Aktuālā situācija (nedēļa līdz 4.10.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 4.10.15.)

Nedēļa aizgājusi. Kopumā nedēļa bija zem anticiklona zīmes. Tikai pirmdien reizē ar Mēness aptumusumu- bija lietusbrāzmas ciklona aizmugurē. Dienā jau debesis nomierinājās. Pēcpusdienā, un pēc tam otrdien un trešdien pastiprinās anticiklons no DR puses. Debesis nomierinājās, gaiss jau tīri siltīgs kļuva. Cetirtdien atkal piemācās, neliela aukstā fronte atnesa vien "sausu" mākoņainību. Piektdien, sestdien un svētdien atkal no D puses pastiprinās anticiklons, kas deva vēl dažas mierīgas un mēreni siltas dienas. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-----------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 4. oktobris

Anticiklona Z mala. Ar D-DR vējiem pie mums ieplūst salīdzinoši silts gaiss. Daudz saules- mērens rudens siltums turpinās. No rīta gan daudzviet ir biezas miglas, kas gan priekšpusdienā izklīda...

Sestdiena, 3. oktobris

No D puses pastiprinās anticiklons, debesis skaidrojas. Vējš nomierinās, saules brīžos - gaisa temperatūŗa vietām atkal sasniedz +17 grādus. 

Piektdiena, 2. oktobris

Pēd aukstās frontes debesis pamazām atkal skaidrojas. No DR puses atkal pastiprinās anticiklons. Dienas pirmajā pusē saglabājas spirgts R vējš, kas pie vakara rimstas. 

Ceturtdiena, 1. oktobris

Neliela aukstā un sausā fronte nāk no ZR puses, virs Latvijas lielākās daļas palielinās mākoņainība. Pastiprinās DR-R vējš gandrīz visur arīzan. Gaisa temperatūru gan tas viss neko īpaši neietekmē. 

Trešdiena, 30. septembris

Anticiklona ZA mala. Dažāda mākoņainība - daudzviet arī saulains. Ar R vējiem no Atlantijas Z puses ienāk rudenim raksturīgs mērens vēsums. 

Otrdiena, 29. septembris

Anticiklons pastiprinās no R puses, Latvijā ir daudz mākoņi. Bet nokrišņi praktiski vairs nav. Ar ZR vējiem ienākas septembra izskaņai raksturīgs vēsums. 

Pirmdiena, 28. septembris

Neliels ciklons gar Latvijas A robežu aiziet uz Z pusi. Attiecīgi mums tā aizmugurē no ZR nāca lietusmākoņi, ko pastiprināja arī "līča efekts". Lija agrā rītā, traucējot Mēness aptumsuma vērošanu. Dienas laikā laiks medaudz nomierinājās. 

-----------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 04.10.2015 10:35

    Bieza migla, kas šodien nemaz nesteidzas izklīst. Pusvienpadsmitos +10,4. Skatoties uz nākošās nedēlas prognozēm saprotu, ka jāsteidz dārzā apkopt to, kas vēl nav novākts.

    Ielādē...
  2. 04.10.2015 11:10

    Diena kā radīta istabas ''aktivitātēm'' un produkcijas pārstrādei-lieku burkās cidonijas un gatavojos ziemas slinkošanai-saldēju rīvētus burkānus.

    Ielādē...
  3. 02.10.2015 22:47

    Joprojām priecājamies par jauko rudeni...!
    Ko meteolapieši saka par ideju salikt vienkopus gaidāmās ziemas prognozes,ne tikai V. Bukša,bet arī paziņu un šeit nereģistrēstu entuziastu teikto?To varētu darīt pirms katra gadalaika,pēc tam paskatoties,kurš tad ir trāpījis vistuvāk:)
    Esmu pasekojis te teiktajam,lietotāju lapās lakstītajam,dažu portālu komentāros izteiktajiem viedokļiem - sanāk,ka prognozes sliecas uz sniegu jau decembrī.Atšķiras viedokļi par tā daudzumu,vienprātība valda par to,ka janvāri un februāri paredz aukstu.Uzsveru,ka tās nav manas prognozes,tikai pieejamo viedokļu apkopojums.

    Ielādē...
    1. 03.10.2015 12:23

      Doma nav slikta, meteolapā varetu izveidot kādu atsevišķo rakstu, kur pievienot tādas prognozes un arī pievienot komentāruis par to temu...

      Ielādē...
      1. 03.10.2015 12:36

        Teiksim, saprognozējam ziemu un pēc tam apsktāmies, kā reāli noticis. Es gan pats tādas prognozes neizsaku, nejūtos pārāk gudrs šai ziņā.

        Ielādē...
        1. 03.10.2015 16:46

          Domājam, domājam, bet rezultāts nekāds, jo principā tam nav laika.... Bet ideja laba !

          Ielādē...
          1. 03.10.2015 19:08

            Es gribētu Jums meteolapieši, ka cilvēks profesionālis, kurš slēpjās zem segvārda "Gaiss" jau labu laiku atpakaļ izteica savu prognozi par ši gada Oktobri un Novembri, kas solās būt diezgan auksts. Man radās pārliecībā, ka meteolapieši "Gaiss " izbanoja no pulciņa , bet viņa skatījums bieži vien meteorloģiskajā kontekstā bija ar pmatojumiem un faktiem, nevis tukša salmu kulšana, kas te vien bieži parādās.. :(

            Ielādē...
            1. 04.10.2015 10:44

              Mārtiņ, ne jau par šīs personas profesionalitāti gāja runa, bet par tās problēmām savstarpējā komunikācijā un nespēju ilgtermiņā iztikt bez citus apvainojošām replikām. Ja Tevi personīgi šāda veida saskarsme un komunikācija ir pieņemama, iesaku vērsties pie lapas administratora, lai viņš palūdz personai atļauju iedot tās e-pasta adresi un jūs varēsiet veikt savstarpējo saraksti, neiesaistot tajā pārējos šīs lapas apmeklētājus.

              Ielādē...
          2. 04.10.2015 00:29

            Nav runa par katra prognozēm - tās saka tie,kuri par teikto jūtas pārliecināti.Uzdevums ir savākt prognozes vienkopus(komentāri netā,novadnieki),ideāli,ja ar norādēm uz teicējiem.Pēc tam labi redzams,kurš bijis precīzāks.Gaidu sava tēva prognozi,iepriekšējās ziemas trāpīja par 90 %...

            Ielādē...
  4. 03.10.2015 10:18

    Vakar Saulkrastos jauka oktobra diena ar +15 - +16 grādiem pa dienu. No DR puses pūta silts, patīkams vējš brāzmās brīžiem ap 15 m/s. Dienas vidū noskaidrojās un saulē palika pavisam silti, likās gandrīz kā kādā pavēsākā šī gada jūlija dienā.

    Šorīt vējš pazudis, saulains un no rīta jau ir +13 grādi, dienā gan jau izvilks līdz +17.

    8 - 11 oktobrī ir rudens Ģeorallijs un pēc prognozēm izskatās, ka būs aukstākais Ģeorallijs pēdējo gadu laikā, varēs riktīgi pasalt gan laivā, gan teltī.

    Ielādē...
    1. 03.10.2015 16:47

      Ģeorallijs pa ledaino upi, ekstremāli un bīstami, vienkārši ultimate survival =D

      Ielādē...
      1. 03.10.2015 21:37

        Toties adrenalīnu dabūjam pāri pārēm.

        Ielādē...
        1. 04.10.2015 20:20

          Nu pie joda man tādu adrenalīnu! :D

          Ielādē...
  5. 04.10.2015 20:43

    Rīts apmācies, kaut kas līdzīgs augstai miglai, kura te biezāka, te plānāka. Vēlāk migla nolaidās arī zemāk, brīžiem pavisam bieza, bet tikai pilsētas nomalēs (vismaz Daugavas pusē). Pilsētā nemanīju pārāk biezu miglas deķi (100% gan apgalvot nevaru, varbūt kādu brīdi arī bija). Rīta min. temp. +6,8*C, un dienas 1. pusē saules trūkuma un miglas dēļ ilgi negribēja iesilt - vēl ap 10.00 vien +10*C.
    Laiks sāka mainīties pēc 11.00, kad beidzot sāka skaidroties, pazuda miglas pēdējās atliekas. Parādījās neliels vējiņš, un pēc 12.00 jau Saule pārņēma varu savās rokās. :) Gaiss pamazām iesila, pēcpusdienā laiks saulains un jau gandrīz vai silts - grādi pakāpās līdz +17 un vēl mazliet (max t. +17,6*C).
    Vakarpusē no R-DR puses sāka nākt mākoņi, sākumā kā plāna dūmaka, vēlāk arvien biezāki, un Saule jau pirms rieta paslēpās. Kamēr vēl bija gaišs, varēja redzēt, ka mākoņi pārņem gandrīz visa… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  6. 04.10.2015 23:08

    Tikkoa dzirdēju, ka Francijā lietusgāzes un vētrā ir gājuši bojā 20 cilvēku ?! Kādam Nicas iedzīvotājām dubļu straume un ūdens straume mašinu aizsvieda 300m tālumā no mājas.. Kaut kāds trakums Eiropas dienvidos pēc ilgstošā karstuma viļņa...

    Ielādē...
  7. 04.10.2015 14:01

    Latvijas RietumKrastā valda apsolūta atvasara patreizs +17.2*C, Liepājas pusē, Saulīte spīd caur nelielu dūmaku, D puses neliels vējelis. Jāie izdarīt pēdējie dārza darbi pirms uznāks GFS prognozētais sals. Domāju, ka būtu iespēja vēl nopeldēties Baltijas jūrā šodien jo aizvēja pusē ir ļooti silts ap +25*C... :)

    Vai kāds zin kāda ir šīs dienas absolūtā gaisas temperatūras rekords Latvijā?! Tikko paskatījos meteolapa.lv faktiskos laikapstāķļu temperatūras , Durbē meteorloģiskā stacija fiksējā +19.6*C!! Vai tas nevelk uz rekordu?

    Ielādē...
  8. 05.10.2015 01:01

    4. okt. no rīta bija bieza migla. T. +8 grādi. Spiediens 765mm, krīt. Migla sāka izklīst ap 10. Dienā lēns DA vējš. Debesīs daudz spalvu mākoņu. T. līdz +16 grādiem. Šodien pēdējo reizi pļāvu zālāju dārzā. Vajadzēja izmesties vienos kreklos, citādi bija pārāk karsti. Bet tā: diena bija ļoti patīkama. Vakarā spalvu mākoņiem pievienojās augšējie vai vidējie gubmākoņi ar nokrišņu bārdām. Pašlaik t. +6 ar pusi grāda. Spiediens 762mm, krīt. Aiz mājas augšā ceļas spocīga paskata pusmēness, ko izrobojuši mākoņi.

    Ielādē...
  9. 05.10.2015 08:16

    +9 grādi,mierīgs un nedaudz nomācies.

    Ielādē...
  10. 05.10.2015 13:21

    Rīts bija miglains un apmācies. Tagad saulains, +14. Žēl gan, ka paliks aukstāks, tādu jauku laiku gribētos baudīt ilgāk.

    Ielādē...
  11. 05.10.2015 13:24

    Rītā bija pamatīga migla, bet ap desmitiem tā burtiski "izšķīda", pašlaik saulīte ,nelieli laba laika mākonīši. Pilna bumbiere strazdu, kuri cītīgi knābā gatavos augļus. "Bāzes nometne" tiem iekārtota pārdesmit metru tālākajā birzīte, tur troksnis, kā tirgus laukumā, laikam liels bars ielaidies, bet kamēr kokos vēl lapas, nevar redzēt. +14,9,apkārt lidinās taurenīši, grūti noticēt, ka drīz viss mainīsies.

    Ielādē...
    1. 05.10.2015 13:43

      Laimīgie ,kas šodienu var baudī ārā!Brīvdienas gandrīz no tumsas līdz tumsai pa lauku-tā gribas izbaudīt labo laiciņu.

      Ielādē...
      1. 05.10.2015 13:53

        Mums arī strazdi šurī pa ābelēm, kurās kādi augļi palikuši.Laikam auksti laiki gaidāmi......:)
        +14*C, daļēji saulains. Mierīgs, gandrīz bez vēja.

        Ielādē...
  12. 05.10.2015 14:06

    4.10.2015., Rīga. Anticiklona Z mala. Daži plāni un mēreni gubumakoņi dienā. DDR vējš 1-2m/s, rītā un vakarā bezvējš. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+6; 9:00+11; 15:00+16; 21:00+11.

    Ielādē...
  13. 05.10.2015 14:58

    Pēc jaunāko prognožu tendencem patreiz izskatās, ka sāk piepildīties Gaisa/Dūmakas izteikta prognoze par masīvu aukstuma vilni oktobrī Baltijas regionā... Diemžel kopumā valdis anticiklons, lidz ar to būtisku nokrišņu/sniega iespeja ir visai nieciga, izpaliks arī līča efekta nokrišni, bet valdis bezgalīgs sausums un naktīs kailsals... Rīgā līdz mēneša vidum vien ap 1 mm nokrišņu....Saulainas dienas un aukstums vienīgi dos iespeju vērot skaistu un krāšņu zelta rudeni cerams...

    Ielādē...
  14. 05.10.2015 16:47

    Viļakā 4.10. salna: -0,5 t-metrā, apledojusi mašīna, sastīvējusi zāle pagalmā. Citur tuvumā: Žīguros - vietām, Semenovā - nē. Rīts ar vieglu miglu. Diena Jaunpiebalgā (Eiropas putnu vērošanas dienu pasākumā) skaisti saulaina, ar spalvumākoņiem un silta. Pēcpusdienā Viļakā +14, viegli piemācās. Svētdien nejutās dzestrums pat ļīdz vēlam vakaram. Vakarā +5.

    5.10. Miglains rīts ar +3. Diena saulaina, bet dzestra, šobrīd +12.

    Ielādē...
  15. 05.10.2015 18:20

    Brīvdienās varēja baudīt siltu un pārsvarā saulainu laiku (visu pilnībā izbaudīju abas dienas esot ārā). Vienīgi vakar vakarā apmācās.
    Šis rīts Rīgā uzausa mēreni silts - +7, bez miglas, bet mākoņains. Mākoņi pamazām izklīda jau no rīta, tāpēc dienas lielāko daļu debesīs atkal spīdēja saule. Gaiss iesila līdz +15, par pāris grādiem mazāk kā brīvdienās, tomēr vēl silts. Zolitūdē vēl izskatās visai vasarīgs - zaļu lapu daudz, bet krāsainu - maz un pārsvarā koku galos (starpcitu, aukstas ziemas pazīme).
    Turpmāk gan vismaz nedēļu, ja ne divas, valdīs arktiskais anticiklons. Žēl, ka gaisa masa būs sausa un turpināsies sausums, līdz ar to nebūs arī līča efekta (un turpināsies NEmeteogads 2015). Bet vismaz jācer, ka būs maz zemo mākoņu, kas varētu traucēt pilnvērtīgi baudīt zelta rudeni. Būs jāieiet no vasaras sezonas ziemas sezonā...

    Ielādē...
  16. 05.10.2015 20:11

    Tad nu redzēs, ko aukstā fronte atnesīs. Temperatūra pašlaik +7, pēc prognozēm šonakt vēl nekā vairāk par kārtīgu salnu.

    Ielādē...
  17. 05.10.2015 21:53

    Staigājot ārā jau bija jūtami vēsāks, tuvojas ilgstošais aukstums, pašlaik ārā jau +7 grādi, pēc prognozēm izskatās, ka sakot no rītdienas gaiss vairāk neiesils līdz +10 grādiem... Koki ātri vien nokrāsosies un nometis lapas, burtiski nedēļas laikā, jo naktīs būs nepārtraukti zem 0 grādiem.

    Ielādē...
  18. 05.10.2015 22:42

    Pēdējā siltā diena pagājusi. Aknīstes apkārtnē šodien bija ļoti jauka oktobra diena ar vismaz +15 grādiem un sauli.

    Turpmāk naktīs stabili mīnusi un pat pa dienu daudz vairāk par +5 diez vai būs. Šīs nedēļas nogalē gaidāms viens no aukstākajiem Ģeorallijiem pēdējo gadu laikā pa Lisu, Abulu un Gauju.

    Ielādē...
  19. 06.10.2015 01:10

    5. okt. no rīta bieza migla. T. +8*. Bezvējš. Spiediens 762mm. Migla sāka izklīst ap pusvienpadsmitiem. Saglabājās dūmaka. Zemi gubmākoņi likās kā pielīmēti, jo nebija ne vēja pūsmiņas. Cauri dūmakai bija redzami spalvmākoņi un zemāki slāņmākoņi. Pusdivpadsmitos zemie mākoņi sabiezēja. Saule tajos gandrīz pazuda. Tad pēkšņi uzpūta lēns ZR vējiņš un zemie gubmākoņi sakustējās un sāka slīdēt uz D pusi. Gaiss palika arvien tīrāks un debesis zilākas. T. pēcpusdienā pacēlās līdz +16*. Vējš nebija stiprs; lēns līdz mērens. Vakarā D-DR-R pusē varēja vērot aizejošos aukstās frontes mākoņus. Augšā spalvmākoņi un zemāk vidējie slāņu un gubu mākoņi, vietām ar nelieliem gubu tornīšiem. Pašlaik t. +5*, spiediens 766mm.

    Ielādē...