Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.11.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.11.13.)

Nedēļa aizgājusi. Tajā vairākas neizteiktas frontes gādāja par samērā apmākušos laiku. Otrdien un ceturtdien vietām nedaudz uzlija. Piektdien siltā fronte no Kurzemes puses atkal nodrošināja mums nelielus lietus brīžus, pēc kuras nāca siltāks gaiss. Sestdien Kurzemē gaisa grādi aizgāja līdz +10. Samērā silts, taču vējains laiks bija svētdien.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

=============

IEPRI8EKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 17.11.13.

  

OTTO ciklona siltais sektors turpinās, tā tāla DR malā. Daudzviet skaidras debesis, lai gan ir visai spirgts un vietām arī brāzmains R vējš. Kas cilvēkiem rada zināmas diskomforta situācijas.

Sestdiena, 16.11.13.

  

Aiz siltās frntes dienas otrajā pusē pie mums nonāk OTTO ciklona siltais sektors, kad Kurzemē gaiss vietām iesilst līdz +10. Līdz vakaram skaidrojas arī centrālos rajonos, kamēr apmācies līdz dienas beigām ir Latvijas A pierobežā. Agrā rītā siltās frontes ietvaros daudzviet uzlīst.

Piektdiena, 15.11.13.

  

Viena neliela fronte rīta, cita vakarā progresē no R puses. Diena kopumā tamdēļ pelēka, vietām nedaudz uzlīst.

Ceturtdiena, 14.11.13.

  

Neliels anticiklons ar saulainu laiku gandrīz visā Latvijā. Vairāk padebešu ir Latvijas A daļā.

Trešdiena, 13.11.13.

  

Vēl viena fronte ar nelieliem lietus nokrišņiem dienas laikā pārskrien Latviju, vakarā jau visā valstī neliela anticiklona iespaidā skaidrojas.

Otrdiena, 12.11.13.

  

Kārtējā fronte ar mākoņainību, lietusbrāzmām un vēja pastiprināšanos - nāk no DR puses.

Pirmdiena, 11.11.13.

  

QUINTIA anticiklona ZA mala- ar mierīgām un pelēkam debesīm. Kombinācijā ar biezām miglām daudzviet, vietām arī uzsmidzina.

=============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 13.11.2013 09:02

    Starp citu, tos kurus interesē lielās vētrās/orkāni eiropā, tad nesena lielās vētras laikā "Christian" vai "Juda day Storm" bija tā saucamā "Sting jet", kad no augšējiem atmosfēras slāņiem gaisas masas nolaidās līdz piezemes slāņiem. Tas ir no siltās atmosfēras frontes gala gais nolaidās līdz aukstajai.

    Un vēl tāda veida cikloniem to agrīnajā un visbīstamākajā attīstības stadijā, aukstā un silta frontes ir atdalītas un oklūzija var nebūt. Tādus ciklonus labāk apraksta "shapiro-keyser" modelis.

    Šī ciklona laikā to varēja ļoti labi redzēt. Tas praktiski, bija kā paraugstunda, kur varēja mācīties atpazīt šāda veida pārādību. Pati parādība ir diezgan diezgan šaurā apgabalā (ap 50 km).

    Ielādē...
  2. 13.11.2013 09:04

    Maigs un mitrs rīts.Šorīt atcerējos par savu nokrišņu mērītāju -11,5 mm-tikai neaqtceros cik dienas krājies:)

    Ielādē...
  3. 13.11.2013 09:36

    Lietus, dūmaka, mitrums. +3 grādi. No astoņiem līdz deviņiem vismaz nelija, bet tagad līņā atkal.

    Ielādē...
  4. 13.11.2013 13:48

    Šodien laiks izcili draņķīgs - jau kopš rīta gandrīz nepārtraukti līst, totāli nomācies, pat dienas vidū kā vakarā, bez gaismām nevar, viss auksts (ap +4) un slapjš, plus arī brīžiem diezgan stiprs vējš uzpūš. Labi, ka var sēdēt mājas siltumā...

    Nesen lietus ir pārstājis, bet nekas vairāk uz labo pusi nemainās - joprojām vienlaidu tumša pelēcība, vējelis un +4,3*C. Sauli varu redzēt vien fantāzijās...

    Ielādē...
  5. 13.11.2013 16:27

    Rīdziņā fantastiska pēcpusdiena - +8 un pilnīgi skaidras debesis, turklāt vējš arī pieticīgs. Esmu laimīga! Ir tomēr taisnīgums dabā. :)

    Ielādē...
    1. 13.11.2013 16:35

      Kā nu kuram tas var šķist, vismaz konkrētā brīdī... :(

      Ielādē...
  6. 13.11.2013 16:45

    Tikko atnācu no veikala - debesis tiešām skaidras

    Ielādē...
  7. 13.11.2013 20:33

    No rīta smidzeklis, bet kaut kad pa dienu arī noskaidrojās un norietēja saule. Pašlaik augstu debesīs spīd mākoņos tinusies mēnesnīca, aptuveni +4.

    Ielādē...
  8. 13.11.2013 20:49

    Vēl viena brīnišķīga diena āra darbiem.Laiks mierīgs,bez lietus, +6 grādi.Nemaz iekšā negribējās iet.Bet nokarenajam vītolam vēl kāda ceturtdaļa lapu zaros.

    Ielādē...
  9. 13.11.2013 21:25

    Dienas laikā - ap 13:00 skaidrojas- frontālie spalvu mākoņi aizgāja ZA virzienā. Pēc tam tikai daži gubumākoņi reizē ar DRR veju līdz 5m/s. Patreiz +3, bet dienā +7 bija.

    Ielādē...
  10. 12.11.2013 20:43

    Atvainojos,ka vēlreiz "ne par tēmu".
    >>> Lauma
    Varētu nodomāt,ka braucat ar kādu retro vāģi.Šodienas autiņi ir aprīkoti ar perfektām bremzēm un perfektām gaismām,kas pietiekami izgaismo ceļu vismaz pāri simtu metru.Un tad nevar būt tas ,ko raksta Pierobeža - "ārkārtīgi neomulīgi sametas pēkšņi ieraugot..."
    Šis pēkšņais neomulīgums ir tikai apliecinājums tam,ka attiecīgajiem apstākļiem nav izvēlēts piemērots ātrums.Tas melnais stāvs IR pamanāms jau tālu,tikai... jo lielāks būs jūsu ātrums,jo vēlāk jūs to pamanīsiet.Diemžēl, var iznākt arī par vēlu,un,ja sirdsapziņu nomierina tas,ka nav bijis atstarotāja,tad pasargi Dievs no tādiem braucējiem.

    Šai sakarā gribu pievest noderīgu piemēru.Gribētos cerēt,ka mūsu vidū nav tādu,kurus "besī" tie,kas velkas ar 70 km/st,radot nopietnas apdzīšanas problēmas tādiem pseido šūmaheriem.Mūsu rallija vecmeist… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 13.11.2013 09:41

      Ja ir "perfekta" migla, manas "perfektās" gaismas izgaismo skaistu baltu sienu priekšā. Es runāju tieši par braukšanu miglā. Un no braucējiem mani "besī" tie, kas mašīnai nākot pretī ļoti nomet ātrumu, bet pēc tam nevis palaiž garām to, kam nav vajadzības pēc šāda manevra, bet strauji spiež gāzi, lai pie nākamās pretī braucošās mašīnas atkal bremzētu...

      Ielādē...
    2. 13.11.2013 21:34

      Nu, ja 50 - 60 km/h ārpus apdz. vietām ir liels ātrums.... Stipri ātrāk tumsā un miglā mana pieredze neļauj... (par laimi, tanī stundā, kad iznāk braukt, parasti ir ļoti maz pretībraucošo vai apdzenošo, gadās pat nevienu nesatikt). Pilsētā ~ 30 tanī pašā tumsā, lietū... arī neliekas stipri ātri; galīgi ne visas ielas ir kaut cik normāli izgaismotas.
      Kad mana pieredze būs 51 gads (tas gan, visticamāk, jau būs citos, daudz labākos ceļos :):)), tad, iespējams, varēšu tikpat sakarīgi spriest. Ko lai dara, ja tik vēlu izdomāju mācīties braukt. Tas tā - mazliet par sevi uzjautrinājos :)

      Ielādē...
  11. 13.11.2013 23:31

    Vakarā nekādu pārmaiņu - aizvien apmācies, bez jūtama vēja, un, lai arī vairs nav lijis, mitrums nenormāls, nekas uz ielām nežūst. Vienīgi ap 21.00 bija kļuvis par kādu grādu siltāks, pakāpās līdz +5,5*C, bet drīz atpakaļ pie "iesildītajiem" +4 "ar kapeikām"...
    Šobrīd gan vismaz R pusē mākoņi daudz plānāki, tādi kā tīklaini un reizē dūmakveidīgi, blāvs Mēness cauri spīd, +4,7*C.

    Ielādē...
  12. 13.11.2013 11:53

    Labrīt!Naktī ik pa brīdim lija.Joprojām apmācies, bet neliela cerība ieraudzīt saules gaismu.Pūš R puses vējš, +6*C.Ja nav sniega, tad lai ir silts!Žēl tik, ka vēju sola stipru- piejūras un pielīča zonā to jūt īpaši , tad no tiem "plusiem" uz "ādas "nekas pāri nepaliek(:
    Par gājējiem (offtopic, atvainojos, nevaru nociesties , neiespraudusi pāris vārdus), man liekas, ka 20 gadu laikā nekas NOPIETNI nav mācīts bērniem skolā, par to ,kā pareizi pārvietoties pa ceļiem bez ietves, kā pareizi šķērsot ielas vai ceļus, ja ir apstājies tramvajs vai autobuss....Manī tas savā laikā tik dziļi bija iedzīts, ka es, dzimusi pilsētniece, laukos nevarēju iedomāties iet pa ceļu vienā virzienā ar autoplūsmu. Joprojām nesaprotu, kā var iet pa ceļu , ar muguru "ieklausoties", vai netuvojas mašīna.Bet tas šodien uz ceļiem notiek regulāri.Un tādā gadījumā tie sīkie atsta… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 13.11.2013 14:05

      Patiešām, mūsdienās cilvēki - gan braucēji, gan gājēji - kļuvuši daudz nedisciplinētāki, neapdomīgāki. Arī izglītības līmenis ir krities - tagad visi tik "spiež" uz atstarotājiem, it kā tie pasargātu no visām nelaimēm (dažreiz jau var palīdzēt, bez šaubām, bet nekādu garantiju jau nedod - galu galā pats par sevi katrs atbildīgs!), bet elementārus satiksmes drošības noteikumus, ko vajadzētu jau kopš bērnības "iepotēt", atstāj novārtā. Pats gan neesmu autovadītājs, tāpēc netaisos nevienu mācīt, kā pareizi braukt, bet dažas elementāras lietas, ko būtu jāievēro gājējiem (kaut vai to pašu iešanu pa ceļu vienā virzienā ar mašīnu braukšanu, īpaši ārpus apdzīvotām vietām un tumšajās stundās) arī es kopš bērnības (lai arī pilsētnieks) esmu "iekalis" bezmaz refleksu līmenī. Bet mūsu jaunā paaudze (galvenokārt, bet ne tikai), šķiet, par to nemaz nedomā - jo viņ… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
      1. 13.11.2013 21:29

        Man nav atstarotājs, bet uz ceļa esu ar bateriju- ko paspīdinu pretī braucošajai mašīnai. Ari tas strādā kā atstarotājs.

        Ielādē...
        1. 13.11.2013 23:32

          Protams, ka tas palīdz, pat vēl labāk, bet - diemžēl pārāk maz ir šādu apzinīgo kā Tu...

          Ielādē...
    2. 13.11.2013 21:54

      Un vēlreiz ārpus tēmas. Tāpat kā saka Biruta, joprojām jaucos šinī diskusijā. Laikam jau jābeidz. Bet piebilde pie skolas: Skolā ir jāmāca, un skola arī māca, bet, ja ģimenē nemāca to pašu un, galvenais, nerāda piemēru, tad skola var stāvēt uz galvas vai vēl kā citādi, rezutāts būs tāds, kā ir. Un jebkurā jomā. Diemžēl. Piedošanu, ja kādu aizskaru :)

      Ielādē...
      1. 13.11.2013 23:33

        Arī taisnība... Ja ģimenē rāda sliktus piemērus, tad skola ir gandrīz bezspēcīga...

        Ielādē...
  13. 14.11.2013 01:02

    Nu re, arī šodien laiks par mums apžēlojās un pēcpusdienā atsūtīja spožu sauli un zilas debesis. Pēc saulrieta R pusē varēja vērot dažus lielos gubmākoņus ar lietus (sniega) pazīmēm. Pašlaik mēness brien pa slāņu mākoņiem un brīžiem nav redzams. T. nokritusi no +5 grādiem dienā līdz +1,5 grādiem tagad. Ūdens līmenis Īslīces upītē ir pacēlies par kādu pusmetru. Īsto līmeni nevar noteikt, jo dzirnavās brīžiem attaisa, brīžiem aiztaisa slūžas.

    Ielādē...
  14. 14.11.2013 07:02

    Šorīt +2,5 un daļēji skaidras debesis. Vakardienas kopējais nokrišņu daudzums 5 mm, daudz nav, bet lai tik krājas. Uz rīta pusi bija pazudusi elektropadeve, bet ar laika apstākļiem tas tā kā nevarētu būt saistīts - laukā ne zariņš nekustas.

    Ielādē...
  15. 14.11.2013 06:45

    Beidzot skaidras debesis pirms saullēkta, jo īpaši A, DA pusē, taču neredzu ne tikai kādu no šobrīd aktuālajām komētām, bet pat nevienu planētu neredzu. Pie visa vainīgs spēcīgais mākslīgais apgaismojums. Eh... Kad vēl būs tāda iespēja...

    Ielādē...
    1. 14.11.2013 08:00

      Man gan Rīgā(Teikā) izdevās redzēt ISON un Lovejoy komētas. Abas aplūkoju teleskopā un caur fotoaparāta objektīvu. Tiesa, bez normālas tehnikas nav vērts ķerties pie nopietnas bildēšanas. Enkes un Linear komētas nemaz nemeklēju - pārāk blāvas un zemu.
      Par gaismas piesārņojumu piekrītu, pretīgi. Paskatoties uz Rīgas dzeltenajām debesīm, arvien ir vēlme atgriezties Papē, kur gaismas piesārņojuma faktiski nav.

      Ielādē...
  16. 14.11.2013 08:45

    Skaists ,saulains rīts,-0,4 grādi un neliels piesalums.

    Ielādē...
  17. 13.11.2013 13:55

    Vel viena vienmuļa vēla rudens diena visai līdziga vairākam pārejam pedeja laikā ar nelieliem izņemumiem. Un tas ir tumša, apmākusies un ar dūmaku,nakts otrā pusē un no rita mazliet liņaja lietus. Nupatas no rietumu puses strauji tuvojās skaidro debešu sleja un izskatās, ka uzspides saule.
    Bezsniega periods turpinās un prognozes uz priekšu pagaidam galigi nepriecē, izskatās kartejais silts novembris, kadi bija daudz pedejos gados, vienigi šogad vel nebija neviena diena, kad kaut uz brīdi kaut kur Latvija butu uzsnidzis sniegs...citus gadus parasti tadas reizes tomēr bija. Tomēr tas nemazina un manuprat pat palielina normalas/aukstas un sniegotas ziemas iespejas- ari pirms pedejo gadu aukstaam un sniegotam ziemām novembri bija visai silti un bez sniega. Atliek vien gaidit...

    P.S nu jau pa logu spoži spīd saule.

    Ielādē...
    1. 13.11.2013 15:33

      Man pietrūkst īsta dienām ilga un spēcīga rudens lietus un vēja.Sajūta kā vēl vasaras pagarinājumā.

      Ielādē...
      1. 13.11.2013 16:16

        Ja, tas gan, tads kārtigs lietus un izteikti vejains laiks šoruden ari samera reti, parsvara rāms apmaciesun ar nelielu smidzekli vai sīku lietu... ja jau ziema nanak, tad vismaz laiks vareja būt dinamiskāks, mainigāks un ar kartigam lietus un veja piedevam, kas mijas ar saulainiem brī'ziem...

        Ielādē...
      2. 13.11.2013 16:26

        Īsa gan Jums atmiņa, jo kā reiz tas šoruden ir bijis, lai gan pat pusē rudeņu nekas tamlīdzīgs nemēdz būt. Īpaši mierīgs bija 2005. rudens, tomēr arī 2011. bija jauks, tāpat 2007. Vētra ar lietu stāv prātā tikai no 2001. oktobra pašām beigām.

        Ielādē...
        1. 14.11.2013 10:34

          Šeit gan bija izteiktas drizak musu velmes kadus laikapstakļus vēlveletos izbaudit šoruden, nevis novērojumi, kāds bija, ne jau visiem patīk ilgstoši mierigs un rāms laiks...un septembra beigas bija visnotaļ interesantas :)

          Ielādē...
  18. 14.11.2013 10:51

    Saulains rīts ar sarmu uz māju jumtiem, nelielu DR vēju un +2*C, tagad +4*C.Visvēsākais laiks Latvijā (mīnusos)saullēktā bija Ķemeros un Bērziņos, Piņķi ir apmēram pa vidu starp šīm vietām:)

    Ielādē...
  19. 14.11.2013 10:40

    Vakardien pievakarē debesis Rīgā bija pilnibā skaidras, tomēr naktī visai daudz mākoņu, rits atkal skaidrs gaišs un saulains, laikam bija neliels sals, jo redzeju, ka vel ap 9 rita daži kasija ledu no auto logiem.

    Ielādē...
  20. 14.11.2013 11:42

    -1 agrā rītā, tagad+3. Nelieli "spalvu mākoņi". Nekas vairāk. Uz zemes bija piesalums, kas ātru gan atkusa.

    Ielādē...
  21. 14.11.2013 12:25

    No rīta +2 pie mājas, bet mežmalā zāle cieta un čaukstīga. Bija smukāks, tagad samākoņojies. Ļoti mierīgs.

    Ielādē...
  22. 14.11.2013 12:27

    Atkal saulains rīts

    Ielādē...
  23. 13.11.2013 14:38

    Trīs "Mākoņbildes", tapušas 30 oktobrī: Pirmā Otrā Trešā. Mākoņi toreiz "steidzās" tik ātri, ka to kustību varēja saredzēt.
    P.S. Tikai - jāņem ātri - kamār serveris "auksts" - to laikam ietekmēja "slikts piemērs" - Meteolapas darbība augustā :( Labi vismaz, ka nākošais gadalaiks ir ziema nevis vasara sīkāk.

    Ielādē...
    1. 14.11.2013 12:34

      Vakar vakarā iekurināju plīti - tas nozīmē, ka atdzesēt "Aveni" - dažas dienas - neizdosies. Kādu laiku bildes nebūs pieejamas - līdz daba nepaveiks savu darbu

      Ielādē...
  24. 14.11.2013 13:22

    +6, ik pa mirklim no mākoņa izlien pa kādam saules stariņam.

    Ielādē...
  25. 14.11.2013 15:16

    Naktī grādi bija nokritušies līdz +2,6*C, rītā beidzot arī pāris saulaināki brīži, kaut gan kopumā debesis pārsvarā mākoņainas. Līdzīgi turpinās arī tagad - mākoņsega beidzot vairs nav pelēka un drūma, ir kļuvusi neviendabīga, diezgan daudz zilu "caurumu", Saule gan izlaužas reti. Siltākais pēc 13.00, kad līdz +7,7*C pakāpās, šobrīd +6,1*C, ielas pamazām žūst, vēja tikpat kā nav. R pusē gan atkal sabiezējusi pelēka sega bez caurumiem, skaidrākie pleķīši šobrīd vien A pusē. Bet nu tāpat krietni uzlabojumi salīdzinājumā ar iepriekšējo dienu pelēkumu! :)

    Ielādē...