Aktuālā situācija (nedēļa līdz 2.2.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 2.2.14.)

Nedēļa aizgājusi. Līdz pat ceturtdienai bijām CAN anticiklonā. Tas no Krievijas ZR rajoniem mums nesa salu, dažās naktīs pie skaidrām debesīm līdz -23 grādiem, un arī dienās gaiss nesasila augstāk par -10. Bet no piektdienas laiks mainījās. Ciklona iespaidā palielinājās mākoņainība- piektdienas vakarā un sestdienas naktī daudzviet vērojami sniega nokrišņi, reizē ar brāzmainu (daudzviet līdz 20m/s) D vēju arī putenis. Svētdienas pēcpusdienā cita nokrišņu josla atnesa sasalstošu lietu, kas daudzviet radīja uz zemes apledojumu.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 2.2.14.

  

Ciklons aiziet uz Z pusi, naktī un agrā rītā ir  neliels sniegs plus putenis daudzviet pie brāzmaina D vēja. Pēcpusdienā jauna nokrišņu josla, kur vairāk vērojams lietus, salstošs lietus un ledus graudi no debesīm. Daudzviet uz zemes rodas apledojums, atkala.

Sestdiena, 1.2.14.

  

MAYLA ciklona fronte priekšpusdienā nes sniega nokrišņus un pat puteni, dienā vietām vērojams sasalstošs lietus. Visas dienas garumā: ir brāzmains D vējš, dažviet vel 15-18m/s. Gaisa plūsmai nākot no D puses, gaisa temperatūra paaugstinās, un mums ir siltākā diena 3 nedēļu laikā.

Piektdiena, 31.1.14.

  

MAYLA ciklona mākoņi ar pirmajiem nokrišņiem nāk no D puses, dzenot ilgstošo anticiklonu prom uz Krieviju - no kurienes tas bija nācis pirms 18 dienām.

Ceturtdiena, 30.1.14.

  

Aizvien vēl CAN anticiklona R malā. Skaidras debesis, brāzmains A vējš. Ziemīgs aukstums.

Trešdiena, 29.1.14.

  

Aizvien esam masīva "Krievijas" anticiklona R malā. Pārsvarā skaidras debesis, toties ir spirgts un brāzmains A vējš. Kas kombinācijā ar -10-15-23 grādu saliem rada nekomfortablas sajūtas.

Otrdiena, 28.1.14.

  

CAN anticiklona R malā esam aukstumā. Kuru vēl nepatīkamāku padara A vējš, kas vietām ir spirgts un pat brāzmains.

Pirmdiena, 27.1.14.

  

Aizvien un aizvien esam anticiklona R malā. Ar A-DA vējiem turpina ieplūst auksts gaiss no Krievijas ZR rajoniem. No DR puses virs Latvijas palielinās mākoņainība, kas gan ir tikai attālas "vēsmas" no cikloniskās darbības virs R-Eiropas.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 01.02.2014 20:25

    Pie manis arī pēdējo pāris stundu laikā atkal jūtami pastiprinājies vējš. Tik liels kā vakar vakarā gluži nav un, tā kā ir ievērojami siltāks - šobrīd -4.5, tad arī sajūtas nav tik nepatīkamas. No gaisa visu pēcpusdienu nekas nav nācis, ļoti grūti saprast, cik apmēram sasnidzis, jo citur ir 20-30cm, citur noskrāpēts pat tas, kas bija pirms tam.

    Ielādē...
  2. 01.02.2014 20:49

    -4 grādi,vējš pūš bet istabās tomēr nedzird.Nēsā to sniegu kas jau ir .

    Ielādē...
  3. 01.02.2014 21:26

    Nupat atkal pūš tāpat kā vakar vakarā.

    Ielādē...
  4. 01.02.2014 21:38

    Naktī Rigā beidzot atnāca sniegputenis un nu ir 5-7 cm sniega. Nikns vējš stipri putināja tapēc daudzviet zeme gandriz plika, citviet līdz pusmetram kupenas. Pa dienu arī ledus lietus kapājaseju, ar vēja brāzmām kopā diezgan sapigi.... Bet vismaz beidzot ir pilnvertiga ziema, šodienas galerija Zolitudē :)

    Ielādē...
  5. 01.02.2014 22:39

    Izskatās, ka Zolitūdē ir kriekni vairāk sniega, Siguldā neviens ar tīrīšanu īpaši neaizraujas, lieli laukumi nopūsti pliki, ir kupenas un sanesumi līdz 15 cm augstumā. Ļoti daudz nolauzti sausie koku zari un zariņi. Snigšana un nedaudz ledus graudi beidzās ap 13iem, dienas vidū arī vējš norima, bija ap -4 grādiem, varēja bez cepures staigāt. Līdz ar tumsas iestāšanos sāka pūst atkal, ne tik daudz kā vakar, bet savi 12-15 m/s ir , T-4.1, vēja dēļ nekā patīkama nav.

    Ielādē...
  6. 02.02.2014 01:20

    1. febr. puteņot sāka jau labu laiku pirms 8. Pagalmā redzamas svaiga sniega kupenas ar dzeltenīgām un brūnganām smilšu un putekļu joslām. Naktī bija stiprs vējš. T. no rīta -6 grādi. Līdz pusdienlaikam sniegs pārgāja no smalka uz lielpārslainu, pēc tam uz apkusušu un sasalušu. Ap 11 uz logu stikliem parādījās pilītes, kas tūlīt sasala. Pusdienlaikā lija lietus kopā ar ledus graudiem. Nekāds apledojums nepaspēja izveidoties, jo nokrišņi drīz beidzās. T. pēcpusdienā -4 grādi. R pusē vietām redzamas gaišas joslas. Pašlaik mierīgs ar lēnu vēju. T. -4,6 grādi, spiediens 767mm.

    Ielādē...
  7. 02.02.2014 01:56

    Vakarā nekā interesanta. Uz saulrieta pusi debesis atkal nomācās, un apmācies joprojām, zvaigznes neredz. Nokrišņi gan nav bijuši. Vējš vakarā kļuva rāmāks, tiesa, vēlā vakarā dažas spēcīgākas brāzmas vēl uzpūta, tā sakot, vējš atkal kļuva dzirdams. Bet tās tikai neilgas epizodes, kopumā viss daudz mierīgāks, ar pagājušo nakti nesalīdzināsi. Temperatūra neko daudz nekrītas - visu vakaru turējās ap -5...-5,5*C, šobrīd -6*C. Istabā pamazām paliek siltāks, nu jau +21*C. :)

    Ielādē...
  8. 02.02.2014 07:29

    Labrīt! Pēc sešiem -5, nomācies un mēreni pūš. Tagad -6, mākoņu siena "brauc" prom un austrumu pusē jau saullēkta blāzma.

    Nu jau kārtīgi -7 un vējā sajūta diezgan nepatīkama. Protams, nevar salīdzināt ar to, kas bija pie -17, bet salīdzinot ar -4 starpība arī ir riktīgi jūtama. Oranžs saullēkts pamalē tomēr silda sirdi :)

    Ielādē...
  9. 02.02.2014 10:32

    Nakts sākumā pūta spēcīgi, vēlāk vējš pierima. Vēl arvien vējains, ik pa brīdim uzspīd saule, nokrišņu nav, temperatūra no rīta bija -7.Cik īsti sasnidzis, grūti pateikt, vietām zeme nopūsta plika, vietām kupenas pārdesmit centimetru, vidēji varētu būt pie 10 cm.

    Ielādē...
  10. 02.02.2014 10:36

    Sveiciens visiem Sveču dienā! Tā kā no rīta saulīte iespīdējās tik ilgi, ka veikls saimnieks var paspēt zirgu apseglot, tad atbilstoši latviešu ticējumiem, gribas cerēt uz jauku vasaru (vismaz pie manis:), bet nu jau atkal pamazām sāk mākties. Sniega sega neko daudz pa vakardienu nav palielinājusies, pļavā kurmju rakumi uz pērnā zāle spīd cauri, sniedziņš vairāk saputināts pa grāvjiem, bet arī nav nekas diži liels. Manai narcišu dobei asais vējš nopūtis to pašu mazumiņu, ko es vakar mēģināju ar lāpstu sabērt virsū. Grādrādī - 4,7, bet tam īsti ticēt nevar, jo nesājot malku un purinot paklājus, durvis labu laiku stāvēja pavērtas.

    Ielādē...
  11. 02.02.2014 13:16

    No rīta -4,tagad it kā kļuvis aukstāks,periodiski kaut kāds mitrums no gaisa.

    Ielādē...
  12. 02.02.2014 11:25

    Labrīt ;) Pie mums RietumKrastā patreizs sāk sīkie sniega ledus gabaliņi pāriet lietū jebšu "'atkala" jo temperatūra tuvojas piekrastes atkusnim -1,8*C , DA vējelis neliels..

    Es centīšos šodien ielikt nelilu galeriju par vakardienas slēpojumu pa Liepājas Ezera Rietumpiekrasti, teiksim tā uz ezera DA vējā brāzmas sasniedza ap 14m/s un neliels "'wind chill"' . Savukārt rietumpiekrastē pie niedrēm ir patreizs sniega sanesuma veidojumi, kas citviet pārsniedz teju 40cm ..bet uz ezera sniega sega ir vēja noplūsta...

    Ielādē...
  13. 02.02.2014 15:03

    Nakts otrajā pusē sāka skaidroties, bet atkal sacēlās stiprāks vējš. Ne tik stiprs kā aizvakarnakt un vakarrīt, bet tāpat gana jaudīgs. Rīts jau pilnībā skaidrs, -8*C, skaists laiks ar spožu Sauli debesīs, līdz ~12.00 gandrīz neviena mākoņa. Taču vējš ļoti stiprs, ass un nejauks. Gandrīz nekādas starpības ar to, kas bija pie -15...-17*C. Iespējams, tagad gaisa mitrums lielāks...
    Dienā temperatūra pakāpās līdz -4*C, vienubrīd -3,5*C, tagad arī ap -4*C svārstās. Pēc 12.00 pamazām no R-ZR puses parādījās mākoņi, kas pārņēma DR-R-ZR debess pusloku, taču Saule ilgi spoži spīdēja, pēcpusdienā ik pa laikam daļēji mākoņos gan paslēpjoties. A-DA-D pusē gandrīz skaidrs, vien šur tur plāni spalvu/spalvu-slāņu mākonīši.
    Pašlaik Saule no R puses spīd caur vidēja biezuma dūmaku, vēl puslīdz spoža. Mākoņu sadalījums debesjumā nemainās - puse mākoņaina, otra puse gandrīz skaidra. Vējš joprojām pūš diezgan stipri; iespējams, pēdējo pāris stundu laikā tomēr mazliet rāmāks ir kļuvis. -4*C.

    Ielādē...
  14. 02.02.2014 10:28

    Jēkabpilī spīd saule, bet no rietumiem jau nāk mākoņi. Vakar pēc sniegputeņa un ledus graudiņiem caur mākoņiem spīdēja saule, atkalas nebija.

    Tikmēr Līvānos jau esot dedzināta kūla, tā stāsta ziņās. Nu jā, aukstums beidzies, gandrīz jau klāt pavasaris... :) Dažviet Latgalē sniega praktiski nav.

    Ielādē...
    1. 02.02.2014 14:29

      Par kūlu vēl nebiju dzirdējis (ziņas TV būs vien vakarā), bet nekāds brīnums jau nebūtu, jo sniega tiešām gandrīz nav. Iepriekšējo dienu lielais vējš pat jau tā mazo baltumiņu izpūtis un izkliedējis vells viņ zin kur.

      Ielādē...
      1. 02.02.2014 16:03

        Dedzināt kūlu tādā vējā!!!!!Galīgs neprāts!

        Ielādē...
  15. 02.02.2014 12:57

    Sāku redzēt - beidzot!!! - kas notiek aiz loga - tas pamazām sāk atkust (ko nevarētu apgalvot par ūdensvadu) :(
    P.S. Kaķiem jau pavasaris - kad gāju pēc malkas - pelēks runcis un balta (ar pelēkiem plankumiem) kaķene jau "iešūpoja pavasari" -pārāk neuztraucoties par to, ka es netālu krāmēju malku. Ja vien kaimiņš arī nebūtu nācis pēc malkas ... :( :) "National Geographic" Live Edition. Viss naturāli.

    Ielādē...
    1. 02.02.2014 16:05

      Manējais runcis jau nedēļu kā nav mājās:)Atskrien tik uz sekundi, aprij ēdamo un atkal fiksi prom...ka tik nenokavē:)

      Ielādē...
  16. 02.02.2014 16:17

    Pa nakti laikam ir uzsnidzis nedaudz vēl...tagad sniegs palicis mīkstāks, vairs vējā neiet pa gaisu.
    Vietām tas ir plānā kārtiņā, zāle pat spīd cauri, vietām sanestas kupeniņas.Patlaban uz loga redz lietus lāses- tā kā laikam līst:)-2*C, vējš joprojām no D/A pusēm, debesis apmākušās.No rīta gan A pusē it kā mēģināja skaidroties. bet nesanāca...

    Ielādē...
  17. 02.02.2014 10:25

    1.2.2014., Rīgas Z daļa.
    MAYLA ciklona fronte no D puses.
    Naktī un līdz kadiem 8:00 sniga un putinaja. Pusdienās dažas lietuslāses. Apmācies visas dienas garumā. Daļēji skaidrojās saulrietā un pēc tam.
    D vējš- rītā līdz 17m/s, pēc tam pierimās diennakts laikā līdz 5-7m/s.
    Nu jau 3cm sniega uz zemes, kas puteņa dēļ vietām sadzīts 20cm augstās kupenās.
    Gaisa temperatūra: plkst. 3:00--12; 9:00-8; 15:00-7; 21:00-4.

    10:56: Uzorganizēju jaunu meteo blogu- ikdienas vērojumi bildēs.
    ----
    Vēl 2014. gadu iesāku ir citiem meteo blogiem.
    - Meteo bilžu lielās galerijas (rodas, ja kaut kas notiek dabā).
    - Meteo īsie novērojumi teksta formā.
    - Mans meteo youtube.

    11:00: Te ir īsais 2014. gada parskats tiešos noverojumos / kas manā tuvumā. Cenšos atjaunot reizi dienā.

    Ielādē...
    1. 02.02.2014 17:02

      Varēji vēl "uzlabot" mobilo versiju - vismaz lai telefonā varētu piedalīties pēdējās "aktuālās nedēļas" diskusijā. Varbūt pat bez mākoņu bildēm

      Ielādē...
  18. 02.02.2014 17:02

    Debesis aizvien daļēji mākoņainas, Saule pirms saulrieta atkal bija daļēji izlīdusi no mākoņiem, brīžiem interesantas gaismas rotaļas debesīs veidojās. Žēl, ka apkārtējās mājas nosedz skatu augstu virs horizonta, redzēju vien pašas "virsotnes". Visskaidrākais joprojām A-DA pusē, visblīvākie un biezākie mākoņi ZR-Z virzienā. Šķiet, ka vējš lēnām zaudē spēku, vairs nav tik stipru brāzmu, bet līdz lēnam vēl tālu. Temperatūra maķenīt sāk slīdēt uz leju, nupat -4,3*C.

    Ielādē...
  19. 02.02.2014 17:12

    Dienā temperatūra uzcēlās līdz -4; tagad -5 un līst. Mašīnas pagalmā jau ar glumu ledus kārtu pārklājušās. Rītrītā uz ceļiem varētu būt pamatīga slidotava... ieliku mašīnā pelnu maisu un kārtīgu lāpstu.

    Ielādē...
  20. 02.02.2014 18:31

    Kopš pusdienām līņā, uz mašīnas ledus kārta, uz ceļa arī. Temperatūra dienā -3, tagad -4,5. Neliels vējš.

    Ielādē...
  21. 02.02.2014 14:00

    Laika apstākļi tik redzami un jūtami uzlabojušies,ka pietiek laika ienākt arī meteolapā.Šorīt -6*,apmācies,vējš galīgi pierimis.12.00 vairs tikai -3*C.
    No optimista skatupunkta - ziema tikpat kā cauri.Pesimists novaidas - vēl divi mēneši būs jācieš.
    Kopumā var teikt,ka man IR ziema - viss balts,tikai vietām nopūsts.Vakar savi 5-6cm nāca vēl klāt Ceru,ka pie tā arī paliks.

    Daži vārdi Edgaram.
    Es redzu,ka Jūs cīnaties ar logiem.Varbūt,vajadzētu pamēģināt kaut ko no ķīmijas,kas šim nolūkam ir visai nekaitīga.Tagad ir visādi šķidrumi un aerosoli apledojuma atkausēšanai.Uzpūšot logam tas pēc īsa brīža jau ir atkusis,pie tam uz kādu laiku tiek kavēta arī tālāka apledošana.
    Mani izbrīnija,ka šogad pat tajos 25* man logi apledoja tikai pašā lejasdaļā.Tas ,varbūt,tāpēc,ka man telpās t* nav bijusi augstāka par 14 - 15*,Vidējais ir apm.12*C.

    Un vēl.No ilggadējas putnu barošanas pieredzes va… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 02.02.2014 19:07

      Sveiks North West!!

      Es piemēram sīkputniņus baroju ar nesalītu speķi un saulespuķu svaigām sēklām!! Bet par auzu pārslām es pilnibam piekrītu tajās ir daudz uzturvielu un enerģijas devas.

      Patreizs Liepājā ir iestājies jau atkusnis -0.8*C un ir tendence, ka temperatūra šonakt pāaugstināsies +1*C, priekšpusdienās līstošais lietus ir izveidojis nelielu atkala jeb ledus kārtiņu uz gājēja celiņu. Apmācies, DR puses vējš jau iegriezies...

      Ielādē...
  22. 02.02.2014 21:34

    Saulkrastos pēcpusdienā sākās atkala, kad 18 00 gāju uz autobusu jau visam bija virsū dažus mm bieza ledus kārta, Rīgā tagad vakarā arī vērojama neliela atkala.

    Ielādē...
  23. 02.02.2014 21:58

    Saullēkts bija saulains, bet no DR puses jau nāca virsū spalvu un vidējie slāņu mākoņi. T. -6 grādi. Spiediens 767mm. Dienā apmācies, brīžiem lietus un krusa. -3 grādi. Uz zemes (asfalta) izveidojās neliela ledus garoza. Sniega virsma vairs nav irdena. Sniega kārtas biezums ir apm. 7 cm. Šodien bija interesanti vērot bērnus, kā tie jūsmo par sniegu un kupenām un vaļājas pa tām. Pašlaik t. -3,8 grādi, spiediens 769mm. Bez nokrišņiem.

    Ielādē...
  24. 02.02.2014 22:18

    Dienas vidū laikam bija tā sauktais leduslietus- sīki ledus graudiņi, kaut kas vidējs starp mannā un sliktiem putraimiem, diezgan sabira,tikai vējš visu izsvaidīja. No apm plkst.16-00 tam pievienojās sīks lietus, kas manīgā intensitātē turpinās līdz šim brīdim. Veidojas garoza uz sniega, tur kur tas ir un raupjš ledus uz bruģa, asfalta un visām virsmām. Vējš tā ka pierimis, atsevišķa brāzma gan liek sevi, manīt, T-3.9

    Ielādē...
  25. 03.02.2014 08:44

    Pie -4 grādiem brīžiem lietus ,brīžiem kaut kas krusai līdzīgāks.Vietām ļoti slidens,vietām ļoti sālains.

    Ielādē...