Nedēļa līdz 15.01.17. - Ziema turpināsies ar mainīgiem laikapstākļiem

Nedēļa līdz 15.01.17. - Ziema turpināsies ar mainīgiem laikapstākļiem

Trešdiena, 11.janvāris (+ieskats par tuvākajām dienām)

 Šodien atrodamies diezgan tipiskā ziemas sitācijā, kad uz A no mums atrodas anticiklons un mēs atrodamies tā pašā R malā pirms ciklona ienākšanas no Rietumeiropas. Līdz ar to šī diena valsts lielākajā daļā bija tikpat kā bez mākoņiem, dūmakaini saulaina ziemas diena ar vidēju salu - apmēram -5..-10 grādi. Tomēr situācija tuvākajās diennaktīs nesaglabāsies mierīga. Jau šonakt arvien vēl pastiprināsies DA, D vējš, brāzmās Kurzemes piekrastē arī vairāk par 20 m/s, citviet llīdz ~15 m/s. Jau nakts otrajā pusē mūs sasniegs ciklona DIETER siltā oklūzijas fronte, kas principā arī izsīks tepat uz vietas. Līdz ar to ceturtdien  sākot no agra rīta Kurzemē un vēlāk pakāpeniski arī dziļāk iekšzemē gaidāmi nelieli/vidēji nokrišņi - lielākoties sniegs un sniegputenis, bet Kurzemes piekrastē arī lietus, dienas otrajā pusē lietus pie negatīvām temperatūrām (atkala) iespējams arī citviet valstī. Gaisa temperatūra dienas 1.pusē lielākoties -4...-8, dienas otrajā pusē tā no rietumiem pakāpeniski paaugstināsies. Rietumu piekrastē no pēcpusdienas sāksies atkusnis - +1..+4 grādi, citviet valstī vakarpusē +1...-3, Vidzemes austrumos un Latgalē saglabāsies vēl mazliet vēsāks laiks.   Piektdien visā valstī gaidāms siltāks laiks, gaidāmi īslaicīgi nelieli nokrišņi, gaisa temperatūra +2...-2, Kurzemē, īpaši pie jūras, līdz +3. Vakarpusē valsti no DR sasniegs jauns ciklons EGON un tā centrālā daļa līdz sestdienai šķērsos Latvijas teritoriju, nesot sniegu. Svētdien atradīsimies ciklona aizfrontē, valsts austrumiem tuvāk būs ciklona pamatfronte, kur iespējams mazliet vairāk nokrišņu. Citviet vien neliels sniegs. Sestdien vēl temperatūra būs tuva nullei, bet svētdien temperatūra atkal pamazām pazemināsies.    Nākamajā nedēļā laikapstākļus Eiropas lielākajā daļā noteiks plašs anticiklons. Ja tā centrs atradīsies virs Baltijas reģiona vai vairāk uz austrumiem, valdīs sals. Bet, ja antciklons neizpletīsies un tā centrs atradīsies vairāk uz dienvidiem, mūs sasniegs siltāks gaiss no rietumiem Atlantijas ciklonu dienvidu perifērijā.

 

Par turpmāko šonedēļ un vēlāk

Arī trešdien, nedēļas aukstākajā dienā, laikapstākļus vēl noteiks anticiklona ZR mala, gaidāms daļēji mākoņains laiks, temperatūra caurmērā -4...-12, piekrastē siltāks. Taču pirms Atlantijas ciklona, kas mūs sasniegs ceturtdien, pamazām sāks pastiprināties D vējš, kas vakarpusē Liepājas pusē jau brāzmās sasniegs 20 m/s. 

No ceturtdienas līdz pat sestdienai (kartē attēlota situācija ceturtdienas vakarā GFS modeļa skatījumā, gaiši zilā-lietus, rozā-sniegs) atradīsimies plaša Atlantijas ciklona ietekmē, līdz ar to debesis būs pārsvarā mākoņainas, brīžiem gaidāmi nokrišņi - sniegs, sniegputenis un slapjš sniegs, lietus iespējams vien Kurzemes rietumos. Šo 3 dienu gaitā valsti škērsos ne tikai ciklona galvenā fronte, bet arī dažādas otrreizējas frontes, aizfrontes nokrišņi un cikloniski veidojumi (iespējams, mezocikloni), līdz ar to

nokrišņu kopējo daudzumu paredzēt ir grūti. Gaisa temperatūra vēl ceturtdienas naktī var noslīdēt līdz -10 (austrumos), bet piektdien un sestdien gaisa temperatūra būs lielākoties 0...-3 valsts lielākajā daļā un ilgstošāks atkusnis (0...+2) gaidāms vien Kurzemē, taču arī valsts centrālajā daļā piektdien gaiss var iesilt nedaudz virs nulles. Jau svētdien gaisa temperatūra augsta spiediena atzarā no dienvidu puses atkal pazemināsies un visā valstī gaidāms sals - 0...-5, dienas tumšajās stundās par apmēram 3-grādiem vēsāks.

Nedēļas gaitā sneiga sega pieaugs valsts lielākajā daļā, nedēļas nogalē pēc sniegputeņiem tā vietām var arī pārsniegt 30 cm atzīmi, tikmēr valsts rietumu piekrastē vienlaidus sniega sega šonedēļ nokusīs.

Nākamās nedēļas sākumā virs Centrāleiropas izveidosies anticiklons. Atkarībā no tā, kur tas izvietosies, būs atkarīgi laikapstākļi Latvijā. Ja tā centrālā daļa atrasīsies tuvu Latvijas teritorijai, kopumā saglabāsies neliels sals. Ja anticiklons atkāpsies vairāk uz DA, mūs sasniegs Atlantijas cikloni ar siltumu un lietu, atkušņiem. Taču atkušņu periods pgaidām nerādās ilgstošs un janvāra beigās GFS modelis atkal paredz stabilāku ziemas apstākļu atgriešanos. Sekosim līdzi...

ATSKATS UZ AIZVADĪTAJĀM DIENĀM

Pirmdiena, 9.janvāris

Augsta spiediena atzars no DA puses, kamēr no ZR, R ļoti tuvu Latvijai pietuvojas ciklona CAIUS siltā fronte un siltais sektors, kas nes mākoņainas debesis un dažādas formas nelielus nokrišņus Lavijas lielākajā dālā (tostarp atkalu). Kurzemes rietumos un Vidzemes ZR neliels atkusnis - 0...+3 grādi, pārējā valstī saglabājas neliels sals.

Otrdiena, 10.janvāris

Atrodamies ausgta spiediena atzarā, kura centrālā daļa ir uz DA no mums. No dienvidiem skaidrojas un pastiprinās sals. Iepriekšējā naktī vēl daudzviet +2...-3 un nelieli nokrišņi, tostarp apledojums. Dienas gaitā no dienvidiem temperatūra pazeminās un vakarpusē vietām Zemgalē un Kurzemē jau sasniedz -10...-14.

Trešdiena, 11.janvāris

Anticiklona ar centru Krievijā R malā pirms DIETER izsīkstošā ciklona. Diena valsts lielākajā daļā skaidra un saulaina, vidējs sals - apmēram -5...-10, naktī uz trešdienu šur tur Kurzemē un Zemgalē līdz -13. Vakarpusē pamazām arvien vairāk pirms ciklona no rietumu pues pastiprinās DA vējš, kas rada sajūtas kā lielākā salā.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 09.01.2017 18:50

    Šodien tiešām tāds dūmakains un silts, mīkstā ziema. Dienas gaitā brīžiem sniga skaistām lielām pārslām, tā lēni, bet nekas daudz nepiesniga, nu jau kādu laiku ārā viegli smidzina, bet temperatūra -2 (tā arī apmēram visu dienu). Principā patīkams laiks - ne gluži atkusnis, bet arī ne stiprs sals.

    Ielādē...
  2. 09.01.2017 20:10

    No rīta -4, tagad -2, nedaudz snieg, pūš mērens vējš.

    Ielādē...
  3. 09.01.2017 23:25

    Nakts beigās bija paskaidrojies, un rīts atausa gaišs un saulains.

    Ielādē...
  4. 10.01.2017 01:05

    9. janv. naktī t. -3*. No rīta t. -2*. Spiediens 771 mm. Apmācies. Lēns vējš. Pēcpusdienā t. -2*. Apmācies. Brīžiem nokrita pa kādai sniegpārslai. Vakarā apmācies. Pašlaik t. -2,2*. Spiediens 768 mm, krīt.
    SILTĀKĀ DIENA 2014.g. No rīta +5,C,mākoņains. Pēcpusdienā +7,mākoņains. Vakarā apmācies, lietus. Nākošā rītā +4,apmācies,lietus.
    AUKSTĀKĀ DIENA 2004.g. No rīta -13,AC>C,saulains. Pēcpusdienā -11,saulains. Vakarā saulains. Nākošā rītā -12,mākoņains.

    Ielādē...
  5. 10.01.2017 07:37

    * 9.1.2017., pirmdiena, Rīga (vērojumu 40. gada 305. diena). Neliela ciklona siltais sektors. Apmācies - pievakarē gan pa reizei drusku skaidrojās. D vējš 1-2m/s. Dienas laikā nedaudz uzsniga, kāda 1cm biezumā, kopumā uz zemes saglabājās sniegs 20-22cm biezumā. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00-2; 9:00-2; 15:00-1; 21:00-2.

    Ielādē...
  6. 10.01.2017 08:22

    Rīts kā rīts -ar -0,9 grādiem,kaut kas nakti ir uzsnidzis.

    Ielādē...
  7. 10.01.2017 10:52

    Vakar no rīta bija -1*, bet tā īsti vēl nekusa. Kust sāka nedaudz vēlāk, plus vēl smidzeklis no gaisa. Un tomēr nepamanīju, vai termometrs rādīja plusus, augstākais - nulli, bet pārsvarā tomēr -1, kaut kusa un bija slapjš. Tāpat arī šorīt -1*, bet viss slapjš. Patlaban T. jau nedaudz kritusies- -2*C.

    Ielādē...
  8. 10.01.2017 13:15

    No rīta -2, noledojis auto stikls, sērsna uz sniega un nelieli nokrišņi mitra sniega veidā. Nu jau kādu stundiņu kā noskaidrojies, saulē var redzēt, ka spīdīga ledus kārtiņa izveidojusies arī uz kokiem, krūmiem un pārējām virsmām.

    Ielādē...
  9. 10.01.2017 19:16

    Ceļi apledojuši, temperatūra no rīta nulle, tagad -7. Sniegs mazliet sniga gan no rīta, gan vakarā. Vējš neliels.

    Ielādē...
  10. 10.01.2017 14:23

    silti, tikai -2. Auto stikli pa nakti bija apledojuši, bet no gaisa nekas nav nācis. Nekas cits nav apledojis.
    Vakar -5, pēcpusdienā ļoti drēgns, bet no rīta un vakarā - patīkams laiciņš.

    Ielādē...
    1. 10.01.2017 21:34

      šobrīd -9, spožs mēness aiz plāniem mākoņiem.

      Ielādē...
  11. 10.01.2017 22:34

    Šodien gaiša, saulaina diena, debesīs vien plāna, brīžiem mazliet biezāka dūmaka. T. ap -3, tāpat kā naktī un no rīta, agrā pēcpusdienā pakāpās līdz -2,5°C (max). Vēlākā pēcpusdienā, ap saulrietu, blīvāku mākoņu josla uzpeldēja. Taču drīz atkal skaidrojās, un pēc 18.00 ik pa laikam spožs Mēness kompānijā ar tikpat spožu Vakarzvaigzni uzspīdēja, un temperatūra straujāk uz leju, pirms 20.00 -8°C, 21.00 jau -9.
    Taču vēlākā vakarā atkal mākoņaināks, tagad savilkušies pabiezi mākoņi, kas izkliedē mēnessgaismu pār debesjumu. Un kļuvis siltāks, vairs tikai -6,9°C. Vējš dienā neliels, brīžiem mērens, vakarā lēns. Spiediens 766 mm.

    Ielādē...
  12. 10.01.2017 22:42

    Pēcpusdienā jau rādīja -5,5*C, tagad- -6,5*C, caur dūmakainiem mākoņiem redzama mēness ripa. Bet zeme, ceļi, taciņas - viss ledaini kraukšķīgs. Sasalusi šļura un ne tikai.

    Ielādē...
  13. 10.01.2017 23:36

    VAKAR bija konsekventi zem nulles -3...-2. Un, diena gaitā ar vien vairāk sāka smidzināt, tātad pie auto stikliem piesala. Braucamās daļas "labi" sasālītas, tāpēc arī kusa tā, ka šļakstēja vien un veidojās peļķes.
    Tā šodien drošā solī pa ietves bruģīti, dodoties pāri ielai, gandrīz "aizgāja kājas pa gaisu", - vakardienas apledojums bija saglabājies. ;)
    Šorīt -2.5*C, bet skaidrs laiks un T, strauji sāka krist sasniedzot -5..-7*C pusdienlaikā. Tagad, atkal noslīdējis līdz -12*C, bet svārstās, (+/-) Miglains.

    Ielādē...
  14. 10.01.2017 23:53

    Pāris dienas pagāja atbrīvojot stādus no sniega smaguma, gaidot prognozēto atkusni, bet nekāds lielais atkusnis nebija - aizvakar pus dienu nedaudz kusa pasmidzināja sīks lietus un atkal piesala. Vakar siltāk par -3 nekļuva. Šodien arī visu dienu turējās -5, -6 grādi bez nokrišņiem un šobrīd -14 grādi. Kad no mākoņiem iznirst mēness, tad brīnišķīga redzamība - stirnas var redzēt teju puskilometra attālumā.

    Ielādē...
  15. 11.01.2017 00:39

    10. janv. no rīta apmācies. T. -2*. Spiediens 769 mm. Lēns vējš. Pēc 9 noskaidrojās. Saglabājās nedaudz spalvu mākoņu. Bet t. sāka pazemināties. Pēcpusdienā jauks,saulains laiks ar nelielu salu. Vakarā spalvu mākoņi vairāk sabiezēja. T. -6*. Spiediens neko nemainījās. Pašlaik t. -10,1*. Spiediens 768 mm.
    SILTĀKĀ DIENA 2007.g. No rīta +10,C,mākoņains,vētra. Pēcpusdienā +11,mākoņains,vētra. Vakarā mākoņains,lietus. Nākošā rītā +5,mākoņains.
    AUKSTĀKĀ DIENA 2010.g. No rīta -13,AC,saulains. Pēcpusdienā -10,saulains. Vakarā saulains. Nākošā rītā -11,saulains.

    Ielādē...
  16. 11.01.2017 02:51

    Nakts pirmajā pusē nekas nemainās - spīd pablāvs Mēness caur augsto dūmaku, temperatūra turas -7...-7,5°C robežās, zemāk neslīd. Brīžiem neliels R puses vējelis jūtams. Citur, skatos un lasu, t° krietni zemāka. Acīmredzot debesis skaidrākas... Pašlaik -7,3°C, spiediens 764,5 mm.

    Ielādē...
  17. 11.01.2017 07:50

    *10.1.2017., otrdiena, Rīga (vērojumu 40. gada 306. diena). Neliels ciklons aiziet ZA virzienā. Priekšpusdienā apmācies, no pusdienas laika skaidrojās - gan līdz dienas izskaņai saglabājās 4 balles "spalvu" mākoņi. Pirms pusdienām- dažas pārslas no debesīm. D vējš 2-3m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00-1; 9:00-2; 15:00-6; 21:00-9.

    Ielādē...
  18. 11.01.2017 08:52

    Šorīt -8,5 grādi un liels mēnes norietēja spoži.

    Ielādē...
  19. 11.01.2017 08:53

    Pie loga -9,5, bet vējš sajūtu temperatūru pamatīgi pazemina, seja laukā svilst. Norvēģi šodien visu dienu prognozē sauli, bet pie manis ir galīgi apmācies, pat nojausmas par gaismu austrumu pusē nav. Naktī gan mēness mēģināja spīdēt jumta logā, par laimi, tam virsū sniegs un nekas prātīgs nesanāca :))).

    O, saule tomēr iztuntulēja, bet tāda dīvaina - pilnīgi bez gaismas. Debesis dūmakainas un peld tādi izspūruši balti mākonīši. Bet, ja nu reiz tendence noskaidroties ir, gan būs arī koša saule :) .

    Ielādē...
    1. 11.01.2017 12:14

      Arī pie manis saule parādījās ap desmitiem, mākoņu nav , bet ir tāda dīvaina zema dūmaka, ko par miglu nosaukt nevar, bet rada matētas gaismas sajūtu.

      Ielādē...
  20. 11.01.2017 13:48

    RietumKrastā -4*C smuka Saulīte spīd.. neliels DA puses salts vējelis.. Lieliska Ziemas dienas.. tikai to pabojāja " wind chill" efekts..

    Ielādē...
  21. 11.01.2017 21:20

    rītā -11 un ātri skrejoši mākoņi. Diena saulaina, pa kādam mākoņainam brīdim, t ap -6, -7. Vakarpusē cēlās vējelis, krāšņs saulriets. Šobrīd spožs gandrīzpilnmēness, -9.

    Ielādē...
  22. 11.01.2017 21:23

    Rīts saulains, bet nekāds lielais aukstums nebija, ap -8 (min.t. -8,8°C). Priekšpusdienā un pusdienlaikā līdzīgi, pārsvarā skaidrs laiks ar nelielu mākoņu daudzumu, 12.00 -7,6°C. Pēcpusdienā nedaudz augsto mākoņu ik pa brīdim parādījās, bet nekas vairāk, vakars atkal skaidrs. T. pēcpusdienā neilgi pakāpās līdz -5,5°C, bet drīz atkal uz leju, -6,5...-7 grādi. Vējš dienas pirmajā pusē gk. lēns, vēlāk pārsvarā mērens, jau diezgan netīkams. Aizvējā gan ne vainas.

    Ielādē...
  23. 11.01.2017 22:12

    Divas skaistas, saulainas ziemas dienas un skaidra nakts ar spožu mēnesi... Mērens sals ko pastiprina sajūtās ass vējš, normāls janvāra laiks, kādam tam arī būtu jābūt. Tuvākas dienās temperatūra ap 0 un neliels atkusnis, tomēr ne tik spēcigs, lai būtiski nokausētu sniegu, turklāt sniega krājumi var arī papildināties, bet pēc tam atkal sals atgriezīsies uz vairākam dienām, tātad ziema pagaidām turpinās :)

    Ielādē...
  24. 11.01.2017 23:02

    -8*..-10*C, ar attiecīgo D puses vēju virs 10 m/s. Desmit minūšu gājiens pret vēju, rada ļoti pikantas sajūtas sejai, tā ka visu vakara lielāko daļu tajā saglabājas "ne- veselīgs" sārtums. ;)
    Citādi visādi, loti skaista skaidra diena.

    P.S. Un, stirnām tieši šodien lielais "bizenēšanas" laiks. Laikam mēģina sasildīties..

    Ielādē...
  25. 12.01.2017 01:04

    11. janv. no rīta debesis bez neviena mākoņa, bet ar nepatīkamu asu vēju. Un t. -10*. Spiediens 768 mm. Dienā līdzīgi, tikai spiediens strauji krita. T. -7*. Debesis ar dūmaku. Vakarā atkal paliek aukstāks. Pašlaik spoža mēnesnīca. T. -8,1*. Spiediens 753 mm.
    SILTĀKĀ DIENA 2005.g. No rīta +7,C>AC,saulains. Pēcpusdienā +7,mākoņains. Vakarā mākoņains. Nākošā rītā +4,apmācies.
    AUKSTĀKĀ DIENA 2003.g. No rīta -28,AC,saulains. Pēcpusdienā -19,mākoņains. Vakarā mākoņains. Nākošā rītā -2,apmācies,snieg.

    Ielādē...