Aktuālā situācija (nedēļa līdz 1.12.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 1.12.13.)

Nedēļa aizgājusi. Tā bija ciklonu "zīmē". Pirmdien, ceturtdien un svētdien- pāri skrēja mēreni aktīvi cikloni, nesot nokrišņus. Tostarp daudzviet arī sniega veidā. Dažādās dienās uz zemes noklājās pirmie šajā ziemā sniega centimetri, kas atkal kusa. Cikloni mijās ar nelieliem augsta spiediena atzariem, kas savukārt nesa vēsas naktis. Tostarp ZA-A rajonos gaisa temperatūra dazbrīd nokritās līdz -8.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

=============

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 1.12.13.
  

Esam VINCENC ciklona darbības zonā. No rīta siltās frontes nokrišņi noklāj Latvijas lielāko daļu, bet vakarā ciklona aizmugurē ir krusas, slapja sniega brāzmas pieaugošā vējā. Kas pirms pusnakts piekrastēs brāzmās krietni pārsniedza 20m/s ātrumu.


Sestdiena, 30.11.13.
  

Atkal viens neliels augsta spiediena atzars, kas vijās pari Baltijai no R puses A virzienā. Tamdēļ dienā mums mierīgas debesis, sals naktī un arī pirms nākamās pusnakts. Vietām gan "līča efekta" pēc ir nelieli sniega nokrišņi.

Piektdiena, 29.11.13.
  

Ciklona aizmugurē progresē neliels augsta spiediena atzars - Latvijā dienas pirmajā pusē vēl sastopamai nokrišņi, galvenokārt kā nelielas krusas brāzmas. Pret vakaru mākoņainība samazinās, gaisa temperatūra krītas līdz nelielam salam.


Ceturtdiena, 28.11.13.
  

Ciklona TILMAN aizmugurē mums ir īslaicīgi lietus, slapja sniega, sniega, krusas nokrišņi. Vietām- vairāk A daļā - ar dažām pērkona parādībām. Daudzviet brāzmains vējš, dažā piekrastē un arī Rīgā ZR pūtiens pārsniedza 20m/s.

Trešdiena, 27.11.13.

  

TILMAN ciklons ar silto fronti - atnes (pēc vēsa augsta spiediena atzara) vispirms sniegu, tad lietusbrāzmas un jūtami siltākus gaisa grādus.

Otrdiena, 26.11.13.
  

Pie mums ir augsta spiediena atzars- kas dod mums salīdzinoši mierīgas debesis. Pie ZR vējiem ir auksts gaiss, tostarp rīta gandrīz visur ir neliels sals.

Pirmdiena, 25.11.13.
  

Aiz aukstās frontes- bija daži īslaicīgi nokrišņi, piepalīdzot arī "līča efektam". Vietām uz zemes Zemgalē un Latvijas A daļā saglabājās 1-2cm sniega kārta uz zemes.

=============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 27.11.2013 15:29

    Rītā vēl mīnusos, bet aizvien uz augšu, pirms 10.00 uzsniga balts, skaists sniedziņš, kādu laiciņu turējās, viss bija balts, ielas ieskaitot, jo grādi grozījās ap nulli, nekas vēl īpaši nekusa, taču pirms 12.00 jau pamazām izrāpās plusos, un baltums sāka iet mazumā.
    Pēdējo pāris stundu laikā gan viss nepārtraukti kūst, nekas daudz vairs palicis nav - grādi turas ap +1*C, nu jau vēl mazliet uz augšu kāpj, pūš diezgan stiprs, nejauks, riebīgs vējš, un kādu laiku jau arī līņā sīks lietelis. :( Uz ielām un visur citur valda slapjdraņķis, vietām pirms kādas stundas izskatījās potenciāli visai slidens. Debesis nomākušās, tumšs, bez gaismām neko redzēt nevar, pēc vakardienas skaistuma reti riebīgs laiks... :(

    Ielādē...
  2. 27.11.2013 15:45

    Vakarā pusvienpadsmitos bija -7.5, no rīta pussešos -2. Pec septiņiem bija drusku nobiris sniedziņš, bet kārtīgi sāka snigt pēc astoņiem. Manā galā ceļi ir ar sniega pļurzu pa virsu, garāka zāle izskatās bez sniega, bet artie lauki un mauriņš balti. Baisais mitrums, nevar saprast, vai migla vai pat kaut kas sīks sijājas. Pie loga +1.5 grādi.

    Ielādē...
  3. 27.11.2013 16:48

    Visur, kur vien redzams, slapja pļurza, vietām manāmas vēl arī baltuma atliekas. No gaisa arī kaut kāds sīks slapjums krīt, temperatūra turas mazos plusos, +1,2...+1,5*C, ne uz priekšu, ne atpakaļ. Labi, ka nav nekur jāiet, aiz logiem totāls fui.

    Ielādē...
  4. 27.11.2013 18:10

    Pēc trijiem (dienā), kad devos uz veikalu, ievēroju, ka blakus peļķēm mētājās apmēram centimetru biezas ledus lauskas. Padomāju - vai tad jau ...?

    Ielādē...
  5. 27.11.2013 19:07

    No rīta bija īsta rudens laika apstākļu esence - vējš, lietus un sniega ķēpa pie +1 grāda, kas momentā piesala pie bruģa un asfalta.
    Dienā līņāja, turpina līņāt arī tagad, temperatūra tagad +5, vējains.

    Ielādē...
  6. 27.11.2013 22:27

    rīta pusē sniga visai labi, sniegs noturējās gandrīz visu dienu (jaunatnei pikošanās prieki). Sniegs bija vēl pirms stundām 3, a nupat vairs nav. Rītā -2, dienā ap 0, šobrīd +2. Mežs vējā šalc.

    Ielādē...
  7. 27.11.2013 22:40

    Pašlaik ārā ir apmācies, termometrs man rāda +5,3 grādus. Šodien no rīta pamodos un skatos pa logu, ārā gandrīz viss ir balts, bet pēc tam kad pagāja apmēram 2 stundas sniegs bija jau nokusis. Nepatīk man tāds slapjdraņķis, kad snieg un pēc tam līst,, es vismaz ceru, ka tuvākajā laikā tomēr ziema atnāks un nostiprinās savu pozīciju.

    Ielādē...
  8. 27.11.2013 17:21

    Migla arvien vairāk sabiezē, +3,5. Drūms un pelēks laiks, drūmi un pelēki cilvēki ... politiskā un emocionālā atmosfēra nokaitēta, šķiet, ka vajadzētu tikai parādīt sērkociņu, lai vēl kaut kas ietu gaisā...kā gribās kaut ko gaišu, baltu un tīru!!

    Ielādē...
    1. 27.11.2013 23:11

      Nu nezinu gan. 2007./08. ziemā cilvēki bija visnotaļ pozitīvi noskaņoti - ne ledus traumu, ne lāstekām caurdurtu galvu. Tas pats bija 2011. decembrī, arī 2012. janvāra sākumā. Bet līdz ar bargas ziemas (baltums saglabājas, pastāvīgi sniegot klāt un nekūstot, kas Latvijas klimatam galīgi nav raksturīgs) atnākšanu cilvēkiem sākas visādas nelaimes - spēj tikai lasīt to uzskaitījumu. Kā Rīga mocījās ar sniega izvešanu 2010. februārī un decembrī.

      Ielādē...
  9. 27.11.2013 20:47

    Vakarā kļūst mazliet siltāks, šobrīd +2,4*C, bet citādi nekādu būtisku pārmaiņu - no gaisa joprojām kaut kāds slapjums veļas, viss pārmircis, baltums pazudis, vien atsevišķās vietās, kur bija samestas nelielas čupiņas, vēl palicis. Bet tās ir tikai atsevišķas piciņas melnā laukā...

    22:17: Kārtējo reizi šoruden nakts būs siltāka par dienu... :D Šobrīd jau +3,1*C.

    Ielādē...
    1. 27.11.2013 23:15

      "Kārtējo reizi šoruden nakts būs siltāka par dienu"
      Pēdējos 100 un visticamāk 10 000 gados tas ir tipiski Latvijas klimatam gada aukstajā pusē. Brīnīties varētu vasarā, bet ne šobrīd, kad visu izšķir gaisa masu pārvietošanās, nevis saule.
      Starp citu, nu jau meteo ziemas sākums Līvānos pārcēlies uz 29.11. Tā ka viss Jums tur būs... atbilstoši klimatam. Uz Sibīrijas klimatu pagaidām nevarat cerēt, jo tūkstošiem km uz A vēl būs atkušņi. Nu nevar Līvānos gaidīt bargāko klimatu visā A-Eiropā - nereāli.

      Ielādē...
  10. 27.11.2013 19:44

    Vēl no rīta vel vis izskatijas gaiši un daļeji cerīgi, un beidzot arī Rīga bija uzsnidzis pirmais sniegs. No rita vel pastaigajos Anniņmuižas plāvās ar ziemīgām noskaņām un šo to nobildeju... gāju gulēt pēc darba nakts lai pamostos atkal drumā rudenī un kaut kadā smidzeklī... drumi laikapstakļi un drumi notikumi mūsu valstī un nekadu izeju no ta neredz... depresivas noskaņas mācas virsū. Tiešam akuti gribās kaut ko gaisu baltu un tīru, visās nozimēs...

    Ielādē...
    1. 27.11.2013 23:20

      Man laikam problēmas ar atmiņu, bet likās, ka agrāk Jūs fanojāt par vētrām - pārāk bieži speciāli braucat uz piekrasti. Tad lūk rītdien un naktī uz piektdienu būs Jūsu iemīļotais laiciņš. A citādi... Rīgā vēsturiski līdz decembrim nekāda ziema nav bijusi, izņēmumi gan neskaitās. Un pat viss decembris tāds pusrudens un pusziema, tā ka agrāk par janvāri nebūtu prātīgi gaidīt. Tiesa, gaisa masu cirkulācija nereti nodrošina ļoti maigus apstākļus janvārī, savukārt februārī jau pavasaris laužas, tā ka... Īsti nesaprotu, ko ziemmīļi dara Rīgā - siltākajā vietā Latvijā...

      Ielādē...
      1. 28.11.2013 00:55

        Ne, atmiņa Jūs neviļ un vetras man patik joprojām... ja būs iespeja ta darišu arī šoreiz. Bet nu visadi ir bijis,un bija, ka oktobri/ novembri uznak ziema uz bridi un sasnieg daudz sniega, kaut uz dažam dienām... Ja butu jaizvelas starp vetru un kārtigas ziemas sākumu, tad izveletos pedejo. Bet dzivesvietas izveli nu jau deļ daudzu citu faktoru nevaram pieskaņot tīkamiem laikapstākliem un jadzivo vien Rigā būs.

        Ielādē...
  11. 28.11.2013 00:58

    27. nov. naktī pamazām palika siltāks. 6 no rīta bija lietus, vai smalks, slapjš sniegs. Kad palika gaišs ne zemē, ne uz jumtiem nekādu sniegu neredzēju. Laukā uz cementa bija vērojama pusizjukusi ledus garoza. Ap 9 t. bija +1 grāds. Pūta nepatīkams DR vējš. Braucot pa ceļu uz Bauskas pusi pēc 4 km uz laukiem varēja manīt plānu sniega kārtiņu. Arī Bauskā uz celiņiem bija plāna sniega kārtiņa, kā balti raibumi. Lietus turpinājās līdz apmēram 12. T. dienas pirmajā pusē cēlās lēni. Vakarā tas notika straujāk, bet pastiprinājās arī vējš. Pašlaik pūš diezgan stipri. Aiz loga var dzirdēt, kā šalc un rūc koki. T. jau pacēlusies līdz +6,8 grādiem. Spiediens nokritis līdz 755,5mm.

    Ielādē...
  12. 27.11.2013 01:04

    Off topic...Stradinos kārteja forse majore dezura, bija trauksme, uznemšana nakts sakumā dumoja vadi, visus pacientus steidzami evakuejam, sabrauca ugunsdzeseji, kadas 15 masinas, policija, prieksnieciba un t.t., pec paris stundu apsekosanas neko nopietnu neatrada un atlava iet ieksa, bet visi jau izvadati un uznemsana tikai viens pacients,,, bāigi...

    01:13: Rigā skaidrojas un beidzot reali piesalst, visas peļkes pārklaj ledutinš un zemes virskārta nedaudz sasalusi. Tomer visu prieku boja ritdienas drumi pelekais siltums un rudens atgriesanās... Nu kad beidzot bus ziema...

    Ielādē...
    1. 27.11.2013 06:56

      Ak tad veselības aprūpē strādājat? Jūs kaut reizi dzīvē esat redzējis nekrozi apsaldējumu dēļ? Šobrīd tādu nav un nevar būt, bet jo bargāka ziema Jums par prieku, jo vairāk apsaldējumu. Latvijā ļoti bieži un daudzskaitlīgi ir ausu, degunu un ekstremitāšu apsaldējumi... līdz amputēšanai. Lai gan 2007./08. ziemā tādas nelaimes gandrīz nebija. Un par nosalušajiem līdz nāvei, sadegušajiem (jo aukstāks laiks, jo aktīvāk, arī pārgalvīgāk, kurina - cilvēks fizioloģiski nespēj izturēt nopietnu atdzišanu) kaut reizi aizdomājaties? Esmu dziļi šokēta. :(

      Ielādē...
      1. 27.11.2013 07:36

        Cien. Dūmaka! Nevajag ar apvainojumiem uzbrukt cilvēkam tikai tāpēc, ka viņam patīk ziema. Mēs dzīvojam vietā, kur var izbaudīt visus četrus gadalaikus, un pilnīgi piekrītu teicienam, ka nav sliktu laika apstākļu, ir tikai cilvēku neprasme atbilstoši tiem saģērbties. Cilvēki ir iemācījušies izdzīvot arī krietni aukstākās vietās par Latviju, un Gubumākonis jau nu noteikti nav vainojams pie tā, ka kāds ziemā ir guvis apsaldējumus. Diemzēl liels skaits no apsalušajiem ir cilvēki, kuri bijuši alhohola reibumā, nu ko, tagad noskaidrosim, kurš no šīs lapas apmeklētājiem strādā mazumtirdzniecībā?

        Ielādē...
        1. 27.11.2013 10:07

          Oi nu neizliksimies, ka neeksistē ētika, jo īpaši pēc nesenās traģēdijas! Ir lietas, par kurām publiski nesten un nejūsmo. Tāpat kā celtniecības forumos neviens nefano par Zolitūdē notikušai līdzīgām nelaimēm, tāpat kā veselības forumos cilvēki nejūsmo par visvisādām slimībām, sakropļošanos, bet auto forumos par traģiskām avārijām, nevajadzētu fanot arī par laikapstākļiem, kas ir nepārprotami nāvējoši vai vismaz ļoti apgrūtinoši. Raugoties uz vispārcilvēciskās puses, jebkāds sals ir kaut kas slikts, jo 90% cilvēces izvairās no tā - kaut vai dzīvojot un vairojoties siltā klimatā. Cilvēki burtiski dzīvo arī orbītā ap Zemi, bet tas nu nekādi nenozīmē, ka dzīvībai absolūti nelabvēlīgi apstākļi būtu uzskatāmi par kaut ko labu. Kas attiecas uz baudīšanu. Nu atvainojiet, bet ar hedonismu nesirgstu. Es zinu, ka Gubumākonis alkst pēc maksimāli lielāka sala, vētrām un postošākiem sniegputeņ… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
        2. 27.11.2013 10:53

          Izlasīju Tavu un Gubumākoņa komentus,jo Dūmaku jau nelasu vairs sen.Tad jau mēs ar Gubumākoni esam kolēģi.Bet Dūmaku vienkārši nevajag lasīt,tas neko nedod.,tik maitā garīgo.

          Ielādē...
      2. 28.11.2013 01:27

        Nu gluži ar aprupi nenodarbojos, bet taja sistema daļeji esmu... Un nevajag jau parspilet par tiem navejošiem laikapstakļiem- neviens te nefano par pastavigu 30-40 gradigu salu un metrīgam sniega segam, bet gan par parastu ziemu ar pec iespejas mazaku atkušnu skaitu... Nevajag jau gluzi plikam salā skriet, bet atbilstoši gerbties un rikoties... Tapat jau pastav ari karstumā cietuši un upuri, ja tas izveršas ilgstošs un musu klimatam neatbilstošs, kads dažas reizes ir bijis aizvaditos gados... Cilvekus ar nopietnu atdzišanu atvet ari rudenos/pavasaros un dažreiz pat vasara un pārsvara tie ir bezpajumtnieki un saistits ar parmerigu alkohola lietošanu, tapat ari ugunsgrēki - cilvecigais faktors- nepieskatitas krasnis, nepareiza vai neuzmaniga sildieriču lietosana... Par jumtiem vispar cits stasts- kad taupibas nolukā neiereķina kartigas sniega kārtas slodzi, kas pa reizei gadās pie… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
  13. 28.11.2013 06:52

    Labrīt! Šorīt +3. Zvaigznes caur viegliem mākoņiem.

    Ielādē...
  14. 28.11.2013 07:48

    Pirms pieciem +6, starp mākoņiem arī zvaigznes redzamas. Pēc sešiem mazliet uzlija, bet vēl joprojām debesis raibas, pat mazu mēness sirpīti izdevās ieraudzīt. Vairāk pūta vakarā, ap pusvienpadsmitiem pat iešņācās uz ventilācijas spraugu atstāts logs, tagad mežā šņāc, bet tāds liels vējš nav jūtams.

    Ielādē...
  15. 28.11.2013 08:02

    Kamēr līvānietis pukojas par liegi maigo laiciņu, Rīgā pēc +8 naktī vērojamas pilnīgi skaidras debesis ar +6 grādiem gaisā. Šobrīd meditēju, veroties saullēktā. Taisni vai kosmisko enerģiju uzņemu. Ja kas līdzīgs saglabāsies arī dienā, tad atkal jau man izrādīsies taisnība - gada nogalē saule var būt arī krietnos plusos.
    Manuprāt, nekas unikāls, bet tomēr interesanti, kā šorīt sals horizontāli (virzoties pa paralēli, nevis meridiānu) izstiepies no D-Ukrainas līdz pat Biskaja līcim DR-Francijā un Z-Spānijā. Un tas viss atkal jau sliktā, pat ja formāli siltā, AC dēļ. Toties stindzis atkal plosa izmocītās ASV - sals līdz pat Meksikas līcītim. Atkal kādam citrusi apsals...

    Ielādē...
  16. 28.11.2013 08:02

    Silts rīts,ap 5 grādi plusā,mitrums neliels/vismaz no gaisa pagaidām nekas nenāk./

    Ielādē...
    1. 28.11.2013 08:50

      Savādi gan, ka Jums mistisks aukstums, jo lidostā, kas esot Jums blakus, ne tuvu nekādi +5 nav bijuši, tikai +6. Mana versija - Jūsu termometrs ir mitrs no rasas vai kā citādi, tāpēc stiprā vēja ietekmē pastiprināti atdziest, uzrādot zemāku temperatūru kā gaisā. Piemēram, man šobrīd ir +6,4! Mazāk par +6,0 vispār nav bijis.

      Ielādē...
  17. 28.11.2013 09:55

    Šis novembris vismaz Rīgā, ar Rīgu domājot tomēr Rīgas lidostu, nevis savādo veidojumu zem koka kanāla malā un milzīgas celtnes dienvidu pakājē, neiekļūst par vissiltāko novembru pirmajā pieciniekā, pat vēl vairāk - ļoti iespējams, ka neiekļūs pat 10 siltāko novembru sarakstā. Un tas viss kopš 1795. gada. Tomēr pa šo laiku bijuši ilgstoši tukšuma periodi novērojumos, tāpēc nevar izslēgt, ka tajos bijis kāds vēl siltāks novembris. Tāpēc jau šobrīd ir visai nopietns pamats uzskatīt, ka šis novembris NAV iekš TOP10. Tā ka... un, ņemot vērā nesenos -8, šis novembris nav bijis diez ko maigs. Kopumā visnotaļ parasts, klimatam atbilstošs novembris. Vismaz manā mūžā līdzīgi novembri bijuši riekšavām vien. Savukārt Pēterburgas absolūtais rekords kopš 1772. gada izraisa nevaldāmu piķa melnu skaudību.

    Ielādē...
  18. 28.11.2013 10:45

    Skaisti nupat kā nolija,būs vakarā ko meklēt mērtraukā.

    Ielādē...
  19. 28.11.2013 10:56

    Nupat šerpi iepūta... Vienu brīdi lietus/krusas graudi gāja horizontāli.

    Ielādē...
  20. 28.11.2013 11:17

    Rīgā aizvadītā nakts patiešām silta. Vakar ap 12 naktī nākot mājās no koncerta likās, ka ir kāda septembra nevis novembra nakts. Aukstā laikā gan tāds 3 km gājiens pamatīgi sakarsušam un sasvīdušam nav patīkams.

    Šis rīts Rīgā arī ļoti silts +7 grādi pie loga bija, pat ar velo braucot cimdi neprasijās. Nupat gan uznāca īslaicīga lietus un slapja sniega brāzma kopā ar stiprām vēja brāzmām.

    Ielādē...
  21. 28.11.2013 11:10

    Pašlaik mums nāk virsū iespaidīgi aukstās frontes cb mākoņi ar lielām krusas un sniega bārdām. T. pašreiz ir augstākā un sasniegusi +7,1 grādu. Kā par spīti vakar noņēmu ūdens mērāmo trauku, kurā bija salijuši 2mm kopš 23. nov. Fotoaparātā nobeigušās baterijas. Spiediens 751mm. Pirms paša melnā mākoņa t. uzsitās līdz 8 grādiem. Uz melnā mākoņa fona spilgti iezīmējās koša varavīksne. Stiprs īslaicīgs lietus ar retām, ļoti slapjām sniega sniega pļeckām. Aiz mākoņa zilas debesis. Spēcīgs vējš loka kokus. T. nokrita līdz 3,7 grādiem. Aiz mākoņa plašs, zils debesu lauks.

    Ielādē...
  22. 28.11.2013 11:37

    Drusku pirms 10-iem krusa ar zirņa lieluma graudiem, pusvienpadsmitos otrreiz ar sīkiem graudiņiem. Pērkonu gan nedzirdēju. Mājās uz kādu stundu bija pazudusi elektrība.

    Ielādē...
  23. 28.11.2013 11:44

    Aukstā fronte pārsrējusi, Rīgā tagad spīd saule un temperatūra nokritusi uz +3

    Ielādē...
  24. 28.11.2013 11:10

    Bija 3 zibens izlādes,viena tuvāk,divas tālāk. Arī krusa un vējš,tagad viss norimis.

    Ielādē...
    1. 28.11.2013 11:36

      Izsaku līdzjūtību! Zinu, cik ļoti Jums nepatīk zibeņi. Man arī tie riebjas, jo ir postoša parādība, pat ja zibens izlāde saista atmosfēras slāpekli, kas ar lietu nokļūst zemē.
      Rīdziņā neko tamlīdzīgu nemanīju, lai gan vienā brīdī tā satumsa, ka jau oma sabojājās - gaidīju sauļuku šodien. Bet nu tagad ir OK.

      Ielādē...
      1. 28.11.2013 11:48

        Paldies! Kaut arī rudens,un zinu,ka tāds negaiss nebūs ilgstošs,tik un tā ļoti nepatīkamas sajūtas.

        Ielādē...
  25. 28.11.2013 11:56

    Šodien dinamiski laika apstākļi - līdz pusdienlaikam jau ir paspējuši pūst stipri vēji, kas uz neilgu laiku mūs atstāja bez elektrības, gan līt lieti, gan krusa. Pašlaik spilgta saule un fotogēniski gubu mākoņi, kas ļoti lielā ātrumā pārvietojas debesu jumā.

    Ielādē...