Aktuālā situācija (nedēļa līdz 18.1.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 18.1.15.)

Nedēļa aizgājusi. Šīs dienas bija visai dinamiskas. Pirmdien pēc neliela augsta spiediena atzara ar salu- jau dienas otrajā pusē bija putenis, kam sekoja siltāks laiks. Daudzviet naktī iestājās atkusnis. Otrdien atkusnis atsākās visā Latvijā. Trešdien- ātrs, bet neliels ciklons nesa lietusgāzes, kas pievakarē pārgāja masīvos sniega birumos ar dažu pērkonu piedevām. Ceturtdien un piektdien- HERMANN ciklons nes lietusbrāzmas, A pusē arī sniegu ar puteni. Bet sestdien un svētdien laiks nomierinās, kad no Z puses sāk pastiprināties DORIS anticiklons. Aukstumu gan tas vēl pagaidām neatnesa. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 18.1.15.

Laiks nomierinās- no Z puses pastiprinās neliels anticiklons DORIS. Nokrišņi mitējās, lai gan mākoņainība saglabājas. 

Sestdiena, 17.1.15.

Fronte aiziet no Latvijas ZA virzienā. Laiks nomierinās- vietām daļēji skaidrojas. Pie "+" grādiem visā Latvijā turpinās atkusnis. 

Piektdiena, 16.1.15.

HERMANN ciklona D malā - tomēr daudzviet skaidrojās, uzlija naktī un rītā A-DA rajonos. Atkusnis turpinās visā Latvijā. 

Ceturtdiena, 15.1.15.

HERMANN ciklona siltā fronte nāk no R puses. Dienas otrajā pusē Kurzemē un pašā vakarā arī Rīgā uzlīst. Uz A no Rīgas ir sniega brāzmas, vietām putenis. Jo- atkal pastiprinās arī D vējš...

Trešdiena, 14.1.15.

Nestabilā gaisa masā Latvijas tuvumā izveidojās iesākumā neliels ciklons, kas pieauga spēkā. Dienas otrajā pusē Kurzemē, vakarā arī Rīgā nesa lietusgāzes, kas pārgāja masīvos sniega nokrišņos. Ko pavadīja arī dažs pērkons. Pusnaktī nokrišņi turpinājās Vidzemē. 

Otrdiena, 13.1.15.

Aiz siltās frontes- visā Latvijā ir atkusnis. Pa reizei vietām uzlīst. Tas viss- GUNTER ciklona D nomalē. 

Pirmdiena, 12.1.15.

Naktī un no rīta- neliels sals visā Latvija "zem" neliela augsta spiediena atzara. Vakarā no Kurzemes puses- jauna siltā fronte ar nokrišņiem. Sākot no Kurzemes puses. Vakarā R pusē un centrā - jau atkal sākas atkusnis. 

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 12.01.2015 14:03

    11.1.2015. Rīga. Ciklons FELIX. Naktī lietus, kas rītā jau pāriet slapjā sniegā. Sniegs no mākoņiem ir vairākas reizes, arī neizteikti cb mākoņi dienā vairakas reizes pašķiras un uzspīd saule. Tomēr pievakarē atkal vairak samācas, no jauna ir nokrišņi- mērens sniegs. Pēc saulrieta pāri virzās kāda otrreizējā aukstā fronte, kas jau nes smalkus sniega nokrišņus ar puteni. Tie ilga līdz pat pusnaktij. Visas dienas garumā ir brāzmains DR vējš, tas kļūst spēcigāks- ar brāzmām līdz 17-18m/s plkst. 19:00-20:00, pēc tam nedaudz pierimst un pagriežas no RZR puses. Pievakarē uzsalst, un jauns putenis ir vērojams. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+2; 9:00+2; 15:00+1; 21:00-2.

    Ielādē...
  2. 12.01.2015 14:21

    Feliks ir projām un labi ka tā. Nekas pārmērīgi traks, bet nu vairākās vietās ir lauzti koki un viens pagasta nostūris vēl joprojām bez elektrības, datoram " nokauts" Upsis un vājprāta ceļi. Traktori tīra, cik var. Kaudzēs sastumtais sniegs sasalis tik ciets, kā akmens, tur, kur vakar pirms piesalšanas nav tīrīts, neko arī vairs nevar iztīrīt, neriskējot salauzt lāpstu. Jāpagaida, kad atkusīs.
    Pašlaik pāris grādi mīnusā, virs galvas mākoņi, vien dienvidu pamalē šaura, gaiša strīpiņa, tur, šķiet, spīd saule.

    Ielādē...
  3. 12.01.2015 16:35

    Naktī turpināja piesalt, rīta pusē min.t. -3,5*C. Vējš ilgi stipri pūta, bet tuvāk rītam pierima. Dienā pārsvarā mākoņains, taču bija arī saulaināki periodi - ap 10.00, arī dienas vidū un agrā pēcpusdienā. Varētu teikt, ka šodien bezmaz vai MMD. :))
    Kopumā diena tīri laba, uz aizvadīto fona - pat ļoti. Slapjā šļura sasalusi, grumbuļains gan, bet pārāk slidens (vismaz centrā, kur biju) nav, jo arī sētnieki labi pastrādājuši. Sniegs gan katastrofāli sasēdies, vietām jau zeme redzama.
    Temperatūra šodien ap -1...-2*C, vējš neliels, bez nokrišņiem. Pēcpusdienā vairāk mākoņu no R puses nāk, grādi vēl turas mīnusos, šobrīd -1,5*C. Atelpas diena... tuvojas beigām, vakarā un naktī jau visur totālos plusos, iestāsies kusnis... :(

    Ielādē...
  4. 12.01.2015 18:59

    Nesen sācis snigt. Pamazām jūtamāks kļūst arī vējš, pagaidām gan vēl mērens, īstu puteni negriež. T. -1,7*C.

    Ielādē...
  5. 12.01.2015 19:07

    Jau kopš krēslas snieg, kārtīga kārtiņa sabirusi. Dienā bija -1, tagad -2, cik labi, ka vēl nav atkusnis un pat aukstāks palicis. Nē, es neloloju liekas cerības, bet priecājos par katru sala minūti :) .

    Ielādē...
  6. 12.01.2015 19:38

    Šovakar izbaudīju vēl pēdējo ziemīgo pastaigu pirms rudenīgās jeb britu pelēkzaļās ziemas atgriešanās ar totālu nokusni. Šorīt pat saulīte uzspīdēja, vien vēlāk dienā apmācās un jau 3 stundas ārā snieg ar sīkām pārslām, bet visai stipri un vējš griež pārslas putenī. Sniega segas biezums variē no 7 līdz 13 cm, atkarībā no tā, cik daudz izkusa un cik vēl pieputināja pa nakti (sniga arī naktī). Slidens gan - visa brīvdienu lietussniega šļura sasalusi, vietām ir viltīgas, neaizsalušas peļķes, kurām pa virsu sniegs, uz ietvēm vietām bīstami melnā ledus posmi, bet vismaz ainava ziemīgi balta. Temperatūra dienas gaitā -1...-3, pašlaik -1,1 un turpina snigt - aptuveni pusotrs centimetrs sniega jau klāt. Par tālākajiem laikapstākļiem negribas pat domāt - sākumā atkal būs baigā šļura un slapjums, bet pēc tam, šķiet, staigāsim pa pliku zemi. Pat ja uznāks sals... Kaut kā negribas to iedomāti… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  7. 12.01.2015 19:56

    No rīta -4, uz ceļa palikusī sniega putra sasalusi, braukšana varen jautra. Priekšpusdiena saulaina, bez nokrišņiem. Pēc pusdienām apmācās un vakarpusē sāka mazliet snigt un turpina arī pašlaik. Tagad temperatūra -2,5 grādi, nemaz negribas ticēt, ka pēc pāris stundām būs jau plusos.

    Ielādē...
  8. 12.01.2015 20:24

    Turpina snigt sīkām līdz nelielām pārslām. Ne pārāk stipri, bet pāris cm varētu būt nākuši klāt, viss jūtami baltāks - svaigais sniegs daudz tīrāks. Brīžiem vējš nelielu putenīti taisa. Grādi vēl turas pie -1,5*C. Arī man negribas ticēt, ka drīz sāksies kārtējais šļuras laiks...

    Ielādē...
  9. 12.01.2015 21:29

    šobrīd vēl -5, snieg,
    Rītā -9, pamazām pakāpās. Naktī bija snidzis un putināts. Sniega biezums 10 līdz 25 cm. Diena apmākusies, pāris brīžus pat gaišojās, bet neskaidrojās. Pa dienu piesala vakardienas slapjumi, kas naktī vēl nebija sasaluši.

    Ielādē...
  10. 12.01.2015 21:41

    Sniegs mitējies, taču strauji kļūst siltāks, jau apaļa nulle.

    Ielādē...
  11. 12.01.2015 22:33

    Sniegs jau sen beidzās, tagad jau apmācies un palicis siltāks, kādi +2 grādi jau varētu būt. Ehh tomēr žēl, ka atkāpsies ziema, kaut gan GFS prognozes liecina, ka sniega sega līdz galam nekur nepzūdīs, galvenokārt A rajonos un C rajonos, ieskaitot Rīgu, bet Kurzemē diemžēl būs plika zeme. Pēc snigšanas sniega sega sasniedza jau aptuveni 12cm, ja no rīta bija 10cm, vakar pirms nakts īslaicīgām puteņu brāzmām bija 7cm.

    Ielādē...
  12. 12.01.2015 23:12

    Viss strauji mainās, un ne uz to labāko pusi - kā paredzēts - jau +2*C un sīks lietus, iela žļarkst... :(

    00:03: Vairs nekas interesants nav gaidāms - +2,5*C un līst. Nav ko vairs vērot. Arlabunakti...

    Ielādē...
  13. 13.01.2015 01:46

    12. janv. no rīta mākoņains 4 balles. Skaists rīts ar nelielu salu līdz -2 grādiem. Iepriekšējā vakarā uzkritušais sniegs ļoti maz. Vietām redzams kā nejauši izbiris pūdercukurs. Lēns vējš. Spiediens 748mm. Dienā mākoņu vēl mazāk, bet tiem piejaucās spalv-slāņmākoņi. T. 0 grādi. Pievakarē no jauna samācās. Ap 16 visa debess vienmuļi pelēka un jau krīt pe nelielai sniegpārslai. Vēlāk brīžiem sniga mēreni. Sasniga kādi 1-2cm. Tad sniegs pārgāja lietū un līst vēl tagad. T. +3 grādi, spiediens 747mm, krīt atkal.

    Islandes Bardarbunga vulkāna Holuhraun lavas izvirdums turpinās. Lavas lauks aug vairāk platumā nekā garumā. Tā platība aptver vairāk nekā 84 kv. km. Daļa lavas tek pa veco straumju virsu, bet lielākā daļa pa slēgtiem kanāliem zem lavas lauka virsmas un izplūst lavas lauka malās līdz 15 km attālumam no krātera. Zem Bardarbunga centrālā krātera notiek zemestrīces un krātera dibens iegrimst par 25cm dienā.

    Ielādē...
    1. 13.01.2015 07:52

      Es sekoju līdzi zemestrīcēm, kas tur notiek - pēdējo mēnesi ir krietni retāk un virs piecām ballēm arī praktiski nav bijušas. Protams, neviens laikam neapgalvos, vai tas ir klusums pirms vētras vai lēna norimšana.

      Ielādē...
  14. 13.01.2015 07:54

    Šorīt dīvains - pilnīgi skaidras debesis, pusmēness ar košām ēnām un tik silts. Kaut kā pierasts, ka, ja ziemā ir skaidrs, tas nozīmē kārtīgu salu. Pusseptiņos bija +3, tagad gan drusku pat zem +2, tomēr naktī lija un mans milzu sniegs krietni vien noplacis. Gar māju visu nakti brauc baļķvedēji, nemēģinu iztēloties, kāds izskatās mans mazais ceļš...

    Ielādē...
  15. 13.01.2015 08:24

    Silts rīts,slapjšs un vējains.

    Ielādē...
  16. 13.01.2015 08:41

    Ja vakar vakarā vēl bija ziema, putenis, nelieli mīnusi un viss balts, tad šorīt pamodos jau šļurainā pelēkumā. +3 grādi, bez nokrišņiem un dažkārt uznāk kāda spēcīga vēja brāzma. Ceru, ka piepildīsies GFS modeļa prognozes un vismaz Latvijas austrumdaļā šī neziema ilgs tikai līdz piektdienai.

    Ielādē...
  17. 13.01.2015 09:00

    Nožēlojami pretīgs laiks arā, udeņaini dubļaina šļura un fatāls atkusnis... Kārtejais pelēki slapjais kaitēklis nokauj ziemu un garastavokli :( Prognozes uz priekšu atkal nepriece...

    Ielādē...
  18. 13.01.2015 08:45

    pamodos no plīkšķēšanas aiz loga. +1, viss šķīst, tek, pil. Caur mākoņiem pavīd pa gaišumam. Vējš.
    Žīguru ceļš nebija slidens, tik neģēlīgi slapjš un šļurains. Pilsētā un ciematā arī neteiktu ka pagaidām būtu ļoti slidens, vismaz tur, kur nācās braukt. Protams, jābrauc prātīgi....

    Ielādē...
  19. 13.01.2015 11:17

    12.1.2015. Rīga. Siltā fronte. Līdz pusdienām- pat daļēji skaidrs. Saules stari mijās ar paplāniem sc mākoņiem. Ap 15:00 no jauna nomācās, pusstundu velāk jauni sniega nokrišņi, kas deva kadu centimetru uz zemes klāt. No rīta uzsalis, no 21:00 sākās atkusnis. Sniegs sniga līdz tiem pašiem 21:00. Reizē ar D vēju līdz 4m/s... arī neliels putenis no jumtiem. No 21:00 vējs pagriezās no DR puses, tā atrums pieauga nedaudz līdz 6m/s. 22:00-24:00 nelielas lietusbrāzmas, kas sāka kausēt iepriekš sasnigušo sniegu. Tas gan vēl dienas beigās bija 6cm biezumā. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00-5; 9:00-3; 15:00-1; 21:00+2.

    Ielādē...
  20. 13.01.2015 09:39

    Nezinu ko tie sinoptiķi atkal samurgoja.... Visu nedēļu principā nevaldīs atkusnis, jo sākot no šīs ceturtdienas kļūs vēsāks un vakara stundās sniegs atkal atgrizīsies. Sākot no nākamās nedēļas iestāsies stabila ziema un beidzot izveidosies stabila sniega sega.

    Ielādē...
    1. 13.01.2015 11:36

      Es gan jaunakā izlaidumā Rīgai vairs neredzu nekadu stabilu ziemu un ziemu vispār tuvākas 2 nedelas.. Vakardien bija savādak un bija daži sala/sniega periodi...

      13:35: Jā, bet tomēr pedejais izlaidums kas iznāca ap pusdienlaiku atkal uzrāda nesliktu stabilu salu pēc 19. janvāra :) Ar katru izlaidumu pedeja laika ta prognoze dikti svarstiga un pat diametrali preteja...

      Ielādē...
  21. 13.01.2015 12:07

    No rīta lija kā pa Jāņiem.Taču patlaban laiks iepriecina kaut vai ar to, ka ir saule.Uz zemes varena sērsna, vai pat nezinu, kā to lai nosauc...Ledus, arvienvārdsakot.Uz ielas labāk neiet, slīd kā traks.+4*C ar stipru R puses vēju.
    Norvēģi ar nākošo pirmdienu sola stabilus mīnusiņus!!!Būs vēl ziema. Gubumākoni, jānoturās līdz pirmdienai:)!

    Ielādē...
  22. 13.01.2015 17:44

    Līdz šodienai nemaz nezināju- ka Meteolapai ir feisbuka lapa.

    Ielādē...
  23. 13.01.2015 18:45

    Šodien brīžiem bija vieglāk braukt, ne kā iet pa taciņām, kur virs ledus pamatīga ūdens kārta.

    Ielādē...
  24. 13.01.2015 19:14

    No rīta +3, brāzmains vējš. Diena līdz šim bez nokrišņiem, diezgan bieži spīdēja saule. Slidens ne pa jokam. Pašlaik +2,5 grādi, neliels vējš.

    21:44: Nupat jau līst arī pie manis.

    Ielādē...
  25. 13.01.2015 21:51

    dienā skaidrojās, kamēr noskaidrojās. Viss kusa un šķīda. T ap +1. Šobrīd viegli piemācies, t 0*, vienbrīd bija mazliet zem 0*, nokrišņu nav. Pagalmi slideni, ielas - kā kurā, laikam jau pietiek visa - ij ledus, ij ūdens. Vietām caurkusis ledus, braukšana kā pa bedru bedrēm. Žīguru ceļš vispār jau slidens, bet tā prātīgi braucot īpaši nejuta :)

    Ielādē...