Aktuālā situācija (nedēļa līdz 5.4.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 5.4.15.)

Nedēļa aizgājusi. Pie mums bija atziema ar biežiem sniega nokrišņiem. Daudzviet uz zemes izveidojās neliela sniega kārtiņa- vairākkārt, jo naktī tapusī baltā seģene dienās izkusa. Cikloni ar nokrišņu frontēm vismaz divreiz - līdz ceturtdienai- nāca pāri Latvijai. Piektdien, sestdien šī fronte bija uz A no Latvija. Mums tās "aizmugurē" vēl vēsāks ZR vējš ar nokrišņiem. Svētdien no ZR puses nedaudz pastiprinās anticiklons - laiks sāk nomierināties, palēnam atsākas pavasaris.  

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-----------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 5.04.15.

Fronte uz A no Latvijas- izsīkst. Anticiklons no Krievijas ZR daļas atnāk līdz mums ar sausāku gaisu. Nokrisņi Lat6vijā izbeidzas. Drusku vairāk siltums parādās pie mums. 

Sestdiena, 4.04.15.

Otro dienu esam uz R no frontes, turklāt NIKLAS ciklons pa otrai reizei tuvojas mums no ZA puses. Tamdēļ daudzviet Latvijā ir nokrisņi, tostarp gan Kurzemē, gan arī Vidzemē un Latgalē vietam ir visai spēcīgas sniega brāzmas. 

Piektdiena, 3.04.15.

Esam uz R pusi no frontes. Pie mums ar ZR vējiem turpina ienākt slapja sniega, krusas un lietus brāzmas. Lielākoties nelielā intensitātē. Vietām uzspīd saule, šie gaišie brīži gan ir īslaicīgi. Vairāk Kurzemes pusē. 

Ceturtdiena, 2.04.15.

Ciklona centrs ir virs Latvijas ZA daļas. Mēs pamatā esam tā aizmugurē, Latvijā visas dienas garumā ir ilgaicīgi nokrišņi. Tostarp D-DA novados no rīta veidoajs neliela sniega kārtiņa. 

Trešdiena, 1.04.15.

Ciklona centrs virzās pāri Latvijai - no DR puses ZA virzienā. Attiecīgi mums ir daudz nokrišņi visas dienas garumā. 

Otrdiena, 31.03.15.

Aiz ciklona - pie mums vēl saglabājas īslaicīgu lietus/krusas brāzmu mākoņi. Vakarā laiks nedaudz nomierinājās- kad pie mums bija neliels augsta spiediena atzars. Pirms nākamā ciklona, kura frontes bija Kurzemē jau vakarā. 

Pirmdiena, 30.03.15.

Ciklons NIKLAS ar centru Kurzemes R daļā - tālāk tas dodas Z virzienā. Visā Latvijā ir nokrišņi. No rīta slapjš sniegs un sniegs, A daļā vietām uzsnieg īslaicīga sniega kartiņa uz zemes. Dienā- īslaicīga lietus brāzmas, bet vakarā,  ciklona centram tuvojoties, pastiprinās DR vējš. Tas piekrastēs sasniedza un pārsniedza 20m/s ātrumu. 

------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 03.04.2015 09:32

    Sieva nupat izteica domu, ka dienvidu valstis vajadzētu aplikt ar saules nodokli, ko piedzen par labu Latvijai un citām pelēkdrūmslapjvalstīm. Nodoklim būtu jābūt tik lielam, ka kompensē apsildīšanas izmaksas un ļauj katram, kurš vēlas, nedēļas nogales un atvaļinājumu pavadīt siltās zemēs. Un, ja kādam tur kaut kas nepatīk, tad viņam ir brīva izvēle migrēt uz ziemeļiem.

    Ielādē...
    1. 03.04.2015 12:06

      Nelabojamais, taisām referendumu par šo izcili spožo ideju!!Citādi grieķi dzīvo kā nieres taukos un vēl draud, ka nemaksās kredītus atpakaļ.Lai visus nemaksātājus (iz)sūta uz Latviju (rudenī un ziemā), bet mūs, apmaiņas braucienā, izsūta uz Grieķiju.Uzreiz redzēs, kā uzplauks Hellāda:)Varbūt arī Latvijai no grieķiem kāds labumiņš tiks...., tiem tomēr savādāka domāšana:)

      Ielādē...
      1. 03.04.2015 23:46

        Arī es pievienojos šai lieliskajai idejai! Grieķi pēdējā laikā sava jaunā premjera - ciniķa vadībā galīgi izlaidušies, tagad grib neko nedarīt, dzīvot uz citu rēķina! Dusmas šis fakts vien uzdzen. Par Senās Hellādas nopelniem to vairs darīt nevarēs, tolaik citi cilvēki ar citu skatu uz dzīvi dzīvoja. Tagad vienkārši jāsāk pašiem strādāt kā nākas. Ja nepietiks ar Latviju drūmajā pelēcībā - tad vispār visus sliņķus ar Cipru priekšgalā uz Lapzemi piespiedu atvaļinājumā ziemā izsūtīt! Kad -30...-40*C ikdiena! Lai kaut neko nedara, bet pāris nedēļas padzīvo! Tad būs ko salīdzināt! :D

        Ielādē...
      2. 04.04.2015 20:59

        Nu, grieķi ir bijuši uzmetēji visā savā 3000 gadu vēsturē - kas netic, var palasīt sīkāk. Tiesa, kādreiz viņi vairāk uzmeta viens otru, bet kopš tiem laikiem pasaule ir kļuvusi plašāka un, attiecīgi, uzmešanas vēriens arī.
        P.s. Pie kārtīga sniega -30 pāris nedēļu ir daudz patīkamāk, nekā šis nebeidzamais slapjdraņķis un žļurga.

        Ielādē...
        1. 04.04.2015 22:34

          Par savām paša sajūtām pie sniega un -30 varu tikai piekrist, bet dienvidnieki varbūt domā savādāk... :))

          Ielādē...
  2. 04.04.2015 22:39

    Vakarā nekādu būtisku pārmaiņu, mākoņi un lietus, pārsvarā smidzeklis. Tagad gan pārstājis, vismaz nekas pa logu redzams no gaisa nekrīt. Temperatūra pamazām uz leju, šobrīd +2,2*C.

    Ielādē...
  3. 05.04.2015 08:04

    Lieldienas atnākušas ar vietām baltu zemi un pat uz ābeļu zariem satupis plāns sniedziņš. Ļoti mierīgs un miglains, putni dzied neredzami. Pie loga rāda 0 grādu. Lai visiem priecīgas Lieldienas un piepildās nākamās nedēļas siltumprognoze :) .

    Ielādē...
  4. 05.04.2015 09:10

    Lieldienu naktī ja arī bija kādi nokrišņi, tad tikai lietus, - sniegs vai krusa nav manīti un laikam vairs arī nebūs. Lieldienu rīts apmācies, +2. Saulainais laiks vairs nav aiz kalniem. Līksmas Lieldienas!

    Ielādē...
  5. 05.04.2015 10:48

    Prieīgas visiem Lieldienas!!!!+3 grādi,diennakts nokrišņi2,4 mm.

    Ielādē...
  6. 05.04.2015 12:53

    Naktī uzsnigušais sniegs nu jau nokusis, bija ap 1 cm uz jumta, uz zemes tikai balti plankumi. Nokrišņu nav, +4 grādi.

    Ielādē...
  7. 04.04.2015 21:10

    Piektdien visu dienu lija; pa lielam tāds striķu pūdētājs, pat ne īsts lietus, bet tāpēc ne mazāk riebīgs. Šodien smidzināt sāka ap pusdienlaiku un joprojām nerimstas. Konstants +3°C, pēcpusdienā vienu brīdi nokrita līdz nullei un pat kāda sniegpārsla palidinājās, bet tas bij uz īsu brīdi. Nu pavisam pieriebies.
    Papildināts: toties Lieldienu rītā zeme balta... sniegs turējās gandrīz līdz pusdienlaikam.

    Ielādē...
  8. 05.04.2015 23:33

    šodien gan saule uzpīdēja, gan lietus lija, gan sniegs sniga. T no -1 rītā līdz +5 dienā.

    Ielādē...
  9. 06.04.2015 00:19

    Pirmajās Lieldienās laiks izrādījās visai labs - vismaz uz aizvadīto dienu fona - noteikti! Dienas pirmā puse gan apmākusies, bet bez lietus (un sniegiem ar, par kuriem te ziņo un rāda no Z puses), sauss. Vēja tikpat kā nekāda, tiesa, ar siltumu arī pačābīgi (rītā un priekšpusdienā vispār tikai knapi +2...+3*C, pēc 13.00 vismaz līdz +5...+6*C pakāpās), bet nu auksti nebija, rokas arī nesala. T. max +6,7*C.
    Pēcpusdienā vienubrīd nedaudz uzpilināja simbolisks smidzeklis, bet tas arī bija viss, savukārt pievakarē debesis paskaidrojās un tuvāk saulrietam jau visai saulains kļuva, ar plāniem spalvu mākoņiem fonā. Cik manīju, dažubrīd skaisti izskatījās. :)
    Kaut kad vakarā atkal ir neliels slapjums nokritis no debesīm, jo asfalts viegli mitrs, bet tagad starp mākoņiem palaikam arī pilns Mēness uzspīd. Kluss, mierīgs, vēja nav, +2,8*C.

    Priecīgas un jaukas visiem Otrās Lieldienas! :)

    Ielādē...
  10. 06.04.2015 00:38

    Priecīgus visiem svētkus un labu veselību arī pēc svētkiem! Svētku dienas bija drēgnas un drūmas. Bieži lija. Slapjš sniegs bija tikai vienu dienu un īslaicīgi. Nokrišņu daudzums kopš ceturtdienas 7mm. Dažas dienas nedaudz skaidrojās pēcpusdienās (8-9 balles). Tomēr zilas debesis nebija redzamas. Saule spīdēja caur spalvu mākoņiem. Aukstākā diena bija 3. apr. +4 grādi. Naktīs 0-+2 grādi. Spiediens visu laiku pamazām cēlās.
    5. apr. laiks bija līdzīgs kā iepriekšējās dienās. Vienīgi vējš bija lēns. Un pēcpusdienā skaidrojās līdz 7 ballēm. T. uzkāpa līdz +7 grādiem. Starp mākoņiem bija tīra, zila debess un Saule uzspīdēja pilnā spožumā. Diemžēl vēlāk no ZR puses lēni uznāca tumši mākoņi. Pašlaik t.+2 grādi, spiediens 764mm. Pirms brīža bija redzams blāvs, izplūdis Mēness. Tagad uz palodzes redzamas sīkas pilītes.

    Ielādē...
  11. 05.04.2015 16:00

    4.4.2015., Rīga. Uz R no frontes. Parsvarā apmācies, vien agrāk pēcpusdienā saule uzspīd starp gubumākoņiem. Pēc tam atkal līdz dienas beigām ir zemie slāņu mākoņi. Uzlīst gan naktī, gan rītā, gan arī velākā pēcpusdienā un vakarā. ZR vējš 1-2m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+2; 9:00+2; 15:00+5; 21:00+3.

    16:02: Šodien cenšos noķert - negaisu sistēmu Eiropas D pusē- kur masīva zibeņošana ir jau kopš iepriekšējās nakts.

    Ielādē...
    1. 05.04.2015 19:46

      Kā centies noķert? Blitzortung lapā paskatījos - nu nevāji tur plosās...
      Interesanti, ka pamatīga negaisu fronte ir uz dienvidiem no Atlasa kalniem, tātad faktiski Sahāras tuksnesī. Un Igauniju Laika Vecis arī ar pāris spērieniem apveltīja pirms kādas pusstundas.

      Ielādē...
      1. 05.04.2015 22:03

        Otrajā bloga dienā... ar mainīgām sekmēm. Interesanti- pavisam jauna pieredze. Tālāk - rindas, ko arī blogā ierakstīju.

        Laikam neviens nekad tā Latvijā nav darījis- kad “sagaida un pavada” pasaules lielākos negaisus. Tie vienlaikus- un, pats svarīgākais- cauru diennakti plosās dažādāš pasaules malās. Kā tad mēs tos varam sagaidīt un pavadīt, tā bez pēdām.

        Jāsaka:
        * Visai maz ir tādu, kas interesējas par pērkona mākoņiem, kas ir kaut kur tālu citā pasaules malā. Ja vien tie nav virs galvas un neplosās “manā” mājas dārziņā. Varbūt pa visu pasauli uz vienas rokas pirkstiem varam sameklēt tādus, kas savu dzīvi piekārto pērkoniem kaut kur aiztālās zemēs un aiz trejdeviņiem kalniem.
        * Čekot negaisus caur internetu- tas ir varens uzdevums. Vispirms apzinots, ka caur IT tehnoloģijām tas JAU ir iespējams. Gan ne visos gadījumos. Reizēm trakākie negaisi notiek apvidos, kur webkameras vai c… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
        1. 06.04.2015 00:52

          Interesanta lieta! Lai veicas.

          Ielādē...
  12. 06.04.2015 07:59

    Varbūt šodien beidzot būs saulīte! No rīta -1 un lēns ziemeļaustrenis. t.co

    Ielādē...
  13. 06.04.2015 08:55

    Otrās Lieldienas ar sauli! Gluži zilas gan debesis nav - blāvi mākoņi zilumu padara blāvāku, bet A pusē biezāka mākoņu zona. Jau +3,5, un sākas jauna nedēļa, kuras laikapstākļi būs pretstats pagājušajai. Jautru pēdējo svētku dienu!

    Ielādē...
  14. 06.04.2015 07:59

    Otrās Lieldienas beidzot ar sauli! Šobrīd gan mākoņi aizlīduši priekšā, bet bija oranžs saullēkts, ilgstoši mākoņos skatoties, cilvēks kļūst pieticīgs :D . Pirms septiņiem -1, zāle balta, slapjā zeme čaukst, mierīgs un šodien ļoti skaļi dzied putni. Priecīgas visiem Otrās Lieldienas!

    Ielādē...
    1. 06.04.2015 11:30

      Putni arī priecājas par saulīti! Šodien atkal pāri lido lieli zosu bari , bet divi strazdi nevar sadalīt vienu putnu būri, kaut arī tālākā bērzā uzlikām otru.

      Ielādē...
  15. 06.04.2015 12:27

    Priecīgas un veselīgas otrās Lieldienas(nu veselībai lai tiek olas un bērzu sulas vairumā)!Diemžēl šogad "zaļbarība" tik tikko kā dīgst, ēst to vēl nevar:),vismaz mūsu pusē.
    Šis rīts atnāca ar riktīgu salnu, zilām debesīm virs galvām , sauli un strazda dziesmu.Dūmaka un plāni mākoņi bija tikai gar debesu pamali.Nu jau tie -mākoņi-sāk sabiezēt, arī Z puses vējš paliek stiprāks.Taču, galvenais, saule spīd:).Gribās, lai paliek siltāks, lai var ar patiku pa dārzu pašiverēt....
    Starp citu, šogad man lielu zālāja platību pārņēmusi sūna.Vai nu laika apstākļi tādi, labvēlīgi sūnai, vai būs no kaut kurienes sasējusies....Jāiet būs pāri ar aeratoru, taču nevar izdomāt, kur lai to "izkasīto" sūnu pēc tam lai liek.Tur sanāks vesels vezums.Dedzināt šo nevar....jādomā, stingri jādomā...

    Ielādē...
    1. 06.04.2015 13:30

      Upeņu pumpuri šobrīd īstajā ēdamajā stadijā :) . Ja sūna tik daudz - jābūvē kāda guļbūve, varēs spraugas aizdrīvēt :D . Man arī pagalmā ir daudz sūnas, bet es necīnos - man patīk, ka pavasarī, sniegam nokūstot, uzreiz ir zaļš. Un pēc tam zāle tāpat cauri izspraucas. Bet droši vien ir starpība, vai ir mazs piemājas mauriņš vai liela platība - mans pagalms gandrīz hektāru aizņem... Vēl sūna varētu interesēt biteniekiem - rudenī ar to mēdz siltināt stropus. Tik nezinu, vai jebkāda der, mēs agrāk purvā tādu garu meklējām.

      Ielādē...
  16. 06.04.2015 14:40

    Šodien laiks ir mainijies, debesis gandrīz pilniba skaidras un diena ir saulaina. +7 grādi.

    Ielādē...
  17. 05.04.2015 21:35

    Pirmo Lieldienu diena bez lietus, un sevišķi pēcpusdiena jau daļēji apmākusies, tomēr saules brīžu kopumā nebija daudz. Lietus gan pielējis pilnus grāvjus. Dienā +5, tik auksts vairs nelikās, bet uz vakaru atkal +2 un salst rokas. Bija skaists saulriets, manīju arī pirmo izplaukušo ievu un forsītiju ziedus, arī odus, kam gan par upuri nekļuvu (jo kārtīgi izšūpojos :D) - pavasaris pilnā sparā!
    P.S. Nu re, arī prognozes aprīlim mainās - zem +10 turpmāk būšot vien atsevišķas dienas, visai saulains. Protams, ka par to vien prieks, bet teju nepārtrauktais siltums man jau gandrīz vai apnicis. Tiesa, varu arī kļūdīties.

    Ielādē...
    1. 05.04.2015 22:14

      Visam savs laiks. Kaut gan tas ir labi, ja būs saulains, jo tagad uv indekss sasniedz 3 līmeni, mēneša otrajā pusē būs jau 4 līmenis, varēs pasauļoties nedaudz =)

      Ielādē...
    2. 06.04.2015 00:39

      Mazliet nesapratu - ko Tu sauc par "teju nepārtraukto siltumu"? Virs normas silto martu?
      Tagad jau labi sen valda vēsums, brīžiem pat aukstums (pavasara mērogā rēķinot), gandrīz tikai nejauks laiks valda - kā tādā laikā var siltums apnikt?!

      Ielādē...
      1. 06.04.2015 08:47

        Es biju vairāk domājis tieši par siltumu ziemā.

        Ielādē...
      2. 06.04.2015 14:36

        Nepārtrauktais siltums kopš pāgājuša gada oktobra visus menešus tas ir visus mēnešus videja gaisa temperatura bija virs normas, dažus pat krietni, tas ir "noedis" gandrīz visu ziemu un padarijis šo pavasari lielā merā nebaudāmu....

        Ielādē...
        1. 06.04.2015 23:32

          Ja iet runa par ziemu, tad nu jums abiem pilnībā piekrītu. Bet tagad gan gaidu siltumu - jo ātrāk un vairāk, jo labāk. Man tieši drēgnums un pelēcīgums ar zemiem plusiem visvairāk noriebies.

          Ielādē...