Aktuālā situācija (nedēļa līdz 1.3.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 1.3.15.)

Nedēļa aizgājusi. Šajās dienās turpinājās februāra pavasaris.  Pirmdien un otrdien mums ir neliela siltā oklūzijas fronte ar, galvenokārt, lietus nokrišņiem. Sākot ar trešdienu- mūsu debesīs dominē neliels augsta spiediena atzars, kas mums dod mierīgas debesis. Gaiss tomēr ir mitrs- un tamdēļ ceturdien, piektdien, sestdien daudzviet rītos un vakaros ir biezas miglas. Piektdien, sestdien Latvijas A pusē ir ietekme no neliela ciklona, kas Latgalē un Vidzemes A pusē dod nelielus sniega nokrišņus. Tomēr viss notiek uz "+" grādu fona, sniega sega neko īpaši nepieaug. Esošais sniegs, kas uz zemes saglabājies A pusē- turpina kust. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 1.3.15.

Augsta spiediena atzara R mala. Laiks dienā gandrīz visur skaidrojās. Vien D vējš pastiprinājās pirms aukstās frontes, kas pašā diennakts izskaņā ar nokrišņiem pietuvinājās Kurzemes R krastiem. 

Sestdiena, 28.2.15.

Latvijas R daļā - neliels augsta spiediena atzars, A novados ir neliela ciklona ietekme. Attiecīgi A pierobežā naktī vietām nedaudz uzsnieg, kamēr citviet ir mierīgs lai arī mākoņains laiks bez nokrišņiem. 

Piektdiena, 27.2.15.

Neliels augsta spiediena atzars Latvijas R daļā, bet A novados- ir neliela ciklona ietekme. Attiecīgi R-Latvijā mākoņu sega plānāka, drusku uzspīd saule. Bet A pusē- padebeši biezāki, un vakarā jau ir nelieli nokrišņi. 

Ceturtdiena, 26.2.15.

Neliela augsta spiediena atzarā- mierīgs, bet diezgan mitrs laiks. Tamdēļ daudzviet saglabājās mākoņainība, taču dienas galvenā parādība - ir miglas. Tās traucēja lidojumiem, un daudzviet tajās redzamība ap 100m. 

Trešdiena, 25.2.15.

Aiz frontes ir neliels augsta spiediena atzars. Gaiss tomēr ir mitrs, daudzviet ir zemi mākoņi un miglas. 

Otrdiena, 24.2.15.

Neliela oklūzijas fronte virzās pāri Latvijai ZA virzienā. Naktī un rītā uzlija Kurzemē un centrālos novados, dienas otrajā pusē - uz A no galvaspilsētas. 

Pirmdiena, 23.2.15.

Nāk ULI ciklona oklūzijas fronte. Sākot ar Kurzemi, Latvijā apmācās. Nokrišņi arīdzan vakarā sākās R piekrastē. Ap pusnakti tie atnāca līdz Rīgai. Tomēr tie ir nelieli. Laiks pieturās silts visā Latvijā, atlikušais sniegs, kas vēl ir A novados, turpina kust. 

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 25.02.2015 13:33

    +7,4, gaisā jūtams pavasaris. Rīta migla izklīdusi, vēja tikpat kā nav, zvirbuļi čiepst, zīlīties "kaļ lemešus", vakar ieurbtā kļavu sula lēnām sāk tecēt.

    Ielādē...
  2. 25.02.2015 09:41

    RietumKrastā šorīt Saulīte spīd pa zemes virsu, pūš DR vējelis neliels, pirms stundas bija -0.5*C.. Vakardien visu dienu bija dūmaka un apmācies, tikai vakarā ap 21:00 noskaidrojās, un Jauns Mēness bija redzams. Skatos Jūras ērgļu ligzdas dzīvo tiešraidi un klausos outnu izdodāsskaņas no Durbes puses . Tas mežs , gan ir pamatīgi retināts no LVM puses :(( ...viņi taču nestādīs jaunu egļu audzi, lai saglabātu Jūras ērgļiem dabisko vidi ?!

    Ielādē...
    1. 25.02.2015 13:52

      Tā tik tiešām ir ļoti laba saite un kolosāls veids kā iepazīt dabu no putna skatu punkta.

      Ielādē...
  3. 25.02.2015 14:24

    24.2.2015., Rīga. ULI ciklona oklūzijas fronte. Visu nakti līdz pat 8:00 rītā - nedaudz lija. Visu pārējo dienas daļu- apmācies, miglains. Mainīgs vējš līdz 1m/s. Sniegs uz zemes praktiski ir nokusis, vien dažs apledojums šur tur vēl redzams. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+2; 9:00+3; 15:00+4; 21:00+3.

    Ielādē...
  4. 25.02.2015 19:08

    Rīgā pēcpusdienā bija pārsvarā saulains agra pavasara laiks ar temperatūru ap 6 grādiem. Manuprāt, lieliska diena!

    Ielādē...
  5. 25.02.2015 19:30

    No rīta +1, dažviet neliela migla, uz ceļa vietām ledutiņš. Diena saulaina, visai silta, bet vakarā nulle, nakts būs mīnusos.

    Ielādē...
  6. 25.02.2015 18:43

    šorīt migla kā piens (pat biezpiens :D). Ja brauktu pa svešu ceļu, ātrāk par 30 - 40 km/h nevarētu. Diena apmākusies, mikla, miglaina. Braucot atpakaļ no Žīguriem - tur mežā cēlās jauna migla. T +2. Tauta tecina kļavu sulas un cienā arī kolēģus :)
    Iestājusies (kā jau te daži minēja) meteo stagnācija vai depresija ne tikai dabā, bet laikam arī galvā. Tāpēc arī izpalika komentāri vairākas dienas. Vakar 24.02. - lija. Iepriekš bija arī saule. T robežās no -4 līdz +3 visas iepr. dienas. Pāris rīti ar uzsalumu, vakar, šorīt pagalms dubļos. Nu apmēram tā rupjos vilcienos. Sniegs kūst, jau sen nav vienlaidus segas. Pmd pabildēju, varbūt ielikšu galeriju, šobrīd gan jau ir mainījusies situācija.
    p.s. O, lapas augšā nomainījušās bildītes uz pavasarīgākām:) Citādi tādā nokusnīgā laikā biezi sarmoti zari.... maigi izsakoties, kaitināja; ja nav ziemas, tad nav, un punkts

    p.p.s. Šobrīd atkal migla tāda, ka neredz tālākas spuldzes uz ielām. Gana sirreāli...

    Ielādē...
  7. 25.02.2015 20:27

    Rīts uzausa ar vieglu mīnusu un salnu, bet bija saulains ar dūmaciņu. Priekšpusdienā šī dūmnaka laikam pārvērtās mākoņos, kas aizsedza pārliecinoši lielāko debess daļu, taču ne pilnībā un saglabājot gaišuma sajūtu. Toties pēcpusdienā debesīm izdevās atbrīvoties no mākoņu segas un gandrīz noskaidrojās, gaiss iesila līdz +5,5. Pret nakti atkal parādās viegla, mitra, auksta dūmaciņa, debesīs mirdz mēness un zvaigznes, bet zeme jau "mirdz", temperatūra noslīdējusi līdz -1. Vietām pat nedēļu pēc intensīvā atkušņa/pavasara sākšanās saglabājušies sniegoti fragmenti un ledoti laukumi (pārsvarā dārzos), vietām pat tenisa laukuma lielumā.
    P.S. Kādam meteolapā ir pavasara depresija... :)

    Ielādē...
  8. 25.02.2015 21:12

    Tiem rukšiem,laikam, navigācijas ierīces sagājušas grīstē.Agrāk vai vēlāk būs jānāk atpakaļ,jo tur,kur viņi iet,tiem nav kur palikt.Priekšā ir Bābelītis,aiz tā Ķīšezers,ne pa kreisi,ne pa labi nav izejas.Ja nu vienīgi sadomājuši ar negaidītu manevru triecienā izlauzties līdz Mežaparkam...Stratēģiski pareizāk tomēr būtu forsēt Ķīšezeru pa ledu,bet ar tiem saraiņiem jau nekad neko nevar zināt.

    Ielādē...
  9. 25.02.2015 22:21

    Šodien aizvien nomācies, no Saules ne miņas. Atšķirība vien tik tāda, ka mākoņi nedaudz plānāki, nebija tik tumšs, varēja dienā iztikt bez papildu apgaismojuma, un nebija nokrišņu. Ja neskaita biezo miglu, kas sabiezēja jau aizvadītajā naktī un izklīda vien dienas pirmajā pusē.
    Dominēja bezvējš, taču mitruma un mākoņu dēļ nemaz pavasarīgs nešķita. Arī siltums tālu no gaidītā (un vakar prognozētā!), pārsvarā vien +3...+4*C, vienīgi pēcpusdienā pakāpās līdz +5 (max +5,5*C), bet vakarā ātri nokritās līdz +3 un zemāk. Sniega vairs nav, vien ledus atliekas (vietām diezgan prāvas, kā savdabīgas ledus peļķes) šur tur pagalmos, dārzos u.c.
    Tagad jau sāk parādīties neliela migla, debesis apmākušās, gaiss mitruma pilns, bezvējš, +2*C.

    Ielādē...
  10. 26.02.2015 01:42

    25. febr. no rīta bija 0 grādi. Spiediens 764mm. Apmācies, bet mākoņu kārta plāna. Lēns vējš. Priekšpusdienā pilnīgi apmācies, vāja migla vai stipra dūmaka. Pēcpusdienā sāka skaidroties. T. līdz + 6 grādiem. Līdz saulrietam mākoņu daudzums samazinājās līdz 7 ballēm. Pašlaik t. 0 grādi, spiediens 767,5mm.

    Ielādē...
  11. 26.02.2015 08:39

    Migla briesmīgi bieza un pienaina, bet pie manis diezgan silts - +1 grāds un zemes virskārta arī nav stinga.

    Ielādē...
  12. 26.02.2015 12:51

    Vakardien vēlā pēcpusdienā Rīgā laiks noskaidrojās un uzspidēja saule gaisa temperatūrai sasniedzot +6 grādus. Skaidrs arī vakars un nakts pirmā puse, līdz ar to ievērojami piesala un izveidojās dūmaka, zemes virskārta sasala. Kaut kad uz rīta pusi saradās bieza migla un nu šodiena atkal ir pelēka ar nelieliem plusiem. Būtu normāls laiks marta beigām.
    Neizbaudot kārtigu ziemu kaut kā arī īsti neuztverās pavasara procesi un pietrūkst ziemās-pavasara pārejas posma dinamikas....

    Ielādē...
  13. 26.02.2015 16:26

    No rīta pavisam neliela migla, vēlāk jau saule visu dienu. +4 Brīnišķīgs laiks :)

    Ielādē...
  14. 26.02.2015 17:49

    Rītā migla un grādi ap +1...+1,5*C. Migla sāka klīst tikai ap 10.00, tad arī strauji kļuva siltāks, un ap 13.00 jau +5,5*C. Tad debesis vēl apmākušās ar gabalainiem mākoņiem, kuri drīz pēc 13.00 sāka intensīvi dalīties, un drīz jau parādījās arī pirmie zilas debess laukumi un Saules stari! :)
    Turpmāk pēcpusdienā tuvākajā apkārtnē mākoņu maz, Saule spīdēja gandrīz nepārtraukti. Lai arī pamalēs brīžiem grozījās diezgan lielu, biezu mākoņu joslas, Saulei priekšā trāpījās vien daži maziņi mākoneļi. Temperatūra pēcpusdienā pārsvarā turējās +5 līdz +6 grādu robežās, max +6,2*C. Piesaulē gan siltumu varēja labi izjust, jau īsta pavasara drēbēs ārā bija pats labums, un istaba arī krietni uzsila! Vējiņš pavisam lēns, lielāko dienas daļu dominēja bezvējš. Jauks laiciņš, atkal pavasarīgs! :)
    Pašlaik tiešā tuvumā debesīs nedaudz augsto mākoņu, biezāks zemo mākoņu slānis vīd D pamalē, arī A pusē debesīs mākoņu vairāk. Vēja nav, bet kļūst jūtami vēsāks, vairs tikai +3,2*C.

    Ielādē...
  15. 26.02.2015 14:49

    No rīta pamodos pie -3, pamatīgas salnas un sirreālas miglas - nevarēja redzēt pat 90 m attālumā esošo māju, vēlāk migla drusku paklīda, taču pabieza saglabājās vēl līdz divpadsmitiem. Pie tam migla tiešām bija tikai piezemes slānī, jo caur to centās spīdēt saule, taču tā bija redzama tikai kā balta, gaiša bumba debesīs - toties miglu tas padarīji krietni gaišāku un bija tāda... balta sajūta. Taču jau stundas divas, trīs migla izklīdusi, atstājot vien dūmaku iztālēm. Debesis ir dūmakaini skaidras, jau spīd saulīte. Rīta sasalums pazudis jau kopš priekšpusdienas, bet neskatoties uz sauli, temperatūra vēl nav pacēlusies virs +2. Atkal migla nav ļāvusi pavasarim ieskrieties...Un tie jau arī ir tie pavasara procesi.
    P.S. LVĢMC sola, ka šis nebija vienīgais miglainais rīts šorīt - miglu var gaidīt arī divās tuvākajās naktīs. Bet pavasaris atkal būs no siltajiem...:/

    Ielādē...
    1. 26.02.2015 17:54

      Ja pavasaris būs no siltajiem, es tikai priecāšos par to!!! :)) Šīs prognozes izskatās cerīgas, turklāt attiecībā uz ziemu (šajā gadījumā gan jāsaka - diemžēl...) tās piepildījās.

      Ielādē...
  16. 26.02.2015 18:12

    No rīta -2 un diezgan bieza migla, vietām tikai ap 100m. Diena saulaina, silta. Vakarā +1, virs nenokusušā sniega mežmalās ceļas viegla migla.

    Ielādē...
  17. 26.02.2015 19:26

    Debesīs spīd zvaigznes, laternu gaismā vīd kaut kas miglas aizmetņiem līdzīgs, taču redzamība joprojām laba. Toties grādi jau uz nulles. :)

    Ielādē...
  18. 26.02.2015 20:42

    Ap sešiem sāka čabēt zeme un pēc saulrieta, kas bija pie skaidrām debesīm, strauji nokrita temperatūra, ap septiņiem bija -2 grādi. Toties tagad izskatās, ka ārā atkal migla un pie loga rāda drusku virs nulles.

    Ielādē...
  19. 26.02.2015 20:51

    Nupat migla atnākusi arī pie mums. Kaimiņu gaismas tādas "pūkainas".

    Ielādē...
  20. 26.02.2015 21:22

    Arī pie manis uzkritusi bieza migla, pilnīgs bezvējš, grādi jau mīnusos - šobrīd -1,6*C. Bet vispār ļoti interesants skats - miglas slānis nav augsts (apmēram 5.st. mājas augstumā, varbūt mazliet vairāk), bet ļoti biezs - laternas kā caur pienu spīd, brīžiem gan miglas konsistence (biezums) mainās. Tajā pašā laikā no 4. stāva pa atvērtu logu var labi redzēt miglas augšējo robežu, virs kuras joprojām skaidras debesis un vismaz dažas spožākās zvaigznes redzamas.
    Savukārt pagalma pusē migla vēl zemāka un daudz plānāka, debesīs spožs Mēness un zvaigznes. :) Pabildēju - reti šādi skati gadās; ja būs kas skatāmības cienīgs sanācis - vakara gaitā izveidošu nelielu galeriju...

    Ielādē...
  21. 26.02.2015 22:08

    "26.02.2015. vakarā Rīgā saglabāsies migla ar redzamību 100-500 m, kas izklīdīs tikai rīt, 27.02., dienas pirmajā pusē."

    Redzamība plkst. 22 ir 4600 metru. :)))

    Ielādē...
  22. 26.02.2015 22:13

    naktī mīnusu nebija. Rītā lielā migla bija pazudusi, debesis grasījās skaidroties. Pusdienā biezā migla parādījās uz pāris stundām, tad pazuda, spīdēja saule, t ap +2, +3. Šobrīd atkal viss miglaini appūkojies, t 0*.

    Ielādē...
  23. 26.02.2015 22:31

    Saulkrastos arī šovakar migla sabiezējusi, redzamība ap 300 - 400 m un grādi nedaudz zem nulles nokritušies, peļķes uz ielām ar plānu ledu pārvilkušās.

    Ielādē...
  24. 26.02.2015 23:21

    Man šodien aizņemta diena, bet Zantē manu gan atlidojušos gulbjus, gan pirmos pūpolus. gan izfīgušos sniegpulksteņus.

    Ielādē...
  25. 26.02.2015 23:25

    Piesalst aizvien vairāk - šobrīd jau -2,7*C. Visa vakara migla, kas pirms pāris stundām bija ķīseļa biezumā, pēkšņi pazudusi. Debesis joprojām skaidras, spīd spožs Mēness un virmo zvaigžņu jūra. Skaists vakars! :)

    Ielādē...