Vasara turpinās!

Vasara turpinās!

Arī nākamajā nedēļā laika apstākļus Latvijā lielākoties noteiks augsta spiediena apgabali, kas no Eiropas centrālās daļas virzīsies tālāk un uzturēsies Eiropas ziemeļaustrumos, pie mums gādājot par dienvidu un austrumu puses vējiem, kā arī vasarīgām un karstām gaisa temperatūrām vismaz daļā valsts teritorijas.

Nedēļas iesākums paies bez nokrišņiem. Pirmdien pūtīs neliels līdz mērens DR puses vējš, taču otrdien tas iegriezīsies no austrumiem, ziemeļaustrumiem. Debesīs būs mainīgs mākoņu daudzums, un gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstināsies. Pirmdien zemākas gaisa temperatūras un vēsāks gaiss saglabāsies jūras piekrastē, pārējā valstī gaiss iesils līdz +22 ... +26 grādiem, savukārt otrdien karstums būs pārņēmis teju visu Latviju, izņemot līča Kurzemes piekrasti. Teritorijas lielākajā daļā gaisa temperatūra prognozēta +24 ... +30 grādi.

Sākot ar nedēļas vidu prognozes kļūst aizvien raibākas. Trešdienas vēja virziena prognozes variē starp DA un ZA, kā arī maksimālās gaisa temperatūra svārstās no +15 līdz +33 grādiem. Eiropas vidēja termiņa prognožu modelis, kas šajā gadījumā, iespējams, varētu būt precīzāks, karstumu līdz +29 grādiem paredz vien valsts dienvidos, pārējā valstī gaiss varētu būt +19 ... +24 grādus silts, savukāt GFS 12 UTC prognozē teju visā valstī iezīmē +27 ... +33 grādus. Baltijā kopumā būs vērojami krasi temperatūras kontrasti (skatīt attēlus zemāk). Mēs būsim kaut kur pa vidu starp aukstumu un elli. :)

Maksimālās gaisa temperatūras prognoze trešdienai (weather.us)

Trešdiena un ceturtdiena varētu būt arī nokrišņiem bagātākās dienas. Iespējami lokāli spēcīgs pērkona negaiss un nokrišņu summa dienaktī var sasniegt 20 - 30 mm. Lieki teikt, ka arī šajā gadījumā prognozes ir krasi atšķirīgas. Tepat blakus nolijušais lietus daudzums diennaktī var būt tuvu visa mēneša normai.

Kopējā nokrišņu daudzuma prognozes trešdienai (weather.us)

Arī ceturtdien karstums būs tepat uz dienvidiem no mums. Visā valstī visdrīzāk saglabāsies vasarīgi silts laiks un valsts austrumos, kā arī dienvidos maksimālā gaisa temperatūra provizoriski var sasniegt +32 .. +34 grādus (prognozes variē starp karstumu valsts austrumos, Latgalē un Kurzemes dienvidos, kā arī Zemgalē). Eiropas vidēja termiņa modelis, piemēram, paredz gaisa temperatūru Ventspilī ap +22 grādiem, bet Nīcā ap +32 grādiem.

Maksimālās gaisa temperatūras prognozes ceturtdienai (weather.us)

Arī piektdien vēl iespējamas lietusgāzes, pūtīs mainīga virziena vējš. Vēsākas gaisa temperatūras varētu būt sagaidāmas jūras piekrastē, bet karstākais reģions ar maksimālo gaisa temperatūru ap +30 grādiem, visdrīzāk būs Latgale. Izskatās, ka līdz ar piektdienu vai sestdienu arī otrais karstuma vilnis šovasar sāks atkāpties. Nedēļas nogalē tikai GFS vēl pieļauj gaisa temperatūru starp +26 ... +29 grādiem, bet citi mums ierastāko +17 ... +24 grādu robežās.

Dalies ar saviem novērojumiem! Šādos mainīgos laika apstākļos jaunākajām prognozēm un svarīgākajai informācijai aicinām sekot līdzi sociālajos tīklos un sadaļā "Aktuāli".

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 12.06.2019 00:09

    Nu patlaban gana interesanti. Gandrīz nepārtraukti zibeņi un rūkoņa, pārsvarā tālie, bet kādi trīs bija pavisam tuvumā. Brīžam kkas pabirst no augšas - īsas, bet spējas lietus brāzmas. Vējš nav.

    Ielādē...
  2. 12.06.2019 03:35

    Nu jau viss vairāk veļas uz rītu. Vējš praktiski norimis. Gandrīz skaidras, taču dūmakainas debesis, un tropiskā nakts turpinās, +21,5°C šobrīd. Kas gaidāms rīt? Labāk nezīlēt, tāpat skaidrs, ka būs neikdienišķs laiks, būs jāvēro... Jācer, bez posta.

    Ielādē...
  3. 12.06.2019 04:06

    Rīgā rīts ir apmācies un vel samērā vēss, gar R, DR pusi drūzmējas diezgan tumši mākoņi, starpā un pa vidam arī Undulatus asperatus tipa mākoņi un pēc 10-tiem satumsa un diezgan sirsnīgi nolija neprognozētais lietus, ko pavadīja atsevišķi zibeņi un pērkoni, vienubrīd tīri tropiska lietusgāze milzu lāsēm. Vēlāk skaidrojās un caur dūmakainam debesim saule, baisa sutoņa un karstums. Vēlā pēcpusdienā tuvojās tas lielais negaiss, pamazām milzu lakta tuvojās un pārzedza gandrīz visas debesis ar lielu pusapaļo kupolu, kas arvien sabiezēja, satumsa un cerīgi tuvojās... vienubrid jau bija visai patumšs un krēslains, R pusē virs līča pavisam zili melni mākoņi, tur ari zibens uzplēksnijumi un ari pa reizei resni zibeņi uz zemi, attāli pērkona dārdi... Tomēr, lai cik cerīgi viss izskatījies, viss tā arī pagāja garām ar skaistam strauji augošam pērkongalvām aizmugurē un skaistu un intensīvu zibeņošanu kas pamazām attalinājas vakara iun nakts sākumā lidz pazuda pa visam...vien vēsums ieplūda aiz n

    Ielādē...
  4. 12.06.2019 05:24

    Negaiss bija tuvu, bet līdz manīm neaizvilka. Vienreiz pamatīgi noraustījās elektrība, uz nelielu laiku sacēlās vējš, bet tad viss norima, tik vien kā tālu zibeņu atblāzma tumšajās debesīs. Šis rīts līdzīgs iepriekšējam- +16,6, dūmakaini mākonīši, rasas zālē tikpat kā nav. Nevarētu teikt, ka es gribēju triecienvētru, bet lietu gan gaidu.

    Ielādē...
  5. 12.06.2019 06:40

    Pirmais lielākais negaiss aizgāja gar R pusi, man tika vien beigas ap 23iem, lietus gāza pamatīgi, zibeņoja augstu un patālu. Toties otrais drusku pēc pusnakts atnāca ar mazāku lietu, toties rībināja spēcīgi, labi, ka nebija ilgs. Postījumu gan nav, vēja brāzmas bija visai mērenas.

    Ielādē...
  6. 12.06.2019 07:38

    +18 grądi.lĕns vĕjš.rasa zălĕ

    Ielādē...
  7. 12.06.2019 07:58

    *11.6.2019. Rīga. Aukstās frontes tuvums. Jau naktī daudz mākoņi, bet rītā ap 10:30 uznāk lietus brāzma apmēram stundas garumā, ko pavada pērkoni. Pēc tam dienā dažs negaiss redzams uz ziemeļu pusi. Kopumā diena visai apmākusies, bet pievakarē atkal mākoņu daudzums palielinās. Vakarā negaiss gāja garām pāri jūrai uz austrumu pusi, bija redzami mēreni attāli zibeņi, dzirdami tāli pērkoni. Zibeņoja līdz 22:00, pēc tam līdz nākamai pusnakti zibinājās uz ZAmiem no Rīgas. DDR vējš 1-2m/s, vakarā R vējš dažā brāzmā līdz 10m/s, pirms pusnakts tas mazāks. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+18; 9:00+21; 15:00+30; 21:00+24.

    Ielādē...
  8. 12.06.2019 08:33

    Naktī beidzot ir labi nolijis, ~20 mm. Vai tas bija no tā paša, kas līdz pusnaktij jautrojās, vai nāca lielais?, jāpapēta zibeņu kartes. Līšana bijusi spēcīga, zeme burtiski sablietēta. Krusa it kā nav bijusi. Bet gulēt netraucēja ne zibeņi, ne pērkoņi, ne kas cits :)
    Šobrīd +14,5°C, migla, apmācies.
    p.s. Ō, izskatās, ir bijusi jautra nakts, kas nogulēta :( Bet nogurums bija mežonīgs... Pat aizkaru atstāju neaizvilktu, lai zibeņu gaisma pamodina.. Nekādas reakcijas :) Tā reizēm gadās...

    Ielādē...
  9. 12.06.2019 15:09

    Auū!
    Kur visi pazuduši? Tak nebūs aizpūsti?!! Vai bez elektrības?

    Joprojām apmācies, pūš vējelis, t +20°C. Patīkams vēsumiņš. Neizskatās, ka pēc nakts būtu kādi postījumi. Kurzemniekiem gan traki ...

    Ielādē...
  10. 12.06.2019 15:45

    Esmu Olaines purva DA mala.Suns uzvedas nedabiski.No lietuvas puses formejas makoni.Mums ir ipatneja dizaina eka.Dzirdami tali troksni.

    Ielādē...
  11. 12.06.2019 16:16

    Naktī uz rīta pusi kārtējo reizi t° noslīdēja dažas desmitdaļas zem +20, formāli neļaujot paziņot arī šo nakti par tropisko. Rīts skaidrs, ap +21, diena arī skaidra un saulaina, vien D pamalē tālumā mākoņu veidojumi vīd, bet netuvojas. Pūš mērens līdz mēreni stiprs ZA vējš, no solītā karstuma ne smakas, kaut gan Daugavpilī pāri +32, bet draugs no Bauskas puses ziņo par +30.
    Izskatās, ka prognozes auzās, šodien karstuma vilnis vien pašu Latvijas dienvidu maliņu "nolaizījis"... Kam gatavojies, tas nenotiek - vēl viens Mērfija likums. No otras puses, labi, atelpa no karstuma. Šobrīd +25,7°C, spirgts vējš pūš, kas arī neļauj karstumam šodien valdīt. Redzēs, kāds būs Āfrikas un Arktikas kaujas turpinājums...

    Ielādē...
  12. 12.06.2019 16:34

    Te, te pagaidām. Klausos, kā Durbes tuvumā grand pērkons:) (skatos un klausos jūras ērgļus).Karsts, laukā nav ko darīt tādā žarā....+28*C. Mazliet vējš.Debesīs virs galvas skaidras, gar pamalēm - dūmaka. Visus galus neredzu, var gadīties, ka uz DA ir kāds mākonis, bet man koki priekšā(:- neredzu. Redzēs, cik liels izaugs "Rucavas negaisa" mākonis. Cik var redzēt, Liepājai tas bez sekām jau ir garām, kurp dosies- nav skaidrs:)

    Ielādē...
  13. 12.06.2019 16:46

    Zilas debesis.T+26

    Ielādē...
  14. 12.06.2019 18:03

    Vakar vakarā līdz kaut kādai pusnaktij austrumu pusē diezgan labi zibeņoja. Šobrīd ārā +26 +27 grādi, spoži spīd saule, dienvidos redzami cb mākoņu augšējie slāņi, lielā svelme netika. Prognožu modeļi šobrīd dod pārliecinošu ainu Rīgai, šonakt sagaidīt negaisu.

    Ielādē...
  15. 12.06.2019 18:04

    Nākamie negaisi jau redzami uz DR no Rīgas, redzami arī šajā webkamerā - www.lsm.lv

    Ielādē...
  16. 12.06.2019 18:18

    Aizvadītā naktī caur ltv.lv webkameru izdevās noķert no Rīgas uz ZA pusi prom ejošā negaisa nakts zibeņošanu: meteodiena.wordpress.com

    Ielādē...
  17. 12.06.2019 18:19

    Izskatăs ka Bauskai năks virsū 'briesmonis'.Varbūt ari līdz Rīgai tiks.Noņĕmu visus virszemes puķupodus.

    Ielādē...
  18. 12.06.2019 18:29

    Šodien braucu uz Roju pa Kolkas ceļu, vakardienas negaiss visvairāk darbojies bija Ragaciema pusē , ceļa malā daudz nolūzušu zaru un ik pa laikam pa kādam kokam. Pēc bildēm skatoties Tukuma pusē gan negaiss strādājis pamatīgāk, iespējams pat pa kādam mazam virpuļviesulītim dažviet bijis, kur koki mežā joslās izgāzti. Meteoroloģiski negaiss ļoti interesants, Latvijā tādi reti gadās, parasti no Polijas un Vācijas puses nākošās negaisu sistēmas izjūk un nekas prātīgs līdz mums netiek.

    Šodien Rojas pusē no karstuma ne miņas, temperatūra ap 18 - 20°C, jūrā ūdens 9°C, pēc 5 minūšu plunčāšanās jau palika pavēss. Tagad Priedainē +26°C saule, A vējš brāzmās līdz 8 m/s.

    Ielādē...
  19. 12.06.2019 18:15

    Rucavas negaisa mākonis ir sasniedzis savu augstāko punktu, un izklājies kā plāna pankūka pār Kurzemi. Tālā R pamalē zem "pankūkas" redzams gaišums (debesis), tātad būtiskus nokrišnus "pankūka" šobrīd vairs nedod. Ir redzami aktivitātes centri D no šīs "laktas", bet tie ir pārāk mazskaitlīgi, lai izraisītu superšūnu.
    Toties pāris lielāki gubenieki, virs kuriem ir izplūdušas laktas, no Auces virzās Jelgavas un Rīgas virzienā. Otrs no Biržiem dodas uz Bausku, un ļoti iespējams, ka arī caur Iecavu uz Rīgu, lais satiktos tur ar ''Aucenieku".
    Pie manis A vējš līdz 8m/s, +24.9°C, ēna no "pankūkas" ;)
    P.S. Šodien, vairāk solījumu ir jāliek uz vārdu "NAKTĪ"!
    ...lai gan, arī vairāk izskatās, ka šodien būs pa mierīgo Latvijā...
    (Tas, vakardienas monstrs, būs radies izbēgot no CERN-a "pāris saujām" antimatērijas. Vai arī šādas daļiņas būs atnesis Saules vējš no pagājušās nedēļas Saules uzliesmojuma. Lai nu kā, arī lodveida zibeņi, katrā negaisā nerodas. Tur jābūt īpašai apstākļu kombinācijai.)

    Ielādē...
  20. 12.06.2019 19:02

    Vakardienas nebeidzamajai kanonādei man likās, nebūs ne gala ne malas. Vairāku negaisu sērija un izcils zibeņu šovs, kas beidzās tikai pēc plkst. 2:00 naktī. Ap septiņiem bija viens 100 kA spēriens ar pamatīgu grāvienu kā lielgabala zalves skaņa. Šādus 100 kA spērienus viens Igauņu kolēģis sauc par "House Shaker" - Mājas drebinātājs. Kopumā tika samērīti 35 mm nokrišņu, kas ir visai daudz.

    Kāpēc negaisi būs naktī? Atbilde slēpjas angliskajā tekstā, bet iztulkojot un skaidrojot būtību ir tā, ka aukstā fronte ir aktīva dienas gaišajā laikā, savukārt siltā nakts laikā, tādēļ naktī var gaidīt ko interesantu, bet ne tik stihisku kā vakardien.

    ... Baltic Sea into W Russia ...

    Isolated to scattered thunderstorms are forecast along the advancing warm front. Decent vertical wind shear and steep mid-tropopsheric lapse rates may allow for isolated large hail with stronger cells. www.estofex.org

    Ielādē...
  21. 12.06.2019 21:19

    Šodien darba kolēģi ieradās neizgulējušies. Nevarot tak aizmigt, ja visu laiku zibspuldze sejā :) Postījumi praktiski nekādi, šur tur mazliet izskaloti ceļi un divos zināmos kantoros saspertas datortīkla iekārtas.
    Šodien jau ne tik karsts kā iepriekš, vējaināks arī, bet dārzā vagās kāpt vēl nevar, kājas grimst.

    Ielādē...
  22. 12.06.2019 21:59

    12. jūn. agri no rīta t. bija +17°C. Spiediens 762 mm. Skaidra debess ar dūmaku. Lēns A vējš pūta. Jau no rīta bija ļoti sutīgs. Bet bija jāpļauj zāle. Pēcpusdienā t. uzkāpa līdz +31°C. Pirmie gubu mākoņi parādījās ap 14-tiem. Ap 16-tiem DR pusē izveidojās liels gubu mākonis, kas lēnām vilkās garām. Ap to pašu laiku pamodās vējš un sāka pūst no ZA puses. Tālumā bija dzirdami paklusi pērkona grāvieni, bet vējš pūta un negaisa mākonis ātri izjuka. Lietus mums netika ne pilītes. Dārzos sāk izdegt zāle. Kultūraugi neaug (ja nelaista.). Vakarā vējš turpinājās, bet bija pagriezies no A puses. Viss iegāja vecajās sliedēs. Pašlaik t. +22°C. Spiediens 762,5 mm.

    Ielādē...
  23. 12.06.2019 22:20

    Kamēr šodien vakarā Siguldā vēl peļķes, es turpinu nodarboties ar dārza laistīšanu, māla kartupeļu kalns tā iekaltis, ka kaplējot jau ar spēku jāsit.

    Ielādē...
  24. 12.06.2019 22:44

    Podi nav velti noņemti jo pūš braši.Un ar visiem +22.2 grădiem jūtams spirgtums un caurvĕjš istabăs..Vĕdinăšana ir rīta un vakara hodarbe stundăm ilgi.Dărza un virtuves darbi tikai no 6 līdz 9 rītă.Toties pĕc tam var visu dienu gulĕt.Kaut kă neredzu īsti lietus iespĕjamību tu văkăs dienăs.ja nu vienīgi kăds nejaušs negaisiņš trăpīs.

    Ielādē...
  25. 12.06.2019 22:59

    Ventspilī dienas pirmā puse apmākusies un vējaina, pēcpusdienā noskaidrojās. Gaisa temperatūra pakāpās līdz 24 grādiem. Visu dienu bez nokrišņiem (ja neskaita trīs piles ap desmitiem vakarā), tagad austrumu pusē apkārt staigā dažādi gubenieki, bet tie, izskatās, ka piekrasti neķers.

    Ielādē...