja virziens ar augstumu maz mainās
    * Vēja virziens virs līča (ģeogrāfiski) maz mainās.
    * Veja virziens ir maz mainīgs laikā.
    * Vēja stipurms ar augstumu strauji pieaug.
    * Piezemes slānī augsts gais… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  8. 30.09.2013 16:09

    Es sapratu, ka "Līča efektam" nepieciešams ziemeļvējš. Kur tad ciklonam jāatrodas, lai sanāktu "Līča efekts".
    P.S. Vai Persijas "Līča karu" arī izraisīja "Līča efekts"? :)

    Ielādē...
    1. 30.09.2013 20:24

      Kariem ar līča efektu ir vismazākā saistība, pie tam Persijas līcī nemaz nav piemērotu apstākļu, lai tas veidotos (līča efekts).
      Pārlasam vēlreiz Vikipēdijas definīciju:
      "Jūras efekta nokrišņi (tiek dēvēti arī kā Ezera efekta nokrišņi) ir auksto gaisa masu plūšana pāri lielai un neaizsalušai ūdenstilpnei, kuras rezultātā rodas konvekcija (vertikāla siltumapmaiņa)." Tātad tam nav liela sakara ar vēja virzienu, bet visbiežāk līča efekts tieši veidojas, pūšot rietumu, ziemeļrietumu, Latvijas gadījumā nedaudz retāk ziemeļu un ziemeļaustrumu vējam pavisam reti, biežāk pūš tieši ZR vējš. Bet vēlreiz atkārtoju: tam nav liela sakara ar vēj avirzienu, vien aukstais gaiss mums parasti ienāk no ziemeļiem un rietumiem, bet ja vējš ir no dienvidiem vai austrumiem un nes aukstu gaisu (kā notiek ļoti reti), tad līča efekts vairāk trāpa Zviedrijai. Tagad skaidrs?

      Ielādē...
      1. 01.10.2013 17:24

        "tiek dēvēti arī kā Ezera efekta nokrišņi"
        Hm, jau pirms kāda laiciņa sāka šķist: vai tik tiem lietiem (salīdzinoši nelieliem), kas skar tikai A pierobežu, un nāk no Ziemeļiem nav kāda saistība ar ziemeļos esošo Peipusu? Estiņu radarā ļoti labi redzami bija. Kā šķiet kompetentākām personām? Būtībā šis laikam būtu jautājumu sadaļas jautājums.

        Ielādē...
  9. 30.09.2013 13:40

    Ko atruma varēju, pielaboju, laiks man nav daudz. Nosit mani, bet nesaprotu, ka meteolapā rakstam var pievienot bildes ja nevar nemt no sava PC.. Pie tam ar bojatu datoru, kam nestrada copy/paste funkcija tas laikam nav iespējams. Jā kād vēlās pieteikties izlabot gramatikas kļudas- laipni lūdzu, pālīdziet, pats laikām vairāk neko diži neizlabošu, neesmu beidzis latviešu skolu...

    Ielādē...
    1. 30.09.2013 14:22

      Dodiet ziņu uz e-pastu, pievienosim nepieciešamos attēlus.

      Ielādē...
    2. 30.09.2013 14:41

      Nekas, nevajag jau rakstam būt perfektam. Cerams, ka šos rakstus nelasa Latviešu valodas aģentūra. Un vispār pārsteidzoši labi rakstat latviski. Man personīgi kļūdas netraucē. tas, ka esat vienīgais krievs vai vismaz krievvalodīgais (neuztveriet kā apvainojumu) nekas nav. Cilēkus jau pēc sirds vērtē un rakstus pēc satura, nevis kļūdām. Nav jau nekāds diktāts.

      Par attēliem.
      Palīdzēs manis uzdotais jautājums:"Piedodiet, es īsti nesaprotu, kā rakstā ievietot attēlu...". Pameklējiet jautājumu sadaļā.

      Ielādē...
    3. 30.09.2013 22:13

      Nū,vecīt, ja neesi beidzis latviešu skolu un latviešu valoda nav dzimtā, tad par šitādu rakstu cepuri nost un kāju virsū! Nekad neesmu pamanījis, ka Tev būtu valodas problēmas, te agrāk viens no A robežas rakstīja, viņam bija jūtams.
      Raksts man patika ar savu īsumu un konkrētību, viss ir skaidrs. Paldies tev par šo rakstu!

      Ielādē...
    4. 01.10.2013 21:37

      Raksts tiešām lielisks, nekādu vajadzīgu labojumu te neredzu (droši vien gan lasīju jau laboto variantu). Viss ļoti labi, īsi un saprotami izstāstīts, super! :)

      Ielādē...
  10. 30.09.2013 18:43

    Raksts, protams, ārkārtīgi dezinformatīvs. Atkal jau nekaunīga melošana par IT KĀ fenomenāli garu un svelmainu vasaru (jūlijs un augusts bija nožēlojami normāli pat pēc aizvēsturiskās un slepenās normas), kuras dēļ Rīgas līcis IT KĀ sācis vārīties. Patiesība ir daudz skaudrāka - līcis bija normāli sasilis, kā teju katru vasaru pēdējos 20 gados (nu ļoti ierasta lieta), savukārt milzīgo nokrišņu daudzumu nodrošināja NEPARASTI aukstais gaiss virs ierasti vēsā līča (peldsezonu nācās beigt daudz agrāk kā citos septembros). Un nebija nekādu 20 grādu atšķirība, jo līcī nebija nekādi +14 - tur jau sen ir vēsāks.
    "ūdens temperatūra līcī nav būtiski pazeminājusies" Nu cik var liet "ūdeni"? Protams, ūdens ļoti strauji atdzisa, jo tā ir nepielūdzamā fizika - visi tie gubu mākoņi jeb milzīgais ūdens daudzums, kas no tiem izkrita, tika "izņemts", iztērējot prātam nea… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 30.09.2013 20:02

      Cienītā Dūmakas kundze! Jūs šobrīd izrādāt klaju necieņu pret raksta autoru! Ja jums nepatīk Šis raksts, tad labāk neizpaudiet savu nievājošo kritiku! Saprotu to, ka raksta autoram ir problēmas ar Latviešu valodu, bet viņš vismaz cenšas kaut ko rakstīt, bet jūs tikmēr šo rakstu nolejat ar "mēsliem". Beigsim vienreiz riet, tā kā sētas kranči.

      Ielādē...
      1. 30.09.2013 20:18

        Taisnība Weathermanam, bet Dūmaka: "milzīgo nokrišņu daudzumu nodrošināja NEPARASTI aukstais gaiss virs ierasti vēsā līča (peldsezonu nācās beigt daudz agrāk kā citos septembros)." Lūk, šeit jūs spļaujat uguni acīs - jo zinu daudzus, kas šajā septembrī vēl peldējās un uzskatīja to par brīnumu. Zinu, ka jau esat zem šī kaut ko atspļāvusi pretī par 2006. gada labo septembri utt. Bet nu tā nevar, kaut kādai pilītei cieņas jau taču jums ir jābūt!

        Ielādē...
        1. 01.10.2013 21:47

          Cerēt uz šāda troļļa godu un sirdsapziņu ir bezjēdzīgi, jau biju rakstījis par to... Tur nav nekādas cieņas un nebūs. Bet nu šāds nievājošs teksts komentārā par ļoti labu rakstu prasās pēc radikālākiem soļiem, noliedzot šādam neradījumam iespēju komentēt. Cik ilgi lapas uzturētāji vienam trollim ļaus spļaut virsū cilvēkiem?!...

          Ielādē...
  11. 30.09.2013 22:44

    Edgarsab: Vēja virzienam pie līca efekta, lai tāds rastos nav izšķiroša nozime, svarigs ir tieši temperatūras kontrasts starp ūdens virsmu un gaisa masam virs tām, un ari to masu mitrumu un nestabilitati, ja parasti tam labveligi apstākli ir ciklona aizmugurē vai aukstajā sektorā, līča efekta mākoni virzās pa vējam, bet pie ziemeļu, ziemeļrietumu vejiem tie mākoņi trapa tieši Rigai un Jūrmalai, pie citu virzienu vējiem tie nāk slapināt citus krastus :)
    Dumaka: Nekur jau rakstā nav pieminēts, ka apstākli bija unikāli vai FENOMINĀLI, turklat vasara ka jau teikts nebija svelmaina un karsta, bet SILTA UN NEIERASTI GARA, galvenokārt tas notika uz maija un jūnija mēnešu rēkina... Par neiertasti aukstu gaisu varetu piekrist. Neesmu nekads liels meteospecialists ar atbilstošu izglitibu,vienkārši gribejas padalities ar manuprat interesantu un aktualu informaciju, tapec kopumā Jusu uzbrukums … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 30.09.2013 23:00

      Ja ir laiks citiem, atvainojos, dirst virsū, tad ir laiks arī rakstiem un novērojumiem. Te ir jautājums par gribēšanu. Pati jau skandina, ka Latvijā tādas meteoroloģijas nav un neko nedara lietas labā. Nu..

      Ielādē...
      1. 30.09.2013 23:28

        Nu iepriekšejie kritizetāji, kas te iemaldijas un aizgaja vai izbanoti arī neko lietas labā nedarija, lai uzlabotu lapai kadu info profesionala limenī, beigas tik keras pie citu kritizēšanas un apvainojumiem, un atklātam trollingam, šis izskatas pec topoša nākama tāda varianta. Bet žel, butu tiešam interesanti palasit viņu informāciju, ari dažiem iepriekš te bija interesantas domas un viedokli, zināšanas, kas vareja atrast vietu diskusijās, rakstos, bet ta nenotika, žēl.

        Ielādē...
      2. 01.10.2013 11:13

        Ja jau mans, zinātkāres vadītais, nevainīgais jautājums meteolapai diskusiju komentāros novirzija neierastā virzienā, tad man arī jādod savs ieguldījums šī jautājuma risināšanā :) :
        simboliskā virziena oficiālais saits

        Ielādē...
        1. 01.10.2013 11:25

          :))))))Uzlaboji garīgo,smieklīgi un atjautīgi.

          Ielādē...
          1. 01.10.2013 13:50

            Jā, patiesi.:))))

            Ielādē...
        2. 01.10.2013 17:18

          Labais :))) Dažiem lieti noderēs :)))

          Ielādē...
        3. 01.10.2013 21:52

          Labs!!!! :D :D :D

          Ielādē...
        4. 02.10.2013 10:37

          Jūs visi jau atpakaļ? Tur taču skaidri uzrakstīts:
          - No turienes neviens vēl nav atgriezies.
          :D :D :D

          Ielādē...
  12. 05.10.2013 17:49

    Man ļoti patīk līdzīgie raksti, viss ir skaidrs, saprotams, loģisks.Plus vēl lietusviira komentārs...,kad viss īsi tiek salikts "pa plauktiņiem".

    Ielādē...