Nedēļa līdz 15.05.2016. Nedēļas sākums vasarīgāks, turpmāk - vēsāks un lietaināks

Nedēļa līdz 15.05.2016. Nedēļas sākums vasarīgāks, turpmāk - vēsāks un lietaināks

Svētdiena, 15. maijs (21:30)


    Dienas gaitā valsti no dienvidrietumiem beidzot šķērsoja ciklona ZOOEY aukstā fronte, kas nesa jaunus, visai ilgstošus un vietām mēreni spēcīgus nokrišņus, kas dienas gaitā pakāpeniski šķērsoja valsti, atnesot vēsāku gaisu. Rīta pusē valsts austrumu daļā debesis bija daļēji mākoņainas, apmācies bija valsts rietumu un centrālajā daļā, bet pēcpusdienā pakāpeniski apmācās visā valstī. Pēc siltas nakts ar gaisa temperatūru +8...+12 dienas gaitā Kurzemē gaiss neiesila vairāk par +9...+13, valsts centrālajos rajonos - ne vairāk kā +13...+18, tikai valsts austrumu rajonos maksimālā gaisa temperatūra pirms aukstās frontes vēl sasniedza +18...+20 grādus. Frontes šķērsošanas laikā un pēc tās daudzviet valstī gaisa temperatūra noslīdēja tikai līdz +8...+12 grādiem.

Naktī, atrodoties ZOOEY ciklona centrālajā daļā, brīžiem skaidrosies, nakts sākumā valsts ZA vēl turpināsies lietus. Gaiss atdzisīs līdz +4...+9 grādiem. Dienā atradīsimies tuvu ciklona centram, Kurzemes piekrastē atradīsies ciklona oklūzijas fronte. Valsts austrumos un centrālajā daļā diena daļēji mākoņaina, Kurzemē mākoņains un dienas gaitā atkal gaidāms lietus, citviet iespējamas nelielas lietusgāzes. Pūtīs D vējš, brāzmās sasniedzot 10-15 m/s. Gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā +13...+17, Kurzemē zem apmākušām debesīm vien +9...+12.

Prognoze gaidāmajai nedēļai. (09.05.)

     Vēl otrdienas pēcpusdienā daudzviet saglabāsies ļoti silts laiks - temperatūra sākot no +19 grādiem piekrastēs līdz +23...+27 lielākajā valsts daļā. Tomēr mākoņu jau būs vairāk nekā iepriekšējās dienās, un pēcpusdienā un vakarā valsts dienvidos un austrumos lokāli gaidāms neliels lietus, iespējams arī pērkona negaiss.    Naktī uz trešdienu valsts austrumu daļā vairāk mākoņu un vietām neliels lietus, iespējams arī pērkons. Nakts būs silta - +7..+12, vien vietām Kurzemē ap +4...+6. Dienā lielāks mākoņu daudzums būs valsts dienvidos un austrumos, galējos dienvidaustrumos apmācies un gaidāms lietus neliela ciklona ietekmē. Lēns vējš no rietumu puses, kas vēlāk iegriezīsies no ziemeļiem. Gaisa temperatūra jau būs zemāka - +18...+24, piekrastē vietām +15...+17.  Naktī uz ceturtdienu un ceturtdien dienā neliels mākoņu daudzums augsta spiediena atzarā no ziemeļu puses, vairāk mākoņu tikai valsts dienvidos. Naktī +2...+8, Vidzemē iespējamas salnas, dienā aptuveni +15...+20 grādi.  Jau naktī uz piektdienu no dienvidiem valsti sasniegs ciklons - no dienvidiem apmāksies un valsti sasniegs nokrišņu zona ar vidēji stipru lietu, iespējams arī pērkons. Pagaidām vēl grūti prognozēt nokrišņu zonas trajektoriju, tomēr lielāks lietus varētu būt gaidāms valsts austrumu daļā. Gaisa temperatūra naktī +6...+10, dienā no +16 vietām Latgalē līdz +22 grādiem Kurzemē. Arī sestdien un svētdien atradīsimies ciklona ietekmē tā centrālajā daļā, taču lielākajā valsts daļā nokrišņi nebūs ilgstoši. Sestdien vairāk lietus gaidāms valsts austrumos dienas pirmajā pusē un valsts galējos rietumos, svētdien nokrišņi būs valsts lielākajā daļā. Debesis valsts leilākajā daļā brīvdienās būs mākoņainas un skaidrosies vien brīžiem, tāpat gaidāms arī visai brāzmains DA, bet Kurzemē R vējš brāzmās līdz 15 m/s. Naktis būs visai siltas - ap +8...+12 grādiem, sestdien dienā ap +16...+20, svētdien +11..+18.  Nākamās nedēļas sākumā aiz ciklona gaidāms visai vēss laiks, brīžiem līs - naktīs vietām temperatūra var noslīdēt tuvu nullei un gaidāmas salnas, bet dienās gaisa temperatūra vien ap +13...+17, tomēr nedēļas otrajā pusē atkal kļūs siltāks un pastāv iespēja, ka gaisa temperatūra atkal varētu sasniegt +25 grādu atzīmi, tomēr tik sauss laiks kā maija sākumā vairs nav gaidāms.

Atjauninājums 10.05.

   Jaunākās GFS izlaiduma prognozes par nedēļas nogali mazliet mainījušās. Piektdienas pēcpusdienā gandrīz visā valstī sāksies lietus ciklona ietekmē. Pašlaik tiek prognozēts, ka sestdien ciklona nokrišņu zona vairāk aptvers valsts centrālo un rietumu daļu. Naktī uz svētdienu un svētdienas pirmajā pusē nokrišņu varētu būt mazāk, tomēr jauna ar citu ciklonu saistīta nokrišņu zona valsti visdrīzāk sasniegs svētdienas pēcpusdienā. Sākot no nakts uz sestdienu, naktīs gaisa temperatūra būs lielākoties virs +10 grādiem. Dienās vietās, kur nelīs (pārsvarā valsts austrumos), gaiss var iesilt līdz +20 un vairāk grādiem.

Atjauninājums 11.05.

  Jaunākās prognozes par nokrišņiem nedēļas nogalē paredz, ka lielākā daļa lietus gaidāms valsts rietumu un centrālajos rajonos, sākot no piektdienas līdz pat svētdienai, bet valsts austrumu daļā būs siltāks un sausāks, vairāk nokrišņu valsts austrumos gaidāms svētdien. Tālakas prognozes paredz, ka maijā tik augsta gaisa temperatūra kā aizvadītajās dienās (augstāka par +25) visdrīzāk neatgriezīsies un ka kopumā laiks būs mēreni silts, bieža ciklonu darbība.

ATSKATS UZ JAU AIZVADĪTAJĀM NEDĒĻAS DIENĀM

Pirmdiena, 9. maijs

Siltā anticiklona PETER centrālā daļa. Dienā mākoņu daudzums kopumā neliels, rīta agrumā no +3 līdz +11, maksimālās gaisa temperatūras +23...+27, piekrastē +18...+22. Tika izsludināts gada pirmais brīdinājums par karstumu.

 

Otrdiena, 10. maijs

Jau izsīkušā anticiklona PETER centrālajā daļā. Dienā joprojām neliels mākoņu daudzums, vairāk to bija pēcpusdienā Kurzemē, kas vēlāk progresēja lielākā mākoņainībā ar lokālu lietu un vakarā bija novērojama arī valsts centrālajā daļā kā neliela ciklona aizmetņi. Iespējams, karstākā maija diena - agrā rītā +4...+11, bet maksimālās gaisa temperatūras pārsvarā ap +24...+26, vietām +28, tostarp Jelgavā, kur pārspēts karstuma rekords. Piekrastēs +19...+23.

Trešdiena, 11. maijs

Dienas gaitā neizteikta aukstā fronte no Z puses, kas kopā ar mēreniem Z vējiem ienesa vēsāku gaisu valstī. Pēc siltas nakts priekšpusdienā gaiss iesila līdz +19...+25, bet vēlāk temperatūra pazeminājās. Piekrastē nekļuva siltāks par +13...+18. Pārsvarā valstī neliels mākoņu daudzums bez nokrišņiem, bet valsts DA daļā mākoņu bija vairāk, tur arī bija novērojami negaisi ar īslaicīgu stipru lietu gaisa masu sadursmes rezultātā.

Ceturtdiena, 12. maijs

Dienas gaitā augsta spiediena atzara (neliela anticiklona) DR mala, kopumā ar nelielu mākoņainību debesīs, bez nokrišņiem. Mērens A vējš. Dienas gaitā no +13...+15 piekrastē un valsts ziemeļaustrumos līdz +16...+21 pārējā valstī.


Piektdiena, 13. maijs

Uz ZA no augsta spiediena apgabala uz austrumiem no ciklona ietekmes zonas. Valsts rietumu daļā visai spēcīgas pērkona lietusgāzes, citviet Kurzemē vien neliels lietus, pārējā valstī daļēji mākoņains laiks, Latgalē pat gandrīz skaidras debesis. Pārsvarā vidējs A vējš. Maksimālā gaisa temperatūra +14...+16 Kurzemēs rietumos kur vairāk lietus, bet pārējā valstī - +18...+23.


Sestdiena, 14. maijs

Joprojām ciklona ZOOEY austrumu - siltajā malā ar ciklona silto fronti. Valsts rietumu un centrālajos rajonos ciklona ietekme nes lietu, kas daudzviet ir ilgstošs, vietām Kurzemē arī pērkona negaiss, debesis apmākušās. Valsts austrumu daļā mākoņains laiks, bet bez nokrišņiem. Maksimālā gaisa temperatūra valsts rietumu un centrālajā daļā +14...+17, valsts austrumos +19...+22.


Svētdiena, 15. maijs

Dienas gaitā valsti no dienvidrietumiem beidzot šķērsoja ciklona ZOOEY aukstā fronte, kas nesa jaunus, visai ilgstošus un vietām mēreni spēcīgus nokrišņus, kas dienas gaitā pakāpeniski šķērsoja valsti, atnesot vēsāku gaisu. Rīta pusē valsts austrumu daļā debesis bija daļēji mākoņainas, apmācies bija valsts rietumu un centrālajā daļā, bet pēcpusdienā pakāpeniski apmācās visā valstī. Pēc siltas nakts ar gaisa temperatūru +8...+12 dienas gaitā Kurzemē gaiss neiesila vairāk par +9...+13, valsts centrālajos rajonos - ne vairāk kā +13...+18, tikai valsts austrumu rajonos maksimālā gaisa temperatūra pirms aukstās frontes vēl sasniedza +18...+20 grādus. 

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.05.2016 07:36

    Rigā vakardien no lietus un negaisiem ne miņas, diena pārsvara saulaina, diezgan sutīga. Pēcpusdien vienubrīd sak augt un veidoties cerīgi gubumākoņi, tomer process neattīstas un noplok, vakarā DR pusē sabiezē augšējo slāņu mākoņi, saule pazūd plīvurā...vakars silts un mierīgs.
    Šorit apmācies, lietus joprojām nav. Sausums joprojām pieņemās spēkā, saulē jau vietām sāk izkalst un izdegt zālāji... Vai tiešam arī šodien viss lietus būs garām...

    08:38: Beidzot Rigā mēreni līst. Ne veja pastiprināšanos, ne pērkonus nemana, daži zibeņi registreti Bauskas, Mezotnes apkārtnē...

    Ielādē...
  2. 14.05.2016 09:45

    Brīvdienas iekritušas ūdenī. Nē, nē, nē,

    Ielādē...
  3. 14.05.2016 09:48

    No paša rīta asfalts sauss. toties pagalam tumšs, galīgi nepierasti......jau 2 nedēļu garumā bija tie saulainie , gaišie rīti:).Un tad 8:30, pēkšņi sāka gāzt lietus, bez brīdinājuma. Līst, lai gan mierīgi, joprojām. Ne pērkona, ne vēja, PD. Laista zemīti.

    Ielādē...
  4. 14.05.2016 10:13

    Līst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Gāju uz darbu un laužot ceriņus saslapu pamatīgi.

    Ielādē...
  5. 14.05.2016 11:29

    Mierīgi, lēni līst, vēja nav.

    Ielādē...
  6. 14.05.2016 11:42

    mākoņains rīts, mākoņi cerīgi biezēja D un R malās. Šobrīd 'atbiezējuši', saule, viegli spalvmākoņi, rausteklīgs D puses vējš, brīžam parauj tā ka spainis aizlido pa gaisu. +20. Ja vējš nemainās, lietus ies garām.

    Ielādē...
  7. 14.05.2016 12:35

    Līst kopš pusvienpadsmitiem, ap pusdivpadsmitiem nogāza pamatīgi, pārējā laikā smuki līst. Pašlaik neliels pārtraukums.

    Ielādē...
  8. 14.05.2016 12:21

    Man ir tādas nelabas aizdomas ,ka visa tā Kurzemei solītā lietus masa iet timēr pa Latvijas centru.

    Ielādē...
    1. 14.05.2016 13:06

      Tev būs taisnība.....precīzi pa LV centru:))Nu mums jau arī vajag to slapjumiņu:)
      Vēl vakar skatījos leišu un norvēģu paredzējumus par šodienu, tagad , šķiet, var teikt, ka norvēģi bija daudz precīzāki.Viņi vakar "deva" ap 10 mm nokrišņu Piņķiem. Domāju, ka noteikti būs:)

      Ielādē...
      1. 14.05.2016 14:15

        Es laimīga-vakar visādas pupas praktiski pelnos un putekļos sabēru.

        Ielādē...
  9. 14.05.2016 15:58

    Rīgas Z daļā - pa laikam līst no kādiem 8:00, bet ap 11:00 mēreni stipri nogāza.

    Ielādē...
  10. 14.05.2016 22:50

    saule no rīta līdz vakaram, brīžam vairāk vai mazāk aizplīvurota. No lietus ne smakas. T līdz +20arpus. Vējš gan pamatīgi svilpoja, dienas otrā pusē no ZA.
    Šovakar maijvaboļu izlaidums vai izlidojums, varbūt uzlidojums, rūc kā helikopteri, un atsitas pret jumta skārda apmali ka noklaudz vien...

    Ielādē...
  11. 14.05.2016 23:08

    Šodien skaista, lietus pārpilna diena, beidzot lietus aplaimoja Rīgu un centrālus LV rajonus, lija praktiski visu dienu vien ar nelieliem pārtraukumiem, bet brīžiem visai stipri,Dienā braucot uz Ikšķili caur Ķekavu Brīžiem gāza ta- ka balta siena, redzamība minimāla. Arī Ikškilē lija gandrīz nepartraukti, vien pēcpusdien uz kādu nepilnu stundu bija piestājis, lai vakar'pusē atsāktos ar jaunu spēku, lija arī pa ceļam uz Rīgu un Rīgā. Viss notikās no pelēkam nefotogeniskam padebešiem, arī pērkoni un vēja nebija, tomēr visai silts, +16+18 grādi dienā. Rītdiena varētu būt līdziga. Lietu jau ļoti vajadzeja, sausumsjau bija visai stiprs....

    Ielādē...
  12. 15.05.2016 00:33

    Līst visu dienu ar nelieliem pārtaukumiem, lielākoties ir spēcīgs lietus. Līdz hokeja sākumam apmēram 30-40 mm, dārzā putekļu vietā jūtami dubļi. vizmaz labi, ka silts, dienā ap +16

    Ielādē...
  13. 15.05.2016 01:09

    14. maijā no rīta t. +15*. Lēns A vējš. Spiediens 752 mm. Apmācies. Tumši gubu mākoņi. Gaišāks DA-A pusē. Atsevišķos mākoņu lodziņos redzama atstarota Saules gaisma. DR-R puse pavisam tumša ar lietus aizkaru. Ap 7 sāka pilināt. Drīz jau lija īsti ražīgi. 4 reizes ar 1 min atstarpi nozibināja zibens un norūcās pērkons. Pēc 5 min bija vēl viens atpalicis zibsnis. Lietus lija ražīgi, bez lielām lāsēm. Lietus laikā t. noslīdēja līdz +12*. Vēlāk lietus īslaicīgi piestāja. Dienā bieži lietus. Brīžiem tumši gubu mākoņi. T. līdz +17*. Spiediens noslīdēja līdz 751 mm. Līdz 8 vakarā nolija 14 mm. Vēlāk lietus retāk. Pašlaik t. +15,3*. Spiediens 751 mm.

    Ielādē...
  14. 15.05.2016 06:58

    Kopš 2. oktobra atkal no rīta virs +10°. Nupat paliek pa sausu, gaidu lietu! t.co

    Ielādē...
  15. 15.05.2016 09:48

    Vakar noslinkoju un neuzliku nokrišņu mērītāju, bet nolijis ir ļoti labi. Šodien stādīju vienu krūmu rozes stādu, divu lāpstu dziļumā bija mitrs. Pa nakti "atnākušas" griezes, ap diviem naktī pļavā dzirdēju vismaz divu griežu tēviņu dziesmas. kamēr zeme mitra, jāizstāda pēdējie puķu stādi āra dobēs, siltumnīcā tie jau sāk traucēt.

    Ielādē...
  16. 15.05.2016 12:03

    Nebiju kādu brīdi te ielūkojusies, tagad skatos, kā tad citur pēdējās divas (nu jau var teikt trīs) dienas gājis. Liekas, arī mēs esam vieni no tiem, kas šoreiz (gandrīz kā par brīnumu) visvairāk ar lietu aplaimoti. Tiesa gan - vakar pavisam maz kas lija, bet aizvakar gan ar lielāku vai mazāku intensitāti aptuveni no kādiem 12iem dienā kā sāka līt, tā lija līdz vakaram. Šonakt arī pa nakti stipri lija. Un līst vēl tagad, tikai ne tik stipri. Jauki! Vismaz zemīte dabū atdzerties.

    Ielādē...
  17. 15.05.2016 13:37

    Un atkal lietus visu dienu Rīgā.

    Ielādē...
  18. 15.05.2016 16:02

    Dienas pirmā puse saulaina, Ap trijiem sāka nedaudz līņāt. +14.

    Ielādē...
  19. 15.05.2016 17:57

    Nokrišņu prognozes mazliet izčakarēja dienas plānus. Līt sāka tikai pēc 17iem, kaut gan lietuvieši solīja no 14iem un mūsējie jau no 11iem. Pagaidām smidzina, neliels vējš ar mērenām brāzmām. Termometrā +13.

    Ielādē...
  20. 15.05.2016 19:08

    sausa saulaina diena, t +20 un vēl biku. Pēc sešiem beidzot parādās cerīgāki mākoņi, un, kamēr skatījos kā vanadziene baro savus divis sīčus, ir gandrīz samācies. Pēc kartēm ir cerība, ka kaut kāda rasa uzpilēs

    Ielādē...
  21. 15.05.2016 19:11

    Kā nākamnedēļ ar raksta veidošanu? Kāds piesakās?

    Ielādē...
  22. 15.05.2016 20:55

    Vakar, 14.05., rīta pusē bija nedaudz uzlijis, taču pašu "procesu" nogulēju, sīkāk neko nepateikšu, zinu vien tik daudz, ka lija neilgi, bet diezgan jestri, peļķes vidēji lielas. Taču vēlākā rītā jau saulains, silts, bet dienas turpinājumā MMD - mākoņu visai daudz, taču gana arī saulainu brīžu, un bez nokrišņiem. Lai arī visai vējains, brīžiem vējš pat stiprs, brāzmains, tas netraucēja izbaudīt siltumu - atkarībā no Saules daudzuma temperatūra dienas gaitā svārstījās +20...+22°C robežās, max t. +22,7°C. Vēlākā pēcpusdienā un vakarā pa pusei apmācies, taču vakars ļoti silts - 20.10 +19,4°C, 23.00 +17,7°C. Savukārt uz nakts pusi debesis skaidrojās.
    Šodien, 15.05., rīts saulains, debesīs vien neliela dūmaka, silts - 6.10 +12,6°C, un ātri kļuva vēl siltāks. Visa dienas pirmā puse pagāja Saules zīmē, ap pusdienlaiku gaiss iesila jau līd… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  23. 15.05.2016 23:05

    Biju lietainā burājienā līdz Ragaciemam un atpakaļ. Izbraucu sestdien ap 17 00 no Priedaines, visu pievakari līča D galā DA vējš nieka 1 - 3 m/s un gandrīz visu laiku lietus. Vēlā vakarā pie Ragaciema jau sākās stiprāks lietus un dažas reizes pat pamatīgi uzgāza. Svētdienas rītā lietus bija mitējies, bet ap pulksten 12 00 sāka līt un lija apmēram 4 stundas no vietas visu atpakaļceļu. Vējš šodien no rīta iegriezās no DR puses un pūta apmēram 2 - 4 m/s. ūdens temperatūra jūrā pie Ragaciema +12, gaisa apmēram tāda pati.

    Ielādē...
  24. 16.05.2016 01:10

    15. maijā no rīta t. +12*. Debesis klāja bezveidīgi, pelēki mākoņi. Spiediens 751 mm. Asfalts apžuvis, bet ap 8 sāka no jauna līņāt. Lēns vējš. Priekšpusdienā līst un sāka pūst auksts R vējš. T. nokrita līdz +10*. Pēcpusdienā vējš mērens. Lietus beidzās ap 19. Saule no mākoņiem izlīda tikai pašā vakarā. Tā arī neko siltāks nepalika. Pēdējās 20 stundās nolija vēl 9 mm. Pavisam kopā šajā ciklonā 23 mm. Pašlaik t. +6,2*. Spiediens 755 mm. Debesīs spožs Mēness.

    Ielādē...
  25. 16.05.2016 08:20

    Mans nokrišņu skaitītājs uzrāda ap 23 mm brīvdienās.Šorīt +6 un nevar saprast-lietus vai rasa.

    Ielādē...