Februāra pēdējā nedēļa - ciklonu varā

Februāra pēdējā nedēļa - ciklonu varā

 Trešdiena, 22.februāris


  Pēc aukstas un daļēji skaidras nakts, kad gaisa temperatūra pazeminājās pat zem -10 grādu atzīmes, dienas gaitā mākoņi pamazām sabiezēja un no Kurzemes jau priekšpusdienā valsti sasniedza jau nākamā ciklona siltā oklūzijas fronte, nesot intensīvu sniegputeni vairāku stundu garumā. Trešdienas vēlā vakarā tas joprojām turpinās Austrumlatvijā. Sniega sega sniegputenī vidēji valstī pieauga par 5-10 cm, taču vēja dēļ radās arī krietni lielāki sniega sanesumi. Temperatūra dienas gaitā no R, DR pamazām paaugstinājās un arī turpina paaugstināties aizfrontē, 21 vakarā Kurzemē, Zemgalē un daļā Vidzemes jau atkal atgriežoties 0...+3 grādu līmenī, austrumos vēl saglabājas sals. Vienlaicīgi ar temperatūras paaugstināšanos, beidzoties sniegputenim, debesis arī skaidrojās/skaidrojas, vakarā Kurzemes piekrastē līdz ar to arī atkal uzspīdēja saule.

Tuvākajā naktī sniegs kusīs siltāka laika, kas valda ciklona aizfrontē, dēļ. Debesis lielākoties apmākušās, brīžiem arī skaidrosies, gaidāms īslaicīgs lietus, smidzinošs lietus un arī slapjš sniegs. Temperatūra ap 0...+3, dienā par grādu siltāks, laikapstākļi saglabāsies līdzīgi. Pēcpusdienā no ZR, valsti šķērsojot ciklona aukstajai frontei, skaidrosies un piesals, vietām iespējams īslaicīgs slapjš sniegs.

Piektdienas vakarā skaidrosies daudzviet, bet nakts otrajā pusē atkal mākoņu kļūs vairāk nākamā ciklona ietekmē, kas Latviju gan skars daļēji. Temperatūra pazemināsies līdz -1...-5, dienā ap 0. Valsts lielākajā daļā gaidāms mākoņains laiks, nedaudz snigs, vairāk valsts dienvidos un dienvidaustrumos.

Nedēļas nogalē (precizēta prognoze)

Sestdien daļēji mākoņains, brīžiem nedaudz snigs, dienā gaidāms brāzmains R vējš. Naktī daudzviet, izņemot piekrasti, -5...-10, dienā 0...-3.

Svētdienas naktī sabiezēs mākoņu sega pirms kārtējā ciklona, kas Latviju sasniegs ātrāk nekā bija iepriekš prognozēts. Naktī vēl valsts austrumos līdz -10 un pat zemāk, dienā daudzviet ap -1...+1 un atkal gaidāms sniegs un slapjš sniegs. Aiz ciklona ieplūdīs siltāks gaiss, uzsnigušais sniegs kusīs un vēlāk martā iepriekš prognozētā sala vietā pašlaik tiek prognozēti nestabili laika apstākļi, atrodoties pa vidu starp pavasarīgo siltumu Centrāleiropā un nelielu salu Skandināvijā un Krievijas ziemeļu daļā

 

Laikapstākļi šonedēļ - īpaši nepatīkami (prognoze aktuāla 20.02)

  Aiz ciklona naktī uz otrdienu un otrdienas dienā īslaicīgi Latviju sasniegs arktisks gaiss, temperatūrai pie daļēji skaidrām debesīm trešdienas rītā Vidzemē noslīdot zem -10 grādiem. Taču tas nebūs vienīgais ziemas revanšs šonedēļ. Trešdienas dienas pirmā puse daudzviet valstī būs daļēji mākoņaina, ap 0...-4, taču dienas otrajā pusē no R, DR strauji apmāksies un D vējš brāzmās sasniegs 13-20 m/s. Vakarā Latviju sasniegs jauns aktīvs ciklons un tas atnesīs slapju sniegu, austrumos sniegu un puteni. Temperatūra no DR paaugstināsies virs 0, naktī visā valstī sasniegs +1...+3, nokrišņi kļūs vājāki, iespējams lietus un slapjš sniegs.  Ceturtdien dienā lielākoties mākoņains, brīžiem skaidrosies, R vējš saglabāsies brāzmās virs 10 m/s. Gaidāms īslaicīgs lietus, slapjš sniegs un sniegs, vakarā no rietumiem mākoņu kļūs mazāk.  Naktī uz piektdienu mākoņainas debesis, no dienvidiem pirms nākamā ciklona debesis atkal apmāksies, visā valstī gaiss atdzisīs līdz -2..-8. Piektdien visā valstī, izņemot ziemeļus, gaidāms sniegs, putenis, slapjš sniegs. Vējš iegriezīsies no A. Valsts dienvidos nokrišņi būs intensīvāki un galējos DA pastāv arī lietus iespējamība. Temperatūra dienā svārstīsies ap 0.   Brīvdienās laikapstākļi saglabāsies nestabili. Sestdienas naktī no rietumiem skaidrosies, bet austrumos turpināsies sniegs. Iegriežoties ZR, Z vējam, gaiss atdzisīs līdz -3...-8, piekrastē siltāks. Sestdien ciklona aizfrontē gaidāms R vējš un mākoņainas debesis, īslaicīgs sniegs un slapjš sniegs gaidāms valsts lielākajā daļā. Gaiss iesils līdz -1...+2. Svētdien laikapstākļi saglabāsies līdzīgi un dominēs sals. Sagaidāms, ka nedēļas nogalē vietām Vidzemē sniega sega var sasniegt pat 15 cm biezumu. Upēs ūdens līmenis turpinās paaugstināties, tomēr plaša ledus iešana valsts lielākajā daļā vēl nav gaidāma, izņemot Kurzemi, kur ledus ir maz vai nemaz.  Taču ziemīgāki laikapstākļi Latvijā vēl nenostiprināsies, jo nākampirmdien, 27. februārī, valsti sasniegs jauns ciklons ar lietu un atkal siltāku gaisu. Tomēr vēlāk, marta sākumā, tiek prognozēts, ka virs Eiropas ZR var izveidoties augsta spiediena apgabals, kas diezgan ticami Latvijā atkal ienestu salu un ziemai raksturīgākus laikapstākļus.

ĪSS ATSKATS UZ AIZVADĪTAJĀM DIENĀM

Pirmdiena, 20.februāris

Starp aizejošo neizteikto un tuvojošos ciklonu visā valstī apmācies un mitrs laiks ar smidzinošu lietu un lietu, vakarpusē, ierodoties ciklonam, lietus kļūst spēcīgāks. Gaisa temperatūra visā valstī +1...+4, Austrumlatvijā vēl turpina kust sniega segas paliekas.

Otrdiena, 21. februāris

Ciklona ROLF aukstā fronte dienas gaitā atrodas virs Latvijas, pamazām pārvietojoties D, DA virzienā. Līdz ar to valstī no ziemeļiem ieplūst vēsāks gaiss, daudzviet Vidzemē dienas gaitā snieg slapjš sniegs, atjaunot sniega kārtiņu. Vēl dienas pirmajā pusē daudzviet mazos plusos, bet vakarpusē jau valsts lielā daļā neliela augsta spiediena atzara ietekmē skaidrojas un temperatūra pazeminās zem nulles.

Trešdiena, 22.februāris

Naktī īslaicīga augsta spiediena atzarā valsts lielākajā daļā skaidrojās, gaisa temperatūra noslīdēja līdz -3...-9 un lokālāk arī līdz -10..-13. Tomēr jau no rīta mākoņu slānis pamazām sabiezēja un sākot no rietumiem valsti sasniedza nākamais ciklons (STEFAN), nesot sniegputeni ar sniega segas pieaugumu vidēji 6 cm, aiz kura, sākot no Kurzemes pēcpusdienā, atkal ieplūda siltāks gaiss (virs nulles) un skaidrākas debesis. Vēlā vakarā vien austrumu daļā saglabājas sals.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 22.02.2017 19:12

    Šodien pēcpusdienā braucot no Saldus uz Rīgu visu ceļu stipri puteņoja, redzmība ap 200 m, vidējais ātrums ap 50 - 60 km/h. Liepājas šoseja bija pamatīgi aizputināta Tagad vakarā Rīgā lieli sastrēgumi un temperatūra ap 0.

    Ielādē...
  2. 22.02.2017 19:38

    Šodien atlidoja bariņš, ap 15 gab., mazputniņu. Pirms lielā puteņa. Pēc skata nu tīrie zvirbuļi. Vien krūtažas it kā gaišākas. Un lidojums pavisam citādāks. Iespējams, ka Lapzemes stērstes. Kaut ko cītīgi knābāja krasta kļavas zariņos, hmmm, varbūt sulu mēģināja izspiest:))
    Mans fotoaparāts pieteica ilgi dzīvot, pat pat saulainā laikā nevar zināt, kādas bildes sanāks, bet šodien..., tā kā bildes nav.

    Ielādē...
  3. 22.02.2017 20:38

    Šorīt -9, vakar uzsnigušais sniegs padarījis ceļus slidenus. Šodien pēcpusdien un vakarā kārtīgs putenis, sniega biezumu nevar noteikt, kupenās līdz 20 cm, bet cituviet zeme plika. Tagad snigšana mitējusies, vējš vēl drusku pūš, temperatūra -2.

    Ielādē...
  4. 22.02.2017 21:04

    Šodien smuks, ziemīgs laiciņš visā daudzveidībā - rīta pusē saulains, dienas vidū pamazām apmācās, bet pievakarē sākās sniegputenis, kas ilga apmēram 3 - 3,5 stundas, pēc tam pierima. Temperatūra rītā -7,5°C (min.), agrā pēcpusdienā līdz -2,2°C (max.), pievakarē līdz -3, bet vakarā jau kļūst siltāks.
    Tagad atkal sācis nedaudz snigt, temperatūra kāpj, šobrīd -0,4°C. Mērens vējš (dienā pārsvarā neliels bija), bet spiediens visu dienu krīt, nupat vairs tikai 737 mm. Aiz loga skaists, īstas ziemas cienīgs laiciņš, sniega sega krietni biezāka par to, kas izveidojās vakar. Nu kāpēc gan jānāk slapjdraņķim un šis viss jāsagrauj?!... Ja tiešām uzreiz sāktos pavasaris, tad būtu cita lieta, bet šis apnulles dancis ar slapjdraņķībām ir noriebies jau kopš rudens. :(

    Ielādē...
    1. 22.02.2017 21:59

      Vismaz šīs sezonas ziema ir vēsāka par pagājušo, tas ļauj domāt, ka turpmākās ziemas būs vēl aukstākas.

      Ielādē...
  5. 22.02.2017 21:57

    rīta agrumā vēl apmācies, tik A pamalē gaišas svītras. T -7, autiņam visas atslēgas aizsalušas, nācās vilkt vadu un ar fēnu atsldīt. Tas tā. Viena garāmgājēja paziņoja, ka viņai t-metrs rādījis -12, nezinu gan, kur viņa dzīvo. Ceļi pilsētā, protams slideni, bet šoseju jau bija paspējuši pamatīgi iesālīt, autiņš pēc 3x ŽĪguru ceļa nobraukšanas pavisam balts :(
    Turpinājumā saule, pat ļoti spoža, pēcpusdienā samācās, vējš. Sešos sāka snigt un krietni putināt. Arī šobrīd turpinās, kaut radars rāda un rādīja neko šitai malai. T -5, arī dienā līdzīgi.
    Jā, pagalms piesalis, dubļi pazuduši. Arī lauku ceļš sauss.

    Ielādē...
  6. 22.02.2017 23:13

    Šorīt skaists ziemas rīts,tālu DA,A,D pusē zemie gubu mākoņi,virs manis skaidrs laiks.Drīz spīd saule.No rīta -6,9 grādi,ļoti lēns mainīga virziena vējš-R.DR.,vēlāk DA.vējš,kas dienas gaitā pastiprinās.Jau pēc pusdienlaika apmācās,ap 15iem sākas putenis,kas pieņemas spēkā,beidzas pēc 20iem.Dienā t.-5 grādi,21.00-2 grādi.Vakar vakarā bija skaisti piesniguši koki.

    Ielādē...
  7. 22.02.2017 23:47

    Patreizs RietumKrastā +3.5*C, skaidrs debess ar zvaigznēm un smuko Orionu zvaigznāju D pusē. Vējš pastiprinās. Sniga sega pēcpusdienām pārvērtās par šluru Saulītes staru ietekmē :( Es gribētu zināt vai patiesi šai ziemā Liepājās pusē sniega sega ir noturējusies 33 diennaktis, kā to Toms Bricis apgalvoja? Man škiet Liepājā sniega sega ārpus pilsētas vienklaja saglabājās ap 20 diennaktīm ja ne māzāk..

    Ielādē...
  8. 23.02.2017 00:13

    Man tāpat kā visiem- no rīta T-8, saule, tad samācās, temperatūra ceļas, putenis no plkst.14-30 līdz apm.20-00. Tagad T+1.2, ideāls sniegavīru sniegs un dubļi apakšā gan sasaluši pēc pagājušās nakts sala. Vietām norauta plika zeme,vietām kupenas un sanesumi līdz 15-20 cm. Pašlaik debesis skaidrojas, redzami skrejoši dzelteni mākoņi

    Ielādē...
  9. 23.02.2017 00:34

    Vakarā ap 22.00 grādi jau pakāpās virs nulles, iestājās atkusnis. Nokrišņi mitējušies, taču slapjums rodas no apakšas. Lielā iela jau pilnīgi slapja, mazākās arī sāk kust, veidojas šļura. Citur pagaidām vēl smuki balts, bet nebūs uz ilgu, jo šobrīd temperatūra jau +1,6°C. Vējš pašlaik gandrīz norimis, pār debesīm auļo pilsētas gaismās saskatāmi saraustīti zemie mākoņi, bet virs tiem acīmredzot ir kādu augstāku mākoņu kārta, jo zvaigznes pa zemo mākoņu spraugām nerādās. Spiediens 736,5 mm.

    Ielādē...
  10. 23.02.2017 00:52

    22. febr. no rīta -6*. Saulains, bet no ZR puses nāca spalvu-slāņu mākoņu zōna virsū. No sākuma lēns D vējš. Sniega kārta no vakardienas 2-3 cm. Spiediens 753 mm. Līdz pēcpusdienai pamazām apmācās un t. paaugstinājās. Snigt sāka ap 14. Brīžiem bija diezgan iespaidīgs putenis. Sniga kādas 3 stundas. Vakarā viss sāka kust nost. Pašlaik t. +2,2*. Spiediens 739 mm. Lielas spiediena svārstības.
    SILTĀKĀ DIENA 2008.g. No rīta +3,C,apmācies,lietus. Pēcpusdienā +8,apmācies. Vakarā mākoņains,lietus. Nākošā rītā +4,mākoņains, lietus.
    AUKSTĀKĀ DIENA 1985.g. No rīta -21,AC,mākoņains. Pēcpusdienā -15,saulains. Vakarā saulains. Nākošā rītā -23,saulains.

    Ielādē...
  11. 23.02.2017 07:58

    *22.2.2017., trešdiena, Rīga (vērojumu 40. gada 349. diena). Aktīvs ciklons ar silto oklūzijas fronti, naktī neliels augsta spiediena atzars. Naktī skaidrojas- bet dienā no priekšpusdienas apmācās. 14:00-18:00 masīvs sniegputenis, kas nesa 7cm sniega pieaugumu, pēc 18:00 slapja sniega nokrišņi, kas pārgāja smidzinošā lietā, pirms nākamās pusnakts atkal daļēji skaidrojas. Dienā arī putenis-kas sanesa 30cm sniega kupenas, kas jau vakarā kusa. Kopumā uz zemes ir 10cm sniega sega. DDR vējš dienā līdz 12m/s, vakarā tas mazāks. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00-2; 9:00-5; 15:00-3; 21:00+2.

    Ielādē...
  12. 23.02.2017 08:44

    +2,5.mitrs ,slidens,vējains.

    Ielādē...
  13. 23.02.2017 13:03

    Vakardien vareju izbaudīt foršu un dinamisku ziemas dienu, gan sals, gan saule, gan ari pamatīgu sniegputeni pēcpusdienas vakarā, skaista un interesanta diena :) Vakarā uz zemes 6-8 cm svaiga un balta sniega, pasaule bija atkal balta un ziemiga, lieliska vakara pastaiga... Naktī jau atkal viss mainijies un atkal ta apniciga evrošļura ir atpakaļ. Šodien viss strauji kūst, tek un pludo, no gaisa ik pa reizei arī lietus , mežā bez gumijniekiem nav ko darīt, bet sniegs pazūd un kūst kosmiskā atrumā, jau pusdienlaikā vien 2-3 cm palika, bet pagalmā jau pa pusei zeme plika... +2+4 Riebīgs laiks un ara negribās pat skatities :(

    Ielādē...
  14. 23.02.2017 16:31

    Nakts gaitā pieņēmās spēkā vējš, t. ap +2, no agra rīta jau lietus ar diezgan stipru vēju un nenormāla žļurga uz ielām pie tiem pašiem +2 grādiem. Izcili riebīgs laiks. :( Lija arī vēlāk, ar atsevišķiem pārtraukumiem, līdz pat pēcpusdienai, sasnigušais sniegs strauji kusa. Pēc 12.00 arī t. uz augšu, 14.00 jau +3,5°C. Dienā pierima vējš.
    Pēc 14.00 sāka skaidroties, un pēcpusdienā jau tīri patīkams, silts laiks, arvien saulaināks, mākoņu daudzums samazinās. T. vienubrīd pakāpās līdz +4,5°C. Tagad atkal mazliet vairāk mākoņu, vējš lēns līdz mērens, t. atkal strauji uz leju, šobrīd +2,8°C. Taču no sniega praktiski nekas nav palicis - tikai atsevišķi mazi baltumiņi šur tur, zeme pat ne pa pusei, bet gandrīz pilnībā plika. Ja neskaita peļķes... Spiediens rītā bija nokrities līdz 733 mm, tagad atkal pacēlies līdz 738 mm. Nu īsti amerikāņu kalniņi, tikai stipri zemā līmenī - kopš pašam savs barometrs, tik zemu neatceros...

    Ielādē...
  15. 23.02.2017 17:14

    No rīta bija īsta šļura, tagad tā kā pat piesalis viss. Nedaudz zem nulles, bet spēcīgā, ziemelīgā vēja dēļ sajūtas kā krietnos mīnusos. Nejauks laiks. Gaidu nākamās nedēļas plusus.

    Ielādē...
  16. 23.02.2017 18:02

    Tagad jau pa pusei skaidrs, t. slīd uz nulles pusi, nu vairs tikai +1, drīz vien būs mīnusos. Nebūtu jau slikti, ja nākamnedēļ pavasaris sāktos, bet īpaši tam vēl neticu... Būtu labi, ja vismaz pļurzas mazāk būtu.

    Ielādē...
  17. 23.02.2017 18:53

    23. febr. no rīta apmācies, brīžiem lietus. T. +2*. Spiediens 738 mm. Priekšpusdienā sāka skaidroties. Zemie mākoņi no R-ZR. Vējš no R, mērens. T. līdz +4*. Pēcpusdienā sāka veidoties gubu-lietus mākoņi, kas pa brīdim uzbirdināja lietus lāses. Bet t. vairs nepacēlās līdz +4*. Vakarā mākoņu mazāk un tie plakanāki. Toties pastiprinājās ZR vējš. R-DR pusē augstie slāņu-spalvu mākoņi. Pašlaik t. +1,1*, bet uz ceļa jau sāk veidoties ledus kristāli. Spiediens 743 mm.
    SILTĀKĀ DIENA 2008.g. No rīta +4,C,mākoņains,lietus. Pēcpusdienā +6,mākoņains. Vakarā skaidrojās. Nākošā rītā +1,saulains.
    AUKSTĀKĀ DIENA 2007.g. No rīta -24,AC,saulains. Pēcpusdienā -15,saulains. Vakarā saulains. Nākošā rītā -24,mākoņains.

    Ielādē...
  18. 23.02.2017 20:11

    No rīta nulle grādu, ceļš slidens, bija piesalis vakarvakara apkusušais sniegs. Dienā nedaudz lietus, tad sniegputenis. Vakarā bez nokrišņiem, vējš, sāk piesalt, tagad -3.

    Ielādē...
  19. 23.02.2017 21:32

    šodien plašs komplekts dažādu laikapstākļu. Apmācies, +2, lietus, piloši jumti, šķidra sniega šļura visur; spoža saule dienas vidū, +3, lielums šķidrās šļuras dažu stundu laikā pazuda; atkal apmācies, sniegs; piesalst, -3, zvaigžņota debess, brīžam uznāk mākoņi un snieg; piedevām vēja brāzmas. Tāda dinamiska diena .....
    Vakarvakarā sasnigušais šodien tik strauji sāka zust, ka nepaspēju izmērīt, cik īsti bija; šķiet, kādi 4 - 5 cm, ne vairāk.

    Ielādē...
  20. 23.02.2017 23:34

    Vakarā pēc 20.00 jau pamazītēm sāka piesalt, tagad pāris stundas t. turas pie -1°C. Ielas sausas, peļķes pārvērtušās ledū. Ai-ai-ai, kas uz ietvēm un mazajām ielām darās, kur ūdens nebija paspējis noskrieties... Ja vēl naktī solītais sniegs pa virsu, tad rīt būs riktīgas slēptās slidotavas.
    Bet pagaidām sniegs nav atnācis, vējš pavisam norimis, spiediens pakāpies līdz 740,5 mm. T. joprojām -1°C. Klusums pirms vētras?...

    Ielādē...
  21. 24.02.2017 06:46

    *23.2.2017., ceturtdiena, Rīga (vērojumu 40. gada 350. diena). Ciklons aiziet uz A pusi. Naktī apmācies- ir daži īslaicīgi nokrišņi, kas nelielā intensitātē turpinās arī dienā un vēl nedaudz arī pēc saulrieta. DR, pēc tam ZR vējš 1-2-3m/s. Uz zemes kūstošs sniegs ap 7cm, kas dienas laikā samazinājās līdz 3-5cm. Vakarā atkal nedaudz piesala. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+2; 9:00+2; 15:00+3; 21:00-2.

    Ielādē...
  22. 24.02.2017 08:16

    -2,4.Tipiski pavasarīgs laiks-dienas slapjas un ar nelielu sniegu un plusiem,naktīs-sals un pazūdošs mitrums.

    Ielādē...
  23. 24.02.2017 10:46

    Saulains rīts ar nelielu vēju un t* ap 0*C. Asfalta segumi ir izžuvuši pilnīgi sausi, ne miņas no vakardienas žļurgas. Skatos- brīvdienās tiek prognozētas meteojautrības:)

    Ielādē...
  24. 24.02.2017 13:52

    Pa logu izskatās smuki saulains, bet tas ziemelīgais vējš uzreiz izpūš visas pavasara noskaņas. Brr! Temperatūra mazliet zem nulles. Pakusušais sniegs sasalis cietos, slidenos kukuržņos. Nekā patīkama.

    Ielādē...
  25. 24.02.2017 13:55

    Vakardien apmācies,brīžiem snieg slapjš sniegs.Naktī pūš lēns D.vējš,no rīta DR.,bet pēcpusdienā mērens ,brīžiem stiprs R.vējš.Gaisa t.no rīta 0 grādi,dienā +0.8 grādi,vakarā -2,9 grādi.No rīta un dienā atkusnis,bet vakarā sasalst.Bija atjaunojusies sniega sega līdz 6 cm.,tagad ap 4 cm.Šorīt -4,2 grādi,apmācies,pirms pusdienlaika skaidrojas,spalvu-slāņmākoņi,pēc pusdienlaika atkal apmācās,zemie gubu mākoņi.Bez nokrišņiem.Pašlaik -1 grāds.No rīta lēns ZA.vējš,dienā mērens Z.,tagad ZR. vējš.

    Ielādē...