Aktuālā situācija (nedēļa līdz 10.11.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 10.11.13.)

Nedēļa aizgājusi. Visas dienas bija ar nokrišņu frontēm, Kas ar apskaužamu regularitāti nāca viena aiz otras. Tostarp nedēļas sākumā - pirmdien un otrdien Latvijas A daļā vietām spēcīgi uzlija. Gaisa temperatūra nedēļas garumā bija caurmēra raksturīga novembra sākumam. Naktī uz sestdienu atkal daudzviet ir neliels sals.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinajums nākamajā nedēļā.

=====================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

===========

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 10. novembris

  

KAY ciklons aizpildās Zviedrijas D daļā, tomēr vel dažos piekrastes rajonos bija vērojami nelieli nokrišņi. Vakarā no R puses pastiprinājās neliels anticiklons, debesis daudzviet skaidrojās, bet bija arī miglas pirms pusnakts.

Sestdiena, 9. novembris

  

Kārtējā oklūzijas fronte ar nokrišņu nelielām un mērenām brāzmām dienā pārskrēja pāri Latvijai no DR puses ZA virzienā. Bet vakarā no R puses laiks nomierinājās.

Piektdiena, 8. novembris

  

Neliels augsta spiediena atzars no ZR puses - piektdienas otrajā pusē virs Latvijas debesis skaidrojas, un vēla rudens saule vēlās pāri zemei.

Ceturtdiena, 7. novembris

  

Atkal neliela fronte dienas otrajā pusē- ar dažiem nelieliem lietus nokrišņiem. Kopumā apmācies un padrēgns rudens laiks.

Trešdiena, 6. novembris

  

Frontes aizmugurē - nelielas lietusbrāzmas, vakarā vietām Kurzemes R krastos zibeņo. Rīta fronte dod ilgstošu lietu DA rajonos.

Otrdiena, 5. novembris

  

Kārtējā oklūzijas fronte ar lietus nokrišņiem - dienas pirmajā pusē parklāj centrālos un austrumu rajonus. Bet nākamās nakts laikā: jauns miniciklons dod DA rajoniem visai spēcīgus lietus nokrišņus.

Pirmdiena, 4. novembris

  

Naktī pāri Latvijai ar visai spēcīgiem lietiem skrēja kārtējā ciklona fronte, bet Latvijas A daļā ātri izveidojušos ciklona iespaidā - tā DR malā bija arī brāzmaini vēji un vietām neliela vētra.

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 09.11.2013 19:48

    Pie manis nekāds siltums nav parādījies, tie paši +5, toties līst kopš pēcpusdienas, dažubrīd visai spēcīgi.

    Ielādē...
  2. 08.11.2013 19:20

    Debesis daļēji mākoņainas, vien pa kādai atsevišķai zvaigznei vīd. Mazliet vēsāks gan kļūst, šobrīd +4,1*C, bet šaubos, vai aizsniegsies līdz salnai. Redzēsim...

    Ielādē...
    1. 08.11.2013 19:48

      Pie loga 4. stāvā NOTEIKTI nebūs, bet uz zāles klajā laukā visādi var gadīties.

      Ielādē...
      1. 08.11.2013 23:57

        Atkal pārgudrības centieni parādās?! Vecās blusas sāk kost? Es dzīvoju pilsētā, nevis uz zāles klajā laukā, un tam, cik augstu atrodas termometrs, šādā situācijā būtiska nozīme ir vien retos gadījumos. Un arī tad atšķirība nav vairāk par 2-3*C max.
        Netēlo uzpūtīgu pārgudrīti un nemeklē kašķi! Ja pamanīts, mēs te nespriedelējam par laikapstākļiem citur, apšaubot visu ko, kas vien tik ienāk prātā, bet aprakstām tos, kādi tie ir mūsu dzīves vietās!
        Ieteiktu neatgriezties pie troļļa sejas, pēdējā laikā jau labi izskatījāties. ;)

        Ielādē...
        1. 09.11.2013 01:25

          Es jau tā tik neitrāli uzrakstīju, cik nu vispār ir iespējams. Vēl jau ir rudens un sala lielumu nudien ietekmē augstums virs zemes, lai gan konkrētajā gadījumā lielāka nozīme ir siltumam, kas nāk no apakšējiem stāviem gar apkurinātās daudzstāvenes sienu. Ar savu komentāru biju domājusi vien to, ka patiesībā pagalmā pie Jūsu daudzstāvenes salna būs. Nu tas taču nav nopietni - trīcēt par katru grāda desmitdaļu, kad faktiski vairākus grādus piemet milzīgais siltums, ko zaudē daudzstāvene caur logiem, pieņemot, ka sienas ir nosiltinātas. Man aiz loga vairs tikai +3 (it kā 3.1, bet ņemot vērā iepriekš minēto, es labāk apaļoju uz leju) - dziļi Rīgas iekšienē, daudz dažādu māju ieskautā iekšpagalmā, aizvējā. Pat ja nevarētu noskaidrot, cik ir ārpus Rīgas, tāpat domātu, ka pat Rīgas plašajās pļavās kaut kur nomalē jau IR SALNA.
          Kas attiecas uz Jūsu informāciju... Tai NAV praktiskas vērt… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
          1. 09.11.2013 11:36

            Domāju, mums pilsetniekiem, kas dzivo daudzstavenēs vai bloku māju kastēs nav citas izveles, ka skatit savu logu termometrus un piekoriģet tur redzamo pie realiem apstākliem, vai paļauties uz tuvako meteostaciju datiem.Ja ziemā un rudeņos pie loga ir 2-3 gradi siltaks, bet ja vejainsun lietus/sniegs, tad ta starpiba citreiz saruk pat lidz 0 un loti tuvu realai T, tapat starpiba starp Rigas centru un nomalem bieži sasniedz 2-4 grādus, bet skaidrajos aukstos bezveja ziemas rītos dažreiz pat 6-8 grādus... Vasarā gan ta starpiba starp pie loga un ara samazinās līdz minimumam, un izteiktis karstajās dienās varu noverot pat pretejo efektu, kad man pie loga Z pusē rāda par kādu gradu vesāk, ka reali,laikam vel neiesiluši mūri un vesakss gais telpās. Bet ka jau teicu, mums pilsetniekiem nav citas iespejaska merit T.

            P.S. Jūsu komentari pedeja laikā manuprāt ir korekti un nevienu personiski neaizskar, ta ka viss ir o.k.

            Ielādē...
          2. 09.11.2013 16:47

            Trollisms vai nē, bet ar šādu augstprātīgu attieksmi, it kā pašai zināms viss, kas vien iespējams, bet visi pārējie muļķi, nekādu cieņu un pozitīvu citu lasītāju/rakstītāju izpratni neiegūsiet. Spriedelēt par to, par cik grādiem atšķiras temperatūra pie vienas vai otras daudzstāvu mājas sienas vietās, kur konkrēto apvainojumu izvirzītājs nav bijis un nekādus mērījumus nav veicis, apšaubot citu cilvēku teikto, ir vairāk nekā nekorekti. Un tur ir tikai solis līdz trollismam, jo tā jau ir necieņa.
            Es turpretī vēroju temperatūru katru dienu gan vasarā, gan ziemā, salīdzinu savus datus ar tuvāko staciju datiem (un citiem, kad tādi man ienāk), daru to gadiem ilgi, un mans vienīgais mērķis ir iegūt patiesus datus par siltumu/aukstumu manā dzīves vietā. Uzsveru - dzīves vietā, tātad pilsētā, nevis laukos vai citur, tostarp meteostacijās. Reālo temperatūru, ar kādu man jārēķinās, izejot ā… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

            Ielādē...
            1. 09.11.2013 19:55

              Ai - mūžam senā un reizē mūžam jaunā diskusija par gaisa grādiem :)

              Ielādē...
  3. 09.11.2013 23:01

    Visu vakaru līst, pirms kādas stundas visai stipri bija, tagad gan vien retas piles krīt. Taču siltums gan, neraugoties uz lietu, pakāpies vēl - 22.00 apaļi +10*C, šobrīd +9,7*C. Vismaz par to prieks! :)

    Ielādē...
  4. 09.11.2013 23:24

    Rīgā pēcpusdienā arī vairākas stundas no vietas lija mērens lietus, vēlāk lietum norimstot sāka palikt siltāks un tagad jau +9 grādus man pie loga rāda.

    Ielādē...
  5. 09.11.2013 23:35

    Reti pretīgs laiciņš - naktīs skaidrojas, bet dienās ne īpaši gaišāks kā naktīs, jo totāli apmācies. Es par to, ka šobrīd redzu zvaigžņotas debesis.

    Ielādē...
  6. 09.11.2013 14:13

    Kā jau Migla rakstīja, arī pie mums no rīta ap 7-ņiem bija migla, ko dzenāja neliels vējelis , īpaši labi varēja to redzēt laternu gaismā:)Salnas nebija.Apmācies un pelēks.Nupat tikai +4*C, smidzina, vējš paliek arvien stiprāks.Leiši jau pirmdien sola Vidzemes augstienē un tās "kaimiņos" mīnusus.Nu ko- laiks pienācis, normālos gados es pēc 12. datuma stabili pāreju uz ziemas apģērbu:)

    Ielādē...
    1. 09.11.2013 23:38

      "Salnas nebija."
      Nu nezinu gan... Lidostā 2 m augstumā bija ļoti tuvu 0 - liela iespējamība, ka zālīte kādā brīdī kristalizējās. Oi, pat skatīties negribas to HIRLAMu - atkal salnas, tikai šoreiz pat gaisā. :(((

      Ielādē...
  7. 10.11.2013 00:19

    Lietus nesen beidzies, vējš arī pierimis, bet kļūst mazliet vēsāks, siltuma cepure droši vien pāri, šobrīd +8,5*C.

    Ielādē...
  8. 10.11.2013 10:06

    Vakarā uzradās vējš, pūta visu nakti Tagad spoža saule, neliels vējš, rādās, ka būs skaista diena.

    Ielādē...
  9. 10.11.2013 11:18

    Labrīt brīnišķīgā rītā! Pēc vakardienas lietavām spoža saule, +5.

    Ielādē...
  10. 10.11.2013 13:07

    +5,9 grādi un visapkārt saules gaismā liela rosība-visi kaimiņi tīra un grābj un dedzina.Liekas ka pat gaiss kļuvis sausāks.

    Ielādē...
  11. 10.11.2013 08:23

    KAJS manai pusei vakar "atnesa" 10 mm nokrišņu, pazemes ūdeņu sakustēšanos beidzot var just arī manā akā. Pamazām piepildās mazie purviņi, arī Liezera kriteņu ezeriņā sākusi ieplūst brūnganu purva ūdeņu tērcīte, tā kā ezeriņa pilnīgas aiziešanas iespēja pazemē patreiz kļuvusi mazāka, ja vien pazemē "neatraus vaļā lielāku korķi".
    Šorīt +2,9, lēkta pusē saule vēl dūmakā, bet uz rietumiem manu zilu debess jumu.
    Šķiet, ka Mārtiņdiena izvērtīsies saulaina, kas pēc seniem ticējumiem, sola labu ziemu, un tā kā šodien vēl zosis var pa dubļiem pērties, tad jācer, ka pa Ziemasvētkiem tās pa ledutiņu slidināsies. Un kaut arī pēdējā laikā "senču vērojumi" piepildās labi ja pa 50%, šoreiz kaut kā ļoti gribas, lai notiek tieši tā :)

    Ielādē...
    1. 10.11.2013 13:08

      Es ar abām rokām par!!!!

      Ielādē...
  12. 10.11.2013 13:18

    Saulkrastos šodien caur spalvu mākoņiem saule spīd, no rīta bija +4, tagad pakāpies līdz +6, vējš kas no rīta vēl pūta tagad norimis.

    Ielādē...
  13. 10.11.2013 13:51

    Austrumu pusē mākoņi saradušies, bet vējš pierimis. Termometrs rāda +8, zāle gan vēl slapja un nekāda ļoti siltā sajūta ārā nav vis.

    Ielādē...
  14. 10.11.2013 17:29

    Pēc saulrieta jūtami atdziest, vismaz es gaisā sajutu sala smārdu. Vispār, sajūta kā siltā janvāra dienā. Līdz zaļojošajai zirgkastaņai neizdevās nokļūt, lai gan pat foto kameru paņēmu līdzi. Kā par laimi, nekad nav bijusi korelācija starp Mārtiņdienu, Katrīnām, Andrejiem un Z-svētkiem, tāpēc atļaušos cerēt, ka visās minētajās dienās laiciņš nebūs aukstāks kā šodien. Sen nav bijusi tāda riktīgi silta un maiga ziema. Mazbērni turpina tincināt, kad būs tāda ziema, kā viņiem esmu stāstījusi.

    Ielādē...
  15. 10.11.2013 17:47

    Šodien saulains - atšķirībā no vakardienas pēcpusdienas, kad brauciens uz Centrāltirgu notika nepārtraukta lietus pavadīts

    Ielādē...
  16. 10.11.2013 18:23

    Baldonē laikam ir kaut kāds aukstuma pols šovakar. Pašlaik aiz loga -0,1 *C.

    Ielādē...
  17. 10.11.2013 17:30

    Virs galvas zvaigžnotas debesis un pusē jauns mēnestiņš, bet D, DR pamalē drūzmējas mākoņi. T noslīdējusi uz +1,4 grādiem un ielejā sāk veidoties migla.
    19.10 - t tuvu nullei (+0,4), migla sabiezē.

    Ielādē...
  18. 10.11.2013 20:50

    Braucu pirms septiņiem mājā un vietām migla tāda, ka jābrauc pa ceļa kreiso pusi, lai saprastu, kur tas beidzas. Tas, protams, runājot par manu galu, kur nav nekādu ceļa marķējumu, ne svītru, par kaut kādiem atstarojošiem mietiņiem nerunājot. Tad mašīnā rādīja 0, tagad jau viss sasalis, pie loga -1, debesis skaidras. Tuvākajā pļavā miglu redzu, bet domāju, ka lielajās pļavās ārpus meža tā ir daudz lielāka.

    Ielādē...
    1. 10.11.2013 21:10

      Pie manis nupat migla ir tik bieza, ka mēnesi vairs knapi var redzēt, par zvaigznēm nemaz nerunājot, toties t no nulles stāvokļa jau pakāpusies uz +1,7 grādiem.
      Par ceļa apzīmējumiem mūsu pusē Tev pilnīga taisnība, ne atstarojošie stabi, ne baltās viduslīnijas. Tā jau tumsā grūti braukt, bet nu tādā miglā - gandrīz neiespējami... un pēc tam visi brīnās par šausminošajiem autonegadījumu statistikas rādītājiem. Priecājos, ka man šovakar nekur nav jābrauc, cerams, ka rīt migla izklīdīs ātrāk, nekā solīts prognozēs.

      Ielādē...
  19. 10.11.2013 22:34

    RietumKrastā nedaudz līst lietus, apmācies +7*C !! Tik dažādi laikapstākļi valda šovakar !!

    Ielādē...
  20. 11.11.2013 02:05

    Aizvadītajā naktī pēc pusnakts grādi strauji sāka slīdēt lejup - tikpat ātri, kā pirms tam vakarā bija līdz +10 uzkāpuši. Lietus aizgāja prom līdz ar visu siltumu, bet pēc tam strauji noskaidrojās, vismaz pirms 2.00 jau zvaigžņotas debesis. Siltuma josla izrādījās ļoti šaura - ja 22.00 +10 un 1.00 +8*C, tad 5.10 vairs +5,3*C (min. t. +4,5*C - summā tomēr novembrim nakts pietiekami silta!).
    Diemžēl šodien no cerētā skaistuma un gaišuma ne miņas, visu dienu debesīs karājās pelēki mākoņi, tumšs... Vien vēlākā pēcpusdienā, pirms 16.00, no gaišās R pamales daži Saules stariņi pirms rieta izlauzās. Citur, kā lasu, daudz labāks laiks bijis, bet man te skaidrojas vien naktīs... :(
    Līdz ar mākoņiem diena vēsa un drēgna, ļoti liels gaisa mitrums, ielas visu dienu tā arī nenožuva, ļoti nemīlīgs laiks. Max.t. sasniedza vien +6,4*C, bet uz vakaru strauji aukstāks, jo kaut kad jau pēc saulriet… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  21. 10.11.2013 08:18

    T. pēc pusnakts sasniedza +8,6 grādus. Lietus vēl drusku papilināja. No rīta skaidrojas. Spalvu mākoņi 4-5 balles. T. +1,6 grādi. Spiediens pacēlies no 754 mm pusnaktī līdz 756 mm šobrīd. Pūš lēns līdz mērens DR vējš. R-ZR pusē pavisam skaidras debesis. Nolijuši 8 mm.

    Ielādē...
  22. 11.11.2013 08:35

    Pēc pusnakts T. noslīdēja līdz nullei, bet migla uznāca ap 5 no rīta. Pašlaik palicis drusku siltāks; +2,5 grādi. Ledus uz peļķēm nekur nav redzams. Pūš lēns vējš. Spiediens 764,3 mm. Migla turpinās.

    Ielādē...
  23. 11.11.2013 09:04

    Labi, ka nākamnedēļ vai nu šonedēļ iespējams būs sniegs, vismaz nebūs tik depresīvs un drūms laiks

    Ielādē...
    1. 11.11.2013 09:10

      Cik skatos prognozes, sniegu nekur nemana, nu varbūt vietām būs slapjš sniegs, bet ne jau sniega sega.

      Jēkabpilī šorīt balta zāle, bet ielas pārsvarā slapjas, vienu brīdi gan likās, ka kāda mašīna aiz loga bremzējot pamatīgi slīd.

      Ielādē...
  24. 11.11.2013 10:04

    Migla,sevišķi uz Daugavas ,mitrs...bet ..mašīna apledojusi.Rita tumsiņā+ 0,7

    Ielādē...
  25. 11.11.2013 11:13

    Pie manis piecos vēl bija uzsalis, septiņos jumti vēl balti, bet zāle jau sāka atlaisties. Astoņos zeme pilnīgi atkususi, no kokiem pil lāses, jo migla vēl joprojām bieza. Vēl pirms stundas bija +1 grāds, tagad jau 1.5. Naktī gan nepaskatījos, cik rāda, bet tajos piecos pie debesīm bija redzamas zvaigznes, lai gan vietām jau vīdēja baltas mākoņu plūksnas. Migla bija vakarā, naktī un ir arī šobrīd.

    Ielādē...