Aktuālā situācija (21. - 27. 12. 2015.)

Aktuālā situācija (21. - 27. 12. 2015.)

27.12. Svētdiena.
Sestdienas vakarā jau daudzviet piesalst (vietām Vidzemē sals ieradās jau pēcpusdienā), un nakts gaitā sals pārņems savā varā visu Latvijas teritoriju un pieņemsies spēkā, rīta pusē temperatūrai pazeminoties jau līdz -2…-7 grādiem, vienīgi vietām piekrastē tā saglabāsies ap nulli. Debesis daudzviet skaidrosies, tomēr vietām, gk. valsts centrālajā daļā, iespējami arī īslaicīgi nokrišņi – sākumā lietus un slapjš sniegs, vēlāk arī sniegs. Vietām uz ceļiem var veidoties neliels apledojums, līdz ar to atsevišķos posmos ceļi būs slideni. Pūtīs lēns līdz mērens, Vidzemes piekrastē vietām brāzmains ZR-Z vējš ar brāzmām līdz 15 m/s.

   

Dienā Latvijas A daļā valdīs pārsvarā saulains laiks, temperatūra saglabāsies 0…-2 grādu robežās, kamēr DR rajonus jau rītā sasniegs jauna biezāku mākoņu zona, kas dienas otrajā pusē Kurzemē un valsts vidienē atnesīs ilgstošu snigšanu. Maksimālā temperatūra valsts centrālajā un R daļā sasniegs 0…+2 grādus. Svētdienas vakarā sniega mākoņi sasniegs arī A rajonus, tomēr tur gaidāms mazāk sniega. Valdīs lēns R puses vējš, kas dienas gaitā iegriezīsies no DA un Kurzemē sasniegs 7 – 12 m/s.

   


26.12. Sestdiena.
Neraugoties uz to, ka piektdien Latvijā atkal noticis siltuma rekordu birums(18 novērojumu stacijās pārspēts 25.decembra maksimālās gaisa temperatūras rekords, bet Mērsragā, gaisam iesilstot līdzplus 9,5 grādiem, labots arīšīs dienas nacionālais rekords), pamazām tuvojamies pārmaiņu laikam un īstai ziemas atnākšanai. Tagad jau visai droši var prognozēt, ka pēc dažām dienām Latvijā valdīs sals. Bet – neskriesim laikam pa priekšu, tāpēc šoreiz – par tuvāko diennakti...Sestdienas naktī un agrā rītā laikapstākļus noteiks ciklons virs Skandināvijas Z, tādēļ pārsvarā gaidāms mākoņains laiks, kas tikai brīžiem skaidrosies, bet palaikam, gk. Vidzemē, gaidāms arī īslaicīgs lietus. Pūtīs arī stiprs, brāzmains DR-R vējš, kas brāzmās sasniegs 15 – 18 m/s, piekrastē – līdz 19 – 22 m/s. Temperatūra pārsvarā no +3…+6 grādiem.

     

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Dienā debesis brīžiem skaidrosies, uzspīdēs Saule, stiprais vējš pamazām sāks pierimt, nokrišņi iespējami vairs tikai vietām. Ja dienā gaidāms lietus, tad vakarā – jau slapjš sniegs un sniegs, vietām iespējams arī putenis. Vējš dienas gaitā iegriezīsies no ZR. Ja dienā temperatūra vēl pieturēsies ap +4…+7 grādiem, tad vakarpusē tā pazemināsies līdz -1…+3, un daudzviet sāks piesalt. Tādēļ ceļi kļūs slideni! Savukārt vēlākā vakarā un nākamajā naktī sals pamazām pārņems visu Latviju, un svētdienas rītā pozitīva temperatūra saglabāsies tikai piekrastes rajonos.

   

25.12. Piektdiena.

Ja Ziemassvētku vakars vēl visā Latvijā gaidāms mierīgs, A pusē debesis arī skaidrosies, tad naktī Latvijai no R tuvosies kārtējais ciklons. Tā iespaidā Kurzemē jau pēc pusnakts atkal sāks ņemties spēkā vējš, bet tuvāk rītam atnāks arī lietus mākoņi. A novados debesis naktī būs daļēji mākoņainas, nokrišņi nav gaidāmi. Gaisa temperatūra no +1…+2 grādiem skaidrākajās vietās A pusē līdz +5…+6 grādiem Kurzemes piekrastē. Rīta pusē kļūs siltāks, taču vēl vairāk ņemsies spēkā vējš, Kurzemē brāzmās sasniedzot 18 m/s.

   

Dienas pirmajā pusē valdīs mākoņains laiks, daudzviet ik pa brīdim uzlīs, bet vēlāk no R sāks skaidroties. Tomēr arī pēcpusdienā no atsevišķiem mākoņiem gaidāms īslaicīgs lietus. Visā valstī pūtīs brāzmains DR vējš ar brāzmām līdz 10 – 15 m/s, bet pēcpusdienā piekrastē – līdz pat 20 – 21 m/s. Joprojām būs silts – valsts lielākajā daļā gaidāmi +6…+8 grādi, mazliet vēsāks tālākajos A rajonos, kur +4…+5 grādi. Līdzīgs nepastāvīgs laiks saglabāsies arī Otrajos Ziemassvētkos, pēc tam gan laiks sāks mainīties, ciemos beidzot taisās aizgulējusies ziema. Bet par to – nākamreiz…

Visiem gaišus, priecīgus un laimes pilnus Ziemassvētkus!

24.12. Ceturtdiena.

Vakardiena atnesa jaunus siltuma rekordus, un visās LVĢMC novērojumu stacijās ir laboti siltuma rekordi. Savukārt Bauskā ir pārspēts arī 23.12. absolūtais siltuma rekords, jo šeit gaisa temperatūra sasniedza +11,4 grādus. Tāpat gandrīz visās novērojumu stacijās, izņemot Alūksnes un Ventspils, uzstādīti jauni decembra 3. dekādes maksimumi.

Naktī uz ceturtdienu laikapstākļus vēl noteiks aizejošais ciklons, tādēļ vēl daudzviet līs, visā valstī turpinās pūst stiprs vējš, kas brāzmās daudzviet sasniegs 16 – 18 m/s, Rīgā – līdz 20 m/s, bet vietām piekrastē – pat 22 m/s. Temperatūra pakāpeniski pazemināsies līdz +4…+7 grādiem.
Dienas gaitā laikapstākļus savā varā pārņems neliels augsta spiediena atzars, līdz ar to debesis būs vien daļēji mākoņainas, daudzviet spīdēs saule. Vējš, kas rītā vēl būs stiprs, dienas gaitā pakāpeniski norims, un Ziemassvētku vakarā pūtīs vairs tikai lēns līdz mērens DR-D puses vējš. Dienas gaitā temperatūra īpaši nepakāpsies, saglabājoties +6…+7 grādu robežās, bet vēlākā vakarā gaidāma tās pazemināšanās līdz +3…+4, A rajonos vietām līdz +1…+2 grādiem.

Paskaidrojumi:

Somijas meteoinstitūta karšu attēlos parādītā situācija ir atbilstoša konkrētās dienas novērojumiem pulksten 15:00. Dienas attēls atjaunojas pēcpusdienā, ap pulksten 16.

Attēlu un citas informācijas avoti (saites):

1. Lietuvas hidrometeoroloģijas serviss (http://www.meteo.lt/en/web/guest/home-en)
2. Somijas Meteoroloģijas institūts (http://en.ilmatieteenlaitos.fi/weather-in-europe)
3. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (http://meteo.lv/)
4. Satelītattēli: Sat24.com (http://en.sat24.com/en/bc/infraPolair)
5. Maksimālās gaisa temperatūras: (avots: VAS Latvijas valsts ceļi)

23.12.2015. Trešdiena.

Latvijai no R puses pietuvojies kārtējais ciklons, kas atnesīs lietu, siltumu un stiprus vējus. Nakts gaitā Latviju šķērso siltā atmosfēras fronte, kas nes lietu, un aiz kuras Latvijas teritorijā sāk ieplūst īpaši silts gaiss no Rietumeiropas. Temperatūra naktī Latvijas A daļā pirms siltā gaisa ieplūšanas vēl nolaidīsies līdz +5 grādiem, bet R pusē nakts beigās pakāpsies jau līdz +9…+10 grādiem. Pieņemsies spēkā līdz tam mēreni stiprais DR-R vējš.
Rīta pusē +10 grādu siltums jau būs sasniedzis arī centrālos rajonus, dienas vidū un agrā pēcpusdienā Zemgalē, Latgalē un Vidzemes D daļā gaiss iesils līdz pat +10…+12 grādiem. Kritīs kārtējie siltuma rekordi. Tomēr visas valsts teritorijā pūtīs stiprs vējš, kas daudzviet brāzmās sasniegs 16 – 18 m/s, bet piekrastē – pat 20 – 22 m/s, un daudzviet palaikam līs.

Avoti: LVĢMC, Sat24.com, Somijas Meteoroloģijas institūts, Lietuvas hidrometeoroloģijas serviss

Kā iepriekšējā nedēļa aizgāja, tā arī jaunā iesākās - ar labotiem siltuma rekordiem. Nemainīgi mākoņainām debesīm un vietām ar nelielu lietu. Siltums, pēc LVĢMC datiem, šonakt Latvijā sasniedza +7...+10 grādus, un jau no rīta visās LVĢMC meteoroloģiskajās stacijās tika pārspēti 21. decembra siltuma rekordi. Reizē ar to 11 stacijās ir pārspēti arī decembra 3. dekādes siltuma rekordi, bet divās - atkārtoti. Siltākais laiks šodien valdīja Latvijas centrālajos rajonos.

Naktī Latvijai no R puses pietuvosies kārtējā nokrišņu zona, kas jau nakts otrajā pusē sasniegs Kurzemi, bet rītā aptvers arī centrālos rajonus, vēlāk aizejot uz A rajoniem. Temperatūra dienā gaidāma pārsvarā +7...+9 grādu robežās. Rīta pusē Kurzemes DR rajonos gaidāmas stipra DR-R vēja brāzmas.

Runājot par tālākajām šīs nedēļas dienām, nav gaidāma būtiska laikapstākļu maiņa, aizvien valdīs apmācies, visai vējains (īpaši piekrastē) laiks ar nelielu lietu. Temperatūra naktīs pieturēsies ap +3...+8 grādiem, dienās sasniedzot +5...+10 grādus. Ja otrdien kļūs par pāris grādiem vēsāks un maksimālā temperatūra, visticamāk, nepārsniegs +8...+9 grādus, tad trešdien tā daudzviet atkal pakāpsies virs +10 grādiem, sasniedzot +11...+12 grādu atzīmi un piesakoties uz jauniem siltuma rekordiem. Taču pieņemsies spēkā vējš, piekrastē brīžiem sasniedzot 18 - 21 m/s.

 

Ziemassvētkos laiks joprojām būs silts, lai arī kļūs pāris grādus vēsāks, un temperatūra turēsies +4...+8 grādu robežās. Bieži gaidāms lietus, un pūtīs stiprs, brāzmains vējš. Tomēr 27. decembrī, svētdien, Latvijā sāks ieplūst vēsākas gaisa masas, lietum piejauksies slapjš sniegs, A pusē var piesalt, un pastāv iespēja, ka gada nogalē kļūs vēl vēsāks, piesals un uzsnigs. Tomēr pagaidām prognozes rāda, ka iespējami dažādi laikapstākļu attīstības scenāriji, citi no kuriem paredz arī silto Atlantijas gaisa masu atgriešanos.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 24.12.2015 00:54

    23. dec. naktī palika arvien siltāks. Nakts sākumā bija lietus. No rīta apmācies un mēreni stiprs R-DR vējš. Spiediens sāka krist. Pusdienas laikā apmācies un vējains. Mākoņi gaiši. Dažbrīd liekas, ka Saule varētu parādīties. Īsu brīdi T. pacēlās līdz +11,5*. Pēcpusdienā mākoņi palika tumšāki un uznāca neliels lietus. Un tik silts vairāk nebija. Vakarā dažreiz varēja redzēt mēnesi. Pašlaik līst. Lietus sākās nesen, pēkšņi ar lielām lāsēm. Tam sekoja spēcīgākas vēja brāzmas. T.+6,2*. Spiediens 758,5mm.
    2001.g. 23, dec. no rīta nedaudz spalvu mākoņu. T. -24*. Spiediens 757mm. Dienā saulains laiks un lēns vējš. T. pacēlās līdz -17*. Vakarā mākoņu vairāk un T. noslīdējusi līdz -20*. Spiediens sāka krist.
    Tuvākā zemestrīce Ungārijas ZR daļā, pie Slovākijas robežas. 3,3 balles, 10km dziļumā. Notika 21:22.

    Ielādē...
  2. 24.12.2015 02:13

    Nesen uznāca varens lietus mākonis, gāž kā pa Jāņiem, ielas pludo... Pamazām tomēr sāk rimties. Uzreiz vēsāks par vairāk kā grādu - pirms pusstundas vēl +7.5ºC, šobrīd +6.3ºC.

    Ielādē...
  3. 24.12.2015 02:38

    Līst kā pa Ziemassvētkiem! +5. Brīžiem stipras vēja brāzmas, raustās elektrība. t.co

    Ielādē...
  4. 24.12.2015 12:19

    Izskatās, ka aukstuma vilnim un ziemai vismaz pirms Jauna gada un gadumijā būs būt :) Paliek neskaidribas, cik stiprs un ilgs tas būs, vai ari sniegs kārtigi uzsnigs, vai tomēr pa pliko, kas nebūtu forši, tomēr ar 28-29 decembri izskatās iestāsies sals .

    Ielādē...
  5. 24.12.2015 13:15

    Kā jau tika teikts : "pavasarī par ziemu viss būs absolūti skaidrs"(gandrīz citāts:)Norvēģi Piņķiem gadu mijai kardināli nomainījuši + zīmi pret - , tik grādus atstājuši iepriekšējos 10*C:))Par ko šiem naudu maksā?!
    Vakar spēcīgi pūta un ik pa brīdim stipri uzlija. Naktī- spožs Mēness, tā gaismā spocīgi pāri skaidrām debesīm ātrā tempā dragāja mēness izgaismotie mākoņi. Tiešām bija interesanti skatīties uz šiem pa jumta logu:)Aizvēru acis, skaitīju līdz "7" un minēju: būs mākoņi vai skaidras debesis". Ar muļķībām nodarbojos......lai nav jādomā par pašsajūtu, kura ir briesmīga. Šogad būs pirmie Ziemassvētki bez svētku galda....
    Šodien ir saulains, bet jau no R puses tuvojas dūmaka un "vates pikučveidīgi" mākonīši.Vējš mazāks, +6*C.

    Ielādē...
  6. 24.12.2015 16:03

    Nakts otrajā pusē spēcīgs vējš, nolauzts gan nekas nav. Šodien priekšpusdien vējš vēl arvien brāzmains, pēcpusdien sāk pierimt. Temperatūra ap +6, apmācies.

    Ielādē...
  7. 24.12.2015 19:06

    Šodien pēc ilgiem laikiem atkal Saule pie debesīm parādījās! :) Rīts gan vēl mākoņains, bet vēlāk pamazām skaidrojās, un pēcpusdienā arī saulīte brīžiem uzspīdēja. Debesis varbūt nebija tik skaidras, cik gribētos, jo bija diezgan daudz arī dažādu mākoņu, tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējo tumšo laiku šodien beidzot varēja just, ka ir DIENA! :)
    Vējš stipri pūta naktī un arī dienas 1. pusē, bet vēlāk pamazām sāka pierimt, nu jau līdz mērenam pieklusis. Temperatūra naktī ap +6,5*C, rītā un dienas vidū pakāpās līdz +7*C, vēlākā pēcpusdienā ap +6 grādiem.
    Šobrīd debesis atkal noskaidrojušās, spoži spīd pilns Mēness (nesen vēl to nevarēja manīt!), vēl silts, +5,7*C. Ziemassvētku vakars kļūst aizvien rāmāks. :))
    Visiem priecīgus Ziemassvētkus!

    Ielādē...
  8. 24.12.2015 19:40

    Trallis nudien mani būs piebeidzis ar nebeidzamo... Šī rīta pērle "ECMWF modelis šobrīd prognozē stabilu salu no 27.decembra, bet pagaidām tas ir stipri apšaubāmi." KĀPĒC apšaubāmi un vēl stipri, ja GFS jau vairākas dienas rāda salu anticiklonā? Vai tiešām Trallim liekas, ka AC gada tumšākajā laikā iespējams siltums? Tagad dienā nākamā pērle "Arī GFS šobrīd prognozē pastāvīgu salu, sākot ar 27.decembri. Janvāra sākumā līdz -16 grādiem." KĀ ARĪ? GFS jau bija pirmais, kas ieraudzīja. Vai tiešā, kāds jau aktīvi svin, lietojot grādīgos? Un kad šajā laikā kaut reizi AC zem tāda SPIEDIENA modeļi ir spējuši precīzi aprēķināt temperatūru cilvēku līmenī? Tāda precedenta nav visā cilvēces vēsturē. modeļi TO vienkārši NEPROT. Tāpēc ir sinoptiķi un es... un citi skaidri domājošie. Kļūda ir vismaz -10 grādi. Tātad, ja prognozē redzam -10, būs -20, ja -16, būs -26! Patiesībā mūs… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  9. 24.12.2015 03:22

    Vai kāds zin, kapec vairs nav pieejams nokrišņu radars Meteo LV oficiala lapā, vai tagad tas atkal ir maksas pakalpojums??

    Ielādē...
    1. 24.12.2015 04:02

      Uzspied "Laika apstākļi", tad "Attālinātie novērojumi",tur būs.

      Ielādē...
      1. 24.12.2015 06:39

        Runa nav par adreses nomaiņu, bet par to, ka radars pēdējos mēnešos biežāk nestrādā kā strādā - bilde sastingst, arī video redzami milzīgi pārrāvumi. Sabiedrība tiek gatavota maksas pakalpojumam, jo prasās pēc remonta, a naudiņas nav, tad nu ieviesīs maksu kā toreiz. Vēsture mīl atgriezties.

        Ielādē...
      2. 24.12.2015 12:08

        Paldies, atradu, sanāk, viņi nomaīnija izvietojumu :)

        Ielādē...
        1. 24.12.2015 12:24

          Man pārlūkprogrammā pastāvīgi stāv statiskā bilde, kuras adrese nav mainījusies jau gadiem un vēl joprojām ir tā pati. Taču arī tur n-tās stundas radars "uzkaras". Kaut kas nelabs briest... нутром чую.
          Starp citu, Andrej, šoreiz tieši Rīgai ir vislielākās cerības dabūt kaut vai simbolisku snieģeli. Nedomāju, ka AC būs šķērslis, jo sākotnēji tas būs mitrs un arī ierautā gaisa masa būs salīdzinoši mitra. Bet kopumā nebeidzams kailsals perspektīvā. Tāda ir tā mūsdienu realitāte - vai nu silts, saulains un lietains, vai auksts, saulains (novembrī gan sals pagāja во мраке) un sauss. Un kā Tev šodiena? Rīgā ir pasakaini saulains laiciņš. Dvēsele priekā gavilē!

          Ielādē...
          1. 24.12.2015 13:17

            Nez kapēc, bet radaru esmu pieradis skatīt tieši no pašiem meteo.lv. Ja, man arī tadas aizdomas par maksas ieviešanu, bet vienreiz jau to vini darija, un šķiet meginajums bija neveiksmigs, nekādus dižus ienākumus gūt neizdevās...

            Laikam nav ne vainas šodien pēc ilgstoša tumsas perioda, tomēr nekas nebūtu labāks par sniegu un salu Z-svetku brīvdienās... Mierina doma par drīzu ziemīga laika iestāšanos...

            Ielādē...
            1. 24.12.2015 19:44

              Situācija ar sniegu arvien vairāk pasliktinās. Lai tādu salu pārciestu, vajadzētu vismaz 25..30 cm, bet labāk 50 cm. Tā ka... atkal jau kailsals. Noteikti būs vietas Latvijā, kur zeme būs pilnīgi kaila. Rīgai līča efekts tāds nekāds... Ir gan iespējama snigšana, kā vienreiz no Daugavas, turpat Pārdaugavā.

              Ielādē...
  10. 24.12.2015 21:10

    šodiena ļoti saulaina. Vējš. Šobrīd spožs pilnmēness praktiski skaidrās debesīs, vien +1.

    Ielādē...
  11. 24.12.2015 23:56

    Naktī brīžiem visai kārtīgi uzpūta, brīžiem lija. Uz kādu brīdi naktī pat bijām bez elektrības. Rīta agrumā mākoņains, +7. Pusdesmitos izlīda saule un pārsvarā skaidrās debesīs nospīdēja gandrīz visu īso dienu. Temperatūra sasniedza pat +8, vispār ļoti gaiša un patīkama diena. Uz saulrietu debesis strauji apmācās un vēlāk atkal noskaidrojās. Vakars skaidrs ar pilnmēnesi, tagad uzradies mākoņu plīvurs, bet pilnmēness labi redzams. Vairs tikai +3, varētu būt, ka pie zemes jau piesalst.
    Bet prognozes šodien pagriezušās ziemas virzienā. Cerams, ka svētdien pirms anticiklona arī kaut cik uzsnigs. Starpcitu, pēc visām "normām" Rīgā pastāvīga sniega sega izveidojas tikai tad, kad diena jau kļuvusi maķenīt garāka - 24. decembrī. Ja tas notiks svētdien, tad jau faktiski nekāda dižā neziema nav bijusi. Svētīgus svētkus!

    Ielādē...
  12. 25.12.2015 01:16

    24. dec. no rīta zemie un vidējie gubslāņu mākoņi 7 balles. T.+5*. Mērens ZR vējš. Spiediens 762mm, strauji ceļas. Līdz pusdienas laikam strauji noskaidrojās. Tālākā diena saulaina ar retiem, zemiem gubu vai slāņu mākoņiem. T. neko augstāka nekļuva, jo debess skaidra. Vējš pamazām norima. Vakarā Saule norietēja spalvu-slāņu mākoņos. Spiediens apstājās pie 768,5mm. Pirms stundas mēness bija redzams kā bāls, izplūdis plankums. Pašlaik t. +1,9*. Spiediens 767mm, krīt.
    2001.g.24. dec. no rīta apmācies. Spalvu mākoņi. T. -24*. Dienā saule bija redzama kā izplūdis plankums. Lēns līdz mērens vējš. T. -16*. Vakarā apmācās, bet t. zemāk nekrita. Spiediens jau kopš rīta krīt. Pusnaktī spiediens 750mm. Mērens vējš. Sāka snigt.
    Tuvākā zemestrīce Horvatijas A daļā, pie Bosnijas robežas. 2,8 balles, 2 km dziļumā. Notika 10:39.

    Ielādē...
  13. 24.12.2015 20:27

    Personigi mani arvien vairāk sasilda un priece prognozes par visnotaļ ziemīgu laiku, kas iestāsies jau pēc 3-4 dienam un nu paliek arvien drošāki un stabilaki :) Nelielu sniegu tieši sala iestāšanas brīdi vel jau prognoze kādu 2-4 mm apmera, kas var dot līdz 5 cmn sniega segu , cerams, galīgs kailsals nebūs, arī -20-25 grādi nav nekas ārkartejs decembra beigām/janvarim, katra gadijuma daudz normalak un biežak gadijies, ka +10 ... Ceru, ka ziema nepaies garām un nebeigsies pārak ātri- jo daži prognoze atkal pamatigus plusus jau janvārta sākumā- tur prognozes vel dikti lēkā...

    Ielādē...
    1. 24.12.2015 21:23

      К чему эти голословные утверждения? Tajos datumos, kad bija tie +10 arī -25 ir bijuši tikpat reti! Tu vispār zini, cik bieži Rīgas iekšienē mēdz būt tie -25? Mūsdienās tā ir reta un ļoti ārkārtēja anomālija. 2006. janvārī pie -27 no rīta ielas bija pustukšas, lai gan bija darba laika sākums. Ja šoziem kaut vienā naktī Rīgā būs -25, simtiem cilvēku nosals un tūkstošiem gūs apsaldējumus, kas daļai beigsies ar gangrēnu. Tik tipiski ko tādu lasīt no darbinieka veselības NEaprūpē, kur pacientos redz tikai naudu. +10 kaitēja vien DAŽU cilvēku psihei - tas arī viss.
      Starp citu, pēckara Rīgā 2. janvāra aukstuma rekords ir tikai -19.6! Vispār, daudzos janvāra datumos tie rekordi ir vājāki par -25. Kā tikai mani te nav apsaukājuši ,lai gan es taču iedevu saites uz arhīviem. Vai tiešām meteolapiešiem citu gānīšana ir svarīgāka par gaisu? Jo cita izskaidrojuma nav, ja reiz neviens nav papūlējies … Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
      1. 25.12.2015 04:33

        2014,g janvarī Rigā daudzas naktis pec kārtas bija -14-18 grādi bez sniega un ar pastipru vēju, kas realfeel temperaturu pazemināja...2010, 27. janvarī -25-27, 2012. janvārī bija -20, , 2013.janvarī divas naktis -21, 2011. februari 8 naktis pazeminajas -20 un vairak, min -26, 2012, februarī 10 naktis 20 un zemāk grādi, min 5. februarī -30(laikam Lidostā) Tas par Rīgu. Nekadas katastrofas, kolapsi un tukstoši nosalušu cilveku...
        Saprotu, sals jums nepatīk, bet nevajag jau tik zimet tik dramatiskas ainas, kuras nebūs...

        P. S bušu priecigs, ja kaut menesi noturetos bez lieliem atkušniem un kaut neliels sals ar sniegu...

        Ielādē...
  14. 25.12.2015 13:18

    Prognozes paliek visai ziemīgas, izskatās ziema noteikti atnāks, vienīgi sniega iespējas arvien samazinās un ziema var atnākt tikai daļeji, ka kailsals, kaut kas līdzigs janvārim 2014, bet tomer ceru, ka vismaz nedaudz uzsnigs sākumā, ari jura/ līcis ko var dot, pēc tam paredzams stabils anticiklons.

    Ielādē...
  15. 25.12.2015 14:00

    Nu ko Latvijas RietumKrastā smukas vēja brāzmas Ziemassvētku rītā un pēcpusdienā īpaši pie Baltijas jūras krasta stāvot , maksimālā gaisa temp. bija +8.3*C ap 9:00. Es gan gribētu Jānim Trallim uzjautāt, kāpēc nebagaidīja un pāragri ietvītoja , ka augstākā gaisa temperatūra tika reģistrēta Kolkā +9.4*C nevis Pavilosta +8.4*C.. Ja esat kompetents meteorlogs, tad pirms dalīties ar faktiem par to patiesību ir jāparlieicnās. Pastāv neliela iespējamība, ka vakara pusē sagaidīt Kurzemes DR piekrastes rajonos zibeni ar pērkona negaisu ducināšanu. Te būs Estofex prognoze.. Lai zaļi un silti Ziemassvētki!!

    Ielādē...
    1. 25.12.2015 16:42

      Tā ir normāla prakse, ziņot par pārspētu rekordu uzreiz pēc tam, kad tas ir noticis, kā tas bija ar Pāvilostas temperatūru. Ziņu pēc tam papildina, šajā gadījumā ar info par Kolku. Būtu muļķīgi gaidīt dienas maksimālo temperatūru un tikai tad ziņot par pārspētu rekordu.
      Negaisu iespējamība neliela Kurzemes un Vidzemes ziemeļdaļā vēlā vakarā.

      Ielādē...
  16. 25.12.2015 20:37

    Ziemassvētku diena vējaina, daža brāzma visai stipra. Dienā brīžiem spīdēja saule. Vakarpusē apmācās, drusku uzlīņāja. Temperatūra grozās ap +6.

    Ielādē...
  17. 25.12.2015 22:37

    Ja naktī ilgi bija visai skaidrs, tad diena pagāja zem mākoņu klātām debesīm, dienas 1. pusē arī daudz un visai stipri lija, pārstāja vien kaut kad agrā pēcpusdienā. Ap 14.30 beidzot sāka arī skaidroties, tomēr Saule pa īstam tā arī neuzspīdēja - nepaspēja, jo laiks bija jau rietēt...
    Vakarā gan brīžiem skaidrojās jūtamāk, starp mākoņiem palaikam arī spožs Mēness uzspīdēja. Spīd arī tagad, vien plāni mākoņi to nelielā dārzā ietērpj. Temperatūra naktī bija nokritusies līdz +1,9*C, dienā no +3 rīta pusē līdz +5,5*C dienas vidū (max +5,8*C). Vakarā svārstās ap +5 grādiem, šobrīd +4,7*C. Visa diena stipri vējaina, tomēr bez "ekstra" brāzmām, pārsvarā mērens līdz vidēji stiprs pūtiens.

    23:20: Šobrīd +4,1*C, Mēness spoži spīd, mākoņi atkāpušies, vējš mazliet pierimis, mēreni pūš.

    Ielādē...
  18. 26.12.2015 11:42

    ECMWF modeļa augstas izšķirtspējas versija patlaban prognozē, ka drīzumā R-Rīgā uzsnigs aptuveni 10 cm sniega un ka janvāra sākumā sals īslaicīgi sasniegs -25°!

    Ielādē...
  19. 26.12.2015 11:58

    Labrīt otrajā Ziemassvētku dienā. Šorīt ļoti spirgts R vējš. Naktī bija vēl stiprāks vējš. Temperatūra svārstās ap +5°C. Bet spīd ļoti spoža saulīte, tas vismaz priecē, jo citās dienās saules bija maz vai nebija vispār. Ceru uz sniegu pirmdien, lai gan tā pēc pašreizējām prognozēm tā nebūs daudz. Ceru, ka vismaz nedaudz noklās baltu zemi ar nelielu sniega kārtiņu.

    Arī atmosfēras spiediens ir gaidāms ļoti augsts, tas var sasniegt pat 1050 hPa jeb 789 mmHg. Cilvēkiem, kas ir jutīgāki pret laika apstākļiem var būt galvassāpes, nogurums, nespēks.

    Ielādē...
  20. 26.12.2015 12:23

    Jaunākas prognozes atklāti priecē:) Naktī uz pirmdienu Rīgā varetu uzsnigt 5-10 cm sniega un tad stabils sals vismaz 2 nedēļu garumā, skaisti ! Kaut nu piepildītos.

    Ielādē...
  21. 23.12.2015 23:44

    Paldies lightning, ka turpini aktuālo situāciju. Es gan uzskatu, ka turpmāk ar to nevajadzētu nodarboties tikai 1 cilvēkam, vajadzētu būt maiņām. Uzskatu, ka arī es varētu veidot aktuālo situāciju ik pēc pāris nedēļām. Tas vēl jāsarunā.
    Bet par laikapstākļiem - šodien nu jau kārtējā siltā diena ar +10. Varētu pat teikt, ka esmu aklimatizējies pie šādas temperatūras. Visu dienu nedaudz lija, zemi mākoņi, saule jau nez cik ilgi nav rādījusies ( pagājušajās brīvdienās nebiju Rīgā, tāpēc sauli būtībā neredzēju). Vakarā brīžiem uzpūta spēcīgs vējš, kas ļāva starp mākoņiem izspīdēt mēnesim, bet tagad atkal gandrīz apmācies, +7,5. Izskatās, ka šogad atkal būs līdzīgi Ziemassvētki kā 2013.gadā.
    Tālākas prognozes uzrāda, ka svētdien snigs un pēc tam pat piesals. Tālākās prognozēs atkal redzams tikai dancis ap nulli. Tas pats bija redzams arī decembra sākumā par decembra vidu, tāpēc uz ziemu v… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
    1. 24.12.2015 00:58

      Man nav iebildumu, tieši otrādi - būtu ļoti labi, ja kāds varētu palīdzēt. :) Pamazām piešaujos, bet daudz laika tas prasa. Tagad beidzot, šķiet, atkodu bilžu "taisīšanas" likumus.
      Bet tāpat vienmēr katru vakaru jau arī nevarēšu kaut vai ko uzrakstīt, šaubos, vai vispār tas būtu iespējams. Tāpēc - laipni lūgtum, varam runāt, no manas puses nekādu šķēršļu!

      Ielādē...
      1. 24.12.2015 09:25

        Varētu sarunāt, ka uzņemos vadīt nākamo nedēļu, jo šķiet, ka šonedēļ rakstu var papildināt tikai administrācija.

        Ielādē...
        1. 24.12.2015 20:49

          Varam tā sarunāt, es ar mieru!

          Ielādē...
    2. 24.12.2015 06:48

      Jau vismaz 3 naktis pēc kārtas esmu redzējusi mēnesi Rīgas debesīs, taču dienā - polārā nakts (arī aiz polārā loka šobrīd nav jau melna tumsa, bet nomācoša krēsla). Tā kā saule nav mana stihija, tad OK, lai gan iekštelpās bez apgaismojuma nu nekādi, bet esmu gatava pieciest siltuma vārdā. Starp citu, šis aukstuma vilnis būs visnotaļ spēcīgs. Modeļus nav jēgas akli skatīties, jo vēl neviens nav iemanījies pareizi novērtēt vietējo atdzišanu zem liela spiediena. Un pirms sala uzsnigušais sniegs veicinās vietējās gaisa masas atdzišanu cilvēku līmenī. Par turpmāko nav jēgas minēt, taču skaidrs ir viens - CFSv2 modelis regulāri kļūdās ar to bezgalīgo siltumu. Tak 2014. janvāri arī izteikti siltu (faktiski tas būtu siltāks pat par 1983. jeb 2. vissiltākais vēsturē!!!) rādīja, a iznāca riktīgi auksts, pat neraugoties uz ļoti silto 1. dekādi. Es pat neizslēgtu -40 šoziem. Nu nav mūsdienās tā p… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

      Ielādē...
    3. 25.12.2015 21:52

      Varbūt arī gubumākonis būtu ar mieru iesaistīties šajā procesā?

      Ielādē...
      1. 26.12.2015 12:33

        Kādu reizi varētu mēģinat, bet ir dažas neskaidrības, piemēram nemāku te pievienot bildes...

        Ielādē...
  22. 26.12.2015 15:20

    Rīgā tiek novērota krusa! Kopumā laba diena ar saulainiem brīžiem ap plkst. 11.

    Ielādē...
  23. 26.12.2015 17:40

    Ap pusčetriem ļoti strauji uznāca aukstums - piecu minūšu laikā zāle no slapjas un mīkstas pārvērtās cietā un kraukšķīgā. Ziemiņa ir klāt!!! Pie loga gan šobrīd rāda nepilnu +1 grādu, bet ceru, arī tas drīz vien mainīsies :) . Priecīgus visiem Otros Ziemassvētkus!

    Ielādē...
  24. 26.12.2015 18:32

    Nakts gaitā pamazām arvien siltāks, un rīta pusē jau ap +5ºC. Rīts apmācies, ar mērenu, brīžiem brāzmainu vēju. Ap pusdienlaiku sāka skaidroties, grādi pakāpās virs +6 (šī gada pēdējais siltums), max +6.4ºC. Brīžiem starp/caur mākoņiem uzspīdēja saule, gan visai pablāva, bet tomēr!
    Pēcpusdienā pēc 14.00 atkal vairāk biezāku mākoņu, grādi jau uzsāka lejupslīdi. Ap 16.30 vēl +4.5ºC, šobrīd +3.1ºC. Debesis daļēji mākoņainas; nesen starp mākoņiem bija izlīdis liels, spožs, augšup kāpjošs Mēness, taču tagad tas atkal aiz mākoņiem paslēpies. Vējš dienas gaitā pamazām rimās, vakarā tagad jau gandrīz vai rāms.

    Ielādē...
  25. 26.12.2015 19:47

    Naktī vējš bija visai stiprs. Dienas gaitā norima, mākoņu maz, kļūst vēsāks. Pašlaik nulle, uz peļķēm vizuļo ledus. Pie Limbažiem uz zemes bija neliels baltums.

    Ielādē...