Aktuālā situācija (nedēļa līdz 27.03.2016)

Aktuālā situācija (nedēļa līdz 27.03.2016)

Šonedēļ Latvijā gaidāms gan ievērojams sals līdz -12 grādiem nedēļas vidū, gan arī siltums, iespējams līdz +15 grādiem Lieldienu brīvdienu laikā. Nedēļas sākumā debesis Latvijā bieži klās mākoņi, savukārt nedēļas vidū un brīvdienās biežāk skaidrosies un reizēm uzspīdes saule. Nedēļas pirmajā pusē laikapstākļi joprojām bez būtiskam izmaiņam un daudzviet, īpaši nakts un rīta stundās būs ziemīgi. Pirmdien un otrdien dominēs mākoņi un vietām arī nelieli nokrišņi- sniegs, lietus. Naktī valsts lielāka daļā pieturēsies neliels sals -1.. -6 grādi, jūras piekrastē siltāk, 0.+2, bet dienās gaiss iesils līdz +1.. +7 grādiem. Nedēļas vidū vairāk skaidrosies un naktīs daudzviet Vidzemē un Latgalē sals pastiprināsies līdz -7..-12 grādiem. Dienās temperatūra būtiski nemainīsies.  Sākot ar piektdienu sāks ieplust siltākas gaisa masas, debesis bieži skaidrosies, naktīs sals vairs tikpat kā nav gaidāms, bet dienās gaiss iesils līdz +5.. +10 un vietām pat līdz +12 grādiem. Patreizējas prognozes sola, ka tieši Lieldienās – 27. martā, visticamāk, pirmo reizi šogad Latvijā būs sasniegti arī +15 grādi. Sekosim izmaiņām :)

27. marts svētdiena. Pirmās Lieldienas mainīgs mākoņu daudzums, visā valstī brīžiem skaidrosies, dienā starp mākoņiem bieži spīdēs saule, lietus nav gaidāms. Lēns līdz mērens D, DA vējš brāzmās nepārsniegs 10m/s. Gaisa temperatūra naktī +2.. -3 grādi, dienā +7.. +12 grādi, vietām iespejams līdz +15 grādiem. Līdz šim  tā būs siltāka diena šogad. Līdzīgs laiks gaidāms arī pirmdienā.

Jaunā darba nedēļa sāksies ar mākoņainu laiku, daudzviet gaidāms neliels lietus un gaisa temperatūra otrdien vēl pakāpsies līdz +7..+12 grādiem, bet turpmāk kļūs vēsāks un brīžiem līs. Naktīs pārsvarā temperatūra būs mazliet virs nulles,bet debesīm skaidrojoties iespējams neliels sals. Savukārt dienās gaiss lielākoties iesils līdz +5..+10 grādiem.

26. marts, sestdiena. Debesis apmāksies visā valstī, tikai brīžiem dienas laikā tās skaidrosies. Vietām, pārsvarā Kurzemē un valsts centrālajā daļā nedaudz uzlīs. Lēns vējš no DR puses. Gaisa temperatūra naktī +4.. -3 grādi, dienā +5.. +11 grādi.

25.marts. piektdiena. Naktī debesis valsts rietumu un centrālajā daļā apmāksies, austrumos tās saglabāsies skaidras. Bez būtiskiem nokrišņiem. Gaisa temperatūra joprojām nevienmērīga- tur kur debesis klās mākoņi, pārsvara Kurzemē un Zemgalē, ka arī valsts centrālos rajonos būs +1.. -3 grādi, bet Vidzemē, Latgalē sals atkal pieņemsies spēkā , -5.. -10, vietām -12 grādi. Tāds sals martā būs pēdejo reizi. Lielā Piektdiena būs pārsvara apmākusies, vienīgi valsts DA pusē reizem uzspīdes saule. Vietām, visticamāk Kurzemē iespējams pavisam neliels lietus. Lēns līdz mērens DR vējš. Gaisa temperatūra +3.. +8 grādu robežās.ienā starp mākoņiem bieži spīdēs saule, lietus nav gaidāms

 

24. marts, ceturtdiena. Atškirigs un pat kontrastains laiks Latvijas teritorijā. Naktī Kurzemē un centrālos rajonos pārsvara apmācies laiks un vietām arī nelieli nokrišņi- sniegs, slapjš sniegs, gaisa temperatūra grozisies ap 0. Savukārt pāreja valsts daļā debesis bus pārsvara skaidras un pie lēna vēja gaidāms sals -4.. -8 grādi, bet vietām, pārsvara Vidzemē līdz -10.. -15 grādiem. Ari dienā valsts rietumu un centrāla daļā pārsvara apmācies, vietām nelieli nokrišņi, bet Vidzemē un Latgalē laiks pārsvara skaidrs un saulains, tur nokrišni nav gaidāmi. Lēns mainīga virziena vējš. Gaisa temperatūra dienas laikā no 0..+3 Vidzemē, līdz +5.. +8 Kurzemē, Zemgalē.

 

23. marts, trešdiena. Pēc aizvadītas pārsvara saulainas otrdienas arī trešdienas nakts būs galvenokārt skaidra un pie lēna vēja gaisa temperatūra strauji pazemināsies un Vidzemē gaidāms visai nopietns sals. Nakts otrā pusē Kurzemē debesis apmāksies un tur sākot ar piekrastes rajoniem sāks snigt. Gaisa temperatūra -4.. -9, Vidzemē vietām sals līdz -10.. -15 grādiem, siltāk jūras piekrastē, tur 0.. -3 grādi. Diena Kurzemes pusē diezgan mākoņaina, tur arī vietām turpināsies nelieli nokrišņi- slapjš sniegs, lietus. Pāreja valsts daļā bieži uzspīdēs saule un būtiski nokrišņi nav gaidāmi. Dienā gaiss iesils līdz 0..+6 grādiem. Pūtīs mērens DA vējš.

 

22.marts, otrdiena. Joprojām esam ciklona FRAUKE ietekmē, no ZR, R mums pāri virzās mākoņu lauki, kas vietām atnes ari nelielus nokrišņus- sniegu, slapjo sniegu, rietumu pusē arī lietu. Lielāka nokrišņu iespēja Kurzemē, Zemgalē, Rīgas apkaimē , bet iespēja pastāv arī citur. Mākoņains, bet brīžiem arī skaidrosies, saulainākais laiks gaidāms pēcpusdienā Kurzemē, Latgalē.  Lēns A, ZA vējš, dienā brāzmās līdz 5-10 m/s. Gaisa temperatūra naktī 0.. -5 grādi, Vidzemē debesim skaidrojoties līdz -8 grādiem, dienā gaiss iesils līdz +1..+6 grādiem. Aizvaditajā pirmdienā dienā Kurzemes dienvidrietumos debesim skaidrojoties temperatūra sasniedza +6.. +8 grādus.

 

21. marts, pirmdiena.  Esam ciklona FRAUKE ietekmē. Latviju šķērso nokrišņu zona, kas nes nelielu sniegu, slapjo sniegu, Kurzemē arī lietu. Laiks pārsvara mākoņains, Kurzemē pēcpusdien tas skaidrosies un tur uzspīdes saule. Dienas pirmā pusē nokrišni būs vairāk centrālos rajonos, Vidzemē, Zemgalē, pēcpusdien vairāk Vidzemē, Latgalē. Pūtīs lēns dienvidu, dienvidrietumu vējš, vēlāk lēns mainīga virziena vējš. Gaisa temperatūra +1.. +5 grādi, Kurzemē, Zemgalē saulainos brīžos gaiss vietām iesils līdz +6.. +8 grādiem.

Vienlaidu sniega kārta pirmdienas rītā ir galvenokārt Vidzemē un daļā Zemgales. Biezākā sniega kārta no LVĢMC operatīvo novērojumu stacijām pirmdienas rītā bija Alūksnē un Dobelē - 5 cm, Zosēnos 4 cm, Priekuļos 3 cm, Ainažos 2 cm, bet Saldū un Rīgā 1 cm.

  

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 23.03.2016 22:12

    Šorīt agri no rīta -6,5, dūmakaini skaidras debesis bija visas dienas garumā, īpaši rietumu pamalē, bet kopumā diena visai saulaina un pavēsa - ap +3 grādiem, saulē viegls siltumiņš, bet ēnā vēsāks un svaigās kupenas un sniega paliekas dārzos tā sasalušas, ka pa dienu neatkūst. Tagad joprojām debesīs rietumpusē spalvu mākoņi, bet kopumā debesis gandrīz skaidras, pilnmēness nes aukstu gaismu. Jau -2, vēl viena vēsa nakts vēl priekšā. Toties sākot no Lieldienām klāt būs īstais pavasaris caur siltākiem anticikloniem un ciklonu siltajiem sektoriem, citādi jau 2 mēnešus tā vien tuvu 0 esam nogrozījušies. Aprīlī gan vēlāk vēl var atgriezties atkal vēsāks laiks. Apsveicu meteolapiešus un Latvijas meteorologus Pasaules meteoroloģijas dienā!

    Ielādē...
  2. 23.03.2016 23:48

    Tas pats, kas vakar -saule, neliels vējelis, īpaši silts nelikās. Sniegs gan kūst jūtami, lai gan vēl ir pietiekoši. Tagad T-3.6, spiediens 762 mm/Hg

    Ielādē...
  3. 24.03.2016 00:42

    Trešdiena pārsvarā saulaina, vienīgi pēcpusdienā dažas stundas mākoņainākas. Rīts auksts, min.t. -9,3*C - tik zemu grādi nebija noslīdējuši kopš 24. janvāra (!). Bez vienas dienas 2 mēnešus... ir, ko padomāt par mūsu klimatu. Pēc saullēkta grādi strauji augšup, pēc10.00 jau mazos plusos, taču pēc tam nekur daudz vairs nekāpa - pārsvarā ap +1...+2, pēcpusdienā neilgi līdz +3 pacēlās, bet vēlāk atkal uz leju. Pirms 19.00 jau zem nulles, vēlāk lēzenā gaitā uz leju zem skaidrām debesīm un spoža pilnā Mēness stariem. Vējš dienā minimāls, rītā un vakarā bezvējš, tāpat arī šobrīd. Spiediens diennakts gaitā uzrādīja nelielu kāpumu, šobrīd 759 mm. Bet temperatūra stabili turpina braukt lejup, gan mazliet lēnāk nekā pirms dažām stundām, un arī no vakardienas grafika mazliet atpaliek, tomēr jau krietni dzestrs, pašlaik -5,8*C. Bet līdz rītam vēl laika daudz... ;)

    Ielādē...
  4. 24.03.2016 01:19

    23. martā no rīta sarkans saullēkts atspīdēja spalvu mākoņos. ZR pusē tīras debesis. T. -5*. Spiediens 759mm. Ap 10 spalvu mākoņiem pievienojās gubmākoņi. Spalvnākoņos hallo parādības. Lēns līdz mērens DA-D vējš. Dienā plakani gubmākoņi. T. līdz +2*. Vakarā atkal spalvmākoņi, šoreiz no R puses. Pašlaik t. -2,8*. Spiediens 760,5mm. Spīd spožs Mēness.
    Eiropas stiprākā zemestrīce Grieķijā, Krētas salas A daļā. Stiprums 3,4 balles. Dziļums 23km. Notika 10:21.

    Ielādē...
  5. 24.03.2016 08:47

    Šorīt rītausmā -5,6 ,bet pavasarīgs rīt ar leduspuķēmuz auto loga.

    Ielādē...
  6. 24.03.2016 09:38

    Mana meteodiena - 24. marts 2016.

    Ielādē...
  7. 24.03.2016 07:25

    Vairs neticu siltumam, prognozēs temperatūras tiek visu laiku pazeminātas. Būs vēsas Lieldienas.

    Ielādē...
    1. 24.03.2016 07:30

      GFS svētdien lielākajā valsts daļā prognozē +9..+11 grādus, bet tādā sinoptikajā situācijā (saulains, lēns/mērens D, DA vējš) parasti ir par vidēji 2-5 grādiem augstāka maksimālā temperatūru, tā ka tieši Lieldienās, manuprāt, tāpat būs silts. Sestdiena gan daudzviet izskatās nepatīkama.

      Ielādē...
      1. 24.03.2016 20:56

        Es gan redzu tos 9 līdz 11 grādus tikai vietām Kurzemē un Zemgalē. Ziemeļkurzeme principā uzreiz atkrīt sniega dēļ. Rīgā varbūt būs 10 grādi uz vienu dienu, ja paveiksies ar vēju. Latgalē vispār būs knapi virs nulles.
        Tomēr priecāšos, ja šī prognoze nepiepildīsies un būs skaidrs, silts laiks ar dienvidu vēju visā Latvijā.

        Ielādē...
    2. 24.03.2016 10:58

      Piejūrā gan ja jūras brīze uzvarēs DA vēju tad vairāk par +5 var necerēt, jūrā ūdens temperatūra joprojām ap +2 grādiem.

      Ielādē...
      1. 24.03.2016 21:00

        Lai naktī ir jūras brīze, bet pa dienu DA vējš. Būtu vislabākais scenārijs. :)

        Ielādē...
  8. 24.03.2016 22:19

    Jauka, pavasarīga diena zem nemainīgi skaidrām debesīm. Rīts gan visai auksts, min.t. -8,3*C, tomēr pēc saullēkta strauji siltāks, un, tā kā vēja nebija, saulīte drīz jau sāka sildīt. Tiesa, gaiss kaut cik iesila vien pēcpusdienā, kad t* pakāpās līdz +4, vēlāk arī līdz +5 grādiem (max +5,2*C). Piesaulē vispār idille, pie loga +20, uz balkona teju sauļoties varēja! :D Tomēr, kad uzpūta kāda no retajām vēja pūsmiņām, uzreiz kļuva jūtams šī siltuma mānīgums.
    Tomēr arī šis nelielais siltumiņš ne uz ilgu, jo, Saulei nolaižoties, atkal diezgan strauji vēsāks, un jau agrā vakarā, ap 18.30, zem 0*C. Bet šobrīd jau -3,2*C. Debesis joprojām skaidras, spožs Mēness, bezvējš. Spiediens visu dienu gandrīz nemainīgs, arī tagad 759 mm.
    Jaunākās prognozes attiecībā uz svētkiem vairs tik rožainas neizskatās - A pusē sestdiena vispār varētu būt "nekāda", ar mākoņiem, dažādiem nokrišņie… Lasīt vairāk: novitusi.meteolapa.lv

    Ielādē...
  9. 24.03.2016 18:59

    Šodiena kā vakardienas kopija, skaidras debesis, saule pamazām grauž sniegu, kaut gaiss vēss.

    Ielādē...
    1. 25.03.2016 01:08

      Tieši tā, jau trešā līdzīgā diena, šovakar tikai siltāks, kā iepriekšējos vakarus T-1.7

      Ielādē...
  10. 25.03.2016 01:11

    24. martā no rīta t. bija -3*. Mākoņains. ZR pusē mākoņu vairāk, apmācies. Grozīgs vējš (no DA līdz R). Priekšpusdienā skaidrojās arī ZR pusē. Pēcpusdienā gandrīz visa debess skaidra. Saulīte pa zemes virsu staigā. Veidojās stāvoklis, kad iespējami nelieli gaisa virpuļi. Divu stundu laikā neko tādu nemanīju. Laikam tāpēc, ka lauki vēl slapji un Saule nespēj arumus pietiekoši sasildīt. T. pacēlās līdz +4*. Vakarā R-ZR pusē parādījās slāņu mākoņu joslas. Pašlaik t. -0,2*. Spiediens 761mm, nemainās. Mēness mākoņos, Mākoņi bez redzamas kustības.
    Eiropas stiprākā zemestrīce Vidusjūrā, starp Krētas un Kipras salām, pie Turcijas krasta. Stiprums 4 balles. Dziļums 5km. Notika 01:22.

    Ielādē...
  11. 25.03.2016 01:35

    Izskatās, ka nesen manis rakstītās domas par švako sestdienu A pusei varētu būt kļūdainas (kas šādā gadījumā tikai priecē!) - jo leišu modelim šobrīd šajā ziņā ir citas domas! :)
    Kā būs, redzēsim. Bet šonakt grādi turpina lejupslīdi, šobrīd -5,5*C. Debesis joprojām skaidras, spiediens pakāpies līdz 760 mm.

    Ielādē...
  12. 25.03.2016 06:49

    Labrīt! Šorīt silts, tikai -3, lēns dienvidrietenis. t.co

    Ielādē...
  13. 25.03.2016 07:28

    Šorīt gandrīz trieku dabūju - nomācies, ejam ar suņiem staigāt pa veco dzelzceļa stigu. Viens suns atpalicis un es griežos atpakaļ paskatīt, kur viņa ir un TUR!!! - "tuneļa" galā pa visu ceļa platumu milzīga, koši oranža bumba. Tā pirmā sekunde, kamēr tu saproti, kas tas ir... Tik vien arī bija, tūlīt atkal ienira mākoņos, bet skats bija vienkārši kosmisks :)))))
    Pie manis ap -3, nomācies, pēc pieciem vēl puskrēslā pirmais rīts, kad no meža nāca lai arī klusa, tomēr nepārprotama putnāja skaņa. Un dzērves kliedz, un zosis lido :) .

    Ielādē...
  14. 25.03.2016 11:13

    Vēss vējš un bez saules. Līdz ar to arī sajūtas pagalam vēsas. Lai gan sulas šodien pudelē sasalušas tikai tās, kuras tecējušas pāri:)Par vēlu aizgāju pakaļ- tik labi šodien gulējās:))

    Ielādē...
  15. 25.03.2016 18:16

    Nakts vēl auksta, rīta min. -7,1*C, bet diena burvīgi jauka, pavasaris cirkulē visapkārt! :) Lielāko dienas daļu skaidrs, Saule ātri gaisu iesildīja, un pēcpusdienā jau stabili +7...+8 grādi, epizodiski arī virs +8, max +8,9*C. Vējš minimāls, bieži bezvējš, sevišķi dienas pirmajā pusē. Pēcpusdienā no R-ZR puses pamazām tuvojās mākoņu zonas mala, sākumā atnāca plāni spalvu mākoņi, bet pēc 17.00 lejup slīdošā Saule paslēpās biezākos mākoņos.
    Tagad mākoņi jau noseguši lielāko debesu daļu, vienīgi A vēl daļēji skaidras debesis ar spalvu mākoņu rakstu. Galīgi nomācies gan nav arī citur, mākoņu sega neviendabīga, ar caurumiem. Pamazām kļūst vēsāks, šobrīd +5,4*C. Spiediens 758 mm.
    P.S. Leišu modelis brīvdienās rāda pavisam cerīgu ainu, jau rīt vietām, tostarp DA pusē, līdz +12, bet svētdien +9...+12 visā Latvijā! :)

    Ielādē...
  16. 25.03.2016 18:33

    Apmākusies diena bez nokrišņiem, temperatūra uzkāpa līdz 4,5 grādiem.

    Ielādē...
  17. 25.03.2016 23:24

    ceturtdiena saulaina ar pilnīgi skaidrām debesīm, rītā -10, dienā ~+3.
    Šodiena arī saulaina, vien saule brīžam mazliet blāvāka aiz viegliem spalvu mākoņiem, t līdz +6. Saulei kāpjoties augstāk un ēnai saīsinoties, katru dienu šurāka saraujas sniega josla ēnā. Vakarā R un ZR pusē parādījās mākoņu vāks. Šobrīd, šķiet, ir piemācies, jo zvaigznes neredz, -1.

    Ielādē...
  18. 26.03.2016 00:29

    Apmākusies diena ar dažiem saulainiem brīžiem, diezgan silts, arī šobrid pozitīva temperatūra +1.8. Pa dienu bija +6 grādi.

    Ielādē...
  19. 26.03.2016 00:44

    Vakara gaitā debesis apmācās, Mēnesi neredzēju, lai cik skatījos. Citādi viss mierīgs, nekādas nokrišņu pazīmes. Arī kaut cik vērā ņemama vēja nav. Temperatūra vakara gaitā pamazām uz leju, bet tikai līdz zināmam laikam - pēc 21.30 bija nokritusies līdz +2.3*C, bet pēc tam atkal pakāpās līdz +3 un ap šo atzīmi svārstās joprojām, šobrīd +2.9*C. Spiediens 758 mm.

    Ielādē...
  20. 26.03.2016 07:07

    +1,6, lejup krīt kaut kas starp smidzekli un miglu.

    Ielādē...
  21. 26.03.2016 08:41

    Saulkrastos vakar visu dienu nomācies, bet siltāks kā iepriekšējās dienšs, pēcpusdienā termometrs pakāpās līdz +6.
    Šorīt arī nomācies un pa nakti dažas piles lietus nopilējušas, jo asfalts un jumti ir mitri. Temperatūŗa pagaidām +2.

    Ielādē...
  22. 26.03.2016 10:30

    Mana šodiena - ir šeit.

    Ielādē...
  23. 26.03.2016 11:10

    Nupat paliek labāks, saules vietu jau var saskatīt. Rīts gan bija drēgns un nepatīkams. Pēc pieciem pie loga rādīja drusku virs nulles, bet zemes virskārta bija sasalusi. Arī tagad nav neko silts, tomēr krietni mīlīgāks.

    Ielādē...
  24. 26.03.2016 12:11

    Rīgā starp mākoņiem spīd saule, beidzot labs laiks, yes!!!

    Ielādē...
  25. 26.03.2016 12:14

    Pie manis t jau pakāpusies uz +8, saulīte mēģina spraukties caur mākoņiem, bet pagaidām neveiksmīgi. Tīrot, grābjot un dedzinot zarus ugunskurā ir pat karsti, arvien plānākā jakā jāģērbjās. Bet kas šodien par zosu migrāciju! Kad kāšu skaits pārsniedza pirmo desmitu, pārtraucu skaitīt...

    Ielādē...