Gaidot nākamo dienvidu ciklonu

Gaidot nākamo dienvidu ciklonu

Pēc salīdzinoši vēsās un vējainās jūlija pirmās nedēļas, jaunnedēļ Latvijā varēsim sagaidīt vasaras vidum raksturīgākas gaisa temperatūras un atsevišķās dienās arī mērenus nokrišņus. Dažās aizvadītajās dienās visvēsākais ir bijis piekrastē, kur toties aizvadīts lielākoties saulains laiks, bet siltākos valsts austrumu rajonus skārušas arī pērkona lietusgāzes. Nākamajā nedēļā, iegriežoties austrumu vējam, jūtamāku siltumu varētu izjust tieši Kurzemes piekrastē dzīvojošie. 

Pirmdien un otrdien laikapstākļus Latvijā ietekmēs ciklona mala, līdz ar to gaidāms mainīgs mākoņu daudzums. Nokrišņi tiek prognozēti galvenokārt valsts austrumu pusē, pārējā teritorijā bez būtiskiem nokrišņiem. Pūtīs neliels līdz mērens ZR, otrdien Z, ZA puses vējš. Gaisa temperatūra naktīs +10 ... +15 grādi, savukārt pēcpusdienās tā paaugstināsies līdz +17 ... +24 grādiem, otrdien iespējams vēl par kādu grādu siltāks.

Atbilstoši jaunākajai GFS prognozei, valsts austrumu rajonos lokālas lietusgāzes prognozētas arī trešdien, kad pie mums ieplūdīs arī siltās gaiss, un tā ietekmē gaisa temperatūra varētu vēl par kādu grādu paaugstināties, sasniedzot +20 ... +26 grādu atzīmi. Sākot ar ceturtdienu, turpmākās dienas laiku ietekmēs jauns ciklons, kas mums pietuvosies no dienvidiem. Tie bieži vien līdzi sev nes ievērojamu nokrišņu daudzumu, un līdzīgi varētu būt arī šoreiz, lai gan nokrišņu prognozes vēl ir krasi atšķirīgas, ko ietekmēs ciklona trajektorija. Kopumā lielāka nokrišņu iespējamība ir valsts dienvidos. Šobrīd gan GFS, gan ECMWF lietu prognozē sākot ar ceturtdienas vakarpusi.

Ceturtdienas vakarā Latviju varētu sasniegt ciklons no dienvidrietumiem
Attēlā pa labi GFS vasarīgo gaisa temperatūru prognoze ceturtdienas pēcpusdienai (weather.us)

Ciklons uz dienvidiem no mums uzturēsies gandrīz visu nedēļas nogali, līdz ar to sākot ar piektdienu katru dienu dažādos Latvijas novados iespējams lietus, lokāli arī spēcīgs, lai gan aktuālākajām nokrišņu prognozēm vislabāk sekot līdzi aptuveni diennakti iepriekš gan sadaļā "Aktuāli", gan sociālajos tīklos. Šī brīža prognozētās gaisa temperatūras nedēļas nogalei apkopotas zemāk esošajā tabulā. Nedēļas otrajā pusē vēsākā diena, atbilstoši pašreizējām prognozēm, varētu būt piektdiena, kas šobrīd izskatās apmākusies un lietaina.

Diena Maksimālā gaisa t.
Ceturtdiena +20 ... +28
Piektdiena +17 ... +23
Sestdiena +20 ... +25
Svētdiena +22 ... +28

Piektdiena šobrīd izskatās mēreni silta / pavēsa ar pelēkām debesīm un lietu (weather.us)

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.07.2018 22:03

    Vakars atkal lietus noskaņās, nu jau kļūst par daudz... :( Pēc neilga saulaināka brīža pievakarē, ap 19.00 no A puses nāca nākamais mākonis, šoreiz gan jau lielāko pulveri pa ceļam izšāvis, tikai nedaudz palīņāja un ar pāris nelieliem pērkoniem atzīmējās.
    Bet pirms 21.00 nāca nākamais, pēc paskata krietni niknāks, bet aizgāja pa DA pusi, tikai ar malu aizķēra. Tomēr tāpat kādu pusstundu nedaudz līdz mēreni uzlija. T. visu laiku +21...+19°C robežās, auksti nav, plus pārsvarā bezvējš, bet nu labāk varētu šie visi iet pie Laumas, Gubumākoņa un citiem, kas tos gaida... :)
    Šobrīd lietus nelīst, bet viss jau sen slapjš, vēja nav, +19,5°C. A pamale joprojām aizdomīga, radars tāpat. Ja nu kas palicis, lai izlīst pa nakti, gribētos vismaz rītdien iztikt bez lietus - kaut vai dienas otrajā pusē! :)

    Ielādē...
  2. 14.07.2018 22:04

    14. jūl. no rīta t. bija +17°C. Spiediens 759 mm. Daudz mākoņu. Drusku līņā. Pēcpusdienā skaidrojās un uzpūta mērens vējiņš. T. pakāpās līdz +24°C. Ap 15-tiem no DA puses uznāca negaisa fronte. No sākuma tā bija bez nokrišņiem, bet, kad uznāca virsū, sākās stiprs lietus. Pirmais zibens spēriens bija tuvu. Vēlāk bija bieži zibeņi un intensīvs lietus. Vakarā mākoņi palika mierīgāki. Vienīgi uz Rīgas pusi vēl cilājās dažas pērkongalvas. Pašlaik t. +19°C. Spiediens 758,5 mm. Diennakts laikā nolija 9 mm.

    Ielādē...
  3. 15.07.2018 00:01

    nežēlīgs karstums un sutoņa kopš paša rīta. Bet klusums un miers, kamēr pusLatvija negaisojās. Ducināšana tapa dzirdama tikai ap 5-iem. Tad gan ducinājās nepārtraukti, bet tālumā. Līdz Viļakai kaut kas tika tikai ap 8-iem. No A pietuvojās tik daudz, ka zibeņi tapa redzami un pērkoni gana paskaļi. Arī uzlija kāds 1 mm, varbūt pat ne tik. Bet viss lielums kā parasti aizvilka garām. Šoreiz daži km uz D.

    Ielādē...
  4. 15.07.2018 00:08

    Karstums un suta no paša rīta. Ap psdienlaiku no A, ZA puses sāka nākt negaisa mākoņi, taču visi kā viens nāca virsū, tad pagriezās un aizgāja gar D malu. Pērkona dunoņa gandrīz visu dienu, bet mazāk kā vakar. T no +25 līdz +27. Pievakarē tomēr trāpija divas nelielas lietusgāzītes ar slinku pērkonu pa kaktiem. Tagad viss kluss un mierīgs, T+19

    Ielādē...
  5. 15.07.2018 00:16

    Skaists negaiss pĕcpusdienă ap 16 kaut kur starp Eleju un Bausku
    ,bez izteikta sienas măkoņa.Vecumniekos redzĕju jau negaisa sekas-šo to saplĕstu.aplauztus zarus un izdzenătus lilliju svĕtkus.

    Ielādē...
  6. 15.07.2018 09:36

    Šorīt zilas debesis un karsts jau no paša rīta. Jābrauc uz Zirgu dienām Inčukalnā, izskatās, ka izcepsimies ne pa jokam. Bet patiesībā es vēl ļoti ceru uz pēcpusdienas negaisu iespējamību. Lai nāk slapjās astes, laipni uzņemšu, jo vairāk, jo labāk :))).

    Ielādē...
  7. 15.07.2018 10:26

    Vakar bez lietus. Pēcpusdien pāris attālu rūcienu, austrumu un ziemeļu pusē vairāki skaisti mākoņu torņi, bet viss pagāja garām. Kas šoreiz labi, netraucēja muzeja www.rumbini.lv jubileju godam nosvinēt.
    Šorīt 24°C, saulē jau tagad grūti ko darīt.

    Ielādē...
  8. 15.07.2018 10:44

    Vakar tomēr laimējās - visi negaisekļi virzījās krietni zemāk uz dienvidiem. Šodien jau no rīta neciešams karstums, negribas pat ārā iziet. Ļoti depresīvs laiks, kad viss apstājas, jo nav iespējams kaut ko ar prieku padarīt.

    Ielādē...
  9. 15.07.2018 11:46

    * 14.7.2018., Rīga, ciklona ZR malā (laiks vērots 42 gadus un 129 dienas). Naktī mērena un pēc tam neliela augsto gubu mākoņainība. Priekšpusdienā no A-DA puses progresēja gubumākoņi, kas jau ap pusdienas laiku veidoja nelielus negaisus ar lietusbrāzmām. Bija dzirdami arī daži pērkoni, pēcpusdienā dažas nelielas lietusbrāzmas bija vērojamas, tāpatās tālu pērkonu rūcienu pavadītas. Pievakarē un vakarā šie mākoņi pamazām izklīda/ izlija. Ap saulrietu un pēc tam - tikai nelieli "spalvu" mākoņi un augstie gubu mākoņi bija vērojami. Dienā bija ZA vējš 1-2m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+15; 9:00+21; 15:00+25; 21:00+20.

    Ielādē...
  10. 15.07.2018 12:08

    Ventspilī turpinās saulains un pārsvarā skaidrs laiks, pēdējās pāris lietus piles nokrita, šķiet, piektdien. Prognozes turpmākajām nedēļām nerāda neko iepriecinošu, kaltētājs turpināsies. Tā kā gan darbā, gan dzīvoklī saule ātri vien uzkarsē gaisu, ar nepacietību gaidu vismaz nedēļu bez saules. Pēc staciju datiem gan nevarētu sūdzēties par karstumu, taču izejot uz ielas saulē ātri vien jūt tās enerģiju. Lai jau atpūtniekiem tiek, taču es sāku gaidīt vēsos rītus un mēreni siltās dienas. :)

    Ielādē...
    1. 15.07.2018 13:15

      Es tieši tāpat :)

      Ielādē...
  11. 15.07.2018 14:11

    Lietus sezona laikam beigusies:), sākas tveice. +24*C. Ja šodien nepūstu mērens Z vējš, varētu izcepties. Bet sola vēl trakākus grādus. Jāsaka : labi, ka esam pie līča, labi ka pūtīs tas pats ziemelis, un Piņķi ir tieši tā ceļā. Varbūt neizcepsimies.....Taču no Z vēja gaidīt nokrišņus......Sēņošanas prieki jāatliek uz rudeni.
    Tikko, pirms 16.00 , nogranda vientuļš pērkons un DA pusē saka veidoties balta pērkongalva. Cerēju, ka sanāks, bet nekā- ātri vien izčākstēja, izplūda un pārvērtās par parastu spalvainu mākonīti:) Tas līcis, tas līcis ar savu Z vēju....

    Ielādē...
  12. 15.07.2018 17:31

    Patlaban saulĕ +30.Ar šausmăm domăju par vĕl 2 šodienas darbiem -apsolīju izvărīt bezcukura ievărījumu un jăgludina veļa.Laikam jăgaida pusnakts.

    Ielādē...
  13. 15.07.2018 17:38

    Šodien saulains, daļēji mākoņains laiks. Silts jau kopš rīta (min.t. +16,9°C), priekšpusdienā +22...+23°C bez ievērības cienīga vēja, ļoti patīkams laiks. Pēcpusdienā jau mēreni karsts, +25...+26 grādi ar neilgu pīķi līdz +27,3°C ap 16.00, taču karstuma efektu mazina mērens, spirgts ZA vējelis. Tā kā laikam nav ne vainas, ja vien nav tiešā piesaulē jāņemas. :)
    Pagaidām arī visi negaisi un lietus mākoņi ir gājuši garām, par to arī prieks, jo šonedēļ tikai trešdien ir izticis bez lietus, pārējās dienās vairāk vai mazāk slapjuma ticis (visvairāk 4d, 5d un 6d). Līdz ar to manā pusē mitruma gana, tāpēc jaunās prognozes par saulainu un karstu laiku tikai priecē. :) Vien ja neskaita solītās tropiskās naktis, jo būs grūti istabas atvēsināt. Bet gan tiksim ar to galā. :)
    Šobrīd saulains, taču ZA-Z pusē manāma gubu mākoņu sistēma, kas gan, spriežot pēc satelīta un radara, varētu aiziet garām, joprojām mērens vējš, t. +25,6°C, spiediens 758,5 mm.

    Ielādē...
  14. 15.07.2018 21:39

    Vakar un šodien Rīgaas līcī saulains un silts ap +20°C, beidzot arī ēnā zem burām un vējā var sēdēt tikai šortos. Vakar negaisa mākoņi pietuvojoties Vidzemes piekrastei un sastopot jūras brīzi ātri izčākstēja, šodien negaisi vismaz piekrastes tuvumā neveidojās nemaz. Vējš abaas dienas no Z puses pēcpusdienā līdz 8 m/s.

    Šodien kuģojām no Vitrupes uz Lielupi, pa ceļam piestājot krastā Zvejniekciemā. Burāšanai ideāli laikapstākļi silts laiks un spirgts ceļavējš līdz 8 m/s. Ūdens arī patīkami silts ap 17 grādi.

    Ielādē...
  15. 15.07.2018 22:25

    15. jūl. no rīta t. bija +17°C. Spiediens 759 mm. Debesīs nedaudz spalvu mākoņu. Ap pusdienas laiku saradās zemie gubu mākoņi. Pēcpusdienā jau šur-tur redzami lielie gubu-lietus mākoņi.Ap 15-tiem pirmais negaisa mākonis izveidojās pie mums, bet aizgāja tuvu garām. Nākošais negaisa mākonis pienāca ap 17-tiem. Šoreiz tas atnesa arī lietu 1,5 mm. 3. lietusmākonis ar zibeņiem un pērkoniem atnāca ap 21-niem. Šoreiz arī krietni nolija. Starplaikos visu laiku kaut kur ducināja. Vējš nepastāvīgs un grozīgs. Pašlaik t. +21°C. Spiediens 759,5 mm.

    Ielādē...
  16. 15.07.2018 14:55

    Zvejniekciemā pie jūras kā uz citas planētas. Kamēr citi žēlojas vai priecājas par karstumu, šeit kopš maija nav bijis siltāks par +25 C. Pagaidām +23 C, pie jūras atkal tas pretīgais ziemeļu vējelis, gribas drīzāk tīties jakā nevis apsvērt peldi. Šogad tā arī vēl nav sanācis iepelst. Tā jau šodien silti, vismaz dārzā ēnā jaku nevajag, bet mazliet tāda netaisnības un apdalītības sajūta.

    Ielādē...
    1. 15.07.2018 21:42

      Es šodien biju piestājis krastā Zvejniekciemā un man likās ļoti silts, ūdens arī silts kā radīts peldei.

      Ielādē...
    2. 15.07.2018 22:35

      Apskaužu par tiem +23.

      Ielādē...
  17. 15.07.2018 22:12

    Skaisti zibeņu foto feisbukā www.facebook.com

    Ielādē...
    1. 15.07.2018 22:37

      Jā, un vakar "skaisti" iespēra divām sievietēm, kas patvērās zem metāla jumta.

      Ielādē...
  18. 15.07.2018 23:27

    atkal nežēlīgs karstums (laikam jau šitā varēs ilgi rakstīt). Atkal mazliet uzrasināja un maliet uzrūca (atkal tikai mazliet), kas slapjumu nedeva, bet sutoņu - gan. Vakarā beidzot varēja sākt elpot.
    Tik iedvesmojošas prognozes! +32, kas nepavisam nebūšot stiprs karstums. Ka tik nenosalstam :(

    Ielādē...