Februāra pēdējā nedēļa - ciklonu varā

Februāra pēdējā nedēļa - ciklonu varā

 Trešdiena, 22.februāris


  Pēc aukstas un daļēji skaidras nakts, kad gaisa temperatūra pazeminājās pat zem -10 grādu atzīmes, dienas gaitā mākoņi pamazām sabiezēja un no Kurzemes jau priekšpusdienā valsti sasniedza jau nākamā ciklona siltā oklūzijas fronte, nesot intensīvu sniegputeni vairāku stundu garumā. Trešdienas vēlā vakarā tas joprojām turpinās Austrumlatvijā. Sniega sega sniegputenī vidēji valstī pieauga par 5-10 cm, taču vēja dēļ radās arī krietni lielāki sniega sanesumi. Temperatūra dienas gaitā no R, DR pamazām paaugstinājās un arī turpina paaugstināties aizfrontē, 21 vakarā Kurzemē, Zemgalē un daļā Vidzemes jau atkal atgriežoties 0...+3 grādu līmenī, austrumos vēl saglabājas sals. Vienlaicīgi ar temperatūras paaugstināšanos, beidzoties sniegputenim, debesis arī skaidrojās/skaidrojas, vakarā Kurzemes piekrastē līdz ar to arī atkal uzspīdēja saule.

Tuvākajā naktī sniegs kusīs siltāka laika, kas valda ciklona aizfrontē, dēļ. Debesis lielākoties apmākušās, brīžiem arī skaidrosies, gaidāms īslaicīgs lietus, smidzinošs lietus un arī slapjš sniegs. Temperatūra ap 0...+3, dienā par grādu siltāks, laikapstākļi saglabāsies līdzīgi. Pēcpusdienā no ZR, valsti šķērsojot ciklona aukstajai frontei, skaidrosies un piesals, vietām iespējams īslaicīgs slapjš sniegs.

Piektdienas vakarā skaidrosies daudzviet, bet nakts otrajā pusē atkal mākoņu kļūs vairāk nākamā ciklona ietekmē, kas Latviju gan skars daļēji. Temperatūra pazemināsies līdz -1...-5, dienā ap 0. Valsts lielākajā daļā gaidāms mākoņains laiks, nedaudz snigs, vairāk valsts dienvidos un dienvidaustrumos.

Nedēļas nogalē (precizēta prognoze)

Sestdien daļēji mākoņains, brīžiem nedaudz snigs, dienā gaidāms brāzmains R vējš. Naktī daudzviet, izņemot piekrasti, -5...-10, dienā 0...-3.

Svētdienas naktī sabiezēs mākoņu sega pirms kārtējā ciklona, kas Latviju sasniegs ātrāk nekā bija iepriekš prognozēts. Naktī vēl valsts austrumos līdz -10 un pat zemāk, dienā daudzviet ap -1...+1 un atkal gaidāms sniegs un slapjš sniegs. Aiz ciklona ieplūdīs siltāks gaiss, uzsnigušais sniegs kusīs un vēlāk martā iepriekš prognozētā sala vietā pašlaik tiek prognozēti nestabili laika apstākļi, atrodoties pa vidu starp pavasarīgo siltumu Centrāleiropā un nelielu salu Skandināvijā un Krievijas ziemeļu daļā

 

Laikapstākļi šonedēļ - īpaši nepatīkami (prognoze aktuāla 20.02)

  Aiz ciklona naktī uz otrdienu un otrdienas dienā īslaicīgi Latviju sasniegs arktisks gaiss, temperatūrai pie daļēji skaidrām debesīm trešdienas rītā Vidzemē noslīdot zem -10 grādiem. Taču tas nebūs vienīgais ziemas revanšs šonedēļ. Trešdienas dienas pirmā puse daudzviet valstī būs daļēji mākoņaina, ap 0...-4, taču dienas otrajā pusē no R, DR strauji apmāksies un D vējš brāzmās sasniegs 13-20 m/s. Vakarā Latviju sasniegs jauns aktīvs ciklons un tas atnesīs slapju sniegu, austrumos sniegu un puteni. Temperatūra no DR paaugstināsies virs 0, naktī visā valstī sasniegs +1...+3, nokrišņi kļūs vājāki, iespējams lietus un slapjš sniegs.  Ceturtdien dienā lielākoties mākoņains, brīžiem skaidrosies, R vējš saglabāsies brāzmās virs 10 m/s. Gaidāms īslaicīgs lietus, slapjš sniegs un sniegs, vakarā no rietumiem mākoņu kļūs mazāk.  Naktī uz piektdienu mākoņainas debesis, no dienvidiem pirms nākamā ciklona debesis atkal apmāksies, visā valstī gaiss atdzisīs līdz -2..-8. Piektdien visā valstī, izņemot ziemeļus, gaidāms sniegs, putenis, slapjš sniegs. Vējš iegriezīsies no A. Valsts dienvidos nokrišņi būs intensīvāki un galējos DA pastāv arī lietus iespējamība. Temperatūra dienā svārstīsies ap 0.   Brīvdienās laikapstākļi saglabāsies nestabili. Sestdienas naktī no rietumiem skaidrosies, bet austrumos turpināsies sniegs. Iegriežoties ZR, Z vējam, gaiss atdzisīs līdz -3...-8, piekrastē siltāks. Sestdien ciklona aizfrontē gaidāms R vējš un mākoņainas debesis, īslaicīgs sniegs un slapjš sniegs gaidāms valsts lielākajā daļā. Gaiss iesils līdz -1...+2. Svētdien laikapstākļi saglabāsies līdzīgi un dominēs sals. Sagaidāms, ka nedēļas nogalē vietām Vidzemē sniega sega var sasniegt pat 15 cm biezumu. Upēs ūdens līmenis turpinās paaugstināties, tomēr plaša ledus iešana valsts lielākajā daļā vēl nav gaidāma, izņemot Kurzemi, kur ledus ir maz vai nemaz.  Taču ziemīgāki laikapstākļi Latvijā vēl nenostiprināsies, jo nākampirmdien, 27. februārī, valsti sasniegs jauns ciklons ar lietu un atkal siltāku gaisu. Tomēr vēlāk, marta sākumā, tiek prognozēts, ka virs Eiropas ZR var izveidoties augsta spiediena apgabals, kas diezgan ticami Latvijā atkal ienestu salu un ziemai raksturīgākus laikapstākļus.

ĪSS ATSKATS UZ AIZVADĪTAJĀM DIENĀM

Pirmdiena, 20.februāris

Starp aizejošo neizteikto un tuvojošos ciklonu visā valstī apmācies un mitrs laiks ar smidzinošu lietu un lietu, vakarpusē, ierodoties ciklonam, lietus kļūst spēcīgāks. Gaisa temperatūra visā valstī +1...+4, Austrumlatvijā vēl turpina kust sniega segas paliekas.

Otrdiena, 21. februāris

Ciklona ROLF aukstā fronte dienas gaitā atrodas virs Latvijas, pamazām pārvietojoties D, DA virzienā. Līdz ar to valstī no ziemeļiem ieplūst vēsāks gaiss, daudzviet Vidzemē dienas gaitā snieg slapjš sniegs, atjaunot sniega kārtiņu. Vēl dienas pirmajā pusē daudzviet mazos plusos, bet vakarpusē jau valsts lielā daļā neliela augsta spiediena atzara ietekmē skaidrojas un temperatūra pazeminās zem nulles.

Trešdiena, 22.februāris

Naktī īslaicīga augsta spiediena atzarā valsts lielākajā daļā skaidrojās, gaisa temperatūra noslīdēja līdz -3...-9 un lokālāk arī līdz -10..-13. Tomēr jau no rīta mākoņu slānis pamazām sabiezēja un sākot no rietumiem valsti sasniedza nākamais ciklons (STEFAN), nesot sniegputeni ar sniega segas pieaugumu vidēji 6 cm, aiz kura, sākot no Kurzemes pēcpusdienā, atkal ieplūda siltāks gaiss (virs nulles) un skaidrākas debesis. Vēlā vakarā vien austrumu daļā saglabājas sals.

Kā Tu vērtē šo rakstu?
  1. 20.02.2017 21:07

    līst kā pa Jāņiem (varbūt jāsaka - kā pa Ziemassvētkiem) visu dienu. Naktī īpaši nebij lijis. T pāris grādi virs nulles. Sniega mirstīgās atliekas pazūd kā sviests uz karstas pannas. Arī ledus uz ielas gandrīz pazudis. Pagalmā drīz nepietiks ar lielajiem gumijniekiem. Autiņu šovakar jau atstāju ne gluži uz ielas, bet pie ielas. Bet skriešana bij tīri laba - vēsa dušiņa :)

    Ielādē...
  2. 20.02.2017 17:50

    Kaut nu šitādi būtu salā, snigtu spēcīgi, bet nu kā jau kuru gadu ziema kā caur dibenu...khm atvainojos par rupjību.

    Ielādē...
    1. 20.02.2017 20:31

      Es tāds- kuram viens pienākums ir sētnieka darīšana - sniegu nevēlos... varētu kur citur Rīgā tas būt, bet ne Rīgas Z daļā. Lai gan - nedēļas otrajā pusē varētu būt fotogeniskas nokrišņu brāzmas.

      Ielādē...
      1. 20.02.2017 22:24

        Ehh jā, bet kur tie laiki kad bija 2010.gads.

        Ielādē...
  3. 20.02.2017 22:25

    Šovakar Rīgā ievērojams lietus...

    Ielādē...
  4. 21.02.2017 00:54

    20. febr. no rīta apmācies. Neliels lietus. T. +4*. Spiediens 754 mm. Dienā apmācies. Brīžiem smalks lietus. Dūmaka vai lietus migla. T. +5*. Spiediens 749 mm. Mērens vai mēreni stiprs DR vējš. Vakarā, jau tumsā lija mērens lietus. Vējš pamazām norima. Pašlaik t. +5,8*. Spiediens 743 mm. Gandrīz viss sniegs nokusis.
    SILTĀKĀ DIENA 1998.g. No rīta +5,C>AC,apmācies. Pēcpusdienā +6,apmācies. Vakarā apmācies. Nākošā rītā +5,apmācies.
    AUKSTĀkĀ DIENA 1985.g. No rīta -17,AC,mākoņains. Pēcpusdienā -11,saulains.Vakarā saulains. Nākošā rītā -14,mākoņains.

    Ielādē...
  5. 20.02.2017 22:05

    Izcili nejauks laiks visu dienu. Nomācies, tumšs, vējains, gandrīz nepārtraukts lietus. Pārsvarā smidzeklis, bet komplektā ar stipru, brāzmainu vēju pat lielāku nevajag, lai no slapjuma nepaglābtos. Temp. dienā ap +3, max +3,2*C.
    Bet vakarā pēc 19.00 atnāca ĪSTAIS lietus. Riktīgs gāziens, kas ar maziem atslābuma brīžiem turpinās joprojām. Vējš arī nerimstas, t. mazliet nokritusies, pašlaik +2,1*C. Bet spiediens visu dienu krīt un turpina to darīt joprojām, dziļi nogāzies - šobrīd vairs tikai 741 mm. Sniega jau vairs praktiski nav, ja neskaita čupas, kas arī strauji dila, un pāris vietās saglabājušos piebrauktu ledu. Pēc vakara lietus gāziena diez vai kas vispār būs palicis.

    Ielādē...
  6. 21.02.2017 01:37

    Vēlākā vakarā lietus pierima līdz smidzeklim, bet vējš gan turpina stipri pūst. Pēc pusnakts lietus minimāls, taču laternu gaismā labi redzams, ka joprojām sīks slapjums pa gaisu iet. Spiediens nokrities jau līdz 739 mm, bet atkal kļūst siltāks, pašlaik +3,3°C.

    Ielādē...
  7. 21.02.2017 07:45

    *20.2.2017., pirmdiena, Rīga (vērojumu 40. gada 247. diena). CIklona siltais sektors. Apmācies, dienā smidzināja, vakarā ilgstoši lija. DR vējš 1-2-4m/s. Sniegs turpināja kust, uz zemes tas vietām. Daudz peļķes. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+2; 9:00+3; 15:00+3; 21:00+3.

    Ielādē...
  8. 21.02.2017 08:17

    +4 grādi,pavasarīga noskaņa.

    Ielādē...
  9. 21.02.2017 14:51

    Visu nakti mainīgā intensitātē lija, smidzeklis vēl arī rītā, taču vēlāk pārstāja. Arī vējš rāmāks, dienā pavisam mierīgs. T. naktī un rītā +3...+4, pēc pusdienlaika vēl siltāks, max.t. +4,6°C. Sniegs pazudis, tikai lielo čupu vietās vēl dažāda lieluma piciņas manāmas. Pilsēta nespēj tikt galā ar lielo ūdens daudzumu, daudzviet milzīgi okeāni izveidojušies. Mēģina skaidroties, brīžiem gaišāks kļūst, bet nekas vairāk. Radars rādīja, ka no R nāk jauna nokrišņu zona, tāpēc izmantoju izdevību izskraidīties pa bodēm u.c. pilsētas darīšanām, kamēr laiks vēl labs.
    Un lietus jau šobrīd ir klāt, atkal tek no debesu slūžām, t. pēdējās pusstundas laikā sāk slīdēt uz leju, šobrīd +3,7°C, vējš neliels, spiediens pēc rīta krituma līdz 736 mm pašlaik mazliet pacēlies, 739 mm.

    Ielādē...
  10. 21.02.2017 15:47

    Priekšpusdienas lietu ar sniega iestarpinājumiem nomainījis sniegs, kas nu jau sāk krāties uz zemes un zāles, siltākas virsmas gan vēl sniegu spēj kausēt.

    Ielādē...
  11. 21.02.2017 17:13

    Snieg, visa zeme jau balta, arī koku zari. 0 grādu.

    Ielādē...
  12. 21.02.2017 21:49

    Mjā, labāk lai snieg tagad, nekā martā, aprīlī...

    Ielādē...
  13. 21.02.2017 22:06

    rītā +2, vēl lietus. Pagalms - ūdenī. Nepārtrauktā līšana piestāja, uzlija brāzmām, pat saule brīžiem rādījās. Ap vieniem virs ezera esot bijusi varena varavīksne un varena lietus brāzma (personīgi nemanīju, varbūt pilsētas šinī galā nebija). Četros sāka snigt, t jau bija -1. Sniga un uzreiz arī krājās. Šobrīd nesnieg, viss ir balts, -4. Vēl drusku un domāsim par slēpēm :)

    Ielādē...
  14. 21.02.2017 22:11

    Pēcpusdienā un pievakarē lietus, vējš, un arvien vēsāks - 16.50 +2,1°C, 18.45 +1,3°C, 21.00 +0,2°C. Pēc 20.00 sīkais lietus pārgāja slapjā sniegā, no 21.30 arī grādi zem nulles. Zeme pamazām paliek baltāka, bet pagaidām sniegs vien simbolisks.
    Arī šobrīd turpinās neliels putenītis, ielas vēl slapjas, kaut arī aiz loga jau -1°C. Spiediens dienas otrajā pusē kāpj, tagad 744 mm.

    Ielādē...
  15. 21.02.2017 22:26

    Uzsnidzis kādi 4 cm, koku zari sniegā, tagad skaidrojas un nedaudz piesalst, T -2

    Ielādē...
  16. 22.02.2017 00:25

    Dienā Rīgā diezgan stiprs lietus, velāk ar slapja sniega piejaukumu, ari stiprs slapjš sniegs lielām pārslām,milzu peļķes un strauti ielās. Pievakarē/vakarā mēreni sniga līdz kādiem 21:00, uzsniga kadi 1-2cm svaiga sniega, un piesala, ka ari bija prognozēts. Patreiz balta skaista miniziema, riebīga neziema vismaz uz kādu brīdi atkāpās, debesis skaidras, ar retiem zemiem gubumākoņiem, -3grādi, krauķšķiga sniega garoza uz ietvēm un celiem...

    Ielādē...
  17. 22.02.2017 03:37

    Līdz pusnaktij vēl pa kādai sniegpārslai palidinājās, pēc tam sniegs beidza snigt, strauji vēsāks, un šobrīd skaidrs, zvaigžņu pilnas debesis, vējš norimis, un -6°C. Bet spiediens pakāpies līdz 750 mm. No sniega gan nekas daudz - viss it kā balts, bet ne vairāk par 1-2 cm.

    Ielādē...
  18. 22.02.2017 07:46

    *21.2.2017., otrdiena, Rīga (vērojumu 40. gada 348. diena). Ciklons aiziet uz austrumiem. Naktī un līdz 15:00 lija, pēc tam sākās sniegs no debesīm, kas turpinājās līdz 21:00. No jauna uzsniga 2-3cm sniega uz zemes. Pirms nākamās pusnakts skaidrojās. Z-ZA vējš 1-2, vakarā 3-4m/s. Gaisa temperatūra: plkst. 3:00+2; 9:00+2; 15:00+1; 21:00-2.

    Ielādē...
  19. 22.02.2017 08:20

    Šorīt gandrīz - 8 grādi un piesalis,slidens.

    Ielādē...
  20. 22.02.2017 08:24

    Šorīt -8° un skaists rīts. t.co

    Ielādē...
  21. 22.02.2017 11:38

    Uz zemes pāris cm sniega.Debesis apmākušās, neliels D puses vējš. -2*C. Prieks, ka rīti jau ir gaiši un kļūst skanīgi:)

    Ielādē...
  22. 22.02.2017 06:18

    6.30 pie loga -13,1. Sniega segas biezums 4-5 cm, koki nosniguši balti, zvaigžnotas debesis, nu īstena ziema...

    Ielādē...
    1. 22.02.2017 09:26

      Man gan tik zemu nenoslīdēja, grozījās ap -10. Pēc mākoņainiem rītiem pirmais rīts, kad 6.15 jau pamalē gaisma manāma. Šobrīd sāk atkal mākties, bet vismaz rīts bija skaists un ziemīgs :) .

      Ielādē...
      1. 22.02.2017 11:55

        Manā ielejā droši vien viss apkārtnes aukstums sakrājās :). Bet ilgi jau tie mīnusi nenoturējās, kā pamodās vējš un atdzina mākoņus, tā strauji palika siltāks.

        Ielādē...
  23. 22.02.2017 12:34

    RietumKrastā smuki puteņo un snieg slapdranķis, ja tiešam uzsnig tie 6 cm sniegs un pēcpusdienā ienākot siltajām ZR puses vējam ar lietu, tad Liepājā būs murgs "viss smuki pludos" :(

    Man patiesi riebjās nestabili Altantijas cikloni un lielie temperatūras kontrasti šoziem!!

    Slēpot arī nevar jo zeme ir mīksta!! Vienīgi sīkputniem šis pārsteiguma ziema var ietekmēt izdzīvošanas spējas!!

    Ielādē...
  24. 22.02.2017 15:03

    Rīgā no rīta -8 grādi, viss balts , kaut plāna, tomer vienlaidus sniega kārta ap 2 cm, no rīta saulains, bet drīzvien apmācas, pastiprinās vējš. Kopš 14.00 sāka diezgan stipri snigt, snieg ari tagad un arī putina, skaista ziema, -3,5 grādi pagaidām :) Žel gan ka tas nebūs ilgi un atkal ta riebīga eiropļurza nāks naktī/rītdien :(

    Ielādē...
  25. 22.02.2017 19:04

    Pie mums īsts raganu sabats, tāds vējš un putenis, ka maz neliekas. Reti riebīgs laiks. -4 grādi. Bija jau tik smuki nokusis.

    Ielādē...