Aktuālā situācija (nedēļa līdz 10.8.14.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 10.8.14.)

Nedēļa aizgājusi. Pirmdiena- bija karstākā diena šajā gadā. Daudzviet gaiss iesila līdz +32+34, bet Ventspilī bija arī teju +38. Karstums BERTRAM anticiklona iespaidā bija līdz trešdienai. Pēc tam atlikušās nedēļas garumā pāri mums skrēja vairākas aukstās frontes. Kas gan tikai nedaudz piezemēja karstuma grādus. Daudzviet Latvijā bija negaisi. Tostarp naktī uz sestdienu centrālos rajonos pamatīgi lija- nokrišņi Rīgā bija pusmēneša normā. Sestdienas otrajā pusē un svētdien laiks mierīgāks. Sestdien aiz frontes bija neliels augsta spiediena atzars, bet svētdien mazjaudīgas siltā un aukstā fronte nesa makoņainību un nelielus nokrišņus Kurzemē.

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

==========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 10. augusts.

Naktī pārskrēja pari neliela bez-nokrišņu siltā fronte. Dienā karsts un sutīgs daudzviet. Virs Kurzemes dienas otrajā pusē ar nelieliem nokrišņiem bija auksta fronte, kas līdz vakaram (atkal praktiski bez lietus) pārskrēja arī centrālos rajonus.

Sestdiena, 9. augusts.

Neliels ciklons, kas nāca no D puses- naktī centrālos rajonos deva lietusgāzes, lietu arī daudzviet citur. Dienas laikā tas ar nokrišņiem aizvirzījās vispirms uz Vidzemi, pēc tam pāri Latvijas robežai Z-ZA virzienā. Dienas otrajā pusē neliela augsta spiediena atzarā Latvijā bija mierīgs laiks.

Piektdiena, 8. augusts.

Aiz negaisu frontes- pie mums kopumā samērā mierīga un aizvien karsta diena. Bet vakarā no D puses - nāk jauna nokrišņu zona, vietām ar negaisiem. Vakarā Zemgalā un citviet jau stipri līst.

Ceturtdiena, 7. augusts.

Aukstā fronte lēni nāca, bet beidzot atnāca gan... dienas laikā un līdz pat vakaram parsvarā Latvijas centralos rajonos bija negaisi, vietām ar spēcīgu lietusgāzi. Fronte ir mazkustīga, turpināja līdz pusnaktij uzlīt ar negaisu virs Rīgas līča.

Trešdiena, 6. augusts.

Pirms aukstās frontes- Latvijā daudzviet negaisi ar lietusgāzēm un krusu. Bet daudzviet lietus arī izpalika. Vietām karstums aizvien līdz +30+31.

Otrdiena, 5. augusts.

Esam pamatā aizvein vēl esošajā BERTRAM anticiklonā, vien pirms-frontes mākoņi bija pašos Latvijas DRmos. Visā valstī saule un karstums, daudzviet atkal +30 un vēl nedaudz vairāk. Vakarā Liepājā attiecīgi bija vērojams negaiss.

Pirmdiena, 4. augusts.

Gada karstākā diena - BERTRAM anticiklona R malā. Latvijas R krastā vietām ir pat +37, daudzviet Latvijā +32+34. Vietām, galvenokart uz DR-R no Rīgas, nedaudz uzlīst no gubu-lietus mākoņiem.

==========

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 06.08.2014 15:56

    Rīgas A daļā izskatās ka ir pērkons, no šīs puses ik pa laikam noducina pērkons, bet šeit nekā, spīd saule un ir karsts, +30,2 grādi, R pusē vispār pilnīgi zilas debesis un neviena mākoņa.

    Ielādē...
    1. 06.08.2014 16:19

      Čiekurkalnā gāž tā, ka no mājām nevar iziet:)Mums pagaidām tikai baras....Izskatās labs, bet nezin vai ķers.+31.5*C pie mums.Rūc gan dikti:), dusmīgs ļoti...:)

      Ielādē...
  2. 06.08.2014 16:39

    Rīgs, Mangaļsala. Sauļojos jūrā, kad pamazām debesīs parādījās mākoņi un aizsedza sauli, sāka rūkt pērkons, steidzos mājās. Aizbraucu uz veikalu, domāju, ka paspēšu atpkaļ, pirms sāks gāzt. Biju veicī 5 min., eju ārā -skatos visur uz ceļa mētājas zari un plosās vējš... Braucu mājās ar velo, apkārt krita nokaltuši zari no spēcīgā vēja, kad ieskrēju kāpņutelpā sākās pamatīgs gāziens. Zibeņi gan nebija daudz.
    Krusa gan man nebija, kā Raitim... Un, jā, tāds spirgtums tagad, ka prieks!

    Ielādē...
  3. 06.08.2014 17:07

    Smuki vispirms nolija lietus, lija lietus un spīdēja saule un pa starpam virs galvas ducināja pērkons, zibeņus nemanīju, vēlāk negaisa mākoņa mala pamazām aizsēdza sauli, lietus vēl turpinājās, ducināja pērkons nedaudz biežāk, gaisa temperatūra no +30 pazeminājās līdz +22 grādiem, pašlaik lietus kopā ar negaisu ir beidzies, negaisa mākonis aizgāja uz Z pusi, palaikam ducina, bet rietumu horizonts ir joprojām gaišs un ar zilām debesīm, gaisa temperatūra pašlaik +23,5 grādi.

    Ielādē...
  4. 06.08.2014 08:12

    GFS patlaban prognozē, ka 12.-13.augustā karstā vasara beigsies, turpmāk parasta Latvijas vasara ar rudens nokrāsu. Kopumā prognozes kļuvušas vēsākas, lietainākas, vējainākas - rudenīgākas.

    Ielādē...
    1. 06.08.2014 08:18

      Pie pēdējā teikuma -ja varētu pospiestu pacelto īkšķīti !Kaut ari žēl aizejošās vasaras.

      Ielādē...
      1. 06.08.2014 17:51

        Es gan pretējās domās - vēsumu, slapjumu, vējainību un rudenīgus grādus gan negribu. Lai tie nāk septembra otrajā pusē vai oktobrī... ;)

        Ielādē...
  5. 06.08.2014 18:00

    Rīgas centrs, Vanšu tlta rajonā,negaisa mākonis strauji veidojas virs Rīgas ZA puses un viena šūna sāka augt tieši virs galvas, tomēr virsū saveidoties nepaspēja, spīdot saulei sacelas vējš un sākas gāziens, retam milzīgamlāsem, tomer vairāk ZR , ostas pusē jau gāza balta necaurredzama lietussiena, pērkons rūca gandrīz nepārtraukti, tomēr ta klusi un pa mākoņiem, daži sperieni arī uz zemi, bet jau talāk, negaisam attistoties un virzoties projām... Skaisti fotogeniski mākoņi. Atbraucot Zolitudē, te ir viss sauss, ne piles. Patreiz sauli aizsedz izlijušu negaisu laktas, tuvumā jaunas gubas vairs neveidojas.

    Ielādē...
  6. 06.08.2014 18:06

    +25*. Pirms kādas stundas apkārt nostaigāja rūcenis, bet tāds caurspīdīgs. Uzpūta arī dažas riktīgas brāzmas, bet tagad jau vairs neliekas, ka kaut kas tuvākajā laikā varētu uznākt.

    Ielādē...
  7. 06.08.2014 18:16

    Te ir video no delfi.lv- Bolderājā izskatās vēja brāzmas virs 20m/s.

    Ielādē...
  8. 06.08.2014 18:20

    Aizvadītā nakts jau tīri spirgta, turklāt ilgāku laika sprīdi - jau drīz pēc pusnakts nolaidās zem +20, 3.00 +18*C, ap 5.00 +16,5*C (min.t.). Debesis skaidras, tāpat arī rītā un priekšpusdienā; rīts patīkams, bet priekšpusdienā jau sāka karsēt - 10.45 +27*C.
    Ap pusdienlaiku pamazām debesīs sāka parādīties mākoņi, vēlāk to arvien vairāk, pēcpusdienā daži jau brieda par potenciāliem cb, pat dažas reizes no tāluma uzrūca, taču visi uz vietas tikai veidojās un nobrieda (ja nobrieda) Z-ZR pusē, tā diezgan bieži tumšāka, bet Līvānos Saule gandrīz nemainīgi visu pēcpusdienu uz pilnu jaudu - visi mākoņi debesu spīdeklim meta līkumus. :)
    Līdz ar to karstums ņēmās spēkā, jau ap 12.30 +30*C, 13.15 +31,4*C (dienas max), vēlāk pārsvarā +29...+30*C ar mazām nobīdēm uz abām pusēm (+28,4/+30,5*C). Jūtams vējelis pūta visu pēcpusdienu (rīta pusē gan tikpat kā nebija), taču karsts tāpat (protams, … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  9. 06.08.2014 18:20

    Negaisi Kurzemē izskatās visai fotogeniski caur Stendes webkameru.

    Ielādē...
  10. 06.08.2014 18:22

    Labs vakars meteomīļi un nemīļi :D !! Pie mums Liepājā patreizs +24*C vējelis pūš no DR jebšu jūras , dūmakaini apmācies bet saule spīd. Diemžēl Liepājas pilsētai apkārt ies negaisa makoņu fronte, kura patreiz šķērso Kurzemi no Durbes un Priekules puses līdz Kuldīgai... Pāris stundas atrados savos laukos Nīcas pagastā ap 14:00 dzivsudraba vecais termometrs man rā'dija ēnas pusē +28.8*C... Savukārt jūrā DR pludmalē ir jauks DR vējelis un smuki 2 m viļni starp 2 un 3 sēkli ,, un ūdens temperatūra atklātā jūrā +23*C , yeaah sajūtas , kā Vidusjūras kūrotā ;)

    Ielādē...
  11. 06.08.2014 19:25

    Jau ap 17iem pa austrumu pusi aizgāja neliels negaisiņš, te tikai uzrasināja. Tagad uz Valmieras pusi atkal diezgan dusmīgi rūc, var redzēt arī kaut ko no paša vaininieka, bet to aizsedz tuvākie mākoņi, tāpēc izmērus un formu var drīzāk nojaust. Temperatūra +27.

    Ielādē...
  12. 06.08.2014 19:44

    Pamazām no DA-D puses tuvojas nopietnāki (un arī fotogēniskāki) mākoņi, šo to jau uzbildēju, bet izskatās, ka var būt kas vairāk... Tikko arī kārtīgi nogranda pērkons, vēl gan salīdzinoši patālu, vairāk uz A, bet pietiekami skaļš, tā kā... ;) Citādi - daļēji mākoņains, neliels vējiņš, Saule pārsvarā slēpjas, grādi kādu brīdi apstājušies uz +25*C.

    19:55: Nāk tuvāk, ducina skaļāk un arvien biežāk! Priekšā kaut kas nelielam sienas mākonim līdzīgs, tik skatu leņķis nepateicīgs... Un aizdomas, ka galvenais virziens tomēr ir garām...

    20:14: Nu jau tuvu, tikko viena izlāde netālu virs galvas mākoņos; mākonis, šķiet, nav liels, bet visai panikns. Jautājums paliek - vai trāpīs? Pašlaik neņemos spriest. +24,2*C.

    20:17: Klāt ir, līst, zibeņo, ducina, tepat netālu redzamas debesu strūklas. Krietns vējš, +19,4*C, lietus ~45 grādu leņķī, ņemas spēkā jau arī uz vietas - viss notiek! Nu +18,8*C - viss mainās kaleidoskopiskā ātrumā...

    Ielādē...
  13. 06.08.2014 20:24

    Negaisa mākonis, kas pirms brīža uzradās austrumu pusē, tagad sabriedis tumšs un resns, ik pa brīdim nikni rūkdams pamazām met loku gar ziemeļu pusi.

    Bet tas negaiss, kas vēl aizvien ir ziemeļos no Ventspils, gan radarā, gan zibeņu kartē izskatās patiešām iespaidīgi.

    Ielādē...
  14. 06.08.2014 20:26

    Pirms septiņiem nikns mākonis nāca virsū,bet sadalījās un aizgāja mums gar abām pusēm,kur sāka ārdīties pa īstam.Pie mums dažas piles nopilēja,bet palika gan spirgts un vēsāks tik un tā.+22.Pirms tam bija elles sutoņa.

    Ielādē...
  15. 06.08.2014 20:48

    Nu viss laikam būs beidzies (vai vismaz iet uz beigām). Dārdēja visapkārt daudz un krietni, bet tādu īsti tuvu un skaļu spērienu nebija (pagaidām). Tālumā uzrūc joprojām. Interesanti, ka ZR-Z pusē visu laiku bija visai gaišs, tuvējās mājas logos pat atspīdēja Saule. Lielākā masa aizgāja pa A pusi. Lietus lija, brīžiem diezgan stipri, bet tāda riktīga šļāciena, kad zeme ar debesīm kopā iet, nebija. [Kamēr te rakstu, izcili spožs un salīdzinoši netāls zibens (~5 sek.) uzliesmoja!]
    Tagad arī vējš jau krietni pierimis, gaiss spirgts, svaigs, vēl sīki līņā, grādi gan atkal pamazām rāpjas uz augšu, bet tas jau sīkums - šobrīd +19,6*C. Forši! Vēlāk salādēšu un apstrādāšu arī bildes, kaut kam vajadzētu būt sanākušam! :)

    Ielādē...
  16. 06.08.2014 21:47

    Tikko ne tepat izauguša maza mākonīša bija pamatīgs spēriens gandrīz virs pašas galvas,pagaidām bez lietus.Temperatūra ap + 20 grādiem,bezvējš.

    Ielādē...
  17. 06.08.2014 21:41

    Man nekādu negaisu, viss mierīgi. Nav ne odu, ne dunduru, foršs vakars. Temperatūra drusku zem +19 grādiem.

    Ielādē...
    1. 06.08.2014 22:01

      Man vēl +20,7, no rietumiem tuvojas mākoņu josla, kas "apēda" mēnesi, laikam lūkošanās zvaigznēs šovakar nesanāks :).

      Ielādē...
  18. 06.08.2014 22:21

    Jā, es no Rīgas Z daļas tālu DR pusē virs mākoņiem redzu tālus nakts zibeņus- no tā paša "Dobeles" negaisa...

    Ielādē...
  19. 07.08.2014 00:23

    Pēc vakara negaisa un lietus viss mierīgs. Te būs maza reportāža no vakara mākoņu salidojuma. :) Bet pēc tam pamazām viss šķīrās, vējš ātri pazuda, mākoņainību gan grūti novērtēt, bet grādi brīdi pakāpās atpakaļ līdz +20,5*C un tad ātri apsēdās pie +19*C. Pēdējās pusstundas laikā jau tuvojas +18*C. Iekšā izdevies nosist jau līdz +25,4*C (pēcpusdienā bija pāri +28), ārā šobrīd +18,1*C. Naktī mierīgs, taču rīt, pēc šībrīža leišu modeļa spriežot, vismaz manai pusei atkal +30 garantēti. Kaut kā vairs nešķiet nekas ekstra - pierodam! :))

    Ielādē...
  20. 06.08.2014 22:28

    Pērkonu dzirdēju arī pie sevis. Šodien pavisam dīvains vakars,bez mazākās vēja pūsmas.Visapkārt notiek ražas vākšana ,transportēšana un saceltie putekļi ilgi turas gaisā.Āra pat grūti paelpot.Arī rasa šovakar zālē agri parādījās. tempertūra+20 .Lietus kopš 2.augusta vairs pie manis nav lijis.

    Ielādē...
    1. 07.08.2014 00:59

      Sveiciens Silvai no Dimzēniem ;)

      Ielādē...
  21. 07.08.2014 01:26

    [Ranka] Nule jau vakardiena - lai gan dienas otrajā pusē radīja iespēju par lietu, staigājoši negaisa mākoņi atnesa vien nelielu lietu, kas uz karstās zemes uzreiz izkalta. Karstums, lai gan ne tik spēcīgi kā +29* C, turpinājās visu atlikušo dienu.

    Ielādē...
  22. 07.08.2014 08:23

    Šorīt pēc sešiem +14, nepierasti dzestrs :D . Šobrīd saulei priekšā plūkaini mākoņi, mierīgs.

    Ielādē...
  23. 07.08.2014 12:00

    6.8.2014., Rīga. Pirms frontes no DR puses. Dienas lielākā daļā- karsts un sutīgs, bet no pusdienas laika sāka rasties vispirms cu mākoņi, kas pēc 15:00 pārgāja negaisa padebešos. Sāka rūkt ap 15:45, bet 16:00 sākās lietusgāze no stāvoša negaisa. Zibeņi gan ne visai spēcīgi, tā - pa mākoņiem. Ap 17:00 pēdējais lietus beidzās, mākoņi izklīda. Bet pašā vakarā no DR-R puses nāca jauni-izlijuši cb mākoņi, ap saulrietu debesis piemākušās, bet ap 22:00 tāla negaisa nakts zibeņi redzami DR pusē (3 atblāzmas). Dienā pirms negaisa DA vējš 1-2m/s, ap 16:00 negaisā R brāzmas līdz 7-10m/s, vakarā bezvējš. Lietusgāzienu ap 16:00 pavadīja atsevišķi krusas graudi 5-8mm lielumā. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+18; 9:00+24; 15:00+31 (stundas laikā negaisā nokritās līdz +21), 21:00+23.

    Ielādē...
  24. 07.08.2014 12:35

    Vakar Imantā no tā Rīgas negaisa nekas nopietns nebija - šķiet, ka manam Rīgas galam nekas daudz netika - puspiecos uznāca neliels lietus (sākumā lielām pilēm, bet velāk tāda līņāšana vien). Pirmajās 15 lietsu minūtēs vēl spīdēja saule, jo debesis R pusē bija skaidras, bet ZA pusē bija viss "melnums". Vēlāk negaiss uz aptuveni 40 minūtēm aizsedza sauli. Temperatūra diži arī nenokritās - no +30 uz +25, bet vismaz neliels svaigums bija jūtams. Pirms sešiem uzpīdēja saule, un tā kā gaiss bija mitrs, ātri kļuva sutīgs.
    Naktī, šķiet, bija nedaudz uzlijis, minimālā temp. +19. Pagaidām debesis klāj puscaurspīdīgs mākoņu slānis, caur kuru daļēji spīd saule. Ārā tikai +25,5.

    Ielādē...
  25. 07.08.2014 13:28

    [Ranka] Rīta puse saulaina un visai strauji iekarsa. 11:00 +24* C, bet tagad +29* C. Mans miests dotajā brīdī ir kā robeža starp nelielu mākoņainību austrumos un mākoņainām debesīm ar gubām rietumos. Rādās arī pēc radara, ka uz rietumiem no manis ir kāda neliela lietus šalts.

    Ielādē...