Aktuālā situācija (nedēļa līdz 10.8.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 10.8.14.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena- bija karstākā diena šajā gadā. Daudzviet gaiss iesila līdz +32+34, bet Ventspilī bija arī teju +38. Karstums BERTRAM anticiklona iespaidā bija līdz trešdienai. Pēc tam atlikušās nedēļas garumā pāri mums skrēja vairākas aukstās frontes. Kas gan tikai nedaudz piezemēja karstuma grādus. Daudzviet Latvijā bija negaisi. Tostarp naktī uz sestdienu centrālos rajonos pamatīgi lija- nokrišņi Rīgā bija pusmēneša normā. Sestdienas otrajā pusē un svētdien laiks mierīgāks. Sestdien aiz frontes bija neliels augsta spiediena atzars, bet svētdien mazjaudīgas siltā un aukstā fronte nesa makoņainību un nelielus nokrišņus Kurzemē.

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

==========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 10. augusts.

Naktī pārskrēja pari neliela bez-nokrišņu siltā fronte. Dienā karsts un sutīgs daudzviet. Virs Kurzemes dienas otrajā pusē ar nelieliem nokrišņiem bija auksta fronte, kas līdz vakaram (atkal praktiski bez lietus) pārskrēja arī centrālos rajonus.

Sestdiena, 9. augusts.

Neliels ciklons, kas nāca no D puses- naktī centrālos rajonos deva lietusgāzes, lietu arī daudzviet citur. Dienas laikā tas ar nokrišņiem aizvirzījās vispirms uz Vidzemi, pēc tam pāri Latvijas robežai Z-ZA virzienā. Dienas otrajā pusē neliela augsta spiediena atzarā Latvijā bija mierīgs laiks.

Piektdiena, 8. augusts.

Aiz negaisu frontes- pie mums kopumā samērā mierīga un aizvien karsta diena. Bet vakarā no D puses - nāk jauna nokrišņu zona, vietām ar negaisiem. Vakarā Zemgalā un citviet jau stipri līst.

Ceturtdiena, 7. augusts.

Aukstā fronte lēni nāca, bet beidzot atnāca gan... dienas laikā un līdz pat vakaram parsvarā Latvijas centralos rajonos bija negaisi, vietām ar spēcīgu lietusgāzi. Fronte ir mazkustīga, turpināja līdz pusnaktij uzlīt ar negaisu virs Rīgas līča.

Trešdiena, 6. augusts.

Pirms aukstās frontes- Latvijā daudzviet negaisi ar lietusgāzēm un krusu. Bet daudzviet lietus arī izpalika. Vietām karstums aizvien līdz +30+31.

Otrdiena, 5. augusts.

Esam pamatā aizvein vēl esošajā BERTRAM anticiklonā, vien pirms-frontes mākoņi bija pašos Latvijas DRmos. Visā valstī saule un karstums, daudzviet atkal +30 un vēl nedaudz vairāk. Vakarā Liepājā attiecīgi bija vērojams negaiss.

Pirmdiena, 4. augusts.

Gada karstākā diena - BERTRAM anticiklona R malā. Latvijas R krastā vietām ir pat +37, daudzviet Latvijā +32+34. Vietām, galvenokart uz DR-R no Rīgas, nedaudz uzlīst no gubu-lietus mākoņiem.

==========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 05.08.2014 12:25

    Alūksnē visu laiku mitrs gaiss un līdz ar to arī temperatūras nestādīja nekādus rekordus. Bet tāpat tā sutoņa beidz nost, vakar ap 10 vakarā ejot pastaigāties beidzot sajutos kā cilvēks.

    Ielādē...
  2. 05.08.2014 13:18

    Nedaudz nostaļģija, bet savā ziņā prieks par vasaras "aiziešanu" - jā, nedaudz pāragri saku, bet jau varu iztēloties krietni svaigāku gaisu, darba ražīguma uzlabošanos un elektrības patēriņa samazināšanos daudzviet kondicioniera dēļ.

    Rīgā šodien laiks šķita vasarīgs - saulē cepinošs, ēnā un vējā visai patīkami, nav izteikti karsts.

    Ielādē...
  3. 05.08.2014 10:59

    +27*C, Teikas MS rāda 49% gaisa mitruma, ārpus pilsētas varētu būt lielāks(?).Kaut kā pasmagi šodien....Laikam jau organismam vajag pārmaiņas:) uz to pierastāko režīmu: ar kurtku un zābakiem:))Kabačiem šis laiks arī galīgi nepatīk, zied tikai tukšie ziedi, a man tā garšo kabači!!!Un sēņot gribas, ka traks!Lai piedod man karstummīļi....

    Ielādē...
    1. 05.08.2014 11:18

      Man ar pa visu dobi tikai viens vien auglītis.

      Ielādē...
      1. 05.08.2014 12:03

        Man kabači aizmetas, bet ķirbji gan tikai pa tukšo :( . Vismaz kādu Helovīnam tak vajadzētu "izspiest"...

        Ielādē...
        1. 05.08.2014 12:56

          Man, pagaidām, ir gan gurķi, gan kabači, gan kirbji, bet ja paskatās vagās, tad kabacīši tik tiešām sāk mazāk aizmesties...

          Ielādē...
          1. 05.08.2014 13:54

            Mums gurķi ražo pēc pilnas programmas, ik pēc 2 dienām no 1 dobes spainis pilns. Marinējam, skābējam, būs jāsāk domāt vēl kas jauns. Karstais laiks tiem varen patīk, pretstatā aukstajam jūnijam, kad jau likās, ka viss "cauri".
            Tāpat arī ķirbji iet pa pirmo zorti, viens jau gatavs, būs jāved mājās, bet zied un aizmetas joprojām. Vien mums nav lielo ķirbju šķirne, bet tādi mazāki - lielos vairs neaudzējam, jo tos problēmas attransportēt mājās, un ēdāju arī nav tik daudz... :)
            Kabačus gan neaudzējam, pietiek ar tomātiem, gurķiem, sīpoliem un ķirbjiem. Un vēl visādi labumi aug (šogad, piemēram, izmēģinām fizāļus, redzēs, kas sanāks), visu jau nevar spēt izaudzēt - gan dārzs tālu, gan tā platība nav bezizmēra, gan laika visam nepietiek, gan izaudzēto kaut kur vajag likt... :)

            Ielādē...
  4. 05.08.2014 14:23

    Līvānos šodien jau svaigāks, ko palīdz nodrošināt diezgan stiprais vējš. Nav tāda svelme kā aizvadītajās dienās - lai arī skaidrs, pagaidām turas ap +29...+30*C, ēnā tīri patīkams. Arī nakts bija vēsāka, rīta pusē temperatūra bija nokritusies līdz +17,5*C. Pašlaik +29,4*C, debesis skaidras, bet pūš spirgts vējelis. Istabās gan tuvu +28...

    Ielādē...
  5. 05.08.2014 14:49

    Viļakā laikam aukstumpols, un labi, ka tā. Tāpat jau sen ir daudzkārtīgi par karstu. Knapi izdodas nenobeigties pavisam:).
    Vien naktis vēsas, pat pārāk, pusnaktī +14, 4-os no rīta tikai +12 ! Tik un tā istabu grūtu atdzesēt, kaut arī tika atvērti bezmaz visi logi un durvis.
    Šobrīd +28, vējelis, gubmākonīši. Saulē, arī istabā karstums grūti pārciešams.

    Ielādē...
  6. 04.08.2014 18:02

    1943 ganada un šī gada Temperaturas rekurdu aizdomīgums.
    Tātad:
    1943 gads. 4 aug. Daugavpils.
    Pēc datu arhīva datiem šai dienā 850 hPa (ap 1600 m) augstumā T varēja sasniegt +16°C. Uz 1000m saus gais paceloties atdziest par 9.8°C. 1600m sanaak 15.7°C. Tātad līdz paraadaas nestabilitaate un saakas dzilaaka konvekcija gais var iesilt lidz 16+15.7 + 2 = 33.7 C Tie 2 gradi ir dēļ tā ka intensivaka konvekcija notiek kad Li(850hPa) sasniedz -2, un tad makonhu sarotas tik daudz, ka kavee taalaaku sasilshanu. Tas tiek izmantots arii lake effekt aprekinos. Ja būtu 36,4 grādu tad Li(850) pārsniegtu -5, kas ir maz ticams.
    Tādējādi tie +36.4 iespejams ir vainu ļoti lokāli (mājas siena, celš, utt), vai arii kludains meriijums. Riigaa tai dienaa 13:00 bija sameriits +30.8, kas ir mazaak kaa shodien. Un Rigaa 859 hPa T bija liidziiga kā daugavpilī.

    2014 gada 4 aug.
    Kalinin… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 04.08.2014 18:19

      TE visai labi var redzēt LVĢMC meteostaciju izvietojumu. Ventspils meteostacijai no vienas puses ir jūra, no otras - ostas un pilsētas apbūve, ēkas, akmeņi, asfalts.

      Ventspils lidostā bija +36, arī citviet Kurzemes rietumu piekrastē līdz +36 grādiem. Saskaņā ar Latvenergo datiem Liepājā un Ventspilī gaiss sakarsa līdz +35 grādiem.

      Ielādē...
      1. 04.08.2014 18:24

        Noprecizēju Ventspils lidostas datus. Tur max bijs +35,8, tieši par 2 grādiem vēsāks, nekā ostā.

        Ielādē...
      2. 04.08.2014 18:49

        Es vēl neesmu sapratis, vai karstais gaiss nāk no pilsētas, vai blakus esošā lielā ēka ar melno jumtu, pludmale, stāvlaukums utt. Jāpadomā. Rīgas siltums tomēr ar parasti izmēra par 2-3 grādiem vairāk kā citur. Šodien 10m vējš tomēr stacijā vairak nāk no pilsētas. Un nezinu vai 2m augstumā varētu būt kāda cita plusma. Drīzāk jau ka nē.

        Man galigi nav skaidrs par Meteostaciju Riga-Universitāte.
        Pēc bildēm, tā ir uz jumta. Bet datos ir tikai 6m virs jūras līmeņa, un rakstīts, ka mera arī augsnes temperatūru. Tas ir kā ?! Tur tā augsne ir puķupodos? Vai arī šo to tomēr mēra citur. Un mērīt temperatūru uz jumta ?! brr.

        Ielādē...
        1. 05.08.2014 11:05

          Rodās sajūta lasot Lietusvīra komentārus par LVĢMC meto staciju izvietojumu, ka viņš ir sacepies, ka Rīgā netika pārspēts karstuma absolūtais rekords. Tad man pretjautājums, kāpēc LVĢMC ņeņem vērā Ventspils lidostas mērījumus, kā tas ir pie Liepājas?

          Ielādē...
          1. 05.08.2014 12:09

            Es gan neesmu sacepies (t.i. noskumis), ka Rīgā nav pārspēts siltuma rekords...

            Ielādē...
          2. 05.08.2014 16:14

            Kur tika saskatīta cepšanās par to, ka Rīgā nav rekorda?

            Originālajā Komentārā tika dotas norādes, un ieskicētas vienkāršas metodes, kā var tikt novērtēta dažādu lielumu ticamība.

            Man interesē saprast, kāpēc konkrēti lielumi ir tieši tādi. Kur ietekmē udenstilpne, kur urbanie efekti, kur geografiskie utt. Un ja meteostacija ir uz jumta, bet aprakstā teikts, ka mēra augsnes temperatūru utt. tad rodas aizdomas, ka kaut kas vareetu buut arii savaadaak. Varbuu realitaate augsni meera citur.

            Ja tiek saskatīts, kas vairāk, tad tas jau ir fantāziju auglis.
            Žēl ka tā.

            Šājā komentārā jau gan cepos, par attieksmi - ka tik kādam iebakstīt. Izfantazēti iemesli tiek uztverti par labu esam.

            Ielādē...
  7. 05.08.2014 17:04

    +30 grādi ēnā,pūš diezgan jestrs vējš,kas vismaz ēnā dod kādu atelpu.Skaitu dienas līdz augusta beigām,kad taču vajadzētu beigties šim vasaras ārprātam.Kabači man aug varen braši un būs atkal klājiens.Toties tomāti,cik pirms karstumiem aizmetās,tik būs,visi ziedi pa tukšo,izcepušies.

    Ielādē...
  8. 05.08.2014 17:56

    Pēcpusdienā diezgan konsekventi turas ap +29*C, nobīdes nebūtiskas, max t. palika ap 13.20 piefiksētie +30. Pateicoties vējam, riktīgi karsti vienīgi piesaulē, ēnā, neko nedarot, forši. :) Debesis gandrīz skaidras, vien brīžiem šur tur pamalēs pa kādam sīkam mākonelim. Istabās gan karsts, bet nu nesen atrāvu logus, un caurvējš gaisu uzreiz svaigāku padarīja, lai arī grādi vēl nekrītas - pāri +28, bet arī ārā vēl +28,8*C, gan jau uz vakaru atvēsinās. :)

    Ielādē...
  9. 05.08.2014 19:24

    Šodien mazliet zemāka temperatūra ir gan, tiesa, īpaši to nejūt, bet auto termometrs piecos rādīja "tikai" +30, vakar sešos bija +32. Pašlaik ārā +28, viegls vējiņš.

    Ielādē...
  10. 05.08.2014 19:44

    Uz vakaru vējiņš rimst, bet Saule karsē joprojām, grādi lejup brauc lēnām, šobrīd +26,6*C.

    Ielādē...
  11. 05.08.2014 20:51

    [Ranka] Šodiena neliela mākoņu daudzuma, lēna vēja un beznokrišņu zīmē. Dienā max. +29*...+30* C. Var manīt, ka no rītiem rasa ir visai iespaidīga un ēnas pusē dienas laikā tā arī īsti nenožust.

    Ielādē...
  12. 05.08.2014 11:33

    Rekordu "baudišana" man tomēr beidzas ar karstuma durienu- drausmigi sap galva kopš vakarvakara, slikta dūša un nespēks... kaut ari meginats ieverot piesardzību un lietots ļoti daudz udens... Tomēr no darišanam un darba aktivitatem izvairities nevar un arī šodien jadodās- izveles nav. Kaut nu artak beigtos šis vāiprats, tads laiks nav priekš manis, nav glābiņa nekur... Majas +29, arāarī +29, darbā vakardien +29+31, transportā un uz ielām vakardien vispār pekle, pat asfalts staigajotzem kajam vietam mīksts bija...

    Istabas izvedināt taīsti neizdodas, kaut logi pa nakti vaļā, arī mitrums telpās liels, uzrāda 58-60%

    Ielādē...
    1. 05.08.2014 12:21

      Vajadzētu atpūsties kaut kur vēsumā....Ārpus pilsētas.Paņemt kaut vai slimības lapu.Tā nav labi, tas ir noziegums pret savu veselību.Izturēt:) līdz piektdienai....
      Mani bērni lieto mitruma atsūcēju, priecājas, jo mitrumu samazina telpās tīri smuki.

      Ielādē...
      1. 05.08.2014 12:55

        Mājās caurvējš, darbā caurvējš, mašinā- vai nu caurvējš vai kondicionieris... šodien jūtu, ka sāk sāpēt (pukstēt) auss, ko ieteiksiet uz " karstām pēdām"...kamēr nav jāmeklē antibiotikas...

        Ielādē...
        1. 05.08.2014 13:17

          Tā pati vecā, labā alveja, samīca, lai sāk sulot, ietin marlē un iebāž ausī. Varot arī sulu ar pilienu medus sajaukt un iepilināt ausī, bet tādu neesmu mēģinājusi.

          Ielādē...
        2. 05.08.2014 13:20

          Otipax.Bet var arī nelīdzēt(:Es labāk padzertu AB kādas 3 dienas, jo vidusauss iekaisums- tas pavisam nav labi....Lakatu galvā, un t* pie kondiciniera/laukā nedrīkst atšķirties vairāk par 3-5*C.Ko saulcerīte iesaka?

          Ielādē...
          1. 05.08.2014 14:48

            Paldies, meitenes! Kaut ko mēģinu darīt lietas labā, cerams, ka viss būs labi :).

            Ielādē...
            1. 05.08.2014 14:49

              Veseļojies, vasarā slimot ir aizliegts:)!

              Ielādē...
          2. 05.08.2014 21:35

            Es nu galīgi neesmu par ausīm specs-ja man tā būtu ,ietu pie ausu daktera vai cerētu uz to labāko0

            Ielādē...
  13. 05.08.2014 21:36

    Vakarā peldkostīmā dārzā palika vēsi-gāju istabā kaut ko uzmest un paskatījos termometrā-+26grādi!!!!!!!!!!!!!!!!!Ātri gan apradām!

    Ielādē...
  14. 06.08.2014 00:31

    Pēc radara un zibeņošanas kartēm izskatās,ka Liepājai ticis labs negaiss. :)

    Ielādē...
  15. 06.08.2014 00:32

    Jolaaa pamatigi līst lietus gāzes, Liepājā patreiz kopā ar stiprām vēja brāzmām no DA puse cb makonis uzradās, +21*C , visu vakaru bija silts un smags gaiss :) Man ir liels prieks par to ka paspeju uzlikt savu mērtrauku un ceru, ka noliis 30mm šonakt... jābauda pērkona negaisu , ruuc viss apkārt.. Ar labu nakti :D Skaties DaBā...

    Ielādē...
  16. 06.08.2014 08:20

    Rīts ar +20,lai ielektu baseinā bija jāsaņemas.Bet rudens nāk-vakar pusnaktī meklēju krītošās zvaigznes vai sudraba mākoņus,bet klausījos cikādēs un krītošos ābolos.

    Ielādē...
  17. 06.08.2014 08:36

    Šorīt pirms septiņiem +17 un pa debesīm izmētāti dažādas formas mākoņi. Pārsvarā gan spīd saule, bet laiks tomēr ir savādāks. Zāle ļoti slapja, laikam jau negaisi uz šo pusi vēl nebīdās.

    Ielādē...
  18. 06.08.2014 08:40

    Beidzot +20*C, vējiņš, patīkams rīts, jūtams svaigāks gaiss kā iepriekšējās dienas.Arī vakar pēc sajūtām karstums nebija tik spiedīgs.

    Ielādē...
  19. 06.08.2014 10:16

    +24*C ar jūtamu DA vēju.Debesīs mazi mākonīši, zālē rasa.Mani no rīta pamodināja skaļi vālodzes saucieni pēc lietus:)

    Ielādē...
  20. 06.08.2014 10:28

    5.8.2014., Rīga. Anticiklona DR mala. Karsts aizvien. Skaidras debesis, vien DR pusē dažāda biezuma ci slāņi, kā arī pavisam nedaudz agrā pēcpusdienā arī "laba laika" cu gabaliņi, kas atkal ātri izklīda. DA vējš dienā spirgts līdz 5m/s, vakarā tas atkal gandrīz norimās. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+21; 9:00+24; 15:00+31; 21:00+16.

    11:24: Jā- šeit arī - runā par šo dienu karstumu...

    Ielādē...
  21. 06.08.2014 13:05

    [Ranka] Diena iesākusies saulaina un arī tagad saglabājas vien neliels mākoņu daudzums. Lēns vējš, brīžiem ar mērenām brāzmām, gaiss +27* C.

    Ielādē...
  22. 06.08.2014 14:06

    Pusdienās sāk zibeņot virs Vidzemes augstienēm, kopumā mākoņi nāk un vairojas no DA puses šoreiz. Skatīsimies, ceru uz interesantu dienas otro pusi...

    14:37: Caur Vecrīgas webkameru- pagaidām tālu A pusē redzami visai masīvi cb torņi, kas laikam ir "Vidzemes" negaisa tāli redzējumi.

    Ielādē...
    1. 06.08.2014 14:44

      Skatoties pret sauli varu redzēt Cb virsotnes netālu no Madonas un Ļaudonas. Pie manis pagaidām viss mierīgs un +29* C.

      Ielādē...
  23. 06.08.2014 15:41

    Jēkabpilī jau vairāk nekā stundu palaikam ducina pērkons, saule mijas ar mākoņiem, pagaidām nav lijis.

    Ielādē...
  24. 06.08.2014 16:11

    Krusa pie Salaspils tā kapā pa logiem, ka ausis jāspiež ciet. Pirmās vēja brāzmas tuvu 20 m/s.

    Ielādē...
    1. 06.08.2014 16:20

      Lūk, no tā man ir patiesi bail.Pēc tāda liela un ilgstoša karstuma pērkona negaisi ir bargi.....

      Ielādē...
  25. 06.08.2014 16:25

    WOOW! Yeee- labs negaiss Rīgas Z daļā. Lietusgāziens 5-8mm krusas graudi, visai fotogeniski mākoņi, kas uz vietas izlīst. 1 zibens zemē, gan patālu DA pusē, tāda mērena rūcināšanās pa mākoņiem. :) Masīvs svaigums pēc masīva karstuma. Gatavoju foto un varbūt dažu video.

    16:50: Tepat ir galerija- no šāsdienas negaisa redzējuma.

    16:59: Gaisa grādi no +30 tagad nokritās uz +21...

    17:04: Un ir arī neliels video no lietusgāzes Sarkandaugavas nomalē, kur es tobrīd biju. Ap plkst. 16:05.

    Ielādē...