Aktuālā situācija (nedēļa līdz 13.08.2017) Sausāka un vasaras siltāka nedēļa.

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 13.08.2017) Sausāka un vasaras siltāka nedēļa.

Pagajušā nedeļā neskatoties uz cerīgam prognozēm ta arī nesasniedzam +30 grādus, līdz ar to arvien palielinās iespēja, kā šovasar to ta arī nepiedzivosim. Pēc LVĢMC datiem līdz šim augstākā gaisa temperatūra kas oficiāli novērota šogad ir no +24,9 Liepājā līdz +28,8 Daugavpilī. Šādai temperatūrai pietuvosimies ari šonedēļ, GFS prognozē siltumu līdz +24..+29 grādiem ceturtdien un piektdien. Līdz nedēļas vidum laiks Latvijā būs pārsvara sauss, bet nedēļas otrā pusē vietām gaidāmas pērkona lietusgāzes.

11.08.2017. Jaunākas prognozes: Sestdiena būs gan šīs nedēļas, gan visas vasaras viskarstāka diena. Mūsu reģionā īslaicīgi ieplūdīs ļoti tveicīga gaisa masa. Sagaidāms, ka sestdienas lielāko daļu Latvijā būs maz mākoņu, karsēs saule, vietām Kurzemē iespējams īslaicīgs lietus un pērkona negaiss. Temperatūra sasniegs +25..+30 grādus, vietām, pārsvarā Zemgalē un Latgalē iespējams karstums līdz +31..+33 grādiem. Svelmi nedaudz mazinās dienvidu vēja brāzmas 8-13 metru sekundē. +30 grādi visticamāk tiks sasniegti ari Rīgā. Sestdienas pēcpusdienā, pievakarē un naktī uz svētdienu daudzviet Latvijā gaidāmas pērkona lietusgāzes. Vietām negaisi var būt stipri, kopā ar spēcīgām vēja brāzmām un krusu. Nakts uz svētdienu būs silta, ap +14..+20 grādiem, bet svētdien gaisa temperatūra nepārsniegs +17..+23 grādus.  Arī svētdien daudzviet uzlīs, iespējamas arī nelielas pērkona lietusgāzes. Dienvidrietumu vējš Kurzemē brāzmās pastiprināsies līdz 13 metriem sekundē.

Nākamnedēļ, pateicoties anticiklonam, būs maz nokrišņu un daudz spīdēs saule. Nedēļas sākumā naktis un rīti kļūs dzestrāki, dienās pārsvara +18..+24 grādi.

09.08.2017. Jaunākas prognozes tomēr vēlreiz dod iespēju šovasar sasniegt +30 grādus, vairums modeļu šobrīd paredz tādu iespējamību sestdien, pirms aukstas frontes valsts austrumu un centrālos rajonos. Tuvākajās dienās laiks Latvijā kļūs karstāks, valdošie būs dienvidu vēji, ar kuriem pie mums ieplūdīs silts gaiss no Vidusjūras reģiona. Gaisa temperatūra no ceturtdienas līdz sestdienai naktīs būs lielākoties +12..+17 grādu robežās, bet dienās +23..+28 grādi, pretvēja piekrastē vēsāks, +20..+22 grādi. Sestdien vietām valsts centrālajā un austrumu daļā termometra stabiņš var paaugstināties līdz +30 grādiem. Šajās dienās vietām Latvijā gaidāmas pērkona lietusgāzes. Ceturtdien un piektdien tās lielākoties būs dažviet valsts centrālajā un austrumu daļā, bet sestdien daudzviet Latvijā, izteiktāk - Kurzemē. Svētdien, aiz aukstās frontes laiks klūs krietni vēsāks, ap +17..+23 grādiem.

Šīs nedēļas pirmajā pusē laikapstākļus Latvijā noteiks anticiklons, tādēļ gaidāmas sausas un pārsvarā saulainas dienas. Pirmdien pūtīs mēreni stiprs dienvidrietumu, rietumu vējš, brāzmās sasniedzot 9-14 metrius sekundē. Gaisa temperatūra sasniegs +18..+22 grādus. Otrdienas naktī vējš norims, mākoņu būs maz, vietām veidosies migla un šī būs aukstākā nedēļas nakts, kad temperatūra saullēktā būs pazeminājusies līdz +7..+12 grādiem, vietām piekrastē nedaudz siltāks. Otrdien un trešdien sauss laiks, vienīgi trešdienas vakarā Kurzemi sasniegs lietus un negaisa mākoņi. Gaisa temperatūra šajās dienās būs +19..+25 grādi.
Ceturtdien un piektdien, visticamāk, būs siltākais laiks šajā nedēļā, kad gaisa temperatūra pakāpsies līdz +22..+29 , grādiem. No dienvidiem Latviju sāks šķērsot nokrišņu zonas, kas dažviet nesīs pērkona lietusgāzes. Pērkona negaisa laikā iespējama arī krusa un stipras vēja brāzmas. Dienvidaustrumu vēju nomainīs rietumu vējš, kas galvenokārt piekrastē būs brāzmains.[

Arī nedēļas nogalē vietām gaidāms lietus un negaiss, kļūs mazliet vēsāks, temperatūra dienās lielākoties +19..+24 grādi.

Prognozes kopsavilkums veidots izmantojot LVGMC, LSM.lv un citus publiski pieejamus avotus.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 10.08.2017 11:12

    Virs Polijas šorīt plosās baigais negaiss, tas lēnām virzās uz mūsu pusi, tomēr ka jau vienmēr laikam izsīks un izjuks... Vakarā LV austrumu pusē ap Daugavpili daži prognozē tikpat stipra jauna negaisa veidošanos, bet Rīgu tas neskars, jaunākas prognozes Rīgai vairs neko vispār neparedz ne šodien ne arī rītdien, tikai tas karstums :(

    Ielādē...
  2. 10.08.2017 12:42

    Saules vairs nav- aiz mākoņu segas. Bezvējš, +25*C. Visi ( es-nē) gaida lietu, bet laikam būs tikai čiks.

    Ielādē...
  3. 10.08.2017 13:54

    Urrāāā! Negaiss nosprāga pie Lietuvas! Šodien saule mākoņos un līdz ar to nav nekādas tveices, arī sutīguma nav, pūš patīkams vējiņš. Lietu gan ļoooti vajag, bet ilgu un mierīgu. Tā gribas cerēt, ka arī baisās svelmes un negaisu prognozes sestdienai pačibēs.

    Ielādē...
  4. 10.08.2017 14:38

    Nakts mākoņaina, silta, ap +18...+17, min.t. +16,8°C. Bet uz rītu noskaidrojās, un visa dienas pirmā puse saulaina. Un ļoti silta jau kopš rīta, priekšpusdienā pāri +25, karstumu mazināja mērens vējš. Pēc pusdienlaika debesīs parādījās augstā dūmaka, kas mazināja Saules spožumu, tomēr grādi kādu brīdi turpināja kāpt, līdz īsi pēc diviem sasniedza +27,9°C. Tagad dūmaka kļuvusi biezāka, parādās arī gubu mākoņi, tiesa, pagaidām tikai tādi, kas lietu nenes, taču saule daudz blāvāka, brīžiem jau paslēpjas. Karstums gan neko daudz nemazinās, t. turas virs +27, šobrīd +27,5°C, joprojām pūš mērens vējš. Spiediens 764,5 mm.

    Ielādē...
  5. 10.08.2017 15:12

    Vai esat redzējuši šobrīd aktuālo GFS ? Atkal sestdien šobrīd rādās Gada nestabilitāte. Sestdiena gaidāma karsta un sutīga. Atmosfēras nestabilitātes parametri šobrīd rādās tik augsti, cik augsti tie vispār var būt, turklāt principā visā Latvijas teritorijā. Nav garantēts, ka negais būs, taču ja būs, tad tas būs gada negaiss - golfa bumbas krusas graudi varētu būt sagaidāmi. Es lieku uz Estofex level 2 Latvijai sestdien 12.08. Ņemot vērā to ka tā ir prognoze tikai kādām 60 stundām uz priekšu, tā arī varētu vairs ievērojami nemainīties. !

    Ielādē...
  6. 10.08.2017 16:09

    Rīta sutoņas un saules vietā šobrīd apmācies un ne tik karsts (termometra man nav). Ak, šodienas sauļošanās izpaliek. Tā jau bijusi tik maz šovasar, kā vēl nekad. Toties, cik biju pēdējās dienas jūrā (Mangaļsalā)-ūdens bija silts un peldes sanāca lieliskas. Gaidu negaisu, varbūt, kas savelkas?

    Ielādē...
  7. 10.08.2017 17:43

    Pēc tāda siltuma negaisiņam IR jānāk. Tas ir skaidrs. Gribētos, lai tas atnāk pa dienu, lai var izbaudīt. A leiši rāda tik pa nakti, tik pa tumsiņu(:

    Ielādē...
  8. 10.08.2017 17:44

    Pēcpusdienā ap 16.00 kādu brīdi paskaidrojās, saule uzspīdēja ar pilnu jaudu, t. pakāpās līdz +28 (max. +28,2°C), bet drīz atkal samācās. Tagad mākoņi kļūst arvien biezāki, paliek jūtami tumšāks, pilnībā norimis vējš, gaiss kļūst spiedīgs, neraugoties uz to, ka mazliet vēsāks, šobrīd +26,6°C. Sajūtas liecina, ka kaut kas "briest". Arī radars liecina, ka virs Lietuvas izveidojies diezgan liels negaiss, kas diezgan ātri dodas uz mūsu pusi. Arī Z pusē jau kādu laiku nelieli, bet visai jaudīgi nokrišņu mākoņi ganās, zibeņu kartē uzliesmojumi arī parādās. Redzēs, vai lielais atnāks, cik jaudas tam būs, vai neizveidosies kāds uz vietas, kopumā situācija diezgan cerīga. :)

    17:50: Jau sāk nedaudz līt, citādi gan viss pagaidām mierīgs.

    Ielādē...
  9. 10.08.2017 20:09

    Rīgas Z daļā šodien ļoti sutīgs gaiss, visas dienas garumā grozās dažāda biezuma augstie gubumākoņi, bet ne piles no lietus.

    Ielādē...
  10. 10.08.2017 21:19

    No negaisa nekā nebija, tikai līņāšana, divi slinki tāli pērkoni mākoņos, brīžiem neliels vējš, pirms astoņiem arī lietus bija cauri. Nekas diži daudz nepielija, bet nu peļķītes ir, gurķus palaistīja. :) Viss lielums aizgāja pa DA pusi, mākonis principā Līvānus aizķēra vien ar malu... Lietus laikā pamazām vēsāks, līdz +22,5°C, tagad vēl mazliet vēsāks, +21,5°C. Neliels vējš, debesīs blāķiem vien joņo zemie mākoņi, bet pašlaik nelīst. Viss vienmērīgi tumšs. Vai turpinājums sekos - ...? Tad manīs. ;)

    Ielādē...
  11. 10.08.2017 18:02

    o, izskatās cerīgi. Sutoņa... un tas, kas tur izveidojies, tā kā rāpjas 'ieslīpi uz augšu' un tuvojas... Samācies pilnīgi tumšs.

    19:36: Nu nekas dižs no tā negaisa nebija, atkal tāds 'slinkais' variants. Bija daži zibeņi, pāris pieklājīgi blīkšķi, bet kopumā ... Nu jā kārtējā slapjuma deva, protams. Gāziens bija, vēlāk pamērīs - cik. Turpina līņāt, klusi pabucina vēl kaut kur. Tumšs nomācies. Pēc radara izskatās, ka līs ...

    20:01: Ak, jēziņ, kā gāž atkal...

    Ielādē...
    1. 10.08.2017 22:25

      Un atkal līst ... ... ...

      Ielādē...
  12. 11.08.2017 00:14

    Vakara mākoņi aizskrējuši, debesīs spožs Mēness spīd. Vēja nav, vakars silts - vēl pirms 23.00 +20, bet šobrīd +18,9°C. Logi vaļā abās pusēs, bet nekādu vēsumu, ne caurvēju nejūt. Nakts idille! :) Spiediens 763,5 mm.

    Ielādē...
  13. 10.08.2017 21:37

    Šeit Rīgā atkal nekā, lietus ne piles, sausums un veltas ceribas :( Diena nenormāli sutīga un lipīgi sviedraina, kaut ari termometra visu dienu turejās tikai ap +25+26 grādiem, bezvējš, ne lapiņa nepakustējas.. Jau agra priekšpusdiena apmācas, atnāca Polijas negaisa atlieku mākoņi, kas izpaudas, ka augšeju slāņu mākoņi, caur kuriem vareja nojaust sauli, velak arī nāca dažadi zemāku slaņu gubumākoņi, kas strauji attistijas un izskatijas visai cerīgi topošu negaisu vēstneši, D pusē pievakarē varēja nojaust visai iespaidīgas gubas pelēkā dūmaka, taču viss pagāja garām vai ta ari neizveidojas. Kopumā pec visam dabas un debešu pazīmem VAJADZEJA būt negaisam, lietum, tomer ta ari nebija, velak vakarā tikpat ka pilniba noskaidrojas un tikai tagad beidzot ara palika vesaks un ciešami. Rezultata sapoša galva lielāku dienas daļu un kārtejo reizi pieviltas cerības, kaut kāda nolādeta beznegaisu zeme :(

    Ielādē...
    1. 10.08.2017 22:24

      Kā nu ar to negaisu, bet visu lietu gan ar lielāko prieku aizsūtītu uz Rīgu un visur citur, kur vien vajag. Te au sen ir pārpārēm :(

      Ielādē...
    2. 11.08.2017 00:20

      Es būtu gatavs sestdien atdot Tev visus savus dienas un vakara negaisus, vien solītos +32 paturēt, jo izskatās, ka varētu tusiņš brīvā dabā sanākt. Tādā situācijā lietus, pat ar negaisu, man nebūtu pa prātam. Bet citus negaisus gan ne, jo arī manā pusē šogad to nav ne tuvu tik daudz, ka gribētos. Vairums aiziet uz Daugavpili...

      Ielādē...
    3. 11.08.2017 05:58

      Rīgas lidostā rasas punkts ceturtdien samazinājās līdz +10 grādiem - gaiss bija sauss, līdz ar to lietus mākoņi nevarēja veidoties un pat ja kāds būtu nācis no dienvidiem, tas droši vien pa ceļam izlītu, iztvaikotu. Turpretī Latgalē rasas punkts sasniedza +20 grādu, līdz ar to tur daudzviet lija.

      Ielādē...
  14. 11.08.2017 07:29

    *10.8.2017., ceturtdiena, Rīga (vērojumu 41. gada 155. diena). Neliels ciklons. Nakts samērā skaidra, dienā daudz ac biezi mākoņi- kas bija pie debesīm vēl pēc saulrieta. Vairāk skaidrojās tikai pirms nākamās pusnakts. D - DR vējš 1-2m/s, vakarā bezvējš. Sutīgs. Gaisa temperatūŗa: plkst. 3:00+18; 9:00+20; 15:00+25; 21:00+19.

    Ielādē...
  15. 11.08.2017 11:42

    Šorīt uz jumta loga bija bieza rasas kārta....It kā saullēktā t* nemaz tik zema nebija....Dārzu arī vakar nelaistīju:)- gaidu lietu:))Tā kā- nesapratu.
    Patlaban +21*C, knaps vējiņš. Saule te ir , te aiz mākoņiem paslēpusies. Patīkams laiciņš. Piņķi arī izkrīt no "bīstamās" dzeltenās zonas. Šoreiz līcis dzesē.

    Ielādē...
  16. 11.08.2017 12:52

    Neliels makoņu daudzums. T nedaudz virs +25*C

    Ielādē...
  17. 11.08.2017 17:16

    Agrā rītā zemie mākoņi/augstā migla vāliem vēlās, taču ātri izklīda. Jau naktī pēc 3.00 liels gaisa mitrums, pāri 90%, bet lietus gan nebija ne naktī, ne rītā, tikai migla, kas līdz zemei nenolaidās. Taču silts, nakts gaitā ilgi virs +18 (4.30 +18°), bet min.t. +17,1°C (kaut kad rītā).
    Dienā saulains, silts, 12.30 +23°C, bet pēcpusdienā jau karsts, vidēji +25,5...+26,5°C, max.t. +27,1°C. Vējš lēns, mākoņu daudzums neliels, un tie paši tikai vēlākā pēcpusdienā, līdz tam praktiski skaidrs.
    Šobrīd +25,4°C, joprojām saule, NMD un neliels vējiņš, jauka vasaras diena. :) Spiediens 763,5 mm.

    Ielādē...
  18. 11.08.2017 20:56

    Jauka diena. Par Jūrmalu runājot, ūdens temperatūra jurmala.lv neatbilst realitātei. Faktiski dienas vidū Mellužos pie glābējiem rādīja +17, nevis +19 kā norādīts mājaslapā.

    Ielādē...
  19. 11.08.2017 21:44

    Burvīgs vakars. Saule norietēja, bet laukā vēl tik silts (pie ēkas sienas +22), vēja praktiski nav, bet no D puses tomēr virzās plānu mākoņu siena, kas var sabojāt plānus skatīties krītošās zvaigznes. pašlaik tikai paukšķēdami krīt baltās -dzidrās āboli, daži jau paliek tīri gatavi, vismaz uzpūtenis šovakar sanāca gards.

    Ielādē...
  20. 11.08.2017 22:06

    Vakars silts, bez vēja, gandrīz skaidrs - tikai nedaudz plānu spalvu mākoņu šur tur. Visi logi vaļā, nekādu vēsumu nejūt, vēl šobrīd +20,5°C. Toties pamatīgs sienāžu koncerts no visām malām skan, visādas melodijas dažādos toņos. :)) Spiediens 762 mm.

    Ielādē...
  21. 11.08.2017 22:28

    vasaras diena :) T, šķiet, kādi +24 (vismaz pēcpusdienā). Diena saulaina, karsta, pat sutīga, jo vakardienas gāziens tvaikoja. Vējš ļoti minimāls. Bet tik un tā bija lieliski 'vandīties' visu dienu dižkokus apsekojot (mācoties uzmērīt). Arī odi pabaroti, tiem ar prieciņš: varēja doties olas dēt kādā aizaugušā Vjadas līcī :)

    Šobrīd rāms vakars, +15
    p.s. Vakardienas gāziens ~20 mm kopējam slapjumam :(

    Ielādē...
  22. 11.08.2017 23:58

    Zvaigznes krīt, netik intensīvi, kā cerēju, bet kādas 12 saskaitīju. Nupat laikam jābeidz, jo uzlēca mēness un palika par daudz gaišs.

    Ielādē...
  23. 12.08.2017 01:10

    Jau tagad uz DR no Liepājas plosās negaiss, ko iztālēm vajadzētu redzēt no šīs pilsētas. Karte rāda.

    Ielādē...
  24. 12.08.2017 01:41

    Tropiskā nakts: +20,7*. Visu dienu saule, tikai pašā vakarā no DR savācās vidējās zonas gubu-slāņu mākoņi.

    Ielādē...
  25. 12.08.2017 03:09

    Naktī kaut kādi plāni mākoņi daļu debess sedz, Mēness brīžiem blāvs kļūst, daļēji paslēpjoties. Taču arī diezgan daudz zvaigžņu redzams. 0.30 t. +18,5°C, bet vēlāk neko daudz lejup netaisās, šobrīd +18,2°C. Gluži tropiskā nakts nav, taču siltuma gana. Savukārt vakardienas (4dienas) lietus, kā konstatēju dārzā, izrādījies pavisam maz, gurķus nācās laistīt, jo zeme sausa... Bet vismaz šodien (sestdien) labāk nekādu lietu nevajag! ;)

    Ielādē...