Aktuālā situācija (nedēļa līdz 22.6.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 22.6.14.)

Nedēļa aizgājusi. Sajās septiņās dienās pie mums ir oktobra vēsums, izņemot ceturtdienu- kad bija nedaudz siltāks. Un trīs cikloni nesa nokrišņus. Līdz trešdienai FREDERIKE virpulis uzgāza aukstās frontes negaisus un aizfrontes nokrišņus. Ceturtdien jau GISELA ciklons nāca pāri ar jauniem negaisiem "uz" aukstās frontes. Bet nedēļas nogalē jau HILDEGUNDE ciklons nes garākus un svētdien arī īsākus nokrišņus.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 22. jūnijs.

HILDEGUNDE ciklona D malā- ir daudz mākoņi, daudzviet uzlīst, reizēm krusa un daži pērkoni. Kurzemē dienas otrajā pusē gan vairāk skaidrojas, taču vēss gaiss un zemas temperatūras ir visur. 

Sestdiena, 21. jūnijs.

Aizvien esam aukstā un mitrā gaisa plūsma,. kārtējā ciklona aizmugurē- mums ir īslaicīgas nokrišņu brāzmas, uz A no Rīgas reizēm ar krusu. 

Piektdiena, 20. jūnijs.

Kārtējā oklūzijas fronte lēni gāja pāri Latvijai no ZR puses. "Uz" tās daudz nokrišņi daudzviet, visvairāk centrālajos rajonos. 

Ceturtdiena, 19. jūnijs.

GISELA ciklona aukstā fronte pārskrēja pari Latvijai, nesot lietusgāzes un negaisus. Aiz tās pie mums ieplūst vēsāks gaiss. Atkal ir jūnija "oktobris" pie mums.

Trešdiena, 18. jūnijs.

FREDERIKE ciklons beidzot aiziet prom no Latvijas uz Krieviju. Pēdējie nokrišņi vēl rīta agrumā izlīst centrālos un A rajonos. Pārējā dienas gaitā pastiprinās neliels augsta spiediena atzars, kamdēļ laiks nomierinās. Bet pievakarē ar jauniem beznokrišņu padebešiem jau atnāk GISELE ciklona siltā fronte.

Otrdiena, 17. jūnijs.

  

Aizvien esam FREDERIKE ciklona DR-R malā, tas ar centru bija virs Ļeņingradas apgabala Krievijā. Līdz ar to- pie mums ir brāzmaini ZR vēji, nokrišņi krusas un vietām pat slapja sniega versijā. Uz otrreizējās frontes vakarā jauni gari nokrišņi valsts lielākā daļā.

Pirmdiena, 16. jūnijs.

  

FREDERIKE ciklona aukstā fronte no ZR puses pāskrēja pāri Latvijai- daudzviet nesot lietus brāzmas, vietām spēcīgas. Pēc tam vēl vēsāks gaiss ienāca reizē ar "līča efekta" nokrišņiem virs Rīgas.

===========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 18.06.2014 12:42

    Ziņa - bargākā salna aizvadītā naktī bijusi Alūksnē līdz -3.

    Ielādē...
    1. 18.06.2014 15:24

      LVĢMC ir ļoti maz staciju, kur mēra gaisa temperatūru uz augsnes un zāles augstumā, tāpēc tie dati ir tādi nenopietni. Un Skrīveros pirms pāris dienām vispār tika reģistrēta salna -2 grādi pie gaisa temperatūras +6 grādi (2 metru augstumā), tātad 8 grādu starpība. Ja atņem astoņus grādus no +1 grāda, kas pagājušajā naktī tika reģistrēts Latvijas ziemeļaustrumos 2 m augstumā), tad sanāk, ka uz zāles vietām varēja būt -7 grādi.

      Ielādē...
      1. 18.06.2014 15:42

        Jā, arī modeļi uzrādīja lielus lokālus kontrastus, kas iespējami. Visticamāk, Vidzemes augstienē salna bija krietni lielāka. Ļoti iespējams, ka turpat no Zosēniem dažus kilometrus vienā vai otrā virzienā bija krietni aukstāks par to -1 grādu.

        Ielādē...
        1. 18.06.2014 18:15

          Vai varētu lūgt padomu? Es plānoju iegādāties nelielu bezvadu meteo staciju, ko varētu izmantot dzīvoklī. Vēlos tādu, kas varētu veikt ne tikai temperatūras, bet arī mitruma un spiediena mērījumus, bet temperatūru mērīt ar vismaz 2 sensoriem (arī zemāku par -20 ziemā).
          Acīmredzot iegādāšanās atliek caur interneta veikaliem, jo Līvānos vai tuvumā nezinu kādu vietu, kur varētu iegādāties kaut ko "nopietnāku" par parastu digitālo termometru. Taču šo veikalu piedāvājums ir milzīgs, un daudziem produktiem arī trūkst informācijas par to "veiktspēju" utt. Tāpat nav pieredzes darbā ar šādām ierīcēm, un neesmu pārliecināts, vai kādā gadījumā neslēpjas kāda lieta, kas var ierobežot vai pat neļaut man šādu ar bezvadu sensoriem aprīkotu staciju izmantot parastā pilsētas dzīvoklī. No puslīdz pieņemamiem risinājumiem atradu vienu, kas varētu derēt - te ir Tsaite. Vai šāda i… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
          1. 19.06.2014 22:29

            Par šiem man nekādas pieredzes un zināšanu nav. Neizskatās, ka tam būtu atmosfēras spiediena sensors. Lielākoties tie visi tomēr ir samērā līdzīgi, atšķiras datu attēlojums un ekrāna lielums, dažiem arī bezvadu uztveramības attālums, no kā arī atšķiras cena.

            Ielādē...
            1. 20.06.2014 00:57

              Skaidrs, paldies par atbildi! Acīmredzot tā visā Latvijā vēl ir tikai "ienākoša" lieta, kas pieejama vien interneta piegādēs. Šodien intereses pēc vienā sadzīves preču (TV, ledusskapji u.c.) veikalā Līvānos pajautāju - pat par digitālajiem termometriem neko dzirdējuši nebija. Laikam atliek "ķert uz dullo" un cerēt, ka dabūs maisā cerēto kaķi... :)) Bet kaut kā negribas neko pirkt uz dullo...

              P.S. Runājot nopietni - varbūt tomēr kāds zinātājs var dot kādu padomu šo lokālo meteostaciju izmantošanas sakarā?

              Ielādē...
  2. 20.06.2014 01:34

    Ap 16.00 pamazām sāka nomākties, bet vēl silts, mazliet virs +20. Radars rādīja tuvojošos fronti, kas gan pēc atnākšanas īsi pirms 17.00 tieši pie Līvāniem izšķīda (sadalījās 2 daļās), no lietus vien mazs rasinātājs, knapi asfaltu samitrināja. Pa abām pusēm (uz Jēkabpili un Jersiku) gan aizgāja visai draudīgi mākoņi. Kļuva vēsāks, bet ne īpaši daudz, pēc sajūtām spriežot (nebiju mājās), ne zemāk par +18, turklāt pierima vējš.
    Katrā ziņā 18.10 vēl +17,6*C. Drīz pēc tam nāca "otrais vilnis", taču arī tur nekas traks, vien kādu brīdi (apmēram pusstundu) mēreni palija, bez negaisiem un lieliem vējiem. Grādi gan līdz +14 nokritās. Tuvāk saulrietam atkal paskaidrojās, uzspīdēja Saule, tad atkal savācās mākoņi, bet vakars mierīgs, bez vēja un nokrišņiem, šīm stundām arī pietiekami silts - jau labu laiku gandrīz nemainīgi turas ap +14, šobrīd +14,1*C.

    Starp citu, kā vēlāk bija … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  3. 20.06.2014 03:57

    Lieliska diena laikapstākļu jomā :) Dienas pirmā pusē visai silta, kaut kada bridi uznāca tadi neizteiksmigi un izpluduši gubumākoņi, kas daļai Pārdaugavas atnesa diezgan stipru lietu, citur, braucot uz centru sauss, toties DR pusē bija redzami arvien interesantāki un draudigaki mākoņi, kas strauji auga un tuvojās... braucot pāri Vanšu tiltam tie jau izskatijas tik cerīgi un kārdinoši , ka nolemu tur atgriezties un kadu bridi uzkaveties ... Un negaiss nāca arī, plašā frontē, bet interesantāks mākonis bija tieši rietumu, Jūrmalas puse, ar ļoti zemu, saplūnitu sienas mākoņi, pa retam zibeņoja un visai nikni norucas, sienas mākonis gāja pāri ar specigam vēja brāzmām un retam milzīgam lietus lāsem, negaiss ta ka pašķirās un viena ļoti aktīva šuna kurai priekšā bija tas interesantais siens mākonis aizgāja Pārdaugavas, Bolderajas pusi, loti tuvu pilnigi balta necauredzama lietusgāzes siena un daži tuvi nikni spērieni un smuki zibeņi...

    Ielādē...
  4. 19.06.2014 21:30

    Viļakā rīts saulains, diena tomēr pārsvarā apmākusies, ar saules brīžiem. T līdz +20, strādājot pat karsti sametās. Vakarā ap setiņiem pilnīgi ssamācās, sākās pamatīgs pūtiens, lietus, kļuva auksti (nu ja, aukstā fronte). Negaiss nebija , lietusgāze nebija. Šobrīd +12 Žīguros.

    Ielādē...
  5. 20.06.2014 08:25

    Šorīt ārā sīks smidzeklis un ļoti tumšs. Sešos +11 grādi, tagad +12.5, labi, ka vismaz mierīgs.

    Ielādē...
  6. 20.06.2014 08:25

    No rīta Rīgā atkal līst, ļoti depresīvi laika apstākļi... Vienīgā cerība ir ka pēc saulgriežiem kaut kas mainīsis. GFS prognozē siltāku laiku no 29. jūnija.

    Ielādē...
  7. 20.06.2014 08:43

    Lietus,migla?Kaut kādi nokrišņi jau atkal ,+12 grādi.

    Ielādē...
  8. 20.06.2014 10:16

    +13 grādi,diezgan stipri līst.Radarā izskatās,ka tā lietus zona,kas stiepjas pāri Kurzemei un līcim,arī mums, līdz Igaunijas robežai, gandrīz nemaz nekustās.

    Ielādē...
  9. 20.06.2014 10:25

    Njā, jau kādu pusotru stundu līst un "gāž", tā kā šogad vēl nav redzēts. Pažobeles tek spēcīgām strūklām, celiņi pludo kā upes. Aukstā oklūzijas fronte attīstās tieši virs galvas, bet palēnām virzās D;DA virzienā.
    T.+12*C Z vējš brāzmains līdz 15 m/s.
    Jau pielijuši 26mm

    Ielādē...
    1. 20.06.2014 11:16

      A mums tagad RietumKrastā pirms nepilnas stundas sākā skaidroties +13.2*C ZR, Z vējelis. Runājot par vakardienu tad Liepājā maksimālā temperatūra bija +16.6*C, bet ūdens temperatūra jūrā bija tikai +13.3... kad pusdienlaikā uzspīdēja Saulīte vakardien..

      Ielādē...
  10. 20.06.2014 11:22

    19.6.14. Rīga-Zante. Rītā mērena mākoņainīna, bet pa ceļam apmēram plkst. 15:00 ir aukstā fronte ar gāzienu un dažiem zibeņiem. Pēc tam gaiss vēsāks, un ir spirgts DR vējš līdz 6-7m/s, “uz” pašas frontes ir brāzmas līdz 15-17m/s. Vakara gaitā vienmērīga un dažādā augstumā esoša mākoņainība. Pie vakara atkal uzsmidzināja… Gaisa tempertatūra: plkst. 3:00+13; 9:00+14; 15:00+17; 21:00+12.

    Ielādē...
  11. 20.06.2014 12:12

    pagaidām viss mierīgi. Rīt saulains, tagad apmācies, bet saule brīžam parādās. +16.

    Ielādē...
  12. 20.06.2014 12:20

    Mierīgi līst.Vien +11*C.Šodien mums no netālajiem kaimiņiem atveda zemenes, kā par brīnumu, diezgan tīras, bez zemēm, nepajautāju, varbūt tomēr mazgātas, jo manējās 10, kas dobē, visas pilnīgi precīzi atbilst nosaukumam "zeme-nes"....Toties mežā pie mājām vakar salasīju saujiņu ar meža zemenītēm un noplūcu 2 gailenītes, pārējās vēl galīgi sīkas kā podziņas:)Un nobrīnījos par upenēm-tās jau sāk krāsoties.Tā skaties, un vasara jau beigusies....Eh, un pašvaldība nopļāva jāņu zāļu pļaviņu, vot sakiet, kur tiem večiem prāts, it kā nevarētu atļaut noziedēt un sasēties pļavas augiem...., un nopļaut vēlāk.

    Ielādē...
  13. 20.06.2014 12:22

    Jau kādu stundu intensīvi līst, bezvējš, T+13.9

    Ielādē...
  14. 20.06.2014 15:18

    Beidzot parādās gaiša debesu maliņa:)

    Ielādē...
  15. 20.06.2014 15:35

    Man arī beidzot bij' savs piedzīvojums. Jēkabpilī no plkst.14.40 līdz 15:25 bija varena lietusgāze, vairāk nekā 10 reizes skaļi dārdēja pērkons, bet visi zibeņi laikam bija mākoņos. Un cauri stiprajam lietum nācās iet cauri pusei pilsētas. Vienu brīdi bija arī krusa, visai intensīva, bet graudi caurmērā mazi, pēc pusstundas tie bija saglabājušies tikai vietām ēnā, zālē un dažviet uz mašīnām. Ielas pludoja, peļķes vietām nebija apejamas, nācās brist cauri. Ar visu lietussargu izmirku; tagad jādomā, kā vēsajā un mitrajā dzīvoklī izžāvēt apavus.

    Ielādē...
  16. 20.06.2014 15:41

    Jau piekto stundu vairāk vai mazāk intensīvi līst. Pēc radara izskatās, ka apt. pēc stundas beigsies, laikam šodien būs maija-jūnija lietus rekords Siguldā

    Ielādē...
  17. 20.06.2014 16:53

    Palasot pārējos komentārus, šķiet, ka dzīvoju otrā pasaules malā... :)) Taču garlaicīgi nebija arī man. :)
    Nakts daļēji mākoņaina, silta (min.t. +12,5*C). Rīta pusē pārsvarā apmācies, bet tuvāk pusdienlaikam strauji noskaidrojās, ap 11.00 jau spoža Saule, mākoņu pavisam maz. 11.45 +18*C, bezmaz vai silts. Sākot ar pusdienlaiku, pamazām atkal mākonīši vācās, plus stiprs vējš sacēlās, bet tas no D-DR puses, līdz ar to nebija ledusskapja efekts. :)
    Turpinājumā aizvien vairāk mākoņu, sāka parādīties arī pelēki un tumši pelēki cb, bet visi kā sarunājuši aizgāja garā, tikai viens ar asti ap 14.00 mazliet aizķēra, bet tik vien kā 3 piles 5 rindās. :) Grādi nostabilizējās ap +18...+20*C (ja to var saukt par stabilitāti... :D ), pastaigas laikā silts arī pēc sajūtām. Pēc 15.00 sāka vairāk mākoņu apkārt grozīties, un ap 15.30 ducinādams tuvojās viens diezgan nikns veidojums, taču aizgāja p… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  18. 20.06.2014 14:09

    Rīgā tagad lietus intensitāte samazinās, temperatūra ap +10. Pielijis pamatīgi, uz ielām visur lielas peļķes redzamas.

    Šo nedēļas nogali pavadīšu Lietuvā festivālā Kilkim Žaibu pie Lūkstas ezera un izskatās, ka arī tur jārēķinās, ka brīžiem uzlīs un temperatūra pat dienā būs zem +15 grādiem.

    Ielādē...
    1. 20.06.2014 16:57

      Man pāris draugi arī turpat dodas, jau pirms pāris dienām prasīja prognozi, kāds varētu būt laiks... Visa Baltija šobrīd tiek ar siltumu apdalīta, ar mitrumu - aplieta...

      Ielādē...
  19. 20.06.2014 12:45

    Vai to krānu nevar beidzot aizgriezt???? Pilnīgā nejēgā līst jau četras stundas,kopš pamodos.

    Ielādē...
    1. 20.06.2014 17:00

      Nevajag tik ļoti to vēsumiņu un debesu slapjumiņu saukt... Atnāca ar uzviju.

      Ielādē...
  20. 20.06.2014 17:17

    Tās debesu slūžas pavisam nesen aizvērās.Tomēr likās,ka nav vēl gana un uznāca vēl viens atvadu mākonis ar pamatīgu lējienu.

    Ielādē...
  21. 20.06.2014 17:39

    14,1 mm pa šodienu salijis ,temp.svārstās ap 14-15 grādiem.

    Ielādē...
  22. 20.06.2014 17:48

    Nu nāk vēl viens melnulītis; daļa (kaut kas līdzīgs ragam) jau garām pavisam netālu pa Jēkabpils pusi, bet izskatās, ka šoreiz sava daļa trāpīs arī manai pusei... Ar fotogēniskumu gan neizceļas.
    Jā, jau sāk līt, ceļas vējš, grādi krīt, šobrīd +16,4*C (nesen vēl +19,3*C). Kļūst tumšs...
    O, nu arī gāziens klāt! Pamatīgi dod vaļā!

    18:07: Tagad mākonis jau aiziet uz A, vairākkārt labi zibeņoja un dārdēja, pāris reizes salīdzinoši netālu, tagad joprojām zibeņi un tālāki dārdi A pusē. Vējš nebija pārāk liels. Grādi minimumā nokritās līdz +13,9*C, tagad atkal siltāks, +17,4*C, lietus jau brīdi kā pārstājis. Bet piegāza smuki! Lūk, tāds lietus man patīk - ātri, bet efektīvi, nevis kad līņā nezcik stundas no vietas, bet nespēj neko padzirdīt! :)

    Ielādē...
  23. 20.06.2014 18:14

    Tas atvadu mākonis no maza punktiņa izauga par gāzienu stundas garumā un aizvilkās līdz Valgai,kur arī uzdārdināja,skatoties zibens kartē..

    Ielādē...
  24. 20.06.2014 18:38

    Pēc garā lietus maratona beidzot iespīdējās saulīte! Vēl gan mākoņi apkārt klejo lielā skaitā, bet ļoti ceru, vairāk nelīs, jo zeme ir ļoti mitra. Nenocietos un pārbaudīju jauno kartupeļu ražu, tāpēc man vakariņās būs dārzeņu zupa ar "12. aprīļa " kartupelīšiem un simtās dienas zirnīšiem, škiet, ka eksperiments izdevies, jo pirms Jāņiem es savus tupenīšus vēl pagaidām netiku baudījusi :).

    Ielādē...
  25. 20.06.2014 21:15

    Viļakā nupat beidzās kārtējais nelielais īslaicīgais līņātājs. Kopumā nekāda atšķirības no iepriekšējām dienām. T +20 nesasniedza, pārsvarā apmācies, brīžam saule, kopš diviem ik pa laikam līņātājs klāt. Ne pērkonu, ne zibeņu, ne gāzienu. Zili melli mākoņi nāca un gāja - gan garām, gan pāri, bet nekā interesanta.
    Hm, daži jau bauda jauno ražu, bet es tik nupat beidzu sēt un stādīt (vēl pusdobīte tukša). Tā nu šogad sanāca... Raža būs vēlāk:( toties pāris ravēšanas ietaupījās :)

    Ielādē...