Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.11.13.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 17.11.13.)

Nedēļa aizgājusi. Tajā vairākas neizteiktas frontes gādāja par samērā apmākušos laiku. Otrdien un ceturtdien vietām nedaudz uzlija. Piektdien siltā fronte no Kurzemes puses atkal nodrošināja mums nelielus lietus brīžus, pēc kuras nāca siltāks gaiss. Sestdien Kurzemē gaisa grādi aizgāja līdz +10. Samērā silts, taču vējains laiks bija svētdien.

Attēlu (c): Sat24.comFinnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

================

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.

=============

IEPRI8EKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 17.11.13.

  

OTTO ciklona siltais sektors turpinās, tā tāla DR malā. Daudzviet skaidras debesis, lai gan ir visai spirgts un vietām arī brāzmains R vējš. Kas cilvēkiem rada zināmas diskomforta situācijas.

Sestdiena, 16.11.13.

  

Aiz siltās frntes dienas otrajā pusē pie mums nonāk OTTO ciklona siltais sektors, kad Kurzemē gaiss vietām iesilst līdz +10. Līdz vakaram skaidrojas arī centrālos rajonos, kamēr apmācies līdz dienas beigām ir Latvijas A pierobežā. Agrā rītā siltās frontes ietvaros daudzviet uzlīst.

Piektdiena, 15.11.13.

  

Viena neliela fronte rīta, cita vakarā progresē no R puses. Diena kopumā tamdēļ pelēka, vietām nedaudz uzlīst.

Ceturtdiena, 14.11.13.

  

Neliels anticiklons ar saulainu laiku gandrīz visā Latvijā. Vairāk padebešu ir Latvijas A daļā.

Trešdiena, 13.11.13.

  

Vēl viena fronte ar nelieliem lietus nokrišņiem dienas laikā pārskrien Latviju, vakarā jau visā valstī neliela anticiklona iespaidā skaidrojas.

Otrdiena, 12.11.13.

  

Kārtējā fronte ar mākoņainību, lietusbrāzmām un vēja pastiprināšanos - nāk no DR puses.

Pirmdiena, 11.11.13.

  

QUINTIA anticiklona ZA mala- ar mierīgām un pelēkam debesīm. Kombinācijā ar biezām miglām daudzviet, vietām arī uzsmidzina.

=============

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 16.11.2013 16:55

    Visu nakts otro pusi lija, pārsvarā gan ne pārāk stipri. Taču slapjuma tāpat atliku likām, pārstāja no augšas tecēt vien pirms 10.00. Tad vēl arī auksts (naktī min. +1,5*C), ap 10.00 knapi +3, tiesa, pēc tam gan pakāpeniski sāka kļūt siltāks, pirms 13.00 jau +6,3*C. Vidēja stipruma vējelis brīžiem uzpūta, pārsvarā gan neliels.
    Siltuma pieaugums pēcpusdienā arī vienīgais pozitīvais faktors, ko par šodienas laikapstākļiem varu minēt - citādi nomācies tik tumšs, ka dienas īsti nemaz nebija, tikai dziļa krēsla, bez spuldzēm ne tikai neko iesākt darīt nevar, bet pat izteikti neomulīgi... Lietus gan pēcpusdienā, izskatās, vairāk nav bijis (ja nu ir, tad tāds, ko pa logu manīt nevar), taču tas neko nemaina - viss tāpat mitruma piesūcies.
    Izbaudīsim (?) šī gada pēdējās (?) siltās dienas, un lai tik nāk sals! ;)
    Šobrīd viss mierīgs, virszemes ūdens krājumus nekādi debesu ūdeņi pagaidām nepapildina, turpina kļūt siltāks, +8,1*C.

    Ielādē...
    1. 16.11.2013 18:20

      Rīgā vakar vakarā daudzas stundas spīdēja mēness un arī tagad vietām pārāk tumšas debesis, kas liek domāt par skaidrošanos. Es par to, ka šādā siltā laikā bieži var redzēt debesis, tikai likteņa ironijas dēļ tas notiek tumšajā laikā (varbūt tāpēc, ka diena pārāk īsa). Nezinu, kā bija Līvānos, bet Rīgā ekstremāli siltais decembris 2011. bija ne tikai gaišs, bet pat saulaināks par tādiem Sibīrijas cienīgiem decembriem kā 2010. un 2002. Un jāsaka, ka pērnais arī neparasti aukstais decembris bija manāmi drūmāks par jauko 2011. Starp citu, prātam neaptverami aukstais janvāris 2010. ne tuvu nebija saulains. Es par to, ka saulainums tomēr nav saistīts ar anomālu aukstumu. Arī pašā Sibīrijā, pat tās it kā saulainajos D, ekstremālu salu mēdz pavadīt migla vai vismaz apmācies laiciņš. Man šķiet, ka AC atnes saulainu laiku tikai, kad pats sāks sasilt - gaisa mitrums iznāk pietiekoši mazs, l… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
      1. 16.11.2013 18:50

        Uz sitiena neatceros, kāds bija laiks 2011. decembrī (tad jārakņājas pierakstos, bet priekš tādām lietām šobrīd man laika nav), bet no savas pieredzes zinu, ka īsti liels sals manā pusē absolūtajā vairumā gadījumu ir skaidrās naktīs. Siltums ziemās gandrīz vienmēr ir saistīts ar atkušņiem, slapjumu, atkalām un arī nomākušām debesīm. Jā, arī AC laikā ne vienmēr ir skaidrs, īpaši ziemas 1.pusē, bet vismaz mīnusos bez slapjuma gan. Savukārt janvārī un februārī gaisa mitrums bieži jau ir mazāks, līdz ar to mākoņu un miglu mazāk, tiesa, kā kuro gadu.
        Man nebūtu iebildumu, ja būtu saulains arī siltā laikā, taču vērojumi rāda, ka tādi gadījumi ziemā ir ārkārtīgi reti - to nosaka klimats. Turklāt Rīgā un Līvānos (vispār tālāk iekšzemē) bieži ir ievērojamas klimatiskās atšķirības, nerunājot par salīdzinājumu ar Kurzemes piekrasti. Arī vēja dēļ, kas biežāk izdzenā pelēko segu, Rīgā un citu… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
  2. 16.11.2013 18:53

    Lai arī laiks bija pelēcīgs,Talsos termometrs uzrādīja +10,5*.Pēcpusdienā viss pelēkums paklīda,pievakarē mājupceļā pavisam gaišs un jauks.

    Lasot par tām Dūmakas kanniņām,man prātā nāk pavisam sen kādreiz lasītais žurn."Nauka i žizņ".Aprakstot pavasara salnu problēmas,cita starpā,kāds ieteica pavisam vienkāršu paņēmienu - nevajagot ne smidzināt ne dūmot,bet nolikt zem,piemēram,ziedoša ķirša pilnu mutesbļodu ar ūdeni.Es toreiz to visai nopietni neņēmu,bet,laikam,būs tomēr jāizmēģina,jo tas skaidrojums par konkrēto ūdens īpašību pārliecina.

    Ielādē...
  3. 16.11.2013 19:09

    Vēl maķenīt siltāks, +8,4*C.

    Ielādē...
  4. 16.11.2013 19:52

    Nākamnedēļ iespējams, ka atnāks ziema, Beidzot,,,,,, to uzrāda GFS un Windguru

    Ielādē...
  5. 16.11.2013 20:43

    Nu lūk. Skaidrajās debesīs žilbinošs mēness spīd. Varēja taču dienā saule paspīdēt, bet nē - obligāti tumšajā laikā skaidrojas. Starp citu, vakars arī ir krietni aukstāks, kā tika prognozēts.

    Ielādē...
  6. 16.11.2013 22:51

    Vakarā temperatūra uzkāpa līdz +8,5*C, un arī joprojām turas mazliet virs +8, šobrīd +8,3*C, ļoti silts. :) Vienīgi ir jūtamāks vējelis cēlies, taču nekāds lielais pūtējs vismaz pagaidām tomēr nav. Bet pārmaiņas briest - mākoņi kļuvuši daudz plānāki, jo daudzviet debesīs manāma izkliedēta Mēness gaisma (pašu spīdekli saskatīt nevar, precīzāk gan pa logiem novērtēt nevaru - šobrīd tas "neredzamajā zonā", tuvu zenītam, virs jumta), un ir cerības, ka mākoņi varētu turpināt izklīst. Rītdienai prognoze gan ļoti patīkama, un, ja piepildīsies, ir cerības un saulainu un siltu dienu! :)

    Ielādē...
  7. 17.11.2013 00:18

    Man arī rītdien ieplānoti satraucoši pasākumi, taču pagaidām nevaru aiziet gulēt, jo gaidu HIRLAMa atjaunošanos, cerot, ka nakts uz pirmdienu tomēr būs maigāka (līdz -2, nevis -6). Starp citu, kamēr lidostā maksimālā bija tikai +9.8, man pie ēkas sienas +10.1! Man gan tur neviens neko nesilda, jo pirmais stāvs bez apkures.

    Ielādē...
  8. 17.11.2013 01:50

    Pēdejo 3 gadu novembri un decembri Rigā....

    Ielādē...
  9. 14.11.2013 20:59

    Lai, gan vakarrīt Rīgā, visai mēreni lija, tomēr visai ātri tas pārvērtās par smidzinātāju. Un tikai pavirzoties uz R aiz Lielupes jau debesīs mākoņi sāka pašķirties. Saldū ap 10-tiem, jau spidēja saulīte. Pēcpusdienā gan vēl viena lietus šalts uznāca.
    Tomēr pagaidām nelielais lietus, NEKĀDU ietekmi plašā reģionā uz gruntsūdeņiem neatstāj.
    Tas ir ļoti zems,- tāds kā vasaras beigās pēc 2 mēnešu sausuma perioda.
    Skaidra nakts. Pie sienas 0*C, bet auto un citas virsmas, zāle ar baltu sarmu.
    Starp citu, atškirībā no citām dienām dienas vidū, ēnas pusē sarma sagalabājās.
    Vakarpusē ap 18-tiem, pārvietojoties ar auto, konstatēju dažādas lokālas tempertūras rādījumus 15 minūšu intervālā, atkarībā no vietas.
    Nezinu, vai šoreiz ir atkarība no reljefa, vai arī no nekustīgām auksta gaisa "kabatām".
    Aptuveni 50 m vjl, jauktā mozaīkveida mežā -2*C uz novadgrāvja stāvošā ūdenī, sāk p… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 14.11.2013 21:22

      "NEKĀDU ietekmi plašā reģionā uz gruntsūdeņiem neatstāj"
      Nu ļoti jauki, ka tā, jo augsts gruntsūdens līmenis ārpus vasaras NAV VAJADZĪGS. Mēs te vairāk par pazemes ūdeņiem - kas ir zemāk par gruntsūdeņiem. Savādi, ka latvieši ir tādi hidrofili. Visā valstī pēc klimata normāls nokrišņu daudzums 2 reizes pārsniedz iztvaikošanu. Un labums kāds? Nekāda labuma nav, tikai augšņu izskalošana. Tā ka par katru sausu gadu būtu jāpriecājas. Nu labi, vasarā to ūdeni vajag, bet ne jau rudenī un ziemā. Cilvēku miljardi dzīvo daudz pieticīgākos apstākļos - iztvaikošana ir līdzsvarā ar nokrišņu daudzumu vai pat to pārsniedz.

      Ielādē...
      1. 17.11.2013 03:01

        (Šobrīd daudziem Saldus reģionā akās esot zems līmenis.)

        (Offtopic)"Nekāda labuma nav, tikai augšņu izskalošana. "
        Starp citu, augsnes izskalošana nenotiek, tikai ar tīru lietus ūdeni.
        Bet, no ūdens pārmērības, protams, augsne var ātrāk "degradēties", ja pa to mīcās ar tehniku, u.t.t. Tad vajag, lai būtu sals, jai augsne izsalst, un struktūra, tad pavasarī ir atjaunojusies.
        Kas attiecas uz izskalošanos, tad tā, notiek tikai skābas reakcijas ietekmē.
        Tāda reakcija 1) ir skujukoku mežos, kur ir "skābas" nobiras(skujas satur organiskās skābes, tām sadaloties fiziski, skābes nonāk augsnes škīdumā)
        Uz smilšainiem cilmiežiem, Pierīgā vai piekrastē, skujukoku mežos notiek strauja augšņu PODZOLĒŠANĀS(struktūras noārdīšanās un humusvielu izskalošanās)
        2) tīrumos, tas var notikt lietojot minerālmēslus, kuriem ir skāba reakcija, piemēram amonija nitrātu(slāp… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

        Ielādē...
        1. 17.11.2013 05:51

          Nespēju uztvert domu... Jūs esat pārliecināts, ka es uzrakstīju savus sapņus? Viss kaut kur jau ir uzrakstīts un izlasīts. Es tikai apgalvoju, balstoties uz VISPĀRZINĀMU un NEAPŠAUBĀMU informāciju, ka visā LV teritorijā nokrišņu daudzums pārsniedz iztvaikošanu. Sekojoši, nav tādas konkrētas vajadzības pēc nokrišņu normas sasniegšanas, drīzāk otrādi - katrs sauss gads būtu jāuztver ar pateicību. Latvijā ir ļoti neauglīgas un pēc struktūras smagas augsnes. Tas taču arī ir vispārzināms fakts. Zemgales karbonātaugsnes nepavisam nav kaut kas baisi labs. Manuprāt, Latvijā vienīgās patiešām labās augsnes ir tās, kas veidojas upju palienēs, purvainās vietās. Jā, ar tiem purviem tā savādi iznāk. Ir tādas melnas augsnes uz A no Rīgas (pie Ādažiem, Ropažiem) un citviet, kur tiek izvestas laikam jau egles. Laikam jau tas nav gluži purvs, bet tur pastāvīgi ir ļoti slapjš. Tāda augsne ir skāba… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
  10. 17.11.2013 06:35

    Pēc vakar redzētās pasakainās komētas (burtiski iemīlējos viņā), gribēju šorīt pa galvu, pa kaklu traukties uz kādu tuvējo tiltu, lai noķertu šo skatu, bet... atkal nekā - totāli apmācies. Nu ko, atliek cerēt uz ziemīgo rītdienas rītu. Gan jau sab. tr. būs bez maksas un varēšu aizvizināties līdz pat Rīgas robežai. Tikai jāizdomā, kur vislabāk redzama A puse. Kamēr daži vai samaņu zaudē no zibeņiem, kas principā ir slepkavas, mani vienmēr fascinējušas komētas, kas pārsvarā ir pavisam nekaitīgas (iespēja trāpīt Zemei ir gaužām niecīga). Tāda daile naksnīgajās debesīs! Es nereti sapņos redzu kādus neesošus objektus tumšās debesīs.

    Ielādē...
  11. 17.11.2013 10:11

    Silts ,bet auksts.Vējš nepatīkams.

    Ielādē...
  12. 17.11.2013 09:03

    Rīts ar +8 grādiem (tikpat, cik vakar vakarā) un brāzmās visai spēcīgu vēju. Debesis nomākušās, zemi, ātri skrienoši mākoņi, no gaisa nekas nenāk.

    10:50: Pēc desmitiem mākoņi kļuva gabalaini, ik pa brīdim parādās saule. Vējš brāzmains, bet lieks, mazliet mierīgāks.

    Ielādē...
  13. 17.11.2013 11:07

    +9,4 un vējš, kurš šorīt sācis gaudot skurstenī. Zemie mākoņi tiek trenkti pa debesu jumu, ik pa laikam iespīdas saulīte.

    Ielādē...
  14. 17.11.2013 11:54

    Labriit !!!

    Šodien brīnisķiga diena būs jo Saule mūs aplaumojusi. Liepājā patreizs +10.3, DR vējelis neliels pūšs, saule spīd...

    Nu ko turam īkškus par ISON komētas izrādi Saules sistēmā, pastāv iespējamība, ka ISON atrodoties perhēlijā uzplauksnīs, ka būs iespēja saskatīt ar neapbruņotu aci, vietās, kur ir mazs mākslīgais apgaismojums.. Jāuzinstalē man būs Stellarium , lai noteiktu konkrētu ISON atrašanas vietu jo es zvaigznājus tik labi nepazīstu :( !!

    Lasi šeit: ISON komēta

    Ielādē...
  15. 17.11.2013 12:13

    Saule un vējš.Tas paspēja izgaiņāt visus mākoņus, debesis zilas jo zilas.+10*C.Taču kaķi, iespaidojušies no tā, ka mājā ir silts un saulīte logos, izprasās laukā....un pēc 5 minūtēm ir atpakaļ.Suņu, ne kaķu laiks:)

    Ielādē...
  16. 17.11.2013 14:40

    Man diemzel iespeja apskatit kometu tuvaka skaidrā naktī/agrā rītā japalaiž vejā, jo sonakt ir darbs līdz8 ritā, bet talakas naktis/riti bus makoņaini un vai vel bus tada izdeviba nezin... Toreiz 2 reiz braucu skatit Panstarr kometu, bet ar neapbrunotu aci neizdevas neko saskatit, tam tomer laikam vajag specialu optiku...
    Tikmer Rigā perfekti skaidra un saulaina diena, brāzmains vējš. Siltumu nemaz nejut, deļ veja pec sajutam vesaks, ka citas dienas. Bet es jau siltumu nekāroju, tieši otradi gaidu ziemas atnākšanu...

    Ielādē...
  17. 17.11.2013 17:49

    Vējš mākoņus izdzenāja jau līdz pusdienām. Pēcpusdien saulains laiks, vējš uz vakaru pamazām rimstas. Temperatūra arī krītas, tagad +5 grādi.

    Ielādē...
  18. 17.11.2013 20:11

    Nakts otrajā pusē nomācās, mēnessgaismas atblāzma debesīs pazuda. Siltums gan saglabājās (stabili +7,5...+8*), taču sāka celties spēcīgs R puses vējš. Uz ielām slapjums nepazuda arī rītā, agrumā brīžiem arī neliela migla bija manāma. Vējš turpināja spēcīgi pūst, un beigu beigās izdzenāja arī nejauko pelēko segu - pamazām sāka skaidroties drīz pēc pusdienlaika, bet pēc 13.00 jau arvien biežāk Saule uzspīdēja, un pēcpusdiena jau skaidra un saulaina! :)
    Pēc grādiem arī silta, siltākajās stundās stabili +9...+10*C, max +10,2*C, bet stiprā vēja dēļ gluži tik silts nelikās (efektīvā t* varēja būt 2-3*C zemāka - vēja nedarbi). Taču kopumā laiks patīkams, it īpaši pēc tik ilga pelēkuma, vējš arī labus darbus padarīja - strauji ielas nožāvēja.
    Vēlākā pēcpusdienā un vakarā joprojām skaidrs, spīd spožs, pilns Mēness, temperatūra lēnā garā slīd uz leju - 15.30 +8,3*C, 17.55 +6,1*C, šobrīd +… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  19. 17.11.2013 21:20

    Diena bija saulaina,bet vējš brīžiem brāzmās uzpūta tā,ka vajadzēja pacīnīties,lai tiktu uz priekšu.Bet kas interesanti - mākoņi vispār!!! nekustējās.Toties uz zemes zēģelēja pamatīgi.Šobrīd +2,skaidras debesis,droši vien piesals.

    Ielādē...
  20. 17.11.2013 22:18

    naktī un rīta agrumā +8, nu ļoti mierīgs siltums. Rīta pusē krietni līņāja, saule sāka rādīties ap divpadsmitiem, tad parādījās pilnā spožumā. Bet parādījās arī ass vējš. Diena kopumā skaista ar daiļiem mākonīšiem, košu saules rietu. Šobrīd spožs pilnmēness, zvaigznes, t-metrs pagaidām vēl plusos (+1,5). Jāmēģina pamosties pl.piecos rītā par godu ISON. Kas zina, kad atkal tapsim aplaimoti ar skaidru debesi.

    Ielādē...
  21. 17.11.2013 18:55

    Šovakar, braucot mājup pa meža ceļu, nespēju vien beigt priecāties par skaisto pilnmēnesi, tā vien prasījās stāties malā un vilkt no somas fotoaparātu, tāpēc prieks, ka Muntis to ir realizējis. Grādi vēl plusos (+5), interesanti, uz cik lieliem mīnusiem tie pa šo skaidro nakti noslīdēs.

    Ielādē...
    1. 17.11.2013 22:54

      Nav ko priecāties par to kaitnieku! Tieši viņa dēļ būs apgrūtināta komētas vērošana. Rīt varbūt būs gana zemu, lai pārāk neizgaismotu debesjumu, tomēr turpmāk šis būs arvien augstāk pirms saullēkta, attiecīgi maitās visu vērošanu. Protams, laukus jau baigi izgaismo - mierīgi var bez lukturīša pārvietoties, bet ziemā, kad vēl sniegs visapkārt, tad var pat darboties pagalmā. Piemēram, nesot, metot sniegu uz rozēm un citiem vārguļiem.

      Ielādē...
  22. 17.11.2013 18:22

    Nu kā -vai salam jau gatavi?Es novācu beidzot savus daikonus/raža normāla,bet ne izcila/sagriezu vāzēs rozes un mārtiņrozes/nenosals jau,bet..../ un atkal ņēmos ar lapu grābšanu/kur rodas,nesaprotu:)/Lai nāk kas nākdams:):)Jūtos pat iesauļojusies saulē un vējā.

    Ielādē...
    1. 17.11.2013 18:29

      Ultravioletajai radiācijai jābūt vismaz kaut kādā līmenī, lai veidotos iedegums un arī D vitamīns - novembrī, decembrī un janvārī tas noteikti NAV iespējams, vismaz ne LV. Es neesmu gatava, jo žēl tērēt pēdējos grašus, lai triektos uz laukiem. Man jau tā pēdējo dienu dilemma - pirkt zāles vai nē. Un vispār, man šodien veļasmašīna saplīsa, tā ka... Bet aukstums aktīvi ieplūst. Man ārā uz palodzes vēl kaktusiņš stāv - laikam būs jāieceļ iekšā.

      Ielādē...
      1. 18.11.2013 00:24

        Mums veļasmašīna pie izgriešanas sāka nežēlīgi rūkt un gaudot un ar katru reizi stiprāk. Aizvedām pie meistara. Tas teica, ka vēl drusku un varētu mest ārā- gultņi bijuši galīgi čupā. Mums daži ežveidīgie un bumbveidīgie kaktusiņi laukā stāv līdz - 5 grādiem un nekas. Nākošā vasarā kolosāli zied.

        Ielādē...
  23. 18.11.2013 00:50

    Uz nakti grādi arvien zemāk, bet pagaidām vēl plusos, šobrīd +1*C.

    Ielādē...
  24. 18.11.2013 00:53

    Brīnišķīga diena! Plānie slāņu-gubu mākoņi ap 11 aizpeldēja tālēs zilajās un 'to vietā bija zilas debesis un spoža saule. T. uzkāpa līdz +10,5 grādiem. Mājās nākot no pastaigas gar Īslīces upi palika karsti. Vējā plīvoja atpogātā kurtka un šalle. Vakarā tālu R-DR pamalē bija redzami spalvu mākoņi. Pašlaik T. +0,2 grādi, spiediens 769,5 mm. Mēness ir aiz mājas un nav redzams, bet zvaigznes spoži spīd.

    Ielādē...
  25. 18.11.2013 02:25

    Grādi tuvojas nullei, nu vairs tikai +0,3*C.

    Ielādē...