Aktuālā situācija (nedēļa līdz 18.1.15.)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 18.1.15.)

Nedēļa aizgājusi. Šīs dienas bija visai dinamiskas. Pirmdien pēc neliela augsta spiediena atzara ar salu- jau dienas otrajā pusē bija putenis, kam sekoja siltāks laiks. Daudzviet naktī iestājās atkusnis. Otrdien atkusnis atsākās visā Latvijā. Trešdien- ātrs, bet neliels ciklons nesa lietusgāzes, kas pievakarē pārgāja masīvos sniega birumos ar dažu pērkonu piedevām. Ceturtdien un piektdien- HERMANN ciklons nes lietusbrāzmas, A pusē arī sniegu ar puteni. Bet sestdien un svētdien laiks nomierinās, kad no Z puses sāk pastiprināties DORIS anticiklons. Aukstumu gan tas vēl pagaidām neatnesa. 

Attēlu (c): Sat24.com, Finnish Meteorological Institute.

Turpinājums nākamajā nedēļā.

-------------------------
Paskaidrojumi:
Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Sat24.com attēlos - virs pavadoņa iefiksētās mākoņu segas - ir ar manu roku pārzīmēts mākoņu kustības virziens, kas reizē norāda arī gaisa masu kustību. Sarkanās bultas - silts gaiss, gaiši zilās - vēss; tumši zilās - izteikts sals. Ciklonu centri apzīmēti ar riņķa veida bultām. Pie cikloniem un anticikloniem - ir Vācijas meteoinstitūta iedotie vārdi, kurus lieto visā Eiropā un aiz tās robežām.
-------------------------

IEPRIEKŠĒJĀS DIENĀS

Svētdiena, 18.1.15.

Laiks nomierinās- no Z puses pastiprinās neliels anticiklons DORIS. Nokrišņi mitējās, lai gan mākoņainība saglabājas. 

Sestdiena, 17.1.15.

Fronte aiziet no Latvijas ZA virzienā. Laiks nomierinās- vietām daļēji skaidrojas. Pie "+" grādiem visā Latvijā turpinās atkusnis. 

Piektdiena, 16.1.15.

HERMANN ciklona D malā - tomēr daudzviet skaidrojās, uzlija naktī un rītā A-DA rajonos. Atkusnis turpinās visā Latvijā. 

Ceturtdiena, 15.1.15.

HERMANN ciklona siltā fronte nāk no R puses. Dienas otrajā pusē Kurzemē un pašā vakarā arī Rīgā uzlīst. Uz A no Rīgas ir sniega brāzmas, vietām putenis. Jo- atkal pastiprinās arī D vējš...

Trešdiena, 14.1.15.

Nestabilā gaisa masā Latvijas tuvumā izveidojās iesākumā neliels ciklons, kas pieauga spēkā. Dienas otrajā pusē Kurzemē, vakarā arī Rīgā nesa lietusgāzes, kas pārgāja masīvos sniega nokrišņos. Ko pavadīja arī dažs pērkons. Pusnaktī nokrišņi turpinājās Vidzemē. 

Otrdiena, 13.1.15.

Aiz siltās frontes- visā Latvijā ir atkusnis. Pa reizei vietām uzlīst. Tas viss- GUNTER ciklona D nomalē. 

Pirmdiena, 12.1.15.

Naktī un no rīta- neliels sals visā Latvija "zem" neliela augsta spiediena atzara. Vakarā no Kurzemes puses- jauna siltā fronte ar nokrišņiem. Sākot no Kurzemes puses. Vakarā R pusē un centrā - jau atkal sākas atkusnis. 

-------------------------

Turpinājums no iepriekšējās nedēļas

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 14.01.2015 01:03

    13. janvāra naktī ņēmās spēkā lietus, kļuva arvien siltāks, pēc 5.00 pakāpās virs +4 (max +4,2*C), plus vēl pēc 2.00 strauji pastiprinājās vējš, ap 4.00-5.00 gaudoja kā traks. Tiesa, līdz rītam jau bija kļuvis rāmāks. Lietus uz rīta pusi beidzās, debess daļēji paskaidrojās, pat Mēness izlīda no mākoņiem. :)
    Dienā ap 10.00 noskaidrojās, un turpmāk gandrīz visu gaišo dienas laiku skaidras debesis, tikai pirms 16.00 no R puses sāka nākt mākoņi. Skaists laiks, tīri pavasarīgas noskaņas, jo vējš jau bija norimis, arī ļoti silts, dienas vidū pāri +4 (max +4,4*C). Bet skaistums tikai debesīs un gaisā, taču uz zemes ārprāts - ledus, ūdens... Galvenās ielas ietves puslīdz normālas (bet arī kā kur), savukārt nostāk vietām brrr... Daudzkur mežonīgi okeāni, sniegs plok teju acīmredzami. Tagad jau gribas, lai viss šis esošais ātrāk nokūst, jo jēgas no tā vairs nekādas, tikai problēmas, jāgaida… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  2. 13.01.2015 10:22

    Labrīt ;) Liepājā ir ienācis pavasaris neliels +4.5*C, Saulīte, spid smuki.. vakarnakt bija neliels vējelis brāzmas bija ap 20m/s..

    Nesaprotu, kādēļ Jānis Trallis, kuru meteolapieši atpazīst ar segvārdu "Maikls".. iepostoja savu rakstu portālā "Ir" par saviem uzskatiem attiecībā uz reliģisko un ticības brīvibu.. !? Vai tas tiešam attiecās uz meteorloģiskajiem processiem?! Man nav tas saprotams?!!

    Ielādē...
    1. 13.01.2015 11:11

      Es teiktu - ir sakars.... jo meteoapstākļi ietekmē arī cilvēku psihi. Pavisam neizpētīts jautājums.

      Ielādē...
      1. 13.01.2015 11:41

        Lūdzu Raiti sniedz man faktus, kāda saistība ir meteolaikapstākļiem ar manu personīgo attieksmi un ticību teoloģijai ? Ko nozīmē pavisam neizpētīts jautājums? :( Pilnībā nesaprotu Tevi .. ko esi domājis. Tāpēc jau tādi cilvēki, kā "Dūmaka" un citi brīvi domājoši cilvēki tika izraidīti no meteolapas auditorijas!! Es pilnībā piekrītu, ka šis cilvēks aizvainoja rakstiski ar vārdiem citus "meteolapiešus", bet lika skatīties ārpus ierastajiem rāmjiem citādāk uz procesiem, kas norisinās Mūsu sabiedrībā kopumā.. Es taču neeju pa ielu un neuzmācos virsū garamkājējam ar savu meteorloģisko prognozi vai savu reliģisko piederību. Jo katram ir dota brīvība izvēlēties, kam ticēt un kam nē?

        Ielādē...
        1. 13.01.2015 13:53

          Man liekas- nesenie šausmu notikumi Parīzē- bija tad, kad ELON (pirms FELIX) ciklons ar sniega vētru pārbrāzās pāri Vidus-Eiropai. Tajās dienās arī kārtējā magnētiskā vētra bija. Esmu arī domajis- ka laika apstākļi ietekmē balsojumu "Eirovīzijās". Piemēram, ja Eiropā daudzviet līst, tad labus panākumus gūst ugunīgās dziesmas, ja otrādi- Eiropā sauss un karsts, tad uz augšu topā raujas "vēsās" un nostaļģiskās dziesmas. Protams, šo visu empīriski pieņemu. Zinātniski tas viss pētīts nav...

          13:55: Šā rīta asiņainie notikumi uz Latvijas ceļiem- nav skaidrojami tikai ar ledu uz ceļu, ciklonā zemais spiediens dod kaut kādu uzbudinajumu arī psihē- kamdēļ braucēji ir nervozāki, ātrāk nesas. Kas noved pie šādiem "rezultātiem". Arī tas man liekas.

          Ielādē...
        2. 14.01.2015 01:34

          Es arī mīlu brīvību un vienmēr balsoju par to. Savukārt brīvība nenozīmē pilnīgu visatļautību. Eksistē arī ētika un morāle, par kurām daudzi mūsdienieši, īpaši jaunākās paaudzes cilvēki, aizmirst vai grib aizmirst. Ir jābūt savstarpējai cieņai starp sabiedrības locekļiem, pretējā gadījumā tāda "sabiedrība" izjuks pa visām vīlēm. Radikālisms pie laba gala nenoved - tas ir ceļš uz iznīcību.
          Protams, tas nenozīmē, ka viss jāiekļauj stingros rāmjos, kā tas bija, piemēram, iepriekšējos gadsimtos. Ir jāprot atrast zelta vidusceļš - tikai tad mēs varēsim dzīvot un attīstīties. Tas ir tāpat kā ar planētām un zvaigznēm - ja planēta būs par tuvu savai zvaigznei, dzīvība (vismaz mūsu tipa dzīvība) uz tās nebūs iespējama pārlieka karstuma dēļ, ja pārāk tālu - viss būs sasalis un arī čiks. Lai dzīvība varētu eksistēt, planētai jāatrodas t.s. "zeltmatītes joslā" - optimālā a… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

          Ielādē...
    2. 13.01.2015 18:25

      Kāpēc gan ne? Tas taču nav meteoportāls.

      Ielādē...
      1. 14.01.2015 01:08

        Piekrītu - saite uz kādu citu portālu nebūt nav kaut kāda uzbāzīga reklāma, kādu netrūkst daudzos citos, tostarp vadošajos ziņu portālos...

        Ielādē...
  3. 14.01.2015 01:56

    13. janv. no rīta viegli zemie mākoņi slinki vilkās no R puses solot saulainu laiku. T. +3 grādi. Sniegs stipri pakusis, bet vēl pietiekoši lai upītēs paceltu ūdens līmeni. Braucu uz Bausku un redzēju, ka mūsu mazajā Īslīcītē ūdens pacēlies. Dzirnavas strādā nepārtraukti. Graudus vairs nemaļ, tagad ražo elektrību. Mūsas upē pie Bauskas arī ūdenslīmenis augstāks kā parasti. Vidus vēl nav aizsalis. Dienā pavisam noskaidrojās. T. pacēlās līdz +4 grādiem, bet R pusē pie apvāršņa jau redzami spalvu mākoņi. Vakarā t. nokrita līdz +2 grādiem un ap 19 sāka līt. Reizē ar lietu t. sāka paaugstināties. Līst ar pārtraukumiem līdz šim brīdim. T. sasniegusi rekordaugstu līmeni - +6,2 grādi. Spiediens no rīta 749mm, dienā 753-, tagad 750mm.

    Ielādē...
  4. 14.01.2015 07:29

    Pa nakti riktīgi nokusis, šorīt gandrīz +3 grādi, mākoņi ir, bet mēness ik pa brīdim uzspīd. Naktī arī lija un pūta spēcīgs vējš.

    Ielādē...
  5. 14.01.2015 08:20

    Laiks atkal iestrēdzis ap +4 grādi,dienas gaismas vairāk.

    Ielādē...
  6. 14.01.2015 09:12

    Pavasaris Nr1 gandrīz jau pārdzīvots tagad jāgaida atkal ziemas iestāšanās, vismaz pēc šībrīža prognozēm šīs nedēlas beigās temperatūra svārstīsies ap nulli un nākošnedēļai Alūksnē jābūt bez slapjās šļuras. Šobrīd neliels R vējš, diezgan ātri skrienoši mākoņi, starp kuriem var redzēt zilas debesis un ap 2 grādi plusā.

    Ielādē...
  7. 14.01.2015 12:29

    Esam atpakāļ rudenī un aiz loga drūms pelēks un bezgala riebīgs laiks, sniegs manā Zolitudes pagalmā tikpat kā nokusis, palika vien atsevišķi pļeķi , citur ārpus apdzivotam vietām sniegs vairāk, vel ir kārta, bet tapas viss strauji turpina kust un diez vai līdz nākamai nedeļai izdzivos.... Pēc marta izskatijas vakardien, kad līdz pusdienlaikam bija skaidras debesis un spoži spīdeja saule. Visā šī nedēļa vel bezgalīgs un mokošs rudens un tad ziema izskatās atgriezisies... ļoti ceru, ka vismaz tās prognozes piepildisies...

    Ielādē...
  8. 14.01.2015 12:56

    +4 grādi,pavisam minimāls vējiņš,brīžiem uzspīd saule.Varētu teikt,ka pasakains laiciņš,ja vien nebūtu tas sasodītais ledus.

    Ielādē...
  9. 14.01.2015 12:56

    Es pašlaik turu īkšķus par to, lai pēc iespējas ātrāk nokūst tas trakais ledus no ceļiem, šodien par mata tiesu neieslīdēju grāvī...

    Ielādē...
  10. 14.01.2015 12:07

    Prognozes gana optimistiskas, ja vien nepaspēs nokust. Šobrīd marta sajūta: spīd saule, kūst sniegs utt. Naktī bija lijis, 6-os rītā +2, vēlāk +1. Ielas nejēgā slidenas. Rītā noskaidrojās līdz spožai saulei, šobrīd mazliet piemācās.

    Ielādē...
    1. 14.01.2015 13:00

      Man tāpat- no rīta likās , ka jau marts.Trūkst tik putnu dziesmu:)Jūtami gaišāks kļuvis gan no rīta, gan pēcpusdienās....Tomēr pavasaris tuvojas:)

      Ielādē...
  11. 14.01.2015 13:07

    +3*C, brīžam saule, brīžiem tik nojauta par tās esamību.Vējš joprojām.Mitrs gaiss. Sabiezē mākoņi, uz vakaru atkal kaut ko savilks. Slidens un slapjš zem kājām. Cūcīgs laiks priekš 14. janvāra. Nūūū, ja tikai caur logu skatīties, un , ja vēl saule uzspīd, tad ir OK:)

    Ielādē...
  12. 14.01.2015 13:42

    13.1.2015., Rīga. Ciklona D mala. Pārsvarā apmācies, priekšpusdienā nedaudz uzspīd saule. DR vējš - rītā līdz 7-8m/s, pēcpusdienā un vakarā mazāks - līdz 1-3m/s. Sniegs kūst, vietām "melna" zeme. Naktī arī dažas mērenas lietusbrāzmas. Gaisa temperatūŗa: plkst. 3:00+2; 9:00+2; 15:00+3; 21:00+4.

    Ielādē...
  13. 13.01.2015 12:34

    Šodien Rīgā, kur notīrīts, viss kārtībā, bet kur tādi slinkāki darboņi, tur visi iet kā pīles pa ledu... visai pabriesmīgi apstākļi, it īpaši netīrītajās ielās.

    Ielādē...
    1. 13.01.2015 13:40

      Netīritas, vai slikti tīritas ielas un tādu bija vairums pēdejas dienās (acimredzot sētnieki paļavas uz sāli un atkušniem) ir tik tiēšam šodien bīstamas un ārkartigi slidenas- sen neatceros ko tik traku- ūdens un ledus, paiet ļoti grūti...

      Ielādē...
    2. 13.01.2015 18:08

      Jā šorīt ar velo uz darbu braucu divreiz ilgāk nekā parasti jo viss totāli slidens, jābrauc pavisam lēnām ja negrib izsmērēties pa ledu, bet cerams šīs nakts lietus pēdējo atlikušo ledu nokausēs un rīt no rīta varēs ar vellapēdu vālēt uz vella paraušanu.

      Ielādē...
      1. 14.01.2015 01:06

        Te jau jābūt teju trakam, lai ar velo šādā laikā brauktu...

        Ielādē...
        1. 14.01.2015 15:49

          He, ko lai dara ja Rīgas Satiksme negrib tramvaja sliedes izlocīt līdz dzīvoklim.

          Ielādē...
  14. 14.01.2015 19:01

    +3 grādi no rīta un vakarā, pa dienu droši vien siltāks, bija brīži kad pat saule uzspīdēja. No rīta pāris vietām uz asfalta apledojums. Lauku ceļi vēl arvien briesmīgi.

    Ielādē...
  15. 14.01.2015 20:21

    Šodien laiks izteikti pavasarīgs - spoža Saule mijās ar mākoņiem, lēns vējiņš, bez nokrišņiem, silts - naktī +5*C, rītā un dienā mazliet vēsāks, no +3,5...+4,5*C. Saulains, skaists laiks, vairāk nomācās pēcpusdienā, pirms saulrieta. Un tieši īsā diena atgrieza realitātē, ka ir nevis marts, bet janvāra vidus...
    Sniegs turpina kust paātrinātos tempos, daudzviet jau pazudis, zeme tāda raiba ar netīri baltām slapja sniega atliekām. Tās vēl turas vietās, kur bija vairāk pieputināts vai kaudzēs saviests. Izkusis arī ledus - vismaz uz asfalta šodien jau bez problēmām varēja pārvietoties (kājām). Tas vismaz priecē. :) Tagad gaidu, kad nokusīs viss, ūdens noskries, piesals un uzsnigs no jauna.
    Tagad skatos, ka sācis pilināt sīks lietus - acīmredzot tuvojas Toma Briča LTV ziņās rādītā nokrišņu fronte. Labāk būtu, ja tā izlītu, nevis sataisītu slapjdraņķi - tāpat kusīs, un lietus ātrāk noskries...
    P. S. Viss mainās strauji - nu jau gāž kā no spaiņa, un +4,1*C.

    Ielādē...
  16. 14.01.2015 20:25

    Ap septiņiem sāka gāzt kā ar spaiņiem, bet jau pusstundu snieg tik lielām pikām kā vistas ola. +1, 1 cm slapja sniega un ļoti slidens! Izbaudot gan lietu, gan sniegu, esmu izmircis.

    Ielādē...
  17. 14.01.2015 20:38

    Pirms mirkļa tiešām bija tuvs pērkona dārds, turpina stipri snigt jau mazākām pārslām.

    Ielādē...
  18. 14.01.2015 20:34

    PĒRKONS dzirdams Rīgas Z daļā!

    Ielādē...
    1. 14.01.2015 20:39

      Tātad nerēgojas!:)

      Ielādē...
  19. 14.01.2015 20:39

    Zibens mani pārsteidza-domāju ,ka gaaismas uzplaiksnījums no kaaimiņiem,bet pērkons uzreiz atgrieza pie saprāta.Un tik skaisti snieg......

    Ielādē...
  20. 14.01.2015 19:42

    Stiprs lietus.+2*C.

    Ielādē...
    1. 14.01.2015 20:20

      Rīgas Z daļā- sniegs krīt milzīgām pārslām, kas sasniedz pat 3cm lielumu!

      Ielādē...
      1. 14.01.2015 20:35

        Mjā, tiklīdz t* nokrīt (patlaban +1*C), tā lietus pārvēršas:)Mums arī smuki snieg ar lielām pārslām....virsū ledus kārtai uz zemes. Dēls centrā it kā redzējis zibeni, man jautā, vai tā varot būt, vai vienkārši norēgojies:))))

        Ielādē...
        1. 14.01.2015 20:40

          Pārdaugavā ar bija.

          Ielādē...
  21. 14.01.2015 21:24

    Jau piecos mazliet smidzināja, bet mazliet pēc sešiem sāka kārtīgi līt. Sniegs gan nav manīts, tāpat kā pērkons.

    21:27: Nupat lietus jau pārgājis sniegā.

    Ielādē...
  22. 14.01.2015 21:37

    Lietus jau kādu brīdi pārstājis, toties sacēlies stiprs vējš. T. +4,2*C, pērkons un sniegs nav manīts.

    Ielādē...
  23. 14.01.2015 22:31

    nupat līst ne pa jokam.

    Ielādē...
  24. 14.01.2015 23:23

    Sākumā sāka gāzt lietus, tad pagājis laiciņš es aizgāju uz virtuvi padzert ūdeni un te skatos pa logu jau snieg, es pirmo reizi savā mūžā ko tādu redzēju, sniegapārslas bija milzīgas, kādi 3cm diametrā tiešām bija un tad debesīs parādījās zibens uzplaiksnījums tad nogranda pērkons :) kopumā tagad viss nomierinājās, uz zemes kādi 2cm ir klāt, atkal viss balts :)

    Ielādē...
  25. 15.01.2015 00:41

    14. janv. no rīta mākoņains 8 balles. Lēns DR vējš. T. +2 grādi, spiediens 750mm. Dienā zemi gubmākoņi. Brīžiem saule. T. līdz +5 grādiem. Pievakarē gubmākoņi ar lietu. Gar Z pusi garām iet lieli gubmākoņi ar gaišām virsotnēm. Diemžēl nevarēja skaidri redzēt. Vēlāk lietusbrāzmas turpinājās un vienu brīdi bija sacēlies stiprs vējš. Žēl, ka jau bija tumšs un nevarēja redzēt interesantos mākoņus. Pašlaik viss norimis. T. +1 grāds, spiediens 754,5mm. Šodien 1,5 stundas stāvēju uz Īslīces tilta un skatījos, kā iet ledus. Šis laiks man ļoti patīk. Tad es palieku ļoti nemierīgs un izklaidīgs. Beidzot pametu visus darbus un skrienu uz upi skatīties.

    Ielādē...