Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.11.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.11.13.)

Nedēļa aizgājusi. Tajā vairākas neizteiktas frontes gādāja par samērā apmākušos laiku. Otrdien un ceturtdien vietām nedaudz uzlija. Piektdien siltā fronte no Kurzemes puses atkal nodrošināja mums nelielus lietus brīžus, pēc kuras nāca siltāks gaiss. Sestdien Kurzemē gaisa grādi aizgāja līdz +10. Samērā silts, taču vējains laiks bija svētdien.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

=============

IEPRI8EKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 17.11.13.

  

OTTO ciklona siltais sektors turpinās, tā tāla DR malā. Daudzviet skaidras debesis, lai gan ir visai spirgts un vietām arī brāzmains R vējš. Kas cilvēkiem rada zināmas diskomforta situācijas.

Sestdiena, 16.11.13.

  

Aiz siltās frntes dienas otrajā pusē pie mums nonāk OTTO ciklona siltais sektors, kad Kurzemē gaiss vietām iesilst līdz +10. Līdz vakaram skaidrojas arī centrālos rajonos, kamēr apmācies līdz dienas beigām ir Latvijas A pierobežā. Agrā rītā siltās frontes ietvaros daudzviet uzlīst.

Piektdiena, 15.11.13.

  

Viena neliela fronte rīta, cita vakarā progresē no R puses. Diena kopumā tamdēļ pelēka, vietām nedaudz uzlīst.

Ceturtdiena, 14.11.13.

  

Neliels anticiklons ar saulainu laiku gandrīz visā Latvijā. Vairāk padebešu ir Latvijas A daļā.

Trešdiena, 13.11.13.

  

Vēl viena fronte ar nelieliem lietus nokrišņiem dienas laikā pārskrien Latviju, vakarā jau visā valstī neliela anticiklona iespaidā skaidrojas.

Otrdiena, 12.11.13.

  

Kārtējā fronte ar mākoņainību, lietusbrāzmām un vēja pastiprināšanos - nāk no DR puses.

Pirmdiena, 11.11.13.

  

QUINTIA anticiklona ZA mala- ar mierīgām un pelēkam debesīm. Kombinācijā ar biezām miglām daudzviet, vietām arī uzsmidzina.

=============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 11.11.2013 12:29

    Pirmdienā Jēkabpilī arī dienas vidū migla, gaisa temperatūra tikai mazliet virs nulles.

    Ielādē...
  2. 11.11.2013 12:40

    Labdien. Pie manis +3, migla koku galos. Pelēka diena. Pirms stundas nedaudz uzsmidzināja.

    Ielādē...
  3. 11.11.2013 12:44

    Sveiciens visiem!:) Ap deviņiem bija apaļa nulle grādos,zeme balta.Nu ir pakāpusies uz +4,no gaisa krīt migla vai miglains lietus,bet man patīk tas miers un meteo garlaicība:) Kaut ilgāk nebūtu sniega,vēl daudz ko darīt,man lapu grābjamā platība milzīga.Zāle vēl joprojām zaļa,līdz ar to par pelēcību būtu grēks sūdzēties.

    Ielādē...
  4. 11.11.2013 12:51

    Nedēļas sākums drūms un pelēks. :(
    Atšķirībā no saulainās vakardienas

    Ielādē...
  5. 11.11.2013 12:12

    Pienācis ka jau gandrīz katru gadu drums, tumšs un vienmuļš vēlā rudens laika periods, pedejas dienas ir visai līdzigas viena otrai, tumšas, dumakainas un garlaicigas, iznemums vienigi sestdiena, kas atnesa diezgan stipru rudenim lietu un līdz ar to man izvertas patikama :) Naktīs gan laiks skaidrojas un redzamas zvaigžņotas debesis, tomēr laikam Riga salnu nav, vai ari ceļos pa velu, kad jau ir mitrs, migla un apmācies. Šogad vel sniega pārslas neesmu redzejis, ari prognozes uz priekšu neiepriecina- pamatā tas pats vēls rudens un sniegs un sals varetu būt tikai novembra beigās vai decembrī, tapec šis nemiligais vēls rudens īzskatās ievilksies...

    Ielādē...
    1. 11.11.2013 13:01

      Tu celies vēlu:):):)

      Ielādē...
  6. 11.11.2013 13:05

    Naktī , arī no rīta saldi gulēju, un aukstumpunktu nepiečekoju, taču Lāču stacija uzrāda ,ka zemākā t* bijusi ap 0*C.Patlaban laukā nemīlīgi drēgns, dūmakains, ik pa brīdim uzsmidzina.Lēns vējš, +3*C. Nedaudz uzprišināt pelēko omu palīdzot melnā šokolāde un karsts kakao, var ēst arī tomātus un atcerēties vasaru:)

    Ielādē...
  7. 11.11.2013 13:20

    Migla ne tikai negatavojas izklīst, bet pat sabiezē. Nupat gan īsti nevar saprast, vai sākas smidzinoši nokrišņi, vai vienkārši migla ir tā piesātinājusies, ka visapkārt viss pil. T tikai +3,3 grādi. Mūsu pusē šo pēcpusdien lāpu gājiens, cerams ka lāpas nost nedzisīs, bet par svecītēm gan to nevar teikt. Lai visiem gaiša Lāčplēša diena, ja ne dabā, tad vismaz sirdīs!

    Ielādē...
  8. 11.11.2013 17:23

    Piecos rītā grādi nokritās līdz -3*C (LVC tuvējā stacijā kā minimālā fiksēta pat -3,7*C - zemākā minimālā visā Latvijā!), bet zemāk vairs neslīdēja, jo debesīs parādījās kaut kādi mākoņveidojumi, cik varēja nojaust. Bet to parādīšanās satrieca visas cerības uz saulainu laiku - rīts atausa jau vienveidīgi pelēki apmācies... Tas pats arī dienā, visu laiku kaut kas līdzīgs zemiem mākoņiem vai augstai miglai (pašā piezemes slānī miglas vismaz pēc pusdienlaika tikpat kā nebija, bet jau nedaudz augstāk gan). Atkal tumšs... :( Nakts sals gan ielas kaut cik sausākas padarījis, daļa mitruma izsalusi. Apledojuma gan vismaz pilsētas centra daļā nebija, viss bija labi izsalis, pazudis.
    Rīts ilgi mīnusos, pēcpusdienā pakāpās līdz +3...+4*C, kopš tā laika ap +4 turas joprojām, šobrīd +4,4*C. Miglas gan nav, vismaz pilsētas apgaismojuma līmenī - ja ir, tad augstāk, bet tur jau tas viss mitrums … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  9. 11.11.2013 19:43

    Kaut kā nejauši pie iepriekšējās nedēļas man ierakstījies - Šausmīga migla :(. Jau pēc 15 minūtēm pie stūres acis sarkanas un gribas aizvērt... +4 grādi, mitrums. To es rakstīju pēc pieciem. Tagad nekas nav mainījies.

    Ielādē...
  10. 11.11.2013 19:29

    No rīta 0 grādu, zāle balta, bet uz asfalta ledus nebija. Vakarā migla, mājās braukt dažu brīdi bija pagrūti, uz mazākajiem ceļiem jau nekādu svītru nav, ja ceļu nezinātu no galvas, vietām būtu stresiņš. Temperatūra tikai +3, tiesa, pēc prognozēm rīt nebūs aukstāks kā šorīt.

    Ielādē...
    1. 11.11.2013 19:43

      Es gan vakar vakarā, gan tagad pievakarē pa kreiso ceļa pusi braucu, citādi to ceļu ātri var pazaudēt...

      Ielādē...
  11. 11.11.2013 22:17

    Līvānos vakarā nekas nemainās - viss mierīgs, mitruma pievilcies, bet miglas nav. Tā augstāk debesīs mākoņu veidā... +3,9*C.

    Ielādē...
  12. 11.11.2013 20:37

    Manā pusē gan par laiku īpaši sūdzēties nevar.Iepriekšējās divas dienas bija saulainas,šorīt tāds gaiši apmācies,+4*.Vēlāk gan mazliet miglaināks,dienā 6 - 7*,rāms.Lai nu tik ilgāk būtu šāds laiks,nekāda vaina.
    Vakar Engures jūrmalā visai vienmuļš skats - jūra rāma,augsts ūdenslīmenis,tikai kaijas un dažas pīles.Mājup braucot priekšā uz ceļa izskrēja alnis,kas manā pusē ir ļoti reta parādība.Te ir brieži un tie ar aļņiem it kā nesadzīvojot.

    Ielādē...
    1. 11.11.2013 21:08

      Manā pusē arī ir gan vieni, gan otri. Briežus redzējusi neesmu, toties esmu atradusi divus ragus. Alņus satieku diezgan regulāri.

      Ielādē...
    2. 11.11.2013 22:35

      Ja manā pusē būtu līdzīgs laiks (kaut vai divas saulainas dienas), es arī nesūdzētos. Bet manā pusē ir nemainīga pelēcība ar augstu gaisa mitrumu, pēdējās diennaktīs pāris reizes skaidrojās, bet - tikai tumšajās stundās... Mazliet Saule uzspīdēja 8. un 4. novembrī pēcpusdienās, bet vien uz pāris stundām pirms rieta. Īsti saulains bija vien 2. novembrī - tātad jau pirms 9 (!!!) dienām... Vienīgais prieciņš bija aizvadītās nakts sals, kad tas slapjums kaut nedaudz izsala.
      Es gan gaidu kaut kādas pārmaiņas - vienalga, uz kuru pusi, ka tik nost no šīs pelēkās joslas. Taču vismaz šī vakara Toma Briča prognoze LTV1 nedēļai A pusē neko labu nesola - dažus grādus virs nulles un apnicīgos mākoņus ar dažu labu devu lietus, tā kā... būs vien jāsamierinās un jāgaida ziema, ja reiz rudens nav spējīgs mākoņus kaut nedaudz padzenāt.

      Ielādē...
  13. 11.11.2013 22:38

    Ap 10.00 uzlija neliels lietus. Drīz pēc tam migla izklīda, lietus beidzās, palika gaišs un parādījās blāva saules ripa. Bet jau pēc 10 min atkal uznāca zemi mākoņi un viss palika pelēks. T. pamazām cēlās līdz +3-4 grādiem. Vējš lēns. Vakara pelēkumā pēkšņi visu apspīdēja burkānkrāsas spoži saules stari, kas izlauzās no 3 saules ripu platuma mākoņu spraugas. Fantastiskā gaisma drīz apdzisa, jo saule jau aizlīda aiz tālākiem mākoņu laukiem. Paķēru foto un gāju ārā gaidīt, kad saule pa spraugu apgaismos tuvākos mākoņus no apakšas. Bet nesagaidīju. Plaisa mākoņos bija pārāk šaura. Pašlaik T. +5 grādi, spiediens 772 mm.

    Ielādē...
  14. 11.11.2013 21:46

    Migla šoreiz izādījusie no "ilgspēlējošajām"- nu jau veselas 24 stundas, un cik saprotu, arī rītā varēsim dziedāt "Kā pa miglu...." :). Interesanti, kāds ir miglas "ilgnoturības" rekords?
    T +4,4 grādi, ik pa laikam kaut kas vēl mitrāks par miglu birst no zemajiem mākoņiem. Brr...
    Neapskaužu tos autovadītājus, kas pašlaik pie stūres, īpaši, ja vēl ārpus pilsētas gaismām gar ceļa malām gadās gājēji bez atstarotājiem - jau tā tumsā viņus redzēt nevar, un kur nu vēl šajā miglā, nervi beigti un kājas trīc, ja tāds izstreipuļo mašinas priekšā.

    Ielādē...
    1. 11.11.2013 22:47

      Vidzemes centrālajā augstienē vai tikai nebija vismaz nedēļa (kaut kā stāv prātā 8..9 dienas). Jā, cilvēkus vispār neredz. Visprātīgāk valkāt vestes kā sētniekiem un ceļu policistiem, jo tos mazos atstarotājus arī var nepamanīt. Bet cilvēki teju 99,9% gadījumu ne tikai bez spilgtām virsdrēbēm staigā, bet pat pacenšas uzvilkt tādas krāsas, kas ļauj saplūst ar brūngano, melno apkārtni. Būtu vismaz ko dzeltenu, kaut sarkanu un protams gaišāku, nevis tā, ka pat dienas laikā atgādina daļu no ainavas. Viņi REĀLI NAV REDZAMI.

      Ielādē...
  15. 12.11.2013 08:41

    Nav nekā īpaša ko rakstīt-miglains,+4,7 grādi.

    Ielādē...
  16. 12.11.2013 12:46

    Atšķirībā no vakardienas, šodien ir vējaināks laiciņš, kas miglu beidzot ir aizpūtis. Pat saule mēģina izspraukties pa mākoņa maliņu. T +5,7.

    Ielādē...
  17. 12.11.2013 13:47

    Fantastiska diena! Jūtos kā Fēniksa sieva - atdzimusi no drūmās pelēcības. Saulains un silts kā vēsā maija dienā. Nakts arī bija silta, kas nudien priecē (pat vairāk par jauko dienu).

    Ielādē...
    1. 12.11.2013 14:29

      Diemžēl novemnra saule ir ļoti īslaicīga - uz īsu brīdi saulains gan bija, bet pašlaik - nomācies un nemīlīgs vējš...

      Ielādē...
  18. 12.11.2013 14:40

    Atkal visi gaužās par nemīlīgo laiku - bet varbūt tomēr viss nav tik drūmi kā škiet? Piemēram, vakardienas biezā migla izskatījās pat ļoti skaisti - īpaši krastmalā. Un galu galā - ir taču patriotiskā nedēļa, bet te visi sēž, atvainojos, un burkšķ par to kā būtu, ja būtu saule utt. Novembrī saule uzspīd maksimāli tikai pusē dienu, pie tam arī tad tiaki uz īsu brīdi. (Ieteicams būtu iziet ārā, pastaigāties gar rudenīgo apkārtni, kamēr vēl nav kļuvis tumšš, bet tumšajos vakaros iedegt kādu svecīti u. tml.)
    Diemžēl man pašam darba ir ļoti daudz, tāpēc praktiski viss, ko daru internetā, ir panīcis. Atskats par oktobri tiks pievienots novembra prognozei, bet es nezinu, kad tas notiks, jo mani darbi veļas kā lavīna - diemžēl neprotu laiku plānot. Arī termometram baterija jāmaina, tāpēc par laikapstākļiem nevaru sniegt praktiski nekādu informāciju.
    P.S. Tomēr man prieks, ka decembris prognozēs kļuvis "ziemīgāks".

    Ielādē...
  19. 11.11.2013 22:27

    Nedrīkst ļaut vaļu nerviem un emocijām un tad arī kājas būs mierīgas.Ceļš ir jāpieņem tāds,kāds viņš ir,un neviens cits nav vainīgs,ja vadītājs nenoorientējas situācijā un nespēj savaldīt savu spēkratu.Esmu visdažādākos apstākļus pieredzējis,jo braucu nu jau 51 gadu,bet,laikam,nekad neesmu vainojis laika apstākļus vai kādu, par nenokaisītu ceļu.Es esmu uz ceļa šeit un tagad,un par visu atbildu tikai es.Diemžēl šodien pārāk daudzi tā nedomā.

    Ielādē...
    1. 12.11.2013 08:39

      Līdz galam nevaru piekrist, jo nevaru uzņemties atbildību par tiem melnā tērptajiem stāviem, kas nav redzami. Ja tas ir meža zvērs, tur nav kam pārmest, pie tam tiem parasti acis nospīd, bet, ja tas ir "homo sapiens" - neticu, ka ir tāda izolācija no informācijas, lai pilnīgi nekas nebūtu dzirdēts par atstarotāju esamību...

      Ielādē...
      1. 12.11.2013 16:21

        Piekrītu. Man, kā autovadītājam ar minimālu pieredzi - ārkārtīgi neomulīgi sametas pēkšņi ieraugot kādu melnu stāvu vai riteņbraucēju. Pat pēc 10 km brauciena nervi ir galīgi nospriegoti :(

        Ielādē...
  20. 12.11.2013 16:32

    laikam kopumā nav ne vainas. Par svētdienas vakara miglaino braukšanu varu tikai pievienoties. Pirmdienas rīts arī miglains, t bija -1. Arī diena miglaina, vien pašā vakarā kļuva mazliet plānāka. Interesanti miglas pilieni nobildējās izmantojot zibspuldzi Lāčplēša dienas pasākumā. T vakar līdz +4. Naktī mīnusi nebija. Aŗī šodiena apmākusies.
    Ārpus tēmas: Problēma ir ar internetu, ēkas renovētāji aprāvuši visu manu pieslēgumu. Tāpēc lapā tieku ļoti fragmentāri: kaut cik izlasīt var mob. telefonā, komentārus ne vienmēr izdodas pievienot. Galerijas skatīt vispār nav jēgas (telefons diemžēl nav no modernākās paaudzes). Šobrīd esmu darba (skolas) bezvadu netā, kurš darbojas tikai vienā datorā. Parastais pieslēgums arī, praktiski, nestrādā. Būtībā arī te tūliņ dators jāatstāj, jo pieslēgs signalizāciju. Vēl jau pastāv bibliotēka, radi, draugi, bet ... nu jā...

    Ielādē...
  21. 12.11.2013 19:13

    Naktī ap +4, brīžiem parādījās neliela migla. No rīta gan tās vairs nebija, min.t. +3,1*C. Dienā nekā interesanta, joprojām viss pelēks un tumšs. Visai sprauns vējelis regulāri uzpūta, īpaši klajākās vietās (uz tilta u.c.). Aizvējā tīri neko. Mazliet mazāks drēgnums (vismaz tā šķita pastaigas laikā), vējelis arī labu darbiņu paveicis, vakarā ielas praktiski sausas. Vispār jau šodien (īpaši - pēcpusdienā) laikam nebūtu ne vainas, ja vien Saule palaikam uzspīdētu. Bet debesis, kas pēc 14.00 vērās vaļā kaut kur tālu Z (tā izskatījās, mazliet gaišāks arī neilgi kļuva), palika pelēko varā... Temperatūra dienā ap +5...+6*C, max +6,9*C, bet vējeļa (un noteikti arī gaisa mitruma) dēļ likās vēsāks, bez cimdiem nekādīgi.
    Tagad apmācies, mierīgs rudens vakars, miglas nav, +5,5*C. Aizkarus turu vaļā, gaisma nāk iekšā - Laternu stundas... :)

    Ielādē...
  22. 12.11.2013 19:15

    Nu jā, vējš šodien Rīgā traucējoši stiprs, tomēr sausais laiks kompensē. Bet ja lītu, tad nu gan būtu nepatīkami, jo tikai +7. Es vēl saprastu, ja būtu +15 grādi. Tiesa, es dikti ceru uz padsmit grādiem šajās brīvdienās. Tad nudien valsts svētki izdotos godam. Rīgā tik daudzviet (iekšpagalmos, pie ēkām aizvējā) vēl zaļas lapas - sirdi priecē dzīvības apliecinājums, tāpēc gribas to siltumu pavilkt ilgāk.

    Ielādē...
  23. 13.11.2013 00:26

    Patīkama diena ar interesantiem daudzslāņainiem mākoņiem. Brīžiem pa spraugām uzspīdēja saule. Vairāk mākoņu bija no rīta puses. Pirms 5 min pa palodzi grabinājās neliels lietus.

    Ielādē...
  24. 13.11.2013 06:32

    Pēc radara izskatās, ka manā pusē bagātīgi nolijis, tomēr, ieskatoties tuvāk, labi ja 1 mm būs nolijis. Protams, Siguldas pusē, kā vienmēr, visi 5 mm. Izrādās, ka pat šādi vēla rudens un pirmsziemas lieti ir ļoti nevienmērīgi. Bet laikam jau tā ir vienmēr, jo taču arī ziemā sniega segas biezums stipri atšķiras pat nelielā attālumā, neatkarīgi no līča radītā sniega.

    Ielādē...
  25. 13.11.2013 06:50

    Sešos +4,5 un lietus (4 mm).
    Cien. N Westa kungs! Jums, protams, ir liela taisnība,ka daudz ko nosaka pareizi izvēlēts ātrums. Bet šoreiz galvenā diskusija tēma ir šis īpaši tumšais laiks (bezsniegs)!!! ar miglām un lietiem un mūsu ceļiem bez atstarojošām linijām, ko vēl smagāku dara neapzinīgi (nedod dievs, iereibuši) gājēji vai riteņbraucēji. Ja miglā un lietū pa ne pārāk platu lauku ceļu man pretī brauc mašina, tad tumšajā laikā ir viens mirklis, kad mašinām mainoties, cela malā esošais praktiski nav redzams. Kamēr es nebiju šoferis, man arī nebija izprotams fakts, ko gan var tik ļoti par šo lietu uztraukties, jo ES (gājējs) taču redzu, kur brauc mašina. Bet tad, kad manas mašinas priekšā izstreipuļoja stipri iereibis riteņbraucējs, tad no nelaimes gadījuma mūs škīra tikai pāris cm, nezinu, kas būtu bijis, ja pretī brauktu cita mašina un es savu auto nevarētu paraut sānis...Ja… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 13.11.2013 06:51

      Ēē... a kur tad mm? Man izskatījās, ka Allažos vajadzētu būt savāktiem vismaz 4..5 mm.

      Ielādē...