Vai...gadsimta karstuma vilnis?

Vai...gadsimta karstuma vilnis?

Pašreizējā GFS prognoze svētdienai - +33...+36 grādi daudzviet Latvijā

        Jau vakar parādījās pirmās prognozes par ļoti nopietnu un pat baisu karstumu nākamās nedēļas sākumā - GFS samodelējis bija pat +36...+37 grādus. Piebildīšu, ka karstuma vilnis (ar temperatūru kaut kur virs +27) turpinās jau kopš 21. jūlija, bet no 24. jūlija katru dienu kaut kur Latvijā valda vairāk nekā +30. Šajā rakstā vairāk par prognozēm šai un nākamajai nedēļai. Apskatīsim arī, cik reāli, ka šogad tiešām tiks pārspēts absolūtais Latvijas karstuma rekords +36,4 grādi Daugavpilī 1943. gada 4. augustā.    Pirmais karstuma viļņa vilnis.     Jau šodien un rīt gaisa temperatūra vietām var pakāpties virs +33 grādiem. Tādā gadījumā tā būs uz laiku augstākā gaisa temperatūra šogad (šogad vēl nav bijis karstāks par +32,3 grādiem). Karstumu vēl vairāk pastiprina samērā mitrs gaiss - vietām pat tuvu 50%, kas pie temperatūras +30 liek sajusties kā +31 grādā, bet ja šāds mitrums ir 33 grādos, tas liek sajusties kā +36. Tomēr salīdzinoši liels mitruma daudzums palīdz rasties lokāliem negaisiem, kas vēl šodien, tiesa tikai vietām, atnesīs negaisu, iespējams pat stipru. Iespējamība, ka kāds negaiss šopēcpusdien skars Rīgu, ir vidēji 40%, tātad drīzāk negaiss Rīgu neskars. Rīt ar negaisiem būs jau krietni švakāk - iespējams tikai neliels lietus Kurzemē, bet tas jau būs patiešām lokāli.     Jāpiebilst, ka naktis uz trešdienu un ceturtdienu jau būs siltākas - vairāk to gan izjutīs Vidzemes augstienē, kur pagājušajā nedēļā naktīs gaiss atdzisa līdz +12...+13, kas karstuma viļņa laikā pat tur bieži negadās. Bet jau šī nakts bijusi siltāka - minimālā gaisa temperatūra bijusi +14,8 grādi Zosēnos, bet Rīgas centrā gaiss neatdzisa zemāk par +20,1 grādu (jeb tā sauktā tropiskā nakts). Kopumā tuvākajās 2 naktīs situācija būs ļoti līdzīga - no +16 grādiem Vidzemes augstienē un +20...+21 grāda Rīgas centrā un varbūt arī Ventspils ostā.

Aukstā fronte - atelpas sākums.

    Nelielā atelpa Kurzemē būs veselas 3 dienas, bet vietām Latgalē varbūt tikai piektdiena būs vēsāka. Tas izpaudīsies ļoti līdzīgā veidā kā parasti beidzas lielie karstuma viļņi Latvijā - no rietumiem nāk aukstā fronte ar negaisiem, krusu, un paiet diena, līdz tā, zaudējusi pēdējos spēkos nonāk Latgalē - tas notiek parasti jau otrajā dienā. Dažreiz tā tik tālu pat neaiziet. Arī šoreiz situācija līdzīga, tikai aukstā fronte praktiski neko nedos, jo jau dažās dienas vēlāk karstums atkal ar jaunu joni lauzīsies pie mums iekšā.     Aukstā fronte šoreiz nāks no DR puses, bet pamazām valsti pārstaigās no DR uz A pusi. Liepāju fronte sasniegs jau ceturtdienas naktī. Diemžēl jo fronte ies tālāk, jo vairāk zaudēs spēkus, piemēram, Kurzemes piekrastē nolīs pat 15-25 mm, Rīgā un valsts centrālajā daļā ne vairāk par 6-10 mm, bet austrumos, kur fronte jau praktiski būs izsīkusi, līs maz vai vietām pat nemaz. Katrā ziņā ceturtdiena būs negaisu cienītājiem, īpaši valsts rietumu daļā ļoti piemērota, jo pagaidām vēl prognoze nav tik precīza. Varbūt negaisi, kas izveidosies "uz" aukstās frontes būs ekstrēmi vai varbūt tikai "čiks" vien. Te paši varat salīdzināt, cik daudz nokrišņu atnesīs aukstā fronte Liepājā un Daugavpilī.(LVĢMC prognoze gan var strauji izmainīties).     Gaisa temperatūra ceturtdien jau būs vairāk kontrastaina - piekrastē, pūšot DR vējam, tikai +22...+25, valsts centrālajā daļā +24...+26, bet austrumos ceturtdiena būs kārtējā karstā diena, varbūt par kādu grādu vēšaka kā citas, temperatūra tur var tuvoties +30 grādiem. Jāpiebilst, ka Rīgā līs dienas vidū un pēcpusdienā, bet valsts austrumus diemžēl sasniegs jau paliekas - tas notiks tikai naktī uz piektdienu, 1. augustu.

Vēsāka piektdiena - atelpa visur.

    Nakts uz piektdienu gan nebūs īpaši vēsāka - gaisa temperatūra no +15 grādiem Kurzemē un Zemgalē (ne jūras krastā) līdz +19 grādiem austrumos, kur naktī vēl gaidāms lietus no gandrīz izirušās aukstās frontes. Toties jau kuro reizi par nedēļas vēsāko dienu kļūs piektdiena. Gluži vēsa gan tā nebūs, bet kopumā pēc aukstās frontes pārstaigāšanas, tā šķitīs svaiga un jauka, pie tam arī sausa - lietus iespējamība ir maza - saulainākais un aukstākais laiks gaidāms Kurzemes piekrastē - ne vairāk par +21, +23 grādiem (Liepājā, Ventspilī, Pāvilostā, Kolkā), bet siltāks laiks ar lielāku mākoņu daudzumu būs vietām valsts dienvidos, kur temperatūra var sasniegt +26...+27 grādus. Ja gaisa temperatūra tā arī nemaz nesasniegs +27 grādus, karstuma vilnis var tikt pārrauts uz pusēm, un tādējādi tomēr nekļūstot par vienu no garākajiem un intensīvākajiem novērojumu vēsturē.

Brīvdienas - milzu karstuma ieskaņa vai jau milzu karstums?

    Sestdiena vēl piektdienas atskaņās būs tikai ļoti silta, bet ne karsta, taču jau nakts uz svētdienu būs silta, bet svētdien valdīs anomāla svelme, tā var kļūt arī par karstāko dienu Latvijas novērojumu vēsturē vispār.     Nakts uz sestdienu būs nedēļas aukstākā nakts - gaisa temperatūra vietām Kurzemes vidienē var noslīdēt pat līdz +12 grādiem, bet dažās piekrastēs, pūšot jūras vējam, temperatūra nepazemināsies zem +18 grādu atzīmes. Sestdiena būs tikai par kādu grādu siltāka par piektdienu - caurmērā no +23 grādiem piekrastē Kurzemē līdz +28...+29 grādiem valsts dienvidos. Dienas laikā visticamāk nelīs.     Lai gan sestdiena nebūs tik karsta, nakts uz svētdienu būs silta - minimālā temperatūra +16...+21 grāds. Naktī no rietumiem valsti sāks šķērsot siltā atmosfēras fronte, bet neliels lietus un negaiss tiks tikai Kurzemei, citviet siltā fronte atnesīs vien lielāku mākoņainību naktī uz svētdienu, kas palīdzēs saglabāt siltumu.     Nu tad svētdiena jau kļūs par vienu no karstākajām dienām Latvijas vēsturē - gaisa temperatūra caurmērā +30...+34, vietām piekrastē (Kolka, Rucava? Ainaži?) DDA vējš gan var atnest mazliet vēsāku gaisu - +27 grādus, bet Zemgalē, ja gaiss tiešām būs sauss, gaiss var iekarst pat līdz +35....+36 grādiem(!). Visticamāk, tā būs karstākā svelmes perioda diena.

Nākamās nedēļas sākums - turpināsies anomālā svelme.

    Pēc ļoti karstāssvētdienas nakts uz pirmdienu būs pat karsta - gaiss tikai no rīta atdzisīs līdz +18...+25 grādiem (siltākais Rīgas centrā), kas var kļūt par novērojumu vēsturē siltāko nakti. Karstums nemazināsies arī pirmdien - var kļūt tikai par kādu grādu vēsāks - gaiss iekarsīs līdz +30...+35 grādiem. Otrdien gaisa temperatūra naktī un dienā pazemināsies vēl par kādu grādu. Pie tam veldzēties vairs nevarēs nekur - gaiss būs sauss, un negaisi neveidosies, vējš arī nebūs stiprs, ūdenstilpnēs, izņemot jūru, lielākoties būs ļoti silts ūdens (bet jebkurā gadījumā gan aukstāks par gaisu). Labākajā gadījumā vispār būs kādi mākoņi.

Nākamās nedēļas turpinājumā - mazāks karstums.

        Te jau mēs ieskatamies prognozēs, kas tālākas par nedēļu. Pagaidām tāpēc negribu neko daudz rakstīt, jo vēl priekšā mans raksts par jūliju un vīzijām augustam (pēc jūnija un jūlija prognožu neveiksmes, tās vairs īsti nevar saukt par prognozēm). Kopumā gan kļūs vēsāks, bet prognozes nav viennozīmīgas, cik ļoti, cik ilgi utt. Iespējams, ka karstums vēlāk var uz kādu dienu, divām atkāpties un vēlāk atkal atgriezties, bet kopumā laiks kļūs vēsāks un pēc tam vairs nav gaidāms tik anomāls karstums. Ilgtermiņa prognozes rāda, ka kopumā vēsāks laiks iestāsies tikai no augusta vidus. Karstuma vilnim turpinoties tālāk, vēl iespējami negaisi, arī postoši.

Cik liela iespējamība, ka tiks pārspēts absolūtais rekords?

    Diemžēl, lai gan mēs esam tam vistuvāk, kā jebkad iespējams, iespēja, ka svētdien, 3. augustā kritīs valsts absolūtais rekords +36,4 grādi, ir niecīga (ne vairāk par 20%); vēl niecīgāka tā ir 4. un 5. augustā. Mazliet reālāka ir iespēja pārspēt otru karstāko gaisa temperatūru Latvijā, kāda jebkad bijusi - tie ir pilni +36 grādi Jelgavā 1994. gada 13. jūlijā, tomēr arī tas var nenotikt.     Taču ne viss ir tik bēdīgi - jo ir salīdzinoši liela iespēja, ka 3.-5. augustā gaisa temperatūra tiks pārspēts šī gadsimta karstuma rekords - tie ir +35,3 grādi Skrīveros 2006. gada 9. jūlijā. Noteikti tiks pārspēts 3. augusta absolūtais rekords +32,5 grādi.     Tomēr gaisa temperatūra +34...+36 grādus var pārsniegt tikai tad, ja gaisa mitrums būs mazāks par 25%. Ir visai liela iespēja, ka tik sauss gaiss Latvijā tomēr svētdien būs, un tā būs laba gaisa temperatūras paaugstināšanās bāze. Jāpiebilst, ka tik sauss gaiss Latvijā ir retums, un tas biežāk ir novērojams pavasarī.

Karstumam jāgatavojas šoreiz īpaši nopietni.

    Pat ja gaisa temperatūra nesasniegs +36 grādus, vienalga šis karstums ir jāņem ļoti nopietni. Latvijā tik anomāls karstums ir ļoti reta parādība. Noteikti nelieniet sakarsuši salīdzinoši vēsākajā ūdenī (ūdens temperatūra gan kādā ezerā var saniegt pat +30 grādus!), dzeriet daudz šķidruma, pēc iespējas uzturieties ēnā!     Plašāk par to, kā rīkoties ārkārtēja karstuma gadījumā - lasiet šeit. Šoreiz šis raksts tiešām noderēs!

P.S. 'Prognozes vēl var mainīties - sekosim prognozēm nedēļas gaitā...

  
Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 29.07.2014 12:15

    Raksts baigais! - redzēsim, kad karstums pārskries.

    Ielādē...
  2. 29.07.2014 13:40

    Paldies par rakstu,izzinoši.

    Ielādē...
  3. 29.07.2014 14:16

    Labs raksts!

    Ielādē...
  4. 29.07.2014 12:54

    Kā ar UVI indeksu tajās dienās?

    Ielādē...
    1. 29.07.2014 13:14

      Tāds pats kāds ir tagad, kopumā no 5 līdz 7 līmenim.

      Ielādē...
    2. 29.07.2014 16:50

      It kā ozona slānis karstā laikā ir plānāks, bet ir jau gandrīz augusts, tāpēc maksimums UV būs 6,5. Par to ir jāuztraucas mazāk.

      Ielādē...
  5. 29.07.2014 13:16

    Labs raksts ! Gribētos +36 grādus un pa vairāk grādus piedzīvot uz savas ādas.

    Ielādē...
    1. 29.07.2014 13:40

      Es gan negribu, man jau sutīgi pie +28...

      Ielādē...
    2. 29.07.2014 14:02

      Taizemē piedzīvoju +37* C. Uz īsu brīdi tādu prieku var izbaudīt, bet pēcāk tālāk par gultu nespēju tikt, karstums nedaudz bija sadūris.

      Ielādē...
      1. 29.07.2014 17:20

        Uz ilgu laiku es arī negribētu, bet vienu dienu izbaudīt varētu arī visus +40! Tā sakot, lai ir kārtīgs rekords un ir, ko atcerēties (tiesa, tikai pozitīvās atmiņās!)! ;)

        Ielādē...
  6. 30.07.2014 07:52

    Lielākais karstums Latvijā atbilstoši manā rīcībā esošajiem LVĢMC datiem.

    1. +36,4 grādi 1943.gada 4.augustā (Daugavpilī)
    2. +36,0 grādi 1994.gada 13.jūlijā (Jelgavā)
    3. +35,8 grādi 1994.gada 30.jūlijā (?)
    4. +35,6 grādi 1992.gada 11.augustā (?)
    5. +35,3 grādi 2006.gada 9.jūlijā (Skrīveros)
    5. +35,0 grādi 1936.gada 2.augustā (?)


    Atbilstoši pašreizējai GFS prognozei pati augstākā gaisa temperatūra šogad varētu tikt reģistrēta 3. un 4.augustā Kurzemes rietumu piekrastē (ar lielāko varbūtību Ventspils ostā), kā arī Dobelē un Vidzemes piekrastē. Pie sauszemes vēja lielākais karstums tradicionāli ir piekrastē, jo to veicina zemais līmenis (sanāk tāds kā mazs fēna efekts, gaisam grimstot un slīdot uz leju, tas sasilst).

    Ielādē...
  7. 30.07.2014 10:17

    Labs raksts, pamatigs darbs !!! Lai jau top jauns rekords, bet ilgstošs karstums gan labāk nē, pārak gruti tas panesams...

    Ielādē...
  8. 29.07.2014 18:47

    Paldies Rūdolfam par rakstu! Ļoti labs. Redzēsim, kā būs ar tiem rekordiem.

    Ielādē...
    1. 29.07.2014 19:52

      Es pagajušo gadu Jordānijā piedzīvōju Madabas tuksneša smilkšu alās +38*C un zinu, ko tas fiziski nozīmē. Ceru, ka pie mums RietumKrastā nenokritiis gaisa mitrums līdz tiem 24%, tad tiešam liksies, kā turku pirtī negatīvā nozimē.. ūdens trūkums ķermenī un nogurums un mazspēja kaut ko fiziskidarīt.. :( Nevienam to es nenovēlu piedzīvot..

      Liels paldies Ruldolfam par saturīgu rakstu!! Ja svētdien teorētiski Kurzemes piekrastē gaisa miturms sasniegtu piemēram 30% un ārā gaisa relatīvā temperatūra būs +33*C , cik tad cilvēkiem liksies reālā temperatūra..

      Ielādē...
      1. 30.07.2014 18:24

        Par vasaras komforta temperatūru plašāk šeit. Pie 30% mitruma +33 grādos nekas traks nebūs - tie paši +33 arī jutīsies.

        Ielādē...
  9. 30.07.2014 18:22

    Prognozes gan tikai mazliet pamainījušās ar auksto fronti - pašlaik izskatās, ka tā būs lēnāka un, piemēram, Latgalē negaisi būs tikai piektdien.
    GFS tomēr atkal pirmdienai dod +37 grādus, +36 arī svētdien un otrdien, +35 trešdien. Laikam, karstākā tomēr būs pirmdiena.

    Ielādē...
    1. 30.07.2014 22:25

      Es gan ceru uz brīnumiem- aizvakar mākoņu sega "neplānoti" (Rīgas Z daļā) neļāva pilnībā iekarsēties gaisam, bet vakar negaiss uz pus-dienu gaisa temperatūru nodzina uz +20+19. Atkal neplānoti un nenoprognozēti...

      Ielādē...
  10. 30.07.2014 17:56

    Cerams, ka pārspēs absolūto karstuma rekordu, jo tas jau galīgi vecs. Bet vispār šī vasara šķiet līdzīga 2010. gada vasarai kad arī jūlijā un augustā bieži bija ap 30 grādiem.

    Bet vispār vasara pagaidām ir tāda kādai jābūt kārtīgai vasarai, rudenī un ziemā kad nedēļām turpināsies nebeidzams aukstums un drēgnums šos +30 un vairāk grādus atcerēsimies ar baudu.

    Ielādē...
    1. 30.07.2014 18:45

      Es arī par rekorda labošanu! Tad visu varēs labāk atcerēties, būs ko vēstures annālēs ierakstīt! Jāizbauda, kamēr ir! :)

      Ielādē...
      1. 30.07.2014 19:35

        Beidz te kaifot par zvilni , tad iesaku atbrauk uz RietumKrastu pirmdien, kad būs 24% mitruma koeficients , tad sapratiisi, kā jūtās Turku pirtī Liepajnieki bez lietus ilgā laikā posma, iesaku neaizrauties ar pārlieku uzbāzību un sajūsmu par karstuma vilni, citiem lauksaimniekiem ir problēmas ar dārzeņu apliešanu un ja viss izkaltiss , tad tas atsauksies rudenī uz cenu kāpumu rudenii. utt.

        Ielādē...
        1. 30.07.2014 19:41

          Es ļoti labi saprotu- līdz vakardienas lietusgāzei arī Rīgā bija 23 sausas dienas man.

          Ielādē...
        2. 31.07.2014 02:11

          Es kaifošu par to, ko es gribēšu! Un man (un ne tikai man!) nav iemesla būt neapmierinātam, jo arī lietus manā pusē (un daudz kur citur!) pietiek, ir lijis diezgan regulāri. Es runāju par sevi, nevis par Rietumkrastu!!!
          Un, ja cilvēka prieku par labu laiku kāds interpretē kā uzbāzību, tad tā jau ir paša interpretētāja problēma. Man arī daudz kas nepatika aukstajās jūnija dienās, kad vienam otram (-i) mazie padsmiti likās vasarai "piemērots" laiks, bet es to paturēju pie sevis. Labāk neuzbāzies pats!

          Ielādē...
    2. 30.07.2014 20:47

      Oponēšu. Nekad šādu vasaras karstumu ar baudu neesmu atcerējies. Pat tad, kad aiz loga -30. :)

      Ielādē...
      1. 30.07.2014 22:22

        Es arī - ne...

        Ielādē...
        1. 31.07.2014 02:15

          Es - gan! :) Atceros, 2002. gadā manas māsas kāzu dienā man pie loga vecais termometrs rādīja +36 (nezinu, cik precīzi, tolaik man vēl digitālo arī nebija, bet nu tāpat bija jūtami pāri +30, vismaz tā, kā šajās dienās, aizdomas, ka pat karstāks), bet viss tāpat bija lieliski un jauki! :)

          Ielādē...
  11. 31.07.2014 10:24

    LVĢMC raksts par gaidāmo karstumu un vispār par pēdējo gadu vasarām.

    Ielādē...
  12. 31.07.2014 11:04

    Tīri filozofiski- ne visai pareizi šo būtu nosaukt par "gadsimta karstumu", mēs 21. gs-tā esam knapi tikuši līdz otrās desmitgades vidum. Līdz gadsimta izskaņai- ui, cik tālu, un to piedzīvos daži no tagadējiem zīdaiņiem. Un sazin kas- vēl ar tiem karstumiem gadīsies nākamajos gados, tostarp arī iesilšanas jomā. "Globālā sasilšana"- tā ir fakts, lai gan atkal nepareizi to būtu saistīt ar "homo sapiens" darbību. Mana doma- turpinam attiet pēc pēdējā ledus laikmeta, un pirms dažiem citiem ledus periodiem (kas ir nekas cits, kā gigantiski gadalaiki) te tagadējā Latvijas teritorijā esot bijis pat subtropu klimats. Spriežot pēc siltzemju gliemežu parakmeņojošamies atliekam, ko pie mums dažreiz atrod.

    Ielādē...
  13. 29.07.2014 15:23

    Bilde vispār tāda diezgan skarba. Ja iet pāri +33, nu tad gan ir ziepes. Bet pēc paša pieredzes +30 šeit ir tas pats, kas Taškentā +45. Ir piedzīvots. Nuja, ir pakarsts, bet nekas pārlieku briesmīgs. Protams, dzeršanas režīmu jēievēro un ar fizisko slodzi jābūt prātīgam. Bet vēl prātīgāk ir vairīties no rakstā par pareizu rīcību minētajiem kondicionieriem. Es šamos kopš kāda laika ienīstu. Kolēģis - sportisks, trenēts čalis, profesionāls kāpējs - dabūja angīnu Ošas viesnīcā no tāda mūdža, un tas faktiski bija galvenais iemesls, kādēļ mēs toreiz neuzkāpām kādā ļoti skaistā 7000 metru virsotnē. Zaudējām 2 dienas laba laika un palikām pus dienas kāpiena attālumā no virsotnes, kad laiks sabojājās, bet rezerves dienu vairs nebija. Citādā ziņā abi bijām ekselentā formā; domāju, ka tobrīd bija pa spēkam arī kas grūtāks.
    Zinātāji rekomendē, ka kondicioniera un āra gaisa temperatūru starpībai neva… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 29.07.2014 17:24

      Nu pēc +40 ieiet numurā ar +20 varētu būt kā iekāpt ledusskapī, tur ne tikai angīnu var dabūt... Tas ir par traku, jābūt samērīgai starpībai! Vismaz +25...+28, bet vislabāk - lai katrs regulē savu istabu pats!

      Ielādē...
    2. 31.07.2014 15:02

      Taizemē ar kondicionieriem tas pats variants. Arī tur saķēru angīnu un nejutos laimīgs, jo ārā bija vidēji +34* C, bet telpās kondicionieri parasti bija uz +20*...+22* C, vai dažos gadījumos pat +18* C. Vienīgais, naktīs bija ļoti grūti bez šīs iekārtas iztikt. Ja bija jāizlīdzās tikai ar 'propelleru' tad bieži vien pēc nakts gulta bija peļķe no sviedriem.

      Ielādē...
  14. 01.08.2014 09:29

    Ja ņem vērā datus arī no mazajām LVĢMC meteostacijām, kas ir vēl apšaubāmāki par Ventspils ostas datiem, tad jūlija nogalē augstākā gaisa temperatūra bija +33,6 grādi Lielpečos (Ogres pusē), kā arī +32,9 grādi Kuldīgā un Piedrujā.

    09:41: Atbilstoši prognozēm 3.-4.augustā Kurzemē būs karstākas gaisa masas nekā 2010.gada 13.jūlijā, kad Ventspils ostā tika reģistrēti +34,8 grādi (vienlaicīgi Ventspils lidostā tad bija "tikai" +32, Liepājas meteostacijā +31 grāds). Līdz ar to saglabājas iespēja, ka situācijā, ja netraucēs mākoņi un neiegriezīsies jūras brīze, Ventspils ostā gaiss sakarsīs līdz +36 grādiem.

    Ielādē...
  15. 01.08.2014 12:34

    Prognoze/1.8.14., 12:31. Karstuma vilnis sāksies ar silto fronti 2.8.14., kad Latvijas lielākā daļā atkal būs mākoņains, grādi gan vēl zem +30. Bet svētdien (3.8.14.) un pirmdien (4.8.14.) maksimalais karstums, kas caur DA vējiem Latvijas R daļā sasniegs +34 un vēl varbūt drusku vairāk. Šajās dienās samerā sauss, vien R krastā dažs pērkona negaiss. Pēc tam siltums pakāpeniski atkāpsies, R daļā jau zem +30, DA-D rajonos +31 saglabāsies līdz 7. augustam, citos rajonos vēsāks. Bet normā laiks kļūs 11.8. Visu laiku būsim "uz" frontes, kas pārsvarā R-Latvijā dos regulārus pērkona negaisus.

    Ielādē...
  16. 02.08.2014 14:32

    Vispār tas Latvijas karstuma rekords, +36,4 grādi 1943.gada 4.augustā Daugavpilī, man aizvien vairāk izskatās pēc kļūdas. Ja skatās rekonstruētos datus par 850hPa temperatūru, tad šāds karstums Daugavpilī pie pareizas temperatūras mērīšanas šķiet nereāls. Bet tā kā toreiz mērījumi notika pilsētā, kur saulē un bezvējā gaiss var sakarst krietni vairāk nekā dabiskā vidē, tad konkrētais termometrs arī varēja reģistrēt tik daudz. Bet varbūt tā vispār bija kļūda pierakstos, kā ne kā notika karš.

    Ja NOAA dati ir pareizi, tad 3.-4.augustā Kurzemē gaisa masas būs karstākas nekā 1943.gadā virs Daugavpils, bet dažos pēdējos gados ir bijušas dienas ar vēl karstākām gaisa masām, vadoties pēc 850hPa temperatūras.

    Ielādē...
    1. 02.08.2014 15:10

      Tas ir pilnīgi iespējams, ka pilsētas vidē gaiss var sakarst +36 vai vairāk kamēr ārpus pilsētas vien ir tikai nedaudz virs +30.
      Man Rīgā Pļavniekos ir darbnīca, kur apkārt lielā platībā daudz visādu rūpniecisko teritoriju, metāla angāri, lieli asfaltēti laukumi un tamlīdzīgi objekti kas saulē labi uzkarst. Tur lēna vēja vai bezvēja apstākļos noliekot termometru ārā ēnā dažreiz esmu nomērijis +35 grādus, kamēr Teikas meteostacijā rāda +30 vai +31.

      Ielādē...
      1. 02.08.2014 17:18

        Es arī Līvānos sen esmu ievērojis vienu lietu - ja ir bezvējš, lēns vējš vai neliels R vējš, pēcpusdienās man ēnā (A pusē) bieži rāda par 3-5 grādiem vairāk nekā tuvējās LVC stacijās. Turpretī, ja ir vējains laiks, īpaši A puses vēju (ZA-A-DA) gadījumā, šī starpība ir neliela vai tās nav vispār, un tā gandrīz nekad nav lielāka par 1-2 grādiem; ir gadījumi, kad tā mēdz būt pat negatīva (resp., LVC rāda vairāk), īpaši vakaros.
        Tādā gadījumā, ja absolūtais rekords fiksēts pilsētā, skaidrs, ka īstenībā tas jau sen ir kritis, jo pats atceros lielus karstumus, piemēram, +36...+37*C (ar parasto spirta termometru) 20.07.2002. Līvānos pēcpusdienā. Un droši vien ne tad un tur vien (tolaik gan es ar meteovērošanu nenodarbojos...). Gan jau citur arī bijušo gadu karstuma viļņos pilsētās noteikti ir bijis virs +36,4*C (ja mērām pilsētās, tad pilsētās, ja ārpus tām, tad - ārpus).

        Ielādē...
  17. 03.08.2014 18:52

    Istabā ūdens uz galda glāzē vārās...

    Ielādē...
    1. 03.08.2014 18:54

      Kur bilde:)?

      Ielādē...