Aktuālā situācija (nedēļa līdz 6.10.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 6.10.13.)

Nedēļa aizgājusi. Nedēļas lielāko daļu- ir mums KARIN anticiklons. Līdz ceturtdienai tā aukstajā A malā ir vēsas dienas, tostarp dažviet naktīs jau neliels saliņš līdz -5. No nedēļas vidus pie mums no DR-R puses ieplūst siltāks gaiss. Neliela aukstā fronte naktī uz svētdienu un dienas rītā deva dažus lietus nokrišņus.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

=====================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

================

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 6.10.13.

  

Anticiklona no D puses un daža ciklona no Z puses siltā sektora kombinācija mums deva apmākušos un nedaudz lietainu laiku.  Rītā neliela auksta fronte deva dažas mērenas lietusbrāzmas daudzviet.

Sestdiena, 5.10.13.

Pēc vēsā rīta aust saulaina diena, vēlāk jau mākoņainība palielinās, piekrastē pūš brāzmains vējš. Vakarā Kurzemē nelieli nokrišņi.

Piektdiena, 4.10.13.

Joprojām anticiklona KARIN ietekmē. Pamazām gan no Rietumeiropas uz mūsu pusi virzās ciklons, gan ar siltāku gaisu, gan neizbēgami - arī nokrišņiem un brāzmaināku vēju. Tas gan vēl nesasniedz Latviju, un tāpēc diena Kurzemē lielākoties saulaina, tur tostarp salīdzinoši silts gaiss (+12), bet valsts A daļa ietīta biezos mākoņos, dažviet smidzina no zemajiem mākoņiem.

Ceturtdiena, 3.10.13.

KARIN anticiklons ir spēcīgāks kā dienu iepriekš. Turklāt izskatās viss pēc "ilgstošas nogruntēšanās" ar centru mūsu tuvumā. Gaisa spiediens jūtami paaugstinās. Antivirpulī pa riņķi iekustas siltāks gaiss. Caur nelieliem R-ZR vējiem tas nonāks arī pie mums. Padebeši nedaudz paklīst, vairāk uzspīd saule.

Trešdiena, 2.10.13.

   

KARIN anticiklons uzņem apgriezienus - kļūst spēcīgāks. Tomēr Latvija ir zem tā A jeb aukstās mālas. Tamdēļ gaisa temperatūras vēl ir drēgnelīgas. Kurzemē vērojami arī nelieli "līča" nokrišņi.


Otrdiena, 1.10.13.

 

Aizvien esam KARIN anticiklona aukstajā A malā, neliels "līča" efekts dod vietām dažas nokrišņu brāzmiņas.


Pirmdiena, 30.09.13.

 

Tālā ULI ciklona R malā -pie mums ieplūst vēsums, kā arī vietām vērojas nelieli nokrišņi. No R puses pastiprinās KARIN anticiklons. Un tamdēļ diena mierīgāka kā dažas iepriekšējās.

================

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 05.10.2013 00:21

    4. okt. Skolotāju dienas ietvatos bija ekskursija uz Ventspils novadu. Rīts mūs sagaidīja ar +7 grādiem un nomākušām debesīm. Vienīgi pašā Z-ZR pamalē bija redzamas skaidras debesis. Pie Tukuma jau bijām iebraukuši skaidro debesu laukumā. Bet kamēr skatījāmies Salmu muzeju, debesis atkal apmācās. Turpmākā ceļā uz Ventspili atkal izkļuvām no mākoņu segas apakšas. Baltijas jūras krastā mākoņi centās aizsegt sauli, bet nespēja. Saule spīdēja arvien košāk. Apmeklējām Irbenes lokatoru un braucām uz Kolkasragu, kuru sauc arī par Latvijas ragu. Kolkasragā laiks bija brīnišķīgs ar lēnu vēju no krasta. Žēl, ka nevarējām izbaudīt viļņu rotaļu uz Baltijas jūras un Rīgas līča robežas. T. nebija zināma; varbūt 10-12 grādi. Rojā notika lielā žāvētu zivju ēšana un grādīgo dzērienu lietošana. Laiks bija tikpat jauks ar bālzilām debesīm un nelielu dūmaku. Mājās atgriezāmies ap 11.30. Pašlaik T. +3 grādi, spiediens 774 mm, krīt.

    Ielādē...
  2. 05.10.2013 02:22

    Pēdējās stundas laikā temperatūra par pusotru grādu nokritusies, šobrīd +5,4*C. Citādi nekādu redzamu pārmaiņu.

    Ielādē...
  3. 05.10.2013 08:42

    Šorīt sešos -1.5, aizmirsu paskatīt, cik rādīja, kad saule lēca, bet šķiet, ka varēja būt vēl kāds pusgrāds vairāk. Ļoti balta pļava, vēl tagad pat saulē nekas nav nokusis. Izskatās, ka lapas birs blarkšķēdamas :D

    Ielādē...
  4. 05.10.2013 11:25

    Nakts Rīga bija skaidra un zvaigžnota, skaistas spožas zvaigznes debesīs un līdz ar to aukstaka ka ieprieksejas, pie loga tuvojās 0 grādiem. Nezinu , vai šorit zāle bija balta(vareja būt gan) jo āra vel neesmu bijis un ja salna bija patreiz ta noteikti jau nokusa, arā skaista saulaina diena.

    Ielādē...
  5. 05.10.2013 17:20

    Pirmā sniega vētra ASV. Ziema nāk :)

    Ielādē...
  6. 05.10.2013 16:50

    Tas augstais atm.spiediens nu gan ir uzsitis emocionālo vilni meteolapiešu vidū:)!Rudens- vētru laiks:))?
    Piņķos šodien "mīnusi" nebija, taču vīramāte agri no rīta dārzā redzējusi īsti ziemīgu baltu skatu- pirmā riktīgā salna šoruden.Pat plēvju mājā augošie gurķi dabūjuši ciest no nakts /rīta aukstuma, stāv ar nošļukušām lapām.Rīts 10:00 dzestrs, tikai +4*C, ar jūtamu vēju, saulei ceļoties augstāk- palika siltāks, bet arī vējš pieņēmās spēkā.Caur logu noteikti izskatās labāk nekā laukā- dabā:))
    Amerikā jau vēro ziemeļblāzmas .

    Ielādē...
  7. 05.10.2013 18:57

    Diena saulaina, līdz deviņiem vēl turējās salnas, bet saulei pakāpjoties augstāk, diena iesila. Šodien daudz staigāju pa Allažu mežiem, redzēju pa kādai sēnei, saēdos brūklenes, priecājos par raibajiem tauriņiem meža pļaviņās un pat "pakaroju" ar pāris uzbāzīgiem iršiem, tā kā siltajās dienās vēl "viss notiek". Pirms nepilnas pusstundas daži parādījās mākoņi un nu jau var teikt, ka debesis ir par 50% nomākušās. +7,5.

    Ielādē...
  8. 05.10.2013 20:30

    Te nu bija - tikko palielijos,ka man salnas nav bijušas un šorīt jau pirmo reizi bija jāskrāpē autiņam stikli.Taču par brīnumu zāli salna nebija skārusi,toties tuvāk Tukumam visas ceļmalas bija baltas.Diena saulaina,jauka un saulē pat likās ļoti silts.
    Bet vakar mežā salasījām daudz smilteņu,jādomā,ka šī salna neietekmēs to augšanu.Un Tukuma tirgū šodien bija arī baravikas,pie tam diezgan daudz.

    Ielādē...
  9. 05.10.2013 20:51

    Skaista rudens diena-pabraukājām pa Latviju,dienvidos līdz paat 13 grādi silts,tik bvējš ....

    Ielādē...
  10. 05.10.2013 07:11

    Setiņos no rīta termometrs rādīja apaļu nulli, paskatījos uz pļavu- viss salnu baltumā.
    P.s. ļoti ceru, ka visi normālie komentētāji šo lapu nepametīs... kaut arī man, tāpat kā Laumai un Lightning arvien mazāk gribas šeit ieskatīties un kur nu vēl rakstīt...esmu samērā emocionāla būtne un šīs lapas gaisotne man pēdējā laikā šķiet smaga un "netīra".

    Ielādē...
    1. 05.10.2013 07:54

      Jā, nakts izrādījusies nepatīkami auksta, neraugoties uz visnotaļ silto gaisu 1.. 1,5 km augstumā un piezemes vēju no D.
      Atvainojos, ka Jums kļuvis nepatīkami. Jūsu dēļ vien vairs nerakstīšu (nevēlos, ka pazūdat tāpat kā maigā Maijiņa no Jaunpiebalgas laikam), jo jau minēju, ka informācija par Rīgas reģiona A-daļu ir īpaši vērtīga. Tiesa, es tomēr nelasīšu šo vietni, jo nervi netur to klajo analfabētismu vai pat apzināto demagoģiju, kas šeit lasāms, kopš rašanās brīža. Patiesībā es nemaz nebūtu sākusi rakstīt, ja ne šejienes tukšums, kas pavasarī un vasarā bija aizsācies. Visi sakarīgie cilvēki ar laiku pārtrauc dalību (ne jau manis dēļ, jo es šeit pirmoreiz rakstīju), palikuši ir tikai īpaši "ķertie", kas rāpo pa daudzstāveņu sienām, kas krīt izmisumā, kad ir patiešām jauks laiks (priekš vairuma cilvēku). Nu gribēju nedaudz sapurināt šo varžu dīķi, kas draudēja aizaugt.

      Ielādē...
      1. 05.10.2013 11:07

        Lai nu kā, bet Jūsu teksti un "izdarības" ļoti atgādina ieprieksejos troļlus, kas bija gan Maikla bloga, gan velāk te Meteolapā, turklāt ari Jums piemīt līdzigas bailes vai nepatika pret aukstumu un ziemām, tapēc man arī radas arvien lielākas aizdomas ka tas viss ir viens un tas pats cilveks, kas jau gadiem ilgi pa reizei registrejas zem dažadiem nikiem...

        11:20: Lai nu kā, bet man personigi nav pret jums nekadu dusmu, vai personiga aizvanojuma, ja varbut dazreiz ari ar interesi lasu Jusu komentarus, ja tur nav klaju aizvainojumu pret šejeniešiem, tomēr man nepatīk un zel, ka deļ ta pa reizei daži pamet vai atstai šo vietni, diez vai tas atdzivinas vai uzlabos sejienes gaisotni vai kvalitāti...

        Ielādē...
      2. 05.10.2013 20:52

        Ceru ka turēsiet vārdu:)

        Ielādē...
  11. 05.10.2013 21:07

    Saulīte atkal "izdzēsa" komentārus

    Ielādē...
  12. 05.10.2013 22:55

    Nakts otrajā pusē kaut kad noskaidrojās (vismaz pirms 3.00 debesis bija pārpārēm zvaigžņotas), un grādi sāka strauji slīdēt lejup - ja 1.00 vēl +7*C, tad 5.00 +3,2*C, bet minimums +2,1*C. Pārāk liels bija handikaps un pārāk vēlu acīmredzot noskaidrojās, lai temperatūra paspētu mīnusus sasniegt. Ja būtu noskaidrojies stundas 2-3 agrāk, droši vien arī pie manis būtu salna un balta zāle (pagaidām tas noticis vienreiz, 26.09. rītā, un vēl reizi uz robežas (+0,5*C, 27.09.)).
    Toties diena kolosāla - visu dienu Saule pie skaidrām debesīm, mākoņu tikpat kā nemaz, vien vakarpusē šis tas sāka parādīties. Tagad gan izskatās vairāk vai mazāk apmācies, jo vismaz man redzamajā debess apgabalā zvaigznes neredz. Diena silta, stabili +11...+12*C, brīžiem līdz +13*C (kas arī max t.). Vēl ap 18.00 +10, pēc tam gan diezgan strauji uz leju, līdz apstājās pie +6,5*C, un tagad kādu laiku līdzīgi grozās,… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  13. 06.10.2013 17:47

    Šorīt +6 un lietus - sīks, bet diezgan intensīvs. Naktī pūta arī vējš, pa dienu gan mierīgs. Tagad strauji biezē migla, it kā nelīst, bet gaiss tik mitrs, ka viss paliek valgs. Toties termometrs jau pacēlies līdz +10. Tāds īsts veļu laiks :).

    Ielādē...
  14. 06.10.2013 17:56

    Nomācies, bet silts (jau +12) laiks ar smidzinošu lietu. Tāda īsta oktobra noskaņa.

    Ielādē...
  15. 06.10.2013 18:06

    Ventspilī rīts / diena miglaina, +13. Nu jau labu laiku migla izklīdusi, apmācies.

    Ielādē...
  16. 06.10.2013 19:05

    Naktī lija. Rīts sākās ar sīku lietu un līdz vēlai pēcpusdienai rupja migla no gaisa, vakarpusē no gaisa vairs nenāk, bet viss mitruma pievilcies. Labi, ka vakardienas skaisto laiku izmantojām dārza darbiem, šodien ārā iet negribas.

    Ielādē...
  17. 06.10.2013 20:04

    No rīta sāka līt starp 5 un 7. Lietus bija gāzienveidīgs ar pārtraukumiem. Beidza līt ap 10. Nolija 2 mm. Vējš lēns no DR. T. +11 grādi. Spiediens nemainīgs: 765 mm. Visa diena apmākusies. Pašlaik T. +11,6 grādi. Pēcpusdienā bija līdz 12 grādiem. Spiediens766,5 mm- Nedaudz pakāpies.

    Ielādē...
  18. 06.10.2013 15:39

    Šausmu lietas-mans koments šodiem pirmais!?Nu ko-11.3 grādi un 11 mm nokrišņu,veicas dārza daarbi.

    Ielādē...
    1. 06.10.2013 16:22

      Tas tāpēc, ka meteolapai bija nelielas tehniskas problēmas rīta agrumā.

      Ielādē...
      1. 06.10.2013 20:16

        Principā nevis no rīta, bet jau iepriekšējā vakarā ap pusnakti - mēģināju vairākkārt, bet bez panākumiem...

        Ielādē...
  19. 06.10.2013 20:28

    Naktī vairs vēsāks nepalika, tā arī ap +6 grozījās - vēl 2.00 +6,1*C, min. +5,3*C. Rīts atausa apmācies, tiesa, no paša rīta vēl mākoņi ne pārāk biezi, plēksnēs "saraustīti", taču drīz sabiezēja vairāk, un arī sāka līņāt (kaut kur ap 9.00 - 10.00, precīzāk nepateikšu). Nekas daudz gan nepielija, bet mitrums uz asfalta tā arī nežuva visas dienas laikā, jo tā vēl vairāk nomākusies, jau agrā pēcpusdienā (ap 15.00) kļuva tumšs kā vakarā, nācās gaismu iekšā slēgt - citādi (ja neskaita TV) tālāk no logiem neko vairs redzēt nevarēja... ;) Temperatūra gan priekšpusdienā, gan pēcpusdienā, gandrīz nemainīgi turējās ap +8,5...+9*C, max +10,1*C. Arī tagad nekas nemainās, +9,2*C, ielas mitras/viegli slapjas, bet nekādu peļķu nav, jo nav arī redzama lietus - ja kas ir, tad tik sīks, ka caur logiem nepamanīsi, bet šādā drēgnumā bez vajadzības ārā degunu bāzt nav nekādas vēlēšanās. Sācies gaismas trūkuma periods... Ceru, ka vismaz siltāks kļūs, kā prognozē! :)

    Ielādē...
  20. 06.10.2013 21:50

    Pie manis vēl siltāks palicis - +11, migla pazudusi, bet ar mitrumu gan gaiss pilns jo pilns.

    Ielādē...
  21. 06.10.2013 22:20

    Hm, vakarvakarā tā pūlējos rakstīt komentāru telefonā, bet rādās - līdz M-lapai nav nonācis. Nebūs pievienojies? Citi tā laika komenti tā kā ir...
    Īsi par aizvadītajām dienām. Piektdienas rītā interesanti likās, ka Žīguros salnas nebija, bet sākot no Viļakas (pašā Viļakā arī nē) līdz ~Gulbenei pamatīga salna un pamatīga migla. Valmieras puses apceļojums izdevās lielisks.
    Sestdiena LV ZA saulaina, bet pēc sajūtām vēsa. T līdz +10.
    Šonakt vējš. Rīts gandrīz vai saulains, bet visai ātri samācās un sākās smidzinātājs, kas turpinājās visu dienu. Nekas jau nepielija (lietu vajag ļooooti), tika slapinājās.
    Arī šobrīd slapjš, +8.

    Ielādē...
  22. 06.10.2013 22:40

    Kā šovakar nejauši uzzināju, sestdienas rītā vietām pilsētas nomalēs, tostarp mana dārza rajonā, tomēr zāle bijusi balta - tā kā mīnusiņi tomēr bijuši... Tomātiem gan jau tāpat nekaitēja, bet nekas cits jau vairs nav palicis, gandrīz visas palikušās puķes (absolūtais vairums jau tāpat dabīgi noziedējušas) bija nokodis 26.sept. rīta saliņš... Būs pēc pāris dienām jāaizbrauc tomātus apraudzīt. ;)
    Bet šovakar uz nakti paliek siltāks - nu jau tuvojas +10, šobrīd +9,8*C... :) Citādi nekādu pārmaiņu - viss mitrs un mierīgs.

    Ielādē...
  23. 06.10.2013 22:48

    Šorīt +6 un neliels lietus, vēlāk uznāca migla ar smidzekli un nelielu dienvidrieteni +7, vakarā +9. Nu riktīga oktobra diena. Tikai lietu ļoti vajag - akā līmenis vēl aizvien krītas. Ka neiznāk kā kādā dzirdētā teicienā - "mazgājas tikai slinkie, čaklie pakasās".

    Ielādē...
  24. 05.10.2013 11:46

    Pa atvērtu logu ielidoja lapsene, neliels pārsteigums, ka tik vēlu.

    Ielādē...
    1. 05.10.2013 16:58

      Es lēnām kaltēju ziemai ābolus, jau kādu pusmēnesi, un, tādus ,puskaltētus, nesu uz lieveņa laukā saulē (kad tā ir, protams), lai vējš un saulīte pabeidz kaltēšanu.Šoruden mušu un lapseņu bija maz .BET pēdējās dienās parādījušās lapsenes, arī pie kritušajiem , putnu saknābātajiem āboliem, un tāpat lido istabās iekšā.V.Buksim mājaslapā :" Ja oktobrī vēl daudz lapseņu – būs gara ziema.", bet tad jau manīs:)

      Ielādē...
    2. 07.10.2013 01:23

      Man pa trakrora logu, aizvakar un vakar ar lielu neatlaidību līda iekšā viena vai vairākas lapsenes, nezinu, jo pārvietojos aptuveni puskilometru garā posmā, škiet ka lapsenes bija dažāda iz mēra. ;)

      Ielādē...
  25. 07.10.2013 06:33

    Šorīt +10 un pat kāda zvaigznīte redzama. Zosēnu temperatūras grafiks rāda ka pēdējā diennaktī temperatūra tikai kāpusi.

    Ielādē...