Nedēļa līdz 24.7.16 Kļūs sausāks un saulaināks; joprojām saglabāsies mērens siltums

Nedēļa līdz 24.7.16 Kļūs sausāks un saulaināks; joprojām saglabāsies mērens siltums

Nedēļa aizvadīta

Nedēļas gaitā prognozes kopumā piepildījās tikai daļēji un nedēļa bija mākoņaināka nekā iepriekš paredzēts. Laikapstākļus nedēļas pirmajās 3 dienās noteica anticiklona BURKHARD pati austrumu mala ar daļēju mākoņainību un pavisam pieticīgu/mērenu siltumu, kamēr uz austrumiem atradās mazkustīgs dienvidu ciklons. Ceturtdien tas no austrumiem sasniedza Latviju un tā mākoņainība Latvijā kopumā saglabājās līdz pat sestdienai. Vietām brīžiem uzlija, valsts austrumos ceturtdienā bija nelieli negaisi. Ciklons gan pakāpensiki Latvijā ienesa siltu un mitru gaisu, naktis kļuav siltākas, bet dienā mākoņu dēļ gaisa temperatūra salīdzinot ar nedēļas sākumu būtiski nemainījās. Nedēļas pēdējā dienā skaidrojās, debesīs mitrajā gaisā un Sibīrijas mežu ugunsgrēku dūmos, kas sasniedza arī Baltiju, daudzviet bija dūmaka, arī dienā dūmakaini saulains. Gaisa temperatūra beidzot pārsniedza +25 grādu atzīmi.

Prognoze nedēļai - nedēļas gaitā laikapstākļi mainīsies maz, pakāpeniski kļūs nedaudz siltāks (18.07.)

Pirmdien valstī gaidāms lielākoties mākoņains laiks, kaut starp mākoņiem brīžiem uzspīdēs saule, un daudzviet īslaicīgs lietus. Sausāks un saulaināks piekrastēs. Gaisa temperatūra vēl nebūs augstāka par +17...+21 grādu. Pūtīs neliels ZR vējš, un tā kā visas nedēļas garumā atradīsimies antciklona austrumu malā, kamēr uz austrumiem no Latvijas būs cikloniska darbība, vējš visas nedēļas garumā pūtīs no Z, ZR, valsts austrumos nedēļas vidū tas var kļūt brāzmains.  Naktī uz otrdienu debesis daļēji skaidrosies, arī dienā saglabāsies daļēji mākoņains laiks, mazāk mākoņu būs valsts ziemeļos, bet vakarpusē skaidrosies visā valstī. Lielākajā valsts daļā atkal gaidāms īslaicīgs lietus, taču ar mazāku iespējamību nekā pirmdien. Gaisa temperatūra naktī +9...+14, dienā +19...+22.   Trešdien un ceturtdien atradīsimies diezgan attāla anticiklona pašā A, DA malā, kamēr netālu uz austrumiem atradīsies visai mazkustīgs dienvidu ciklons, līdz ar to valsts rietumu un centrālajā daļā pārsvarā maz mākoņu, kamēr Vidzemē un Latgalē to būs vairāk, tomēr nokrišņu iespējamība valsts austrumos ir neliela. Gaisa temperatūras naktīs no +9...+13 Kurzemē un valsts lielākajā daļā līdz +16 piekrastēs, dienās ap +20...+23. Nedēļas nogalē saglabāsies daļēji mākoņains laiks, svētdien valsti no DR var sansiegt īslaicīgi nokrišņi, tostarp negaiss, bet piektdien un sestdien būtiski nokrišņi pagaidām netiek prognozēti. Atradīsimies augsta spiediena atzara austrumu malā, cikloniskā darbība no Krievijas rietumiem pamazām pārvietosies ZA virzienā. Gaisa temperatūra būs augstāka nekā nedēļas pirmajā pusē. Naktīs gan joprojām +9...+16, bet dienās no +20 valsts austrumos līdz +25, lokāli +26...+27 grādiem Kurzemes uz Zemgales dienvidos.   Tālakas prognozes paredz aktīvāku ciklonu darbības atgriešanos mēneša beigās, līdz ar to atkal bieži gaidāmi nokrišņi, iespējams arī pērkona negaiss. Ja vēl nākošās nedēļas sākumā visdrīzāk gaidāms silts laiks, tad vēlāk atkal kļūs vēsāks.

Prognozes papildinājums 19.07.

 Nedaudz mainījušās prognozes nedēļas nogalei, kad Latvijā ieplūdīs siltāka gaisa masas sākotnēji no austrumu, ziemeļaustrumu puses. Gaisa temperatūra nedēļas nogalē dienās +22...+27 un salīdzinoši mitrajā gaisā dienas laikā veidosies lietus mākoņi, īslaicīgu lietu dauzdviet var pavadīt arī neliels pērkona negaiss. Naktis būs siltākas kā tika prognozēts iepriekš - ap +13...+17 grādiem.

UZMANĪBU! Laikapstākļu prognoze nedēļai tomēr nav pārāk uzticama, tāpēc uz to pilnībā paļauties nav iespējams!

ATSKATS UZ JAU AIZVADĪTAJĀM NEDĒĻAS DIENĀM

Pirmdiena, 18.jūlijs

Naktī valsts austrumus skāra nelielas pērkona lietusgāzes un lietus pie palielinātas mākoņainības tuvējo dienvidu ciklonu sistēmas ietekmē. Rīta pusē daudzviet pārējā valstī mākoņu nebija daudz, taču dienas gaitā to kļuva aizvien vairāk, vismazāk to bija jūras piekrastēs, kur pūta spirgts ZR vējš. Neliels īslaicīgs lietus skāra vien atsevišķas vietas, arī vakarā saglabājās palielināta mākoņbainība. Temperatūra naktī +11...+15, dienā iesila līdz +19...+23.

 

Otrdiena, 19.jūlijs

Atradāmies pašā anticiklona BURKHARD austrumu malā, kamēr uz austrumiem no Latvijas atradās visai mazkustīgs dienvidu ciklons, kuram bijām daļējā aizfrontē. Pēc dzestras nakts ar +8...+10 grādiem daudzviet Kurzemē līdz +10...+14 citviet valstī, kur vairāk mākoņu un līdz +17 piekrastēs, dienas pirmajā pusē mākoņu kļuva aizvien vairāk, bet pēcpusdienā valsts rietumu un centrālajā daļā skaidrojās (vējam pušot no jūras), kamēr valsts austrumu daļā pēcpusdienā bija novērojamas lokālas pērkona lietusgāzes. Gaiss iesila līdz +19...+23.

 

Trešdiena, 20.jūlijs

Neviennozīmīgā meteoroloģiskajā situācijā, kad Kurzeme atrodas anticiklona BURKHARD pašā austrumu daļā, kamēr pārējā valstī mazliet lielāka ir dienvidu ciklona ietekme, kura siltā fronte Latvijai tuvojas no austrumiem, ziemeļaustrumiem. Dienā valsts lielākajā daļā daļēji mākoņains, dienas gaitā lēnām mākoņu daudzums no austrumiem palielinājās un vakarpusē to mazāk bija vien valsts rietumu daļā. Pēc vēsas nakts ar +7...+13 (piekrastēs līdz +17), dienā joprojām pavēss/mēreni silts - +19...+23.

 

Ceturtdiena, 21.jūlijs

Dienvidu ciklons ar centru virs Ziemeļukrainas līdz Latvijai nonāk izplūdis un pamazām izsīkstošs. Jau sākot no rīta visā valstī, izņemot pašus Kurzemes rietumus, apmācies laiks un tāds tas visā valstī saglabājās lielākoties visas dienas garumā. Dienas pirmajā pusē no austrumiem valsti šķērsoja siltā fronte, nelielu lietu atnesot tikai valsts austrumdaļai. Dienas gaitā valsts centrālie rajoni atradās ciklona nosacīti siltajā sektorā, kas bija aizpildījies ar mākoņiem, līdz ar to faktiska siltuma piezemes līmenī nebija. Dienas otrajā pusē valsts austrumu daļu sasniedza jau ar ciklona auksto fronti saistīti mākoņi. Negaisa mākoņi, virzoties uz DDR, pamazām izsīka Ziemeļlatgalē, nepastāvot lielai temperatūras starpībai, tāpēc pārsvarā Latgalē tika novērots tikai mērens lietus, bet ne stipras pērkona lietusgāzes. Gaisa temperatūra naktī uz ceturtdienu no +11...+12 Kurzemē, Zemgales austrumos līdz pat +16...+18 jūras piekrastē, dienā zem apmākušām debesīm vien +19...+22.

 

Piektdiena, 22.jūlijs

Dienas gaitā laikapstākļus virs Latvijas turpināja noteikt jau ilgstoši pastāvošā dienvidu ciklona darbība. Mazāk mākoņu visas dienas garumā bija Latgalē ciklona aizmugurē, bet daudz to bija Kurzemē un arī Vidzemes rietumos, kur mākoņainību nesa ciklona siltais sektors, kas bija aizpildījies ar mākoņiem un piezemes līmenī nenesa siltumu. Dienas otrajā pusē brīžiem skaidrojās valsts centrālajos rajonos, Vidzemes vidienē, austrumos un Zemgales vidusdaļā "uz" ciklona aukstās frontes veidojās lietus mākoņi, kas nesa lietusgāzes ar īslaicīgu, bet visai stipru lietu. Negaisi gan gluži neveidojās. Dienā pē siltas nakts ar +16...+18, uzspīdot saulei gaiss valsts austrumu un dienvidu daļā iesila līdz +22...+25, citviet +19...+22.

Sestdiena, 23. jūlijs

Daļēji antciklona BURKHARD R malā, bet lielāku ietekmi tomēr dod izsīkstošais dienvidu ciklons, kura mākoņainība joprojām saglabājas virs Latvijas, dodot joprojām mākoņainu dienu lielākajā valsts daļā, kaut valstī jau bija ieplūdušas siltas un mitras gaisa masas. Dienas gaitā skaidrojās vietām un brīžiem, tomēr arī lielu nokrišņu nebija, vien neliels lietus šur tur valsts vidienē. Gaiss naktī neatdzisa zem +16...+18, dienā nepakāpās virs +19...+24.

Svētdiena, 24.jūlijs

Vājais anticiklons BURKHARD ar centru pie Latvijas, taču rīta pusē valstī daudzviet saglabājās mākoņi, vietām migla, daudzviet dūmaka un Rīgas pusē šur tur uzlija. Dienas otrajā pusē skaidrojās daudzviet valstī, izņemot Ziemeļkurzemes pusi. Siltajā un mitrajā gaisā debesis bija dūmakainas, ko vēl papildināja arī plāns dūmu slānis ar jūtamu dūmu smaržu no plašajiem un katastrofālajiem Sibīrijas taigas ugunsgrēkiem, kas sasniedza arī Baltijas valstis. Dienas gaitā daudzviet saglabājās dūmaka. Naktī gaiss neatdzisa zem +15...+18, dienā +21...+22 piekrastēs un Ziemeļkurzemē, bet pārējā valstī pēcpusdienā līdz +24...+27.

 

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 24.07.2016 19:36

    Lietusgāze, slinks pēŗkons pa kaktiem, T+22.7

    Ielādē...
  2. 24.07.2016 21:14

    Daļēji apmācies, joprojām bez lietus. Nepatīkami sutīgs laiks.

    Ielādē...
  3. 24.07.2016 22:18

    dienā +25, milzīgs mitrums un sutoņa kā pirtī. Pie mazākās fiziskas aktivizēšanās - sviedri burtiski pil. Rīts totāli nomācies, tad saule pa brīdim kaut kur sāka parādīties, līdz vakarpusē - aimiglota saule. Arī šobrīd līdzīgas debesis (bez saules :), +19.

    Ielādē...
  4. 24.07.2016 21:44

    Braucu no Rīgas un nopriecājos, ka pērkons pāri gājis, ceļš žļurkst. Diemžēl prieki bija pāragri, jo apmēram 3km no mājām ceļš sāka putēt un šeit atkal nekā nav bijis, tik dažas piles. Arī rīta lietus nebija uznācis. Nupat jau paliek ļoti sauss, bet, tā kā visu laiku šķiet, ka tūlīt tūlīt būs lietus, nevar saņemties sākt kaut ko kārtīgi laistīt.

    Ielādē...
    1. 24.07.2016 22:46

      Mums gan nogāza baltu, sausā zeme sākumā pat nespēja ņemt pretī ūdeni un zālājā izveidojās milzu pelķes, nu gan viss ir sasūcies, pamatīga migla.

      Ielādē...
  5. 24.07.2016 23:02

    Pāris dienas atpūtos pie jūras Miķeļbākā, pirmo reizi bija tā, ka 2,5 dienu laikā neieraudzīju sauli. Auksti nebija, bet karsti arī nē, pēc sajūtām spiežot kaut kur pie +20, plus, mīnus kāds grāds uz vienu vai otru pusi, atkarībā no diennakts stundas. Ūdens jūrā silts, bet tā kā nebija saules, tā īsti peldēt nemaz negribējās, Atpakaļceļā - jo tuvāk Rīgai, jo karstāks palika. Allažos iebraucot pēc sešiem - pamatīga tveice, +28, un tad ar nelielu pērkoniņu nāca viens liels melns mākonis, kas kādu nepilnu stundu gāza. Dārzam lietu vajadzēja ļoti, viss stāvēja sašļucis...patreiz pamatīga migla, +18,6.

    Ielādē...
  6. 24.07.2016 23:08

    Laiks ir ta ka uzkāries, jau vairākas dienas bez pārmaiņam, padaudz mākoņu, bet tadi dumakaini un neizteiksmigi, lietus jau nav kuru dienu, sausums pastiprinās. Laiks visai sutīgs, debesis duļķainas, saule caur dūmaku... No rīta mazliet smidzinājis, tik cik asfalts slapjš pēcpusdien dažas CB laktas austrumu pusē slepās dumakā. virs galvas- atkal nekā. Apnika jau šitāds vienmuļš laiks, kur tad atkal paliek vasarīgas lietusgāzes, negaisi??

    Ielādē...
  7. 24.07.2016 23:26

    Vakars mierīgs, debesis viegli aizplīvurotas, vēlākā vakarā, Saulei laižoties arvien zemāk, atkal biezāka dūmaka un spīdeklis mazāk spožs. Vispār debesu stāvoklis īpatnējs, bet vismaz tiešā tuvumā tajās nekā ievērības cienīga. Pēc 21.00 totāls bezvējš, ij lapiņas nekust. Pamazām vēsāks - 20.15 +23*C, 22.00 +20,3*C, bet aizvien silts, šobrīd +19,2*C, spiediens 766 mm.

    Ielādē...
  8. 24.07.2016 23:32

    Šodien kopš ceturtdienas Rīgas līča Kurzemes pusē pēcpusdienā pirmo reizi iestājās saulains laiks. Jūrā pēdējās dienās vispār nebija nekādas starpības starp dienu un nakti, visu laiku konstanti 18 līdz 20 grādi.

    Priedainē šobrīd debesis noskaidrojušās, 18 grādi un bezvējš

    Ielādē...
  9. 25.07.2016 01:41

    24. jūl. no rīta nomācies. Ļoti zemi mākoņi. Iespējams, ka bijusi migla. T. +17*. Spiediens 766 mm. Ap 9 sāka skaidroties. Stipra dūmaka. Lēns A-ZA vējš. Pēcpusdienā t. līdz +26*. Gubu un spalvu mākoņi 4-5 balles. Vējš lēns, paretam mērens. Vakarā gar A-DA pusi gubu mākoņu josla kā fronte. Tur arī daži lielāki gubu mākoņi, kuru virsotnes drusku pacēlās virs inversijas slāņa. Nedaudz pastiprinājās ZA vējš. Tālāk Z virzienā izveidojušies gubu mākoņi izbeidzas. Ap saulrieta laiku D-DR pusē izveidojās lielāks gubu mākonis no kura iespējams kāds zibens. Bet kamēr tas atvilkās līdz mums viss lietus jau bija izlijis. Pašlaik t. +17,8*. Spiediens 766 mm.

    Ielādē...
  10. 25.07.2016 02:48

    Piezemes slānī kaut kas līdzīgs vieglai miglai izveidojies, to vislabāk var saskatīt laternu gaismā. Debesis daļēji skaidras, spīd nu jau padilis, bet tomēr diezgan liels un vidēji spožs Mēness. Pēdējās pāris stundās grādi lēnām slīd uz leju, pašlaik +16,9*C. Citādi viss absolūti mierīgs.

    Ielādē...
  11. 25.07.2016 04:25

    Jau vairākas stundas itsevišķi pēc pusnakts turpinās sevišķi bargs negaiss. Daudzi spērieni pret zemi. Nezinu vai man termometrs sagājis sviestā bet rāda +20°C. :D

    Ielādē...
    1. 25.07.2016 07:51

      Rīgā no tā ne miņas.

      Ielādē...
  12. 25.07.2016 10:40

    Un Rīgā atkal nekā :( Leišu prognozētais negaiss tieši Rīga rīta pusē protams izpalika... Svelmaini dūmakainas debesis un krietni dumakaina saule (sveiciens no Sibīrijas ugunsgrēkiem) sutigs un sauss laika, vai tad tiešam arī šodien negaisi izpaliks??

    Ielādē...
  13. 25.07.2016 10:16

    Pēc vakarvakara trakā gāziena, vēl šodien stāv milzu peļķes, gaiss mitrs, kā tropos, varēs atkal sēnes augt. Ar tā sēnēm gan ir samērā dīvaini, esmu konstatējusi, ka ne visi māk tās ieraudzīt, laikam jau vajadzīga "sēņu redze". Mani draugi apceļ - ja mežā esot 3 bekas, tad es atradīšot 4, kamēr citi turpat staigājot neredzēšot nevienu. Visādā ziņā esmu sapratusi, ka jēdziens- ir vai nav sēnes mežā, katram cikvēkam ir atšķirīgs :(. Ar steigu jānolasa ķirši, jo sākuši kokos iepaisāt, mitrums plēš pušu.

    Ielādē...
    1. 25.07.2016 10:56

      Te runa par sēņotāja talantu:)Visiem no dabas tas nav dots, bet var mēģināt iemācīties:))Nu bet ķirši- ķirši mums jau sen apēsti...., diemžēl.

      Ielādē...
  14. 25.07.2016 11:04

    Vakar brīnījos, ka leiši nakts vidū virs Jelgavas sola negaisa "piedzimšanu".Protams, ka gadīties var visādi...., bet nesanāca:)
    Piņķos +25*C, bezvējš, bezgaiss. Stāv tāds smags vāks .Saule ir , bet tādi dīvaini maiga, kā augusta beigās. Zālē bagātīga rasa, lai gan nav lijis. Leiši šodien atkal sola negaisus. Ļoti gaidu, īpaši pērkonu un kārtīgus zibeņus, lai attīra gaisu.

    Ielādē...
  15. 25.07.2016 12:42

    Drausmīga sutoņa, kaut pēc grādiem nemaz tik daudz nav (+24). Pirms minūtēm piecām skaidrs pērkona grāviens apmēram no ZR, kaut gan blitzortung neko nerāda. Debesis aizvilktas ar dūmaku un gar pamalēm, īpaši Z un R pusē var saskatīt Cb kupolus. Naktī bija nopietnāks negaiss un 11 mm pielijis (iegādājos pavisam vienkāršu un lētu lietus mērītāju Depo). Ziņās vēstīja, ka Rūjienā pat 22 mm - var arī tā būt, jo tuvāk pilsētai šur tur ceļu nomales izskalotas, kamēr pie mums nekas tāds nav novērojams.
    Aha - nupat blitzortung ir fiksētas 3 izlādes vēl uz R no Ipiķiem; no manis gan patālu vēl.

    Ielādē...
    1. 25.07.2016 13:00

      Vieglu rūkoņu no tā mākoņa dzirdēju. Bet pagājušonakt bija ļoti skaisti zibeņi.

      Ielādē...